Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις
  • [02] Ακροβατούν τα διεθνή χρηματιστήρια
  • [03] Στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής
  • [04] Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
  • [05] Υπεραμύνθηκε της αναγνώρισης του Κοσόβου ο Τζουκάνοβιτς
  • [06] Βρετανία: απολύονται 10.000 εργαζομένοι του Υπ. Δικαιοσύνης
  • [07] Ουγκάντα: επτά νεκροί άπό κατάρρευση κτιρίου
  • [08] Δολοφονία πλασιέ χρυσαφικών
  • [09] Β.Κορέα: Ξανασφράγισε η ΙΑΕΑ τις πυρηνικές εγκταστάσεις
  • [10] Ένας Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από ισραηλινά πυρά
  • [11] Μεξικό: 11 νεκροί στην Τσιουάουα τις τελευταίες 24 ώρες
  • [12] ΗΠΑ: δημοσκοπήσεις υπέρ Ομπάμα
  • [13] Αφγανιστάν: έξαρση των επιθέσεων
  • [14] Καναδάς: νίκη του Χάρπερ
  • [15] Προς το Πούερτο Ρίκο κινείται ο Ομάρ

    [01] Πολιτική

    Εμμένουν στις παραιτήσεις οι αντιεισαγγελείς

    Ραγδαίες εξελίξεις

    15/10/2008 10:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 11:16:53)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου καταθέτει η Νέα Δημοκρατία , όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ο κ. Ρουσόπουλος, λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ανέφερε ότι "πάγια αρχή της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου". Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προανακριτικής ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "εφόσον έλθουν στοιχεία από τη Δικαιοσύνη τότε και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό". Όλα ξεκίνησαν χτες όταν οι εξελίξεις στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης Βατοπαιδίου, μετά την παραίτηση των δύο εισαγγελέων από τη διενέργεια των ερευνών αλλά και από το δικαστικό σώμα πυροδότησε οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί κατήγγειλαν απόπειρα παρέμβασης στο έργο τους, ώστε να μη σταλεί η υπόθεση στη Βουλή. Στη συνέχεια παρενέβη ο Πρωθυπουργός και ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις και αν χρειαστεί να οδηγηθεί η υπόθεση στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο όπως φαίνεται οι αντεισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου, φαίνεται πως εμμένουν στην απόφασή τους να παραιτηθούν.

    Σφοδρή σύγκρουση για τη δικαστική έρευνα

    Οι παραιτηθέντες εκτιμούν πως η δικογραφία πρέπει να πάει στη Βουλή, καθώς προκύπτουν ευθύνες Υφυπουργών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ωστόσο υποστήριξε πως αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αν προκύψουν στοιχειά για ποινική ευθύνη υπουργών, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος άφησε αιχμές για καθυστερήσει της έρευνας από τους δυο Εισαγγελείς.

    Τεράστιο ηθικό και ουσιαστικό ζήτημα για τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης και του δημοκρατικού πολιτεύματος χαρακτήρισε τις παραιτήσεις, η Ένωση Εισαγγελέων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για πραξικόπημα της Κυβέρνησης με στόχο να συγκαλυφθούν ευθύνες Υπουργών της και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τιμά τους δικαστές εκείνους που, μέχρι χθες, κατηγορούσε για συμμετοχή σε δήθεν επιχείρηση συγκάλυψης, σχολίασε η Κυβέρνηση.

    Υπάρχουν δικαστές που παλεύουν ενάντια στις παρεμβάσεις, το ΚΚΕ ωστόσο δεν τρέφει αυταπάτες σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Για στοιχεία θεσμικής κατάρρευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο Φώτης Κουβέλης Ο ΛΑΟΣ θα καταθέσει μήνυση κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης για παράβαση καθήκοντος, αν δεν ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις κατά Σανιδά και Καρούτσου, δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Δήλωσαν στη ΝΕΤ 105,8

    Μαρία Δαμανάκη: "Η κυβέρνηση οδηγείται σε τακτική υποχώρηση. Εγκαταλείπεται η γραμμή ότι όλα τα ερευνά η Δικαιοσύνη. Το κυβερνητικό σκάφος βυθίζεται αύτανδρο στην Βιστωνίδα. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ελήφθη επειδή είδε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο να καταθέσει προανακριτική. Ο κόσμος έχει θυμώσει με τον πρωθυπουργό και αυτό γιατί στην Θεσσαλονίκη προσπάθησε να καλύψει τα πράγματα".

    Ανδρέας Λοβέρδος: "Είναι ακατανόητη η συμπεριφορά της Ν.Δ. Στην υπόθεση Βατοπεδίου η Ν.Δ κάνει συνεχώς λάθη. Υπάρχει μεγάλη παράλειψη από πλευράς Δικαιοσύνης να σταλεί η υπόθεση στη Βουλή. Αναρωτιέμαι τι θα είχε πάθει η Ν.Δ αν είχε στείλει το φάκελο στη Βουλή; Έχουν κάτι που τους τρομάζει";

    Γιώργος Καλατζής: "Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μικρό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και Ε.Ε και αυτό οφείλεται στην συνετή πολιτική που ακολουθήσαμε. Η Πολιτεία στις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες έχει δείξει την ευαισθησία της. Ό,τι οφείλεται στη κρίση θα αντιμετωπιστεί. Οι παραιτήσεις έριξαν ομίχλη στην έρευνα γι αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην γίνουν αποδεκτές. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν άλλες νομικές απόψεις. Αν υπήρξαν πιέσεις στους εισαγγελείς θα πρέπει να βγουν και να το πουν οι ίδιοι".

    Γιώργος Κοντογιάννης: "Η κυβέρνηση θέλει να διαλευκάνει την υπόθεση γι αυτό και υπήρξε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το κουκούλωμα της υπόθεσης. Η Ν.Δ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Όποια πρόσωπα έχουν εμπλακεί είναι άλλη υπόθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την προανακριτική επιτροπή. Θέλω οι διαδικασίες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. Δεν νομίζω ότι υφίσταται θέμα πρόωρων εκλογών. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα προβλήματα του λαού".

    Σίμος Κεδίκογλου: "Μας ενόχλησε αφάνταστα η εξέλιξη με την παραίτηση των εισαγγελέων. Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να είχαν στείλει στη Βουλή, χωρίς να ρωτήσουν τον προϊστάμενό τους. Η υπόθεση Βατοπεδίου είναι θέμα τιμής για τον πολιτικό κόσμο να διαλευκανθεί. Ο κ. Εφραίμ ότι έχει να πει να το πει στον εισαγγελέα. Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε το δημόσιο αίσθημα. Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση".

    Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας: "Είναι μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση. Αυτό που συνέβη είναι σοβαρό. Πάντως είναι παγίδα να βγάζει κανείς συμπεράσματα μόνο από αυτό που έγινε. Διαμορφώνονται συνθήκες αλλαγών. Το βλέπω δύσκολο να πάμε σε πρόωρες εκλογές".

    [02] Οικονομία

    Ανάμεσα στην ανάκαμψη και μικρές πτώσεις

    Ακροβατούν τα διεθνή χρηματιστήρια

    15/10/2008 9:09:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τις εξελίξεις, με τις κεντρικές παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό πεδίο αναμένεται να συζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ το Σάββατο με το Γάλλο ομόλογο του Νικολά Σαρκοζί καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τους οποίους θα δεχτεί στην προεδρική κατοικία στο Κάμπ Ντέιβιντ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Με απώλειες 0,82% έκλεισε το βράδυ της Τρίτης η Γουόλ Στρήτ, παρά την απευθείας κρατική ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με 250 δισεκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον - ενώ ο Τζορτζ Μπους σημείωσε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία σήμερα Τετάρτη καταγράφουν πτώση, εν μέσω ανησυχιών για χαμηλότερα εταιρικά έσοδα εξ αιτίας της εξασθενημένης διεθνούς οικονομίας. Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έχει απώλειες σχεδόν 1%, μια ημέρα μετά την άνοδο 14,2%, η οποία ήταν η υψηλότερη στην ιστορία του. Πτώση σημειώνει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, μάλιστα 2,26% - μετά το χθεσινό ράλι, όταν έκλεισε με άνοδο 14%. Πτωτικά κινούνται όμως και οι άλλες χρηματαγορές της Άπω Ανατολής, στη Σεούλ, το Σίδνεϋ, τη Σανγκάη και την Ταϊπέι, Την ίδια ώρα, εξαιτίας της επαπειλούμενης επιδείνωσης της επισιτιστικής κρίσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ανακοινώθηκε από τη Μανίλα ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει 10 δισ. δολάρια στις ασιατικές χώρες ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντίθετα, αξιόλογα κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, (με το ελληνικό να κλείνει με άνοδο 2,20%, στις 2.560 μονάδες). Οι τιμές του πετρελαίου λίγο απείχαν από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2008, θα είναι μηδενικός ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται ακόμα χαμηλότερος.

    [03] Πολιτική

    Αναχωρεί σήμερα

    Στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής

    15/10/2008 8:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 9:46:28)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Τετάρτη 15/10 και Πέμπτη 16/10). Για το σχέδιο στήριξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεδριάζει σήμερα το πρωί η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, πριν αυτός αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εξετάσει τα επόμενα βήματα κατά της οικονομικής κρίσης, όπου οι "27" αναμένεται να εγκρίνουν τα μέτρα των χωρών της ευρωζώνης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet.

    Το πρόγραμμα του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    Τετάρτη, 15/10 15:30(τοπική ώρα) Άφιξη στις Βρυξέλλες 16:30 Πρώτη Σύνοδος Εργασιών 20:00 Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

    Πέμπτη, 16/10 10:00 Δεύτερη Σύνοδος Εργασιών -Δηλώσεις στα ΜΜΕ 4:30 Αναχώρηση από τις Βρυξέλλες 15:20 Άφιξη στη Φρανκφούρτη

    Παρασκευή 17/10 10:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet

    [04] Οικονομία

    Ξεκίνησε από σήμερα

    Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    15/10/2008 10:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 10:23:11)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα με την τιμή διάθεσής του να ξεκινά από τα 68 λεπτά το λίτρο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να διεξάγουν έρευνα αγοράς πριν προβούν σε κάποια παραγγελία καθώς η τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας διαμορφώνουν μεγάλες διαφορές στις τιμές διάθεσης οι οποίες μπορούν να αγγίξουν έως και τα 15 λεπτά ανά λίτρο. Τα πρώτα βυτιοφόρα έχουν ήδη ξεκινήσει τη διανομή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή εκκίνησης να έχει αυξηθεί περίπου 10% σε σχέση με πέρσι. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ το 2007 ήταν 84,3 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονταν μεταξύ 63-64 λεπτά το λίτρο. Φέτος η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ είναι 80,6 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 68 έως 72 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που πέρσι ήταν πολύ μεγάλη σε σχέση με φέτος, που έχει μειωθεί αισθητά.

    Έλεγχος από τους καταναλωτές

    Το Ινστιτούτο Καταναλωτών συνιστά στους καταναλωτές κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης: -Να επιλέγουν τη σωστή εταιρεία που θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης, με κριτήρια την ποιότητα, την τιμή και την ανταπόκριση σε κάθε παραγγελία. -Να μη διστάζουν να δίνουν τα ατομικά τους στοιχεία στις εταιρίες που θα τους προμηθεύσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, διότι το απαιτεί ο νόμος και έτσι μπορούν να νομιμοποιούνται σε οποιαδήποτε διαφορά με τον προμηθευτή του πετρελαίου. -Να μονώνουν καλύτερα τα σπίτια τους. Ενώ τέλος συνιστά στους καταναλωτές να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο κατά 20%.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς συγκράτηση τιμών και άμεση μετακύληση των μειώσεων στον καταναλωτή, σημειώνοντας ότι η αγορά θα συμπιέσει όσο το δυνατόν τα κέρδη της.

    [05] Κόσμος

    Υπεραμύνθηκε της αναγνώρισης του Κοσόβου ο Τζουκάνοβιτς

    15/10/2008 10:36:00

    Αποτέλεσμα σοβαρής πολιτικής και όχι μιας βεβιασμένης απόφασης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς, την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη χώρα του. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή στο Βελιγράδι, ο κ. Τζουκάνοβιτς δήλωσε: "Το ήξερα πως αυτή θα ήταν η αντίδραση της Σερβίας, αλλά ήξερα επίσης πως δεν έπρεπε να καθοδηγηθώ (στην απόφαση αυτή) από τις αναμενόμενες αντιδράσεις από οπουδήποτε εκτός Μαυροβουνίου" δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου ο κ. Τζουκάνοβιτς. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν αναγνώρισε νωρίτερα το Κόσοβο επειδή θεωρούσε το ζήτημα "πολύ ευαίσθητο" για το Μαυροβούνιο, που προσπαθούσε, όπως είπε, να είναι "καλός γείτονας με τη Σερβία, την Αλβανία και το Κόσοβο". Το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου ήταν προσεκτικά "ζυγιασμένο" έως τη στιγμή που έγινε αντιληπτό πως οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αναγνώριση αυτού θα σήμαινε "πολιτική τυφλότητα", ανέφερε ο κ. Τζουκάνοβιτς.

    [06] Κόσμος

    Βρετανία: απολύονται 10.000 εργαζομένοι του Υπ. Δικαιοσύνης

    15/10/2008 10:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 11:19:13)

    Η βρετανική Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει 10.000 απολύσεις εργαζομένων στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του νέου γύρου περικοπών του προϋπολογισμού, με στόχο την αντιμετώπιση του "δυσμενούς οικονομικού κλίματος", γράφει η εφημερίδα The Times σήμερα Τετάρτη. Εκπρόσωπος του υπουργείου ωστόσο δήλωσε πως παρότι έχει ληφθεί η απόφαση να γίνουν περικοπές του προϋπολογισμού που θα φθάσουν περίπου το 1 δις λίρες στερλίνες (1,75 δισ. δολάρια, ή 1,26 δισ. ευρώ), δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις σχετικά με απολύσεις εργαζομένων, προσθέτοντας ότι οι μόνοι τομείς που ενδέχεται να πληγούν είναι αυτοί των τμημάτων υποστήριξης, διαχείρισης, λογιστικής και διοίκησης. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το υπουργείο είχε δημιουργηθεί από τη σύμπτυξη άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών πριν περίπου 18 μήνες με αποτέλεσμα να υπάρξει αλληλεπικάλυψη πόρων. "Υπάρχει ορισμένη αλληλεπικάλυψη στη γραφειοκρατία και τις υπηρεσίες υποστήριξης που χρειάζεται να ανασχεδιάσουμε, αλλά δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση σχετικά με την περικοπή θέσεων εργασίας", είπε η εκπρόσωπος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει 900 εκατ. λίρες από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 10.000 απολύσεις, ή το εν δέκατον του εργατικού του δυναμικού.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι περικοπές ίσως οδηγήσουν στην διακοπή λειτουργίας περίπου 100 δικαστηρίων στη Βρετανία, όμως η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να θιγούν δικαστήρια και άλλες υπηρεσίες που αλληλεπιδρούν άμεσα με τους πολίτες.

    [07] Κόσμος

    Ουγκάντα: επτά νεκροί άπό κατάρρευση κτιρίου

    15/10/2008 9:33:00

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν υπό κατασκευή κτήριο κατέρρευσε στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, ανέφερε η αστυνομία. Το έργο των σωστικών συνεργείων συνεχιζόταν στην διάρκεια της νύκτας, με τους διασώστες να απομακρύνουν λάσπη και συντρίμμια από το κτήριο, που ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (NSSF) αναζητώντας επτά ανθρώπους που πιστεύεται ότι παρέμεναν παγιδευμένοι. Οι καταιγίδες των τελευταίων ημερών ίσως προκάλεσαν διάβρωση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια του υπογείου του κτιρίου, που κατέρρευσαν θάβοντας τους εργάτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σιμεόν Νσουμπούγκα. "Ανασύραμε επτά σορούς και διασώσαμε δύο ανθρώπους που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία καθώς είχαν τραυματιστεί", είπε ο Νσουμπούγκα.

    [08] Κοινωνία

    Στη Θεσσαλονίκη

    Δολοφονία πλασιέ χρυσαφικών

    15/10/2008 9:32:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Εν ψυχρώ δολοφονήθηκε πλασιέ χρυσαφικών από δύο ενόπλους στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην οδό Κανάρη στη Σταυρούπολη, όταν το θύμα αρνήθηκε να παραδώσει την τσάντα του, στους δύο δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια τον εκτέλεσαν και του απέσπασαν την τσάντα με τα χρυσαφικά. Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψή τους.

    [09] Κόσμος

    Β.Κορέα: Ξανασφράγισε η ΙΑΕΑ τις πυρηνικές εγκταστάσεις

    15/10/2008 9:29:00

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε χθες Τρίτη επίσημα ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ξανάρχισαν την εργασία τους στη Βόρεια Κορέα σφραγίζοντας εκ νέου τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, μετά την αφαίρεση της Πιονγκγιάνγκ από τη "μαύρη λίστα" των χωρών οι οποίες "στηρίζουν την τρομοκρατία". Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον ΜακΚόρμακ δήλωσε σχετικά ότι "για να το θέσουμε απλά, οι Βορειοκορεάτες άρχισαν την αναστροφή της αναστροφής τους. Επιστρέφουν στη βασική γραμμή, εκεί όπου ήταν, πολύ κοντά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, όσον αφορά την απενεργοποίηση (σ.σ. του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας)". Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Γιονγκμπγιόν είχε κλείσει το 2006 στο πλαίσιο της 6μερούς συμφωνίας αφοπλισμού έναντι βοήθειας. Ωστόσο η Βόρεια Κορέα απαίτησε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των χωρών που "υποστηρίζουν την τρομοκρατία", όπως είχε συμφωνηθεί, απειλώντας να διακόψει την διαδικασία απεμπόλησης του πυρηνικού της προγράμματος - κάτι που τελικά συνέβη το Σάββατο, παρά τις ιαπωνικές επιφυλάξεις.

    [10] Μ. Ανατολή

    Ένας Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από ισραηλινά πυρά

    15/10/2008 9:25:00

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν το βράδυ της Τρίτης ένα 17χρονο Παλαιστίνιο κοντά στη Ραμάλα, όπως αναφέρουν πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Στρατιώτες στον οικισμό εποίκων -που αποτελεί και στρατόπεδο- Μπέιτ Ελ, στα δυτικά προάστια της Ραμάλα, άνοιξαν πυρ εναντίον τριών Παλαιστινίων εφήβων από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας τους άλλους δύο. Οι έφηβοι περπατούσαν στον κεντρικό δρόμο που χωρίζει το στρατόπεδο των προσφύγων από το στρατόπεδο του Ισραηλινού στρατού όταν δέχθηκαν τα πυρά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι οι νέοι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν βόμβες μολότωφ εναντίον του στρατοπέδου. Η σορός του νεαρού κρατείται από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι δύο τραυματίες κατάφεραν να μεταβούν στη Ραμάλα, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    [11] Κόσμος

    Μεξικό: 11 νεκροί στην Τσιουάουα τις τελευταίες 24 ώρες

    15/10/2008 9:19:00

    Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες επιθέσεις αγνώστων ενόπλων στο βόρειο διοικητικό διαμέρισμα Τσιουάουα του Μεξικού, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους υπηκόους της που διέρχονται τα σύνορα των δύο χωρών καλώντας τους να επιδεικνύουν αυξημένη "επαγρύπνηση". Οι περιοχές της μεθορίου, όπου αντίπαλα καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά μάχονται για τον έλεγχο των διαμετακομιστικών οδών προς τη χρυσοφόρο αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την κλιμακούμενη βία στο Μεξικό εφέτος εξ αιτίας της οποίας έχουν βρει το θάνατο σχεδόν 3.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες αθώοι πολίτες. "Τα αυξημένα επίπεδα της βίας καθιστούν επιτακτικό οι ταξιδιώτες να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους ενός ταξιδιού στο Μεξικό", σύμφωνα με την τακτική εξαμηνιαία ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς όσους βγαίνουν εκτός συνόρων. Τις τελευταίες 24 ώρες 11 άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός πρώην αξιωματούχου της αστυνομίας, δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τον Αλεχάνδρο Παριέντε, εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Τσιουάουα.

    Η συγκεκριμένη επαρχία αποτελεί πεδίο του πολύνεκρου ακήρυκτου πολέμου των συμμοριών, με πάνω από 1.000 νεκρούς μόνο στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες εφέτος.

    "Η κατάσταση στη Σιουδάδ Χουάρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική", ανέφερε το ανακοινωθέν του Στέητ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την μεθοριακή πόλη αντίκρυ στο Ελ Πάσο.

    "Η πρόσφατη σειρά φόνων κοντά στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Σιουδάδ Χουάρες είχε στόχο όσους υπέβαλλαν αιτήσεις για χορήγηση βίζας", σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Πολλοί κάτοικοι της πόλης επιχειρούν να την εγκαταλείψουν εξ αιτίας της βίας.

    Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και οι τοπικές αρχές υπογραμμίζουν τη χρήση αυτομάτων όπλων και χειροβομβίδων από τους εκτελεστές που δρουν για λογαριασμό των καρτέλ, και δεν διστάζουν να επιτίθενται ακόμη κι υπό το φως της ημέρας σε πόλεις όπως η Σιουδάδ Χουάρες, η Τιχουάνα και η Νογκάλες. Η οδηγία του αμερικανικού υπουργείου τονίζει ότι έχουν σημειωθεί δεκάδες απαγωγές υπηκόων των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στο Μεξικό.

    Η εκστρατεία με στόχο την πάταξη της δράσης των καρτέλ που είχε κηρύξει ο συντηρητικός πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν προ διετίας, κινητοποιώντας 36.000 άνδρες του στρατού, δεν δείχνει να σταματά το κύμα της φονικής βίας, αλλά αντίθετα να το έχει εντείνει.

    [12] Κόσμος

    Προβάδισμα έναντι του κ. Μακέιν

    ΗΠΑ: δημοσκοπήσεις υπέρ Ομπάμα

    15/10/2008 8:45:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Προβάδισμα εννέα μονάδων (50% έναντι 41%) κατέγραψε υπέρ του Μπάρακ Ομπάμα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, πριν ένα μήνα η διαφορά του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, ήταν τέσσερις μονάδες, (49% Ομπάμα, 45% Μακέιν). Επτά στου δέκα ψηφοφόρους 9το 56% των ερωτηθέντων) θεωρούν ότι ο κ. Ομπάμα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κρίση. Σε δημοσκόπηση που οργάνωσαν από κοινού το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ο υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα προηγείται του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν κατά 14 μονάδες (53% έναντι 39%). Σε αντίστοιχης πανεθνικής κλίμακας έρευνα, που είχε διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου, για τα ίδια ΜΜΕ, το προβάδισμα του κ. Ομπάμα ήταν τρεις μονάδες.

    [13] Κόσμος

    Διαπίστωσε ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ

    Αφγανιστάν: έξαρση των επιθέσεων

    15/10/2008 8:35:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ στην ασιατική χώρα, Κάι Έιντε. Στην ενημέρωσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Έιντε τόνισε ότι: "Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίναμε μάρτυρες του υψηλότερου αριθμού συμβάντων από το 2002. Οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Βλέπουμε πλέον ξανά αύξηση του αριθμού των συμβάντων και πρέπει να αναμένουμε ότι αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες. Δεν πρέπει να αναμένουμε τη συνήθη ανάσχεση του επιπέδου των εχθροπραξιών που βλέπαμε τους προηγούμενους χειμώνες". Μάλιστα ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στη διαπίστωσή του για επέκταση της επιρροής των Ταλιμπάν, για ενέργειες ανορθόδοξου πολέμου, με ιδιαίτερα εξελιγμένους τρόπους, αλλά θεώρησε θετικές τρεις εξελίξεις, τη βελτίωση των σχέσεων Αφγανιστάν-Πακιστάν, τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Σαββάτου στην Καμπούλ και την μείωση, κατά 19%, της παραγωγής οπίου στις επαρχίες της χώρας όπου αυτή είναι εντατικότερη. Τέλος ο κ. Έιντε οριοθέτησε την τελική λύση στο πρόβλημα, σαν μια κατεξοχήν πολιτική εξέλιξη, τονίζοντας: "πάντα πίστευα ότι η λύση στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από μια συνεχή και ρωμαλέα παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων αλλά η λύση η ίδια τελικά θα πρέπει να είναι πολιτική λύση".

    [14] Κόσμος

    Στις πρόωρες εκλογές

    Καναδάς: νίκη του Χάρπερ

    15/10/2008 8:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 9:40:03)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Εκλογική νίκη σημείωσε το κόμμα των Συντηρητικών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στον Καναδά, στο οποίο ηγείται ο πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ. "Οι Καναδοί ψήφισαν και εξέδωσαν την απόφασή τους χαρτογραφώντας το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα μας", δήλωσε ο κ. Χάρπερ, που με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα κερδίζει το 37% της λαϊκής ψήφου, (36,3% το 2006 και 127 έδρες), με 144 έδρες από τις συνολικά 308 έδρες της βουλής, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έλαβαν, 74 έδρες οι Φιλελεύθεροι, τις 50 αναμένεται να εξασφαλίσει το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά οι Νέοι Δημοκράτες περίπου 38, ενώ οι Πράσινοι δεν κατάφερναν να εκλέξουν βουλευτή. Σημαντική ήττα υπέστη το Φιλελεύθερο κόμμα και έχει τα περισσότερα χρόνια κυβερνητικής θητείας στη χώρα, αλλά ο ηγέτης του Στεφάν Ντιόν, δήλωσε: "Οι Καναδοί μου ζητούν να είμαι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη ως τιμή". Στις εκλογές ψήφισαν περίπου 13.650.000 ψηφοφόροι, από τους συνολικά 23.400.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής 58,3%, το χαμηλότερο στα 141 χρόνια από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας. Στις προηγούμενες εκλογές του 2006 η συμμετοχή ήταν της τάξης του 64,7%.

    [15] Κόσμος

    Προς το Πούερτο Ρίκο κινείται ο Ομάρ

    15/10/2008 8:20:00

    Σε κυκλώνα ενισχύθηκε χθες Τρίτη η τροπική καταιγίδα Όμαρ, με το επίκεντρο την Καραϊβική, κινούμενο προς το Πουέρτο Ρίκο και άλλα μικρά νησιά στο βορειοανατολικό της τμήμα, ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο προειδοποίησης για κυκλώνες, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι. Το φαινόμενο, με ανέμους ισχύος 120 χλμ. την ώρα, βρίσκεται 505 χλμ. νοτιοδυτικά του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με το κέντρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 October 2008 - 8:50:33 UTC