Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες συνομιλίες
  • [02] Το ενδιαφέρον στις δύο ψηφοφορίες
  • [03] Crucial Talks
  • [04] ΔΝΤ: Στη δίνη σκανδάλου ο Στρος-Καν
  • [05] Ρωσική διάψευση για στήριξη των θέσεων της ΠΓΔΜ
  • [06] Τραγικό δυστύχημα στις γραμμές του Προαστιακού
  • [07] Επεισόδια βίας σε Ινγκουσετία-Ν. Οσετία
  • [08] Πολωνικά τριαντάφυλλα συγγνώμης προς τον Τύπο
  • [09] Παράνομες κρίθηκαν οι στάσεις εργασίας στο Μετρό
  • [10] Ελληνική απογοήτευση για τη Visa
  • [11] Η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [12] Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • [13] Συμβουλές της ΓΓΚ για την αγορά πετρελαίου

    [01] Οικονομία

    Για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης

    Κρίσιμες συνομιλίες

    18/10/2008 11:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2008 18:34:53)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Γενναίες αποφάσεις από τις κυβερνήσεις για την οικονομία και την θέσπιση νέων ρυθμιστικών κανόνων ζήτησε από τον Καναδά ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, έχουν κρίσιμες συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο Κάμπ Ντέιβιντ, με αντικείμενο τη συγκληση Συνόδου Κορυφής για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Την Παρασκευή, οι κύριοι Μπαρόζο και Σαρκοζί συναντήθηκαν με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ και συμφώνησαν στην ανάγκη μίας διεθνούς συνόδου κορυφής πριν από το τέλος του έτους. Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι στη διάσκεψη πρέπει να συμμετάσχουν Κίνα, Ινδία κι άλλες "αναδυόμενες" δυνάμεις, εκτός της G-8. Η κρίση στις χρηματαγορές εξακολουθεί να δημιουργεί πιέσεις και να προκαλεί παρενέργειες στην διεθνή οικονομία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι κλυδωνισμοί συνεχίζονται, με τον κατασκευαστικό κλάδο να υφίσταται τις πιο οδυνηρές συνέπειες. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκτός από την Ισλανδία, η Ρωσία και η Ουκρανία.

    Στόχος η αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

    Τα βλέμματα στρέφονται στο Καμπ Ντειβιντ, την εξοχική κατοικία του Αμερικανού Προέδρου λίγο έξω από την Ουάσινγκτον, όπου οι κύριοι Μπους, Σαρκοζί και Μπαρόζο θα συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για την οικονομική κρίση, με στόχο την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εισαγωγή νέων κανόνων.

    Από το Κεμπέκ του Καναδά, ο Γάλλος Πρόεδρος διαμήνυσε ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για τους νέους κανόνες ρύθμισης της οικονομίας αλλά και εφαρμογή συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Ωστόσο η Ουάσινγκτον φαίνεται να μην βιάζεται, με τον Αμερικανό πρόεδρο να μεταθέτει την ευθύνη για την μεταρρύθμιση του οικονομικού συστήματος στον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

    Ο Τζωρτζ Μπους προειδοποίησε ότι θα χρειασθεί χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μιλώντας χθες στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουάσινγκτον. Όμως, διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι τελικώς τα μέτρα αυτά θα καρποφορήσουν.

    Υπό το φόβο της ύφεσης

    Νευρικότητα και αστάθεια επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς αυξάνονται τα οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών. Με μικρές απώλειες έκλεισε χθες, Παρασκευή, η Γουώλ Στριτ, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 6,11%.

    Η συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιφέρουν πλήγμα στην ψυχολογία των επενδυτών που έχει ήδη κλονιστεί από τους κλυδωνισμούς της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι κατασκευές νέων οικοδομών υποχώρησαν τον περασμένο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, ενώ αρνητικό ρεκόρ 27ετίας πραγματοποίησαν οι εκδόσεις νέων αδειών.

    Στη Pωσία, βασικό πρόβλημα είναι η συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν δήλωσε ότι οι επενδυτές απέσυραν περί τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια από την χώρα από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Η Iσλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους χρεοκοπίας ενώ η Ουκρανία ζητεί δάνειο έως 14 δισ. δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία προσπάθεια να διασώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας από την κατάρρευση.

    Στη Γαλλία, με εντολή του προέδρου Σαρκοζί, η εποπτεύουσα το τραπεζικό σύστημα Αρχή θα διερευνήσει υπόθεση απώλειας 640 εκ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έχει πελάτες 27 εκατομμύρια αποταμιευτές απ όλη την χώρα. Στο επίκεντρο του κυκλώνα βρίσκονται τρεις χρηματιστές του ιδρύματος αυτού που προέβησαν σε άστοχες κινήσεις την περίοδο μάλιστα που είχε ξεσπάσει η παρούσα διεθνής χρηματιστηριακή κρίση.

    Στη Βρετανία, σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση μπροστά στην διαφαινόμενη ύφεση το 2009, σχεδιάζει να προβεί σε δημόσιες δαπάνες ύψους δισεκατομμυρίων λιρών, κυρίως σε κατασκευαστικά έργα, προκειμένου να δοθεί κατεπειγόντως ώθηση στην εγχώρια οικονομία. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο περί "εικασίας" από μέρους της εφημερίδας.

    Στη Σιγκαπούρη, η κεντρική τράπεζα της χώρας ερευνά τις καταγγελίες περί παρατυπιών στην πώληση επενδυτικών πακέτων που είχε δημιουργήσει η χρεωκοπημένη επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers των ΗΠΑ και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι υπήρξαν αρνητικοί πρωταγωνιστές της διεθνούς κρίσης. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι διεξάγει επίσημες έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες περί παραβίασης του νόμου, ανεπαρκείς εσωτερικούς ελέγχους και αθέμιτες πρακτικές πωλήσεων από τους αντιπροσώπους των χρηματοπιστωτικών αυτών οργανισμών.

    [02] Πολιτική

    Υπόθεση Βατοπαιδίου

    Το ενδιαφέρον στις δύο ψηφοφορίες

    18/10/2008 13:46:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2008 18:32:04)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τις συγκεκριμένες τακτικές και τα επιχειρήματά τους προετοιμάζουν κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει των δύο συνεδριάσεων της Βουλής για σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η απάντησή της στη Βουλή θα είναι δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για εξεταστική, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν δύοη μέρες αργότερα και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Στα κόμματα της Αριστεράς, γρίφος παραμένει η στάση του ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "ναι" υπό προϋποθέσεις. Εν μέσω αυτού του κλίματος τα σενάρια περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται, με την ηγεσία της Κουμουνδούρου να κλείνει την πόρτα, προκαλώντας αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

    Υπ' ατμόν ενόψει της συζήτησης στη Βουλή

    Μέσα σε κλίμα πόλωσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για τη μάχη της βουλής και τις δυο ψηφοφορίες για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή. Στην κυβέρνηση απορρίπτουν τα περί αποχώρησης από τη διαδικασία ενώ στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η προανακριτική είναι μονόδρομος.

    Οι βουλευτές της ΝΔ, χωρίς καμία διαρροή, θα βρίσκονται στη Βουλή και στις δυο ψηφοφορίες και η αντιπολίτευση θα λάβει τις απαντήσεις που της αξίζουν, δήλωσαν στην "Απογευματινή" ο γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Τραγάκης και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, ζήτησε την παραίτηση όσων εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. "Όποιος έχει ευθύνες, οφείλει να απομακρύνεται" ανέφερε ο κ. Τατούλης. Ωστόσο επανέλαβε ότι, όπως έχει δηλώσει, θα στηρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ., "την κυβέρνησή μου", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η ΝΔ είναι σε αδιέξοδο υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην "Ημερησία", προσθέτοντας ότι εκλογές παραγραφής θα ήταν ένα κακό μήνυμα προς την κοινωνία.

    Ο Συνασπισμός ζητά να πάει ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή πριν την ψηφοφορία της Παρασκευής. Εξεταστική και προανακριτική εάν τα στοιχεία συνηγορούν για τη σύστασή της, τόνισε πριν από λίγο από το στούντιο της ΝΕΤ 105,8 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης. Η υπόθεση του Βατοπαιδίου προσέβαλε όλους του Έλληνες, ανέφερε ο κ.Κουβέλης και σημείωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έρθουν στο φως όλες οι διαστάσεις του θέματος, πολιτικές και ποινικές.

    Το ΚΚΕ σημείωσε ότι για τη στάση του στις δύο ψηφοφορίες θα τοποθετηθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.

    Υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να μην απόσχουν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. "Ο κ. Καραμανλής θα κάνει ανασχηματισμό, γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει εξεταστική και να έχει τους υπουργούς στις θέσεις τους. () Πιστεύω, ότι ο Καραμανλής δεν θα είναι η ουρά του Σημίτη, γιατί θυμίζω ότι ο κ. Σημίτης, τότε εις την εξεταστική επιτροπή για τον Οτσαλάν, έδιωξε τους Πάγκαλο, Παπαδόπουλο, Πελτσάνικο και μετά έκανε εξεταστική επιτροπή. Άρα δεν μπορεί ο Καραμανλής να είναι υποδεέστερος του Σημίτη", είπε. Σε άλλη ερώτηση, πως σχολιάζει τη στάση του ΚΚΕ σε ότι αφορά την πρανακριτική επιτροπή, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε: "το ΄89 είναι ακόμα νωπό".

    Εν τω μεταξύ, για ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή και απόπειρα εκφοβισμού δικαστικών λειτουργών, έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

    Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός συνεχίζουν να ανταλλάσουν αιχμές και υπονοούμενα για τα περί συνεργασίας.

    Πέντε ερωτήματα θέτει και πάλι προς τον κ. Παπανδρέου ο Αλέκος Αλαβάνος προκαλώντας την έντονη αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ:

    Γιατί, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και των πανεπιστημίων, γιατί, δεν θέτει θέμα δημόσιας επανάκτησης της Εθνικής, γιατί ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στη Σούδα. Σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου, ο κ. Αλαβάνος διερωτάται γιατί δεν γίνεται αυτοκριτική για τα πρωτόκολλα παράδοσης της Βιστωνίδας στον Εφραίμ τα οποία υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ, όπως και το γιατί δεν ζητάει την κατάργηση και των δικών του νόμων, που χάρισαν στην Εκκλησία το 35% της εισφοράς που πλήρωνε.

    "Το στοίχημά μας είναι αλλαγή του τοπίου. Μεγάλη αλλαγή. Όχι η Αριστερά ως υλικό ανακύκλωσης ενός ληγμένου προϊόντος όπως είναι ο δικομματισμός", σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευθεροτυπία.

    Πιο ξεκάθαρο το όχι του Αλέξη Τσίπρα - μέσω του Βήματος: "Δεν μας αφορά μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς που θα διαχειριστεί με τα ίδια εργαλεία την κρίση. Την είδαμε, τη γνωρίσαμε. Μας ενδιαφέρει να αλλάξουν οι συσχετισμοί ώστε να γίνει εφικτή προοπτική μια κυβέρνηση της Αριστεράς", δηλώνει.

    Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος -μιλά ανοιχτά για συνεργασία με την επισήμανση μάλιστα πως έχει ήδη χαθεί η ευκαιρία της θετικής συγκυρίας. "Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ θα έπρεπε να έχει αρχίσει να προετοιμάζεται από τις εκλογές του 2004 ή έστω του 2007 με δεδομένο τον ισχύοντα εκλογικό νόμο γιατί σήμερα θα φανεί ευκαιριακό", σημειώνει.

    Η πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ παραμένει εγκλωβισμένη στη μεταφυσική των δικών της ψευδαισθήσεων, στον μικρόκοσμο της δικής τους εικονικής πραγματικότητας, ήταν το αιχμηρό σχόλιο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Μπεγλίτη.

    [03] On Need for International Summit

    Crucial Talks

    18 Οκτ 2008 11:58:00

    During their meeting on Friday with Canadian Prime Minister Stephen Harper, French President Nikola Sarkozy- whose country currently holds the EU presidency- and European Commission President Jose Manuel Barroso called on Canada to take bold decisions on the economy and establish new regulations.They will today meet with US President, George Bush at Camp David to discuss the framework for a Summit Meeting to pave the way for talks on an overhaul of the worlds financial regulatory systems. In the US Economic gloom was foreshadowed by consumer confidence and new-home construction plummeting in recent weeks. Apart from Iceland Russia and Ukraine economies are facing serious problems.

    Nervousness and instability prevails in global markets amid fears of recession. Interest has shifted to Camp David where US President George Bush is to meet with French President Nikola Sarkozy and President of EU Commission Jose Manuel Barroso to discuss the holding of an international summit on the economy.

    From Quebec, Canada the French President stressed the need for bold decisions and new regulations to overhaul the world financial system. However, Washington does not seem to rush, transferring responsibility for economic reforms to the next US administration.

    Addressing Washington Chamber of Commerce, George Bush said that his governments measures to deal with the credit crisis would bear fruit but it would take some time. Investors, however, are highly concerned over continuing recession in US real estate market and new-home construction plummeting in its lowest in 17 years.

    Russias basic problem is shrinkage of liquidity reserves by $33 billion dollars since the beginning of August.Iceland is on the brink of bankruptcy while the Ukraine asks for $14 billion loan from the International Monetary Fund in a bid to rescue its bank system from collapse.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [04] Οικονομία

    ΔΝΤ: Στη δίνη σκανδάλου ο Στρος-Καν

    18/10/2008 19:23:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διενεργεί έρευνα σε βάρος του διευθυντή του, του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης φερόμενου νεποτισμού για στενές σχέσεις του με μια υφιστάμενη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουίλιαμ Μιουρέι, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Η έρευνα άρχισε με πρωτοβουλία του Σακούρ Σααλάν, διευθύνοντος συμβούλου του ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

    Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, τις οποίες δημοσιοποίησε η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη στενές σχέσεις του Στρος-Καν με την Πιρόσκα Ναγκί, ουγγρικής καταγωγής, πρώην υπεύθυνης του τμήματος για την Αφρική του ΔΝΤ και έγγαμης, ο εκπρόσωπος δήλωσε "όλοι οι ισχυρισμοί, κυρίως αυτοί που εμπλέκουν την ανώτατη διοίκηση λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη".

    "Ο διευθύνων σύμβουλος κάλεσε ένα εξωτερικό συμβούλιο για να διεξαγάγει έρευνα και να διαπιστώσει την εγκυρότητα των ισχυρισμών αυτών", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με τον οποίο, το πόρισμα της έρευνας αναμένεται "έως τα τέλη Οκτωβρίου".

    Αυτοί που διενεργούν την έρευνα εξετάζουν αν ο Στρος-Καν έχει επιδείξει εύνοια υπέρ της Πιρόσκα Ναγκί, στο πλαίσιο των αποστολών της στο ΔΝΤ.

    Σε ανακοίνωσή του ο Στρος-Καν δήλωσε ότι θα έχει "την πλήρη στήριξή του η έρευνα αυτή που αφορά ένα περιστατικό που συνέβη στην προσωπική του ζωή τον Ιανουάριο του 2008".

    "Συνεργάστηκα και συνεχίζω να συνεργάζομαι", πρόσθεσε δηλώνοντας ότι "ουδέποτε έκανα κατάχρηση της διευθυντικής μου θέσης στο ΔΝΤ".

    [05] Κόσμος

    Ρωσική διάψευση για στήριξη των θέσεων της ΠΓΔΜ

    18/10/2008 19:18:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύματα ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και FYROM, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε υποστήριξη στον κ. Μιλόσοσκι σε ό,τι αφορά τη διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

    Σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο δήλωσε ότι η θέση αρχών της Μόσχας στο θέμα παραμένει αναλλοίωτη και συνίσταται στο ότι η Ρωσία έχει μεν αναγνωρίσει από το 1992 την FYROM με το συνταγματικό της όνομα, αλλά «την ίδια στιγμή επανειλημμένως και με κάθε σαφήνεια δηλώσαμε ότι τασσόμαστε υπέρ της επίτευξης εθελουσίου συμβιβασμού μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ».

    «Με κάθε αμοιβαία αποδεκτή φόρμουλα, που θα έχουν επεξεργαστεί οι δύο πλευρές, θα συμφωνήσουμε», είπε ο κ. Νεστερένκο, προσθέτοντας ότι αυτή ακριβώς είναι η θέση της Ρωσίας και αυτή επανέλαβε ο κ. Λαβρόφ στον κ. Μιλόσοσκι, κατά την προχθεσινή τους συνάντηση στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν Αστανά.

    Ερωτηθείς για τα σκοπιανά δημοσιεύματα ο κ. Νεστερένκο είπε ότι κάθε άλλη πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    [06] Κοινωνία

    Τραγικό δυστύχημα στις γραμμές του Προαστιακού

    18/10/2008 18:47:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Νέας Ιωνίας για το τραγικό δυστύχημα, που συνέβη στις 12 το μεσημέρι στις γραμμές του Προαστιακού, στις Τρεις Γέφυρες.

    Θύμα είναι ένας 17χρονος, ο οποίος σύμφωνα με τις καταθέσεις πετάχτηκε ξαφνικά στις γραμμές, προσπαθώντας να τις διασχίσει την ώρα που περνούσε ο Προαστιακός Κιάτου - Πειραιά.

    Ο μηχανοδηγός δεν πρόλαβε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα να παρασύρει το παιδί και να το τραυματίσει θανάσιμα.

    Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, κοντά στο σημείο υπάρχει διάβαση πεζών και δεν δικαιολογείται να περάσει κάποιος τις γραμμές στο σημείο που έγινε το δυστύχημα.

    Για το λόγο αυτό ερευνάται τι ακριβώς συνέβη και ο 17χρονος βρέθηκε εκεί, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

    [07] Κόσμος

    Επεισόδια βίας σε Ινγκουσετία-Ν. Οσετία

    18/10/2008 18:36:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα στην Ινγκουσετία, ρωσική δημοκρατία του Καυκάσου που συνορεύει με την Τσετσενία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    "Μία φάλαγγα στρατιωτικών που σταθμεύουν στην Ινγκουσετία δέχθηκε καταιγιστικά πυρά και χειροβομβίδες. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν", ανέφερε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο Ria Novosti.

    Το πρακτορείο Ιντερφάξ από την πλευρά του έκανε λόγο για πέντε τραυματίες, επικαλούμενο ανακοίνωση εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

    Σύμφωνα, όμως, με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης της Ινγκουσετίας Ingushetia.org που επικαλείται τοπική αστυνομική πηγή, ο αριθμός των νεκρών Ρώσων ανέρχεται στους 50.

    Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση.

    Εξάλλου, οι αυτονομιστές αντάρτες στην Νότια Οσετία κατηγόρησαν σήμερα τον γεωργιανό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον θέσεών τους, κάτι όμως που η Τιφλίδα διέψευσε αμέσως.

    "Η γεωργιανή πλευρά έβαλε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας", αναφέρουν οι αρχές της αποσχισθείσας δημοκρατίας στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο, επικαλούμενες δηλώσεις του "υπουργού Αμυνας" της Νότιας Οσετίας Μιχαήλ Μιντζάγεφ.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας παραδέχθηκε ότι ερρίφθησαν πυρά αλλά διευκρίνισε ότι προέρχονταν από ρωσικές δυνάμεις που έβαλαν στον αέρα. Δεν τραυματίστηκε κανένας.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, δήλωσε ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, το USS Barry, έφθασε σήμερα στο γεωργιανό λιμάνι Πότι για επίσκεψη τριών ημερών. Η επίσκεψη αυτή μπορεί να προκαλέσει την οργή της Μόσχας που είναι ιδιαίτερα επικριτική για τις μετακινήσεις αμερικανικών σκαφών στην Μαύρη Θάλασσα.

    [08] Κόσμος

    Πολωνικά τριαντάφυλλα συγγνώμης προς τον Τύπο

    18/10/2008 16:21:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι απείλησε φραστικά μία δημοσιογράφο της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πριν μερικές ημέρες για να ζητήσει συγγνώμη και να τις αποστείλει τριαντάφυλλα μερικές ημέρες αργότερα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

    Μάρτυρες στο περιστατικό, την Τετάρτη το βράδυ, ήταν πάνω από δέκα δημοσιογράφοι Πολωνοί και Βέλγοι. Ο Κατσίνσκι εκνευρίστηκε από τις ερωτήσεις της Μόνικας Ολενικ του δικτύου TVN και της έβαλε τις φωνές. Της είπε ότι θα την τελειώσει και ούτε η μυστική υπηρεσία δεν θα μπορεί να την προστατεύσει, αναφέρει η εφημερίδα.

    Η Ολενικ είναι μία από τις γνωστότερες δημοσιογράφους της Πολωνίας φημισμένη για τις σκληρές και επίμονες ερωτήσεις της.

    Στην προκειμένη περίπτωση εξόργισε τον Κατσίνσκι με τις ερωτήσεις της για τον πρόεδρο Λεχ Βαλέσα για τον οποίο ο Κατσίνσκι έχει δηλώσει ότι ήταν κάποτε κομμουνιστής πράκτορας.

    Χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος τηλεφώνησε στην Ολενικ και της ζήτησε συγγνώμη για την έκρηξη του και τις έστειλε 11 κόκκινα τριαντάφυλλα. Η δημοσιογράφος δέχθηκε την συγγνώμη του και το δίκτυο TVN απέσυρε την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

    [09] Κοινωνία

    Αναμένεται αντίδραση από τα σωματεία

    Παράνομες κρίθηκαν οι στάσεις εργασίας στο Μετρό

    18/10/2008 15:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2008 15:55:02)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στάση εργασίας πραγματοποιούν και απόψε οι εργαζόμενοι στο μετρό, από τα μεσάνυχτα έως τις 2.15 π.μ. Εν τω μεταξύ, παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση του Μετρό, οι στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει από χτες και για σχεδόν ολόκληρη την προσεχή εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Μετρό.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου οι εργαζόμενοι καλούνται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να εργαστούν κανονικά.

    Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία των εργαζομένων στο μετρό είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας εκτός από σήμερα και για την προσεχή Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο.

    [10] Κοινωνία

    Ελληνική απογοήτευση για τη Visa

    18/10/2008 14:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2008 14:18:51)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την απογοήτευση και δυσφορία της Ελλάδας για το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθη στις χώρες που εντάχθηκαν στο "Πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων" (Visa Waiver Program), εξέφρασε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, προς τον πρόεδρο Μπους, στη διάρκεια εκδήλωσης που διεξήχθη στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα την ένταξη επτά νέων χωρών στο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή ή ευτυχής ημέρα ούτε για την Ελλάδα ούτε για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν σήμερα η πρώτη χώρα για ένταξη στο Πρόγραμμα". Η παρέμβαση έγινε στο Οβάλ Γραφείο πριν από την έναρξη της τελετής, ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, στελεχών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και άλλων πρέσβεων.

    Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Τσέρτοφ, ο οποίος απάντησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει ορισμένα κείμενα, πράγμα το οποίο αντέκρουσε ο κ. Μαλλιάς επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα "Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς κι ότι οι πραγματικοί λόγοι είναι γνωστοί τόσο στον κ. Τσέρτοφ όσο και σε εμάς".

    Λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε δηλώσει ότι "η Ελλάδα έχει ακόμη λίγη δουλειά να κάνει για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά νομίζουμε ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να είναι σε θέση να ενταχθούν αργότερα φέτος". Κληθείσα να αποσαφηνίσει πότε ακριβώς εννοεί, η κ. Περίνο απάντησε: "Νομίζω κοιτάμε προς το τέλος του έτους. Ελπίζω μέχρι τότε να τα έχουμε ολοκληρώσει όλα".

    [11] Κόσμος

    Αντίδραση της Λευκωσίας

    Η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    18/10/2008 12:46:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2008 15:44:29)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2009-2010, εξέλεξε χθες η Γενική Συνέλευση του οργανισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνά Χατζημιχήλ διερωτάται "πώς είναι δυνατό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να γίνεται μέλος αυτού του Σώματος".

    Ικανοποίηση Μπαμπατσάν, χαιρετίζουν Βρετανία - Γαλλία

    Σε δήλωσή του ο κ. Χατζημιχαήλ εκφράζει την αντίθεση της κυπριακής κυβέρνησης στη σημερινή εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2009-2010.

    "Δεν αισθανόμαστε καθόλου ευτυχείς με αυτή την εξέλιξη", τονίζει ο Κύπριος πρέσβης, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει μια σειρά ψηφισμάτων του Σ.Α. για την Κύπρο τα οποία η Τουρκία παραβιάζει για δεκαετίες. Και δεν είναι μόνο για το θέμα της Κύπρου. Η χώρα αυτή δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και για άλλες περιπτώσεις".

    Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του Σ.Α, μετά την εκλογή της χώρας του, εξέφρασε την χαρά του, τονίζοντας: "Είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για την Τουρκία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η διεθνής κοινότητα έδειξε ισχυρή στήριξη στην υποψηφιότητα της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει συμβάλει στην ειρήνη στον κόσμο, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια, όχι μόνο στη γειτονιά της, αλλά και σε απομακρυσμένα μέρη".

    Στη συνέχεια, ο κ. Μπαμπατσάν υπογράμμισε ότι "τώρα αυξάνεται και η ευθύνη για την χώρα μου, η οποία θα συνεχίσει να συμβάλει στην επίλυση των παγκόσμιων κρίσεων, βασικά μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία. Ήδη, έχουμε προσπαθήσει να βρούμε ειρηνικές λύσεις σε διαμάχες στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια. Μόνο, που, τώρα οι προσπάθειές μας θα έχουν μεγαλύτερη διεθνή απήχηση".

    Σε σχέση με την τουρκική υποψηφιότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η σημερινή εκλογή της Τουρκίας ενισχύει την υποψηφιότητα της χώρας του, διότι τονίζει το γεγονός ότι "η Τουρκία αποτελεί κέρδος και όχι ζημιά". Επίσης, ευχαρίστησε τις χώρες της Ε.Ε για τη στήριξή τους, ενώ σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, απάντησε ότι δεν υπήρξε κοινή γραμμή για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε στην ψηφοφορία, δεδομένης της υποψηφιότητας της Αυστρίας, αλλά και της Ισλανδίας.

    Με ικανοποίηση υποδέχθηκε την εκλογή των νέων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος, αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι "είναι μια χώρα που, με την ανάπτυξή της, έχει αποδείξει ότι η δημοκρατία θριαμβεύει στον ισλαμικό κόσμο". Επιπλέον, ο Βρετανός διπλωμάτης, πρόσθεσε ότι, "λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς της με χώρες που απασχολούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Τουρκία θα προσδώσει νέο βάρος".

    Θετικά για την εκλογή της Τουρκίας στο Σ.Α. εκφράστηκε και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι "η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα, με την οποία έχουμε φιλικές σχέσεις και με την οποία ανυπομονούμε να συνεργαστούμε".

    Δηλώσεις Χριστόφια

    "Ασφαλώς δεν μας ευχαριστεί το γεγονός ότι η Τουρκία, η οποία κατέχει μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Έχει εκλεγεί όμως, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και αυτό είναι πλέον μία πραγματικότητα.

    Γι αυτό, συνέχισε, και θα πρέπει να δούμε πώς και πόσο παρεμβαίνουμε προς διάφορες κατευθύνσεις, ώστε η Τουρκία να μην αποτελεί εμπόδιο στην έγκριση των οποιονδήποτε ορθών αποφάσεων, βασισμένων σε αρχές ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ή των οποιονδήποτε αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση υπέδειξε προς διάφορες κατευθύνσεις ότι η Τουρκία δεν έπρεπε να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτό όμως δεν έγινε κατορθωτό να αποσοβηθεί και -όπως είπε- "βλέπουμε μπροστά, για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις".

    Ερωτηθείς, εάν αυτή η εξέλιξη δίδει πλεονέκτημα στην Τουρκία για να σκληρύνει περαιτέρω τη θέση της σε ότι αφορά το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι δεν είναι τόσο απλό για μια χώρα που έχει γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να πράξει κάτι τέτοιο.

    Τα νέα μέλη

    Η Ιαπωνία, η Τουρκία, η Αυστρία, το Μεξικό και η Ουγκάντα θα είναι τα νέα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, για την περίοδο 2009-2010, μετά από τη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενική Συνέλευση. Η θητεία των πέντε χωρών θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2009, όταν θα καταλάβουν τις θέσεις που κατέχουν μέχρι τώρα το Βέλγιο, η Ινδονησία, η Ιταλία, ο Παναμάς και η Νότια Αφρική. Μεγάλοι ηττημένοι της ψηφοφορίας ήταν το Ιράν και η Ισλανδία που απέτυχαν να εκλεγούν αφού έλαβαν μόνο 32 και 87 ψήφους αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι για την εκλογή μιας χώρας ως μη μόνιμο μέλος του Σώματος χρειάζονται 128 ψήφοι από τα 192 μέλη του διεθνούς οργανισμού. Τη μοναδική θέση για την Ασία, που τη διεκδικούσε το Ιράν, κέρδισε τελικά η Ιαπωνία, με 158 ψήφους.

    [12] Κοινωνία

    Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

    18/10/2008 12:22:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ένταση και μικροσυμπλοκές προκλήθηκαν τα ξημερώματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγετο φοιτητικό πάρτι. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα, μια ομάδα αγνώστων βγήκε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου και κατευθύνθηκε προς το Μακεδονίας. Εκεί και συνεπλάκη με ορισμένα από τα άτομα που βρίσκονταν στο πάρτι. Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή και απέκλεισαν για προληπτικούς λόγους την Εγνατία οδό, η οποία διέρχεται μπροστά από τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται διαγωνίως απέναντι το ένα από το άλλο. Οι άγνωστοι, όμως, επιτέθηκαν με αντικείμενα και κατά των αστυνομικών - οι οποίοι έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων - και στη συνέχεια επέστρεψαν στο χώρο της πολυτεχνικής.

    [13] Οικονομία

    Συμβουλές της ΓΓΚ για την αγορά πετρελαίου

    18/10/2008 11:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2008 16:50:54)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Άρχισε από την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, συμβουλεύει τους καταναλωτές:

    -Να συγκρίνουν τις αναγραφόμενες τιμές στα πρατήρια πριν επιλέξουν. -Να τηρούν τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας. -Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα και να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Εν συνεχεία, να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Πρέπει να υπάρχουν επίσης συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. -Για πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να καλούν στη γραμμή 1520.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 October 2008 - 16:50:19 UTC