Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απέτρεψαν διπλή αυτοκτονία μέσω ίντερνετ
  • [02] Ιράκ: Φονική επίθεση εναντίον Χριστιανών στη Μοσούλη
  • [03] Μικτές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια
  • [04] Νέα στοιχεία για την συμμορία Ελλήνων - Γεωργιανών
  • [05] Νέος δήμαρχος της Ιερουσαλήμ ο Νιρ Μπαρκάτ
  • [06] Έκρηξη σε πανεπιστημιακή εστία στο Μονπελιέ
  • [07] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων
  • [08] Φυλακές: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις- Ποιές οι εισηγήσεις του ΚΕΣΦ προς Χατζηγάκη
  • [09] Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στο Ισραήλ
  • [10] Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος Χρώματα του Νερού
  • [11] Έκθεση με ξυλογραφίες και λιθογραφίες Γ. Βαρλάμου
  • [12] Ταϊλάνδη: Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών
  • [13] Οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες αναστολές και απωθήσεις
  • [14] Συχνοουρία: Προστασία από καρκίνο της ουροδόχου κύστης
  • [15] Ο εγκέφαλος διαβάζει στα πρόσωπα των άλλων
  • [16] Ο μυστικός ...βρώμικος κόσμος των γυναικείων χεριών
  • [17] Τόκιο: Συνελήφθη 9χρονος οδηγός
  • [18] Πανηγύρια στην ...Ομπάμα της Ιαπωνίας
  • [19] Η Ομπαμάνια στην Κένυα χτυπά με μιούζικαλ
  • [20] Μετά τα Χρόνια Πολλά, η σύλληψη
  • [21] Η νύφη τεσσάρων ετών, ο γαμπρός επτά
  • [22] Τρελός ...δικαστής τον βάφτισε
  • [23] Σκληρή η δουλειά του πυροσβέστη
  • [24] Ανησυχία από χρήση νανοσωματιδίων στα καλλυντικά
  • [25] Βιολογικά και χημικά όπλα από την αρχαιότητα έως σήμερα
  • [26] Απέκτησε σπίτι στα μέτρα του
  • [27] Μύκητας του δάσους παράγει ντίζελ
  • [28] Από τα δακτυλικά στα αποτυπώματα της οσμής
  • [29] Μαγνητικές πύλες στον Ήλιο

    [01] Απέτρεψαν διπλή αυτοκτονία μέσω ίντερνετ

    Συντάχθηκε απο τον/την Αθηνά Σαλούστρου

    Τελευταία στιγμή απέτρεψαν αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος την αυτοκτονία δύο νέων ανθρώπων , μιας 15χρονης και ενός 25χρονου, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν σε chat rooms στο ίντερνετ. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη και τα σπίτια τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έτσι για μια ακόμη φορά γλύτωσαν από το θάνατο δύο νέους ανθρώπους. Η ανήλικη και ο 25χρονος συνομιλούσαν σε chat με άλλους χρήστες στους οποίους αποκάλυψαν ότι ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Τα μηνύματα απόγνωσης εντόπισαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από περιήγηση στο διαδίκτυο.

    Η ανήλικη ήθελε να αυτοκτονήσει για λόγους ερωτικής απογοήτευσης, ενώ ο 25χρονος επικαλούνταν προσωπικά προβλήματα.

    Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά τους ίχνη εντόπισαν τις οικίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ενημέρωσαν τους γονείς τους. Ψυχολόγοι μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανέλαβαν την ψυχολογική υποστήριξη της ανήλικης και του 25χρονου.

    Είδηση: 15449

    [02] Ιράκ: Φονική επίθεση εναντίον Χριστιανών στη Μοσούλη

    Ένοπλοι σκότωσαν σήμερα Τετάρτη δύο αδελφές και τραυμάτισαν τη μητέρα τους στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Τα θύματα ήταν Χριστιανές. Στη Μοσούλη, χιλιάδες Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας της έξαρσης της βίας τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Περίπου 2.000 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν 12.000 άνθρωποι, εγκατέλειψαν την πόλη μετά από μια εκστρατεία απειλών και επιθέσεων εναντίον της χριστιανικής κοινότητας τον περασμένο μήνα, παρότι πολλοί έχουν από τότε επιστρέψει στα σπίτια τους, ανακοίνωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Στο τελευταίο κρούσμα βίας, σήμερα, ένοπλοι σκότωσαν μια γυναίκα έξω από το σπίτι της, στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό, σκότωσαν την αδελφή της και τραυμάτισαν την μητέρα τους.

    Είδηση: 15447

    [03] Μικτές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια

    Με αρνητικό πρόσημο συνεδριάζουν σήμερα οι μεγάλες ασιατικές χρηματαγορές, με τον δείκτη Nikkei να κλείνει με πτώση 1,29% στο Τόκιο, λόγω των ενδείξεων πως κάποιες από τις σημαντικότερες εταιρίες διεθνώς -αυτοκινητοβιομηχανίες και όχι μόνο- έχουν παρασυρθεί στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στην Ευρώπη, με άνοδο άνοιξαν τα χρηματιστήρια του Λονδίνο (0,75%), του Παρισιού (2,13%) και της Φρανκφούρτης (0,85%). Ισχυρές πτωτικές τάσεις άρχισαν να επικρατούν μετά τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά των συναλλαγών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 11:05 η ώρα βρισκόταν στις 1.998,82 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,51%. Απώλειες 2% και άνω κατέγραψαν την Τρίτη οι δείκτες Dow Jones, Nasdaq και Standard & Poor's της Wall Street, μετά τη χθεσινή σημαντική πτώση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - ενώ με μεγάλη πτώση 6,42% έκλεισε χθες το χρηματιστήριο της Αθήνας. Χαμηλά και οι τιμές του πετρελαίου: Στα 59 δολάρια το βαρέλι, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού σήμερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Είδηση: 15443

    [04] Νέα στοιχεία για την συμμορία Ελλήνων - Γεωργιανών

    Νέα στοιχεία προέκυψαν από τη συνεχιζόμενη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για την οργανωμένη συμμορία Ελλήνων και Γεωργιανών, οι οποίοι είχαν διαπράξει σωρεία μεγάλων ένοπλων ληστειών στην περιοχή της Αττικής. Στις 20 Οκτωβρίου είχαν συλληφθεί πέντε από τα 12 μέλη της συμμορίας και εξιχνιάστηκαν αρκετές από τις μεγάλες ληστείες που είχαν γίνει τον τελευταίο καιρό στην Αττική. Από τα νέα στοιχεία προκύπτει η συμμετοχή στη συμμορία ενός 35χρονου Έλληνα και ενός 31χρονου Ρώσου, ενώ εξιχνιάστηκαν άλλες πέντε ακόμα μεγάλες ληστείες και μία απόπειρα. Συγκεκριμένα, οι δράστες, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στολές αστυνομικών και επέβαιναν σε περιπολικό ''μαϊμού'', είχαν αρπάξει από χρηματαποστολή εταιρίας σεκιούριτι στους Θρακομακεδόνες 1.941.000 ευρώ.

    Είδηση: 15448

    [05] Νέος δήμαρχος της Ιερουσαλήμ ο Νιρ Μπαρκάτ

    Ο 49χρονος επιχειρηματίας Νιρ Μπαρκάτ είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών στην Ιερουσαλήμ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% έναντι 43% του κυριότερου αντιπάλου του υπερορθόδοξου Μεΐρ Πορούς, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί. Ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Γκεϊντάμακ επίσης υποψήφιος συγκέντρωσε ποσοστό 3,6% και ο Νταν Μπιράν λιγότερο από 1%. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής στην Ιερουσαλήμ ήταν 42%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    "Απόψε κέρδισε η Ιερουσαλήμ" δήλωσε ο Μπαρκάτ στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Ο νέος δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, όπως και οι άλλοι τρεις αντίπαλοί του, υιοθέτησαν σκληρή στάση απέναντι στο θέμα της Ιερουσαλήμ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε παραχώρηση προς τους Παλαιστινίους στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Είδηση: 15446

    [06] Έκρηξη σε πανεπιστημιακή εστία στο Μονπελιέ

    Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί σε διαμέρισμα πανεπιστημιακής εστίας στο Μονπελιέ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, από τους οποίους οι δύο σοβαρά, ανακοινώθηκε από την αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο διαμέρισμα διευκρίνισε η αστυνομία και πρόσθεσε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην πανεπιστημιακή κλινική της πόλης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν έχει γίνει γνωστό το τι προκάλεσε την έκρηξη, όμως οι αστυνομικοί εξετάζουν την πιθανότητα να οφείλεται σε εκρηκτικά. Οι περίπου 100 ένοικοι του κτιρίου απομακρύνθηκαν και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής δικαστικής αρχής, διεξάγεται έρευνα.

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15445

    [07] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων

    Στόχος εμπρηστικών επιθέσεων με μολότοφ και γκαζάκια έγιναν τη νύχτα επτά Ι.Χ., δύο γραφεία εταιρειών security και ένα υποκατάστημα τράπεζας, σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Ικονίου, στη Νέα Ιωνία, η φωτιά επεκτάθηκε από όχημα σε γραφεία του ισόγειου και του πρώτου ορόφου. Ζημιές υπέστη, στον Χολαργό, και το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη.

    Στόχος οχήματα και γραφεία

    Οι εμπρησμοί άρχισαν στις 23.35 το βράδυ με δύο ταυτόχρονα "χτυπήματα" σε εγκαταστάσεις εταιριών ''σεκιούριτι'' στον Κολωνό και στη Νέα Ιωνία.

    Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια στην είσοδο αποθήκης με είδη συναγερμού εταιρίας ιδιωτικής ασφάλειας στην οδό Τιμαίου 26 στον Κολωνό, από την έκρηξη του οποίου προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στο ισόγειο.

    Την ίδια ώρα εξερράγησαν άλλοι δύο παρόμοιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί σε δύο κτίρια άλλης εταιρίας ''σεκιούριτι'' στην οδό Δωδεκανήσου 1 στη Νέα Ιωνία. Από τη μία πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο του κτιρίου, καθώς και σε ένα αυτοκίνητο της εταιρίας, ενώ από το δεύτερο μηχανισμό προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο του άλλου κτιρίου.

    Οι πυρκαγιές σβήστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Λίγο αργότερα, και σε διάστημα δύο λεπτών από τις 02.13 μέχρι τις 02.15 τα ξημερώματα, σημειώθηκαν τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις.

    Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 58 στη Νέα Σμύρνη, εξερράγη μηχανισμός με γκαζάκια στην είσοδο της Τράπεζας Κύπρου, όπου προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    Ταυτόχρονα άγνωστοι πυρπόλησαν με εύφλεκτο υλικό το ΙΧ αυτοκίνητο του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη στην οδό Ασπασίας 70, στον Χολαργό, ένα ΙΧ φορτηγό του σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" στην οδό Παντυχτίου 1 στην Κυψέλη, και ένα αυτοκίνητο του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Κράτους στην οδό Τρικάλων 30 στους Αμπελόκηπους.

    Έρευνα για τις επιθέσεις διενεργείται από την Ασφάλεια.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15438

    [08] Φυλακές: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις- Ποιές οι εισηγήσεις του ΚΕΣΦ προς Χατζηγάκη

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, με βασικό αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους. Στην απεργία πείνας που ξεκίνησε περίπου πριν από μια εβδομάδα στις 21 φυλακές της χώρας, συμμετέχουν χιλιάδες κρατούμενοι. Στο πλευρό των κρατουμένων έχουν ταχθεί η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλοι φορείς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, έχει ανακοινώσει ότι "από καιρό τώρα εξετάζει τα θέματα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης και διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις για κατηγορίες κρατουμένων, έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο επαφών και συνεργασιών με αρμόδιους κοινωνικούς φορείς και παράγοντες του χώρου της Δικαιοσύνης". Μάλιστα, οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, "πρόκειται ν' ανακοινωθούν σύντομα και θα έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης". Σήμερα συνεδρίασε το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ), με θέμα τα αιτήματα των κρατουμένων, προτείνοντας μεταξύ άλλων μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης από 18 σε 12 μήνες, αύξηση των ημερών άδειας κρατουμένων, εξαγορά ποινών φυλάκισης μέχρι πέντε έτη και επέκταση της υφ' όρων απόλυσης για βαριά ασθενείς κρατούμενους.

    Εισηγήσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών

    Το ΚΕΣΦ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Γκλέτσου, οριστικοποίησε τις εισηγήσεις του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

    1) Η μετατροπή σε χρηματική της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής μέχρι πέντε έτη (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Η μετατροπή να είναι αυτόματη εκτός εάν το δικαστήριο, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, κρίνει ότι η χρηματική ποινή δεν αρκεί για να αποτραπεί ο κατάδικος από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

    2) Οι καταδικασθέντες για διάπραξη πλημμελημάτων να απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Δεν πρέπει να κωλύεται η υπό όρους απόλυση των κρατουμένων από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

    3) Να ισχύει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής για την απόλυσή τους, με εξαίρεση αυτούς που έχουν καταδικασθεί καθ' υποτροπή ή ασκούν εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή που εμπορεύθηκαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

    4) Το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) να περιορισθεί στους 12 μήνες από 18 που είναι σήμερα, με εξαίρεση τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής κάθειρξης 20 ετών ή ισόβια, στα οποία μπορεί να παραταθεί για έξι ακόμη μήνες.

    5) Η άδεια των κρατουμένων να αυξηθεί κατά μία μέρα (από πέντε σε έξι μέρες), πέραν των δύο ημερών που χορηγούνται για οδοιπορικά. Με τη ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί το δικαίωμα άδειας σε κρατουμένους σε 36 έως 48 ημέρες το χρόνο.

    6) Να προβλεφθεί συγχώνευση των προς εκτέλεση πειθαρχικών ποινών των φυλακισμένων.

    7) Να προβλεφθεί η επέκταση της υφ' όρων απόλυσης και στις κατηγορίες των τετραπληγικών, των τυφλών, των πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από ανθεκτική φυματίωση.

    Ο κ. Χατζηγάκης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του ΚΕΣΦ για την ενασχόλησή τους με τη μελέτη των προβλημάτων κράτησης και διαβίωσης μέσα στις φυλακές, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές. Παράλληλα, έδωσε εντολή να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 757/2004, με την οποία καθορίζονται σύγχρονα πλαίσια ποινών για τις υποθέσεις ναρκωτικών.

    Επίσης, με δύο ειδικές εγκυκλίους που υπέγραψε ο κ. Γκλέτσος και απεστάλησαν προς τους διευθυντές των φυλακών της χώρας, συνιστάται:

    - Ειδική αιτιολόγηση των αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα των λόγων απόρριψης της αίτησης κρατουμένων, προκειμένου να τους χορηγηθούν τακτικές και έκτακτες άδεις.

    - Ίση μεταχείριση όσων κρατούμενων επιθυμούν να υπαχθούν στις διατάξεις για τα ευεργετικά ημερομίσθια. - - Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το σύνολο των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προτείνει προς υλοποίηση το ΚΕΣΦ, αφορά την αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων.

    Είδηση: 15414

    [09] Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στο Ισραήλ

    Περίπου 4,7 εκατομμύρια Ισραηλινοί προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, με την προσοχή στραμμένη στην Ιερουσαλήμ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 22:00. Εκλογές διεξάγονται σε 159 δήμους και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης, των υψιπέδων του Γκολάν και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι παλαιστίνιοι κάτοικοι της οποίας μπορούν να ψηφίσουν. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας θα μεταδώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ρίξουν δυο ψηφοδέλτια στις κάλπες, ένα για την ανάδειξη δημάρχου και ένα για τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 40%.

    Στην Ιερουσαλήμ, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον υπερορθόδοξο υποψήφιο, το ραββίνο Μέιρ Πορούς και τον ανεξάρτητο επιχειρηματία Νιρ Μπαρκάτ. Ο τρίτος διεκδικητής της δημαρχίας είναι ο ρωσικής καταγωγής δισεκακατομμυριούχος Αρκάντι Γκαϊνταμά, ο οποίος ελπίζει να κάνει την έκπληξη.

    Είδηση: 15389

    [10] Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος Χρώματα του Νερού

    Το "ζείδωρον" ύδωρ και τις αποτυπώσεις σε όλες τις μορφές του, από τους πόλους μέχρι τον Ισημερινό, καταγράφουν στο φωτογραφικό λεύκωμά τους "H2O Χρώματα του Νερού", οι φωτογράφοι Νίκος Πέτρου και Κώστας Βιδάκης.

    "Οι πολίτες όλου του κόσμου πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία του νερού για την ίδια τους την επιβίωση και οι κυβερνήσεις να αναζητήσουν επειγόντως λύσεις μέσα από συνεργασίες" τόνισε με χαιρετισμό του μέσω βίντεο που προβλήθηκε κατά την παρουσίαση του λευκώματος, στο Ιωνικό Κέντρο, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας. Στο ίδιο βίντεο, ο επίτροπος ανέφερε ότι η πολιτική της Ε.Ε. για τα ύδατα έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι δράσεις και να φέρουν αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο κατανόησης της ανυπολόγιστης αξίας του νερού και της προστασίας του εντάσσεται το λεύκωμα, κατέληγε στο μήνυμά του ο κ. Δήμας.

    "Συγκινητικά όμορφο" και "πολύ σημαντικό" χαρακτήρισε το λεύκωμα των δύο δημιουργών ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Καρράς. Επιπλέον, ο κ. Καρράς ανέλυσε το αισθητικό αποτέλεσμα των φωτογραφιών και μίλησε για το ζήτημα της προστασίας του νερού, θίγοντας το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού.

    Για τις "ανεξάντλητες" δυνατότητες απεικόνισης του νερού έκανε λόγο ο ένας εκ των δημιουργών του λευκώματος, Κώστας Βιδάκης καλωσορίζοντας το κοινό σε "ένα ταξίδι στα χρώματα του νερού".

    Στις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη φωτογράφηση σε διάφορες περιοχές του κόσμου αναφέρθηκε ο έτερος δημιουργός, στον οποίο ανήκουν και τα κείμενα του λευκώματος, Νίκος Πέτρου και μνημόνευσε τα ταξίδια του στις "στεγνές" χώρες της Ν. Αφρικής, εκεί όπου, όπως υπογράμμισε, "μπορεί κανείς να συλλάβει τη δύναμη του νερού".

    Το συντονισμό της παρουσίασης και της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης.

    Είδηση: 15142

    [11] Έκθεση με ξυλογραφίες και λιθογραφίες Γ. Βαρλάμου

    Έκθεση με ξυλογραφίες και λιθογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βαρλάμος για το μυθιστόρημα "Δάφνης και Χλόη του Λόγγου" (εκδόσεις "Διάττων", σε μετάφραση Ρόδη Ρούφου), παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13). Το έργο "Δάφνης και Χλόη" είναι μια ποιμενική ερωτική μυθιστορία που διαδραματίζεται στη Λέσβο, πατρίδα του συγγραφέα, τον οποίο η σύγχρονη έρευνα τοποθετεί στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ.

    Το έργο αφηγείται την περιπέτεια δύο έκθετων παιδιών που αγαπιούνται χωρίς να ξέρουν τι είναι ο έρωτας, μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα. Ο Γιώργης Βαρλάμος δημιουργεί μια νέα έκδοση του "Δάφνης και Χλόη". Αξιοποιώντας τις γνώσεις της χαρακτικής και της τυπογραφίας, δίνει τη δική του άποψη με εικόνες και υψηλά αισθήματα, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στο έργο. Επισημαίνει τις διαχρονικές αξίες μεταξύ των ανθρώπων και εμβαθύνει στις σχέσεις τους με το φυσικό περιβάλλον. Στο έργο του Βαρλάμου, η φύση αποτελεί το όλον μέσα στο οποίο υπάρχει ο άνθρωπος.

    Ο Γιώργης Βαρλάμος γεννήθηκε το 1922 στην Πάρο, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Αργυρό και τον Παρθένη, και χαρακτική με δάσκαλο τον Κεφαλληνό, με τον οποίο συνεργάστηκε επί δεκατέσσερα χρόνια. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, χαρακτική στο εργαστήριο Καμί, καθώς και την τέχνη του γραμματοσήμου στο Τεχνικό Κολέγιο Εστιέν. Ο Γιώργης Βαρλάμος έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, έχει επιμεληθεί και εικονογραφήσει πάνω από 200 βιβλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Επίσης έχει φιλοτεχνήσει αφίσες κοινωνικού περιεχομένου. Από την ογκώδη αυτή παραγωγή, ξεχωρίζουν η μνημειώδης έκδοση Δέκα Λευκές Λήκυθοι, για την οποία εργάστηκαν ο Κεφαλληνός και οι μαθητές του Λουίζα Μοντεσάντου, Δαμιανάκης και Βαρλάμος, καθώς και η πολυτελής τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή, εικονογραφημένη με ακουαρέλες. Έλαβε μέρος και βραβεύτηκε σε διεθνείς εκθέσεις (Μόσχα, Βελιγράδι, Λειψία, Παρίσι, Λουγκάνο κ.ά.) ενώ για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1995).

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 11 Ιανουαρίου 2009.

    Ώρες λειτουργίας : Δευτ. - Τετ. - Σάβ. 9.30 - 15.30 Τρ. - Πεμ. - Παρ. 9.30 - 20.00Πληροφορίες : τηλ. 210 36.14.143 - 210 32.34.267

    Είδηση: 15141

    [12] Ταϊλάνδη: Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    Τρίτο κρούσμα γρίπης των πτηνών μέσα στο 2008 εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Σομσάκ Πρισαναναθακούλ. Αυτή την φορά το κρούσμα ήταν σε πουλερικά ελεύθερης βοσκής στην επαρχία του Σουκοτάι, στο βόρειο μέρος τα της χώρας, όπου βρέθηκε ένα νεκρό κοτόπουλο, μολυσμένο από τον ιό Η5Ν1. Αμέσως εξοντώθηκαν και τα υπόλοιπα κοτόπουλα που βρίσκονταν μαζί ενώ η περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου κηρύχθηκε νοσογόνος ζώνη και θανατώθηκαν συνολικά περίπου 200 πουλερικά.

    Είδηση: 15339

    [13] Οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες αναστολές και απωθήσεις

    Οι αριστερόχειρες δίνουν καθημερινές μάχες προσαρμογής σε ένα κόσμο φτιαγμένο για δεξιόχειρες, ωστόσο φαίνεται πως έχουν ένα ακόμα "μέτωπο" μάχης στο νοητικό και ψυχολογικό τομέα, καθώς μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, τις αναστολές και τις απωθήσεις. Όταν πρόκειται να κάνουν κάτι, οι αριστερόχειρες τείνουν να αμφιταλαντεύονται περισσότερο από τους δεξιόχειρες, που είναι πιο γρήγοροι και αυθόρμητοι στις αποφάσεις τους, σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας συμπεριφορική ψυχολόγο Λιν Ράιτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Νταντί.

    Σε μια σειρά από τεστ ανάλυσης της συμπεριφοράς, οι αριστερόχειρες επέδειξαν περισσότερες αναστολές και αναποφασιστικότητα, ενώ οι γυναίκες εμφάνισαν μεγαλύτερη διστακτικότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους. Σε σχέση με τους δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες και οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να συμφωνήσουν με δηλώσεις του τύπου "ανησυχώ μήπως κάνω λάθη" και "η κριτική ή η επίπληξη με πληγώνουν πολύ".Σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι παρατηρούμενες διαφορές πιθανώς οφείλονται στις διαφορές των δύο ημισφαιρίων. Στους αριστερόχειρες το δεξί ημισφαίριο είναι κυρίαρχο και είναι εκείνο που φαίνεται να ελέγχει τις αρνητικές πλευρές τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15183

    [14] Συχνοουρία: Προστασία από καρκίνο της ουροδόχου κύστης

    Η νυχτερινή συχνοουρία έχει τη θετική της πλευρά, καθώς υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις φορές που σηκώνεται κάποιος μέσα στη νύχτα για να ουρήσει και στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Όσες περισσότερες φορές, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο "International Journal of Cancer", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily. Ο νυχτερινός ύπνος είναι η μεγαλύτερη περίοδος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο ουρήσεις.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, ερευνητή Χουάν Αλγουασίλ από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Χουέλβα, όσο περισσότερο παραμένουν στην ουροδόχο κύστη καρκινογόνοι παράγοντες, όπως ουσίες από το κάπνισμα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Όσο περισσότερο νερό πίνει κανείς και ουρεί συχνότερα, ο κίνδυνος του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μειώνεται. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι σηκώνονται τουλάχιστον δύο φορές μέσα στη νύκτα για ούρηση, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 40-59%. Η προστασία αυτή ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η ανακάλυψη της έρευνας πρέπει να αξιοποιηθεί πλέον σε ιατρικό-νοσοκομειακό επίπεδο, προκειμένου να μειωθούν οι όγκοι στην ουροδόχο κύστη. Περίπου 357.000 νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου διαπιστώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο, ενώ 143.000 θάνατοι καταγράφονται ετησίως. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι από τους συχνότερους διεθνώς και τα περιστατικά του αυξάνονται (ιδίως μεταξύ των γυναικών, όπου μέχρι τώρα ήσαν σπάνια), όσο μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, όσο αυξάνεται το κάπνισμα στο γυναικείο πληθυσμό, στο άμεσο μέλλον τα κρούσματα από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου θα είναι ανάλογα και στα δύο φύλα. Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι είναι αίμα στα ούρα.

    Είδηση: 15182

    [15] Ο εγκέφαλος διαβάζει στα πρόσωπα των άλλων

    Μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχει ένας μηχανισμός που επιτρέπει στους ανθρώπους να καθορίζουν την φυσική δύναμη και την μαχητική ικανότητα των άλλων γύρω τους, εστιάζοντας στο πάνω μέρος του σώματός τους. Αυτό που είναι όμως ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η αξιολόγηση -και μάλιστα με μυστηριώδη ακρίβεια- μπορεί να γίνει από τον εγκέφαλο ακόμα και αν το μόνο που βλέπει από τους άλλους είναι το πρόσωπό τους, άρα το πρόσωπο αντανακλά τη σωματική δύναμη.

    Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας επιστημόνων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Μπάρμπαρα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Proceedings of Royal Society", για τους προγόνους μας ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να κρίνουν σωστά τη σωματική δύναμη ενός δυνητικού αντιπάλου, γι' αυτό ανέπτυξαν ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο, που επιτρέπει να αξιολογεί άμεσα και σωστά πόσο επικίνδυνος αντίπαλος είναι κάποιος απλώς και μόνο κοιτώντας το πρόσωπό του. Επειδή στο παρελθόν η δύναμη καθοριζόταν πρωτίστως από τις διαστάσεις του πάνω μέρους του ανθρώπινου σώματος, ήταν σε αυτό ακριβώς που πρωτίστως εστίαζαν την προσοχή τους οι αντίπαλοι και έτσι το ανθρώπινο μυαλό κατέληξε να εξισώνει υποσυνείδητα τη σχετική εικόνα με τη βαθμό ανταγωνιστικότητας και μαχητικότητας του απέναντι. Αυτό όμως που είναι λιγότερο αναμενόμενο και πιο μυστηριώδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι ο εγκέφαλος κατόρθωσε σταδιακά να "διαβάζει" την γενικότερη σωματική δύναμη στο πρόσωπο και μόνο του εν δυνάμει αντίπαλου.

    Οι ερευνητές (μεταξύ αυτών η Λήδα Κοσμίδη, καθηγήτρια ψυχολογίας και συνδιευθύντρια του Κέντρου Εξελικτικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου) ανέφεραν ότι ο ίδιος μηχανισμός λειτουργεί με διαφορετικό στόχο στα δύο φύλα: στους άνδρες ως "βαρόμετρο" για δυνητικές απειλές από άλλους άνδρες και προκειμένου να αποφασίσουν πόσο επιθετικοί ή συμβιβαστικοί θα πρέπει να είναι σε σχέση με τον εκάστοτε αντίπαλο, ενώ στις γυναίκες για να βρίσκουν αρσενικούς που θα προστατεύουν καλύτερα τις ίδιες και τα παιδιά τους.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες μπορούν από το πρόσωπο και μόνο να αξιολογήσουν σωστά τη φυσική δύναμη μιας γυναίκας, κάτι αναμενόμενο, κατά τους εξελικτικούς ψυχολόγους, επειδή διαχρονικά η βία ήταν "προνόμιο" των ανδρών και ο ανθρώπινος εγκέφαλος (τόσο ο ανδρικός όσο και ο γυναικείος) έχει "εκπαιδευθεί" να αναγνωρίζει την ανδρική και όχι τη γυναικεία δύναμη. Οι επιστήμονες, με περαιτέρω έρευνες, θα επιδιώξουν να αναλύσουν ποια ακριβώς σημεία του προσώπου είναι αυτά που λειτουργούν ως κατ' εξοχήν σημεία-σύμβολα για τη δύναμη του πάνω μέρους του σώματος. Μια εκτίμηση είναι ότι οι άνδρες με υψηλότερη τεστοστερόνη (που, μεταξύ άλλων, συνεπάγεται πιο δυνατό σαγόνι και πιο έντονα φρύδια) ανέπτυξαν στην πορεία της εξέλιξης σώματα πιο δυνατά και αυτό αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους.

    Είδηση: 15131

    [16] Ο μυστικός ...βρώμικος κόσμος των γυναικείων χεριών

    Όλοι πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους για να προστατεύονται από τα μικρόβια, όμως φαίνεται πως αυτό πρέπει να ισχύει ακόμα πιο πολύ για τις γυναίκες, αφού τα δικά τους χέρια έχουν πάνω τους μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων σε σχέση με των ανδρών, παρόλο που στατιστικά οι γυναίκες όντως πλένουν τα χέρια συχνότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν πολλούς περισσότερους τύπους βακτηρίων στα χέρια τους, από το αναμενόμενο, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Αssociated Press και του New Scientist.

    Οι υπεύθυνοι της έρευνας Ρομπ Νάιτ, καθηγητής βιοχημείας, και Νόα Φίρερ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας, εξεπλάγησαν επίσης πόσο διαφορετικά βακτήρια "κουβαλούσαν" στα χέρια τους οι διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά και πόσο διαφορετική ήταν η ποικιλία ανάμεσα στα δύο χέρια του ίδιου ατόμου.

    Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Proceedings" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη μέθοδο ανάλυσης του βακτηριδιακού DNA, διαπίστωσε την ύπαρξη συνολικά 4.742 βακτηρίων στα ανθρώπινα χέρια (100 φορές περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες), εκ των οποίων μόνο τα πέντε βρέθηκαν σε όλα τα χέρια (στρεπτόκοκος, σταφυλόκοκος, λακτοβάκιλος κ.α.), ενώ το 45% χαρακτηρίστηκαν σπάνια είδη.

    Κατά μέσο όρο ένα ανθρώπινο χέρι φιλοξενεί 150 είδη βακτηρίων. Το αριστερό και το δεξί χέρι του ίδιου ανθρώπου έχουν κοινό μόνο το 17% των συνολικών βακτηρίων. Ορισμένα βακτήρια είναι συχνότερα στο αριστερό ή το δεξί χέρι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο είναι το κυρίαρχο, αν δηλαδή το άτομο είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

    Οι επιστήμονες δεν έχουν βέβαιη απάντηση στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες είναι φορείς περισσότερων βακτηρίων, αλλά μια ερμηνεία σχετίζεται με την οξύτητα του δέρματος, καθώς οι άνδρες γενικά έχουν μεγαλύτερη οξύτητα, σε σχέση με τις γυναίκες, γεγονός που "αποθαρρύνει" τα βακτήρια. Άλλες πιθανές ερμηνείες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την παραγωγή ιδρώτα και άλλων εκκρίσεων των αδένων, η συχνότητα εφαρμογής ενυδατικών και άλλων κοσμητικών προϊόντων, το πάχος του δέρματος ή η παραγωγή διαφορετικών ορμονών.

    Οι γυναίκες έχουν εξάλλου συνήθως περισσότερα βακτήρια που ζουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, άρα είναι απρόσιτα στο πλύσιμο. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία των βακτηρίων είναι βλαβερή και παθογόνα και τα περισσότερα βακτήρια είναι είτε ακίνδυνα είτε επωφελή.

    Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών, όμως επεσήμαναν ότι το πλύσιμο δεν εξαλείφει πραγματικά τα βακτήρια. Είτε οι αποικίες των βακτηρίων εξαπλώνονται ξανά - και μάλιστα γρήγορα- μετά το πλύσιμο, είτε απλώς το πλύσιμο δεν απομακρύνει καν εξαρχής τα βακτήρια.

    Αυτή η απρόσμενη ποικιλία μικροοργανισμών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Μικροβιώματος, που ξεκίνησε πέρυσι με στόχο να καθορίσει πώς οι μικροβιακοί "συνταξιδιώτες" μας συνεισφέρουν στις ασθένειες και στην υγεία.

    Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους ένα "βακτηριακό δακτυλικό αποτύπωμα", που μπορεί να επιτρέψει τον προσδιορισμό των αντικειμένων, τα οποία ένα συγκεκριμένο άτομο έχει αγγίξει, απλώς αναλύοντας την ποικιλία των μικροοργανισμών στα χέρια του.

    Είδηση: 15109

    [17] Τόκιο: Συνελήφθη 9χρονος οδηγός

    Η αστυνομία του Τόκιο συνέλαβε έναν εννιάχρονο που οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρα του, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στην αστυνομία ότι εθεάθη αυτοκίνητο να κινείται ...χωρίς οδηγό. Το αγόρι πήρε το αυτοκίνητο, το οποίο ήταν παρκαρισμένο με το κλειδί πάνω στη μίζα στο σπίτι της οικογένειάς του στην πόλη Γκιφού της κεντρικής Ιαπωνίας με σκοπό να...επισκεφθεί την γιαγιά του, σύμφωνα με την αστυνομία. "Έμαθα βλέποντας τον πατέρα μου να οδηγεί και από τα video-games", φέρεται να είπε ο μικρός στους αστυνομικούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Η αστυνομία εντόπισε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς ο μικρός οδηγός του είχε χάσει τον δρόμο.

    Είδηση: 15231

    [18] Πανηγύρια στην ...Ομπάμα της Ιαπωνίας

    Με χορούς και τραγούδια οι κάτοικοι σε μια μικρή πόλη της Ιαπωνίας που ονομάζεται Ομπάμα ετοιμάζονται να γιορτάσουν την βραδιά των αμερικανικών εκλογών θεωρώντας βέβαιη τη νίκη του δημοκρατικού υποψηφίου. Φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα "Αγαπώ τον Ομπάμα", περίπου 50 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εξασκήθηκαν στο χούλα-χουπ μέσα στο σαββατοκύριακο, για να τιμήσουν τον γεννημένο στη Χονολουλού υποψήφιο ελπίζοντας ότι, ως μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, μια μέρα θα επισκεφθεί και την πόλη τους.

    "Είμαι κατά 85% σίγουρος ότι ο Ομπάμα θα κερδίσει ", δήλωσε ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Σειτζί Φουτζιουάρα, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας υποστηρικτών του υποψήφιου προέδρου, ελπίζοντας ότι το όνομα του Ομπάμα, αν εκλεγεί, θα προσελκύσει τουρίστες στη...συνονόματη αυτή πόλη τους των 32.000 κατοίκων.

    Τα τουριστικά καταστήματα στην πόλη έχουν γεμίσει με μια ευρεία γκάμα από σουβενίρ που φέρουν το όνομα του Ομπάμα: από καλάμια ψαρέματος και μπλουζάκια έως κέικ και τσόπστικς.

    Ο Ομπάμα έχει μεγάλη δημοτικότητα όχι μόνο στην πόλη Ομπάμα, αλλά και στην υπόλοιπη Ιαπωνία.

    Σε έρευνα που έγινε σε 3.500 αναγνώστες της εφημερίδας Asahi Shimbun, το 73% απάντησε ότι θα επέλεγε τον Ομπάμα αν ψήφιζε στις ΗΠΑ, με μόλις 7% να δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν Μακέιν

    Είδηση: 15053

    [19] Η Ομπαμάνια στην Κένυα χτυπά με μιούζικαλ

    Σε μιούζικαλ μεταφέρθηκε η ζωή του φαβορί για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, όχι όμως στις ΗΠΑ, αλλά στη γενέτειρα των προγόνων του, την Κένυα, και για λίγες μόνο μέρες. Το "Ομπάμα, το Μιούζικαλ" ανέβηκε την Κυριακή στο Εθνικό Θέατρο της Κένυας, στο Ναϊρόμπι και θα παίζεται μέχρι την Τετάρτη. Πρόκειται για μια παράσταση, που περιλαμβάνει χορό, τραγούδι και αφήγηση, περιγράφοντας την μέχρι σήμερα ζωή του γερουσιαστή.

    "Θέλω να χρησιμοποιήσω την παράσταση, όχι μόνο για να αφηγηθώ την ιστορία του Ομπάμα, αλλά και για να ενώσω τους κενυάτες", δήλωσε στην Daily Nation ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης, Τζορτζ Ορίντο.

    Η πρεμιέρα έτυχε θερμής υποδοχής από τους κενυάτες, ωστόσο, κάποιοι τη χαρακτήρισαν και ως παράσταση με μαριονέτες.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου ο εκλιπών πατέρας ήταν κενυάτης, θεωρείται ήρωας στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

    Η γιαγιά του, Σάρα Ομπάμα, ζει ακόμη στο μικρό χωριό Κογκέλο, της δυτικής Κένυας. Υποστηρικτές του είχαν κατακλύσει τους δρόμους απ΄όπου ο Ομπάμα είχε περάσει κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κένυα το 2006, και μια πρόσφατη δημοσκόπηση του BBC διαπίστωσε ότι το 80% των κενυατών στηρίζουν τον Ομπάμα.

    Η "Ομπαμάνια" έχει κυριεύσει τη χώρα και αναμένεται ότι τεράστια πλήθη θα συρρεύσουν στην πόλη Κισούμου, κοντά στο Κογκέλο, όπου η υπηρεσία του BBC στα σουαχίλι θα μεταδίδει από απόψε το βράδυ, σε πλήρη κάλυψη, την εκλογική διαδικασία σε μεγάλη οθόνη.

    Είδηση: 15048

    [20] Μετά τα Χρόνια Πολλά, η σύλληψη

    Έκπληκτος έμεινε ένας 49χρονος στην Ταϊβάν όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν ενώπιόν του αστυνομικοί με μια τούρτα γενεθλίων, του τραγούδησαν τα χρόνια πολλά και στη συνέχεια τον...συνέλαβαν. Όπως δήλωσε την Παρασκρυή ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο εορτάζων είχε κλέψει μια χήνα για να γιορτάσει τα γενέθλιά του καθώς δεν είχε κανέναν στον κόσμο για να γιορτάσει μαζί του. Για το αδίκημα αυτό συνελήφθη.

    "Ήταν τα γενέθλιά του και την έκλεψε για να γιορτάσει κι έτσι του αγοράσαμε μια τούρτα", δήλωσε ο αστυνομικός Ξιάο Τσι-λιάνγκ. Οι αστυνομικοί λυπήθηκαν τον άνδρα, ονόματι Λι, καθώς είναι φτωχός, ανύπανδρος και μένει σε παράπηγμα, όπως είπαν οι ίδιοι. Εφημερίδα της Ταιβάν δημοσίευσε φωτογραφία του Λι στο αστυνομικό τμήμα να τρώει ένα κομμάτι από την τούρτα γενεθλίων του. Παρ' όλα αυτά, οι αστυνομικοί έστειλαν την υπόθεσή του στον εισαγγελέα κι ενδεχομένως να παραπεμφθεί σε δίκη.

    Είδηση: 14954

    [21] Η νύφη τεσσάρων ετών, ο γαμπρός επτά

    Η πακιστανική αστυνομία σταμάτησε στη μέση μια γαμήλια τελετή στο Καράτσι και συνέλαβε τον ιερωμένο, ο οποίος θα πάντρευε ένα τετράχρονο κορίτσι με ένα επτάχρονο αγόρι, σύμφωνα με μαρτυρίες της αστυνομίας και παρευρισκομένων. Ο πακιστανικός νόμος ορίζει ότι κάποιος θα πρέπει να είναι 18 ετών για να παντρευτεί, αλλά κάποιοι ισλαμικοί νόμοι επιτρέπουν στα κορίτσια να παντρεύονται μετά την εφηβεία. Παρά τους νόμους, νεαρά κορίτσια συχνά δίνονται για γάμο προκειμένου να διευθετηθούν οικογενειακά χρέη.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι το απόγευμα της Πέμπτης όταν κατήγγειλαν οι ένοικοι του κτιρίου, ανάμεσά τους κι ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, ότι το κορίτσι το είχε δώσει για γάμο ο πατέρας του έναντι περίπου έξι δολαρίων.

    "Είχαμε προσέξει ότι εδώ και δύο μέρες συγκεντρωνόταν κόσμος στο σπίτι. Χθες το βράδυ πήγα κι εγώ και διαπίστωσα ότι το κοριτσάκι παντρευόταν. Κι έτσι καλέσαμε την αστυνομία", δήλωσε στο Ρόιτερς ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης, Ναζακάτ Χουσεϊν.

    Είδηση: 14942

    [22] Τρελός ...δικαστής τον βάφτισε

    Δικαστήριο της Ρώμης απαγόρευσε σε ένα ζευγάρι από τη Γένοβα να βαφτίσει το γιο του "Παρασκευά", μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSA. Σύμφωνα με τους δικαστές το όνομα παραπέμπει στον ιθαγενή υπηρέτη του Ροβινσώνα Κρούσο, στο βιβλίο του Ντάνιελ Νταφόου, μία μορφή που όπως έκριναν "χαρακτηρίζεται από υποταγή και κατωτερότητα". Τέτοιου είδους "γελοία" ονόματα βλάπτουν τους κατόχους τους, οι οποίοι γίνονται "αντικείμενο ειρωνείας και χλεύης", αποφάνθηκαν οι δικαστές και αποφάσισαν το αγόρι να ονομαστεί Γκρεγκόριο, από το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα της γέννησής του.

    Είδηση: 14705

    [23] Σκληρή η δουλειά του πυροσβέστη

    Ενδιαφέρων είναι ο απολογισμός της Πέμπτης για τους Βρετανούς πυροσβέστες: ένας γυμνός κλέφτης σφηνωμένος στην καμινάδα και ένα χάμστερ-δραπέτης. Στο Μάντσεστερ, κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν έναν 22χρονο ύποπτο, ο οποίος στην προσπάθειά του να διαφύγει από την καμινάδα ενός σούπερ μάρκετ συνελήφθη ...σφηνωμένος και γυμνός, για να καταλήξει σε κοντινό νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη δε Σκοτία, σύμφωνα με το ΒΒC, οκτώ πυροσβέστες επί πέντε ώρες, εξοπλισμένοι με μία ηλεκτρική σκούπα, μία κάλτσα και μία μικροσκοπική κάμερα βυθισμένη σε σοκολάτα, προσπαθούσαν μάταια να εντοπίσουν ένα χάμστερ κάτω από τις ξύλινες σανίδες του πατώματος της 6χρονης Ζόι Απλμπι και της μητέρας της, στις οποίες ο ιδιοκτήτης του χάμστερ είχε αναθέσει προσωρινά τη φροντίδα του ζώου.

    Είδηση: 14698

    [24] Ανησυχία από χρήση νανοσωματιδίων στα καλλυντικά

    Οι εταιρίες καλλυντικών παίρνουν ανεπαρκή μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι κρέμες προσώπου και τα άλλα προϊόντα τους (αντιηλιακά κλπ), τα οποία περιέχουν νανοσωματίδια, είναι ασφαλή, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών "Which", όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Guardian και του BBC.

    Η έκθεση, που βασίζεται σε συμβουλές ειδικών σε θέματα νανοτεχνολογίας, προειδοποιεί ότι μη ελεγμένα από πλευράς ασφάλειας νανοσωματίδια, με πλάτος μέχρι 80.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα, χρησιμοποιούνται πλέον συχνά σε καλλυντικά προϊόντα. Τα νανοσωματίδια π.χ. χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά (συνήθως σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου ή οξειδίου του ψευδαργύρου) για να μπλοκάρουν αποτελεσματικότερα την υπεριώδη ακτινοβολία, στα γαλακτώματα προσώπου για να διατηρούν καλύτερα τις βιταμίνες και τις αντι-οξειδωτικές ουσίες, καθώς και στις ενυδατικές κρέμες για να σκοτώνουν τα βακτήρια. Επίσης, χάρη στα νανοσωματίδια οι κρέμες απλώνονται ευκολότερα και είναι πιο αόρατες πάνω στο δέρμα. Όμως από τις 67 εταιρίες καλλυντικών που ρωτήθηκαν από τη Which, μόνο οι οκτώ δήλωσαν πρόθυμες να δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση νανοσωματιδίων στα προϊόντα τους (μεταξύ αυτών οι Body Shop, Boots, Nivea, Avon, L' Oreal, Unilever, Korres και Green People).

    Η νανοτεχνολογία, η νέα επιστήμη χειραγώγησης της ύλης σε μικροσκοπικό επίπεδο (ατομικό και μοριακό), έχει ολοένα περισσότερες εφαρμογές. Από τη μια, υπάρχουν οι ενθουσιώδεις οπαδοί της και, από την άλλη, πολλοί εχθροί της ή έστω σκεπτικιστές για τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία και το περιβάλλον. Τα νανοσωματίδια μπορεί να συμπεριφερθούν με ασυνήθιστους τρόπους και σε μερικές περιπτώσεις να γίνουν τοξικά. Οι υφιστάμενοι κανόνες ασφαλείας δεν περιλαμβάνουν ακόμα προβλέψεις και προδιαγραφές για τους κινδύνους στη νανο-κλίμακα. Πολλοί ειδικοί, κυρίως στην Ευρώπη, επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερα τεστ για τις επιδράσεις στο δέρμα των καλλυντικών με νανοσωματίδια. Ήδη από το 2004 η Βασιλική Εταιρία Επιστημών του Λονδίνου έχει ζητήσει, με βάση την "αρχή της προφύλαξης", να υπάρξουν μελέτες αξιολόγησης του κινδύνου για όλα τα προϊόντα που περιέχουν νανοσωματίδια και εξέφρασε τώρα ξανά τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη διαφάνειας από τις εταιρίες στο ζήτημα αυτό. Οι χρήστες αδυνατούν συνήθως να καταλάβουν ποια καλλυντικά προϊόντα περιέχουν νανοσωματίδια, επειδή συχνά δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται στην κατεύθυνση βελτίωσης της αξιολόγησης του κινδύνου για όλα τα καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούν νανο-υλικά, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών.

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Guardian και του BBC, τα οποία αναφέρονται σε εταιρίες καλλυντικών οι οποίες παίρνουν ανεπαρκή μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι κρέμες προσώπου και άλλα προϊόντα τους (αντιηλιακά κλπ) τα οποία περιέχουν νανοσωματίδια, είναι ασφαλή, η εταιρία "Κορρές ΑΕ Φυσικά προϊόντα", με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων και διευκρινίζει ότι "σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Καλλυντικών, Ειδών Προσωπικής Υγιεινής και Αρωματοποιίας (COLIPA), δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες ή υποδείξεις αναφορικά με τη νανοτεχνολογία και τη χρήση της στην κοσμητική. Πρόσφατες δημοσιεύσεις τοποθετούν το επιθυμητό όριο στα 20 νανόμετρα και προτείνεται προληπτικά η παραγωγή προϊόντων σε επίπεδα 20+ nanometers [χωρίς όμως οτιδήποτε κάτω των 20 nanometers να χαρακτηρίζεται μη ασφαλές.

    Με γνώμονα την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που σέβονται την υγεία του καταναλωτή, η Κορρές έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία σε επίπεδο μεταξύ 60 και 100 νανομέτρων, το οποίο βρίσκεται πολύ πάνω από το διεθνώς προληπτικά προτεινόμενο". Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα του Guardian και του BBC, στα οποία στηρίχθηκε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρονται σε έκθεση της βρετανικής οργάνωσης προστασίας καταναλωτών "Which".

    Η "Κορρές ΑΕ Φυσικά προϊόντα" διευκρινίζει ακόμη ότι "η χρήση της νανοτεχνολογίας στα επιθυμητά επίπεδα, όπως αυτά ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα, βοηθάει σε συγκεκριμένες εφαρμογές όπως τη σωστή διασπορά των αντηλιακών φίλτρων για καλύτερη αντιηλιακή προστασία. "Για την παραγωγή των προϊόντων της, η Κορρές ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές, τους κανονισμούς και τα πρότυπα των εθνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών και φορέων που ορίζουν το ασφαλές πλαίσιο όσον αφορά την υγεία και το υγειονομικό επίπεδο της παραγωγικής διαδικασίας των καλλυντικών και των προϊόντων κοσμητικής.

    Πρόσφατη έρευνα της WHICH για τη νανοτεχνολογία και τα καλλυντικά, παρουσίασε με μη διαφανή/πλήρη τρόπο, τη θέση της Κορρές παρά τη διάθεση της εταιρίας να συμμετέχει στην έρευνα. Η WHICH έχει αναγνωρίσει το λάθος και έχει επανακυκλοφορήσει την έρευνα στην οποία πλέον παρουσιάζεται η πλήρης και ακριβής θέση της Κορρές, όπως αυτή αναφέρεται παραπάνω", καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

    Είδηση: 15233

    [25] Βιολογικά και χημικά όπλα από την αρχαιότητα έως σήμερα

    Από την αρχαιότητα ακόμα χρησιμοποιούνταν βιολογικά και χημικά όπλα, ενώ ακόμα και η ελληνική μυθολογία βρίθει ανάλογων παραδειγμάτων, με τη Λερναία Ύδρα να σκοτώνει με την αναπνοή της ανθρώπους και ζώα, ενώ ο Ηρακλής, χρησιμοποιώντας το δηλητήριό της, κατασκεύασε δηλητηριώδη βέλη, τεχνική που ακολουθούσε και η θεά Άρτεμις.

    Η διερεύνηση και παρουσίαση της χρήσης βιολογικών και χημικών ουσιών για πολεμικούς σκοπούς από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αποτελεί το θέμα της μελέτης των Ε. Μαγιορκίνη, Α. Διαμαντή, Α. Μησιακούλη και Γ. Ανδρούτσου, από το Γραφείο μελέτης ιστορίας ελληνικής ναυτικής ιατρικής, το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα παρουσιασθεί στο 22ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Οι πρώτες αναφορές για χρήση βιολογικών και χημικών ουσιών σε περίοδο πολέμου αφορούν τη χρήση βιολογικών οργανισμών (μυκήτων του γένους Claviceps) από τους Ασσυρίους κατά τον 16ο αιώνα π.Χ. για δολιοφθορά των εφοδίων πόσιμου νερού του εχθρού.

    Η χρήση δηλητηρίου ζώων σε βέλη αποτελεί μια πρώιμη μορφή βιολογικού πολέμου, η οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε και στον Τρωικό πόλεμο, καθώς και από τους Σκύθες τοξότες και τους Ινδούς πολεμιστές κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας χρησιμοποιούσε δοχεία με δηλητηριώδη φίδια τα οποία εκτόξευε προς τα αντίπαλα πλοία κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας εναντίον του Ευρυμέδονα της Περγάμου. Στο Μεσαίωνα, υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι η επιδημία του «Μαύρου Θανάτου» (βουβωνική πανώλη) ξεκίνησε από τον πολιορκία της Κριμαϊκής πόλης Kapha από τους Τατάρους το 1346 μ.Χ. κατά την οποία εκσφενδόνιζαν πτώματα από νεκρούς της πανώλης προς την πόλη με τη βοήθεια καταπελτών.

    Ο βυζαντινός στρατός έκανε επίσης εκτεταμένη χρήση του «υγρού πυρός», το οποίο πιθανότατα ήταν ένα μίγμα θειαφιού, ρετσινιoύ και πετρελαίου. Το 1889, κατά τη διάσκεψη της Χάγης, καταδικάστηκε η χρήση πολεμικών αερίων και επιβλήθηκε η απαγόρευσή τους. Ωστόσο, επίσημη χρήση των χημικών ουσιών εν καιρώ πολέμου έγινε από τους Γερμανούς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια (χλωρίου), που εκτόξευαν με ειδικούς σωλήνες εναντίον των Γάλλων στρατιωτών. Το τοξικό νέφος κινήθηκε προς τις γραμμές του εχθρού, προξενώντας τεράστιες απώλειες, τόσο στους στρατιώτες των χαρακωμάτων όσο και στον άμαχο πληθυσμό των μετόπισθεν, ενώ πέντε μήνες αργότερα οι Άγγλοι "απάντησαν" με το ίδιο όπλο.

    Κατά τη διάρκεια του ίδιου πολέμου έγινε και χρήση του υπερίτη, με τον οποίο οι Γερμανοί επέφεραν τρομακτικές απώλειες στον εχθρό. Ο Μουσολίνι το 1935, στον πόλεμο της Αιθιοπίας, έκανε εκτεταμένη χρήση υπερίτη, ενώ ο Χίτλερ χρηματοδότησε εκτεταμένα ερευνητικά προγράμματα για την έρευνα και παρασκευή χημικών όπλων, όπως ήταν το αέριο νεύρων. Στην κατεχόμενη από τους Ιάπωνες Ματζουρία, η μονάδα 731 του ιαπωνικού στρατού έκανε πειράματα μικροβιακού πολέμου σε Κινέζους πολίτες, χρησιμοποιώντας βακτήρια χολέρας, άνθρακα, τύφου και πανώλης. Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πειράματα για χρήση βιολογικών όπλων συνεχίστηκαν στις ΗΠΑ και στην ΕΣΣΔ. Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ (1959-1975), οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν βιολογικές ουσίες, όπως η agent orange, για την αποψίλωση των τροπικών δασών, η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ενώ με την agent blue οι Αμερικανοί δηλητηρίαζαν τους ορυζώνες με απώτερο σκοπό τη δολιοφθορά των εφοδίων των Βιετκόγκ.

    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Γενεύης το 1972, για τα βιολογικά όπλα, η χρήση τους έχει απαγορευθεί, αν και υφίστανται συνεχώς καταγγελίες για τη συνέχιση μυστικών προγραμμάτων. Η ενδεχόμενη χρήση βιολογικών όπλων από τρομοκρατικές οργανώσεις (βιοτρομοκρατία-bioterrorism) αποτελεί θέμα συζήτησης, καθώς πρόσφατα είναι τα παραδείγματα της επίθεσης με βακτήριο σαλμονέλας το 1984 στο Όρεγκον των ΗΠΑ από βουδιστική μυστικιστική ομάδα, καθώς και της επίθεσης ιαπωνικής παραθρησκευτικής οργάνωσης το 1995 στο μετρό του Τόκιο με το αέριο "σαρίν".

    Το 1993 υπογράφηκε διεθνής συνθήκη στο Παρίσι για την απαγόρευση των χημικών όπλων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το 1997.

    Είδηση: 15216

    [26] Απέκτησε σπίτι στα μέτρα του

    Στα 57 του χρόνια ο Κινέζος Μπάο Σισούν, που το ύψος του φτάνει τα 2,36 μέτρα, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος: ξανακέρδισε τον τίτλο του υψηλότερου ανθρώπου στον κόσμο, έγινε πατέρας για πρώτη φορά και απέκτησε επιτέλους ένα σπίτι στα μέτρα του.

    "Αισθάνομαι πραγματικά καλά. Έχω τον γιο μου και το καινούργιο μας σπίτι", δήλωσε πρόσφατα ο Μπάο, ο οποίος παντρεύτηκε πριν ένα χρόνο την 29χρονη Σία Σουτζουάν, που έχει ύψος μόλις 1,68μ. Το καινούργιο σπίτι της οικογένειάς του βρίσκεται στο Πεκίνο και πραγματικά έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να τον χωράει. Οι πόρτες έχουν ύψος 2,40 μ. και τα ταβάνια ξεπερνούν τα τρία μέτρα, όσο για τα έπιπλα είναι πραγματικά τεράστια. Το 2005 ο Μπάο, βοσκός από την Εσωτερική Μογγολία, πέρασε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως ο υψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο. Οι γονείς του είχαν κανονικό ύψος και μέχρι τώρα δεν υπάρχει ιατρική εξήγηση για τις διαστάσεις του. Το 2007 έχασε τον τίτλο του από έναν Ουκρανό που, σύμφωνα με γιατρούς της χώρας του, έχει ύψος 2,57μ. Ο Ουκρανός όμως δεν δέχτηκε να μετρηθεί επισήμως από ανεξάρτητο ειδικό και έτσι ο τίτλος ξαναπέρασε στον Μπάο. "Πολλές φορές θα ήθελα να ήμουν πιο κοντός", τόνισε ο Μπάο, που εύχεται ο γιος του Τιανίου να γίνει διάσημος μπασκετμπολίστας. Αντίθετα η σύζυγός του ελπίζει ο μικρός να φτάσει το πολύ το ένα μέτρο και 90 εκατοστά.

    Είδηση: 15132

    [27] Μύκητας του δάσους παράγει ντίζελ

    Ένας μοναδικός μύκητας που παράγει τα βασικά συστατικά του ντίζελ, ανακαλύφθηκε να ζει σε δέντρα των δασών της βροχής, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Microbiology" (Μικροβιολογία). Ο μύκητας (με την ονομασία Gliocladium roseum) είναι, εν δυνάμει, μια τελείως νέα πηγή "πράσινης" ενέργειας και οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό του μύκητα. "Είναι ο μόνος οργανισμός που έχει ποτέ βρεθεί να παράγει τέτοιο σημαντικό συνδυασμό συστατικών των καυσίμων", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Γκάρι Στρόμπελ, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μοντάνα των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε "τελείως απρόσμενη και εντυπωσιακή" την ανακάλυψη. "Ο μύκητας μπορεί να παράγει αυτά τα συστατικά των καυσίμων από κυτταρίνη, πράγμα που τον καθιστά την καλύτερη πηγή βιοκαυσίμων από οποιαδήποτε άλλη χρησιμοποιείται τώρα".

    Ο μύκητας παράγει έναν αριθμό διαφορετικών μορίων από υδρογόνο και άνθρακα (υδρογονανθράκων και διαφόρων παραγώγων τους), που υπάρχουν στο πετρέλαιο ντίζελ, το οποίο, γι' αυτό το λόγο, ονομάζεται "μυκο-ντίζελ". Ο μύκητας ζει μέσα στο δέντρο Ούλμο στο δάσος της Παταγωνίας στο απώτατο άκρο της Νότιας Αμερικής. Όταν οι ερευνητές καλλιέργησαν το μύκητα στο εργαστήριο, παρήγαγε καύσιμες ουσίες ακόμη πιο όμοιες με το ντίζελ από ό,τι παράγει στο φυσικό του περιβάλλον.

    Πολλά μικρόβια παράγουν υδρογονάνθρακες, ενώ οι μύκητες που ζουν στο ξύλο, φαίνονται να παράγουν μια μεγάλη γκάμα εύφλεκτων ουσιών. Οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σήμερα για βιοκαύσιμα, πρέπει πρώτα να υποστούν επεξεργασία πριν μετατραπούν από μικρόβια σε χρήσιμες καύσιμες ουσίες. Όμως ο μύκητας φτιάχνει μυκο-ντίζελ απευθείας από την κυτταρίνη, το βασικό συστατικό των φυτών και του χαρτιού. Αυτό σημαίνει ότι, με τη χρήση του μύκητα, ένα στάδιο στην παραγωγή βιοκαυσίμων (αυτό της επεξεργασίας) μπορεί να παραλειφθεί και η όλη διαδικασία να γίνει ταχύτερη και φθηνότερη.

    Η κυτταρίνη και η λιγνίνη (η "κόλλα" που συγκρατεί τους ιστούς της κυτταρίνης και επιτρέπει στο φυτό να ορθωθεί) αποτελούν εκείνο το μέρος των φυτών που τα περισσότερα ζώα δεν μπορούν να χωνέψουν. Περίπου 430 εκατ. τόννοι φυτικών αποβλήτων παράγονται από ένα μόνο μεγάλο αγρόκτημα ετησίως - μια τεράστια ποσότητα κατάλληλη για ανακύκλωση. Με τις τρέχουσες διαδικασίες παραγωγής βιοκαυσίμων, αυτά τα απόβλητα μετατρέπονται, με τη βοήθεια ενζύμων κελλουλάσης, από κυτταρίνη σε ζάχαρη, που στη συνέχεια, μέσω μικροβίων, υφίσταται ζύμωση και γίνεται αιθανόλη, η οποία αποτελεί ένα από τα βιοκαύσιμα.

    Ο μύκητας, που μόλις ανακαλύφθηκε, μπορεί να χωνέψει την κυτταρίνη. Αν και παράγει λιγότερο μυκο-ντίζελ όταν τρέφεται με κυτταρίνη, σε σύγκριση με την μετατροπή κυτταρίνης σε ζάχαρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποδοτικότητά του μπορεί να αυξηθεί μέσω γενετικών τροποποιήσεων.

    Είδηση: 15110

    [28] Από τα δακτυλικά στα αποτυπώματα της οσμής

    Κάθε άνθρωπος έχει μια καθαρά δική του οσμή, που είναι διακριτή και ανιχνεύσιμη, ακόμα και όταν κάνει μεγάλες αλλαγές στη διατροφή του. Το γεγονός αυτό, στο μέλλον, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μέθοδο εξακρίβωσης της ταυτότητας κάποιου, ανάλογη με τα δακτυλικά αποτυπώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το εξειδικευμένο στον τομέα της όσφρησης και των οσμών Κέντρο Μονέλ, που σχετίζεται με το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Οι ερευνητές του Κέντρου παρουσίασαν νέα χημικά και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι το σώμα του κάθε ατόμου εκπέμπει μια ξεχωριστή μυρωδιά, ένα μόνιμο "αποτύπωμα", ανάλογο με το δακτυλικό αποτύπωμα ή το ατομικό DNA. Η διακριτή αυτή μυρωδιά μπορεί να ανιχνευτεί είτε από τη μύτη ενός ζώου είτε με χημικά όργανα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

    Τα θηλαστικά (μεταξύ αυτών και οι άνθρωποι) έχουν μια μοναδική, γενετικά καθορισμένη, σωματική οσμή, που βοηθά να αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Οι πληροφορίες για τη διακριτή αυτή οσμή μεταφέρονται μέσω των σωματικών υγρών, όπως ο ιδρώτας και τα ούρα. Το είδος του φαγητού μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική μυρωδιά ενός ατόμου, συνεπώς οι αλλαγές στη διατροφή εθεωρείτο μέχρι τώρα ότι μπορούν να επισκιάσουν τη γενετικά καθορισμένη μυρωδιά και να αποκρύψουν την "οσμηρή ταυτότητα" κάποιου.

    Όμως οι ερευνητές του Κέντρου Μονέλ διαπίστωσαν ότι τελικά, παρά τις διατροφικές αλλαγές, τα ατομικά "οσμηρά αποτυπώματα" διατηρούνται και είναι ανιχνεύσιμα. Η συνέπεια είναι ότι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας χημικό Jae Kwak, ότι "τα βιολογικά οσμηρά αποτυπώματα, όπως μέχρι τώρα τα δακτυλικά, μπορούν να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο τρόπο εξακρίβωσης της ταυτότητας ενός ατόμου", ανοίγοντας τη δυνατότητα για νέες συσκευές ταυτοποίησης στο μέλλον.

    Παράλληλα, μια άλλη δυνατότητα είναι η εξακρίβωση των διαφορετικών οσμηρών αποτυπωμάτων ενός ατόμου ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και τις ασθένειές του. Μια τέτοια έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών-χημικών αισθητήρων, που θα ανιχνεύουν έγκαιρα και θα διαγιγνώσκουν μια εξελισσόμενη ασθένεια.

    Είδηση: 15105

    [29] Μαγνητικές πύλες στον Ήλιο

    Μέχρι να διαβάσετε αυτή την είδηση, θα συμβεί κάτι ψηλά πάνω από τα κεφάλιά σας, το οποίο μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι μπορεί να συμβαίνει. Μια μαγνητική πύλη θα ανοίξει συνδέοντας τη Γη με τον Ήλιο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 150 εκατ. χλμ. Τόνοι σωματιδίων υψηλής ενέργειας θα εισρεύσουν από το άνοιγμα, πριν αυτό κλείσει ξανά, μόλις τελειώσετε την ανάγνωση της είδησης αυτής. Το φαινόμενο ονομάζεται "συμβάν μεταβίβασης μαγνητικής ροής" σύμφωνα με τον φυσικό Ντέηβιντ Σίμπεκ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily. Ενώ μέχρι πριν δέκα χρόνια εθεωρείτο ανύπαρκτο, σήμερα υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι όχι μόνο συμβαίνει, αλλά μάλιστα είναι πολύ συνηθισμένο.

    Οι επιστήμονες, εδώ και καιρό, γνώριζαν ότι η Γη και ο Ήλιος πρέπει να συνδέονται. Η μαγνητόσφαιρα της Γης (η μαγνητική "φούσκα" που περιβάλλει τον πλανήτη μας) είναι γεμάτη με σωματίδια από τον ήλιο, που φθάνουν στη Γη μέσω του ηλιακού ανέμου και διαπερνούν τις μαγνητικές "ασπίδες" της Γης. Εισέρχονται ακολουθώντας τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν από την επιφάνεια του πλανήτη μας μέχρι πίσω στην ατμόσφαιρα του ήλιου.

    Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η σύνδεση Γης-Ήλιου ήταν μόνιμη, αλλά τώρα πια, σύμφωνα με τον Σίμπεκ, γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς αποδεικνύεται ότι η σύνδεση δεν είναι καθόλου σταθερή, αλλά συχνά σύντομη, πολύ δυναμική και μερικές φορές εκρηκτική.

    Σύμφωνα με την ανακάλυψη των μαγνητικών πυλών, η Γη στη διάρκεια της μέρας (δηλαδή στην πλευρά που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο) πιέζει το μαγνητικό της πεδίο πάνω στο μαγνητικό πεδίο του ήλιου. Περίπου κάθε οκτώ λεπτά, τα δύο πεδία για λίγο χρόνο συγχωνεύονται ή "επανασυνδέονται", σχηματίζοντας μια "πύλη" μέσω της οποίας είναι δυνατή η ροή των σωματιδίων. Η πύλη λαμβάνει τη μορφή ενός μαγνητικού κυλίνδρου με πλάτος περίπου όσο η Γη.

    Τα τέσσερα διαστημικά οχήματα "Cluster" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και τα πέντε διαστημικά οχήματα "Themis" της NASA έχουν πετάξει μέσα και γύρω από αυτούς τους κυλίνδρους, μετρώντας τις διαστάσεις τους και ανιχνεύοντας τη ροή των σωματιδίων που κυλάνε στο εσωτερικό τους. "Οι πύλες είναι απολύτως πραγματικές", τονίζει ο Σίμπεκ.

    Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων, οι κυλινδρικές μαγνητικές πύλες τείνουν να σχηματίζονται πάνω από τον Ισημερινό της Γης και μετά μετακινούνται προς τους πόλους (στο Βόρειο πόλο το Δεκέμβριο και στο Νότιο πόλο τον Ιούλιο).

    Οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί οι πύλες σχηματίζονται κάθε οκτώ λεπτά; Πώς τα μαγνητικά πεδία στο εσωτερικό των κυλίνδρων περιστρέφονται σπειροειδώς;

    Είδηση: 15104


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 November 2008 - 10:12:54 UTC