Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EU Guarantees €50,000, Greece €100,000
  • [02] Ανταλλαγή πυροβολισμών με ένα νεκρό
  • [03] Υποχρεωτική προσγείωση ουγγρικού αεροσκάφους
  • [04] Λισσαβόνα: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου
  • [05] Επανένταξη Δαϊλάκη στην ΚΟ της ΝΔ
  • [06] Τμήμα κλίμακας του Πύργου του Άιφελ σε δημοπρασία
  • [07] Υπόθεση εξαφάνισης Άλεξ
  • [08] Εκδηλώσεις για τις "Νέες τεχνολογίες"
  • [09] Έλληνας αστρονόμος νονός αστεροειδή

    [01] Coordinated Response

    EU Guarantees 50,000, Greece 100,000

    07 Οκτ 2008 14:02:00 (Last updated: 07 Οκτ 2008 19:10:26)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA

    Amid anxiety and uncertainty sparked by the global financial crisis, the Finance Ministers of the 27-nation bloc agreed Tuesday in Luxemburg to hike the minimal levels of bank deposit guarantee in the EU from 20,000 euros to at least 50,000 euros, with a view to tackling the global financial crisis. However, some EU nations said they would guarantee deposits up to 100,000 euros. Earlier, the EU Finance Ministers noted that campaigns to break the impasse should take place at national level. Europe works in unison to combat the financial crisis and is intent on concerted actions, commented French Finance Minister Christine Lagarde.

    Statements by Alogoskoufis

    Greece intends to guarantee deposits up to 100,000 euros, said Greek Finance Minister Giorgos Alogoskoufis shortly after the EcoFin meeting.

    "We intend to submit the relevant amendment to Parliament really soon and raise the limit from 20,000 to 100,000 euros," commented Alogoskoufis.

    He also noted that the Government would commit itself to its pledge to do whatever it takes to safeguard the bank deposits of the Greek people. "It is a political commitment which we clearly made last week," stressed Alogoskoufis.

    The Netherlands said it would also guarantee bank deposits up to 100,000 euros. However, Denmark, Finland and the eastern European newcomers argued that such an amount would weigh down their state budgets. It was their reservations that talked the EcoFin out of raising the minimum bank deposit guarantee to 100,000 euros for all EU members.

    [02] Κοινωνία

    Ανταλλαγή πυροβολισμών με ένα νεκρό

    7/10/2008 11:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης μεταξύ αστυνομικών και τριών αγνώστων στον Αλμυρό Μαγνησίας. Από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκε ένα άτομο και οι άλλοι δύο διέφυγαν.

    Νωρίτερα, το αυτοκίνητο καταδιώχθηκε στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι επιβάτες δεν σταμάτησαν σε κλήσεις των αστυνομικών.

    Στο αυτοκίνητο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και επί τόπου έσπευσε εισαγγελέας.

    [03] Κόσμος

    Υποχρεωτική προσγείωση ουγγρικού αεροσκάφους

    7/10/2008 9:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ουγγρικό ήταν τελικά το δυτικό αεροσκάφος το οποίο υποχρεώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου σε αναγκαστική προσγείωση από ιρανικά μαχητικά, καθώς παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν. Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί.

    Το ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ επανέλαβε σήμερα προηγούμενες πληροφορίες του αναφέροντας ότι το αεροσκάφος που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Ιράν ήταν ουγγρικό που χρησιμοποιείτο για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και κατευθυνόταν στο Αφγανιστάν, ενώ επί του αεροσκάφους επέβαιναν μόνο Ούγγροι πολίτες και όχι Αμερικανοί.

    [04] Κόσμος

    Λισαβόνα, Πορτογαλία

    Λισσαβόνα: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου

    7/10/2008 9:22:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επισήμως αναγνώρισε την Τρίτη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, χαρακτηρίζοντάς την "μη αναστρέψιμη", ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Λουίς Αμάντο. Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της χώρας τόνισε: "Είναι προς το συμφέρον του πορτογαλικού κράτους να προχωρήσει σήμερα στην επίσημη αναγνώριση του Κόσοβου", υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι η 22η της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

    Μόνο πέντε χώρες μέλη της ΕΕ αρνούνται πάντα να αναγνωρίσουν την πρώην σερβική αυτή επαρχία: η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

    "Έχουμε τη γνώμη ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου έχει γίνει ένα γεγονός μη αναστρέψιμο", εξήγησε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας. Η αναγνώριση θα επιτρέψει "και την ενίσχυση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. Τέλος ο κ. Αμάντο υπογράμμισε "την αλλαγή στο γεωπολιτικό πλαίσιο" που δημιουργήθηκε με την ρωσογεωργιανή κρίση και την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. "Η Ρωσία αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα της πράξης της, αναγνωρίζει ταυτόχρονα και τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου", εκτίμησε ο κ. Αμάντο.

    [05] Πολιτική

    Επανένταξη Δαϊλάκη στην ΚΟ της ΝΔ

    7/10/2008 9:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 9:28:22 μμ)

    Πηγή: NET 105.8

    Με 152 βουλευτές και πάλι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έκανε γνωστό ότι ο βουλευτής Δράμας Σταύρος Δαϊλάκης εντάσσεται και πάλι στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

    Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε τα εξής: "Σας γνωρίζω ότι ο βουλευτής Δράμας κος Σταύρος Δαϊλάκης, εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και παρακαλώ για τις κατά τον Κανονισμό της Βουλής, από μέρους σας ενέργειες".

    Στο μεταξύ, στο προεδρείο της Βουλής μετέχουν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, όπως προβλέπεται στο νέο κανονισμό της Βουλής για αναλογικό προεδρείο.

    Έκτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Δραγασάκης από το ΣΥΡΙΖΑ, με 239 ψήφους, και έβδομος αντιπρόεδρος ο Βαϊτσης Αποστολάτος του ΛΑΟΣ, με 223 ψήφους.

    [06] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Τμήμα κλίμακας του Πύργου του Άιφελ σε δημοπρασία

    7/10/2008 8:59:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σε δημοπρασία θα βγει στις 20 0κτωβρίου στο Παρίσι ακόμα ένα τμήμα της κλίμακας του Πύργου του Άιφελ, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον οίκο Αντέρ, ο οποίος πέρυσι έβγαλε σε δημοπρασία άλλο τμήμα της κλίμακας, με τιμή εκκίνησης 180 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για ένα τμήμα της ελικοειδούς κλίμακας, που κάποτε χρησιμοποιείτο στον Πύργο, μήκους τρεισήμισι περίπου μέτρων, με 18 σκαλοπάτια και βάρος 700 κιλά. "Ένωνε" κάποτε τον δεύτερο με τον τρίτο όροφο του Πύργου, φυσικά μαζί με την υπόλοιπη κλίμακα. Φυλάσσεται από το 1983.

    Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι χρονολογείται από το έτος 1889. Το εκπλειστηρίασμα λόγω του βάρους του θα "παρίσταται" μόνον φωτογραφικά στο χώρο της εκδήλωσης του οίκου Αντέρ. Το συγκεκριμένο τμήμα κλίμακας εκτιμάται ότι μπορεί να πωληθεί τελικά για 80 χιλιάδες ευρώ. Αλλά τέσσαρα κομμάτια της κλίμακας φιλοξενούνται σε μουσεία και μία εικοσάδα τμημάτων της ίδιας ελικοειδούς κλίμακας πλειστηριάστηκαν πολύ σύντομα μετά το 1983.

    Πάντως όπως διέρρευσε, αγοραστής συλλέκτης εκείνης της περιόδου, έδωσε το κομμάτι του για πλειστηριασμό. Υπενθυμίζεται η δημοπρασία της 19ης Νοεμβρίου 2007, οπότε τμήμα κλίμακας μήκους τεσσερισήμισι μέτρων με τιμή εκκίνησης 15-20 χιλιάδες ευρώ τελικά "έπιασε" τα 180 χιλιάδες ευρώ, μετά πολύ σκληρή αναμέτρηση Γάλλου, Βρετανού, Ινδού και Ρώσου συλλέκτη...τυχερότερη δε απ όλους στάθηκε τελικά η ολλανδική εταιρεία "Αϊφελ", από το επώνυμο του μεγάλου μηχανικού της Γαλλίας, του Γουσταύου Αϊφελ, στην οποία τελικά κατακυρώθηκε το εκπλειστηρίασμα.

    [07] Κοινωνία

    Κατάθεση αστυνομικού της Ασφάλειας Βέροιας

    Υπόθεση εξαφάνισης Άλεξ

    7/10/2008 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την κατάθεση αστυνομικού της Ασφάλειας Βέροιας συνεχίστηκε η δίκη των πέντε ανήλικων που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, που συμμετείχε στις προανακριτικές έρευνες για την υπόθεση, είχε συναντήσει τα παιδιά αμέσως μετά την αρχική τους ομολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ότι διέπραξαν τη δολοφονία του Άλεξ, προκειμένου να του υποδείξουν το σημείο όπου είχαν εναποθέσει το άψυχο σώμα. Πάντως, ο αστυνομικός φέρεται να κατέθεσε στην κεκλεισμένων των θυρών αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης ότι οι ανήλικοι τού υπέδειξαν διαφορετικά ο καθένας σημεία για το πού είχαν μεταφέρει τον άτυχο 11χρονο.

    "Ήταν ιδιαίτερα καταπονημένα τα παιδιά", φέρεται να κατέθεσε κληθείς να ανακαλέσει στη μνήμη του τις στιγμές εκείνες. Εξάλλου, αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν για τον εντοπισμό του Άλεξ από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισής του, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2006. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του συγκεκριμένου αστυνομικού. Την ίδια μέρα αναμένεται να καταθέσει και η αδελφή του κατηγορούμενου Αλβανού.

    [08] Τεχνολογία

    Athens Digital Week στην Αθήνα

    Εκδηλώσεις για τις "Νέες τεχνολογίες"

    7/10/2008 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τίτλο Athens Digital Week, οργανώνονται εκδηλώσεις για τις "Νέες τεχνολογίες", στην "Τεχνόπολη" στο Γκάζι από 16-19 Οκτωβρίου και στο Σύνταγμα από 13-19 του μηνός. Έτσι, η "Τεχνόπολη" στο Γκάζι θα μεταμορφωθεί από την Πέμπτη 16 ως την Κυριακή 19 Οκτωβρίου σε μία διαδραστική εμπειρία με ελεύθερη είσοδο για όλους, προσφέροντας ψυχαγωγία και γνώσεις γύρω από τα εξαιρετικά επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εποχής. Παράλληλα, από τη Δευτέρα 13 ως την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η πλατεία Συντάγματος θα είναι το σημείο αναφοράς του Athens Digital Week με ειδικά happenings και διαδραστικές παρουσιάσεις με σκοπό την εξοικείωση με την τεχνολογία και την ενημέρωση για την ψηφιακή Ελλάδα.

    Η θεματολογία του "Athens Digital Week", που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο, καλύπτει πολλούς διαφορετικούς τομείς και περιλαμβάνει παρουσιάσεις από κορυφαίους επιστήμονες και ειδήμονες διεθνούς φήμης, χώρους εκπαίδευσης και εξοικείωσης του κοινού με τις νέες τεχνολογίες, προβολές, παραστάσεις, διαγωνισμούς, εκθέσεις πρωτοποριακών τεχνολογιών και διαδραστικές πλατφόρμες ενημέρωσης κοινού.

    Το Live Zone, θα είναι η ζωντανή ζώνη της διοργάνωσης για μικρούς και μεγάλους φίλους της τεχνολογίας, με τη συμμετοχή του Corallia Clusters Initiative και τα επιτεύγματα της μικροηλεκτρονικής αποκλειστικά από Έλληνες επιστήμονες, του Αthens Information Technology (AIT) με τα υπερσύγχρονα συστήματα ψηφιακής αναγνώρισης, καθώς και της Ελληνογερμανικής Αγωγής με τα "έξυπνα ρούχα" και την εξ αποστάσεως διδασκαλία της μουσικής με χρήση υπολογιστή. Το Experience Zone, είναι η εκπαιδευτική ζώνη του Athens Digital Week και θα υποδεχτεί τους λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία, ειδικά τους μικρούς σε ηλικία μαζί με τους γονείς τους. Οι εκπαιδευτικές θεματικές θα είναι γύρω από την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο για τα παιδιά και την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, όπως τις τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης, θα γίνει μια εισαγωγή στους κανόνες και τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο.

    Το Talk Zone, του Athens Digital Week, με θεματολογία επίκαιρη και ζωντανό διάλογο με το κοινό, από τις 11.00 έως τις 21.30 προσκαλεί τους επισκέπτες να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να προβληματιστούν.

    [09] Τεχνολογία

    Θεσσαλονίκη

    Έλληνας αστρονόμος νονός αστεροειδή

    7/10/2008 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον αστρονόμο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Κλεομένη Τσιγάνη τίμησε η Επιτροπή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) που δίνει ονόματα στους αστεροειδείς, δίνοντας το όνομά του στον αστεροειδή που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν γνωστός με τα στοιχεία 1999 RC221. Εφεξής, ο αστεροειδής αυτός θα ονομάζεται 21775 Tsiganis, όπου ο αριθμός 21775 δηλώνει τη θέση του αστεροειδούς στον κατάλογο εκείνων των οποίων η τροχιά έχει υπολογισθεί με ακρίβεια. Ο αστεροειδής 1999 RC221 ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1999 με το τηλεσκόπιο LONEOS του αστεροσκοπείου Lowell. Έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιόμετρα και η τροχιά του έχει μεγάλο ημιάξονα 2,23 Αστρονομικές Μονάδες, εκκεντρότητα 0.14, κλίση 5 μοιρών ως προς το επίπεδο της τροχιάς της Γης και περίοδο 3,33 έτη. Παρ΄ όλο που η ερευνητική δουλειά του Κλεομένη Τσιγάνη σχετίζεται με τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών, η τροχιά του αστεροειδούς 21775 Tsiganis δεν παρουσιάζει την παραμικρή ένδειξη Χάους!.

    Ο Κλεομένης Τσιγάνης πήρε το πτυχίο Φυσικής το 1996 και το διδακτορικό του το 2002 από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Θέμα του διδακτορικού του ήταν η χαοτική διάχυση των αστεροειδών. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το πρόγραμμα Marie Curie της Ε.Ε. και εργάσθηκε για δύο χρόνια στο Αστεροσκοπείο της Νίκαιας. Εκεί ασχολήθηκε στην ομάδα που εισηγήθηκε το μοντέλο της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος, το οποίο είναι σήμερα γενικά αποδεκτό, και συνέδεσε τον Όψιμο Σφοδρό Βομβαρδισμό με τη δομή της ζώνης των αστεροειδών. Σήμερα, είναι Λέκτορας στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Ο μοναδικός άλλος Έλληνας, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε αστεροειδή, είναι ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, υπεύθυνος πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 October 2008 - 20:50:06 UTC