Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό
  • [02] Βατοπαίδι: Συνέχιση της κόντρας για Παπ/νου
  • [03] Μήνυμα Παπούλια για την οικονομική κρίση
  • [04] Κυκλοφοριακό χάος λόγω απεργίας του ΜΕΤΡΟ
  • [05] Οικογενειακή τραγωδία στη Βερόνα της Ιταλίας
  • [06] Ανοδικά στην Ελλάδα, με πτώση σε Ευρώπη και ΗΠΑ
  • [07] Europeana: Η πιο καλλιεργημένη Ευρωπαία
  • [08] Παγετώνες στην καρδιά της Ελλάς
  • [09] Δύο νεκροταφεία για τους Έλληνες ήρωες στην Αλβανία
  • [10] Φόβος και τρόμος ο κόλπος του Άντεν
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
  • [12] Η Α. Παπαρήγα με τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ
  • [13] Συλλυπητήρια Σπέκχαρντ στην ΕΡΤ για Κοίλιαρη
  • [14] 169 χρόνια φυλακή για ρατσιστικούς φόνους
  • [15] Στη Βουλή οι τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο

    [01] Αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάθεση του προϋπολογισμού, συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό επίπεδο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 2009, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

    "Ο προϋπολογισμός 2008 ήταν ο λόγος των εκλογών πέρσι το Σεπτέμβριο. Αποκαλύπτεται τώρα ότι έμεινε ανεκτέλεστος. Ότι η ελληνική πολιτεία κατέληξε μια ακυβέρνητη πολιτεία. Από τον Ιούνιο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει δημοσιονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Επομένως σε ποια βάση στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2009;Στο σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της Ν.Δ., και αποκαλύπτονται η αναντιστοιχία λόγων και έργων, υποσχέσεων και ειλικρινών δεσμεύσεων. Πρόκειται για ένα ακόμη εμπαιγμό του λαού. Ο προϋπολογισμός είναι κάλπικος από την άποψη των στοιχείων στα οποία βασίζεται. Ο προϋπολογισμός 2009 είναι ο καθρέφτης της κυβερνητικής ανεπάρκειας, των αντιλαϊκών επιλογών και τελικά της αποτυχίας του κ Καραμανλή".

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως: "Σε ένα δυσμενές και αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όπου επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός προϋπολογισμού με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα η κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς αντίθετη πορεία, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική προοπτική της χώρας.Είναι, προφανές, ότι η πολιτική της κυβέρνησης με συνέπεια οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αναπτυξιακή επιβράδυνση και απόκλιση της οικονομίας μας από αυτή των άλλων κρατών - μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποτυπώνει κανένα ελπιδοφόρο σχεδιασμό στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης αλλά πλήττει βάναυσα το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, συνθλίβει τον αγροτικό κόσμο και υπονομεύει και την προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου και του τουρισμού".

    Ολοκληρώνοντας την κριτική του ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι: "Με την πολιτική της Ν.Δ. αντί να έχουμε θωράκιση της οικονομίας με μέτρα τόνωσης της εγχώριας αγοράς και ενίσχυση της ανάπτυξης, έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης και επιτάχυνση της έλευσης της διεθνής ύφεσης. Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται δραστικά και η κυβέρνηση οδηγεί το κοινωνικό κράτος στην απαξίωση. Με μείωση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, με την υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Με αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό για τους συνταξιούχους. Με αυξήσεις σημαντικά μικρότερες από το πληθωρισμό για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.Έχουμε μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έχουμε αυξημένα επιτόκια, έχουμε υψηλό κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Έχουμε μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Έχουμε μείωση της εγχώριας ζήτησης και μειούμενους ρυθμούς για τις νέες θέσεις εργασίας. Και έχουμε πραγματική αύξηση της ανεργίας. Αυτή είναι η αλήθεια.Ο προϋπολογισμός 2009 αν εφαρμοσθεί θα προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις και έντονες αντιδράσεις καθώς θα επιδεινώσει τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Ο προϋπολογισμός 2009 δεν είναι απλά αποτέλεσμα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία προσπαθεί να επιβιώσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι η απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας να διαχειριστεί την πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων να σχεδιάσει το σήμερα και το αύριο των πολιτών και να εγγυηθεί τη συνέχεια, την προοπτική και την ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας".

    Από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε: "Τα έσοδα μειώνονται κατά 355 εκατ.ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται κατά 160 εκατ.ευρώ, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανεβαίνει κατά 511 εκατ.ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται", αναφέρει η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι "το μόνο που μένει σταθερό είναι η ανεξήγητη αισιοδοξία του κ. Αλογοσκούφη και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί το καράβι της οικονομίας στα βράχια"

    Aπό το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την οικονομική κρίση, που το ίδιο ευθύνεται και προκαλεί. Είναι επιθετικός προς τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα. Εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση, δηλαδή την αδυναμία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων να συνεχίσουν την κερδοφορία τους.Η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου αποδείχτηκε ότι και στη φάση ανόδου της κερδοφορίας και στην κρίση, για τους εργαζόμενους έχει μόνο θυσίες και δεινά. Το λόγο πρέπει να τον πάρει τώρα ο λαός. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες πρέπει να απορρίψουν και τον προϋπολογισμό και συνολικά την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Στο ψεύτικο δίλημμα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθούν πρώτα οι τραπεζίτες ή οι βιομήχανοι, πρέπει να απαντήσουν: "Καμία θυσία για την πλουτοκρατία". Η φτώχεια και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα ελεημοσύνης, με νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες και με την υπερχρέωση της λαϊκής οικογένειας. Χρειάζεται τώρα λαϊκή συσπείρωση και αποφασιστική πάλη κατά των μονοπωλίων, κατά του "ευρωμονόδρομου". Απέναντι στην πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου που προβάλει η κυβέρνηση και στην παραλλαγή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο λαός πρέπει να αντιτάξει διεκδικήσεις που αυξάνουν το λαϊκό εισόδημα, που προστατεύουν τους ανέργους. Ταυτόχρονα πρέπει να απορρίψει συνολικά την πολιτική και τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα αποδυναμώσει, να επιλέξει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του καπιταλιστικού κέρδους".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η κυβέρνηση εν μέσω βαθιάς και κλιμακούμενης καπιταλιστικής κρίσης, κατέθεσε ένα προϋπολογισμό για το 2009 που σπρώχνει την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία στην απόγνωση και τον εφιάλτη. Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα 28 δις στις Τράπεζες, έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, κοινωνικής αναλγησίας και οικονομικής καθίζησης. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2009:1. Προβλέπει πρόσθετους αυξημένους φόρους πάνω από 7 δις ευρώ, τους οποίους θα πληρώσουν κατά κύριο λόγο τα πλατιά λαϊκά στρώματα.2. Συνεχίζει και κλιμακώνει την σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα αυτά καταρρέουν από τον υψηλό πληθωρισμό και την καλπάζουσα ακρίβεια.3. Προβλέπει απόλυτη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ (- 8,8%), πράγμα που θα επιφέρει τη χαριστική βολή στην ανάπτυξη.4. Καθηλώνει τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ώρα που οι ανάγκες και τα προβλήματα σε αυτούς τους χώρους παίρνουν όλο και πιο εκρηκτικές διαστάσεις. 5. Διατηρεί σε υπέρογκα ύψη τις δαπάνες για άμυνα και εξοπλισμούς, οι οποίες, είναι εφάμιλλες σχεδόν των δαπανών για την Παιδεία και υψηλότερες από τις δαπάνες για την Υγεία. Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται, άραγε, η χώρα και δεν το γνωρίζουμε; Τέλος, ο προϋπολογισμός του 2009 βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και θα αποδειχθεί πλαστός, χωρίς καμιά αξιοπιστία, όπως, άλλωστε, εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται και οι εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008".

    Ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δήλωσή του τονίζει: "Ενώ σε όλη την Ευρώπη , η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος , για έξοδο από την κρίση και την ύφεση , η κυβέρνηση Καραμανλή , αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009".

    Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι: "Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού βαθαίνει ακόμη περισσότερο τη λιτότητα για τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σε συνθήκες πολλαπλής οικονομικής κρίσης η καθήλωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα οδηγήσει την οικονομία ταχύτερα σε πορεία ύφεσης. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, εκτός από τη φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα φοροεπιδρομή που υπαγορεύεται μέσα από την αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων. Την ίδια ώρα μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες, εκμηδενίζεται το εισόδημα των εργαζομένων, τα δε ελλείμματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στα Νοσοκομεία μεγεθύνονται και οδηγούνται ουσιαστικά σε κατάρρευση εξαιτίας των ασκούμενων πολιτικών. Οι τελικές κυβερνητικές ανακοινώσεις ενισχύουν τις επιλογές των συνδικάτων για νέες και δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα εκδηλωθούν άμεσα με 3ωρη στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα στις 26/11 από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και πανελλαδική απεργία στις 10/12. Το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης το περιεχόμενο του προϋπολογισμού να αντιμετωπίζει τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων και ιδιαίτερα των ανέργων".

    Σχετικά άρθρα:Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    Είδηση: 15824

    [02] Βατοπαίδι: Συνέχιση της κόντρας για Παπ/νου

    Στη Βουλή συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή, οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή ενώ συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της συνάντησης του Γ.Παπακωνσταντίνου (ΠΑΣΟΚ) με επιχειρηματία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, με έγγραφό του προς την Επιτροπή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ζήτησε την άρση του τραπεζικού απορρήτου του ηγουμένου και μοναχών της μονής Βατοπαιδίου. Ειδικότερα ο κ. Καρούτσος ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών των μοναχών Αρσενίου, Ευδοκίμου και Βαρνάβα, καθώς και του ηγουμένου Εφραίμ.

    Παράλληλα με έγγραφο που υπογράφουν οι οι εισαγγελείς Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, που διενεργούν την έρευνα, ζητούν από τη μονή Βατοπαιδίου, να τους κοινοποιήσει τα πρακτικά συνάξεων των μοναχών, που αφορούσαν στην επίμαχη υπόθεση, με στόχο να διαπιστωθεί αν ο ηγούμενος Εφραίμ, είχε εντολή εν λευκώ για χειρισμούς στην υπόθεση. Οι ίδιοι εισαγγελείς με έγγραφό τους στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, ζητούν να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά διοικητικών συμβουλίων για να διαπιστωθεί αν στον πρόεδρό της είχε ανατεθεί εν λευκώ η διαχείριση του θέματος.Με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δίνοντας συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση της Πέμπτης γύρω από το θέμα της συνάντησης του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον επιχειρηματία Αθανάσιο Παπίτση,κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι "αντελήφθη το μεγάλο του ολίσθημα και απέδειξε ότι βιάζεται να κάνει προτάσεις που δεν έχουν κανένα αντικείμενο και τώρα, με καθυστέρηση, τις μαζεύει".Αναφερόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι: "Έχει πολύ ανήφορο ακόμη να διανύσει αν θέλει να δώσει απαντήσεις. Αν διαβάσει κανείς τα όσα είπε χθες και προχθές ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκύπτουν αντιφάσεις και ανακολουθία".Πού είναι η αλήθεια;Τι να πιστέψει κανείς,όταν κάποιος λέει κάτι τη μία μέρα και την άλλη ξελέει; Οι ερωτήσεις για αυτό το πελώριο ηθικό και πολιτικό θέμα παραμένουν".Ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε σε ό,τι αφορά τη Μονή Τοπλού, τονίζοντας ότι δεν σχολιάζει έρευνα που διέταξε η Δικαιοσύνη και πως "η έρευνα δεν σημαίνει οπωσδήποτε σκάνδαλο".Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στον κ. Αντώναρο, δήλωσε: "Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Αντώναρο στον ολισθηρό δρόμο που διάλεξε με τις Γκεμπελικού τύπου πρακτικές του. Με τα υπονοούμενα και τα μισόλογα. Σαν τη σουπιά που αμολάει το μελάνι. Όσο και να προσπαθεί ο λαλίστατος "εκπρόσωπος του κ. Καραμανλή" δεν θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει και να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού. Δεν θα καταφέρει να απαξιώσει την Εξεταστική Επιτροπή. Δεν θα καταφέρει να αποκρύψει τα ήδη συντριπτικά στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο με την πρωτοφανή ζημία του Δημοσίου. Οι πολίτες έχουν καταλάβει πολύ καλά". Ανταπαντώντας ο κ. Αντώναρος, δήλωσε ότι: "Οι γλωσσικοί εκτροχιασμοί του κ. Παπακωνσταντίνου είναι η καλύτερη απόδειξη για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου. Δεν τον απαλλάσσουν όμως, όσο και αν προσπαθεί, από μια απλή υποχρέωση που έχει: Να πει επιτέλους χωρίς αντιφάσεις -- αν μπορεί βέβαια - τι ακριβώς ήξερε για το DVD του εκβιασμού. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει".Στην κατάθεσή της η Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη, εκτίμησε πως η ανταλλαγείσα έκταση στην Ουρανούπολη, είναι "κοινόχρηστη διαθέσιμη έκταση κατά τον Αγροτικό Κώδικα, διαχειριζόμενη από μένα. Όταν έχω μία κοινόχρηστη διαθέσιμη έκταση δασικής μορφής,την οποία μου λέει ο δασάρχης ότι έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, μπορώ να τη δώσω για βιομηχανία, ή για τουριστική μονάδα. Ειδικά το 2000 δίνονταν εκτάσεις σε ενδιαφερομένους, προκειμένου να συμπληρώσουν κάποια δική τους μονάδα μετά από ερώτημα στους τότε δασάρχες. Το δασαρχείο Πολυγύρου, απαντούσε πως η έκταση είναι γυμνή δασικής βλάστησης και πως η συγκεκριμένη έκταση, δεν ενδείκνυται να κηρυχθεί αναδασωτέα".Μάλιστα από το 1934, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αρκετά αγροτεμάχια σε ακτήμονες, αν και στα διοικητικά έγγραφα του υπουργείου Γεωργίας αποκαλείτο "δάσος χθαμαλό", ή "κοινόχρηστο δάσος".Η κ. Μαντέλη δήλωσε πως κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Μονής, η ίδια εκτίμησε πως η έκταση είναι "δασική και όχι δάσος", αλλά δεν περιορίστηκε σ' αυτό: Ζήτησε την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Χρ. Μπότσιου, ενημερώνοντας σχετικά και την Διεύθυνση Δασών - η οποία οδήγησε και σε γνωμοδότηση που επικυρώθηκε από τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη. Χαρακτηριστικά δήλωσε: "Εγώ δεν έδωσα οικόπεδο, όπως γράφεται στα συμβόλαια, ούτε άρτιο, ούτε οικοδομήσιμο. Το έδωσα διαθέσιμο 8600 στρέμματα. Η δήλωση στο συμβόλαιο μεταξύ ΚΕΔ και Μονής, δεν οφείλεται σε μένα".

    Tέλος για τη συνάντησή της με την Τάνια Σωτηροπούλου, η κ. Μαντέλη ανέφερε ότι η δικηγόρος μαζί με τον Μ. Κουκουβίνο, την επισκέφθηκαν στο υπουργείο, προκειμένου να της ζητήσουν την υπουργική απόφαση Μπασιάκου 3822, που μεταβίβαζε στην ΚΕΔ διαθέσιμες εκτάσεις της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης,προοριζόμενες για ακτήμονες.

    Συγκεκριμένα δήλωσε: "Ήρθε με τον κ. Κουκουβίνο, με ύφος. Μου είπε πως είναι η δικηγόρος των τάδε - και την ρωτώ κάποια στιγμή, πώς μου το αποδεικνύετε; Εδώ είναι δημόσιο έγγραφο. Ούτε ήξερα αν η κυρία ήταν δικηγόρος, ούτε μου έβγαλε ταυτότητα. Ο κ. Κουκουβίνος χτύπησε τα χέρια του στο τραπέζι, σχεδόν ήθελε να έλθει από αριστερά να με δείρει. Φώναζαν πάρα πολύ δυνατά, με ύφος τραμπουκίστικο. Έχω μάρτυρες σε όλη τη Διεύθυνση για το συμβάν?".

    Στην κατάθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου (ΚΕΔ) Κωνσταντίνος Γκράτσιος, τόνισε ότι η επιχείρηση είναι εντολοδόχος του ελληνικού δημοσίου δηλαδή των υπουργικών αποφάσεων. Ανέφερε επίσης ότι για το ολυμπιακό ακίνητο που δόθηκε στη μονή Βατοπαιδίου και κατόπιν πουλήθηκε, η αξιοποίησή του για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μελετήθηκε αρχικά από την ΚΕΔ αλλά ένα χρόνο αργότερα δόθηκε η αρμοδιότητα της μελέτης στον Οργανισμό Αθήνα 2004 με αποτέλεσμα οι προδιαγραφές του κτηρίου να μην έχουν πλέον προοπτικές αξιοποίηση από το ελληνικό δημόσιο και τη μεταστέγαση του υπουργείου εργασίας. Ο κ. Γκράτσιος είπε ότι ο ίδιος μαζί με τον ηγούμενο Εφραίμ είχε επισκεφθεί τον κ. Τσιτουρίδη για τις ανταλλαγές αλλά εκείνος είχε αρνηθεί.

    Είδηση: 15825

    [03] Μήνυμα Παπούλια για την οικονομική κρίση

    Με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής οι εργασίες της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Διάσκεψης για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 90 χρόνια της ΓΣΕΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, καθώς τόνισε ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή των πολιτών, γιατί όταν στο παρελθόν δεν ακούστηκε, οι εντάσεις και οι ανατροπές σάρωσαν θεωρίες και θεωρητικούς.

    "Σημείο αναφοράς ο άνθρωπος"

    Την ανάγκη "η Ευρώπη να αναδειχθεί σε πρωτοπόρα δύναμη αντιδογματική, ανθρωπιστική και πραγματισμού, να υιοθετήσει μια δημόσια πολιτική ανακούφισης των πολλών που πλήττονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, τόσο αυτών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες, όσο και αυτών που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια" επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης.

    Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει ευελιξία αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και να αναδείξει ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τον πολίτη.

    Επιπλέον, χαρακτήρισε "κρίσιμη" την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, τονίζοντας ότι βαριά θεσμικά λάθη στην οργάνωση του παγκόσμιου χρηματοδοτικού οικοδομήματος, θεωρητικές μονομέρειες, μία άφρων πίστη σε μαγικές δυνάμεις της αγοράς, και η απουσία συστήματος απόδοσης ευθυνών οδήγησαν σε αυτή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κρίση αυτή αποτελεί "πρόκληση και ευκαιρία για την Ευρώπη".

    Αναφερόμενος στο θέμα της διάσκεψης, υπογράμμισε ότι "η δουλεία και το δουλεμπόριο αποτελούν ένα από τα πιο σκοτεινά φαινόμενα της ιστορίας της ανθρωπότητας ένα στίγμα για τον πολιτισμό μας και μ' αυτή την έννοια το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα".

    Από την πλευρά της, κατά την ομιλία της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των συνδικάτων στην καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας, καθώς "μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα σε βάθος πολύ καλύτερα από τους μηχανισμούς ελέγχου, μπορούν να αποτελέσουν τη φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή". Διευκρίνισε δε, ότι αναφέρεται στον "καλώς νοούμενο συνδικαλισμό", που συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη.

    Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν παρά τη θέλησή τους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις και τόνισε ότι η πρόβλεψη με τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των ανέργων κατά 20 εκατομμύρια και των φτωχών κατά 140 εκατομμύρια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15805

    [04] Κυκλοφοριακό χάος λόγω απεργίας του ΜΕΤΡΟ

    Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών στους δρόμους της πρωτεύουσας, λόγο της απεργίας των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ.Οι περισσότεροι πολίτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό black-out ιδίως στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο.Έως και το διπλάσιο χρόνο χρειάστηκαν οι οδηγοί το πρωί για να φτάσουν στη δουλειά τους.Οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι από τους χιλιάδες οδηγούς που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το κέντρο.Μεγάλη υπομονή έπρεπε να επιδείξουν και όσοι επέλεξαν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.Με το μετρό σε λειτουργία το 40 με 45% των μετακινήσεων γίνεται με ΙΧ χθες οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητό μας έφτασαν το 60%, ενώ υπολογίζεται ότι με το ΜΕΤΡΟ μετακινούνται καθημερινά περίπου 500.000 πολίτες.Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ απεργούν διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2008, διαφορετικής από αυτή που έχουν υπογράψει άλλοι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.Συγκεκριμένα, τη συλλογική σύμβαση εργασίας που αρνούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, έχουν ήδη υπογράψει οι οδηγοί και οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ, καθώς και οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ.Το μετρό θα λειτουργήσει και πάλι τα ξημερώματα.

    Είδηση: 15838

    [05] Οικογενειακή τραγωδία στη Βερόνα της Ιταλίας

    Μία οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχτηκε στη Βερόνα της Ιταλίας, όπου βρέθηκαν νεκροί από μ'ια καθαρίστρια, ένα ζευγάρι και τα τρία του παιδιά του, με πιθανότερο δράστης τον πατέρα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

    Συγκριμένα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δράστης της οικογενειακής αυτής τραγωδίας είναι ο αυτόχειρας σύζυγος και πατέρας.

    Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, τα πτώματα έφεραν τραύματα από όπλο και βρέθηκαν από την καθαρίστρια, όταν αυτή μπήκε στο σπίτι του 33χρονου φοροτεχνικού συμβούλου, της συνομήλικης δικηγόρου συζύγου του και των τριών παιδιών τους, ηλικίας εννέα, έξι και τριών ετών.

    Ο άνδρας φέρεται ότι προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του, άνοιξε πυρ εναντίον των μελών της οικογένειάς του.

    Στο σπίτι της οικογενείας, το οποίο βρίσκεται στο Σαν Μικέλε της βορειοανατολικής Ιταλίας, βρέθηκαν δύο όπλα, όπως μετέδωσε το ANSA.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι η οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν τα παιδιά, τα οποία βρέθηκαν να φορούν τις πιτζάμες τους, είχαν ήδη πάει για ύπνο.

    Είδηση: 15836

    [06] Ανοδικά στην Ελλάδα, με πτώση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Πτωτικές τάσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και η Wall Street. Αν και άνοιξε με τάσεις ανόδου το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον δείκτη Dow Jones να κερδίζει 1,95% και τον Nasdaq 2,01%, το απόγευμα της Παρασκευής ο Dow Jones έπεσε στο -0.35% και ο ο Nasdaq στο -0.55%.Την ίδια ώρα στην Ευρώπη στο -2,89% ήταν ο FTES 100, στο -3,48% ο Dax και στο -3,59% o Cac 40.

    Είδηση: 15837

    [07] Europeana: Η πιο καλλιεργημένη Ευρωπαία

    Μια νέα ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, που φιλοδοξεί να αναδειχεθεί σε αντίπαλον δέος του Google Library Project, η Europeana άνοιξε χθες τις εικονικές "πύλες" της στο κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε μαζικά στην πρόσκληση για μια πρώτη "βόλτα" γνωριμίας στα ατέλειωτα ψηφιακά της ράφια, που διαθέτουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Το μαζικό ενδιαφέρον του κοινού (καταγράφηκαν 10 εκ. επισκέπτες) απ' ότι φαίνεται ξεπέρασε τις προσδοκίες των δημιουργών και τις αντοχές του διαδικτυακού τόπου που βγήκε εκτός λειτουργίας, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό για τα μέσα Σεπτέμβρη.

    Η Europeana, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγει νέους δρόμους εξερεύνησης του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου: όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τις επιστήμες, την πολιτική, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική ή τον κινηματογράφο θα έχουν δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στις σημαντικότερες συλλογές και τα αριστουργήματα της Ευρώπης, σε μια ενιαία εικονική βιβλιοθήκη μέσω μιας διαδικτυακής πύλης διαθέσιμης σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.Με το διαρκή εμπλουτισμό της, το 2010, θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε εκατομμύρια έργων, αντιπροσωπευτικών της μεγάλης πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, και θα περιλαμβάνει διαλογικές ζώνες, όπως κοινότητες ειδικών ενδιαφερόντων.

    Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2011, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν ετησίως περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προσελκύσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μελλοντική επέκταση της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης.

    Ο Χοσέ Μπαρόσο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι "η Europeana θα είναι όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα με τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους, όπως τους αρχιτέκτονες της Αναγέννηση."

    Η Ελίζαμπεθ Νίγκεμαν, γενική διευθύντρια της γερμανικής εθνικής βιβλιοθήκης και πρόεδρος του ιδρύματος της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης - του οργανισμού πίσω από την Europeana - δήλωσε ότι "με την Europeana οι πολιτιστικοί φορείς αποκτούν νόημα για τη "γενιά του Web 2.0" - μια γενιά με προσδοκίες για τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα, να παρακολουθεί βίντεο, να ακούει ήχους και να κοιτάζει εικόνες στον ίδιο χώρο και χρόνο. Προσφέροντας στους νέους μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία, θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης."

    Η Europeana δρομολογήθηκε το 2005 από την Επιτροπή και εισήλθε σε ένα στάδιο ωρίμανσης, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές βιβλιοθήκες και άλλους πολιτιστικούς φορείς των κρατών μελών, καθώς και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη διαχείριση της Europeana έχει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, το οποίο συγκεντρώνει τις κυριότερες ευρωπαϊκές ενώσεις βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, οπτικοακουστικών αρχείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η Europeana φιλοξενείται από την ολλανδική εθνική βιβλιοθήκη, την Koninklijke Bibliotheek.

    Είδηση: 15827

    [08] Παγετώνες στην καρδιά της Ελλάς

    Υδάτινους θησαυρούς κρύβει η "Ελλάς" του Άρη. Ο λόγος για εκατοντάδες πελώριους παγετώνες, με πάχος σχεδόν ένα χιλιόμετρο και έκτασης δεκάδων χιλιομέτρων, που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από ένα λεπτό βραχώδες στρώμα εδάφους, στην ανατολική λεκάνη "Ελλάς" του νότιου ημισφαιρίου, τους οποίους αποκάλυψε η διεισδυτική "ματιά" του ραντάρ που φέρει το διαστημόπλοιο "Mars Reconnaissance Orbiter", της NASA. Οι παγετώνες αυτοί μπορεί να είναι τα απομεινάρια τεράστιων εκτάσεων πάγου που σκέπαζαν τον πλανήτη σε κάποια περασμένη εποχή παγετώνων, αναφέρουν δημοσιεύματα του Ρόιτερ, του Γαλλικού Πρακτορείου και του New Scientist, ενώ σχετική επιστημονική εργασία εμφανίσθηκε και στο περιοδικό Science.

    Υπολογίζεται ότι οι παγετώνες περιέχουν 20.000 κυβικά χιλιόμετρα παγωμένου νερού, αρκετά για να σκεπάσουν όλο τον πλανήτη με ένα στρώμα νερού πάχους 20 εκατοστών.

    Οι παγετώνες αυτοί, τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα νερού στον Άρη πέρα από τους πόλους του, μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμοι για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον "κόκκινο πλανήτη", είτε ως πόσιμο νερό είτε ως καύσιμη ύλη για τους πυραύλους, σύμφωνα με τον γεωφυσικό του πανεπιστημίου του Τέξας Τζον Χολτ, υπεύθυνο για την ανακάλυψη. "Αν στο μέλλον επρόκειτο να στήσουμε μια βάση, θα το κάναμε δίπλα σε μια μεγάλη πηγή νερού, γιατί με αυτό μπορείς να κάνεις τα πάντα".

    Οι παγετώνες, ηλικίας πιθανώς 200 εκατ. ετών, μοιάζουν με τους αντίστοιχους της Ανταρκτικής και μπορεί να κρύβουν γενετικά κατάλοιπα αρχαίας μικροβιακής ζωής, καθώς και φυσαλίδες αέρα που θα αποκαλύψουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του Άρη στο απώτερο παρελθόν, όπως συμβαίνει στην Ανταρκτική, σύμφωνα με το γεωλόγο Τζέημς Xιντ του πανεπιστήμιου Μπράουν.

    Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει νερό μόνο στους δύο πόλους του Άρη, αλλά οι νεοακαλυφθέντες παγετώνες βρίσκονται σε ενδιάμεσα γεωγραφικά πλάτη (35 - 60 μοιρών), τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Ένας από αυτούς είναι τριπλάσιος σε μέγεθος από την πόλη του Λος Αντζελες.

    Σύμφωνα με το γεωλόγο Τ.Χολτ, οι θαμμένοι παγετώνες αποτελούν "δραματική ένδειξη για μια μεγάλη κλιματική αλλαγή στον Άρη, πιθανώς λόγω μεταβολών στην κλίση του άξονά του, οι οποίες προκαλούν τις εποχές των παγετώνων και στη Γη". Σύμφωνα με το γεωολόγο Τ.Χιντ, επειδή ο Άρης δεν διαθέτει κάποιο μεγάλο δορυφόρο που να μπορεί να τον σταθεροποιήσει, πιθανότατα ταλαντεύεται δραματικά κάθε 120.000 χρόνια περίπου.

    Οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν την ιστορία του νερού στον Άρη, επειδή το νερό είναι θεμελιώδες για το αν ποτέ ο πλανήτης φιλοξένησε μικροβιακή ή άλλη μορφή ζωής. Αν και τώρα είναι ξερός και σκονισμένος, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Άρης κάποτε ήταν πολύ πιο υγρός. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι διακρίνουν, στις βόρειες πεδιάδες του, τα απομεινάρια της ακτογραμμής ενός ωκεανού, ο οποίος, πριν τουλάχιστον 2 δισ. χρόνια, σκέπαζε το ένα τρίτο του πλανήτη.

    Το όχημα Phoenix Mars Lander, που προσεδαφίσθηκε το Μάιο στο βόρειο πόλο του πλανήτη, πρόλαβε να βρει βέβαιες αποδείξεις ότι υπήρχε νερό, πριν ολοκληρώσει την αποστολή του προ ημερών.

    Είδηση: 15823

    [09] Δύο νεκροταφεία για τους Έλληνες ήρωες στην Αλβανία

    Δύο στρατιωτικά κοιμητήρια θα δημιουργηθούν στην Αλβανία για τους Έλληνες ήρωες που έπεσαν κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41.Η συμφωνία μονογραφήθηκε στα Τίρανα και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με την αλβανική πλευρά.Η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίηση της προς την αλβανική κυβέρνηση.και τον αλβανικό λαό για τη συνεργασία και κατανόησή τους, που οδηγούν σε αίσιο τέλος τη μακρόχρονη αυτή εκκρεμότητα. Η κα Μπακογιάννη τόνισε οτιέτσι "διευθετείται έτσι ένα θέμα ιδιαίτερης ανθρωπιστικής και συναισθηματικής σημασίας για τον ελληνικό λαό, για τον οποίο η ιστορική μνήμη της εποχής παραμένει ζωντανή. Μιας εποχής - σύμβολο για τους διαχρονικούς μας αγώνες για ελευθερία". Η κα Μπακογιάννη ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Θεόδωρο Κασσίμη, καθώς και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, πρέσβυ κ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο, τον πρέσβυ κ. Δημοσθένη Στωίδη και όλα τα μέλη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, που εργάστηκαν μεθοδικά και υπεύθυνα για τη οριστική διευθέτηση αυτού του θέματος.

    Είδηση: 15835

    [10] Φόβος και τρόμος ο κόλπος του Άντεν

    Πιέσεις για αποτελεσματικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των πειρατών που δρουν στα ανοιχτά της Σομαλίας, ασκούν αφρικανικές κυβερνήσεις, αλλά και η Μόσχα .Ωστόσο, η Συμμαχία δεν παίρνει αποφάσεις κι έτσι, η Ρωσία στέλνει πολεμικά της σκάφη για να προστατεύσει τα ρωσικών συμφερόντων τάνκερ.Οι Σομαλοί πειρατές ζητούν τώρα είκοσι πέντε εκατομμύρια δολλάρια, για να αφήσουν ελεύθερο το πλήρωμα και το σαουδαραβικό υπερ-δεξαμενόπλοιο Sirius Star που κατέλαβαν το περασμένο Σάββατο.Βαριά οπλισμένοι ισλαμιστές κατέφθασαν στο λιμάνι του Χαραντχίρε της Σομαλίας αναζητώντας τους πειρατές που κατέλαβαν το σαουδαραβικό τάνκερ μαμούθ, με στόχο να τους επιτεθούν, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.Το Sinus Star -που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει 25μελές πλήρωμα- πιστεύεται πως είναι αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι αυτό.Όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, "Οι ισλαμιστές δήλωσαν πως θα επιτεθούν στους πειρατές που κατέλαβαν το μουσουλμανικό αυτό πλοίο"."Οι ισλαμιστές αναζητούν τους πειρατές και το πλοίο. Είδα τέσσερα οχήματα να ψάχνουν την πόλη απ' άκρου εις' άκρου", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.Ο πλοίαρχος της ελληνικής φρεγάτας που κατευθύνεται στον Ινδικό για να ενταχθεί στη διεθνή ναυτική δύναμη εναντίον της πειρατείας, που μίλησε στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι πλήρως εκπαιδευμένα για να φέρουν εις πέρας μία τέτοια αποστολή, αν και έως τώρα δεν έχει παραστεί ανάγκη για να εμπλακεί σε κάποια επιχείρηση εναντίον πειρατών.

    Είδηση: 15833

    [11] Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

    Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Διεθνής Αμνηστία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στον πεζόδρομο της Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο) από τις 11.00 π.μ. έως τις 18.00 μ.μ. Στόχος της δράσης θα είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα συμπαράστασης προς γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο.

    Οι εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώνουν το κοινό για έξι ατομικές υποθέσεις γυναικών από το Νεπάλ, τη ΛΔ Κονγκό, την Αρμενία, το Μεξικό, το Ιράν και τη Νικαράγουα που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους ή για τον αγώνα τους για ισότητα, ασφάλεια, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη. Ο κόσμος θα καλείται να υπογράψει μια κάρτα διαμαρτυρίας προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών αλλά και να στείλει στις ίδιες τις υπερασπίστριες μια καρτ-ποστάλ με ένα μήνυμα συμπαράστασης.Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 16 ημερών ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών, που ξεκινούν στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με στόχο να καταδειχθεί πως η βία κατά των γυναικών είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει την έκκληση του ταμείου του ΟΗΕ, UNIFEM, για παγκόσμια δράση προς τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων. Περισσότεροι από 930.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει την ηλεκτρονική έκκληση στο www.saynotoviolence.org και ο στόχος είναι οι υπογράφοντες να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο έως τις 25 Νοεμβρίου 2008.Εκδηλώσεις σε άλλες πόλειςΣτα Ιωάννινα, η τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και ώρα 8 μμ. στο καφέ μπαρ "Αμάλθεια" (πεζόδρομος Καλάρη 24) εκδήλωση ενημέρωσης και συλλογής επιστολών συμπαράστασης στις γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Κομοτηνή η τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας θα λάβει μέρος σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για τα δικαιώματα της γυναίκας το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ενώ από τις 25 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια και των 16 ημερών ακτιβισμού οι εθελοντές της ομάδας θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο φουαγιέ της Νομικής Σχολής, όπου θα συλλέγουν τις επιστολές συμπαράστασης για τις υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Είδηση: 15834

    [12] Η Α. Παπαρήγα με τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ

    Συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είχε το μεσημέρι της Παρασκευής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά εκτεθειμένη για την κακή κατάταση στην οποία έχει περιέλθει η ΛΑΡΚΟ.

    Είδηση: 15832

    [13] Συλλυπητήρια Σπέκχαρντ στην ΕΡΤ για Κοίλιαρη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο για το θάνατο του Γιώργου Κοίλιαρη απέστειλε ο αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ.Στην επιστολή του ο κύριος Σπέκχαρτ σημειώνει επί λέξει: "Σας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Κοίλιαρη μετά τον τραυματισμό του τον περασμένο μήνα στο Αφγανιστάν.Υπήρξε γενναίος και ταλαντούχος δημοσιογράφος, που δούλευε ακούραστα για να ενημερώσει το ελληνικό κοινό, αλλά και τους ανά τον κόσμο Έλληνες, για τα σημαντικότερα γεγονότα των ημερών μας.Εμείς θα τον θυμόμαστε ως δημοσιογράφο που κέρδισε με την δουλειά του τον απόλυτο σεβασμό, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα όπου έβλεπαν και μάθαιναν από τις ανταποκρίσεις του, αλλά και των αμερικανών διπλωματών και στρατιωτών.Αυτή τη δύσκολη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του και την ΕΡΤ".

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Είδηση: 15831

    [14] 169 χρόνια φυλακή για ρατσιστικούς φόνους

    Ποινή - μαμούθ κάθειρξης 169 ετών επέβαλε το δικαστήριο στη Νότια Αφρική σε 19χρονο έφηβο, για τέσσερις ρατσιστικούς φόνους. Θύματά του τέσσερις έγχρωμοι πολίτες, ανάμεσά τους και ένα μωρό τριών μηνών. Ο καταδικασθείς Γιόχαν Νελ, εκτός των τεσσάρων φόνων, κρίθηκε ένοχος και για απόπειρα φόνου, παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών.

    Είχε επιτεθεί, κραυγάζοντας ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, σε παραγκούπολη και από την επίθεση τραυματίστηκαν 11 άτομα. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση του 19χρονου, υποστήριξε ότι κίνητρο του δράστη ήταν η αγανάκτησή του για τους συχνούς φόνους λευκών κτηματιών και μικρών γαιοκτημόνων μετά το τέλος του απαρτχάιντ, το 1994, καθώς και ο φόβος του ότι η οικογένειά του μπορεί να είχε την ίδια τύχη.

    Είδηση: 15830

    [15] Στη Βουλή οι τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο

    Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά, δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα, που μπορεί να θίξουν τα εθνικά της συμφέροντα, είναι η στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας.Οι θέσεις της Ελλάδας είναι ακλόνητες, διατηρώντας στο ακέραιο την δυνατότητά της να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και δεν γίνεται ανεκτή η παραμικρή βλάβη στα εθνικά της συμφέροντα.Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκιάς, τονίζοντας ότι πλέον τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι ευρωτουρκικά, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση σε εθνική σύμπνοια.Η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε άμεσα και ψύχραιμα την τουρκική ενέργεια, υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα.Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο με τουρκικών συμφερόντων πλοίο στο Αιγαίο.

    Τη μονομερή ενέργεια για υποθαλάσσιες έρευνες που επιχείρησε να κάνει η Τουρκία στη περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, έθεσε προς τον πρωθυπουργό με ερώτηση του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργηθεί και στη Μεσόγειο αποκλειστική οικονομική ζώνη η οποία θα διαφυλάξει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι οι Τούρκοι επέλεξαν αυτό το σημείο ερευνών κατόπιν σχεδιασμού.

    Δηλώσεις ΚαραμανλήΠοιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε από του βήματος της Βουλής, "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το βαθμό της έως τώρα ανταπόκρισης της Τουρκίας στην ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για διαρκή βελτίωση των σχέσεών μας" και πρόσθεσε λέγοντας ότι η Ελλάδα "δεν θέλει ένταση, αλλά, βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα".

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "στην απόπειρα που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες, στα νότια του Καστελορίζου, η Ελλάδα αντέδρασε με άμεσο, ψύχραιμο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο, αφού αφ' ενός απέτρεψε την καθ' οιονδήποτε τρόπο de facto διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, αφ' ετέρου απεσόβησε την πρόκληση έντασης, που ασφαλώς δεν ωφελεί ούτε τον ελληνικό, ούτε τον τουρκικό λαό".

    Μάλιστα, υπογράμμισε ότι " δεν έχουν καμιά νομική βάση οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες, που έγιναν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη συναίνεση της Ελλάδας. Δεν διαμορφώνουν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, προηγούμενο. Δεν μπορεί να θέσουν σε οποιανδήποτε αμφιβολία ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα".

    Ο κ. Καραμανλής με τις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι "η Ελλάδα έχει και διατηρεί ακέραιη τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, όπως αυτές προκύπτουν από τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως, το Δίκαιο της Θάλασσας".

    Όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία αποτελεί τη "μία ουσιαστική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών" ο Έλλην πρωθυπουργός είπε ότι "μπορεί -και πρέπει- να λυθεί ειρηνικά, με την αξιοποίηση και της δυνατότητας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Τοποθέτηση Καρατζαφέρη"Γιατί να εγκλωβιστούμε στην υφαλοκρηπίδα και στην αμφισβήτηση της Τουρκίας και δεν πάμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη [ΑΟΖ] των 200 μιλίων, την οποία "τρέμει η Τουρκία" έθεσε από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης".

    "Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι ΑΟΖ έχει και το νησί, κι αν πάμε στα 200 μίλια, τότε αποκλείουμε την Τουρκία. Εάν την αναπτύξουμε όπως και η Κύπρος, τότε γειτνιάζει η ΑΟΖ με την Κύπρο και αυτός είναι ο φόβος της Τουρκίας, η οποία θέλει να μπει ανάμεσά μας με μία δική της ΑΟΖ" εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Επίσης, επεσήμανε ότι ΑΟΖ έχει κάνει η Τουρκία με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, η Ε.Ε. σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της εκτός της Μεσογείου και η ΗΠΑ από το 1983 στα δικά της νησιά.

    Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες να θεσπιστεί ΑΟΖ και στη Μεσόγειο, "οπότε αυτομάτως εμείς θα είμαστε κερδισμένοι της υπόθεσης, χωρίς να εμπλακούμε σε επικίνδυνα παιχνίδια με την Άγκυρα".

    Ερώτηση Λοβέρδου προς ΜπακογιάννηΗ Τουρκία ασκεί πολιτική έντασης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό εντάσσονται και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν γύρω από τις πρόσφατες «έρευνες» του, υπό νορβηγική σημαία, πλοίου Μ/V , αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα στην ερώτησή του προς κ. Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία ζητά να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, για:α. όλες ανεξαιρέτως τις εξελίξεις, που αφορούν τόσο τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου πλοίου, αλλά και των τουρκικών αρχών, από 14 έως 18 Νοεμβρίου,β. όσες ενέργειες από τουρκικής ή και νορβηγικής πλευράς προηγήθηκαν της 14ης Νοεμβρίου,γ. τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, από την ημέρα που γνωστοποίησε η Τουρκία την πορεία του συγκεκριμένου πλοίου &δ. για τα στοιχεία που αφορούν τον ειδικό καθορισμό των συντεταγμένων για "την υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου".

    Είδηση: 15829


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 November 2008 - 17:53:05 UTC