Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταϊλάνδη: επίκεντρο το αεροδρόμιο
  • [02] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
  • [03] βΕνωθείτε εναντίον του AIDSβ
  • [04] Πλημμύρες στη Βραζιλία
  • [05] Iράν: κριτική στις ΗΠΑ σε χαμηλούς τόνους

    [01] Ταϊλάνδη: επίκεντρο το αεροδρόμιο

    Στο αεροδρόμιο έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη, έχοντας αρχίσει να αποχωρούν από την έδρα της κυβέρνησης την οποία είχαν καταλάβει στις 26 Αυγούστου. Η επιλογή αυτή έγινε για να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συμμαχίας για την Δημοκρατία (PAD)Ανσαλέ Μπαϊριράκ. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα και οι δύο αερολιμένες, ο του Ντον Μουεάνγκ (εσωτερικές πτήσεις) και Σουβαναμπχούμι (διεθνείς πτήσεις).

    Οι διαδηλωτές επιτρέπουν σε αεροπορικές εταιρίες να απογειώσουν άδεια αεροσκάφη τους, αρκεί να έχει προηγηθεί πρώτα επικοινωνία μαζί τους για την εξασφάλιση της συναίνεσή τους. Ήδη έχουν απογειωθεί 37 αεροσκάφη, από τα συνολικά 88 που είχαν καθηλωθεί λόγω των κινητοποιήσεων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 επιβάτες έχουν καθηλωθεί στην Ταϊλάνδη, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, θα στείλει ένα μεγάλο μεταγωγικό αεροσκάφος για να συμβάλλει στην επιστροφή των Γάλλων υπηκόων, ενώ παράλληλα με την πτήση αυτή θα μεταβούν στην Ταϊλάνδη, ειδικές ενισχύσεις για την γαλλική πρεσβεία. Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσά τους θα συμμετέχουν άνδρες του κέντρου κρίσης του ΥΠΕΞ, ιατρική ομάδα του υπουργείου Υγείας και της πυροσβεστικής, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα διαθέσει ο Ερυθρός Σταυρός. Δύο πτήσεις προς το Πουκέτ στη νότιο Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει η Air France-KLM, για να μεταφερθούν καθηλωμένοι παραθεριστές.

    Είδηση: 16147

    [02] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς προσανατολίζεται η αγορά με το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων να τίθεται σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου. Στην Αθήνα, τα καταστήματα θα λειτουργούν Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα, ενώ την Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο θα παραμένουν ανοικτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    Το Σάββατο 20 και το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και το ωράριο θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της λειτουργίας τους την Κυριακή 21/12/2008. Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το προ των εορτών, ωράριο.

    Είδηση: 16146

    [03] βΕνωθείτε εναντίον του AIDSβ

    Παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και είκοσι χρόνια μετά την καθιέρωσή της, ακόμα η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την τραγική πραγματικότητα της αποτυχία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ολέθριες επιπτώσεις του HIV και ειδικότερα στα παιδιά.Οι μεγάλοι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας για τη μείωση της ακραίας φτώχειας, της πείνας, της παιδικής θνησιμότητας, τίθενται υπό αμφισβήτηση και απομακρύνονται οι δυνατότητες επίτευξής τους.

    Σήμερα, κάθε ημέρα που περνάει:-σχεδόν 1.800 παιδιά κάτω των 15 ετών μολύνονται από τον ιό του AIDS, κυρίως από τη μητέρα τους.-1.400 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν εξ αιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το AIDS &-περισσότεροι από 6.000 νέοι, ηλικίας 15-24 ετών, μολύνονται από τον HIV.

    Μετά από 20 και πλέον χρόνια από την εμφάνιση της νόσου:Λιγότερο από το 10% των εγκύων γυναικών δέχονται υπηρεσίες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV στα μωρά τους.Λιγότερο από το 10% των παιδιών που έχουν μείνει ορφανά ή ευάλωτα εξ αιτίας του AIDS λαμβάνουν κρατική υποστήριξη ή υπηρεσίες.Λιγότερο από το ένα τρίτο των νεαρών γυναικών 15-24 ετών στην υποσαχάρια Αφρική γνωρίζουν πώς να προφυλαχθούν από την ασθένεια.

    Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι οικονομικές δαπάνες, τόσο των βιομηχανικών, όσο και των αναπτυσσομένων χωρών, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του AIDS [HIV], δεν επαρκούν.

    Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, η UNICEF καλεί τη διεθνή κοινότητα σε μία παγκόσμια εκστρατεία κάτω από το σύνθημα «Ενωθείτε για τα Παιδιά - Ενωθείτε εναντίον του AIDS», με τέσσερις βασικούς στόχους:-την προστασία, φροντίδα και υποστήριξη των οροθετικών και των ορφανών -λόγω του AIDS- παιδιών.-την -με κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις- πρόληψη της κάθετης μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί,-την παιδιατρική θεραπεία, με χορήγηση ειδικών φαρμάκων [αντιρετροϊκή αγωγή], σε όσο δυνατόν περισσότερα παιδιά &-την πρόληψη των νέων μολύνσεων, μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και οργάνωσης ειδικών υπηρεσιών υγείας, σε νεαρά άτομα ηλικίας 15-24 ετών.

    Είδηση: 16145

    [04] Πλημμύρες στη Βραζιλία

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Tις συνέπειες των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων, που κόστισαν τη ζωή 112 ανθρώπων, αντιμετωπίζει η Βραζιλία, στις νότιες περιοχές της. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημιών, ενώ ο πληθυσμός των περιοχών που έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις, υπολογίζεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο. Τουλάχιστον 80.000 είναι οι εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν, ενώ οι προγνώσεις για την εξέλιξη προβλέπουν συνέχιση των βροχοπτώσεων και κύμα ψύχους.

    Ήδη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, μίας βακτηριακής ίωσης που μεταδίδεται από τα τρωκτικά μέσω του ακάθαρτου νερού, ή των κατοικίδιων, από το επιδημιολογικό τμήμα της επαρχίας Σάντα Καταρίνα. Επιπλέον ηπατίτιδα και τέτανος, εμφανίζονται συχνά σε πληθυσμούς που διαβιούν κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Ακόμα και οι επιχειρήσεις διάσωσης σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να διακοπούν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

    Είδηση: 16144

    [05] Iράν: κριτική στις ΗΠΑ σε χαμηλούς τόνους

    Tη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Ιράν για τη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ, που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο θέμα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τα ιρακινά εδάφη. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο IRΝΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουσέιν Σειχολεσλάμ: "Δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη συμφωνίας ασφαλείας. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να είχε αποφασιστεί από τον ιρακινό λαό μέσω δημοψηφίσματος".

    Με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας, τα αμερικανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τις ιρακινές πόλεις έως το τέλος Ιουνίου του 2.009 και το υπόλοιπο ιρακινό έδαφος με το τέλος του 2.011.Αντίστοιχη θέση με αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε και ο αγιατολάχ Αχμάντ Γιαννάτι, ενώ λόγω της αλλαγής στην προεδρία των ΗΠΑ, με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, το Ιράν κάνει προσεκτικά βήματα και διατυπώνει τις απόψεις του σε χαμηλούς τόνους, ώστε να διευκολύνει τις πρώτες "αναγνωριστικές" κινήσεις στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γερμανικό

    Είδηση: 16143


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 December 2008 - 9:53:39 UTC