Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τεντωμένο σχοινί
  • [02] Ψυχραιμία και υπευθυνότητα
  • [03] "Ανάγκη για εθνικό μέτωπο στο Σκοπιανό"
  • [04] Δυσφορία Αθήνας για βίζα προς ΗΠΑ
  • [05] Επιστολή Βαρθολομαίου για Βατοπαίδι
  • [06] On a Tight Rope
  • [07] Στη Βοιωτία οι "Γιατροί του Κόσμου"
  • [08] Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
  • [09] Κτηματολόγιο: σε δωδεκάωρες βάρδιες
  • [10] Aλλαγές στις συγκοινωνίες την Κυριακή
  • [11] Κόντρα για το ωράριο
  • [12] Κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς στα Ταμεία
  • [13] Στα "πράσα" πιάστηκαν εφοριακοί
  • [14] Στον Αχτισάαρι το Νόμπελ Ειρήνης 2008
  • [15] Νεκρός από κοκαΐνη μέσα στο περίπτερό του
  • [16] Ανοίγουν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων
  • [17] Απεργία διαρκείας θα προτείνει η ΟΛΜΕ
  • [18] Ρυθμίσεις για τα ταμεία
  • [19] Μπιλ Γκέιτς: "Έπεσε" από την 1η θέση του Forbes
  • [20] Έκθεση της Ρένας Ανούση – Ηλία
  • [21] Σούπερ-κόλλα α λα Σπάϊντερμαν
  • [22] Ηλεκτρονικά συστήματα με ...ανοσοποιητικό

    [01] Οικονομία

    Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια

    Σε τεντωμένο σχοινί

    10/10/2008 3:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 6:08:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έντονη νευρικότητα, αστάθεια και αναστάτωση επικρατεί και σήμερα στις διεθνείς χρηματαγορές, εξαιτίας της κρίσης στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο άνοιγμά τους κατέγραψαν μεγάλη πτώση που άγγιξε το 10%, ενώ πολλά διεθνή χρηματιστήρια αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εργασίες. Προάγγελος της σημερινής εικόνας ήταν η χθεσινή βουτιά στη Wall Street, όπου ο δείκτης Dow Jones έχασε 7,33 μονάδες, ενώ, σήμερα, πτώση -αλλά μικρότερη της αρχικής- σημειώνει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι οι εντολές για πώληση μετοχών ήταν υπερβολικές. Λίγο νωρίτερα, κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poors 500 παρουσίαζαν κάθετη πτώση κατά 8% και 7% αντίστοιχα. Στη συνέχεια, όμως, και μάλλον κάπως απότομα, η κάθετη πτώση τερματίστηκε, αν και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποχώρηση. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 252,33 μονάδες (2,94%) στις 8.326,86 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poors 500 έχανε 28,27 μονάδες (3,11%) στις 881,65 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 25,29 μονάδες (1,54%) στις 1.619,83 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, ενώ κάποια αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εργασίες τους. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.372,09 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,23%. Την ίδια ώρα, την απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών από σήμερα έως το τέλος Οκτωβρίου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Προηγήθηκε κατακόρυφη πτώση των δεικτών στα ασιατικά χρηματιστήρια. Με πτώση 9,59% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ καθίζηση υπέστη και ο Nikkei στο Τόκυο, καταγράφοντας απώλειες 9,62%. Πρόγραμμα χορήγησης έκτακτων δανείων εκατοντάδων δις δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Κατρακυλούν οι δείκτες

    Όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο της κρίση οδηγούνται οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν για άλλη μια μέρα τους δείκτες να κατρακυλούν. Οι ενέσεις ρευστών και οι συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων δεν συμβάλλουν στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, ενώ οι ανησυχίες των χρηματιστών για επικείμενη ύφεση ενισχύονται.

    Η "βουτιά" των ασιατικών χρηματιστηρίων παρέσυρε τους δείκτες και στην Ευρώπη , που με το άνοιγμα κινήθηκαν με πτώση γύρω στο 10%. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 9, 6%.

    Ειδικότερα, ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι πτώση 7,24%, στις 854,64 μονάδες και ενώ νωρίτερα, το πρωί, εμφάνιζε πτώση μεγαλύτερη του 9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003. Ο δείκτης αυτός έχει σημειώσει πτώση μεγαλύτερη από 21% αυτήν την εβδομάδα και βρίσκεται κοντά στη χειρότερη εβδομαδιαία πορεία στην ιστορία του, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση έχει παγώσει τον διατραπεζικό δανεισμό, έχει πλήξει τις τράπεζες και έχει επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.

    Ο δείκτης FTSE 100 χρηματιστήριο του Λονδίνου παρουσίαζε πτώση 7%, ενώ οι δείκτες CAC 40 στο Παρίσι και DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσαν 8,1% και 9,2% αντίστοιχα.

    Επ αόριστον διέκοψε τη λειτουργία του το χρηματιστήριο της Τζακάρτα, με -8,3% έκλεισαν Αυστραλία και Σιγκαπούρη, απώλειες πάνω από 7% στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στις άλλες χρηματαγορές της Άπω Ανατολής.

    Πτώση μεγαλύτερη από 3% σημείωσε σήμερα το βασικό χρηματιστήριο της Κίνας, στη Σαγκάη , τερματίζοντας τη χειρότερη εβδομάδα της ιστορίας του με συνολική πτώση 12%, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο βασικός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 3,7% κλείνοντας στις 2.000,57 μονάδες, ενώ και ο δείκτης Shenzen Component έκλεισε με πτώση. Οι δύο αγορές παρουσίασαν πτώση για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, με συνολική πτώση περίπου 12% αυτήν την εβδομάδα.

    Η καταβαράθρωση της μετοχής της General Motors κατά 20%, σε επίπεδα που είχε να φτάσει από τα Χριστούγεννα του 1950, σκιαγραφεί την αβεβαιότητα που επικρατεί στις τράπεζες και στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους.

    Στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας δεν έγιναν συναλλαγές σήμερα, μετά από απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματαγορών. Η ρωσική Δούμα πέρασε πακέτο 86 δισεκατομυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των τραπεζών.

    Η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε για τρίτη φορά σήμερα σε "ένεση" ρευστότητας για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, ρίχνοντας στην αγορά άλλα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το Χρηματιστήριο του Σάο Πάουλο ανέστειλε αυτομάτως σήμερα τις συναλλαγές του μετά την πτώση κατά περισσότερο από 10%, στις 33.313 μονάδες.

    Λόγω της κρίσης και της αναμενόμενης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης, υποχωρούν πάντως και οι τιμές του πετρελαίου.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 6,74 δολαρίων και εμπορευόταν στα 79,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 78,61 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 6,17 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 76,49 δολάρια το βαρέλι, κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψη του σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2008 στο 0,5% - τη χαμηλότερη, με όρους ποσοστού, από το 1993. Εξάλλου, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν μια έκτακτη σύνοδο στις 18 Νοεμβρίου στη Βιέννη προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά πετρελαίου.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, περίπου 45%, από την τιμή-ρεκόρ των 147, 27 δολαρίων που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου.

    Κρίσιμη σύνοδος της G7

    Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των τραπεζιτών της ομάδας των Επτά που ξεκινά στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον , αναμένεται να βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς οι υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την κρίση βρίσκεται η πολιτική Μπους.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί επιθετικά για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση, υποστήριξε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, παραδεχόμενος ότι η νευρικότητα τρέφει τον εαυτό της, γεγονός που οδηγεί στην κατακόρυφη πτώση των μετοχών.

    "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενεργεί. Θα συνεχίσουμε να δρούμε για να επιλύσουμε την κρίση και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στις αγορές μας" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων, στο Λευκό Οίκο. "Μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση και θα το πράξουμε" πρόσθεσε.

    Ο Μπους τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργήσει τάχιστα για να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντείνει τις προσπάθειές της για να καταπολεμήσει τη χειραγώγηση του χρηματιστηρίου.

    Σε άρθρο του στους Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν καλεί τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, που προχώρησε σε εθνικοποίηση των τραπεζών, ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζονται νέες ιδέες στο τραπέζι.

    Την ίδια ώρα, με τη διαδικασία του επείγοντος νομοσχέδιο που αφορά ένα ταμείο τραπεζικών εγγυήσεων 35 δισεκατομμυρίων κορωνών (4,37 δισεκατομμύρια ευρώ) υιοθέτησε το κοινοβούλιο της Δανίας για να βοηθήσει τις τράπεζες που απειλούνται από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι περίπου 140 τράπεζες της χώρας θα συνεισφέρουν 35 δισεκ. κορώνες (2% του ΑΕΠ της χώρας) μέσα σε δύο χρόνια σε ένα ταμείο που θα βοηθάει τα χρηματιοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν κρίση και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των πελατών τους. Οι καταθέσεις των πελατών θυγατρικών ξένων τραπεζών στη Δανία θα είναι επίσης εγγυημένες, εφόσον δεν καλύπτονται από τις αντίστοιχες χώρες τους.

    Στην Ισπανία , η κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα το σχέδιό της για την υποστήριξη των τραπεζών, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει να ξαναρχίσει η ροή πιστώσεων, η οποία διεκόπη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε τη δημιουργία του ταμείου αυτού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορεί να φτάσουν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, και ταυτόχρονα την αύξηση στις 100.000 ευρώ του ελάχιστου ορίου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων των Ισπανών. Το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση κρατικών ομολόγων.

    [02] Πολιτική

    Για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Ψυχραιμία και υπευθυνότητα

    10/10/2008 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 7:08:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Προτεραιότητα στην προστασία της πραγματικής οικονομίας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνει ο Πρωθυπουργός. Από την Μάλτα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί θάρρος και ευθύνη και τάχθηκε, υπέρ της λήψης κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των οικογενειακών εισοδημάτων. Επανέλαβε δε την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι εγγυημένες στο σύνολό τους.

    Κοινή ευρωπαϊκή δράση για την οικονομία

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται θάρρος και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη και την θωράκιση της οικονομίας αλλά και των οικογενειακών εισοδημάτων.

    Υπογράμμισε δε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι απαιτείται μια συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημαίνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    "Υπάρχει αλληλεξάρτηση των οικονομιών, αλλά δεν έχουμε τους κλυδωνισμούς που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο κ. Καραμανλής και επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη λήψης όλων των δράσεων που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλές.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά μισή μονάδα τα επιτόκια και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μην χάσουν οι ευρωπαίοι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί από το ενδεχόμενο ύφεσης εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος της κρίσης βρίσκεται προ των πυλών, επισημαίνοντας ότι η κρίση συνέπεσε με την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

    Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες να μη δημοφιλείς αποφάσεις, "προκειμένου να διατηρήσουμε ισχυρή την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, ενώ συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό ότι χρειάζεται μια συντονισμένη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, όπως είπε, από εκεί και πέρα κάθε χώρα πρέπει να έχει την δική της πολιτική.

    Διαβεβαιώσεις για τις καταθέσεις

    Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις κάθε είδους και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας.

    Από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρετού, τόνισε ότι ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί και η κυβέρνηση θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των καταθετών, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και για ό,τι χρειαστεί.

    Συνέστησε ωστόσο αυτοσυγκράτηση στους καταθέτες και να αποφεύγονται οι όποιες κινήσεις πανικού.

    Με αφορμή και τη σημερινή αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνστανίνου εξέφρασε την ελπίδα ο πρωθυπουργός στην έκτακτη συνοδό κορυφής της ΕΕ να προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις ιδίως σε ό,τι αφόρα στο σύμφωνο σταθερότητας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε το γεγονός ότι οι κατάθετες στην Ελλάδα αντιδρούν ψύχραιμα σε αυτή την κρίση και υπογράμμισε ότι εκτός τη διεθνή οικονομική κρίση υπάρχει και βαθύτατη εσωτερική οικονομική κρίση την οποία η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει με επείγοντα μετρά υπέρ των ασθενέστερων.

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ακόμα και στο μέσο μιας σοβαρής διεθνούς οικονομικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Κυβέρνηση με ευθύνη και απόλυτη γνώση του μεγέθους της κρίσης έλαβε ήδη τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα και την κοινωνία: παρέχει πλήρεις εγγυήσεις για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες, στηρίζει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, συμμετέχει με ενεργό ρόλο στην κοινή προσπάθεια εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    "Οικονομική κρίση σημαίνει επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και τίποτα άλλο", τόνισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε να παγώσουν τα δάνεια, λέγοντας ότι η συζήτηση για τα επιτόκια δεν φτάνει, όταν οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια που τρέχουν.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και επί της ουσίας στο θέμα της οικονομικής κρίσης και ζήτησε να έρθει το ζήτημα στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ληφθούν μέτρα όσον είναι δυνατό και να μη γίνει μνημόσυνο εκ των υστέρων.

    Πρόσθεσε δε πως μπορούν να δικαιολογηθούν περισσότερα κονδύλια για κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις και κάλεσε τον κ. Αλογοσκούφη να πετάξει τον προϋπολογισμό στο καλάθι των αχρήστων, καθώς το σχέδιο στηρίζεται στο σύμφωνο σταθερότητας της Ε. Ε. που δεν ισχύει πια.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών για εθνικοποίηση τραπεζών και ζήτησε το κράτος να επανακτήσει τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Εθνικής ασφαλιστικής και της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    [03] Πολιτική

    Επαφές Μπακογιάννη με πολιτικούς αρχηγούς

    "Ανάγκη για εθνικό μέτωπο στο Σκοπιανό"

    10/10/2008 4:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 5:33:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο στο ζήτημα των Σκοπίων επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη ολοκληρώνοντας το κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων και με αντικείμενο τη νέα δέσμη ιδεών του Μάθιου Νίμιτς. "Έχουν όλοι πλήρη εικόνα για τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία συνεχίζεται. Γνωρίζουν τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ Νίμιτς. Είχα την ευκαιρία να καταγράψω και λεπτομερώς και σε επιμέρους ζητήματα τις θέσεις των κομμάτων", δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε, "ότι η κυβέρνηση ακολούθησε από την πρώτη στιγμή την πολιτική της απόλυτης ενημέρωσης και της διαφανούς άσκησης πολιτικής και ταυτόχρονα την προσπάθεια να έχουμε δυνατό το εθνικό μέτωπο σε μια διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, χωρίς ορισμένο χρονικό ορίζοντα". "Αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις, στην πρόταση Νίμιτς δεν μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας", η πρώτη εκτίμηση της ΠΓΔΜ.

    Οι απόψεις των κομμάτων

    Την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία ολοκλήρωσε την Παρασκευή η Υπουργός Εξωτερικών.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής και την γγ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Περίπου 40 λεπτά της ώρας, κράτησε η συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, η υπουργός Εξωτερικών.

    Αμέσως μετά την κατά ιδίαν συνάντηση τους, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι "είμαστε εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης" και πρόσθεσε ότι "η Βουλή στηρίζει τις εθνικές θέσεις". "Εργαζόμαστε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα", τόνισε από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών.

    "Απαιτούμε να υπάρχει σαφής επεξήγηση" ότι το όνομα θα περιλαμβάνει "καθαρά γεωγραφικό όρο", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα", πρόσθεσε και τόνισε: "Εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις για όλα τα άλλα, μπορούν τα πράγματα τουλάχιστον τυπικά να κλείσουν".

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ "τηρεί στάση αναμονής για όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με το θέμα αυτό".

    Ένα βήμα εμπρός, χαρακτήρισε το νέο πακέτο Νίμιτς ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η πτυχή του εύρους της χρήσης και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

    Ο ΣΥΝ, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το θέμα να γίνει πεδίο τεχνητής πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Η νέα πρόταση Νίμιτς δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε από τη συνείδηση του ελληνικού λαού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας επιβάλουν τη σύνδεση των αμερικανικών εκλογών με την ταχεία επίλυση του θέματος. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια πιό σθεναρή αντιμετώπιση του θέματος", πρόσθεσε.

    Η πρόταση Νίμιτς δεν καλύπτει τους ελληνικούς ορούς όπως αυτοί αποτυπώνονται στην εθνική κόκκινη γραμμή δηλ. μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Τροποποιήσεις ζητά η ΠΓΔΜ

    Η πρώτη αντίδραση από τα Σκόπια ήρθε από τον πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    "Ο πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, με την επιστροφή του από τη Ν.Υόρκη, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τις συνομιλίες, που είχε, καθώς και για την προτεινόμενη δέσμη ιδεών του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις, η δέσμη αυτή ιδεών, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και οριστικής υπέρβασης της εκκρεμότητας της ονομασίας", δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Με σκοπό να διαμορφωθεί κοινή και συμφωνημένη θέση, ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι, στη διάρκεια της άλλης εβδομάδας, θα συγκαλέσει συντονιστική συνάντηση της ηγεσίας της χώρας, με σκοπό να διαμορφωθεί κοινή και συμφωνημένη θέση για την πρόταση Νίμιτς.

    [04] Πολιτική

    Δυσφορία Αθήνας για βίζα προς ΗΠΑ

    10/10/2008 3:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    "Η Ελλάδα ποτέ δεν αποδέχθηκε τη λογική των πιέσεων μεταξύ συμμαχικών χωρών", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτώμενη για την απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν από το πρόγραμμα κατάργησης βίζας τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα, είτε για τουριστικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους.

    Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απόφαση και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι αυτό δεν προάγει την ενίσχυση των επαφών μεταξύ φίλων λαών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή δεν θα είναι η τελική απόφαση της αμερικανικής διοίκησης.

    [05] Πολιτική

    Επιστολή Βαρθολομαίου για Βατοπαίδι

    10/10/2008 1:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 5:24:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ενημέρωση για το θέμα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ζητεί με επιστολή του την οποία απέστειλε στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει η "Καθημερινή", ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρει ότι: "Μετά τον δημιουργηθέντα θόρυβο στην Ελλάδα και γενικότερα, γύρω από τη Μονή Βατοπαιδίου και τις σχετικές προς αυτόν συνεδριάσεις της διπλής Ιεράς Συνάξεως, εντέλεστε όπως ενημερώσετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο επίσημα και υπεύθυνα, δεδομένου ότι δέχεται πολλές ερωτήσεις γι αυτό".

    Στην Επιτροπή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα προσέλθει, για το θέμα του Βατοπαιδίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Κώστας Γκράτσιος, κατόπιν αιτήματος του συνόλου της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι υπήρξε μεθόδευση για την παραχώρηση των ακινήτων του Δημοσίου από την Εταιρεία και πώς επιχειρείται συγκάλυψη της υπόθεσης. Θα έχει προηγηθεί η ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατόπιν παλαιότερου αιτήματος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Εν τω μεταξύ, 31 συμβόλαια με τα οποία μεταβιβάστηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου 260 ακίνητα του Δημοσίου σε αντάλλαγμα προς τη λίμνη Βιστωνίδα δημοσιοποίησε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για όργιο λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.

    Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι δεν εμπλέκεται στην έρευνα της δικαιοσύνης, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένει.

    "Με τη δημιουργία εντυπώσεων δεν πετυχαίνει κανείς τίποτα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και συγκεκριμένα τις ανταλλαγές ακινήτων με τη λίμνη Βιστωνίδας. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για την υπόθεση η οποία ερευνάται από δύο εισαγγελείς και δεν έχει τίποτα να προσθέσει.

    Σε ερώτηση αν νομικά δεν έπρεπε να ανταλλαγούν πολλά από τα ακίνητα, απάντησε πως όλες οι πτυχές της υπόθεσης ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη στην οποία η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη. Σε παρεμφερή ερώτηση υπενθύμισε πως οι αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας πάρθηκαν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2003 και αυτό το αποσιωπά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως αυτές τις αποφάσεις τις ακύρωσε η κυβέρνηση και όλα τα άλλα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

    Ερωτηθείς για τον μάρτυρα που κατέθεσε ότι είχε πάει τον κ. Εφραίμ στο Μέγαρο Μαξίμου και σε υπουργούς, επανέλαβε τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου πως όποιος έχει κάτι επιλήψιμο να καταγγείλει δεν έχει παρά να πάει στον εισαγγελέα. "Επιμένω στη λέξη επιλήψιμο", συνέχισε και σημείωσε ότι οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση θα κρίνουν.

    Το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το αίτημά του να μεταβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή.

    Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και εκθέτουν την κυβέρνηση, "από τα 31 συμβόλαια για τα οποία σας μιλήσαμε χθες, συμβόλαια που φέρουν όλα την υπογραφή μίας συγκεκριμένης συμβολαιογράφου και, βέβαια, από το έγγραφο του υφυπουργού κ. Δούκα, που δρομολόγησε όλες αυτές τις ανταλλαγές" δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Το ερώτημα είναι, μέχρι πότε η κυβέρνηση θα κάνει πως δεν καταλαβαίνει; Το ερώτημα είναι, μέχρι πότε θα ακούμε φράσεις, όπως αυτή που ακούσαμε χθες από τον κ. Αντώναρο, ότι «με τη δημιουργία εντυπώσεων δεν πετυχαίνει κανείς τίποτα" τόνισε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν είναι εντυπώσεις αλλά στοιχεία: "Και άρα, το αμείλικτο ερώτημα είναι, μέχρι πότε θα περιμένουμε για να έρθει ο φάκελος στη Βουλή;"

    "Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να απευθυνθεί στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ζητώντας του να αποσταλεί ο σχετικός φάκελος. Πρέπει να προστατευθεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης στην Ελλάδα", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες από τη Βουλή.

    Για "Βατοπαιδιακό άγος" μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, και πρόσθεσε ότι παρά την προσπάθεια του προέδρου του Αρείου Πάγου δεν σημαίνει ότι το σκάνδαλο αυτό θα παραμείνει στο σκοτάδι.

    Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, θα καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία για ευθύνες και παραλείψεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για την επένδυση στη Μονή Τοπλού.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, μίλησε για "θράσος του Ευφραίμ", ο οποίος -όπως είπε- από μεσίτης του Θεού έγινε κτηματομεσίτης και με θράσος εκτοξεύει απειλές.

    [06] World Markets Dive Headfirst

    On a Tight Rope

    10 Οκτ 2008 15:50:00 (Last updated: 10 Οκτ 2008 18:20:34)

    By Betty Savourdou

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    Nervousness, instability and upset have yet again prevailed in world markets, due to the global financial crisis. The opening trading of the European markets recorded heavy losses up to 10 percent, while several world markets were forced to suspend their sessions. Right now, losses in Frankfurt and Paris are exceeding 8 percent, while the Athens market went down by 5.23 percent to 2,372.09 points. In the meantime, the Greek Capital Market Commission imposed a ban on short selling until late October. A sharp drop in Asian markets had preceded. The Hong Kong market reported a 9.59 percent fall, while the Nikkei index lost 9.62 percent. The International Monetary Fund announced a emergency-loan program to lend hundreds of billions of dollars to emerging markets.

    Crucial G7 Meeting

    At the summit of Finance ministers and central bankers from the Group of Seven nations which kicks off at 21:00 (Greek local time) in Washington, the USA are expected to be placed against the wall, as the rest G7 members hold Bushs policy accountable for the crisis.

    The US government should go on the offensive to address the financial crisis, said Friday US President George W. Bush, also admitting that nervousness was feeding on itself resulting in the markets headfirst dive.

    "The United States government is acting; we will continue to act to resolve this crisis and restore stability to our markets," Bush said in an eight-and-a-half minute statement in the White House Rose Garden.

    In his article in Times, British Prime Minister Gordon Brown called on world governments to follow into Britains footsteps and have banks nationalized, further underlining that new ideas should be submitted on the table.

    Translated by Areti Christou

    Read the story on other sources:

    BBC: Fear grips global stock markets

    Related News:

    Fit of Hysterics

    [07] Κοινωνία

    Από 14 έως και 16 Οκτώβρη

    Στη Βοιωτία οι "Γιατροί του Κόσμου"

    10/10/2008 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Το Νομό Βοιωτίας και συγκεκριμένα, την ευρύτερη περιοχή της Θήβας, επισκέπτεται η Κινητή Παιδο-Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου από την Τρίτη 14 έως την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008. Η ιατρική ομάδα που θα βρίσκεται στη Θήβα, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΛΗΤΩ", θα εξετάσει παιδιά σε δημοτικά και ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία αλλά και σε σχολείο με μαθητές Ρομά και πρόσφυγες. Η Κινητή Παιδο-Οδοντιατρική Μονάδα επισκέπτεται περιοχές της Ελλάδας με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη στοματική υγιεινή και την οδοντιατρική θεραπεία, καθώς και την πραγματοποίηση παιδιατρικής εξέτασης και εμβολιασμών από παιδίατρους.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επισκέψεων της Κινητής Ιατρικής Μονάδας στη Θήβα έχει ως εξής: Τρίτη 14 Οκτωβρίου: Η ιατρική ομάδα της Μονάδας "ΛΗΤΩ" θα εξετάσει μαθητές του Δημοτικού σχολείου στις Θεσπιές.

    Τετάρτη 15 Οκτωβρίου: Οι εθελοντές των ΓτΚ θα εξετάσουν παιδιά στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο και στο Νηπιαγωγείο Θήβας καθώς και, στα Δημοτικά σχολεία των δημοτικών διαμερισμάτων Ελεώνα, Υπάτου και Νεοχωρακίου.

    Πέμπτη 16 Οκτωβρίου: Η Ιατρική Μονάδα θα βρίσκεται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας όπου οι μαθητές είναι παιδιά Ρομά και πρόσφυγες.

    [08] Κόσμος

    Από καμικάζι βομβιστή

    Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

    10/10/2008 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Ορακζάι του Πακιστάν, με απολογισμό τουλάχιστον 30 νεκρούς και 100 τραυματίες. Κύριος λόγος της επίθεσης φαίνεται ότι είναι η συγκέντρωση στην περιοχή περίπου 500 αρχηγών φυλών που είναι εχθρικές προς τους Ταλιμπάν. Θέμα της συγκέντρωσής τους ήταν η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης στην περιοχή τους, εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάϊντα. Οι συγκεντρωθέντες δέχτηκαν επίθεση καμικάζι με αυτοκίνητο. Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας: "Συζητούσαμε σχέδια για την ανάληψη δράσης εναντίον τους, όταν ξαφνικά ένας άνδρας οδήγησε το αυτοκίνητό του στη μέση της συγκέντρωσης παρασέρνοντας ορισμένα άτομα και κατόπιν ανατίναξε το όχημα. Έπεσα κάτω αναίσθητος και όταν συνήλθα είδα γύρω μου νεκρούς και τραυματίες". Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται η πιο ήσυχη από τις επτά ημιαυτόνομες περιοχές του Πακιστάν και δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν.

    [09] Κοινωνία

    Για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες

    Κτηματολόγιο: σε δωδεκάωρες βάρδιες

    10/10/2008 6:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργούν σε δωδεκάωρη βάση (δηλαδή από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ) καθημερινά μέχρι Παρασκευή τα περισσότερα γραφεία κτηματογράφησης στην Αττική αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα τις Κυριακές 19 και 26 Οκτωβρίου όλα τα γραφεία θα είναι ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί ως τις 3.30 το μεσημέρι προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες στην υποβολή των δηλώσεών τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, στις 31 Οκτωβρίου.

    [10] Κοινωνία

    Λόγω του ποδηλατικού γύρου της Αθήνας

    Aλλαγές στις συγκοινωνίες την Κυριακή

    10/10/2008 6:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ θα γίνουν την Κυριακή, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας 9 -11 το πρωί, λόγω του ποδηλατικού γύρου της Αθήνας. Οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλ. κέντρο 185 για λεπτομέρειες.

    [11] Οικονομία

    Κόντρα για το ωράριο

    10/10/2008 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 6:44:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αναζωπυρώθηκε η διαμάχη για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μετά την πρόταση του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το συνεχές ωράριο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση του τζίρου λόγω και της κρίσης. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι θα εξοντωθούν οικονομικά εάν υιοθετηθεί το συνεχές ωράριο και ανοίγουν τις Κυριακές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί και μονομερείς αποφάσεις.

    Ζητά νέο συνεχόμενο ωράριο λειτουργίας

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικροί έμποροι που βλέπουν τις πωλησείς τους να μειώνονται έως και 10% σε σχέση με πέρυσι.

    Για να σπάσει τον πάγο στην αγορά, ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας προτείνει αιφνιδιαστικά στα μελή του, νέο συνεχόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τον επόμενο μηνά.

    Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα λειτουργούν Δευτέρα, Τέταρτη, Σάββατο από 10πμ έως 6μμ και Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00πμ με 21.00μμ. Συνολικά 57 ώρες την εβδομάδα.

    Σήμερα ισχύει διακεκομμένο ωράριο με τα καταστήματα να λειτουργούν από Δευτέρα, Τετάρτη. Σάββατο, από τις 09.00 έως τις 15.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00 με 14.30 και 17.30 με 21.00

    Μέχρι τώρα όσες, επιχειρήσεις εφαρμόζουν διακεκομμένο ωράριο, λειτουργούν 46 ώρες και 55 ώρες, όσες εφαρμόζουν συνεχές. Τα δε πολυκαταστήματα λειτουργούν 71 ώρες την εβδομάδα.

    Την αντίθεσή τους στην πρόταση του εμπορικού συλλόγου εξέφρασαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, η ΓΣΕΒΕ και η ΓΣΕΕ .

    Σε ανακοίνωσή δηλώνει την αντίθεση των εργαζομένων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και την πρόθεσή της να αγωνιστεί για το νομοθετημένο 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο και την Κυριακή αργία, την οποία κυβερνητικοί κύκλοι σε συνεργασία με κάποιες πολυεθνικές προσπαθούν να δώσουν επιστημονική τεκμηρίωση στην προσπάθεια κατάργησής της όπως αναφέρει.

    "Οι θέσεις της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας για αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων σε 57 ώρες την εβδομάδα και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στο χώρο του εμπορίου" αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η πρόταση του εμπορικού συλλόγου λειτούργησε ως το φιτίλι για να ανάψει πάλι η μάχη για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

    Οι αλυσίδες καταστημάτων επαναφέρουν το αίτημα που ήδη έχουν υποβάλλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης για οκτώ επιπλέον Κυριακές το χρόνο, την πρώτη δηλαδή Κυριακή κάθε μηνά εκτός των θερινών.

    Σε θέση μάχης οι έμποροι καταγγέλλουν αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , την ώρα που οι μεγάλοι της αγοράς ζητούν άδω και καιρό περισσότερη απελευθέρωση.

    Προς το παρόν το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν ανοίγει θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές: Δεν θέλουμε αιφνιδιασμούς. Ακούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε κάθε περίπτωση η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα είναι μονομερής.

    Πάντως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργούν από 3 έως 12 Κυριακές τον χρόνο, ενώ σε ορισμένες χώρες υπάρχει πλήρης απελευθέρωση.

    Το πλαίσιο που ισχύει στην χωρά μας απαγορεύει την λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, (πρατήρια, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία , μπαρ, καφενεία, κυλικεία, ανθοπωλεία, περίπτερα, καταστήματα ξηρών καρπών). Προβλέπει, ωστόσο, ότι κατά εξαίρεση , με απόφαση του οικείου Νομάρχη μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία ορισμένων καταστημάτων την Κυριακή, που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά τουριστικούς τόπους.

    [12] Οικονομία

    Κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς στα Ταμεία

    10/10/2008 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 4:59:35 μμ)

    Κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς των Ταμείων επιβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των ασφαλισμένων. Με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, επιβάλλεται η συνεχής μέτρηση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου, η ανά τρίμηνο αναλυτική έκθεση για την αξία της κινητής περιουσίας καθώς και δεοντολογικοί κανόνες για τα πρόσωπα των ταμείων που εμπλέκονται στις επενδύσεις. Η κ. Πετραλιά ξεκαθάρισε ότι τα ταμεία δεν εχουν αγορασει "τοξικά ομόλογα".

    Τι προβλέπει

    Με την απόφαση καθορίζονται τα επενδυτικά μέσα αλλά και οι κανόνες διαχείρισης, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αποδοτικότητα των επενδύσεων αλλά και να διασφαλιστεί η ύπαρξη ρευστότητας στα ταμεία.

    Καθορίζεται χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων που θα εξαρτάται από υποχρεωτική αναλογιστική μελέτη και επιδιώκεται η επένδυση σε τίτλους υψηλής εμπορευσιμότητας και εύκολης ρευστοποίησης.

    Ταυτόχρονα επιβάλλεται σχεδιασμός επενδυτικής πολιτικής, συνεχής μέτρηση κινδύνων και διαρκής μέτρηση αποδόσεων των χαρτοφυλακίων.

    Τέλος θεσμοθετείται η σε τριμηνιαία βάση αναλυτική έκθεση χαρτοφυλακίου του κάθε ταμείου, επιβάλλονται δεοντολογικοί κανόνες στα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων και θεσμοθετούνται επίσης μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου στα ταμεία, αλλά και υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα εισηγούνται τεκμηριωμένα στα ΔΣ των ταμείων σχετικά με τα ζητήματα επενδυτικής πολιτικής.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις απώλειες που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της οικονομικής κρίσης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Βάσει του νόμου, υπάρχει με την απόφαση που υπέγραψα σήμερα, το πλαίσιο εκείνο με τους κανόνες που αφορούν την επενδυτική συμπεριφορά και την επενδυτική πολιτική των Ταμείων, με στόχο, την αξιοπιστία και την απόλυτη διαφάνεια." τόνισε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά για την υπουργική απόφαση, επισημαίνοντας ότι τα Ταμεία δεν έχουν αγοράσει τα τοξικά ομολόγα:"Τα Ταμεία δεν έχουν καθόλου τα λεγόμενα «τοξικά προϊόντα», και πάνω απ όλα ποτέ τον τελευταίο ένα χρόνο, δεν έχουν ρευστοποιήσει απολύτως τίποτε και δεν πρόκειται να ρευστοποιήσουν από τα αποθεματικά τους και στο μέλλον".

    [13] Κοινωνία

    Στα "πράσα" πιάστηκαν εφοριακοί

    10/10/2008 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 5:33:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 100.000 ευρώ, συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών, από αστυνομικούς της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο εφοριακός φέρεται ότι είχε ζητήσει τα χρήματα από επιχειρηματία στο Αιγάλεω, προκείμενου να του μειώσει πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από φορολογικές παραβάσεις. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ο επόπτης και η ελεγκτής της ίδιας υπηρεσίας.

    Σε εξέλιξη ΕΔΕ

    Ο 64χρονος εφοριακός είχε ζητήσει από τον επιχειρηματία 100.000 ευρώ για να του μειώσουν πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που του είχε επιβληθεί ύστερα από φορολογικό έλεγχο.

    Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα. Όμως, ήδη είχε ενημερωθεί και η αστυνομία.

    Ο υποδιευθυντής του τμήματος Ελέγχων συνελήφθη στο γραφείο του στον 4ο όροφο της εφορίας. Δίπλα του βρέθηκε μια σακούλα σούπερ μάρκετ με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

    Στην κατοχή του βρέθηκαν έξι βιβλιάρια καταθέσεων, συνολικού ποσού 50.000 ευρώ, επιταγές αξίας 75.000 ευρώ και αποδεικτικό προθεσμιακής κατάθεσης 21.000 ευρώ.

    Από την προανάκριση προέκυψε η συμμετοχή δύο ακόμη εφοριακών στην υπόθεση.

    Η προέλευση των χρημάτων ερευνάται, ενώ η Αρχή Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος θα ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία των τριών εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ένορκη διοικητική εξέταση.

    [14] Κόσμος

    Στον Αχτισάαρι το Νόμπελ Ειρήνης 2008

    10/10/2008 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 5:51:58 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι για τις ανά τον κόσμο αποστολές διπλωματικής μεσολάβησης που έχει φέρει εις πέρας, απένειμε η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2008. Μεσολαβητής, μεταξύ άλλων, στην ειρηνευτική συμφωνία στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας, ο Μάρτι Αχτισάαρι, 71 ετών, αναγνωρίζεται για τις σημαντικές μεσολαβητικές του προσπάθειες στην επίλυση διεθνών συγκρούσεων, σε πολλές ηπείρους, για περισσότερο από 30 χρόνια, δήλωσε στο Όσλο ο πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ Ούλε Ντάνμπολτ Μιές.

    Διεθνής μεσολάβηση

    Ο Μάρτι Οϊβα Καλέβι Αχτισάαρι γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1937 στο Βιιπούρι και άρχισε την διπλωματική του καριέρα το 1965.

    Πρεσβευτής στην Τανζανία από το 1973 μέχρι το 1976, ορίσθηκε επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Ναμίμπια το 1977 και στη συνέχεια ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή, την οποία και θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία το 1990, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 80 επανήλθε στο φινλανδικό διπλωματικό σώμα, μέχρι το διορισμό του το 1987 στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα υπεύθυνου διοικητικών θεμάτων, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1991.

    Στη δεκαετία του '90 επανέρχεται στην Ευρώπη και ξεκινά δεκαπενταετή θητεία αδιάλειπτης ειρηνευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Από το Σεπτέμβριο 1992 μέχρι τον Απρίλιο 1993 βρίσκεται επικεφαλής ομάδας εργασίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Τον Ιούλιο 1993 ορίζεται ειδικός σύμβουλος στη Διεθνή Διάσκεψη για την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν αναλάβει καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Το 1999 κατορθώνει, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν, να πείσει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αλβανών αυτονομιστών ανταρτών στο Κόσοβο με αντάλλαγμα τον τερματισμό των νατοϊκών βομβαρδισμών.

    Τον Ιανούαριο 2005 αναλαμβάνει μεσολαβητική αποστολή στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ινδονησίας και τους αυτονομιστές του Κινήματος του Ελεύθερου Ατσεχ, σε ένοπλη σύρραξη από το 1976. Εξι μήνες αργότερα υπογράφεται ειρήνη.

    Το 2006, επιβλέπει εκ μέρους του ΟΗΕ την εξέλιξη των συνομιλιών ανάμεσα στους Σέρβους και τους Κοσοβάρους για τον καθορισμό των οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου. Διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση, καταθέτει την τελική του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο 2007 και προτείνει την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας. Το Κόσοβο θα κηρύξει την ανεξαρτησία του έναν χρόνο αργότερα.

    [15] Κοινωνία

    Νεκρός από κοκαΐνη μέσα στο περίπτερό του

    10/10/2008 12:22:00 μμ

    Άγνωστη ποσότητα κοκαΐνης κατάπιε 49χρονος περιπτεριούχος στην Λάρισας την στιγμή που αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών έκαναν εφόρμηση στο περίπτερο του για τον εντοπισμό ναρκωτικών. Αποτέλεσμα ήταν να πέσει νεκρός ενώ στο περίπτερο βρέθηκαν ηρωίνη και κοκαΐνη και συνελήφθη η 39χρονη σύντροφός του. Οι αστυνομικού επιτηρούσαν το περίπτερο έχοντα σχετικές πληροφορίες για την διακίνηση ναρκωτικών και την ώρα της εφόδου, ο 49χρονος κατάπιε ποσότητα κοκαΐνης, μέρος της οποίας έπεσε και στο έδαφος στην προσπάθεια των αστυνομικών να του την αποσπάσουν. Αμέσως άρχισε να έχει σπασμούς και να βγάζει αφρούς από το στόμα. Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο έφθασε έγκαιρα, αλλά ο 49χρονος είχε καταλήξει.

    [16] Κοινωνία

    Ανοίγουν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων

    10/10/2008 12:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοίγουν σήμερα, Παρασκευή, οι εργασίες της ΙΓ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στην αίθουσα της ολομέλειας και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν 300 "έφηβοι βουλευτές", 260 από την Ελλάδα, 20 Κύπριοι και 20 ομογενείς.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, θα υποδεχθεί τους "έφηβους βουλευτές" και θα χαιρετίσει τη Σύνοδό τους στις 7 το απόγευμα και θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής του προγράμματος, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

    Το Σάββατο και την Κυριακή οι έφηβοι θα συνεδριάσουν σε Επιτροπές, αντίστοιχες των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, και θα συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες.

    Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, των αρχηγών των Κομμάτων και μελών της Κυβέρνησης. Στο διάλειμμα των εργασιών της Ολομέλειας, αντιπροσωπεία των "εφήβων βουλευτών" θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό.

    Στους σταθερούς στόχους της πρωτοβουλίας αυτού του τμήματος της Βουλής των Ελλήνων βρίσκονται η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και η συμβολή στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση.

    [17] Κοινωνία

    Απεργία διαρκείας θα προτείνει η ΟΛΜΕ

    10/10/2008 11:06:00 πμ

    Απεργία διαρκείας από την 1η Δεκεμβρίου 2008 , αποφάσισε αργά χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ να προτείνει στον κλάδο και στις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών που θα συγκληθούν, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η απεργία προτείνεται να πάρει την μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή φοιτητές της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το νόμο πλαίσιο και τη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

    [18] Οικονομία

    Στις επενδύσεις των αποθεματικών τους

    Ρυθμίσεις για τα ταμεία

    10/10/2008 7:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δέκα κανόνες που θα ισχύουν στο εξής για την επένδυση των αποθεματικών από τις διοικήσεις των ταμείων, προωθεί η υπουργός Απασχόλησης, επισημαίνοντας ότι καθίσταται πιο αυστηρή η διαδικασία. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει άνευ ουσίας τις ρυθμίσεις και ζητάει διασφάλιση των αποθεματικών που φαίνεται πάντως ότι δεν έχουν εκτεθεί στις λεγόμενες τοξικές επενδύσεις. Τα χρήματα των ασφαλισμένων στη συντριπτική πλειονότητα των ταμείων είναι τοποθετημένα σε ελληνικά τραπεζικά ομόλογα. Φρένο σε επισφαλείς και αβέβαιες επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων θέτει το υπουργείο Απασχόλησης. Θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες για την εξασφάλιση της ρευστότητας και την αποδοτικότητα της επένδυσης, που θα πρέπει να γίνεται σε τίτλους με υψηλό βαθμό εμπορευσιμότητας ώστε να ρευστοποιούνται άμεσα τα προϊόντα. Επιβάλλονται συνεχείς μετρήσεις διαχείρισης των επενδυτικών κινδύνων, με τριμηνιαίες εκθέσεις καταγραφής της απόδοσης και της εξέλιξης και σε κάθε ταμείο δημιουργείται ειδικό τμήμα με επενδυτικούς συμβούλους, ενώ θα ελέγχονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

    Για ευχολόγια και δεκάλογους χωρίς αντίκρισμα, του υπουργείου Απασχόλησης έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα κοινωνικής πολιτικής Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του: "Απαιτεί να σταματήσει τώρα το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με όποια μορφή και αν γίνεται. Να επιστραφούν τα χρήματα χωρίς καμία απώλεια καθώς και τα κλεμμένα." "Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα ταμεία", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Πάντως η διεθνής οικονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τα ταμεία καθώς στο σύνολό τους οι φορείς έχουν επενδύσει σε ελληνικά τραπεζικά ομόλογα.

    [19] Κόσμος

    Μπιλ Γκέιτς: "Έπεσε" από την 1η θέση του Forbes

    10/10/2008 12:10:00 μμ

    Ο Γουόρεν Μπάφετ ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς σε μέγεθος περιουσίας κι έγινε έτσι ο πλουσιότερος αμερικανός στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην ανανεωμένη λίστα, η οποία θα δημοσιευθεί στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου, υπολογίζονται οι περιουσίες των πλουσιότερων Αμερικανών, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται ανάμεσα στους 400, μετά την οικονομική κρίση που μαίνεται από το Σεπτέμβριο, μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων. Ο πρόεδρος της εταιρίας Berkshire Hathaway πρόσθεσε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του μέσα σε διάστημα 33 ημερών, από τις 29 Αυγούστου ως την 1η Οκτωβρίου, κι έτσι αυτή ανέρχεται πλέον στα 58 δισεκατομμύρια δολάρια, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο το περιοδικό. Η περιουσία του Μπάφετ ξεπέρασε σε ύψος εκείνη του συνιδρυτή της Microsoft, που μειώθηκε κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο Μπιλ Γκέιτς βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes επί 15 συναπτά χρόνια.

    [20] Πολιτισμός

    Στην Artower Agora/ Ourania Gallery

    Έκθεση της Ρένας Ανούση Ηλία

    10/10/2008 11:52:00 πμ

    Ακουαρέλες, τοιχογραφίες, χαρακτικά κυρίως ξυλογραφίες απαρτίζουν την αναδρομική έκθεση της χαράκτριας και ζωγράφου Ρένας Ανούση Ηλία, που παρουσιάζεται έως τις 25 Οκτωβρίου στην Artower Agora/ Ourania Gallery.

    Μορφές αγγελικές με γυρτό κεφάλι που συχνά αιωρούνται αλλά και τοπία που σφύζουν από ζωή, τα έργα της γεμάτα τρυφερότητα εστιάζουν πάντα στον άνθρωπο και στη φύση όχι μόνο με την υλική τους υπόσταση αλλά και με τη μεταφυσική τους, εκφράζοντας ελπίδα και αισιοδοξία.

    Η Ρένα Ανούση - Ηλία γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. με υποτροφία στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού. Έλαβε έπαινο για τη διπλωματική της στην έγχρωμη ξυλογραφία και δίπλωμα θεωρητικών Σπουδών. Εργάσθηκε ως Εκπαιδευτικός Τέχνης και έχει λάβει μεγάλες τιμές για τη σπουδαία δράση της στο χώρο. Ασχολείται με την καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε 28 ατομικές και 100 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ισπανία, Ιράκ, Ρωσία, Ιαπωνία κ.α.).

    Έργα της έχουν ξεχωρίσει και βραβευτεί από την Εταιρεία Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών, το Σύλλογο Πνευματικής Ανάπτυξης Ελληνίδων και από τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, του Συλλόγου Αποφοίτων της ΑΣΚΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έργα της υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Πνευματικό Κέντρο και την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηνών, στην Ακαδημία Κρήτης, στο Μουσείο Δελφών κ.α. καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδος και του εξωτερικού.

    Ώρες και Μέρες λειτουργίας: Τετ - Πεμ - Παρ : 15.00 - 20.00 και Σαβ: 12.00 - 16.00 Artower Agora / Ourania Gallery Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Πλατεία Τηλ: 2103246100 www.artower.gr

    [21] Τεχνολογία

    Σούπερ-κόλλα α λα Σπάϊντερμαν

    10/10/2008 12:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Science, New Scientist, AFP

    Μια ξηρή κόλλα, η οποία μιμείται, αλλά και ξεπερνά κατά πολύ τη θαυμαστή ιδιότητα, που έχουν τα κολλώδη πόδια των σαυρών να αψηφούν τη βαρύτητα, αναπτύχθηκε από αμερικανούς επιστήμονες, φέρνοντας κοντύτερα την εποχή του...Σπάϊντερμαν και την ικανότητα των ανθρώπων να περπατάνε σε τοίχους και ταβάνια! Η κόλλα είναι τρεις φορές ισχυρότερη από προηγούμενες κόλλες εμπνευσμένες από τις σαύρες και δέκα φορές ισχυρότερη από την ικανότητα των ίδιων των σαυρών να κολλάνε στα ταβάνια.

    Οι επιστήμονες ανέκαθεν γοητεύονταν από τις απίστευτες ικανότητες που έχουν οι σαύρες να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και κυρίως σε ταβάνια, προσκολλώμενες ακόμα και σε ένα δάκτυλο μόνο, και εδώ και καιρό πασχίζουν να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Ανακαλύφθηκε ότι το μυστικό των σαυρών βρίσκεται σε μικροσκοπικές ελαστικές τρίχες στα άκρα των ποδιών τους, που διακλαδίζονται στην άκρη τους σε ακόμα μικρότερες τρίχες διαφορετικών διαμέτρων (λέγονται «σπάτουλες»), οι οποίες τους επιτρέπουν να στηρίζουν το μεγάλο βάρος τους ακόμα κι όταν στέκονται ανάποδα στο ταβάνι.

    Χημικοί από τέσσερα αμερικανικά εργαστήρια (πανεπιστήμιο Ντέιτον στο Οχάιο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργίας, εργαστήριο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πανεπιστήμιο Άκρον) συνεργάστηκαν για να λύσουν το αίνιγμα και βρήκαν ότι μπορούν να αναπαράγουν την ικανότητα της σαύρας, χρησιμοποιώντας ειδικά ευθυγραμμισμένους και κάθετα περιπεπλεγμένους νανοσωλήνες άνθρακα (κάτι σαν σπαγγέτι ή κληματαριά) που μιμούνται τις μικροσκοπικές τρίχες στα πόδια των σαυρών.

    Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποίησαν τις ελκτικές δυνάμεις σε ατομική κλίμακα, που είναι γνωστές ως «δυνάμεις βαν ντερ Βάαλς», από το όνομα του ολλανδού φυσικού και νομπελίστα (1910) που τις ανακάλυψε. Όταν το σημείο επαφής της κόλλας με μια επιφάνεια είναι πολύ μικρό, τότε οι ισχυρές κβαντικές δυνάμεις δρουν απευθείας σε αυτό το σημείο. Το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται, καθώς οι πολλές μπερδεμένες μικροσκοπικές τρίχες (ή νανοσωλήνες στην περίπτωση της κόλλας) επιτρέπουν πολλά μικρά σημεία να αγγίζουν ταυτόχρονα την επιφάνεια, κάνοντας ουσιαστικά αυτό που κάνουν οι σαύρες με φυσικό τρόπο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πανίσχυρη κόλλα, όπως και το πόδι της σαύρας, ξεκολλά εύκολα με ένα απλό τράβηγμα κάθετα.

    Σε γυάλινη επιφάνεια ένα μόνο τετραγωνικό εκατοστό της νέας κόλλα μπορεί να σηκώσει βάρος 1,6 κιλών. Οι ερευνητές προσδοκούν η κόλλα τους να φέρει επανάσταση στις κολλητικές ουσίες και να έχει ποικίλες πρακτικές εφαρμογές (π.χ. σε συγκόλληση ηλεκτρονικών συσκευών), αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομική διάσταση, επειδή οι θαυματουργοί νανοσωλήνες άνθρακα, προς το παρόν, είναι ακριβοί ως πρώτη ύλη, αν και μέσα σε λίγα χρόνια το κόστος τους έχει ήδη μειωθεί θεαματικά.

    Η ανακάλυψη της κόλλας περιγράφεται σε εργασία των ερευνητών στο περιοδικό Science, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και του New Scientist.

    [22] Τεχνολογία

    Ηλεκτρονικά συστήματα με ...ανοσοποιητικό

    10/10/2008 11:58:00 πμ

    Ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων της Δυτικής Αγγλίας, του Μπρίστολ και της Υόρκης συνεργάζονται για να αναπτύξουν μια ριζοσπαστική καινοτομία: ηλεκτρονικά συστήματα που θα μπορούν να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν τα προβλήματά τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Το έργο καλείται SABRE (από τα αρχικά γράμματα στην αγγλική γλώσσα της φράσης Αυτοθεραπευόμενες κυτταρικές Αρχιτεκτονικές για Βιολογικής έμπνευσης άκρως Αξιόπιστα Ηλεκτρονικά συστήματα). Η έρευνα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη βιολογικά εμπνευσμένων ηλεκτρονικών συστημάτων για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών (επικοινωνίες, πληροφορική, συστήματα ελέγχου κ.α.).

    Οι ψηφιακές ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται πλέον παντού και από αυτές εξαρτώνται οι άνθρωποι για την εργασία τους, την ψυχαγωγία τους, τις μεταφορές τους κλπ. Καθώς όμως ένα και μόνο τσιπ είναι συχνά «φορτωμένο» με εκατοντάδες χιλιάδες επιμέρους συστατικά, αν ένα από αυτά δυσλειτουργήσει, τότε όλο το ηλεκτρονικό σύστημα (και συχνά η ζωή μας) απειλείται με καταστροφή.

    Οι κατασκευαστές υλικού (hardware) έχουν επιτύχει μέχρι τώρα αξιοσημείωτα επίπεδα αξιοπιστίας, όμως καθώς οι συσκευές γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, προκύπτει η ανάγκη τα ίδια τα ηλεκτρονικά συστήματα να μπορούν να αυτοδιορθώνονται και να συνεχίζουν να λειτουργούν, ακόμα κι αν ένα συστατικό τους πάθει βλάβη. Σήμερα τα περισσότερα ηλεκτρονικά δεν σχεδιάζονται ακόμα με αυτή τη λογική, με εξαίρεση ορισμένα κρίσιμα συστήματα στις αερομεταφορές, τις εξερευνήσεις του διαστήματος και τη βιομηχανία).

    Εμπνεόμενοι από την φύση, οι βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά συστήματα που θα βασίζονται σε μια δομή «κυττάρων», τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται για να διαφυλάσσουν την ακεραιότητα όλου του συστήματος, να κάνουν διάγνωση των βλαβών και να αυτοδιορθώνονται, όπως ουσιαστικά κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, χωρίς συνειδητή παρέμβαση από τον τελευταίο.

    Μελετώντας την πολυκυτταρική δομή των ζωντανών οργανισμών και τα προστατευτικά ανοσοποιητικά συστήματά τους, οι ερευνητές σκοπεύουν να σχεδιάσουν ανάλογες «φυσικές» αρχιτεκτονικές για τα ηλεκτρονικά, οι οποίες θα ξεπερνούν τα λάθη και τα προβλήματα όταν συμβαίνουν, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ασφαλέστερων ηλεκτρονικών συσκευών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 October 2008 - 16:51:06 UTC