Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις αστυνομικών στην υπόθεση Άλεξ
  • [02] Πολιτική διέξοδος στο Ισραήλ
  • [03] Συνάντηση Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι την Πέμπτη
  • [04] Έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία
  • [05] Στάσεις εργασίας στο Μετρό
  • [06] Ευ. Στυλιανίδης: "Οι καταλήψεις έχουν καταστεί μόδα"
  • [07] Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [08] Στον Πολ Κρούγκμαν το Νόμπελ Οικονομίας 2008
  • [09] Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς-Proton Bank
  • [10] Επίθεση κουκουλοφόρων
  • [11] Επιτάχυνση της έρευνας διέταξε ο Εισαγγελέας
  • [12] Τα κόμματα για τα μέτρα των "15"
  • [13] Νέα συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ
  • [14] Διεθνές Συνέδριο για το Ναυτικό Δίκαιο
  • [15] Στο Βιετνάμ ο Κάρολος Παπούλιας
  • [16] Φόβοι για βεντέτα στο Ηράκλειο
  • [17] Στο 7% η ανεργία τον Ιούλιο

    [01] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Καταθέσεις αστυνομικών στην υπόθεση Άλεξ

    13/10/2008 19:26:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τις καταθέσεις δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε σήμερα στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης η δίκη των πέντε ανηλίκων που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ στη Βέροια.

    Ο ένας εκ των αστυνομικών συνόδευσε τους ανήλικους, μετά την αρχική τους ομολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, στο ακατοίκητο σπίτι της οδού Έλλης για να του υποδείξουν το σημείο όπου φέρεται να είχαν εναποθέσει αρχικά το κορμί του άτυχου μαθητή. «Υπήρχαν αποκλίσεις στα σημεία που μας έδειχναν», φέρεται να είπε ο αστυνομικός.

    Ο έτερος των αστυνομικών που κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο αναφέρθηκε σε «αυτοψία» που έκανε με τον ανήλικο Αλβανό στα σοκάκια της Βέροιας, ακολουθώντας τη διαδρομή που φέρεται να έκαναν οι ανήλικοι, μεταφέροντας με καρότσι το άψυχο σώμα του Άλεξ από το ακατοίκητο σπίτι προς την περιοχή της «Μπαρμπούτας».

    Η δίκη, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, θα συνεχιστεί αύριο.

    [02] Μ. Ανατολή

    Κυβέρνηση συνεργασίας Καντίμα και Εργατικών

    Πολιτική διέξοδος στο Ισραήλ

    13/10/2008 19:11:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Ίσως ευκολότερο από το αναμενόμενο, ήταν να βρεθεί πολιτική διέξοδος στο Ισραήλ, με τη συμφωνία του κόμματος Καντίμα και των Εργατικών, για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Τζίπι Λίβνι. Σε αντίθετη περίπτωση, ήταν ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η κ. Λίβνι, μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών, αλλά και νικήτρια των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος Καντίμα, στις 18 Σεπτεμβρίου, θα αντικαταστήσει τον Εχούντ Ολμέρτ. Για τη συμφωνία χρειάστηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 18 ωρών, ενώ είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα αρκετές συζητήσεις. Συνολικά τα δύο κόμματα διαθέτουν 48 έδρες (29 το Καντίμα και 19 οι Εργατικοί), από τις 120 που διαθέτει συνολικά το κοινοβούλιο του Ισραήλ.

    [03] Κόσμος

    Σκόπια, ΠΓΔΜ

    Συνάντηση Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι την Πέμπτη

    13/10/2008 19:06:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια η συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, με θέμα συζήτησης την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι τοποθετήθηκαν αρνητικά για την τελευταία δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αναφέροντας ότι αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις, η νέα δέσμη ιδεών του κ. Νίμιτς, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και οριστικής υπέρβασης της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    [04] Κοινωνία

    Από τη Νομαρχία Αθηνών

    Έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία

    13/10/2008 18:39:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Εντατικοί ήταν οι έλεγχοι σχολικών λεωφορείων και λεωφορείων δημοσίας χρήσεως, που μεταφέρουν μαθητές, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από μεικτά κλιμάκια των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών. Μέχρι και την Παρασκευή 10/10/2008, είχαν ελεγχθεί συνολικά 267 οχήματα. Από το σύνολο των οχημάτων που πέρασαν από έλεγχο, το 7%, δηλαδή 19 οχήματα είχαν σοβαρές ελλείψεις (ζώνες ασφαλείας ,φθαρμένα ή ακατάλληλα ελαστικά, ύπαρξη διαβρώσεων στο σασί, δεν είχαν κάρτα ελέγχου καυσαερίων, δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ), με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα αξίας 3.643,3 . Την προηγούμενη σχολική χρονιά 2007-2008, ελέγχθηκαν από τα μεικτά κλιμάκια της Νομαρχίας Αθηνών 935 οχήματα μεταφοράς μαθητών, από τα οποία τα 41 παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις για τις οποίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 5.908,8 . Παράλληλα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 2008, 853 σχολικά λεωφορεία και οχήματα μεταφοράς μαθητών ελέγχθηκαν στα ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Αθηνών. Από αυτά το 17% παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις.

    Ο απολογισμός ελέγχων του 2007 κατέγραψε ελέγχους σε 1373 οχήματα μεταφοράς μαθητών από τα ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Αθηνών, με το 13% από αυτά να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις. Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, δήλωσε: "Η ασφάλεια των μαθητών είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορεί να παίζει κανείς με αυτό. Διενεργούμε ελέγχους καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και δεν επαναπαυόμαστε γιατί σκοπεύουμε στη μείωση του ποσοστού των σχολικών λεωφορείων που έχουν προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα ασφαλή λεωφορεία είναι μονόδρομος. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς".

    [05] Κοινωνία

    Από 17 του μηνός έως τις 25/10

    Στάσεις εργασίας στο Μετρό

    13/10/2008 18:21:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εξαήμερο ταλαιπωρίας περιμένει το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί ως μεταφορικό μέσο το Μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στάσεις εργασίας από την προσεχή Παρασκευή 17 του μηνός, έως και το μεθεπόμενο Σάββατο, 25/10/2008, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη υπογραφή της νέα Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2008.

    Οι κινητοποιήσεις θα πλήξουν κυρίως τους "ξενύχτηδες", καθώς στις τρεις από τις έξι μέρες, οι στάσεις εργασίας θα γίνουν στη διάρκεια του επιτυχημένου προγράμματος επέκτασης λειτουργίας του Μετρό τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Συγκεκριμένα, το μετρό δεν θα λειτουργήσει το προσεχές Σάββατο, 18/10, τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 24/10 και το Σάββατο 25/10/2008 από τις 00: έως τις 02:15.

    Κατά τα άλλα η στάση εργασίας την Παρασκευή 17/10 θα γίνει 12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα, την Τρίτη 21/10 5 με 7 το πρωί και 10 το βράδυ έως λήξη της βάρδιας και την Τετάρτη 21/10, από 12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι αποδίδουν στη διοίκηση του Μετρό παρελκυστική τακτική και αλαζονική συμπεριφορά στο θέμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2008 και κατηγορούν το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο καταγγέλλουν για "υπεροπτική και απαξιωτική αντιμετώπιση".

    [06] Κοινωνία

    Υπουργός Παιδείας

    Ευ. Στυλιανίδης: "Οι καταλήψεις έχουν καταστεί μόδα"

    13/10/2008 17:21:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    "Δυστυχώς, οι καταλήψεις, τα τελευταία 15 χρόνια, κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουν καταστεί μόδα", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.

    "Αυτό που έχω να πω απευθυνόμενος στους γονείς, τη συντριπτική πλειοψηφία, πιστεύω, του μαθητικού κινήματος και τους εκπαιδευτικούς", πρόσθεσε ο υπουργός "είναι να περιφρουρήσουμε το μέλλον και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς. Να μην τους στερήσουμε ώρες διδασκαλίας, να μην τους στερήσουμε ευκαιρίες για να βρουν τον δρόμο τους προς την Ανώτατη Εκπαίδευση και εν τέλει προς τη ζωή και την κοινωνία. Όσον αφορά στις ζημιές που προκαλούνται συχνά, κυρίως από εξωσχολικά ή και από σχολικά στοιχεία, σε ακραίες περιπτώσεις, θα ήθελα να πω ότι η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι αμετακίνητη: Θα καταλογίζονται οι ευθύνες για τις ζημιές και θ΄ αποζημιώνεται το ελληνικό Δημόσιο από αυτούς που τις προκάλεσαν, διότι αυτή η περιουσία, είναι περιουσία που ανήκει σ΄ όλους τους Έλληνες και κυρίως, είναι επένδυση που έχει γίνει για τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους τα στερήσει".

    Σε ερώτηση πως σχολιάζει τις προτάσεις της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας από την 1η Δεκεμβρίου (η πρόταση θα εξεταστεί στις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών στις 25 Οκτωβρίου), ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Σέβομαι το δικαίωμα της απεργίας των εκπαιδευτικών, τους δείχνω όμως δύο εικόνες: Η μία είναι η εικόνα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη χώρα μας, παρότι είναι αναγκαίο και στη χώρα μας να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 5%, στόχο που όλοι μαζί έχουμε θέσει, και η δεύτερη εικόνα είναι η αναγκαιότητα να μη στερήσουμε από τα παιδιά μας διδακτικές ώρες που τους είναι πολύτιμες στην πορεία τους προς ένα καλύτερο αύριο. Είναι λάθος να στερήσουμε αυτήν τη δυνατότητα από τους νέους ανθρώπους, στους οποίους η Ελλάδα στηρίζει τόσο πολλά".

    Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός υπογράμμισε πως "η αλήθεια είναι ότι πέρυσι, παρά τις ακραίες συμπεριφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν, δεν είχαμε απώλεια σημαντικού αριθμού διδακτικών ωρών στα ΑΕΙ. Αυτό είχε σαν επακόλουθο η μεταρρύθμιση να δείξει τα πρώτα της θετικά αποτελέσματα».

    «Με ικανοποίηση -συνέχισε- επισημαίνω ότι πρώτον, στις διεθνείς μετρήσεις, το σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, έλαβε την 29η θέση σε ποιότητα και δεύτερον, ότι τα έξι ελληνικά Πανεπιστήμια κατετάγησαν μέσα στα 500 καλύτερα από τα 12.000, που λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά είναι κάποια αισιόδοξα μηνύματα, τα οποία βεβαίως αποτελούν μόνο την αρχή της προσπάθειας μας, γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να επιτύχουμε το ιδανικό".

    [07] Κόσμος

    Στο νότιο τμήμα της χώρας

    Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    13/10/2008 17:11:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια στο νότιο Αφγανιστάν, έξι από τους οποίους σε έκρηξη βόμβας την στιγμή της διέλευσης ενός μίνιμπας, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές και την αστυνομία.

    Όπως ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της επαρχίας Γκάζι(νότια),από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο σκοτώθηκαν έξι αθώοι άνθρωποι.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας ανέφερε ότι μία γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν και δύο ακόμη παιδιά τραυματίστηκαν την νύκτα από την πτώση μίας ρουκέτας στο σπίτι τους, στην ίδια επαρχία. Τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

    Τα βίαια επεισόδια έχουν ενταθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια παρά την παρουσία 70.000 στρατιωτών από τις δύο πολυεθνείς δυνάμεις, μίας του ΝΑΤΟ και της άλλης υπό αμερικανική διοίκηση.

    [08] Οικονομία

    Στον Πολ Κρούγκμαν το Νόμπελ Οικονομίας 2008

    13/10/2008 16:52:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον Αμερικανό Πολ Κρούγκμαν τίμησε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας τίμησε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2008, σε αναγνώριση της εργασίας του που αναφέρεται στις εμπορικές συναλλαγές. Δριμύς επικριτής της πολιτικής Μπους, η οποία οδήγησε, όπως υποστηρίζει, στη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση, ο Κρούγκμαν "ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας" τονίζει η επιτροπή αναλύοντας το σκεπτικό της στη σημερινή της ανακοίνωση.

    Διακεκριμένος Οικονομολόγος και από το 2000 αρθρογράφος στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο 55χρονος Κρούγκμαν υπήρξε ένας από τους επικρατέστερους για την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση, η οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,03 εκατομμυρίου ευρώ (10 εκατομμύρια κορώνες).

    "Έτρεξα να κάνω ένα ντους για να πάρω μέρος στη συνέντευξη Τύπου. Τηλεφώνησα στη γυναίκα μου και στους γονείς μου. Ακόμα δεν κατάφερα να πιω ένα φλιτζάνι καφέ" ήταν η πρώτη του δήλωση.

    Ο Κρούγκμαν είναι καθηγητής Οικονομίας και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [09] Οικονομία

    Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς-Proton Bank

    13/10/2008 16:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 16:44:56)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συμφώνησε τελικά με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της, που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου, την αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς, η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα δοθούν από ίδιες μετοχές (treasury stock).

    Oι καταθέσεις της Proton Bank ανέρχονται σε 1.300 εκατ. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 1.250 εκατ. ευρώ και διαθέτει δίκτυο 31 καταστημάτων από τα οποία 19 στην Αττική.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, βελτιώνει δε τα κέρδη ανά μετοχή των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς λαμβανομένων υπόψη των προσδοκόμενων συνεργιών.

    Σε επόμενη φάση, η πρόθεση των Διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, θα επικυρωθεί με τη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

    Στο μεταξύ, το ΧΑΑ αποφάσισε, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε." που εξεδόθη πριν από λίγο, την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών και παραγώγων των εταιριών "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε." και "PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.", από τις 16:00 σήμερα.

    [10] Κοινωνία

    Στο αρχηγείο της Ελληνικής Αγροφυλακής

    Επίθεση κουκουλοφόρων

    13/10/2008 16:15:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου, μαυρισμένα μάρμαρα από την μικρή εστία φωτιάς που προκάλεσε η βόμβα μολότοφ και τα καπνογόνα στη σκάλα του αρχηγείου της Ελληνικής Αγροφυλακής, είναι η εικόνα λίγο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων. Από τη μανία των ταραξιών δεν γλίτωσαν 5 σταθμευμένα οχήματα.

    Η επίθεση έγινε στις 9 και πέντε το πρωί, όταν μια ομάδα νεαρών, πήγε στο κτίριο της αγροφυλακής. Οι νεαροί φόρεσαν κουκούλες και άρχισαν να εκτοξεύουν προς το αρχηγείο πέτρες, μπογιές και βόμβες μολότοφ. Κατά την διαφυγή τους, οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν ζημιές και σε άλλα σταθμευμένα Ι.Χ. Ήταν η δεύτερη επίθεση μέσα σε 9 ώρες. Στις 2 τα ξημερώματα, άγνωστοι είχαν επιτεθεί σε υποκατάστημα της Γενικής τράπεζας στη συμβολή των οδών Βατατζή και Αλεξάνδρας. Η φωτιά που εκδηλώθηκε από την είσοδο της τράπεζας, επεκτάθηκε και σ ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

    [11] Πολιτική

    Υπόθεση Μ. Βατοπαιδίου

    Επιτάχυνση της έρευνας διέταξε ο Εισαγγελέας

    13/10/2008 16:10:00

    Πηγή: AΠΕ

    Παραγγελία για επιτάχυνση της έρευνας για την υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Ο κ. Καρούτσος,μετά τη μελέτη τμήματος της δικογραφίας προς ενημέρωσή του, δίνει εντολή στους αντεισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου να επιταχύνουν τους ρυθμούς της έρευνάς τους και ζητά συγκεκριμένες ενέργειες. Με την παραγγελία του, ο κ. Καρούτσος ορίζει και τρίτη εισαγγελική λειτουργό ως εποπτεύουσα της έρευνας, καθήκον που αναθέτει στην εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ζητά από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα να εξετάσουν τέσσερις επιπλέον μάρτυρες, καθώς επίσης και να μεριμνήσουν ώστε να επισυναφθούν στη δικογραφία που σχηματίζεται όλα τα συμβόλαια ανταλλαγών εκτάσεων.

    Τέλος, δίνει εντολή στους διενεργούντες την έρευνα, μετά την ολοκλήρωσή της, να συντάξουν και να του παραδώσουν πόρισμα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους.

    Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τον διορισμό τρίτου εισαγγελέα στην έρευνα του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, το σκάνδαλο των 260 ακινήτων και της λεηλασίας της δημόσιας γης. Σήμερα συνέβη το πρωτάκουστο, να προστεθεί τρίτος εισαγγελέας στην έρευνα, ο οποίος όμως είναι ιεραρχικά ανώτερος των δύο εισαγγελέων, που ήδη διερευνούν το σκάνδαλο. Πρόκειται συνεπώς για κυβερνητική επιχείρηση εποπτείας των ερευνών. Σκοπός είναι η ποδηγέτηση της διερεύνησης και όχι η επιτάχυνση. Η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια συνιστά, εκτός όλων των άλλων, και προσβολή προς τους δύο εισαγγελείς που ασχολούνται ήδη με την υπόθεση και οι έρευνες των οποίων προφανώς κάποιους ενόχλησαν. Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να σταματήσει τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις της και να μην παρεμποδίζει τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή. Υπάρχουν όρια, τα οποία η κυβέρνηση Καραμανλή έχει προ πολλού υπερβεί.

    [12] Πολιτική

    Τα κόμματα για τα μέτρα των "15"

    13/10/2008 15:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 17:59:35)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στις αγορές τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την προστασία των μικρομεσαίων εισοδημάτων, το ΚΚΕ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να ανταπεξέλθουν μόνες τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παρέμβαση του κράτους προς όφελος των πολιτών. Ωστόσο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων θα εφαρμοστούν πλήρως.

    Η χώρα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ενδεχόμενες συνέπειες της κρίσης που είναι περιορισμένες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ευάγγελος Αντώναρος και τόνισε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που εγγυήθηκε πολιτικά όλες τις καταθέσεις κάτι που έγινε αντικείμενο κριτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στην πράξη αποδεδείχθηκε ορθή η απόφαση καθώς σε λίγα 24ωρα έσπευσαν και άλλες χώρες να εγγυηθούν πολιτικά τις καταθέσεις και έτσι αποκαταστάθηκε εν πολλοίς το κλίμα ασφάλειας, σημείωσε ο ίδιος.

    Ο κ. Αντώναρος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για περίεργη στάση προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χωρίς να υπερδραματοποιει το θέμα δεν κάνει προσπάθεια να το ωραιοποιήσει αλλά συμβάλει σε διεθνές επίπεδο στην κατεύθυνση σταθεροποίησης της κατάστασης, πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα δεν ενδείκνυται για δημιουργία εντυπώσεων αλλά χρειάζεται ψυχραιμία σταθερή γραμμή και νηφαλιότητα. Επίσης κατέστησε σαφές ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους (επίδομα θέρμανσης, ταμείο κοινωνικής συνοχής) ισχύουν στο ακέραιο.

    Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι συνέπειες να είναι περιορισμένες. Πρόσθεσε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και επικαλέστηκε τις προβλέψεις του ΔΝΤ για 2% ανάπτυξη στη χώρα την ώρα που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες η πρόβλεψη είναι στο 0%.

    Ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στα δύσκολα όπου με υπευθυνότητα αντιμετωπίζουν όλα απρόβλεπτα που προκύπτουν στο δρόμο. Εκτίμησε επίσης οτι όταν έλθει η συνταγματικά προβλεπόμενη ώρα για τις εκλογές οι πολίτες θα αναγνωρίσουν τη συμβολή και το έργο της κυβέρνησης.

    Πρώτο αλλά μικρό βήμα χαρακτήρισε τις χθεσινές αποφάσεις των 15 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και ζήτησε να μην πληρώσουν την κρίση τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται από την Ευρώπη μια νέα πολιτική για να δοθεί απάντηση στα προβλήματα, η οποία θα επενδύει στην ανάπτυξη και δεν θα φορτώνει τα βάρη στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά θα τα προστατεύει και θα τα ενισχύει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης, ότι ο ίδιος ανέμενε μια πιο ουσιαστική παρουσία από την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται για τα αδιέξοδα που ζει ο Έλληνας πολίτης και τα οποία επιδεινώνονται λόγω της πολιτικής της Κυβέρνησης που δεν έχει τη βούληση και δεν μπορεί να τα λύσει.

    Αντίθετα στις προωθούμενες από την ΕΕ ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στην χρηματοπιστωτική κρίση εμφανίζονται τα κόμματα της Αριστεράς.

    Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην προοπτική να πληρώσει ο λαός για τη σωτηρία των τραπεζών, τονίζοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι η λαϊκή αντεπίθεση για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και προστασία των ανέργων.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, για τις αποφάσεις του Eurogroup, το ΚΚΕ επισημαίνει: "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χθες, δήλωνε, ότι δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός την κρίση. Σήμερα, δηλώνει, ότι, οι αποφάσεις του Eurogroup, που καταχρεώνουν τα λαϊκά στρώματα για να διασωθεί το τραπεζικό κεφάλαιο, είναι μόνο ένα μικρό βήμα! Εκτός από τα κέρδη της πλουτοκρατίας, και την κρίση του συστήματος, τι ακόμα ζητά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να πληρώσει ο λαός;" καταλήγει το ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΝ θεωρεί πως τώρα είναι η ώρα για μια ριζοσπαστική παρέμβαση του Δημόσιου στο χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών και όχι τζάμπα χρήμα στους κερδοσκόπους όπως ετοιμάζεται να κάνει η ηγεσία της ΕΕ, τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει "σύγκλιση πολιτικών αρχηγών, για να συζητήσουμε το θέμα, να καταθέσουμε τις ιδέες μας και να βρούμε τη σωστή ατραπό, που δε θα επιτρέψει στη χώρα να εμπλακεί σε μία κρίση που ίσως επιφέρει ανήκεστη βλάβη στην πορεία της".

    [13] Κόσμος

    Νέα συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

    13/10/2008 14:37:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα συνάντηση, η τέταρτη στη σειρά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι συνεχίσθηκαν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και της Προεδρίας και της Αντιπροεδρίας και πρόσθεσε ότι θα συνεχισθεί η συζήτηση στο θέμα αυτό την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα συγκληθούν οι εμπειρογνώμονες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Ντάουνερ ανακοίνωσε επίσης ότι δύο ηγέτες θα συναντηθούν τη μεθεπομένη Τετάρτη για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, βάσει των δεδομένων που θα έχουν προκύψει από τη συνάντηση στο επίπεδο των αντιπροσώπων τους.

    Οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ αποχώρησαν από τη συνάντηση χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, ανέφερε ότι σ αυτήν επρόκειτο να καταθέσει τις απόψεις του για την εκτελεστική εξουσία, αναφέροντας ότι ο κ. Ταλάτ είχε καταθέσει τις δικές του για το ίδιο θέμα στην προηγούμενή τους συνάντηση.

    Ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να απαντήσει αν ανέμενε να πραγματοποιηθεί πρόοδος, όπως ανακοινώθηκε μετά την προηγούμενη συνάντηση, λέγοντας ότι όταν θα υπάρχει πρόοδος θα ανακοινώνεται.

    [14] Κοινωνία

    Διεθνές Συνέδριο για το Ναυτικό Δίκαιο

    13/10/2008 14:17:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η δημιουργία ειδικού νομικού πλαισίου για την διαχείριση των μεταναστών με τη δημιουργία τόπων υποδοχής τους, η ασφάλεια στη μεταφορά εμπορευμάτων δια θαλάσσης αλλά και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, βρίσκονται στην ατζέντα του Διεθνούς Συνεδρίου για το Ναυτικό Δίκαιο που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Νομικοί από όλο τον κόσμο, εξειδικευμένοι στο Ναυτικό Δίκαιο, λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο, τις εργασίες του οποίου κήρυξε το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας:

    Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι νομικοί βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την 39η Διεθνή Διάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Ναυτικού Δικαίου, την οποία διοργανώνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας η Ελληνική Ένωση Ναυτικού Δικαίου.

    Η δημιουργία λιμένων καταφυγής πλοίων, η διαχείριση των μεταναστών, θέματα περιορισμού της ευθύνης των πλοιοκτητών, η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και οι θαλάσσιες μεταφορές, θα απασχολήσουν τις επόμενες πέντε μέρες διεθνείς ναυτικολόγους.

    Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Ναυτικού Δικαίου, που ιδρύθηκε το 1897 και αποτελεί τον αρχαιότερο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό.

    Στην ιδιαίτερη σημασία της ασφάλειας των μεταφορών και της ανθρώπινης ζωής και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, αναφέρθηκε και ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ευθύμιος Μητρόπουλος:

    Οι εργασίες του συνεδρίου που διεξάγεται στη Βουλιαγμένη, με τη συμμετοχή 400 συνέδρων, θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή.

    [15] Πολιτική

    Στο Βιετνάμ ο Κάρολος Παπούλιας

    13/10/2008 14:10:00

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Γοητευμένος από τη χώρα και το λαό της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την πρώτη ημέρα της πενθήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Βιετνάμ. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τον θαυμασμό του, για τον αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό ρόλο του Βιετνάμ στη νοτιοανατολική Ασία, και μάλιστα ύστερα από δεκαετίες ανηλεούς πολέμου στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εντοπίζοντας τις αιτίες στην "απληστία", την "ιδεολογική αποστασιοποίηση" από την πραγματική οικονομία και στο διαχωρισμό της ευθύνης από το κέρδος. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Υγείας και πολυμελή επιχειρηματική αποστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει από σήμερα, διμερείς επαφές, με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ ήδη συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νγκουέν Μινχ Τριέτ.

    Υπογραφή συμφωνιών

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον "βαθύ σεβασμό που τρέφει όλη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός προς τον λαό του Βιετνάμ που με τους μακρότατους αγώνες του συμβόλισε ίσως καλύτερα από κάθε άλλον, κατά τον 20ο αιώνα, την μάχη εναντίον της αυτοκρατορίας και έδειξε ότι όταν υπάρχει πίστη, επιμονή και σχεδιασμός, ακόμη και κατορθώματα που φαίνονται αδύνατα είναι πραγματοποιήσιμα".

    Αναφερόμενος δε στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη, είπε ότι αυτά δεν μπορεί να λυθούν αν δεν προσεγγίζονται με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. "Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περιοχή μας όσον αφορά στο Κυπριακό και την συνέχιση της τουρκικής κατοχής στη νήσο, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Από τον πλευρά, του ο Βιετναμέζος πρόεδρος χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες και εξαιρετικές τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στο πολιτικό επίπεδο. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι στο εμπόριο και στις επενδύσεις, αυτές είναι περιορισμένες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δυο πλευρές θα αναζητήσουν και θα βρουν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία και σε αυτούς τους τομείς.

    Η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκησε μιάμιση ώρα και αμέσως μετά υπογράφηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Βιετνάμ, συμφωνίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συνεργασία των ΥΠΕΞ των δυο χωρών και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε σχετικά με την υπογραφή των συμφωνιών ότι αυτές "φανερώνουν την βούληση των χωρών μας να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε πολλούς τομείς και μεταξύ των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ανέφερε την παγκόσμια ισχύ της στην εμπορική ναυτιλία, την κομβική της θέση στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής αλλά και την εμπειρία της σε θέματα κατασκευών, επενδύσεων και τουριστικής βιομηχανίας".

    Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε επίσης με τον ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ Νονγκ Μανχ και με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Νγκουέν Πχου Τρονγκ και το βράδυ, ο πρόεδρος του Βιετνάμ θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο δείπνο.

    [16] Κοινωνία

    Φόβοι για βεντέτα στο Ηράκλειο

    13/10/2008 11:54:00

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο Δούλι του νομού Ηρακλείου για την αποφυγή βεντέτας μεταξύ δύο οικογενειών που τα σπίτια τους απέχουν είκοσι μέτρα , ύστερα από αιματηρό επεισόδιο σε καφετέρια της περιοχής. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, δύο άνδρες 23 και 39 χρονών από το Δούλι, του δήμου Αγίας Βαρβάρας, που τους πυροβόλησε 22χρονος συγχωριανός τους ενώ έπιναν τον καφέ τους. Ο δράστης πυροβόλησε με πιστόλι πρώτα τον 23χρονο, πρώην σύζυγο της αδελφής του και στη συνέχεια τον 39χρονο θείο του, επειδή τους είχε ζητήσει να μην πηγαίνουν εκεί που συχνάζει ο ίδιος.

    [17] Οικονομία

    Στο 7% η ανεργία τον Ιούλιο

    13/10/2008 12:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 12:57:13)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σημαντική υποχώρηση σημείωσε τον Ιούλιο η ανεργία η οποία διαμορφώθηκε στο 7% από 7,8% τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Οι άνεργοι υπολογίζονται σε περίπου 350.000 άτομα και το πρόβλημα παραμένει εντονότερο στις γυναίκες και τους νέους. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ τα χαμηλότερα στην Κρήτη και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιούλιο του 2008 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.595.003 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 347.993 άτομα, ενώ οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.284.665 άτομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 October 2008 - 16:50:37 UTC