Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στην εξεταστική για το βίντεο
  • [02] Διαφοροποίηση Τσερβενκόφσκι
  • [03] Bροχές και καταιγίδες
  • [04] Συνταγματικές αναθεωρήσεις στη Ρωσία
  • [05] Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων
  • [06] Κινητοποίηση υπέρ των κρατουμένων
  • [07] Συζήτηση στη Βουλή για τα 28 δις

    [01] Ένταση στην εξεταστική για το βίντεο

    Ανέβηκαν οι τόνοι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου, με την προβολή του βίντεο με το οποίο εμπλέκεται ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος σε υπόθεση εκβιασμού του επιχειρηματία Αθανάσιου Πάπιστα για ακίνητα του μοναστηριού. Στο μονταρισμένο υλικό ο δικηγόρος ακούγεται να ζητάει ανταλλάγματα, υποσχόμενος να χειραγωγήσει τις αξιώσεις των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού τους οποίους εκπροσωπούσε η σύντροφός του Τάνια Σωτηροπουλου. Εν τω μεταξύ, δεν προέκυψαν νεώτερα στοιχεία από τη νέα προβολή του βίντεο των 13 λεπτών από νέο dvd που παρέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Εξεταστική Επιτροπή ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας.

    Το θέμα της δημοσιοποίησης του βίντεο δίχασε τους βουλευτές, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης κάλεσε σε απολογία τον Μιχάλη Κουκουβίνο, ο οποίος αργά το βράδυ της Δευτέρας εισήχθη στο νοσοκομείο."Αυτά τα ζητήματα αφορούν ανθρώπους πιο ψηλά από μένα, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εγώ είμαι ο πλέον αναρμόδιος γι αυτά τα θέματα", δήλωσε η επιχειρηματίας Ντίνα Κάνου ότι είπε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του, μαζί με τη δικηγόρο Σταματίνα Σωτηροπούλου, η οποία στην κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είχε υποστηρίξει ότι ο Νομάρχης στη συγκεκριμένη συνάντηση είχε δηλώσει πως οι εντολές για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου "έρχονται από πολύ ψηλά" και πως: "Ποιός είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή".

    Η κ. Κάνου έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, αρνούμενη κατηγορηματικά ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, στη συγκεκριμένη συνάντηση, είπε ότι "δέχτηκε εντολές από ψηλά". Τέλος, η κ. Κάνου, που, όπως ανέφερε, είναι πολλά χρόνια φίλη με την κ. Στ. Σωτηροπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι κρύβεται πίσω από το σκεπτικό της τελευταίας.

    H Εξεταστική Επιτροπή πρόβαλε την Τρίτη το επίμαχο dvd, όπου εμφανίζεται ο σύντροφος της κας Σωτηροπούλου Μιχάλης Κουκοβίνος να εκβιάζει τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη, φίλο του επιχειρηματία Θανάση Πάπιστα (εταιρεία του οποίου έχει αγοράσει οικόπεδα από τα παραχωρηθέντα στη Μονή Βατοπεδίου) προκειμένου να μην προβεί σε αποκαλύψεις - ενώ προτίθεται να εξετάσει τον κ. Κουκοβίνο, τον κ. Καραμπέρη, τον κ. Ψωμιάδη και τους διευθυντές της Πολεοδομίας και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει διαψεύσει όσα έχει καταθέσει εις βάρος του η κ. Σωτηροπούλου και δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο κ.Μ.Κουκουβίνος, ο οποίος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με το ερώτημα διαγραφής του "αν προσέβαλε το κύρος του συλλόγου", χθες το βράδυ, εισήχθη στο νοσοκομείο "Αγιος Παύλος", με υψηλή πίεση και ζαλάδες.

    Έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου για την εκβίαση στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ακτήμονες της Νέας Ραιδεστού -που το προηγούμενο έτος προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη στρεφόμενοι κατά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για οικόπεδα που διεκδικούσαν και τελικώς παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου- και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης. Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες θα καταθέσουν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη έρευνα, το αντικείμενο της οποίας είναι να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απόπειρας εκβιασμού, σε βάρος του δικηγόρου των ακτημόνων Μιχάλη Κουκουβίνου, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να ζητά ανταλλάγματα για να μην κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Μονής Βατοπαιδίου.

    Προβολή του βίντεοΤο dvd, στο οποίο διαφαίνεται εκβιασμός του επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα από τον δικηγόρο Μιχάλη Κουκουβίνο, προβλήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, για λογαριασμό της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, μαζί με το αντίστοιχο βίντεο που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό "ANTENNA". Στο dvd, ο κ. Κουκουβίνος, μιλώντας στον φίλο του Αθ. Πάπιστα (μετέπειτα κουμπάρο του) Μάρκο Καραμπέρη, εμφανίζεται βέβαιος, ότι "με μία απλούστατη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τινάζεται στον αέρα όλη η σύμβαση της ανταλλαγής - για ένα και μόνο λόγο, διότι δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως". Οι αξιώσεις ωστόσο, των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού, τους οποίους εκπροσωπούσε η σύντροφος του Κουκουβίνου, Τάνια Σωτηροπούλου, μπορούσαν να εκπέσουν, εφόσον θα δίνονταν συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας αρνείτο να δώσει τα ανταλλάγματα, ο Μ. Κουκουβίνος θα ενέγραφε διεκδικητική αγωγή κυριότητας πάνω στα ακίνητα, με αποτέλεσμα ο Αθ. Πάπιστας "να μην μπορεί να πουλήσει ούτε ένα".

    Στην αρχή της συνάντησης, ο δικηγόρος φαίνεται να ζητά από τον Αθ. Πάπιστα, μέσω του Μ. Καραμπέρη, τέσσερα ακίνητα για λογαριασμό των πελατών της κ. Σωτηροπούλου, για να υποχωρήσει αργότερα σε εκπτώσεις: "Σου μιλώ παντελονάτα. Θέλω ένα ακίνητο και όχι τέσσερα που κάνουν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες. Σου μιλώ πεντακάθαρα και όμορφα. Πεντακαθαρίδης. Θέλω να δώσω το ακίνητο σε ένα πραγματικά φουκαρά και φτωχό και μια αμοιβή για μένα 80.000. Το όφελος το δικό μου. Το όφελος το δικό σας, είναι 1 εκ. ευρώ: Το οικόπεδο που ζητάω, κάνει 300.000, εγώ ζητάω 80.000 ευρώ κι εσείς έχετε κέρδος 820.000. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει οικόπεδο - δύο κατοστάρικα", ακούγεται να λέει ο δικηγόρος.

    Από το dvd φαίνεται, ωστόσο, να επιβεβαιώνεται και η αναφορά του Αθ. Πάπιστα, ότι ο Μ. Καραμπέρης, είχε καταβάλλει στο δικηγόρο χρήματα «για να τον ξεφορτωθεί» - αλλά εκείνος επέστρεψε: - "Εγώ σου έδωσα και από την τσέπη μου λεφτά και στο παρελθόν σε έχω βοηθήσει", λέει ο Μ. Καραμπέρης.- "Θυμάμαι εγώ πόσο με βοήθησες. Δεν είμαι αχάριστος", απαντά ο Μ. Κουκουβίνος. Από το βίντεο προκύπτει ότι ο Μ. Κουκουβίνος καταφεύγει στον Μ. Καραμπέρη, επειδή με αυτόν μπορεί να συνεννοηθεί: "Μη με ξαναβάλεις να μιλήσω με τον Πάπιστα. Ή θα με σκοτώσει, ή θα τον σκοτώσω... Ξέρεις, έχει αυτό το ύφος το ψυχρό που δεν το γουστάρω. Τέτοιες μαγκιές του Πάπιστα και του Χατζηαλεξάνδρου, δεν τις γουστάρω. Δεν μπορώ να μιλήσω με Πάπιστα, ούτε με Χατζηαλεξάνδρου", εμφανίζεται να λέει ο Κουκουβίνος. Σημειώνεται ότι, ενώ ο Αθ. Πάπιστας είχε αναφέρει πως διαθέτει ένα dvd χρονικής διάρκειας 13 λεπτών, κατέθεσε τελικά, ένα με διάρκεια περίπου 8 λεπτών, από το οποίο απουσιάζουν ορισμένοι διάλογοι, οι οποίοι ακούγονται στο dvd που προβλήθηκε από τον "ΑΝΤΕΝΝΑ", ενώ περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι.

    Η Εξεταστική Επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το αν θα αφήσει τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την προβολή των δύο dvd. Με ψήφους 20 προς 3, δέχθηκε τελικά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου τους, παρά τα προβλεπόμενα από το νόμο για τη χρήση παρανόμως εξασφαλισθέντος οπτικοακουστικού υλικού.

    Ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), επικαλέστηκε "σύγκρουση καθηκόντων", η οποία, όπως τόνισε,"θα πρέπει να επιλυθεί με στάθμιση κυρίως υπέρ εκείνου του συμφέροντος, το οποίο έχει μεγαλύτερη κοινωνική αξία και σπουδαιότητα". Αντίθετα, η Κ. Παπακώστα (ΝΔ) θεώρησε πως πρέπει να λάβει γνώση του περιεχομένου του dvd, μόνον η Εξεταστική Επιτροπή.

    Η Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) έκρινε πως "το βίντεο που δεν έχει προβληθεί, πρέπει να περιοριστεί εντός των μελών και των ορίων της Εξεταστικής Επιτροπής", ενώ ο Κ. Ρόβλιας, τάχθηκε, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της αρχής "όλα στο φως", συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως"δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το νομικό κομμάτι αυτής της απόφαση".

    Υπέρ της παρουσίας των δημοσιογράφων τάχθηκε ο Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), ενώ ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε εναντίον, υπεραμυνόμενος της νομοθεσίας. Υπέρ, τέλος, της παραμονής των δημοσιογράφων, τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έκανε έκκληση προς τους δημοσιογράφους, να προσέξουν την ενδεχόμενη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, εφόσον εκτεθούν.

    Δηλώσεις για την υπόθεση

    Ερωτηθείς για τις επιστολές του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη προς το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Σε ό,τι αφορά το επίμαχο βίντεο που προβλήθηκε στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ισχύουν απολύτως όλες οι τοποθετήσεις που έκανε ο ίδιος και ο κ. Παυλόπουλος την Δευτέρα. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αμφισβητεί την αξιοπιστία της εξεταστικής επιτροπής, δήλωσε ο κ. Αντώναρος: "Δεν υπάρχει τίποτα αναληθέστερο από αυτό". Έκανε λόγο για ισχυρισμούς που ανερυθρίαστα διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αντίθετα, σημείωσε, η κυβέρνηση τώρα πιστεύει ότι γίνεται έρευνα σε βάθος από τη Δικαιοσύνη και στην εξεταστική επιτροπή η οποία, όπως θύμισε, συστάθηκε μετά από πρόταση της κυβέρνησης που δέχτηκαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής. "Αν ορισμένοι κρίνουν ότι με την κλήση ορισμένων προσώπων, την οποία οι ίδιοι διατυπώνουν, θέλουν να ευτελίσουν τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής αυτό αφορά τους ίδιους. Όχι την κυβέρνηση", τόνισε και πρόσθεσε πως αυτοί οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ "είναι εκ του πονηρού γιατί αντιλαμβάνονται ότι έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για ανυπόστατους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στις καταθέσεις κάποιων μαρτύρων με ύποπτη δραστηριότητα και περίεργο παρελθόν". Τώρα προσπαθούν να μαζέψουν αυτά που δεν μαζεύονται, συμπλήρωσε ενώ είπε πως δεν γνωρίζει και ούτε κάνει υποθέσεις για τον τρόπο που έφτασε στο ΠΑΣΟΚ η επιστολή του κ. Ψωμιάδη.

    Σε ό,τι αφορά την παρουσία του κ. Αρσένιου σε συνεδρίαση στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου σύμφωνα με κατάθεση, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως οι καταθέσεις αξιολογούνται από τα μέλη της εξεταστικής και σημείωσε πως πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας. "Κάποιοι προσφέρουν πολιτική στήριξη σ'αυτά τα πρόσωπα, είτε σιωπηρά, είτε φανερά, είτε με την ανοχή τους. Αυτό είναι καταδικαστέ", απάντησε σε άλλη παρεμφερή ερώτηση ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο για όσα είπε η κα Κανού σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για "επιχείρηση της ΝΔ να αποπροσανατολίσει την συζήτηση" και πρόσθεσε ότι "εκβιαστές και εκβιαζόμενοι κινούνται στον χώρο της ΝΔ, η οποία τους άνοιξε την πόρτα με την απόσυρσή της από την δικαστική διαμάχη με την Μονή Βατοπαιδίου και με τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές". Επανέλαβε δε την θέση του κόμματος ότι στην υπόθεση αυτή υπήρχε "ιθύνων νους, εκτελεστικός βραχίονας και υψηλή προστασία". "Η κ. Σωτηροπούλου εκλήθη στην Εξεταστική Επιτροπή από άλλο κόμμα, όχι το ΠΑΣΟΚ και τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της ανήκουν στον χώρο της ΝΔ", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "η αξιοπιστία της κρίνεται".

    Ερωτηθείς, σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν κρίνει ο ίδιος τις καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή, "η Επιτροπή θα κρίνει την κ. Σωτηροπούλου" και πρόσθεσε ότι "από τις μέχρι τώρα καταθέσεις έχουν προκύψει σίγουρα επιβαρυντικά στοιχεία, όπως έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η μαρτυρία της κ. Σωτηροπούλου μετά την δημοσίευση του επίμαχου βίντεο". "Αυτό που δεν κρίνεται, γιατί είναι έγγραφο, είναι η επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη προς τον πρωθυπουργό το 2005, όπου λέει ότι "τυχόν εμμονή σας στην υλοποίηση της μυστικά μεθοδευμένης και χαριστικής αυτής ανταλλαγής, πέραν από την αλγεινή εικόνα που θα προκαλέσει για την κυβέρνηση θα ξεσηκώσει και θύελλα αντιδράσεων", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου θέτοντας το ερώτημα "αν η κυβέρνηση και ο κ. Ψωμιάδης έχουν να πουν κάτι γι' αυτό".

    Ερωτηθείς για την δεύτερη επιστολή Ψωμιάδη ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αν δεν το έχει υπογράψει τότε υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας στην Νομαρχία του, αλλά ακόμα και αν δεν το έχει υπογράψει επιβαρύνει την θέση του". Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει όλο το εύρος του σκανδάλου. Ερωτηθείς γιατί υπάρχει "αυτή η κόντρα", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "κάποιος άνοιξε την πόρτα (σε ένα σκάνδαλο) στο οποίο εμπλέκεται ένα παρακράτος που έχει εκθρέψει η ΝΔ στην Θεσσαλονίκη", πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που έχει το ΠΑΣΟΚ συνίστανται στο ότι όλοι αυτοί "έχουν σχέσεις με την δεξιά παράταξη".

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ κρίνει "με βάση τις αντιλήψεις ή τις πράξεις" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "κρίνουμε με βάση τις πράξεις" και ταυτόχρονα κατήγγειλε ως "κατάπτυστη την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου και του κ. Παυλόπουλου να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ καθοδηγεί τους μάρτυρες".

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική"Κανείς δεν επειγόταν να τελειώσει το θέμα - ούτε ο κος Δούκας, ούτε ο κος Μπασιάκος" ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Γεώργιος Ξηραδάκης. Ο κ. Ξηραδάκης ανέφερε πως δεν υπήρχε πίεση για επίσπευση των διαδικασιών ανταλλαγών - απόδειξη δε, ήταν ότι «καταντήσαμε να κάνουμε μία εργασία σε έντεκα μήνες και δεκατέσσερις μήνες από την αρχή". Ο κ. Ξηραδάκης δεν έκρυψε την δυσφορία του για μια κάποια ραθυμία που φαίνεται να χαρακτηρίζει τους ρυθμούς δράσης της ΚΕΔ: "Ποια είναι η πίεση στους έντεκα μήνες ένα συμβόλαιο; Ξέρετε πόσα συμβόλαια κάνει η ΚΕΔ το χρόνο στις εκποιήσεις; Γύρω στα εκατό ακίνητα πουλάει. Ντροπή μεγάλη. Έπρεπε να είναι χίλια, δύο χιλιάδες". Φεύγοντας δε, από την Εταιρεία, είχε την ικανοποίηση πως «με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επιταχύναμε πάρα πολύ κάποιες διαδικασίες, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο τεχνικό κομμάτ". Αναφορικά με την παρουσία των Εφραίμ και Αρσενίου σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔ, ο κος Ζερβουδάκης διευκρίνισε πως ο ίδιος, ως πρόεδρος της Εταιρείας, συνήθιζε να καλεί "το άλλο μέρος", όταν συζητούνταν υποθέσεις που αφορούσαν τις σχέσεις της ΚΕΔ και άλλους φορείς. "Έχω φωνάξει κατά καιρούς, τον δήμαρχο Βριλησσίων, τον δήμαρχο Άρτας, τον δήμαρχο Παλαιοκαστρίτσας" ανέφερε ο μάρτυς. "Ο γέροντας Αρσένιος πρέπει να ήρθε στην εταιρεία 5 φορές το πολύ στους 15 μήνες και ο Αρσένιος 3-4". Οι διαφορές στις εκτιμήσεις των ακινήτων που παρατηρήθηκαν σε σχέση με εκείνες του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, δεν ήταν μεγάλες - και σε κάθε περίπτωση, ακολουθήθηκαν εκείνες του ΣΟΕ, όπως ορίζει ο νόμος.

    Ερωτηθείς γιατί η ΚΕΔ δεν χρησιμοποίησε δικό της τοπογράφο στην καταγραφή των ακινήτων, αφήνοντας το καθήκον αυτό στη Μονή, ο κ. Ζερβουδάκης έδωσε την ίδια απάντηση με τον Ι. Παυλίδη που προσυπέγραψε τα τοπογραφικά για λογαριασμό της ΚΕΔ, ύστερα από τυπικό έλεγχο: "Η Μονή είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και οι ανταλλαγές, στην περίπτωση αυτή, θεωρούνται πως γίνονται "Δημόσιο με Δημόσιο". "Εκεί υπάρχει και μια καλή πίστ". Αντίστοιχα, "υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λέει ότι για ανταλλαγές με το Δημόσιο, θα πρέπει να ακολουθούνται οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ".

    Ο μάρτυς δεν συμφώνησε με τον Ν. Τσούκαλη (ΣΥΡΙΖΑ), ότι η μέθοδος της αποζημίωσης της Μονής μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών, θα ήταν πλέον συμφέρουσα από τη διαδικασία των ανταλλαγών που ακολουθήθηκε: "Αν είχατε αγοράσει ένα πλοίο πριν από τρεις μήνες, ή ένα ακίνητο στην Ελλάδα, θα έκανε εκατό δραχμές, ή εκατό ευρώ. Σήμερα που μιλάμε, μετά από την κρίση, μπορεί να κάνει τριάντα. Μπορείτε να ξέρετε πόσο θα κάνει το ακίνητο με τον πλειοδοτικό διαγωνισμό; Εμείς, την τελευταία στιγμή κάναμε διαπραγμάτευση προς όφελος του Δημοσίου και αφαιρέθηκαν πέντε οικόπεδα από τη διαδικασία". Ο μάρτυς τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά τον Άγγελο Αποστολίδη, τον άνθρωπο που μετέφερε τους Εφραίμ και Αρσένιο κατά τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα, ότι είχε συνεπιβιβαστεί στο ίδιο αυτοκίνητο με τους δύο μοναχούς.

    Κατάθεση του Γ. Μητρόπουλου, διευθυντή διαχείρισης ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου

    "Το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, πουλήθηκε όντως σε τιμή μικρότερη του κόστους κατασκευής του - αλλά αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Η ΚΕΔ έπρεπε να βρει έναν τρόπο να εξυπηρετήσει το δάνειο που έλαβε για την κατασκευή του" ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο διευθυντής Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας, Γιώργος Μητρόπουλος. "Για την αγορά του οικοπέδου και την κατασκευή του κτηρίου, είχε ληφθεί δάνειο 57 εκ. ευρώ από την εταιρεία μας, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το Δημόσιο, από ένα σημείο και μετά, δεν ανέλαβε τις υποχρεώσεις κάλυψης των τοκοχρεολυσίων, μετακυλώντας την ευθύνη στην ΚΕΔ. Η ΚΕΔ λοιπόν, θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο, είτε να αξιοποιηθεί το ακίνητο, είτε να μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειο. Ο σκοπός για τον οποίο αποφασίστηκε η ανταλλαγή, ήταν ακριβώς αυτός: Να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το δάνειο, με ακίνητα τα οποία θα αποκτούσαμε πίσω" ανέφερε ο μάρτυς. Το ολυμπιακό ακίνητο, πωλήθηκε στη συνέχεια αντί 39,5 ευρώ στη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία εξοφλεί την ΚΕΔ, επιστρέφοντας σ' αυτήν οικόπεδα που της είχε παραχωρήσει η ΚΕΔ, ισόποσης αξίας, σύμφωνα τις με εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών. "Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο" ρώτησε τον μάρτυρα, ο Μ. Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ). "Πράγματι το νούμερο δημιουργεί εντύπωση. Εμείς όμως που ζούμε και λειτουργούμε στην εταιρεία και έχουμε και πολλές άλλες περιπτώσεις, ξέρουμε πολλές φορές ότι το κόστος κατασκευής, ή απόκτησης, δεν είναι κατ' ανάγκην η αξία του ακινήτου σε μία επόμενη χρονική στιγμή. Αντίστοιχη περίπτωση είχαμε και με το κτήριο της «Ολυμπιακής» στη Νέα Υόρκη, το οποίο πωλήθηκε σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτήσης" απάντησε ο μάρτυς. Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔ, κου Ζερβουδάκη, ο οποίος είχε μιλήσει για "άνωθεν παρεμβάσεις" για επίσπευση των υπογραφών των συμβολαίων, ανέφερε πως «ο κος Ζερβουδάκης δεν έδειξε ποτέ σε μένα, ότι είχε πρόβλημα". "Σε καμία περίπτωση στη διάρκεια της σύνταξης των συμβολαίων, μέχρι και το τελευταίο, δεν με ενημέρωσε εμένα ως διευθυντή, μέλος του συμβουλίου και εκπρόσωπο των εργαζομένων ότι είχε οποιονδήποτε ενδοιασμό. Τα εκ των υστέρων, εκθέτουν όσους τα λένε" συμπλήρωσε ο κ. Μητρόπουλος.

    Είδηση: 15708

    [02] Διαφοροποίηση Τσερβενκόφσκι

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε γραπτή ανακοίνωση την Τρίτη, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της απόφασης της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι να προσφύγει η ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας. Ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτηρίζει "καθόλα νόμιμο" το δικαίωμα προσφυγής της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο, καθότι όπως αναφέρει, "η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε κατάφορα από την πλευρά της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και η Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει δικαίωμα να αναζητήσει απόδοση δικαιοσύνης στους αρμόδιους θεσμούς". "Ωστόσο, συνεχίζει ο κ. Τσερβένκοφσκι, "το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ότι είναι νόμιμο είναι και επωφελές για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρει ακόμη: "Το πραγματικό ερώτημα είναι, εάν με αυτή τη διαδικασία - έχοντας υπόψη τη διάρκεια και την αβέβαιη έκβασή της - επιταχύνεται ή επιβραδύνεται ο δρόμος προς την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Εάν με αυτή τη διαδικασία αυξήσαμε τον αριθμό των φίλων μας στον κόσμο και την υποστήριξη προς τη ΠΓΔΜ ή θέσαμε ενώπιον διλήμματος και αυτούς που μας υποστήριζαν. Εάν ο στόχος μας είναι να λάβουμε ηθική ικανοποίηση ή να εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τη χώρα μας".

    Ο κ. Τσερβένκοφκσι εκφράζει και αμφιβολίες για την σκοπιμότητα της απόφασης προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης. "Εάν είμαστε σίγουροι για μια δίκαιη και γρήγορη επίλυση από το Διεθνές Δικαστήριο προς όφελός μας, ποιά είναι η λογική να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να ζητάμε συμβιβασμό για την εκκρεμότητα που έχουμε με την Ελληνική Δημοκρατία; Εάν πάλι οι διαπραγματεύσεις διακοπούν ή συνεχιστούν χωρίς πρόθεση αναζήτησης συμβιβασμού, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα σε περίπτωση μη ευνοϊκής έκβασης της δικαστικής απόφασης ή π.χ ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση θετικής κατάληξης για την οποία όμως θα περιμένουμε αρκετά χρόνια και χωρίς οποιεσδήποτε εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί", αναφέρει ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι ανέλαβε μεγάλο ρίσκο με την απόφαση προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και καλεί την κυβέρνηση να αποδείξει έμπρακτα ότι η ενέργεια αυτή δεν θα δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας. "Για τη ΠΓΔΜ δεν είναι απαραίτητος ο ρόλος του ηθικού αλλά του πραγματικού νικητή. Η πραγματική νίκη για τη χώρα μας είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. παράλληλα με τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και αξιοπρέπειας.

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ θεωρεί ότι η Κυβέρνηση, χωρίς να προβεί σε σοβαρή ανάλυση και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διάλεξε έναν δρόμο ο οποίος είναι αμφίβολος και ενέχει κινδύνους, ο οποίος πιο πολύ μας απομακρύνει παρά μας φέρνει κοντά στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση ανέλαβε τεράστια ευθύνη για όλες τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια διαδικασία. Η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ καλεί την Κυβέρνηση να κάνει το πρώτο και απαραίτητο βήμα με το οποίο θα αποδεικνύει την αφοσίωσή της στις διαπραγματεύσεις και καταθέτοντας πρόταση για το νέο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ", καταλήγει ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    "Βιαστική και λανθασμένη κίνηση" χαρακτήρισε ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), Ζόραν Ζάεφ την απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Συμφωνά με τον κ. Ζάεφ, με την ενέργεια αυτή του κ. Γκρούεφσκι, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθεια αναζήτησης λύσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας. "Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γκρούεφσκι αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί λύση για το θέμα της ονομασίας, τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια που θα διαρκέσει η διαδικασία προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης ", κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

    Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μακόρμακ δήλωσε: "Η Μακεδονία θα λάβει τις δικές της αποφάσεις. Είναι σαφές ότι έλαβε τις αποφάσεις της με την επιλογή της να προσφύγει για μια υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία της συνεργασίας για την εξεύρεση κοινά συμφωνηθείσας λύσης στο θέμα του ονόματος. Υποστηρίζουμε τον πρέσβη Νίμιτς στις προσπάθειές του. Εκεί επικεντρωνόμαστε". Εν συνεχεία, ο κ. Μακόρμακ επανέλαβε με έμφαση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς. Αντιπαράθεση στο εσωτερικό ΠΓΔΜ, για απόφαση προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15698

    [03] Bροχές και καταιγίδες

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιόνια στα ορεινά, αλλά και βαθμιαία βελτίωση του καιρού απο τα βορειοδυτικά προβλέπει για την Τετάρτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αττική από 11 έως 17 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Aναλυτικά η πρόγνωση:

    Τετάρτη 19-11-2008

    γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις

    καταιγίδες κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. βαθμιαία βελτίωση του καιρού από τα βορειοδυτικά. εξασθένηση των βορειοανατολικών ανεμών στο βόρειο Αιγαίο.

    αναλυτική πρόγνωση

    Μακεδονία, Θράκη

    καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά.

    άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

    θερμοκρασία: από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    δυτική Ελλάδα

    καιρός: παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα νοτιοδυτικά. βελτίωση από τα βορειοδυτικά.

    άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

    θερμοκρασία: από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.

    άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια μεταβλητοί 4 μποφόρ στρεφόμενοι παντού σε βόρειους βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    καιρός: νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά.

    άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

    θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

    καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα. τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι παντού σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

    καιρός: παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.

    άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς.

    θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. γρήγορη βελτίωση.

    άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ.

    θερμοκρασία: από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    πρόγνωση για την Πέμπτη 20-11-2008

    καιρός: στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες κυρίως στα νοτιοανατολικά. στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.

    άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

    τοπική πρόγνωση για τις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας για την Τετάρτη 19-11-2008

    καιρός: παροδικές νεφώσεις με βροχές και νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες. σταδιακή βελτίωση.

    άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

    Είδηση: 15710

    [04] Συνταγματικές αναθεωρήσεις στη Ρωσία

    Την άποψη ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να γίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία , κάτι τέτοιο θα ήταν "θανατηφόρο", εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η δήλωση αυτή έγινε μπροστά στην επικείμενη ψήφιση μιας αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία, επεκτείνεται η θητεία του προέδρου της χώρας και της Δούμας (η ρωσική κάτω Βουλή) από τέσσερα σε έξι χρόνια καθώς και της υποχρέωσης της κυβέρνησης να λογοδοτεί ενώπιον του κοινοβουλίου.

    Εκτιμάται ότι η μεταρρύθμιση που θα ψηφιστεί την Τετάρτη, ανοίγει το δρόμο για μια πιθανή επιστροφή στο Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν πρωθυπουργού της χώρας.

    Είδηση: 15699

    [05] Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων

    Προσφυγή κατά της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σύλλογοι εργαζομένων στη ναυτιλία και τον τουρισμό, ο σύλλογος προσωπικού Ταμείου Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων (ΤΑΝΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού κ.ά. Με την προσφυγή τους ζητούν την ακύρωση αποφάσεων της υπουργού Απασχόλησης για το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και για την κατανομή του προσωπικού του ΤΑΝΠΥ μεταξύ ΟΑΕΕ και του Ταμείου επικουρικής ασφάλισης ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή τους υποστηρίζουν, ότι ο νόμος 3655/08 που προέβλεψε τη συγχώνευση του Ταμείου τους είναι αντίθετος στο Σύνταγμα και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ακόμη οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι με τις συγκεκριμένες υπουργικές ρυθμίσεις:

    - Πλήττονται δικαιώματα από την κύρια και επικουρική ασφάλισή τους.

    - Προσβάλλεται η περιούσια του Ταμείου τους καθώς άλλοι ελλειμματικοί κλάδοι θα απορροφήσουν μοιραία αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία του.

    Είδηση: 15711

    [06] Κινητοποίηση υπέρ των κρατουμένων

    Διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους που πραγματοποιούν απεργία πείνας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Αίτημα των διαδηλωτών ήταν η άμεση λύση των προβλημάτων των κρατουμένων και οι τελευταίοι με φωτεινά σήματα από τα παράθυρα των κελιών και ανταλλαγή τηλεφωνικών μηνυμάτων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους προς τους διαδηλωτές.

    Είδηση: 15709

    [07] Συζήτηση στη Βουλή για τα 28 δις

    Άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πακέτου των 28 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά οι τράπεζες διαμηνύουν ότι θα περιμένουν να δουν τους όρους του σχεδίου πριν ανακοινώσουν ποιές και πότε θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Ήδη ανακοινώθηκαν δύο αλλαγές από τον κ. Αλογοσκούφη.

    Όμως και η αγορά διαμηνύει ότι δεν μπορεί να περιμένει, τα προβλήματα γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα και αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση ακάλυπτης επιταγής 25 εκατομμυρίων ευρώ. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στα κοινωνικά μέτρα που θα εντάξει στο αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πάντως άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για γενικευμένες παρεμβάσεις.

    Οι αλλαγές

    Σε περιορισμένες αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στο νομοσχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η συζήτηση του οποίου άρχισε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, οι αλλαγές έγιναν προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει πιο συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων διαφορετικών χωρών.

    Με τις νέες ρυθμίσεις αυστηροποιείται καταρχήν το θέμα διάθεσης των μερισμάτων από τις τράπεζες που θα μπουν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα όσες τράπεζες έχουν μπει στο πρόγραμμα, δεν θα δίνουν μερίσματα για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, παρά μόνο κατ' εξαίρεση και με απόφαση του υπουργού.Επίσης το ανώτατο όριο για τις εγγυήσεις του δημοσίου θα είναι τρία χρόνια αντί για πέντε, ενώ τα ομόλογα του δημοσίου θα είναι τριετή αντί πενταετή.Κλείνοντας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι περιορισμένες αυτές αλλαγές, είναι απάντηση στη κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο καιρό, ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητήθηκαν μεγάλες αλλαγές.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Παπαχρήστος τόνισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του να βοηθηθούν οι τράπεζες ώστε, να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά αλλά αυτό, πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις, με διαφάνεια και με την διασφάλιση ότι θα κατευθυνθούν στα ελληνικά νοικοκυριά, κάτι που δεν γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο."Το νομοσχέδιο δεν έχει τίποτα άλλο παρά μόνο μια γενική ευχή ότι τα λεφτά θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά. Δεν είστε σοβαροί όταν λέτε ότι δεν θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο. Το πρώτο που χρειάζεται είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία για την έξοδο από τη κρίση κάτι που δεν κάνετε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστος.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος του ν/σ που είναι η θωράκιση και προστασία του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορεί να αποτελεί στόχο της εργατικής τάξης και της ελληνικής οικογένειας, γιατί είναι εκμεταλλευτικός. Όπως είπε, και αυτό το πακέτο θα κληθούν να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Τέλος ο κ Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ως "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".

    Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, υποστήριξε ότι "το ν/σ για τα 28 δισ. στο τραπεζικό κεφαλαίο συνιστά ένα μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με το οποίο υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας, της οικονομίας και κυρίως του ελληνικού λαού". Επίσης εκφράστηκε η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση υπό προϋποθέσεις των τραπεζών, τις οποίες χαρακτήρισαν "άλλοθι" και διατύπωσε την πρόταση για επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας υπό δημόσια ιδιοκτησία.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι την ίδια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει από πτώχευση, ο πρωθυπουργός απουσιάζει, ενώ συμπλήρωσε ότι όσα και να δώσει στις τράπεζες, του χρόνου θα ξαναζητήσουν και άλλα χρήματα.

    Επίσης ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναστείλει όλα τα στεγαστικά δάνεια των αγροτών οι οποίοι, όπως είπε, πλήττονται από όλη αυτή τη κρίση και θα πρέπει να στηριχτούν. Πρόσθεσε δε ότι "πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τις τράπεζες οι οποίες κέρδισαν τα τελευταία χρόνια πολλά, σε μια περίοδο κρίσης και τα υπερκέρδη τους προήρχοντο από τους οικονομικά ασθενέστερους".

    Είδηση: 15700


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 2008 - 21:56:25 UTC