Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μεντβέντεφ - Κάστρο
  • [02] Από τις χρηματαγορές η κρίση και στα καταστήματα
  • [03] Ελπίδες στη μάχη με το AIDS

    [01] Συνάντηση Μεντβέντεφ - Κάστρο

    Επικοινωνία στα πλαίσια μιας διαρκούς σχέσης συνεργασίας μεταξύ της Κούβας και της Ρωσίας, ήταν η συνάντηση του προέδρου της τελευταίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με τον πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

    Με νωπές τις μνήμες από τη συνεργασία των δύο χωρών, από την ψυχροπολεμική περίοδο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του κ. Μεντβέντφ στη Λατινική Αμερική, όπου υπεγράφησαν συμφωνίες στον πετρελαϊκό, στρατιωτικό και εμπορικό τομέα με τη Βενεζουέλα, αλλά και πραγματοποιήθηκαν κοινές ναυτικές ασκήσεις πολεμικών πλοίων της Ρωσίας και της Βενεζουέλας. Η ρωσική περιοδεία σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις με ηγέτες χωρών που οι σχέσεις τους δεν είναι καλές με την Ουάσινγκτον, είναι επί της ουσίας σαφές μήνυμα από τη ρωσική πλευρά για αναβάθμιση του ρόλου της σε διεθνές επίπεδο.

    Πηγές: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 16117

    [02] Από τις χρηματαγορές η κρίση και στα καταστήματα

    Ένα βήμα πιο κοντά σε νέα μείωση των επιτοκίων από την ευρωζώνη παραπέμπει η μεγαλύτερη -μέσα σε μια εικοσαετία- πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Εν τω μεταξύ, στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης περιέρχεται το πλειοψηφικό πακέτο της Royal Bank of Scotland, ενώ και η οικονομία της Σουηδίας εισήλθε σε ύφεση. Μόνο με το κόστος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου μπορεί να συγκριθεί η επιχείρηση διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας που αποτιμάται μέχρι στιγμής γύρω στα 3,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Άλλα 2,5 τρισεκατομμύρια υποσχέθηκαν να διαθέσουν οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου σε Ευρώπη και Ασία. Ωστόσο, οι αγορές ακόμη δεν μπορούν να πάρουν μπροστά και καθημερινά μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν περιστολή δραστηριοτήτων, ορισμένες και λουκέτο. Διεθνείς Οργανισμοί εκτιμούν ότι μέσα στο 2009 θα χαθούν οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσε την Παρασκευή μια περιορισμένης διάρκειας συνεδρίασή του, την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που είναι αργία στις ΗΠΑ, με σχετική ισορροπία: ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,10% ενώ ο Nasdaq πτώση 0,05%.

    Στην Ισπανία, πακέτο μέτρων, συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, η οποία δέχτηκε πλήγματα από τη διεθνή οικονομική κρίση. Το πακέτο αποσκοπεί στη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας το 2009. Τα 8 εκατ. ευρώ προορίζονται για δήμους και συγκεκριμένα για δημόσια έργα σε αντιστάθμιση της κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα της Ισπανίας. Περίπου 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας (η οποία πραγματοποιεί το 26% των εξαγωγών της Ισπανίας) καθώς στον κλάδο αυτό κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το πακέτο ισούται με το 1,1% του ΑΕΠ της χώρας και αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα, τουλάχιστον στο 2,6% του ΑΕΠ το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα "El Pais". Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βυθίζει τη χώρα ακόμα περισσότερο στο χρέος. Η Ισπανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας να έχει υποχωρήσει στο 0,2% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, και ενώ ήταν στο 3,8% το 2007. Η ανεργία ήταν στο 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

    Η δεύτερη σε μέγεθος περιφερειακή τράπεζα της Γερμανίας, "BayernLB", πληττόμενη δεινά από την παρούσα χρηματο-πιστωτική κρίση, κάλεσε την Παρασκευή σε βοήθεια τις αρχές, εν προκειμένω την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας που, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, θα ανταποκριθεί με ένα πρώτο δάνειο ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, σε συνάρτηση με τη βοήθεια που ζήτησε η ανωτέρω περιφερειακή τράπεζα, θα εκταμιευθούν μεταγενέστερα και άλλα δάνεια, δεδομένου ότι ζητήθηκε συνολικώς συνδρομή 31 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι από τώρα βέβαιο ότι το κρατίδιο της Βαυαρίας θα συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω τράπεζας--εύρους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ας σημειωθεί ότι πολλά ταμιευτήρια υπάγονται στην "BayernLB". Όμως, τα ομόλογα της κατηγορίας ABS θα χρειαστούν, άμεσα, μιάν εγγύηση της τάξης των 6 δισ.ευρώ σε περίπτωση άμεσης αναζήτησής τους από την πελατεία, όπως διέρρευσε.

    Ασιατικά χρηματιστήρια

    Nikkei (+1,66%)Hang Seng (+2.48%)All ordinaries (+0,96%)

    Χρηματιστήριο Νέας ΥόρκηςDow Jones (+1,17%)Nasdaq (+0,23%)S&P (+0,96)

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-κλείσιμο

    Λονδίνο ftse 4.288,01 +61,91 +1,45%Φρανκφούρτη dax 4.669,44 + 4,17 +0,09%Φρανκφούρτη Εurostoxx 2.430,31 + 2,34 +0,10%Παρίσι cac 3.262,68 + 12,29 +0,40Ζυρίχη smi 5.816,60 +175,80 +3,02%

    Στην Ισπανία στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης βαρόμετρο Ibex-35 έκλεισε με μικρή άνοδο 069% ή 8.910,6 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο με 8.849,3 μονάδες. Με αισιοδοξία έγινε δεκτή η ανακοίνωση της μεγάλης τράπεζας Santander για την αύξηση του κεφαλαίου της κατά 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ανατιμηθεί κατά 1,42% ή 6,43 ευρώ.

    Στην Ιταλία στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο βασικός δείκτης SP/Mib έκλεισε, για πρώτη φορά από την αρχή της εβδομάδας με πτώση 0,83% ή 19.985 μονάδες, παρά τα μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης που έλαβε η κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι. Η μετοχή της μεγάλης ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat κέρδισε 0,79% ή 2,36 ευρώ ενώ πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Telecom Italia, της ενεργειακής Enel και της πετρελαϊκής Eni.

    Με μικρά κέρδη, 0,28%, έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,2727 δολάρια

    Πτωτικά κινήθηκε την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα παρουσίασε σήμερα την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων επτά ημερών έναντι του δολαρίου, μετά την μεγάλη αποκλιμάκωση που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2727 δολάρια. Το απόγευμα της Παρασκευής το δολάριο διαπραγματευόταν στα 1,2728 δολάρια από τα 1,2904 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα το ευρώ είχε υποχωρήσει μέχρι και το επίπεδο των 1,2707 δολαρίων. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ), η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 972 εκατ. ευρώ. Εξ' αυτών τα 560 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 412 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

    Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στον 10ετή τίτλο (λήξεως 20.07.15) με 585 εκατ. ευρώ και στον 3ετη (λήξεως 20.0211) με 140 εκατ. ευρω. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 1,51% με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 4,83% έναντι 3,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Στη διατραπεζική αγορά, συνεχίστηκε και σήμερα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο euribor διάρκειας δώδεκα μηνών κυμαίνονταν στο 3,95% από 3,97% χθες. Στη διάρκεια εννέα μηνών το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 3,93% από 3,96% χθες. Στο εξάμηνο, το euribor κυμαίνονταν στο 3,895 από 3,92% στο τρίμηνο στο 3,85% από 3,87% και στο μήνα στο 3,57% από 3,37%.

    Είδηση: 16118

    [03] Ελπίδες στη μάχη με το AIDS

    Μήνυμα με αφορμή την 20η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που είναι η 1η Δεκεμβρίου, εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Όπως αναφέρεται στο μήνυμα:

    "Σήμερα, στην 20η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV και λιγότεροι πεθαίνουν από AIDS. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε όσους ηγούνται της προσπάθειας για την καταπολέμηση του AIDS. Οι κυβερνήσεις υλοποιούν τις υποσχέσεις τους για κλιμακωτή αύξηση της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπεία, την περίθαλψη και την υποστήριξη. Βρισκόμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό".

    Είδηση: 16116


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 November 2008 - 22:00:18 UTC