Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο δράσης της G7
  • [02] Ελληνικό "Νιου Ντιλ" προτείνει ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] G7 Action Plan
  • [04] "Κατάχρηση εξουσίας" από την Πέιλιν
  • [05] Νεκρός σε τροχαίο ο Γεργκ Χάιντερ

    [01] Οικονομία

    Συντονισμένες κινήσεις

    Σχέδιο δράσης της G7

    11/10/2008 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχέδιο πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, μέσω της προστασίας των μεγάλων τραπεζών, εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, που συνεδρίασε στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η G7 δεσμεύτηκε για την απευθείας χρηματοδότηση των μεγάλων τραπεζών, την ενίσχυσή τους από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ τα εθνικά προγράμματα των επτά χωρών θα εγγυηθούν τις τραπεζικές καταθέσεις. Εν τω μεταξύ, με στόχο να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πραγματοποιείται αύριο στο Παρίσι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-Μελών της Ευρωζώνης , με τη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή.

    "Επείγουσα δράση"

    "Η G7 συμφώνησε σήμερα ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα και έκτακτη δράση" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για λογαριασμό της G7 από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών: "Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας".

    "Είμαστε σύμφωνοι για τη λήψη καθοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τυχόν πτώχευση των οποίων θα προκαλούσε διαδοχικές πτωχεύσεις" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η G7 δεσμεύτηκε να διοχετεύσει χρήματα στις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα. Τα κράτη μέλη της G7 συμφώνησαν να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα για να απελευθερωθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων και οι χρηματαγορές, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια".

    Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι "οι τράπεζες μας θα μπορούν να σηκώνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

    Οι Επτά θα ενεργήσουν έτσι ώστε τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματά τους να εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις, ώστε οι μικροκαταθέτες να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη για την ασφάλεια στις καταθέσεις τους.

    Οι ενέργειες αυτές πρέπει να δρομολογηθούν με τρόπο ώστε να προστατεύεται ο φορολογούμενος πολίτης και να μην υπάρχουν εν δυνάμει επιζήμιες συνέπειες σε άλλες χώρες.

    Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης , αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αύριο στις 18.00 (ώρα Ελλάδας). Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Οι χρηματαγορές έκλεισαν και χθες με μεγάλη πτώση, εκτός από τη Wall Street όπου ο Dow Jones έκλεισε μειωμένος κατά 1,31% και ο Nasdaq ενισχυμένος κατά 0,27%, ενώ στην Αθήνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων μετοχών έως το τέλος Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, υποχώρηση σημείωσε και η τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό στα 81 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ στα 78.

    [02] Πολιτική

    Ελληνικό "Νιου Ντιλ" προτείνει ο Γ. Παπανδρέου

    11/10/2008 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2008 11:03:07 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΤΑ ΝΕΑ

    Την ανάγκη συνολικής διαχείρισης της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στα "Νέα" και προκρίνει το βρετανικό μοντέλο αγοράς τραπεζικών μετοχών από το κράτος. Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει την ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας με κρατική παρέμβαση και τονίζει πως έφτασε η ώρα στη χώρα μας για μία νέα κοινωνική συμφωνία -ένα ελληνικό "Νιου Ντιλ"- με τη σύμπραξη κράτους, εργαζομένων και υγιούς επιχειρηματικότητας. Θεωρεί ότι έχει ήδη συντελεσθεί "πολιτική αλλαγή" στη συνείδηση των πολιτών, ενώ για τη συνεργασία με τον Συνασπισμό ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι προσβλέπει στη διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών προοδευτικών πολιτικών συμμαχιών. Τονίζει ότι επιμένει σ αυτό και δηλώνει: "Όσα λέγαμε πριν από λίγο καιρό, τα ίδια λέμε και τώρα- εμείς δεν αλλάζουμε ρότα ανάλογα με τις τελευταίες μετρήσεις".

    "Θέση ευθύνης η πρόταση συνεργασίας"

    Το ΠΑΣΟΚ "είναι έτοιμο" να αναλάβει τις τύχες της χώρας, δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του και καλεί άπαντες, εργαζομένους και κοινωνικούς εταίρους, να συμφωνήσουν "σε αμοιβαίες δεσμεύσεις για να πάει η χώρα μπροστά".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι "πρέπει να ξυπνήσει" η Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαχειριστεί συνολικά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ αναφορικά με την εγχώρια κρίση, τονίζει ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία.

    Ο ίδιος καταγγέλλει ότι η Ν.Δ. στοχεύει στην ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών για να ξανακερδίσει τις εκλογές και θεωρεί "αδιανόητο" ότι μπορεί να γίνουν εκλογές για να παραγραφούν "τα μεγάλα σκάνδαλα" στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης

    Παράλληλα, χαρακτηρίζει την πρόταση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ θέση ευθύνης και όχι τακτικισμό και τονίζει ότι αισθάνεται ως υποχρέωση τη διαμόρφωση ευρύτερων δυνατών προοδευτικών πολιτικών συνεργασιών, απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

    [03] Coordinated Moves

    G7 Action Plan

    11 Οκτ 2008 10:09:00

    By Betty Savourdou

    Sources: NET 105.8, ΑNA-ΜPA

    G7, the Group of Seven finance chiefs issued a five-point action plan Saturday morning to combat the world financial crisis by granting protection to big banks. G7 met in Washington with the participation of the International Monetary Fund and the World Bank. G7 committed itself to finance directly big banks, promising help from the public or private sector when necessary, while bank deposits will guarantee the national programmes of G7. Meanwhile, Eurozone member-states are holding an extraordinary Summit Meeting in Paris Sunday to adopt a joint European action to combat the financial crisis. Attending the meeting will be Prime Minister Kostas Karamanlis.

    Translated by John Crystallidis

    Read the story on other sources:

    BBC: G7 nations pledge to fight crisis

    Related News:

    Fit of Hysterics

    [04] Κόσμος

    "Κατάχρηση εξουσίας" από την Πέιλιν

    11/10/2008 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Σε "κατάχρηση εξουσίας" προέβη η Σάρα Πέιλιν, σύμφωνα με πόρισμα του νομοθετικού σώματος της Αλάσκα, αναφορικά με την υπόθεση Τρουπεργκέιτ. Η υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν "καταχράσθηκε την εξουσία της και παραβίασε το νομικό πλαίσιο περί ηθικής" ως κυβερνήτης της Αλάσκας, απολύοντας τον επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Ουόλτ Μόνεγκαν, διότι είχε αρνηθεί να αποπέμψει τον Μάικ Γούτεν από τις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Γούτεν, πρώην κουνιάδος της Πέιλιν, έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με την πολιτικό. Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζον ΜακΚέιν αποδοκιμάστηκε όταν επιχείρησε να "υπερασπιστεί" τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Ομπάμα, σε προεκλογική του συγκέντρωση.

    "Άσκησε πιέσεις"

    Κατά το πόρισμα του πρώην εισαγγελέα της Αλάσκας Στήβεν Μπράντσφλαουερ, ο οποίος ερεύνησε το θέμα για λογαριασμό του Κογκρέσου της Πολιτείας, η Πέιλιν άσκησε πιέσεις σε αρκετούς υφισταμένους της εξ αιτίας μιας "προσωπικής διαμάχης".

    Η υπόθεση ενόχλησε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο υποψήφιος πρόεδρος του οποίου Τζον ΜακΚέην επέλεξε την Πέιλιν ως υποψήφια αντιπρόεδρο τον Αύγουστο. Η δημοσίευση του πορίσματος, ενώ απομένουν ελάχιστες εβδομάδες έως τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, αντιμετωπίστηκε ως μια ενέργεια με "πολιτικά κίνητρα".

    Η εκστρατεία ΜακΚέιν-Πέιλιν εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο υποστηρίζει ότι η κυβερνήτης της Αλάσκας έδρασε εντός των "ορθών και νομίμων ορίων" των αρμοδιοτήτων της όσον αφορά την υπόθεση.

    "Μάχη με σεβασμό"

    Προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων επί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον ΜακΚέιν στην κούρσα για το Λευκό Οίκο, έχει ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανισμών Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέιν με 48% έναντι 44%, μεταξύ των Αμερικανών πολιτών που είναι πιθανό να ψηφίσουν, σύμφωνα με την τελευταία τετραήμερη εξελισσόμενη δημοσκόπηση. Σημείωσε ελαφρά πτώση σε σχέση με το προβάδισμα των 5 μονάδων που είχε την Παρασκευή. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 2,9 ποσοστιαίων μονάδων.

    "Η κούρσα έχει γίνει αρκετά σταθερή", δήλωσε ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις Τζον Ζόγκμπι.

    Ο Ομπάμα διατηρεί ένα σταθερό προβάδισμα 11 μονάδων μεταξύ των γυναικών και 9 μονάδων μεταξύ των ανεξαρτήτων. Έχει επίσης την υποστήριξη των 9 στους 10 μαύρους ψηφοφόρους και των 6 στους 10 ισπανόφωνους.

    Ο ΜακΚέιν έχει προβάδισμα 15 μονάδων μεταξύ των λευκών και μικρό προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων με υψηλό εισόδημα, των ανδρών και των Καθολικών. Όμως υπολείπεται του Ομπάμα μεταξύ των ψηφοφόρων που έχουν στρατιωτικό στην οικογένειά τους.

    Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσκόπησης, που διεξήχθη από την Τρίτη ως την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μετά τη δεύτερη προεδρική τηλεμαχία της Τρίτης.

    Εν τω μεταξύ, ο Τζον ΜακΚέιν αποδοκιμάστηκε έντονα στην διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στο Λέικβιλ της Μινεσότα την Παρασκευή, όταν επιχείρησε να χαλιναγωγήσει τις εκδηλώσεις οργής των υποστηρικτών του εναντίον του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

    Ο ΜακΚέιν, ο οποίος είχε κλιμακώσει τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Ομπάμα τις τελευταίες ημέρες, αναγκάστηκε κατά παράδοξο τρόπο να υπερασπιστεί τον αντίπαλό του εν μέσω επιθετικών τοποθετήσεων από τους οπαδούς των Ρεπουμπλικανών.

    Έγινε αποδέκτης των αποδοκιμασιών του πλήθους που είχε γεμίσει ασφυκτικά το κλειστό γήπεδο ενός γυμνασίου όταν επέμεινε, απαντώντας στο ερώτημα ενός υποστηρικτή του, ότι ο Ομπάμα είναι "αξιοπρεπές πρόσωπο, ένα πρόσωπο που δεν χρειάζεται να φοβάστε ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών". Ο ΜακΚέιν εμφανίστηκε να προσπαθεί να μετριάσει τους υψηλούς τόνους που έχουν επικρατήσει στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, με επανειλημμένες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Ομπάμα από τους οπαδούς του, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί.

    Η οξυμένη ρητορική του ίδιου του ΜακΚέιν, και τα ερωτήματα που θέτει όσον αφορά τη σχέση του Ομπάμα με τον ακροαριστερό Γουίλιαμ Άγιερς, εκτιμάται από αναλυτές ότι δεν βοηθά στην προσέλκυση αναποφάσιστων.

    "Θέλουμε να δώσουμε την μάχη και θέλω να δώσω τη μάχη, αλλά πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό" είπε ο ΜακΚέιν στην διαδικασία των ερωταπαντήσεων με υποστηρικτές του στο Λέικβιλ. Όμως όταν πρόσθεσε "θαυμάζω τον γερουσιαστή Ομπάμα και τα επιτεύγματά του" το πλήθος ξέσπασε σε αποδοκιμασίες.

    "Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε την ένταση. Απλώς πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό" ήταν η αντίδραση του ΜακΚέιν.

    [05] Κόσμος

    Νεκρός σε τροχαίο ο Γεργκ Χάιντερ

    11/10/2008 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη ζωή του έχασε ο Γεργκ Χάιντερ, 58 χρόνων, αρχηγός της ακροδεξιάς Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας (ΒΖΟ) και κυβερνήτης της Καρινθίας, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε τροχαίο δυστύχημα, κοντά στο Κλάγκενφουρτ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Καρινθίας. Ο Χάιντερ οδηγούσε μόνος του το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο σε μια εθνική οδό νότια του Κλάγκενφουρτ, όταν το όχημα βγήκε από το δρόμο για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ανατράπηκε. Λίγο πριν από το δυστύχημα είχε προσπεράσει ένα άλλο όχημα, η οδηγός του οποίου ειδοποίησε την αστυνομία. Ο Χάιντερ τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι και το θώρακα και υπέκυψε λίγο αργότερα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Χάιντερ πήγαινε σε μια οικογενειακή γιορτή για τα 90α γενέθλια της μητέρας του στη γενέτειρά του, το Φάιστριτς, περίπου 30 χλμ. από το Κλάγκενφουρτ.

    Ο Γεργκ Χάιντερ γεννήθηκε το 1950 και δραστηριοποιήθηκε από την εφηβεία του στην πολιτική, η οποία έγινε η αποκλειστική απασχόλησή του από το 1977. Ήταν τότε ενταγμένος στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). Προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις όταν το FPO σχημάτισε το 2000 μια κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με αποτέλεσμα να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στην Αυστρία.

    Η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό κατέρρευσε με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το 2002, στις οποίες το FPO έχασε σημαντική δύναμη. Έπειτα από ενδοκομματικές συγκρούσεις στο FPO, ο Χάιντερ σχημάτισε το 2005 τη Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας (BZO). Στις εκλογές του 2006, το νέο κόμμα του μόλις που πέρασε το όριο του 4% που ήταν απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές.

    Ο Χάιντερ διεξήγε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και ήταν περιβόητος για τις προκλητικές δηλώσεις του. Το 1991 είχε δηλώσει πως το Τρίτο Ράιχ επί Χίτλερ είχε "σωστή πολιτική στην απασχόληση", ενώ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, είχε αναφερθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα "ποινικά στρατόπεδα".

    Ο Χάιντερ είχε επίσης επικριθεί ευρέως όταν είχε συναντηθεί το 2002 με τον τότε πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Είχε χαρακτηρίσει τη συνάντησή του αυτή "καθαρά ανθρωπιστική"υπόθεση.

    "Για μας, είναι σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου", δήλωσε ο εκπρόσωπος και υπαρχηγός της BZO Στέφαν Πέτσνερ στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

    Τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Αυστρίας συγκέντρωσαν μαζί 30% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου, όπου η BZO του Χάιντερ, που είναι το μικρότερο από τα δύο κόμματα, τριπλασίασε την επίδοσή της φτάνοντας γύρω στο 12%.

    Ο πατέρας του Χάιντερ ανήκε στους φαιοχίτωνες, τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και είχε διατελέσει αρχηγός της Χιτλερικής Νεολαίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 October 2008 - 8:50:15 UTC