Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τον Αμπάς
  • [02] Προειδοποίηση της Ουάσιγκτον
  • [03] Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο
  • [04] Συνεχίζονται τα σενάρια συνεργασιών
  • [05] Αποφασισμένη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία
  • [06] Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας
  • [07] Στη Γερμανία μεταφέρεται η ανάκριση για τη Siemens

    [01] Μ. Ανατολή

    Γάζα, Παλαιστίνη

    Αντιπαράθεση για τον Αμπάς

    6/10/2008 11:16:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δεν θα αναγνωρίζουν πλέον τον Μαχμούντ Αμπάς ως πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τις 8 Ιανουαρίου, οι βουλευτές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, μετά από συνεδρίαση που είχαν στη Γάζα, καθώς εκτιμούν ότι η θητεία του λήγει αυτήν την ημερομηνία. Η ημερομηνία λήξης της θητείας του Αμπάς βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του κόμματός του, της Φάταχ, και των ισλαμιστών της Χαμάς. Ο θεμελιώδης νόμος, το σύνταγμα της Παλαιστινιακής Αρχής, το οποίο επικαλείται η Χαμάς, ορίζει στα τέσσερα χρόνια τη θητεία του προέδρου και ο Αμπάς εξελέγη στις 8 Ιανουαρίου 2005. Ωστόσο ο εκλογικός νόμος, στον οποίο βασίζεται η Φάταχ, αναφέρει ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να παρατείνει τη θητεία του Αμπάς κατά ένα έτος αφού η Βουλή, στην οποία κυριαρχεί η Χαμάς, εξελέγη τον Ιανουάριο του 2006 και έχει τετραετή θητεία.

    "Η θητεία του προέδρου Αμπάς λήγει στις 8 Ιανουαρίου και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του ούτε για ένα λεπτό μετά από αυτήν την ημερομηνία", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Αχμαντ Μπαχάρ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. "Ο πρόεδρος Αμπάς θα πρέπει να επιφορτίσει την κεντρική εκλογική επιτροπή με την προετοιμασία των νέων προεδρικών εκλογών", πρόσθεσε. Η Χαμάς εκτιμά ότι ο Μπαχάρ μπορεί να αναλάβει προσωρινά την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Αζίζ Ντοβέικ, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αναλάβει αυτό το καθήκον, σήμερα κρατείται στο Ισραήλ. Ο Αμπάς από την πλευρά του προτείνει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί κατόπιν συμφωνίας των δύο κομμάτων.

    [02] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Προειδοποίηση της Ουάσιγκτον

    6/10/2008 10:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 11:38:20 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μια συριακή στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο έπειτα από μία σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις θα ήταν "απαράδεκτη", ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Η συριακή κυβέρνηση έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων στην μεθόριο με τον βόρειο Λίβανο, δημιουργώντας ανησυχίες στη Βηρυτό πως η Δαμασκός προετοιμάζει εισβολή. Οι επιθέσεις στη Δαμασκό και στην πόλη της Τρίπολης στον Λίβανο τον περασμένο μήνα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση κι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ. Το έδαφος του βορείου Λιβάνου υπήρξε κατά τους προηγούμενους μήνες θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες του Λιβάνου. Η συριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας στη μεθόριό της.

    [03] Κόσμος

    Σαναά, Υεμένη

    Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο

    6/10/2008 10:18:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Την εξάρθρωση στη χώρα του "ενός τρομοκρατικού δικτύου" ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, τονίζοντας ότι το δίκτυο αυτό σχετίζονταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ότι τα μέλη του πρόκειται προσεχώς να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. "Μέλη ενός τρομοκρατικού δικτύου συνελήφθησαν εδώ και πέντε ημέρες. Πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για τις σχέσεις τους με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών παρόλο που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ", δήλωσε όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο της Υεμένης, Saba. Ο πρόεδρος της χώρας, που έκανε την ανακοίνωση αυτή σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Μουκάλα, στην περιοχή Χαντραμάουτ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Υεμένης, δεν έδωσε καμία παραπάνω πληροφορία για τον αριθμό των συλληφθέντων, για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ή τις ακριβείς σχέσεις του δικτύου με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών. "Οι λεπτομέρειες τις δίκης τους θα ανακοινωθούν προσεχώς" αρκέστηκε να δηλώσει.

    [04] Πολιτική

    Συνεχίζονται τα σενάρια συνεργασιών

    6/10/2008 9:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 9:23:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, διατηρεί στο προσκήνιο τις συζητήσεις περί ενδεχόμενων συνεργασιών. Κορυφαία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν πλέον δημοσίως τις απόψεις τους για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν τα κόμματά τους, άλλοτε υπερθεματίζοντας για την ανάγκη συνεργασίας και άλλοτε αποκηρύσσοντάς την. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, ο ΛΑΟΣ μιλάει για στήριξη υπό προϋποθέσεις και το ΚΚΕ βλέπει σε όλα αυτά προσπάθειες παγίδευσης ψηφοφόρων.

    Απόψεις και αντιγνωμίες

    Η συζήτηση για τις προεκλογικές η μετεκλογικές συνεργασίες συνεχίζεται με πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη και βουλευτές να καταθέτουν ευθέως τις απόψεις τους.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ζητά να μην υποτιμούν τον Κώστα Καραμανλή και τονίζει ότι η αυτοδυναμία είναι εγγύηση, δεν φτάνει όμως για να κυβερνηθεί ο τόπος. "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ως στόχο την αυτοδυναμία και την κατάκτηση της πρώτης θέσης προκειμένου κοινοβουλευτικά αυτοδύναμο να διασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίες με πρώτο αποδεκτη τον Συνασπισμό, χωρίς όμως παρακλήσεις ή πιέσεις", έπισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.

    "Δεν μπορούν να επαναληφθούν παλαιοκομματικές και μονοκομματικές πρακτικές των αυτοδύναμων κυβερνήσεων προηγούμενων εποχών. Χρειάζεται καθημερινή επιβεβαίωση της νομιμοποίησης μίας κυβέρνησης και άρα χρειάζονται οι μεγαλύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες", αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος

    "Δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίες ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής ζωής" επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος σημείωσε ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται ευρύτερες συμφωνίες και κοινές δράσεις.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την επίσημη θέση του κόμματος διευκρινίζοντας ότι η επιτροπή διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

    Σχολιάζοντας το ζήτημα των συνεργασιών ανάμεσα στα κόμματα, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας της, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι "οι συζητήσεις που γίνονται για συνεργασία ανάμεσα σε άλλα κόμματα αποβλέπουν στην παγίδευση ψήφων των ανθρώπων, που επιδιώκουν μια συνεργασία. Το ΚΚΕ είναι από χτες έτοιμο να κάνει συνεργασία που κατευθύνεται όμως σε ρήξη με τα μονοπώλια, τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού, για μια εξουσία λαϊκή".

    "Επομένως", συνέχισε η κ. Παπαρήγα, "οι άλλοι μπορούν να συζητήσουν στο δικό τους τραπέζι. Εμείς συζητάμε με το λαό και με αλλαγές και ανακατατάξεις στη συνείδηση του λαού θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις πολιτικής συνεργασίας".

    Για τη Νέα Δημοκρατία το θέμα συνεργασιών δεν συζητείται, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλά μονομερώς για προϋποθέσεις στήριξης πολιτικών της Κυβέρνησης και όχι για επίσημη συνεργασία των δύο κομμάτων.

    [05] Κόσμος

    Βερολίνο, Γερμανία

    Αποφασισμένη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

    6/10/2008 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Αποφασισμένη "να κάνει παν το δυνατόν" η Ουκρανία ώστε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Βολοντιμίρ Οχρίζκο από το Βερολίνο όπου βρίσκεται. "Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κεντρικό θέμα της πολιτικής μας. Θα κάνουμε παν το δυνατόν ώστε η είσοδός μας στο ΝΑΤΟ να γίνει το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο κ. Οχρίζκο στον Τύπο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα έχει με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βαλτερ Στάινμαγιερ.

    Την περασμένη Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ έκρινε πρόωρο να δοθεί στην Ουκρανία και τη Γεωργία το καθεστώς του επίσημου υποψηφίου για το ΝΑΤΟ. "Μια πρώτη εκτίμηση για την ένταξη στο Σχέδιο Δράσης με στόχο την ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο", είπε η κ. Μέρκελ στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι σε καμία περίπτωση θέση της Γερμανίας να γίνει η ένταξη το συντομότερο δυνατόν".

    Η υπόθεση της Ουκρανίας πρόκειται να επανεξεταστεί στην σύνοδο του. Δεκεμβρίου φέτος από τις 27 χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Αλλά παρά τις ελπίδες της Ουκρανίας για ένταξη, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παρούσα πολιτική κρίση στη χώρα είναι ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο. Σημειώνεται τέλος ότι και τον Απρίλιο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να δώσουν το καθεστώς του επίσημου υποψηφίου στην Ουκρανία και την Γεωργία, αλλά υποσχέθηκαν την μακροπρόθεσμη ένταξή τους. Η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν και πάλι τις σοβαρές επιφυλάξεις τους.

    [06] Κόσμος

    Μουλτάν, Πακιστάν

    Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας

    6/10/2008 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δεκαοχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην οικία ενός βουλευτή στο κέντρο του Πακιστάν, και τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους και ο βουλευτής, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Η επίθεση αυτή προστίθεται σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων αυτοκτονίας που έχουν γίνει στο Πακιστάν από ισλαμιστές που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, και έχουν προκαλέσει το θάνατο 1300 ανθρώπων σε περισσότερο από ένα χρόνο. Στην επίθεση της Δευτέρας ο καμικάζι διέσχισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στην κατοικία του βουλευτή Ρασίντ Ακμπαρ Νοουάνι, μέλους του κόμματος του πακιστανού πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, στο Μπακάρ, μια πόλη της επαρχίας Πεντζάμπ, και ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του.

    "Ήταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Το κεφάλι του καμικάζι βρέθηκε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαντίμ Χουσέιν αξιωματικός της αστυνομίας. "Ο καμικάζι προχώρησε προς την κατοικία του βουλευτή και ανατινάχτηκε μέσα σε ένα πλήθος από μαχητικά στελέχη, οπαδούς, και μέλη της οικογένειας του", δήλωσε. "Μέχρι σήμερα μας έχουν φέρει 18 πτώματα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του τοπικού νοσοκομείου Σόντρι Αχσαν-ουλ-Χακ.

    [07] Πολιτική

    Κατάθεση Σίκατσεκ

    Στη Γερμανία μεταφέρεται η ανάκριση για τη Siemens

    6/10/2008 7:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 11:03:06 μμ)

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ

    Στην Γερμανία βρίσκονται από το βράδυ της Δευτέρας ο τέταρτος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός και ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Αθανασίου, στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργείται για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Ζίμενς.

    Ανακριτής και εισαγγελέας θα εξετάσουν, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής με τις γερμανικές αρχές, στο Μόναχο, το πρώην στέλεχος της μητρικής Ζίμενς Ράινχαρντ Σίκατσεκ, πιθανότατα την Τετάρτη.

    Έχουν επίσης συμφωνήσει με την εισαγγελία του Μονάχου να εξετάσουν άλλα τρία ή τέσσερα πρώην στελέχη της εταιρίας, των οποίων οι μαρτυρίες κρίνονται σημαντικές στην ανάκριση του ελληνικού σκέλους της υπόθεσης.

    Ύστερα από συνεννόηση και συμφωνία με την εισαγγελία του Μονάχου, οι κύριοι Ζαγοριανός και Αθανασίου αναμένεται να παραλάβουν επίσης έγγραφα, καταθέσεις και άλλα ελληνικού ενδιαφέροντος, από την γερμανική δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του κ. Σίκατσεκ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία από έρευνα της ελβετικής δικαιοσύνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 October 2008 - 20:50:07 UTC