Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφραίμ και Αρσένιος τη Δευτέρα στην Εξεταστική
  • [02] Ένταση στη Ν. Οσετία

    [01] Εφραίμ και Αρσένιος τη Δευτέρα στην Εξεταστική

    Στις καταθέσεις του Ηγούμενου Εφραίμ και του Μοναχού Αρσένιου, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν τη Δευτέρα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα προσέλθουν ή θα απολογηθούν με υπόμνημα, στρέφεται το ενδιαφέρον στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η μονή Βατοπεδίου κατά της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα να ανακαλέσει τις υπουργικές αποφάσεις της περιόδου 1999-2003, με τις οποίες παραχωρήθηκαν στη Μονή εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.Το απόγευμα της Κυριακής στην Επιτροπή κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Μίκρας, Νίκος Πανέρης.

    Όπως είπε ο κ. Πανέρης, τα οικόπεδα στην περιοχή της Μίκρας που δόθηκαν στη Μονή, ήταν εκτάσεις που ανήκουν στους πρόσφυγες, ενώ υπαινίχθηκε μεθόδευση από την πλευρά της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην δημάρχου, ο πρόεδρός της είχε πει σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τον είχαν επισκεφτεί το Φεβρουάριο του 2007, ότι το Δημόσιο είχε μόνο ένα οικόπεδο, 137 στρεμμάτων, ενώ 20 μέρες μετά, το Μάρτιο του 2007, έδωσε 630 στρέμματα της ίδιας περιοχής, στη Μονή.

    Το Σάββατο κατέθεσαν οι δύο συνεταίροι του επιχειρηματία Πολέμη που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο. Οι κύριοι Τζανής και Θεοδωρακόπουλος είπαν ότι έδωσαν τα 41 εκ. ευρώ και τη δωρεά των 9 εκ. στον εκπρόσωπο της Μονής και πρόεδρο της οφ-σορ εταιρείας "Ρασαντέλ" Άθω Κοιρανίδη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο ίδρυμα που επιθυμούσε να ανεγείρει η Μονή στο Γραμματικό Αττικής.

    ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ζήτησαν να δοθεί άμεσα νέα παραγγελία στην Εισαγγελία για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση. "Δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεώσουμε εμείς ως Εξεταστική Επιτροπή, τον Εισαγγελέα Εφετών να ανοίξει λογαριασμούς" απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    "Την περασμένη Τετάρτη, στείλαμε έγγραφο προς τον κ. Καρούτσο, με το οποίο ζητούσαμε το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής, των μοναχών και όλων των άμεσα εμπλεκομένων στα συμβόλαια. Το έγγραφο αναγνώστηκε στην Επιτροπή και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με το περιεχόμενό του. Δεσμεύτηκα ότι εντός μίας εβδομάδας ο κ. Καρούτσος θα ανταποκρινόταν στο αίτημά μας. Ας δούμε πρώτα τι θα μας στείλει και μετά, εάν χρειαστεί, επανερχόμαστε", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής.

    Και πράσινοι και γαλάζιοι, στο όνομα του ελληνικού λαού πρέπει να επιστρέψουν και τα χρήματα και τα οικόπεδα στο λαό, ανακοίνωσε ο ΛΑΟΣ.

    Εν τω μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η μονή Βατοπεδίου κατά της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα με την οποία τον Οκτώβριο ανακλήθηκαν οι αποφάσεις των υφυπουργών Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δρυ και Φωτιάδη με τις οποίες της παραχωρήθηκαν από το δημόσιο η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις την περίοδο 1999-2003. Η μονή υποστηρίζει ότι δεν είναι νόμιμη η αιτιολογία της υπουργικής απόφασης καθώς προβλέπει αόριστα την ανάκληση για " προφανείς και σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος" χωρίς να είναι σαφής, ειδική και εμπεριστατωμένη.Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 15890

    [02] Ένταση στη Ν. Οσετία

    Η γεωργιανή προεδρία κατηγόρησε την Κυριακή τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ κατά τη διέλευση της συνοδείας των προέδρων της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, κοντά στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας. Οι δύο πρόεδροι "πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε σημείο ελέγχου κοντά στην τοποθεσία Αχαλγκόρι, όταν οι Ρώσοι άρχισαν να πυροβολούν", δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου Σαακασβίλι. Οι πρόεδροι αναχώρησαν αμέσως. Δεν τραυματίστηκαν", πρόσθεσε. Δεν είναι σαφές αν τα πυρά στόχευαν κατευθείαν τη συνοδεία ή είχαν άλλο στόχο, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη στη Νότια Οσετία, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφαξ, διέψευσε ωστόσο την ανακοίνωση.

    "Οι δηλώσεις περί εμπλοκής ρώσων στρατιωτών στα πυρά εναντίον της συνοδείας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", δήλωσε στο Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, αντιπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

    Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Οσετίας διέψευσε τις αναφορές αυτές τονίζοντας ότι αποτελούν γεωργιανή παραπληροφόρηση. Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της οποίας επρόκειτο να εγκαινιάσει την κατασκευή κατοικιών σε καταυλισμό για τους πρόσφυγες του πολέμου του καλοκαιριού, επιβεβαίωσε τα όσα ανέφεραν οι Γεωργιανοί.

    Ο πρόεδρος Κατσίνσκι δεν τραυματίστηκε και η αυτοκινητοπομπή επέστρεψε στο Τμπιλίσι, μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΑΡ. Ο προσφυγικός καταυλισμός επρόκειτο να είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Κατσίνσκι στη Γεωργία, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 5ης επετείου από τη λεγόμενη "επανάσταση των ρόδων", η οποία έφερε τον Μιχαήλ Σαακασβίλι στην εξουσία, έπειτα από την ανατροπή του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

    "Ταξιδεύαμε κατά μήκος ορεινού δρόμου με κατεύθυνση την Οσετία. Σταματήσαμε, δεν φθάσαμε στον προορισμό μας και τώρα επιστρέφουμε στο Τμπιλίσι", δήλωσε δημοσιογράφος του ΡΑΡ που συνοδεύει τον πρόεδρο Κατσίνσκι στο ταξίδι αυτό. "Ακούμε πυροβολισμούς, δεν ξέρουμε τί συμβαίνει", είπε.

    Είδηση: 15891


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 November 2008 - 21:52:21 UTC