Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βατοπαίδι: Σε αναμονή των εξελίξεων
  • [02] Σουδάν: επίθεση ληστών σε ανθρωπιστική αποστολή
  • [03] Οριακή πτώση Νικέι, βουτιά του πετρελαίου
  • [04] Τηλεμαραθώνιος UNISEF
  • [05] Απαγωγή γιατρού από αλλοδαπούς δράστες
  • [06] Άνοιγμα Φ. Κάστρο στις ΗΠΑ
  • [07] Προ ημερησίας διατάξεως για την οικονομία
  • [08] Iνδία: ενοχοποιεί το Πακιστάν
  • [09] Αποχωρούν οι αγρότες
  • [10] Μεγάλη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
  • [11] Συντριβή ελικοπτέρου στη Μοσούλη

    [01] Βατοπαίδι: Σε αναμονή των εξελίξεων

    Από τον εισαγγελέα που ερευνά την άρνηση τους να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχουν κληθεί σήμερα με την ιδιότητα του υπόπτου, ο Ηγούμενος Εφραίμ και ο Μοναχός Αρσένιος. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω των δικηγόρων τους, θα ζητήσουν και θα πάρουν προθεσμία. Καταθέτοντας χθες, Πέμπτη στην εξεταστική επιτροπή ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση,. Υποστήριξε ότι ήταν νόμιμες όλες οι πράξεις των συναδέλφων του υπουργών, ενώ μετά την κατάθεσή του δήλωσε ότι καταρρίφθηκε η σε βάρος του πολιτική σκευωρία. Έχουν προκύψει νέα στοιχεία που επιβαρύνουν τη θέση των εμπλεκόμενων στελεχών της ΝΔ, επιμένει το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου το αίτημα για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιριών Ρασαντελ και Μαντεους.

    Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις προέβη η συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Πελέκη:

    "Με αφορμή το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου και σε σχέση με τα ποσά που μου έχουν κατατεθεί από αυτήν, επιθυμώ να επαναλάβω τα εξής:

    - Οι καταθέσεις αυτές αφορούν τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα και τα τέλη αντιγράφων.

    - Τα χρήματα αυτά έχουν αποδοθεί στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, στα Ταμεία Νομικών και Συμβολαιογράφων και στο Υποθηκοφυλακείο, όπως ο νόμος επιβάλλει για τα κρατικά συμβόλαια.

    -Τα σχετικά παραστατικά είναι στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής".

    Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Πελέκης δήλωσε:

    "Με αφορμή το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου και σε σχέση με τα ποσά που μου έχουν κατατεθεί από αυτήν, επιθυμώ να επαναλάβω ότι οι καταθέσεις αφορούν στο σύνολό τους και αποκλειστικά δαπάνες των συμβολαίων και ειδικότερα το σύνολο των γραμματίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το σύνολο των παραστάσεων όλων των δικηγόρων, καθώς και χρήματα που έχουν αποδοθεί από την συμβολαιογράφο στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, τα Ταμεία και σε Υποθηκοφυλακεία. Τα σχετικά παραστατικά είναι στην διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής".Δηλώσεις Κοιρανίδη για Ρασαντέλ - ΜαντέουςΟ κ. Άθως Κοιρανίδης, οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου και διευθύνων σύμβουλος των κυπριακών εταιρειών Ρασαντέλ και Μαντέους, στις οποίες έχει μετοχές η Μονή Βατοπεδίου, δήλωσε ότι μόνο η εταιρεία Ρασαντέλ διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο από τον οποίο έγιναν μόνο δύο πράξεις.

    Κατατέθηκαν, είπε, 20 εκατομμύρια Ευρώ που έστειλε η Μονή, σε δύο επενδυτικά ταμεία της Μαρφίν Λαϊκής, από δέκα σε κάθε ταμείο και αμέσως μετά ο λογαριασμός αδρανοποιήθηκε.

    Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις" ο κύριος Κοιρανίδης είπε ότι έδωσε αυτά τα στοιχεία την περασμένη Δευτέρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

    Επανέλαβε εξάλλου ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο, παρά μόνο στη φαντασία, όπως είπε, των δημοσιογράφων και ότι ο γέροντας Εφραίμ θα επανέλθει κανονικά στη θέση του μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕΣχετικά άρθρα: Βατοπαίδι: Κατάθεση Ρουσόπουλου στην Εξεταστική

    Είδηση: 16347

    [02] Σουδάν: επίθεση ληστών σε ανθρωπιστική αποστολή

    Θύματα ληστεία και ξυλοδαρμού, έπεσαν έξι εργαζόμενοι σε οργάνωση αρωγής στο Σουδάν, μετά από επίθεση ενόπλων. Τρεις από τους εργαζομένους εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νοσηλεία και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της μικτής ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Καμάλ Σεκί: "Δυο οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν σε οχηματοπομπή που μετέφερε έξι Σουδανούς εργαζομένους σε ανθρωπιστική οργάνωση και τους μισθούς των συναδέλφων τους. Οι δυο δράστες οδήγησαν τα τέσσερα οχήματα και τους ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτά σε ένα σημείο κοντά στο στρατόπεδο όπου προέβησαν στο βάρβαρο ξυλοδαρμό τους και κατόπιν τους λήστεψαν".

    Η επίθεση των ενόπλων σημειώθηκε χθες Πέμπτη και η οχηματοπομπή που χτυπήθηκε, πήγαινε στο στρατόπεδο προσφύγων Κάλμα, στο οποίο ζουν περίπου 80.000 πρόσφυγες. Μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται και στελέχη αντάρτικων οργανώσεων, ενώ η σουδανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει στο χώρο του στρατοπέδου, "καταζητούμενους κακοποιούς" και κατέσχεσε όπλα και ναρκωτικά. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης του Σουδάν, δεν είναι φιλική προς το στρατόπεδο, διότι το θεωρεί "ορμητήριο κακοποιών".

    Είδηση: 16344

    [03] Οριακή πτώση Νικέι, βουτιά του πετρελαίου

    Με πολύ μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 6,73 μονάδες (-0,08%) φτάνοντας τις 7.917,51. Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία ,αλλά ενδέχεται να υποχωρήσουν κι άλλο καθώς η ύφεση στην οικονομία αναμένεται να παραταθεί, όπως προβλέπουν οι αναλυτές.

    Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρούσε το πρωί κατά 10 σεντς στα 43,57 δολάρια το βαρέλι ,αφού είχε πέσει και στα 43,39 δολάρια.

    Θα ήταν "πραγματικά πρόωρο να σκεφτούμε ότι η αγορά έχει πιάσει πάτο" εκτιμά πάντως ο Ντέιβιντ Μουρ, στρατηγικός αναλυτής της Commonwealth Bank της Αυστραλία ,στο Σίδνεϊ. "Η προσοχή επικεντρώνεται στην υποχώρηση της κατανάλωσης" ,πρόσθεσε. Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει πάνω από δύο-τρίτα μετά το ρεκόρ των 147 δολαρίων τον περασμένο Ιούλιο.

    Με πτώση 2,5 έως 3,2% έκλεισαν οι δείκτες της Γουόλ Στριτ, την ώρα που το Κογκρέσο συζητούσε περί οικονομικής ενίσχυσης των μεγαλύτερων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Η "Τζένεραλ Μότορς" ζητεί επιτακτικά 4 δισ. δολάρια αυτό το μήνα κι άλλα τόσα για τον ερχόμενο, για να μην πτωχεύσει μέσα σε λίγους μήνες και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Είδηση: 16337

    [04] Τηλεμαραθώνιος UNISEF

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Η ΕΡΤ, πιστή στη κοινωνική προσφορά διοργανώνει σε συνεργασία με τη UNICEF, τηλεμαραθώνιο για την υποστήριξη των παιδιών που πεινούν ή υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο. Ο τηλεμαραθώνιος θα προβληθεί από τη συχνότητα της ΕΤ 1 τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα.

    Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το μεγάλο τηλεμαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την ΕΤ1 και τη συμμετοχή δεκάδων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για την υποστήριξη των παιδιών που πεινούν ή υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τα παιδιά που πεινούν σε όλο τον κόσμο και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF για την υποστήριξη των προγραμμάτων της UNICEF κατά του υποσιτισμού:

    Κάθε βράδυ 300.000.000 παιδιά στον κόσμο, πάνε για ύπνο πεινασμένα.

    148.000.000 εκατομμύρια παιδιά έχουν βάρος λιγότερο από το κανονικό για την ηλικία τους.

    20.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό.

    Τη φωνή τους ένωσαν με τη UNICEF, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι παρουσιαστές του τηλεμαραθώνιου εκ μέρους της ΕΡΤ Προκόπης Δούκας και Κατερίνα Μπακογιάννη, η Φώφη Γεννηματά, ο Διονύσης Τσακνής και η Μιμή Ντενίση.Την παρουσίαση του Τηλεμαραθωνίου έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι: Βασίλης Λυριτζής, Δημήτρης Οικονόμου, Κατερίνα Μπακογιάννη, Τάκης Σπηλιόπουλος, Πηνελόπη Γαβρά, Πόπη Τσαπανίδου, Μπήλιω Τσουκαλά, Ειρήνη Νικολοπούλου, Προκόπης Δούκας, Ρένια Τσιτσιμπίκου, Γιώργος Αμυράς, Μάριον Μιχελιδάκη, Ρίκα Βαγιάνη και η Μαρίνα Μπεκιάρη στο τηλεφωνικό κέντρο. Η εκπομπή θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πλαισιωμένη από πλήθος δημοφιλείς καλλιτέχνες και εκλεκτούς προσκεκλημένους που θα δώσουν το παρόν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της UNICEF.

    Στα πλαίσια της εκπομπής, η ΕΤ1 θα παρουσιάσει ρεπορτάζ για την κατάσταση των παιδιών που υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο ενώ την προσπάθεια ενισχύουν το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το ΡΙΚ2 από την Κύπρο το οποίο και θα αναμεταδώσει τον τηλεμαραθώνιο και δεκάδες ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από όλη τη χώρα, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει ενεργά και πραγματοποιώντας αφιερώματα στα προγράμματά τους. Το τηλέφωνο Δωρεών του τηλεμαραθωνίου για τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, είναι το 210 - 33 62 800.

    Δωρεές γίνονται επίσης στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών στις τράπεζες:ΕΘΝΙΚΗ: 169 / 480020-64 ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 017 04 004416-70 ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 031 / 80191081 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-022842-011 ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: 069 / 54799691 ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: 0000 1216 3468 CITIBANK: 55 02 346484 ASPIS BANK: 101-03-0006583 MILLENIUM BANK: 519829 HSBC: 002-066694-130 EUROBANK: 0026-0102-14-0100540998 GENIKI BANK: 036 / 3603003908-9 ALPHA BANK: 115 00 2002 017649 (Διαδικασία Κ03) & σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ επίσης από το διαδίκτυο στο www.unicef.gr Δωρεές γίνονται και με SMS: στέλνοντας κενό μήνυμα στο 19059ισχύει από σήμερα έως και τις 10 Δεκεμβρίου (1,19ευρώ με το ΦΠΑ)

    Είδηση: 16346

    [05] Απαγωγή γιατρού από αλλοδαπούς δράστες

    Δύο άγνωστοι απήγαγαν τη νύχτα της Πέμπτης από τη Βάρκιζα γνωστό γιατρό-καρδιολόγο, αφού προηγουμένως έδεσαν και φίμωσαν τη γυναίκα του και τα δύο ανήλικα παιδιά του. Η γυναίκα κατάφερε να λυθεί γύρω στις 4 τα ξημερώματα και ειδοποίησε τον αδελφό της και την αστυνομία. Οι δράστες, από τους οποίους ο ένας μιλούσε απταίστως ρωσικά και ο άλλος σπαστά Ελληνικά, αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα από το διαμέρισμα, ενώ φεύγοντας πήραν μαζί τους το πολυτελές cabrio αυτοκίνητο του γιατρού με το οποίο είχε φθάσει στο σπίτι του, καθώς κι ένα δεύτερο αυτοκίνητο τηςοικογένειας.

    . Όπως έγινε γνωστό, στο σπίτι της οικογένειας πριν από μια εβδομάδα εργαζόταν ως οικιακή βοηθός Γεωργιανή η οποία στο μεταξύ αποχώρησε. Οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής στρέφονται σε άτομα γεωργιανής καταγωγής.Από τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των αστυνομικών αρχών σε όλη την Αττική για την ανεύρεση των δραστών και του γιατρού.

    Σύμφωνα με αστυνομική πηγή το πρωί βρέθηκε καμένο το ένα αυτοκίνητο στην Εκάλη, αλλά κανένα ίχνος των απαγωγέων και του απαχθέντος.

    Τα κίνητρα της απαγωγής δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία από πλευράς των δραστών.

    Είδηση: 16339

    [06] Άνοιγμα Φ. Κάστρο στις ΗΠΑ

    Γέφυρες προς τις ΗΠΑ, μετά την αλλαγή που σημειώθηκε στην προεδρία τους, ρίχνει η Κούβα. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του πρώην ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, με τις οποίες τονίζει ότι η Κούβα είναι ανοικτή για διάλογο με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με άρθρο του επί σειρά ετών ηγέτη της Κούβας: "Με τον Ομπάμα, μπορεί να γίνει διάλογος οπουδήποτε θέλει. Θα πρέπει να θυμάται ότι η θεωρία του καρότου και του μαστιγίου δεν θα έχει αποτελέσματα με τη χώρα μας. Τα δικαιώματα του κουβανικού λαού για εθνική ανεξαρτησία δεν είναι διαπραγματεύσιμα".

    Αντίστοιχες κατευθύνσεις για διάλογο με τις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε και ο Ραούλ Κάστρο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, σε αμερικανικό περιοδικό, τονίζοντας ότι μια πιθανή συνάντηση με τον Ομπάμα, θα πρέπει να γίνει σε ουδέτερο μέρος .

    Είδηση: 16336

    [07] Προ ημερησίας διατάξεως για την οικονομία

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, σήμερα στη Βουλή, μετά από αίτημα του Αλέκου Αλαβάνου. Χθες, Πέμπτη, Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν ενώ κάλεσε δε τις κοινωνικές ομάδες να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό.

    Είδηση: 16334

    [08] Iνδία: ενοχοποιεί το Πακιστάν

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Την εκτίμηση ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση στη Βομβάη, που στοίχισε τη ζωή σε 171 άτομα, κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, εκφράζουν ινδικές εφημερίδες σε σημερινά τους δημοσιεύματα, που επικαλούνται την ύπαρξη σχετικών στοιχείων."Η σχέση της (πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας) ISI είναι σαφής και αποδεδειγμένη", γράφουν οι Times της Ινδίας, αποδίδοντας τη δήλωση σε πηγή της ινδικής αντικατασκοπείας και επιπλέον τονίζουν ότι τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στα χέρια και του FBI. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν τα δημοσιεύματα στους φερόμενους ως εκπαιδευτές των δραστών, που τους θεωρούν μέλη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και του χώρου όπου φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση.

    Είδηση: 16333

    [09] Αποχωρούν οι αγρότες

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Mε την προειδοποίηση ότι θα επιστρέψουν με τα τρακτέρ τους αυτή τη φορά, στην εθνική οδό όποτε χρειαστεί, αποχώρησαν από τα Τέμπη οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας όπως αποφάσισε η Πανθεσσαλική Συντονιστική τους Επιτροπή. Οι αγρότες με ψήφισμα τους χαιρετίζουν την αυθόρμητη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και τονίζουν πως κατάφεραν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και να δείξουν πως μακριά από κόμματα και "κηδεμονίες" είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για το δίκαιο των αιτημάτων τους. Στο μεταξύ, μπουκάλια με φρέσκο παστεριωμένο γάλα θα μοιράσουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας οι αγελαδοτρόφοι του νομού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο αυτό της τιμής των προϊόντων τους.

    Είδηση: 16332

    [10] Μεγάλη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

    Σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χαμηλώνοντας τα στο 2,5%, σε μία προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας και ενίσχυσης των καταναλωτών. Οι εξελίξεις παρασύρουν προς τα κάτω και το euribor, ωστόσο στη χώρα μας τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σημαντικά τους επόμενους έξι μήνες. Σε ποσοστό 1% μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο της και η Τράπεζα της Αγγλίας για να αντιμετωπίσει την απειλή ύφεσης στη βρετανική οικονομία. Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες εταιρίες στην Ευρώπη ανακοινώνουν επιπλέον απολύσεις. Ύστερα από την Τέλεκομ Ιτάλια, στην Ελβετία, η Τράπεζα Credit Suisse η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε ζημίες ύψους σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και προέβλεψε την απόλυση 5.300 υπαλλήλων της -το 11,3% του προσωπικού της σε όλον τον κόσμο.

    Κινήσεις για τόνωση της οικονομίας

    Οι πιέσεις είναι μεγάλες. Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, της Αγγλίας αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν επιπλέον μέτρα.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση.

    Πλεόν το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 2,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα στο διάστημα των τελευταίων δυόμισι ετών. Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2%.

    Η οικονομική προοπτική της ευρωζώνης παραμένει μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά υψηλού βαθμού αβεβαιότητας αλλά οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη σταδιακά υποχωρούν, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Παρουσιάζοντας την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ επισήμανε πως η τράπεζα αναμένει πως "η παγκόσμια οικονομική εξασθένηση και η πολύ νωθρή ζήτηση θα διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα".

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ επισήμανε πως η μείωση του σε 2,1% το Νοέμβριο (από 3,2% τον Οκτώβριο) οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ετήσιος πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 1,1% και 1,7% το 2009, ενώ για το 2010 τοποθετείται μεταξύ του 1,5% και του 2,1%.

    Βάσει των ίδιων προβλέψεων για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ θα κυμανθεί σε ετήσια βάση μεταξύ -1% και 0% το 2009 και μεταξύ 0,5% και 1,5% το 2010. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τόσο για το 2008 όσο και για το επόμενο έτος έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

    Στη Βρετανία, το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας διαμορφώθηκε σήμερα στο 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1939. Το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2% καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου οικονομικής κρίσης 1939-1950 και δεν διαμορφώθηκαν ποτέ κάτω από τα επίπεδα αυτά από την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας, το 1694. Η σημερινή κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι η τρίτη μείωση του βασικού επιτοκίου της, στο πλαίσιο ανάληψης συντονισμένης δράσης εκ μέρους έξι μεγάλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε πως όσοι πήραν ενυπόθηκα δάνεια και είναι πλέον άνεργοι θα μπορούν να αναστείλουν έως και δυο χρόνια την πληρωμή των τόκων.

    Στη μεγαλύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου της από το 1992 προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας - κατά 1,7% - διευκρινίζοντας ότι δεν θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού πριν το 2010 και προέβη στην εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας θα εισέλθει σε ύφεση το 2009. Μετά τη σημερινή μείωση, η οποία ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν 18 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ, το επιτόκιο Repo διαμορφώθηκε στο 2%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση του επιτοκίου στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μετά τις μειώσεις της 8ης και 23ης Οκτωβρίου.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, το οποίο προκρίνει επενδυτικά προγράμματα μάλλον, παρά την απ' ευθείας αρωγή των καταναλωτών.

    Βάσει του γαλλικού σχεδίου, θα διατεθούν 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομή, έρευνα και στήριξη των τοπικών αρχών. Από τα 4 δις. θα διατεθούν για επένδυση στις κρατικές σιδηροδρομικές, ενεργειακές και ταχυδρομικές εταιρείες, καθώς και για την υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομής όπως η σύνδεση της δυτικής Γαλλίας με τρένα υψηλής ταχύτητας. Άλλα 4 δις. θα διοχετευθούν στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανώτερη εκπαίδευση και τις αμυντικές βιομηχανίες.

    Στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης βοήθεια για την αυτοκινητοβιομηχανία, για την οποία ο Σαρκοζί δήλωσε ότι απασχολεί άμεσα ή έμμεσα το 10% του εργατικού δυναμικού, με κίνητρα που προσέφερε για την απόσυρση των παλαιότερων οχημάτων και την αγορά νέων, περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον μοντέλων.

    Σχέδια απολύσεων

    Η ανακοίνωση του ελβετικού ομίλου Credit Suisse για ζημίες και επικείμενες απολύσεις εκδίδεται την ώρα που γίνεται αισθητό ότι ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη χτυπάει κόκκινο, και μειώνονται περισσότερο από το αναμενόμενο οι πωλήσεις λιανικής. Αποτέλεσμα, όμιλοι γίγαντες μέχρι χτες, προχωρούν σε δραστικές περικοπές του προσωπικού τους.

    Δικαιολογημένη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι μέχρι και ο ιαπωνικός όμιλος Nomura που αγόρασε τμήματα της αμερικανικής χρεοκοπημένης τράπεζας Lehman Brothers, ανακοίνωσε απολύσεις 1000 εργαζομένων στο Λονδίνο.Στους 760 θα ανέλθει, τελικά, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που λήγουν τον Ιανουάριο του 2009, δεν θα ανανεώσει η Honda. Συνολικά, η Honda θα μειώσει το εποχικό προσωπικό των εργοστασιακών μονάδων της στην Ιαπωνία κατά 20%, ερχόμενη να "συναντήσει" στη λήψη τέτοιων μέτρων τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota, Nissan, Mitsubishi Motors, Mazda και Isuzu.

    Η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου στην Ιαπωνία Toyota δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις 3.000 εργαζομένων, η Isuzu τις συμβάσεις περίπου 1.400, η Mazda περίπου 1.300 και η Mitsubishi Motors περίπου 1.100. Από την πλευρά της, η Nissan γνωστοποίησε τη περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας, παγκοσμίως.

    Ο αμερικανικός γίγαντας των χημικών "Dupont" ανακοίνωσε από την πλευρά του πως πρόκειται να "λύσει" τη συνεργασία του με μονάδες Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και με 2.500 εργαζομένους συνολικά. Η ιαπωνική εταιρεία Sony ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός από τα δυο εργοστάσιά της στη Γαλλία, που έχει σήμερα 312 εργαζόμενους, εκτιμώντας ότι δεν είναι πλέον "βιώσιμο στη σημερινή του μορφή".

    Ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης της Sony Γαλλίας έκανε αυτήν την ανακοίνωση στον τύπο κατά το τέλος της συνόδου της κεντρικής επιτροπής της εταιρείας (CCE), στο Παρίσι, ενώ ακολούθησε και σύνοδος του διοικητικού Συμβουλίου.

    Είδηση: 16302

    [11] Συντριβή ελικοπτέρου στη Μοσούλη

    Δύο στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου τύπου OH-58 Kiowa Warrior που σημειώθηκε χθες στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το μικρό ελικόπτερο, που είχε σχεδιαστεί για ανιχνευτικό ρόλο αλλά έχει εξοπλιστεί ώστε να μπορεί να εκτελεί και επιθετικές αποστολές, κατέπεσε όταν εγλωβίστηκε σε καλώδια στην προσπάθεια του να προσγειωθεί.

    Τα αεροπορικά δυστυχήματα παραμένουν συχνά στο Ιράκ, παρότι οι αμερικανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι το επίπεδο της βίας έχει μειωθεί. Την Πέμπτη, ένα φορτηγό πολιτικό αεροσκάφος συνετρίβη στο δυτικό Ιράκ, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να βρουν το θάνατο, δύο ελικόπτερα τύπου Black Hawk συγκρούστηκαν τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα ένας αμερικανός στρατιώτης να σκοτωθεί, ενώ το Σεπτέμβριο, επτά άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είχαν σκοτωθεί όταν μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Chinook είχε συντριβεί στο νότιο Ιράκ.

    Η Μοσούλη παραμένει μια από τις περιοχές όπου οι αμερικανικές δυνάμεις δίνουν συνεχείς μάχες με αντάρτες, περιλαμβανομένων και σουνιτών, μελών της αλ Κάιντα, όπως αναφέρει ο στρατός.

    Είδηση: 15594


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 December 2008 - 9:55:37 UTC