Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα θρησκευτικά
  • [02] Ο Ομπάμα επέλεξε υπουργό Υγείας
  • [03] Πολιτική διαμάχη για τα 28δις
  • [04] Το πόρισμα για τα Ζωνιανά
  • [05] Boυλή: τίμησαν τους Ολυμπιονίκες
  • [06] Δαμόκλειος σπάθη οι συνέπειες του κάπνισματος

    [01] H Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα θρησκευτικά

    Το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άφησε αιχμές κατά του συνηγόρου του πολίτη, ο οποίος έκρινε ότι δεν είναι σύννομη η απαίτηση διευθυντών των σχολείων να εξηγούν οι μαθητές τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών.

    Είδηση: 15750

    [02] Ο Ομπάμα επέλεξε υπουργό Υγείας

    Τον Δημοκρατικό πρώην γερουσιαστή και επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντάσλ επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές που πρόσκεινται στην ομάδα του νεοεκλεγέντα Πρόεδρου των ΗΠΑ, αρμόδια για τη μεταβίβαση της εξουσίας.Τον διορισμό του γερουσιαστή από τη Νότια Ντακότα μετέδωσε τόσο το CNN, όσο και η εφημερίδα του Καπιτωλίου, η Roll Call.Η επιλογή αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το αμερικανικό σύστημα υγείας, ανέφεραν δύο Δημοκρατικές πηγές σήμερα, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία.

    Ως υπουργός Υγείας ο 60χρονος κ. Ντασλ καλείται να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και να κάνει πράξη τα σχέδια του νέο πρόεδρου της χώρας για την επέκταση της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας σε τουλάχιστον 47 εκατομμύρια πολίτες--το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ--που δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο διορισμός του -που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου του νέου χρόνου- θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία.

    Ο κ. Ντάσλ υπηρέτησε ως εξέχων Δημοκρατικός στη Γερουσία από το 1994 έως το 2004 και ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας όταν οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν το Σώμα από το 2001 έως το 2003.

    Ο κ. Ντασλ εξελέγη στη Γερουσία το 1994 και πριν είχε διατελέσει βουλευτής επί οκτώ χρόνια στο σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Αφότου δεν επανεξελέγη, εργάστηκε ως σύμβουλος δημόσιας πολιτικής στην νομική εταιρεία Alston και Bird.

    Μέχρι στιγμής, από πλευράς του δεν υπάρχει καμία αντίδραση στα όσα μεταδόθηκαν για την υπουργοποίησή του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / REUTERS

    Είδηση: 15748

    [03] Πολιτική διαμάχη για τα 28δις

    Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στη Βουλή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "αναγκαίο για την οικονομία", που διασφαλίζει, όπως είπε, τους δανειολήπτες αλλά και ένα επαρκές πλαίσιο ρευστότητας στην αγορά με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Παράλληλα κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για "λαϊκισμό" και για "αδιέξοδες και κούφιες προτάσεις". "Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής απαιτεί υψηλό βαθμό υπευθυνότητας. Όλοι θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία, να έχουμε πόρους για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιολογημένες. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε τους περιορισμούς που έχουμε, τις δυνατότητες της οικονομίας και το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.Επίσης ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι οι προβλέπεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερες από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,5% το 2009, ο πληθωρισμός από το 4,4% το 2008 θα μειωθεί στο 3,5% όπως και τα δημοσιονομικά ελλείμματα που από το 2,4% θα πέσουν στο 2,2% το επόμενο έτος, ενώ οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,4%.

    Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, τόσο δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και της αρμόδιας για οικονομικά θέματα Λούκας Κατσέλη, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και αντέτειναν ότι δεν ενισχύει τους δανειολήπτες και την ρευστότητα της αγοράς, αλλά τους τραπεζίτες. Η κ. Κατσέλη τόνισε μεταξύ άλλων: "Είστε εκτός τόπου και χρόνου και με αυτά που ισχυρίζεστε αποδεικνύεται ότι δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Δεν δίνετε διέξοδο. Προσφέρετε ρευστότητα στις τράπεζες, καλύπτετε τα ανοίγματα τους σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους και καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε. Φορτώσατε τα μεγαλύτερα βάρη στα μεσαία στρώματα που είναι ο κορμός της οικονομίας".

    Aντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Λέγκα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο "για αδυναμία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να διαχειριστούν μια κρίση" και πρόσθεσε ότι "οι αδυναμίες, παλινωδίες, παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις δεν συνιστούν αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης".Η απάντηση του κ. Λέγκα ήταν ότι "τα μέτρα έχουν δημοσιοποιηθεί από τη πρώτη στιγμή συζητήθηκαν ευρύτατα, και αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με το θεσμικό εγγυητή του τραπεζικού μας συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδος".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο "που δίνει ζεστό χρήμα στις τράπεζες και προτείνει ένα άλλο σύνολο μέτρων για με δημόσιες επενδύσεις που εξυπηρετούν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες". Όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα: "τα 28 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να πάνε στους δανειολήπτες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους θα πάει στις τράπεζες για να καλύψει τα προβλήματα που έχουν με τις θυγατρικές τους τράπεζες που υπάρχουν σε άλλες χώρες"."Πρόκληση και μέγα σκάνδαλο" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, που δήλωσε χαρακτηριστικά: "πάνω στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ εκτυλίσσεται μια ανούσια διαμάχη ανάμεσα τους. Για εμάς είναι αδιανόητο να λεηλατηθούν οι φορολογούμενοι πολίτες για να στηρίξουν τους μεγαλομετόχους και τους μάνατζερ των τραπεζών. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια νέα προοδευτική χρηματοπιστωτική πολιτική. Μόνο με τα 5 δισ. θα μπορούσε η κυβέρνηση αν ήθελε να ελέγξει το δημόσιο όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα".

    O εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι "καμία δέσμευση στους τραπεζίτες δεν υπάρχει".

    Έγκριση της Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε με βάσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τη συνθήκη της ΕΕ, τη δέσμη μέτρων της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση των αγορών ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος αποτελεί κατάλληλο, αναλογικό και αναγκαίο μέσο για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και να δοθεί νέα ώθηση στο τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς αυτό δεν εισάγει διακρίσεις, καθώς πρόσβαση σε αυτό έχουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια η Κομισιόν έκρινε ότι η δέσμη μέτρων της Ελλάδας εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ενισχύσεις, είναι περιορισμένου χρόνου και έκτασης, προβλέπει την καταβολή προμήθειας με βάση τα όσα ισχύουν στην αγορά ενώ προβλέπει και κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

    Είδηση: 15749

    [04] Το πόρισμα για τα Ζωνιανά

    Υπεγράφη την Τετάρτη το πόρισμα για την υπόθεση των Ζωνιανών, από τον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Γρήγορη Αναγνώστου. Σύμφωνα με το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες και επιβάλλεται πρόσκαιρη παύση στον αποστρατευθέντα γενικό διευθυντή Κρήτης Ταξίαρχο Αντώνη Βιτοράκη και σε δύο ανώτερους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

    Είδηση: 15747

    [05] Boυλή: τίμησαν τους Ολυμπιονίκες

    Σε ειδική συνεδρίασή της η Ολομέλεια της Βουλής, τίμησε τους Έλληνες Ολυμπιονίκες του Πεκίνου. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αφού ευχαρίστησε τους αθλητές, τους προπονητές και τους συλλόγους τους, αναφέρθηκε στις αξίες του αθλητισμού από την αρχαιότητα, έως σήμερα.

    Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής: "Με την πάροδο του χρόνου, ο αθλητισμός, όπως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, άλλαξε ως έννοια και ως πράξη. Μαζί με τις εξελίξεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη μορφή του, διαφοροποιήθηκαν και οι διαστάσεις του. Ο μαζικός αθλητισμός περιορίστηκε και ο πρωταθλητισμός βρέθηκε -πολλές φορές, τις τελευταίες δεκαετίες- στο στόχαστρο έντονης κριτικής. Ο λόγος είναι γνωστός σε όλους. Ο πρωταθλητισμός έγινε πιο απαιτητικός. Ο πήχης των επιδόσεων ανέβηκε. Οι αθλητικές διοργανώσεις συνδέθηκαν, ακόμα πιο στενά, με το υπερθέαμα. Το ενδιαφέρον του κόσμου αυξήθηκε σημαντικά. Οι προσδοκίες από τον πρωταθλητή μεγάλωσαν". Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ντόπινγκ, λέγοντας: "Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει καμιά απολύτως σύγχυση ανάμεσα στον υγιή και το μεταλλαγμένο πρωταθλητισμό. Δεν μπορεί να στέκεται δίπλα στην αρετή, που εκφράζει ο πρώτος, το έγκλημα που αντιπροσωπεύει ο δεύτερος. Είναι βέβαια απόλυτα θεμιτή η χρήση της τεχνολογίας στις υποδομές άθλησης. Δεν είναι όμως καθόλου θεμιτό να μετατρέπεται ο αθλητής σε τεχνητό υπέρ-αθλητή, να παρεμβαίνει στη φύση του, να νοθεύει τις ανθρώπινες δυνάμεις, να πετυχαίνει απατηλές επιδόσεις".Συνεχίζοντας ο κ. Καραμανλής, είπε πως: "Μπροστά σ' όλα αυτά, η Κυβέρνηση, τα κόμματα, τα αθλητικά σωματεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ολόκληρη η αθλητική οικογένεια, οφείλουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας στο μέγιστο βαθμό. Πολύ περισσότερο όταν η Χώρα μας είναι η κοιτίδα του Ολυμπιακού Ιδεώδους".Oλοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε: "Σε μια εποχή που διψά για αξίες, που διψά για αρχές, οι κοινωνίες χρειάζονται νέα πρότυπα. Είναι θετικό, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο, να έρχονται τα πρότυπα αυτά μέσα από τις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας. Πρότυπα είστε εσείς, που αγωνίζεστε με το όραμα να σηκώσετε ψηλά την Ελληνική σημαία. Είστε εσείς, που αφιερώνετε δυνάμεις και κόπους για την κατάκτηση του ονείρου. Είστε εσείς που αθλείστε με τιμή για την καταξίωση".

    Στους Ολυμπιονίκες μίλησαν από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανάσιος Λεβέντης και από τον ΛΑΟΣ ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Εκ μέρους των Ολυμπιονικών ευχαριστώ για την τιμή προς την Βουλή απηύθυνε η Σοφία Μπεκατώρου, λέγοντας ότι "Σήμερα ο ελληνικός αθλητισμός λιθοβολείται, τον τελευταίο καιρό προβάλλονται οι στρεβλώσεις του αθλητικού ιδεώδους ενώ παράλληλα απαξιώνονται οι προσπάθειες και οι επιτυχίες των αθλητών, που είναι αποτέλεσμα της σκληρής προπόνησης, θυσιών, ψυχικής δύναμης κι όχι αυτοσκοπού. Η εντύπωση πως όλοι λειτουργούν με μοναδικό στόχο τις οικονομικές απολαβές, στηριζόμενοι σε παραβατικές συμπεριφορές είναι λανθασμένη και αδικεί κατάφωρα τις χιλιάδες των αθλητών που καθημερινά αγωνίζονται. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες επιθυμούμε να δοθεί και πάλι αξία στην ευγενή προσπάθεια και τον καθαρό αγώνα, να δεχθεί ο αθλητής τα ειλικρινή συγχαρητήρια για την προσπάθειά του. Η νέα γενιά για να συμβάλλει στην εξέλιξη της χώρας έχει ανάγκη από την υποστήριξη και την έμπνευση μέσω υγιών προτύπων κι όχι αυτών της εικονικής πραγματικότητας. Οφείλουμε όλοι να δίνουμε ευκαιρίες των νέων μέσω του Αθλητισμού και του Πολιτισμού".

    Στους Έλληνες Ολυμπιονίκες του Πεκίνου απένειμαν τα μετάλλια της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης και Άννα Μπενάκη Ψαρούδα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι αντιπρόεδροι της Βουλής και οι κοσμήτορες.

    Είδηση: 15745

    [06] Δαμόκλειος σπάθη οι συνέπειες του κάπνισματος

    Οι συνέπειες του καπνίσματος όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια [ΧΑΠ] εμφανίζονται ακόμη και 20 με 30 χρόνια μετά τη διακοπή του.Από αυτές ο καρκίνος του πνεύμονα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, καθώς οι μισές πνευμονολογικές κλινικές είναι γεμάτες με ασθενείς που τους έχει πλήξει η νόσος αυτή, επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, με αφορμή το 17ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

    Το 10% των καπνιστών -ακόμη και εκείνων που έχουν καπνίσει έστω και 100 τσιγάρα στη ζωή τους- θα εμφανίσει ΧΑΠ, η οποία είναι η πιο συχνή συνέπεια του καπνίσματος.

    «Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στη χώρα μας υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο.

    Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίζει ΧΑΠ.Σε μία τέτοια περίπτωση η ΧΑΠ καθιστά δύσκολη τη ζωή του ασθενούς, ο οποίος δυσκολεύεται να αναπνεύσει και πολλές φορές καθηλώνεται στο σπίτι, γιατί έχει ανάγκη από συσκευή οξυγόνου για να κρατηθεί τη ζωή», πρόσθεσε ο κ. Γουργουλιάνης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης των Πνευμονολογικών Τμημάτων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, η επιθυμία διακοπής του καπνίσματος είναι μικρή [32%] στους άνδρες και [46,5%] στις γυναίκες. Όμως, φαίνεται ότι οι άνδρες τελικά διακόπτουν το κάπνισμα για μεγαλύτερο διάστημα.

    Όταν προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη, τα ποσοστά των μη καπνιστών αυξάνονται.Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

    Είδηση: 15753


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 November 2008 - 21:52:17 UTC