Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεα αυστηρή προειδοποίηση Καραμανλή στις Τράπεζες
  • [02] Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ στους τραπεζιτες-Όχι Marfin στο κυβερνητικό σχέδιο
  • [03] Ενίσχυση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [04] Να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα
  • [05] Η Βουλή τίμησε Μ. Γλέζο και Α. Σάντα
  • [06] Νεκροί-τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
  • [07] Βουτιά στη μετοχή της General Motors
  • [08] Έκθεση για τον Δημήτρη Χορν
  • [09] Ημερίδα για τη νανοτεχνολογία
  • [10] ΕΤΑΚ: Τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά οι διορθώσεις
  • [11] Ιταλοί επιχειρηματίες: Η μαφία είναι η πρώτη επιχείρηση της χώρας
  • [12] Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις
  • [13] Ατλαντίδα :Τελείωσε το συνέδριο αλλά το μυστήριο παρέμεινε
  • [14] Μαλδίβες: Αναζητείται νέος παράδεισοςβ¦
  • [15] Ανασφαλείς δηλώνουν οι εργαζόμενοι
  • [16] Υπεγράφη σημαντική Ελληνορωσική συμφωνία
  • [17] Χ. Αλμούνια: «2009 και 2010 θα είναι δύσκολες χρονιές»
  • [18] Η ΔΕΗ εισηγείται, το υπουργείο αποφασίζει
  • [19] Αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων

    [01] Νεα αυστηρή προειδοποίηση Καραμανλή στις Τράπεζες

    Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός στους τραπεζίτες. Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι κάνεις δεν μπορεί να λέει ανέξοδα όχι στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Κάλεσε επίσης τους τραπεζίτες να κάνουν περισσότερα απ΄ όσα ήδη έχουν εξαγγείλει.

    Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβερκοβιτς ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η συμμετοχή στο σχέδιο στήριξης της ρευστότητας στην αγορά μπορεί να είναι εθελοντική, αλλά κανείς δεν μπορεί να λέει ανέξοδα όχι στην κοινή προσπάθεια.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να κατανοούν ότι δεν επιτρέπεται να μετακυλίεται το κόστος στους καταναλωτές και να ανταποκρίνονται στο αίτημα για δίκαιη μεταχείριση, ωστόσο τόνισε, ότι αυτά, δεν είναι αρκετά, είναι ατελή, και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να διατηρούν κάποιες τράπεζες όρους ή επιτόκια επαχθέστερα απ' ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Έχουν χρέος όλοι να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από αυτόν τον στόχο.

    Ο κ.Καραμανλής αναφερόμενος στην κρίση είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης και η επιδίωξή της ήταν να στηρίξει την πραγματική οικονομία και κυρίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Χωρίς χρονοτριβή, είπε, επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο που έχει τρεις στόχους: Πρώτον μείωση των επιτοκίων, δεύτερον διασφάλιση ρευστότητας κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τρίτον στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

    Δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με το σχέδιό μας και δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, επανέλαβε ο κ.Καραμανλής.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι το εποπτικό συμβούλιο που θα ορίζεται από το κράτος θα ελέγχει εάν τα χρήματα του σχεδίου πηγαίνουν στον σκοπό για τον οποίο δίδονται. Το συμβούλιο αυτό, είπε, στο οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας και θα συμμετέχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα συνέρχεται μία φορά το μήνα και θα εξετάζει την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

    Είδηση: 15395

    [02] Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ στους τραπεζιτες-Όχι Marfin στο κυβερνητικό σχέδιο

    Tην ανάγκη αναχρηματοδότησης δανείων με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, το πάγωμα των δανείων έως το τέλος του 2009 για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, την εξάλειψη των καταχρηστικών όρων των τραπεζών και αντιμετώπιση των υψηλών επιτοκίων που πληρώνουν οι πολίτες σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, ζήτησε από τους πρόεδρους της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς και της Marfin, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους. Ωστόσο η είδηση ήρθε από τον πρόεδρο της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος μετά την συνάντηση έκανε γνωστό ότι η Τράπεζα δεν θα μπει στο πακέτο των 28 δις ευρώ της κυβέρνησης.O κ. Βγενόπουλος, τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου τον κάλεσε για να ακούσει και τις δικές του απόψεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ενώ επεσήμανε ότι δεν συζητήθηκε θέμα απόσυρσης της αγωγής που έχει καταθέσει κατά του κ. Παπανδρέου.

    "Ο κ. Παπανδρέου με κάλεσε για να ακούσει και τις δικές μου απόψεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Χρειάστηκε, τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, να συζητηθούν με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να γνωρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις θέσεις μου. Δεν ετέθη οποιοδήποτε άλλο θέμα", επισήμανε.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι τραπεζίτες ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε η όποια ένεση ρευστότητας να περάσει στην μέση οικογένεια και επιχείρηση, για να προστατευτεί η ελληνική οικονομία.

    Φραστική επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, εξαπέλυσε σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, με αφορμή την τακτική του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της οικονομικής κρίσης.

    "Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με αρχή, μέση και τέλος και αποτελεσματικότητα", είπε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε "αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου ψαρεύει σε θολά νερά".

    Ο κ. Ζαγορίτης, αναφερόμενος στις σημερινές συναντήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με προέδρους Τραπεζών, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, ότι κάνει δημόσιες σχέσεις με τους τραπεζίτες με τους οποίους υποτίθεται ότι βρίσκεται σε σύγκρουση και τον κάλεσε να πάρει θέση.

    Είδηση: 15423

    [03] Ενίσχυση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη την επόμενη τριετία, στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει για τις επιπτώσεις της κρίσης. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στο συνέδριο της τράπεζας, που διοργανώνεται στην Αθήνα με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας της, έχουν ήδη εκταμιευτεί προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 600 εκ ευρώ. Ο κ,. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ήδη φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας προχωρούν σε μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

    Ο Υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της στήριξης τραπεζών, επισημαίνοντας πάντως ότι απαιτείται επαγρύπνηση καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερες αντοχές από άλλες οικονομίες.

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην χώρα μας ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνεργασία της με εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης τέσσερις ακόμη τράπεζες, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την ΕΤΕπ, επιπλέον των 4 που διατηρούν ήδη συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης με προνομιακούς όρους και χαμηλότερα επιτόκια ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Την τελευταία πενταετία οι δανειοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 5,4 δισ. ευρώ ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. ευρώ.Την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να στηρίξει την πραγματική οικονομία της χώρας μας μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας της με τις εμπορικές τράπεζες και την παροχή δανείων με χαμηλότερο κόστος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση Συνεδρίου της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αφορμή των εορτασμό των 50 ετών λειτουργίας της.

    "Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλους τύπους συμπράξεων παραχώρησης. Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΤΕπ συμπληρώνουμε τη σειρά εργαλείων μας με ακόμη περισσότερα μέσα επιμερισμού κινδύνων και άλλα χρηματοδοτικά προϊόντα" ανέφερε ο κ.Σακελλάρης.

    Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ότι στόχος της τράπεζας είναι να διπλασιαστεί τόσο αριθμός των εμπορικών τραπεζών που συνεργάζονται με την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα ανέρχονται σε τέσσερεις (Εurobank, Πειραιώς, Εμπορική και Παγκρήτια) όσο και τα διαθέσιμα κεφάλαια που ανέρχονται σε 600 εκατ.ευρώ (στόχος τα 1,2 δισ.ευρώ μέσα σε ένα χρόνο).

    Είδηση: 15391

    [04] Να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα

    Η διαγραφή του βουλευτή Πέτρου Τατούλη με απόφαση του Πρωθυπουργού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της ΝΔ, παραμένει στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως το θέμα θεωρείται λήξαν και ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στο έργο της αταλάντευτα με τους 151 βουλευτές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αρκαδίας επανήλθε μέσω του blog του, με νέα οξύτατη κριτική και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Καραμανλή. "Τα σχόλια αυτά χαρακτηρίζουν εκείνον ο οποίος τα κάνει", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος. "Ήταν θέμα αξιοπρέπειας εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα. Ο κ. Τατούλης είχε ξεπεράσει κάθε όριο" δήλωσε στη ΝΕΤ ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι αναμένει από το βουλευτή να παραδώσει την έδρα του.

    "Το θέμα για την κυβέρνηση έχει εξαντληθεί"

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην αποπομπή του Πέτρου Τατούλη ήταν η συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στο "Έθνος", με την οποία στρεφόταν ευθέως κατά του Πρωθυπουργού. "Με τη σημερινή του πράξη ο πρωθυπουργός αποκαλύπτεται ως συνένοχος. Συνένοχος στη διαφθορά. Συνένοχος στην ανικανότητα. Συνένοχος στην αναποτελεσματικότητα. Με τη σημερινή του πράξη ο πρωθυπουργός πήρε θέση. Ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, διάλεξε τη διαφθορά από τη διαφάνεια" σημειώνει ο Π. Τατούλης στο κείμενο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος δήλωσε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι σε όσα λένε στελέχη της Ν.Δ περί παραιτήσεως του κ. Τατούλη από το βουλευτικό του αξίωμα και παρέπεμψε σε χθεσινή του απάντηση για την πλειοψηφία των 151 εδρών της Ν.Δ στη Βουλή. "Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά, αποτελεσματικά, ουσιαστικά τη δουλειά της", επεσήμανε και παρέπεμψε σε χθεσινή του απάντηση και σε ό,τι αφορά την κριτική βουλευτών στον πρωθυπουργό σημειώνοντας πως το θέμα για την κυβέρνηση έχει εξαντληθεί.

    Η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν μονόδρομος, δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο υφ. Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος και εκτίμησε πως η διαγραφή θα λειτουργήσει ως "μπετόν".

    Ο κ. Τατούλης δούλεψε βάσει σχεδίου προκαλώντας τη διαγραφή του, η οποία ανακούφισε την ΚΟ της ΝΔ, είπε επίσης στη ΝΕΤ 105.8 μας ο Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Τραγάκης, ενώ ο Γιάννης Μανώλης υπενθύμισε ότι ο βουλευτής Αρκαδίας ποτέ δεν διαφώνησε για νομοσχέδια που αφορούσαν τα λαϊκά στρώματα.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας στις αιχμές του Πέτρου Τατούλη προς το πρόσωπό του για την παλαιότερη δήλωσή του "Καραμανλής ή χάος", δήλωσε: "Εγώ περιέγραψα ένα επερχόμενο δίλημμα ο κ. Τατούλης έκανε την επιλογή του και επέλεξε το χάος".

    "Συμπεριφορές που δεν αρμόζουν με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, είναι επόμενο κάποια στιγμή να αξιολογηθούν από τον πρόεδρο ή τα άλλα κομματικά όργανα και να υπάρξουν αποφάσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι οι οποίοι είμαστε συντεταγμένοι στη ΝΔ οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Προέδρου και των καταστατικών οργάνων του κόμματος" δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος από το Λεωνίδιο Κυνουρίας, όπου περιοδεύει και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι ισχυρή, στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα συνεχίσει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

    "Πολιτικό και ηθικό" χαρακτήρισε το ζήτημα με τις δηλώσεις Τατούλη, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μ. Τζίμας. Ο κ. Τζίμας είπε ότι "ότι όταν χάνουμε τα αξιώματα πρέπει να λέμε τα ίδια που λέγαμε και όταν τα κατείχαμε" και πρόσθεσε ότι όσοι εντάσσονται σε κόμματα οφείλουν να κινούνται "στο προγραμματικό, ιδεολογικό και κομματικό πλαίσιο που ορίζουν τα συνέδριά του" και σε περίπτωση διαφωνίας με το πλαίσιο αυτό, η πλέον δημοκρατική και έντιμη πολιτική στάση είναι η αποχώρηση.

    Σχόλια αντιπολίτευσης

    "Η απομάκρυνση του κ. Τατούλη αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη και την προφανή αδυναμία που έχει ο κ. Καραμανλής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., η οποία προφανώς παίρνει τα μηνύματα από την κοινωνία" υπογράμμισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Πρέπει να γίνουν εκλογές το ταχύτερο δυνατό σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε.

    Η διαγραφή Τατούλη είναι σύμπτωμα μιας κυβέρνηση που καταρρέει και δεν κυβερνά, τόνισε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η ανταρσία των βουλευτών της, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος σχολίασε ότι τώρα η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πρόωρες εκλογές από τις σκέψεις της κυβέρνησης, που μπορεί να μη τις θέλει.

    "Kάποιοι θέλουν να ελέγξουν το πολιτικό παιγνίδι με την υπόθεση Τατούλη. Στη Δημοκρατία τέτοια παιγνίδια είναι ανάξια λόγου" είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15392

    [05] Η Βουλή τίμησε Μ. Γλέζο και Α. Σάντα

    Τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα τίμησε με το αργυρό μετάλλιο η Βουλή, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ηρωϊκή πράξη της υποστολής της ναζιστικής σημαίας από το βράχο της Ακρόπολης, στις 30 Μαίου 1941.

    Σε ειδική εκδήλωση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος, Δημήτρη Σιούφα, στους δύο αγωνιστές -σύμβολα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών- προσφέρθηκαν επίσης, ένας πάπυρος και το δίτομο έργο του βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα «Ο πόλεμος-Έπος-1940-41», που περιλαμβάνει όλα τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου της εποχής.

    «Η Βουλή τιμά δύο από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πατριώτες, δύο μεγάλους Έλληνες. Και η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί είναι καθυστερημένη. Γιατί 67 χρόνια μετά, η πράξη τους άντεξε στον ποταμό των μεγάλων γεγονότων που μεσολάβησαν και είναι ακόμα μοναδική, ιστορική και επίκαιρη», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σιούφας, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια των δύο να κατεβάσουν την πολεμική σημαία του Τρίτου Ράιχ από την Ακρόπολη, ως «δύναμη και παράδειγμα για τους λαούς που αγωνίζονταν για ελευθερία και δημοκρατία» τονίζοντας ότι «τίποτε δεν ύψωσε το ηθικό του ελληνικού λαού τις ώρες της σκλαβιάς, όσο η υποστολή εκείνης της σημαίας».

    «Ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος παρέμειναν σε όλη τους τη ζωή αγωνιστές της ιστορίας και των ιδεών τους και εμείς έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σφίξουμε το δικό τους χέρι και να πάρουμε από εκείνη τη δική τους δύναμη, που κράτησε και κρατάει την Ελλάδα όρθια», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Από την πλευρά του, ο Απόστολος Σάντας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η τιμή αυτή αντανακλά και ένα μεγάλο μέρος της αναφέρεται, στους νεκρούς αγωνιστές και τις αγωνίστριες, τα παιδιά των Ελλήνων που έπεσαν στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενα για ανώτερα ιδεώδη, για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία».

    Ο Μανώλης Γλέζος υπογράμμισε ότι η ενέργεια τους εκείνη «είχε το συμβολισμό της συνέχειας του αγώνα μας, αλλά δεν ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη» και υπενθύμισε ότι «η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια έγινε από έναν μαθητή του Βαρβάκειου, που καταγόταν από τη Βυτίνα, τον Μαθιό Πόταγα».

    Τέλος, ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι «η Βουλή θα μπορούσε να αφιερώσει μια ειδική εκδήλωση για τους βουλευτές που υπήρξαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αλλά και όλους τους αγωνιστές που ζουν μονάχοι τους, χωρίς να τους τιμάει κανείς, αποσύρονται από τη ζωή, οδεύουν προς το θάνατο, χωρίς καμία διάκριση».

    Είδηση: 15422

    [06] Νεκροί-τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε έξω από ένα στάδιο γεμάτο κόσμο στο Πεσαβάρ του βόρειο-δυτικού Πακιστάν, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

    Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από την πύλη του αθλητικού κέντρου στο οποίο πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης περιφερειακών αγώνων, τη στιγμή που αποχωρούσε από εκεί ο περιφερειακός υπουργός Μπασίρ Αχμεντ Μπιλούρ, δήλωσε αστυνομική πηγή, προσθέτοντας ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είναι σώος και αβλαβής.

    "Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και μέχρι στιγμής πληροφορούμαστε ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν επτά, δήλωσε επίσημη πηγή.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά πολλές άλλες παρόμοιες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες έχουν αποδοθεί από την πακιστανική αστυνομία με κύκλους προσκείμενους στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

    Είδηση: 15412

    [07] Βουτιά στη μετοχή της General Motors

    Σημαντική πτώση της τάξης του 23% σημείωσε η αξία της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors στις ΗΠΑ, σε σημείο να φτάσει στα επίπεδα του 1946 και η εταιρία να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Διατυπώθηκε μάλιστα κοινό αίτημα της General Motors, με τις εταιρίες Fornt και Chrysler, για επιπλέον ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια, ύψους 25 δισ δολλαρίων (έχουν ήδη δοθεί άλλα τόσα).

    Είδηση: 15425

    [08] Έκθεση για τον Δημήτρη Χορν

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει, με την ευκαιρία της επετείου των 10 χρόνων από το θάνατο του Δημήτρη Χορν, έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σημαντικού αυτού ηθοποιού. Θα παρουσιαστούν προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, κοστούμια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τον χαρισματικό και δημοφιλή ηθοποιό του κινηματογράφου και του θεάτρου της δεκαετίας του '50. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 25 Νοεμβρίου 2008 και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

    Το καμαρίνι του από το θέατρο Δημήτρης Χoρν, θα μεταφερθεί στο Μουσείο για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης. Παράλληλα, το Θεατρικό Μουσείο και το Εθνικό Θέατρο πρόκειται να δανείσουν κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις. Προγράμματα, αφίσες και περιοδικά (από το πλούσιο αρχείο του Δημήτρη Μπαγέρη), καθώς και αντικείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του Θεοδόση Ισαακίδη θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

    Στην έκθεση οι παλαιότεροι θα έχουν την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Δημήτρη Χορν. Οι νεότεροι θα μυηθούν στη μαγεία της προσωπικότητάς του μέσα από μεγάλες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας.

    Η έκθεση χωρίζεται στις εξής ενότητες:1. Εισαγωγή και ζωή πριν το θέατρο2. Ο Δημήτρης Χορν στο θέατρο 3. Ο Δημήτρης Χορν στο ραδιόφωνο (θεατρικά)4. Χορν και κινηματογράφος5. Ενθυμήματα (προσωπικά αντικείμενα) και το καμαρίνι του Δημήτρη Χορν6. Προβολή ντοκιμαντέρ "Δημήτρης Χορν" (από την εκπομπή βΠαρασκήνιο' του Γιώργου Σκεύα)

    Τη μουσειογραφική επιμέλεια υπογράφει ο Σταμάτης Ζάννος και την επιμέλεια των κειμένων ο Κώστας Γεωργουσόπουλος

    Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΝεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1Τηλ. 210 7228321 -3, Fax. 210 7239382

    Είδηση: 15426

    [09] Ημερίδα για τη νανοτεχνολογία

    Η νανοτεχνολογία αφορά οτιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανόμετρου, που ισούται περίπου με το 1/80.000 μιας ανθρώπινης τρίχας. Οι νανοτεχνολογίες έχουν πλέον ποικίλες εφαρμογές στη νανοηλεκτρονική, τα νανοϋλικά ή τη βιοϊατρική και οι επιπτώσεις τους είναι αντιληπτές σε πολλά επίπεδα των σύγχρονων κοινωνιών. Τι είναι τελικά οι νανοτεχνολογίες; Γιατί έχουν αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και την αφορμή έντονων συζητήσεων ανάμεσα σε επιστήμονες-ερευνητές, οικονομολόγους, μηχανικούς, πολιτικούς, ακόμη και φιλοσόφους; Ποιες είναι οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας; Πώς μπορούν να βοηθήσουν επί της ουσίας τον άνθρωπο; Ποια είναι η δυναμική τους στο μέλλον; Γιατί το θέμα αφορά όλους και τελικά κάθε έναν από εμάς; Αυτά, αλλά και πολλά άλλα ερωτήματα καλούνται να αναπτύξουν και να συζητήσουν με το κοινό, ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές στην εκδήλωση με τίτλο: "Η Νανοτεχνολογία στην Υπηρεσία του Ανθρώπου", που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον πρόγραμμα Megaron Plus του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου με ώρα έναρξης 16.30, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο).

    Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Επίσημη γλώσσα είναι τα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση από/προς τα γαλλικά.

    Είδηση: 15419

    [10] ΕΤΑΚ: Τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά οι διορθώσεις

    Τηλεφωνικά ή μέσω Ιντερνέτ θα γίνονται οι διορθώσεις των λαθών στα έντυπα Ε9, μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι, στους οποίους έχουν εντοπιστεί λάθη στο Ε9, που έχουν υποβάλει στην εφορία, θα λάβουν επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών στην οποία θα παρέχονται αναλυτικές οδηγίες καθώς και οι απαραίτητοι κωδικοί, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διόρθωση των λαθών με τους δύο τρόπους που προαναφέρθηκαν. Σε περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι διαφωνούν με τα στοιχεία της εφορίας όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό, τότε μπορούν να υποβάλουν νέο Ε9. Όσοι διαφωνούν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αλλά και εντάσσονται στις περιπτώσεις συγκυριότητας στην πρώτη κατοικία, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στην εφορία αίτηση για νέα εκκαθάριση και επαναπολογισμό του ΕΤΑΚ. Από τη στιγμή που θα παραλάβουν την επιστολή οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία 10 ημερών για να προβούν στις διορθώσεις.

    Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική εφαρμογή στο Ιντερνετ, θα ενημερωθούν μέσω της επιστολής για τους κωδικούς που θα παρέχουν πρόσβαση σ' αυτήν. Οι υπόχρεοι οφείλουν εντός 10 ημερών από την παραλαβή της επιστολής να συνδεθεί με τη διαδικτυακή εφαρμογή στον δικτυακό τόπο www.e-9.gr.

    Επίσης οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν και για τον αριθμό κλήσης στην ειδική υπηρεσία που θα δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων απο του υπουργείο Οικονομικών διεξάγεται κανονικά.

    Τον επόμενο χρόνο, όπως ανακοινώθηκε, οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης, σε ειδικό κωδικό, την κύρια κατοικία τους, προκειμένου να απαλλάσσεται από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και να αποφευχθούν τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν φέτος.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν διορθώσουν τα λάθη στα στοιχεία του Ε9 που έχουν υποβάλει στην εφορία, παρότι θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα έχουν την δυνατότητα στο μέλλον να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.

    Είδηση: 15420

    [11] Ιταλοί επιχειρηματίες: Η μαφία είναι η πρώτη επιχείρηση της χώρας

    Το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας συνεχίζει να "υποφέρει", λόγω της άνθησης της μαφιόζικης παραοικονομίας. Αυτό καταγγέλλει η ένωση επιχειρηματιών Sos Impresa (η οποία προσπαθεί να περιορίσει την εισχώρηση του οργανωμένου εγκλήματος στον οικονομικό ιστό της χώρας), στην τελευταία έκθεσή της, που παρουσίασε σήμερα το πρωί της Τρίτης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sos Impresa, ο ετήσιος τζίρος της "Μαφίας Α.Ε." αγγίζει τα 130 δισ. ευρώ, με κέρδη της τάξεως των 70 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας τις διάφορες επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις. Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι μόνον οι εμπορικές, αμιγώς, δραστηριότητες των διαφόρων μαφιόζικων οργανώσεων (Κόζα Νόστρα, Καμόρρα, Σάκρα Κορόνα Ουνιτά, Ντράγκετα) αντιστοιχούν στο 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ιταλίας. "Κάθε ημέρα τονίζουν οι υπεύθυνοι του Sos Impresa 250 εκατ. ευρώ βγαίνουν από τα ταμεία των ιταλικών εμπορικών επιχειρήσεων και καταλήγουν σε εκείνα της Μαφίας. Πρόκειται για συνεχή ροή, που αγγίζει τα 10 εκατ. την ώρα και τα 160 χιλιάδες ευρώ το λεπτό".

    Είδηση: 15421

    [12] Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των κλωστοϋφαντουργιών Λαναρα ζητώντας να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και η Ελλάδα να γεμίζει με μαύρες σημαίες" σχολιασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλεκος Αλαβάνος. Την ίδια ώρα, οι δικαστικοί υπάλληλοι που έχουν εξαγγείλει σειρά στάσεων εργασίας -αρχής γενομένης από σήμερα αρχίζουν από σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί σε δικαστήρια, Εισαγγελίες και Υποθηκοφυλακεία- πραγματοποιούσαν πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παράλληλα με τους εργαζόμενους στην Κοινωνική Ασφάλιση που διαδήλωναν έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου. Αύριο Τετάρτη τη σκυτάλη παίρνουν οι συνταξιούχοι διεκδικώντας πάγια οικονομικά αιτήματα, με συγκέντρωση στο παλαιό Δημαρχείο και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Ασφαλιστικής, που ξεκινούν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, έχουν δώσει ραντεβού στις 12:30 έξω από τη Βουλή.

    Στάσεις εργασίας στην Αγροτική Ασφαλιστική

    Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Ασφαλιστικής προκειμένου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να αποτρέψουν την πώληση της εταιρίας από την Διοίκηση της ATEbank, η οποία όπως ανακοίνωσε συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της με την Γαλλική Εταιρία Groupama.

    Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε:

    - Την Τετάρτη 12/11/2008 δίωρη στάση εργασίας από 12:30 έως 14:30 και συγκέντρωση στη Βουλή όπου θα συνεδριάζει η Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων και στην οποία έχει κληθεί από όλη την αντιπολίτευση ο διοικητής της Α.Τ.Ε. κ. Μηλιάκος.

    - Την Πέμπτη 13/11/2008 δίωρη στάση εργασίας από 10:00 έως 12:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ATEbank στην Πανεπιστήμιου 23.Παράλληλα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, ότι οι συνεχείς παρατάσεις και αναβολές στην εξέλιξη αυτή, έχουν επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην γενικότερη λειτουργία της εταιρίας και της εικόνας της στην αγορά. "Αυτή την ώρα η μόνη λογική επιχειρηματική κίνηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ματαίωση της πώλησης της Εταιρίας και την ανάπτυξή της στο πλαίσιο του ομίλου της ATEbank, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Με την ενεργό συμπαράσταση όλων των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών φορέων, ο αγώνας μας για να αποτραπεί η πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής συνεχίζεται" επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15418

    [13] Ατλαντίδα :Τελείωσε το συνέδριο αλλά το μυστήριο παρέμεινε

    Περισσότερες από 100 εργασίες -από αυτές περίπου τα δύο τρίτα έγιναν δεκτές για παρουσίαση - υποβλήθηκαν στην επιστημονική επιτροπή του 2ου διεθνούς συνεδρίου "Atlantis 2008 - Η υπόθεση της Ατλαντίδας: Αναζητώντας τη χαμένη γη", το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, γεγονός ενδεικτικό για το ενδιαφέρον που συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα διεθνώς.

    Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου, συνεχίστηκε η παρουσίαση νέων υποθετικών -και συχνά εξωτικών- τοποθεσιών που, σύμφωνα με τους Ατλαντολόγους ερευνητές, θα μπορούσαν να ταυτιστούν με την αρχαία Ατλαντίδα, η οποία καταβυθίστηκε πριν περίπου 9.500 χρόνια, σύμφωνα με το διάσημο πλατωνικό μύθο, όπως παρουσιάζεται στα έργα "Τίμαιος" και "Κριτίας" του Πλάτωνα.

    Μεταξύ άλλων, προτάθηκαν ως τέτοιες τοποθεσίες η περιοχή της οροσειράς Άτλας στην έρημο Σαχάρα στη σημερινή Αλγερία, η περιοχή Σους-Μασά-Ντράα στο νότιο Μαρόκο, η περιοχή της Μερόης στο σημερινό βόρειο Σουδάν, η περιοχή του κοιλάδας του Ινδού ποταμού και ειδικότερα στη Δολαβίρα, η Ανταρκτική, η ελληνική νήσος Λέσβος (ανοιχτά από το Πλωμάρι), η νήσος Σέρμπρο στα ανοιχτά της Σιέρα Λενόε κ.α. Συνολικά, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, πάνω από 200 τοποθεσίες σε όλο λίγο-πολύ τον πλανήτη διεκδικούν την "τιμή" να έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν τη μυθική πολιτεία.

    Επιστημονικό ενδιαφέρον για τη Θήρα

    Για μια ακόμη φορά η περιοχή της Σαντορίνης συγκέντρωσε πολλές προτιμήσεις ως πιθανή πρώην Ατλαντίδα, κυρίως λόγω της καταστροφικής έκρηξης του ηφαιστείου της. Σε κάθε περίπτωση, το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάλυση των γεωλογικών επιπτώσεων της έκρηξης.

    Σύμφωνα με επιστημονική εργασία Αμερικανών (H.Sigurdsson & S.Carey από το πανεπιστήμιο Rhode Island) και Ελλήνων ερευνητών (Γ.Αλεξόπουλος - Γ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων, Σ.Βακιρτζή - Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ακρωτηρίου, Γ.Βουγιουκλάκης-ΙΓΜΕ), πιο πρόσφατες ωκεανογραφικές μελέτες των πυροκλαστικών αποθέσεων ιζημάτων πέριξ της Σαντορίνης παρέχουν μια νέα εκτίμηση για την τεράστια έκρηξη υλικών, την εποχή του μινωικού πολιτισμού, της τάξης των 60 κυβικών χιλιομέτρων (σε ισοδύναμο συμπαγούς βράχου). Οι υποθαλάσσιες πυροκλαστικές αποθέσεις μετά την έκρηξη εκτείνονται σήμερα σε απόσταση πάνω από 30 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο και έχουν πάχος μέχρι 80 μέτρα κοντά στο σημείο της έκρηξης. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο τεράστιος όγκος εκτιναχθέντων υλικών αυξάνει την πιθανότητα να είχε δημιουργηθεί τσουνάμι, όταν τα υλικά αυτά έπεσαν στη θάλασσα. Μελετώντας τη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, σε μήκος περίπου 500 χλμ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ίχνη από αυτό το τσουνάμι.

    Σε σχετική εργασία, οι ερευνητές F. McCoy (πανεπιστήμιο της Χαβάης), Γ. Παπαδόπουλος και Τ. Νοβίκοβα (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) παρουσίασαν ένα μοντέλο υπολογισμού του τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, το οποίο, όπως αναφέρουν στην εργασία τους, ανιχνεύεται από τις επίγειες και υποθαλάσσιες εναποθέσεις ιζημάτων. Οι εκτιμήσεις τους περιλαμβάνουν κύματα από το τσουνάμι μεγέθους από λίγα μέτρα μέχρι και 26 μέτρα. Επισημαίνουν πάντως ότι προς το παρόν υπάρχουν λίγα γεωλογικά ή αρχαιολογικά κριτήρια με βάση τα οποία να γίνει διάκριση μεταξύ των καταστροφών από τσουνάμι και αυτών από άλλες φυσικές ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Επίσης υπογραμμίζουν την ανάγκη, ειδικά για τους παραλιακούς οικισμούς, να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο από τσουνάμι, στη σπάνια περίπτωση μιας ακραίας φυσικής καταστροφής, όπως η έκρηξη στην αρχαία Θήρα.

    Ο Α. Μητρούσης από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) παρουσίασε εργασία σχετικά με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του "Προγράμματος Ατλαντίς 2003", που αφορούσε έρευνες βυθού, το 2003, από το Κέντρο στα δυτικά της Σαντορίνης, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών ιχνών από την αρχαία Ατλαντίδα (με ιδιωτική χορηγία από τον Δ. Πάστρα, τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές και με την παρουσία αρχαιολόγου από την Εφορεία Υποθαλάσσιων Αρχαιοτήτων). Σύμφωνα με τον ερευνητή, ακόμα και αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στη συσχέτιση Σαντορίνης-Ατλαντίδας, είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία στο βυθό λόγω των ηφαιστειακών προσχώσεων μεγάλου πάχους.

    Η έρευνα αφορούσε περιοχή 25 τ. χλμ. και επικεντρώθηκε σε εννέα σημεία-στόχους. Σε δύο από αυτά, όπου υπήρξε οπτική εξερεύνηση μέσω του ρομποτικού υποβρυχίου του ΕΛΚΕΘΕ, δεν εντοπίστηκαν καθόλου ίχνη ανθρώπινης προέλευσης. Σε άλλα τέσσερα σημεία-στόχους που ελέγχθηκαν ηχοβολιστικά, τα ηχογράμματα που προέκυψαν, έδειξαν γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε ευθεία διάταξη, σε μέσο βάθος 115 μέτρων και σε επίπεδη επιφάνεια 4,5 τ.χλμ. Τα υπόλοιπα σημεία-στόχοι θα ελεγχθούν πιο εξονυχιστικά στο μέλλον, καθώς και μια άλλη υποθαλάσσια περιοχή στα βόρεια της νήσου Φολεγάνδρου.

    Η πλατωνική μοναδικότητα

    Στο συνέδριο επίσης επισημάνθηκε (Ε. Μητροπέτρου-πανεπιστήμιο Πάτρας) ότι ούτε ο Όμηρος, ούτε ο Ησίοδος, ούτε ο Ηρόδοτος, ούτε ο Θουκυδίδης, ούτε ο Αριστοτέλης κάνουν την παραμικρή αναφορά στην Ατλαντίδα, με μοναδική εξαίρεση τον Πλάτωνα, ενώ, από την άλλη, η μυθολογία μιας χαμένης ιδανικής πολιτείας επηρέασε καθοριστικά κατοπινούς στοχαστές και τις δικές τους ουτοπίες, όπως στην περίπτωση της "Νέας Ατλαντίδας" του Φράνσις Μπέικον και της "Ουτοπίας" του Τόμας Μορ.

    Από τα αξιοσημείωτα του συνεδρίου ήταν οι διάφορες εργασίες του Βρετανού ερευνητή Y.Koak, ο οποίος ανέφερε ότι το ινδικό έπος Μαχαμπαράτα περιλαμβάνει μια εντυπωσιακά όμοια καταστροφή αρχαίου βεδικού πολιτισμού (Dwarka) από τσουνάμι, που επιβεβαιώνεται από σύγχρονες έρευνες και εκτίμησε ότι υπήρξε αντίστροφη μεταφορά του σχετικού μύθου από τη Νότια Ασία (όπου και η έδρα της "Ατλαντίδας") προς την Ευρώπη.

    Ο Ιταλός ερευνητής Λ. Μόντε ταύτισε την Ατλαντίδα με τον μινωικό πολιτισμό και είπε πως ουσιαστικά ο Πλάτων διηγήθηκε την ιστορία του πολέμου ανάμεσα στην Αθήνα και την Κρήτη την εποχή του Χαλκού. Ο Γερμανός ερευνητής Τ. Φράνκε προτίμησε να συσχετίσει τους Ατλάντιους με τους μυστηριώδεις Λαούς της Θάλασσας, οι οποίοι επιτέθηκαν στην Αίγυπτο στο τέλος της εποχής του Χαλκού, τους οποίους ταύτισε με Σικελούς και Σαρδήνιους επιδρομείς.

    Είδηση: 15417

    [14] Μαλδίβες: Αναζητείται νέος παράδεισοςβ¦

    Οι Μαλδίβες, τουριστικός παράδεισος στον Ινδικό Ωκεανό, οι οποίες έχουν μόλις δύο μέτρα υψόμετρο, ενδέχεται μέσα στα επόμενα 100 χρόνια να εξαφανιστούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.Οι Μαλδίβες, 850 χιλιόμετρα νότια της Ινδίας, αποτελούν ένα σύμπλεγμα 1192 νησιών, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακατοίκητα και έχει πληθυσμό περίπου 380.000 κατοίκων.Ο νέος πρόεδρος της χώρας, σχεδιάζει ήδη να αγοράσει γη, η οποία θα γίνει η νέα πατρίδα για τους απογόνους των ανθρώπων που κατοικούν σήμερα στις Μαλδίβες.

    Εν τω μεταξύ, τα προεδρικά του καθήκοντα ανέλαβε από σήμερα ο 41χρονος Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες εξελέγη πρόεδρος στις Μαλδίβες, κερδίζοντας τον απερχόμενο, πρόεδρο επί 31 χρόνια, Μαουμούν Αμπντούλ Γκεημούν.Η σταδιακή μετάβαση προς τη δημοκρατία άρχισε το 2005 και οι πρόσφατες εκλογές ήταν οι πρώτες πολυκομματικές από το 1954, που υφίσταται το κράτος ως ανεξάρτητο, με τον Μοχάμεντ Νασίντ, που από την φυλακή και τις εξορίες στα ερημονήσια, από σήμερα είναι στην προεδρία.

    Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Γκεημούν, ο Νασίντ, που κέρδισε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο παίρνοντας 54,2% έναντι 45,8% του αντιπάλου του, είχε επανειλημμένα φυλακιστεί και διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους.

    Συγκεκριμένα είχε παραπεμφθεί σε δίκη 27 φορές και είχε φυλακιστεί ή εξοριστεί σε απομακρυσμένα νησιά για συνολικά έξι χρόνια.

    Ο Γκεημούν πιστώνεται με τη μεταμόρφωση της χώρας από μία οικονομία ψαράδων σε ένα από τα ακριβότερα τουριστικά καταφύγια του κόσμου που φιλοξενούσαν αστέρες του Χόλυγουντ, αλλά, ο Νασίντ υποστήριξε ότι μόνο μία στενή «κλίκα» γύρω από τον απελθόντα πρόεδρο ωφελήθηκε από την εξέλιξη.

    Ο Νασίντ παραλαμβάνει μία οικονομία με τον τουρισμό να συνεισφέρει κατά 28% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της, αλλά, συγχρόνως βρίσκεται υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να περιορίσει τα χρέη και να μειώσει τον τεράστιο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο Νασίντ έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και θα μετατρέψει τα νησιά σε μοντέλο χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας μέσω της ευρείας χρήσης της ηλιακής ενέργειας.

    Την ανάγκη για αλλαγές κάνει επιτακτική και η αναμενόμενη διεθνής υποχώρηση του τουρισμού εξ αιτίας της παγκόσμιας κρίσης.

    Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού, την αυξανόμενη παρουσία μαχητικών ισλαμικών οργανώσεων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα σκεπάσει τα νησιά μέχρι το 2100, αν εν τω μεταξύ, δεν ληφθούν μέτρα.

    Προεκλογικά ο Γκεημούν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι διοικεί την χώρα ως προσωπικό του σουλτανάτο, είχε δεσμευθεί ότι εάν χάσει, θα παραδώσει ομαλά την εξουσία και θα γίνει αρχηγός της αντιπολίτευσης.

    Είδηση: 15396

    [15] Ανασφαλείς δηλώνουν οι εργαζόμενοι

    Μεγάλη ανασφάλεια νιώθουν οι εργαζόμενοι για τις θέσεις εργασίας, την ακρίβεια και την οικονομική τους κατάσταση σύμφωνα με έρευνα της VPRC για την ΓΣΕΕ. Αν και η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι πριν από την εκδήλωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ωστόσο σε αυτήν εντοπίζονται ευρήματα που σήμερα εκδηλώνονται, όπως είναι η πορεία της χώρας ο ρόλος των ιδιωτών στην οικονομία και στο ασφαλιστικό.

    Η έρευνα παρουσιάζει πολλά και σημαντικά ευρήματα που θα συμβάλουν στην βελτίωση της δουλειάς των συνδικάτων των συλλογικών φορέων και της κοινής γνώμης.

    Επιβεβαιώνει την έντονη ανησυχία και ανασφάλεια που επικρατεί στους εργαζομένους και στην κοινωνία για το εργασιακό οικονομικό και ασφαλιστικό τους μέλλον ως απόρροια των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

    Από την έρευνα αναδεικνύεται η ανάγκη και η απαίτηση των εργαζομένων και της κοινωνίας για τη διεκδίκηση και διαμόρφωση ενός νέου ριζικά διαφορετικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου τους χώρας, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και της οικονομίας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα για την χώρα την ακρίβεια και το 52% την ανεργία.

    Το 82% του εργατικού δυναμικού της χώρας δεν νιώθει ασφάλεια για το μέλλον, ενώ το 65% πιστεύει ότι το μέλλον θα είναι πιο ζοφερό για τη νέα γενιά.

    Το 45% των ερωτηθέντων νιώθει εργασιακή ανασφάλεια, ενώ το 62% πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες.

    Το 48% υποστηρίζει ότι η οικονομική του κατάσταση χειροτέρεψε τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 61% δηλώνει ότι με το εισόδημά του δύσκολα τα "φέρνει πέρα".

    Τέλος το 79% πιστεύει ότι η ακρίβεια θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες και το 43% ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.Σύμφωνα με την έρευνα η γενιά των 700 ευρώ καταλαμβάνει το 25% του εργατικού δυναμικού, ενώ από το σύνολο των 2,5 εκ μισθωτών , δεύτερη απασχόληση έχει το 14% δηλαδή 392.000 εργαζόμενοι.

    Οι 5 στους 10 ποσοστό 57% εργάζεται χωρίς σύμβαση.

    Το 53% των ερωτηθέντων πληρώνει δόσεις σε πιστωτική κάρτα ή για την εξόφληση δανείου ενώ ποσοστό από 52 έως 59% τάσσεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για την μαζικότητα των συνδικάτων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 69% δεν έχει γραφτεί σε κανένα σωματείο το 65% σπάνια συμμετέχει στις απεργίες το 46% των ερωτηθέντων θεώρει αναποτελεσματικά τα συνδικάτα και το 40% τάσσεται υπέρ του διάλογου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

    Η ΓΣΕΕ ερμηνεύει το φαινόμενο ως το αποτέλεσμα του κατακερματισμού πολλών μικρών επιχειρήσεων 300.000 επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 3 εργαζόμενους τονίζουν οι συνδικαλιστές και συμπληρώνουν ότι ακόμη και στην Ευρώπη εξηγούν οι συνδικαλιστές η συμμετοχή των εργαζομένων είναι μικρότερη από 9%.

    Την ίδια ώρα, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την ανεργία και την αντιμετώπιση της φτώχειας πρόκειται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αποφάσισε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Όπως δήλωσε σχετικά ο Αλέκος. Αλαβάνος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα για τις ασθενέστερες τάξεις.

    Είδηση: 15413

    [16] Υπεγράφη σημαντική Ελληνορωσική συμφωνία

    Συμφωνία για συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας [ΕΑΒ] στην παραγωγή, συντήρηση και επισκευή του ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev ΒΕ-200 της ρωσικής εταιρίας IRKUT, καθώς επίσης και στη σχεδίαση του επιβατικού της MC-21, ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας με τον υπουργό Εμπορίου & Βιομηχανίας της Ρωσίας, κ. Βίκτορ Κριστένκο.Με τη σημερινή υπογραφή του εν λόγω προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας και της ρωσικής εταιρίας IRKUT στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην Τανάγρα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση επιλογής του πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev BE-200 από το ελληνικό δημόσιο, διανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, αυτή τη φορά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    Το πρόγραμμα συνεργασίας προβλέπει την ανάθεση έργου από τη ρωσική εταιρία στην ΕΑΒ για την κατασκευή συγκροτημάτων του πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev BE-200, καθώς και ηλεκτρονικών υποσυστημάτων διαφόρων τύπων αεροσκαφών.

    Επίσης, η IRKUT προτίθεται να εξουσιοδοτήσει την ΕΑΒ, ως κέντρο συντήρησης του συγκεκριμένου τύπου πυροσβεστικού αεροσκάφους για τη διεθνή αγορά.

    Η νέα συμφωνία αποτελεί σημαντική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών και σε άλλους τομείς, ανάμεσα στους οποίους είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ στο σχεδιασμό και την κατασκευή μερών τού υπό ανάπτυξη από τη ρωσική εταιρία επιβατικού αεροσκάφους MC-21.

    Το ΒΕ-200 χρησιμοποιήθηκε πέρυσι στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας και σύμφωνα με τον κ. Κριστένκο δεν υπάρχει ανάλογο αεροσκάφος στην παγκόσμια βιομηχανία.

    Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της ρωσικής ομοσπονδίας, Βίκτορ Κριστένκο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέϋ Βντόβιν, και ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας, Ολέγκ Ντεμσένκο.

    Δηλώσεις παραγόντων

    Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΒ, Κυριάκος Λινάκης, τόνισε ότι «με τη σημερινή υπογραφή οι δύο εταιρίες δεν προσδιορίζουν μόνο τις λεπτομέρειες του προγράμματος συνεργασίας τους, αλλά και ενδυναμώνουν τις προοπτικές των μελλοντικών τους συνεργασιών».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Τάσος Φιλιππάκος, υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη αμυντική και αεροναυπηγική εταιρία της Ελλάδος και η μεγαλύτερη αεροναυπηγική εταιρία της Ρωσίας, σήμερα, θεμελιώνουν την πρόθεσή τους για δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών και επισημοποιούν την επιθυμία τους για διεύρυνση των εταιρικών σχέσεών τους και σε άλλους τομείς».

    Ο κ. Ντεμσένκο αναφέρθηκε στα σχέδια της ρωσικής εταιρίας και στις συνεργασίες με διάφορες χώρες, όπως με την Ινδία, τη Μαλαισία, την Αλγερία και τη Γαλλία. Επίσης η εταιρία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιταλία για τα φορτηγά αεροσκάφη.

    Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι έχουμε φιλόδοξα σχέδια και θέλουμε συνεργάτες που εμπιστευόμαστε. Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε τέτοιους εταίρους και ευχήθηκε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της συνεργασίας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, αφού αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος της Ρωσίας σε θέματα ενέργειας και σήμερα καλούμεθα να αποδείξουμε ότι είμαστε κατάλληλοι εταίροι και σε θέματα υψηλής τεχνολογίας».

    Ο κ. Φώλιας δήλωσε αναλυτικότερα ότι το εν λόγω ελληνορωσικό μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ ΕΑΒ και του ρωσικού ομίλου «Ιρκούτ» προβλέπει:-Την ανάδειξη της ΕΑΒ σε κέντρο συντήρησης και επισκευής των αεροσκαφών ΒΕ-200.-Τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας στην κατασκευή δομικών τμημάτων του ΒΕ-200 και ηλεκτρονικών για διάφορους τύπους αεροσκαφών.-Τη συμμετοχή της ΕΑΒ στη σχεδίαση του επιβατικού MC-21 δυναμικότητας 150, 180 ή 220 θέσεων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Φώλιας διευκρίνισε ότι "η συμφωνία δεν προβλέπει υποχρέωση αγοράς των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την ελληνική κυβέρνηση", ενώ ο κ. Κριστένκο τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει η δυνατότητα προμήθειας του αεροσκάφους στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά» και ότι «η έκταση και το εύρος λειτουργίας του κέντρου συντήρησης και επισκευής θα εξαρτηθεί και από την έκταση της ζήτησης του αεροσκάφους στην ευρωπαϊκή αγορά».

    Αναφορικά με το επιβατικό MC-21 ο κ. Κριστένκο τόνισε ότι στοχεύει στην αγορά που καλύπτουν τα Μπόινγκ-737 και Αιρ-Μπας-320, διευκρινίζοντας πως η παραγωγή του θα αρχίσει το 2014, ενώ επεσήμανε ότι σε αυτό το στάδιο, η επιτυχία της συνεργασίας με την ΕΑΒ θα καθορίσει τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας. Πάντως, ο προγραμματισμός προβλέπει την παραγωγή τουλάχιστον 1.000 αεροσκαφών.

    Η συμφωνία των δύο υπουργών προβλέπει συνεργασία και στη φαρμακευτική βιομηχανία με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και δημιουργία κοινών εταιριών έρευνας και παραγωγής φαρμάκων.

    Ο κ. Κριστένκο τόνισε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν μακροπρόθεσμο, σταθερό και στρατηγικό χαρακτήρα. Σε δηλώσεις του για την οικονομική κρίση τόνισε ότι δεν έχει μείνει σημείο του κόσμου που δεν έχουν θιγεί από αυτήν. Ανέφερε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε ενδυνάμωση των ρυθμιστικών λειτουργιών του κράτους καθώς και ότι πριν από ένα χρόνο, τέτοιας έκτασης παρεμβάσεις και κρατικοποιήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες θα είχαν φανεί παράλογες, ενώ σήμερα είναι κοινή πρακτική. Επίσης, σημείωσε με έμφαση ότι η κρίση σημαίνει ρίσκα, αλλά και αυξημένες ευκαιρίες.

    Είδηση: 15416

    [17] Χ. Αλμούνια: «2009 και 2010 θα είναι δύσκολες χρονιές»

    Στην ανάγκη αυξημένου συντονισμού μεταξύ των οικονομικών πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης επέμεινε εκ νέου σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, ο Χ. Αλμούνια τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σημερινή η οποία είναι η μεγαλύτερη, εδώ και ορισμένες δεκαετίες, κρίση θα πρέπει οι δράσεις που θα αναληφθούν σε διεθνές επίπεδο να κινηθούν κυρίως σε τρία μέτωπα: Τη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη και την κατάλληλη προετοιμασία για οικονομική ανάκαμψη αλλά και τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης απάντησης στους μακροοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ο κοινοτικός επίτροπος αφού ανέφερε ότι το 2009 και το 2010 θα είναι «δύσκολες χρονιές» τόνισε την καθοριστική σημασία της διεθνούς διάσκεψης στη Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου ώστε να υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ των βασικών διεθνών παικτών για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην παρουσιαστεί ανάλογη κατάσταση στο μέλλον και να προετοιμαστεί το έδαφος για την προώθηση αποτελεσματικών και συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τους κανόνες λειτουργίας των αγορών και την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τη διαχείριση της διεθνούς κρίσης.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, ο Χ. Αλμούνια σημείωσε την μείωση της εμπιστοσύνης που διαπιστώνεται, την επιδείνωση στην αγορά κατοικίας, την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Σύμφωνα με τον Ισπανό επίτροπο, την επόμενη διετία η αύξηση της απασχόλησης θα είναι οριακή ενώ το μόνο σχετικά θετικό γεγονός προέρχεται από το μέτωπο του πληθωρισμού που παρουσιάζει τελευταία πτωτικές τάσεις καθώς διαπιστώνεται μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ο Χ. Αλμούνια επανέλαβε επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επωφελούνται από τους κανόνες ευελιξίας που διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας χωρίς όμως να γίνονται υπερβάσεις που θα επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενεές ώστε να διασφαλίζεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμένει σε βιώσιμους ρυθμούς.

    Είδηση: 15411

    [18] Η ΔΕΗ εισηγείται, το υπουργείο αποφασίζει

    Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που προβλέπει μεγάλες επενδύσεις έως το 2014 αλλά και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων που αγγίζουν το 35% για τα επόμενα έξι χρόνια, ενέκρινε την Τρίτη το ΔΣ της επιχείρησης, με επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ύψος των αυξήσεων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι "Η ΔΕΗ εισηγείται, και το υπουργείο αποφασίζει". Ο κ. Φώλιας τόνισε πως ισχύει ό,τι έχει ήδη υπογραφεί, δηλαδή η επιβολή ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.Οι εισηγήσεις που γίνονται δεν είναι δεσμευτικές, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση, δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόταση του κ. Αθανασόπουλου που προβλέπει αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που αγγίζουν το 35% για τα επόμενα έξι χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το Επιχειρηματικό Σχέδιο της ΔΕΗ 2009-2014, προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης και αυξήσεις των τιμολογίων κατά 8,5% το 2009 και το 2010, 5,5% το 2011 και 2012 και 3,5% το 2013 και 2014.Οι εισηγήσεις του κ. Αθανασόπουλου έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, ο κ. Αθανασόπουλος εξουσιοδοτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 12,5 έως 14,5 δισ. ευρώ, αλλά και να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά το ρυθμό αύξησης των τιμολογίων.

    Η ΔΕΗ, είναι ώρα να αλλάξει πολιτική και να συμβάλλει στην ανακούφιση των πολιτών αυτή τη δύσκολη περίοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου. "Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη και κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τώρα", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ που ζητά την κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αυξήσεις κατά 35% στα τιμολόγια της ΔΕΗ , δήλωσε: Οι νέες υπέρογκες αυξήσεις κατά 35% τις οποίες προγραμματίζει η ΔΕΗ στα τιμολόγιά της για την ερχόμενη εξαετία, θα αποτελέσουν ένα νέο βαρύτατο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσης και λιτότητας.Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Βελόπουλος για τις προαναγγελθείσες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του επιχειρησιακού της σχεδίου, δήλωσε: "Η ΔΕΗ εισηγείται. Η Κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά ο Αθανασόπουλος φασίζει".

    Είδηση: 15399

    [19] Αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων

    Νέα δεδομένα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Από αύριο Τετάρτη αλλάζει ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στα Ειρηνοδικεία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα και όχι στα Δημαρχεία όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι προσφορές θα είναι πλέον γραπτές, ενώ αυξάνεται και το ποσό της εγγύησης.

    Φρένο στους επιτήδειους που καιροφυλακτούν για να αρπάξουν έναντι πινακίου φακής τα ακίνητα που βγαίνουν κάθε εβδομάδα στο σφυρί ,έρχεται να βάλει ο νέος νόμος για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών που θα ισχύσει από αυριο.

    Οι πλειστηριασμοί πλέον θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία, αντί των δημαρχείων και μεταξύ 4 με 5 το απόγευμα , αντί για το μεσημέρι, όπως ίσχυε μέχρι τώρα . Η ημέρα παραμένει η Τετάρτη .

    Οι προσφορές θα είναι γραπτές και θα κατατίθενται σε σφραγισμένο φάκελο. Η εγγύηση, με μετρητά ή επιταγή ,θα είναι όση με την πρώτη προσφορά και όχι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων .

    Με τις προσφορές που θα ξεκινούν πάνω από τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τα οποία εκποιούνται, οι δανειολήπτες θα μπορούν να πάρουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων που έχουν πληρώσει.

    Είδηση: 15394


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 November 2008 - 17:53:41 UTC