Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αντέχει η ελληνική οικονομία"
  • [02] Αβεβαιότητα και ανησυχία
  • [03] Διεγράφη αλλά δεν παραιτείται
  • [04] Κινητοποιήσεις για την Ολυμπιακή
  • [05] Χιόνι στον "Κόκκινο Πλανήτη"
  • [06] 1η Οκτωβρίου: Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
  • [07] Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη για "Ψηφιακή σύγκλιση"
  • [08] "Πράσινα Σπίτια" στην Πλατεία Κοτζιά
  • [09] Ο καρκίνος κάνει ταξικές διακρίσεις
  • [10] Παράθυρο στο "νανόκοσμο"
  • [11] Κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό
  • [12] Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 33χρονης
  • [13] Νέα δέσμευση λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου
  • [14] 1,2% μπροστά το ΠΑΣΟΚ
  • [15] Βρετανία: Πράκτορας έχασε απόρρητο υλικό
  • [16] Κατάθεση Δραγασάκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου
  • [17] Συνεχίζεται η δίκη για τον Άλεξ

    [01] Οικονομία

    Καθησυχαστικός ο Πρωθυπουργός

    "Αντέχει η ελληνική οικονομία"

    30/9/2008 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 6:18:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Καθησυχαστικός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και αντέχει τους κλυδωνισμούς από την διεθνή οικονομική ύφεση, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε δημόσια δήλωσή του. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζει και εγγυάται την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα φροντίζει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και ανθεκτικό στους κραδασμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε δυσμενή εξέλιξη την απόρριψη του σχεδίου Πολσον, σημείωσε ωστόσο, πως η διεθνής κρίση δεν επηρεάζει την Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες είναι ασφαλείς". Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

    Επίθεση από την αντιπολίτευση

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του αναρωτήθηκε ποια μέτρα έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από τη διεθνή κρίση. "Είτε ο κ. Καραμανλής έκανε δηλώσεις για την διεθνή κρίση, είτε δεν τις έκανε, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τον πολίτη και για τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του επισημαίνει: "Η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας κακής διαχείρισης , ούτε μια απλή χρηματιστηριακή κρίση , όπως την παρουσιάζουν, είναι καπιταλιστική κρίση αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί".

    Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων καπιταλιστικών χωρών οδηγούν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διεθνή οικονομία σε κρίση που απειλεί να πάρει τις διαστάσεις της μεγάλης ύφεσης του 1929. "Ο πρόεδρος Μπους", συνέχισε, "αυτογελοιοποιείται όταν εμφανίζεται ως Ταλιμπάν που αρχίζει να διαβάζει Μαρξ. Και στρέφοντας τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης, τόνισε ότι "δυστυχώς στο πολυεθνικό σκάφος του δόγματος Περισσότερη κερδοσκοπία λιγότερο κράτος συμμετέχει ως κατώτερο πλήρωμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Η φιλοσοφία, οι αντιλήψεις και οι πρακτικές της ΝΔ δεν είναι μόνο εκτός εποχής και παρωχημένες, αλλά και οδηγούν την ελληνική οικονομία μέσα στη διεθνή καπιταλιστική δίνη και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να αλλάξει επειγόντως ρότα σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες", κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

    Προβόπουλος - Γκόρτσος: "Να μην ανησυχούν οι καταθέτες"

    Υγιές, ασφαλές και σταθερό χαρακτήρισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών με τις οποίες συζήτησαν τις τρέχουσες χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

    Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές καθώς πάνω από το 90% των χορηγήσεων χρηματοδοτείται από καταθέσεις πελατών και συνεπώς η εξάρτηση των τραπεζών από τις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές είναι μικρή.

    Η έκθεση σε προβληματικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα είναι περιορισμένη, η κεφαλαιακή βάση είναι ισχυρή, έχοντας μάλιστα ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και από την υψηλή κερδοφορία, ενώ ο λόγος ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα. Ο κ. Προβοπουλος δήλωσε ακόμα ότι η ΤτΕ, ως εποπτεύουσα αρχή, επαγρυπνεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη διαρκή σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύσει τους καταθέτες και τους λοιπούς συναλλασσομένους.

    |Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των τραπεζών μας, αναφορικά με τις καταθέσεις τους, τόνισε σε δηλώσεις του και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, με αφορμή τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που έχει στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με πτωχεύσεις τραπεζικών κολοσσών.

    Διανύουμε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει πλήξει πλέον και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες όμως χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση, αλλά αναστάτωση που είναι απόρροια των προβλημάτων που εμφανίζονται στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Γκόρτσος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και σταθερό και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι συνεχίζουν να έχουν κερδοφορία και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σύμφωνα και με τα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία.

    [02] Οικονομία

    Στις διεθνείς χρηματαγορές

    Αβεβαιότητα και ανησυχία

    30/9/2008 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 6:32:06 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, AFP, BBC

    Ασφυκτιούν τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη εγκλωβισμένα στη δίνη της ανησυχίας για τις εξελίξεις που ενδεχομένως συνεπάγεται το "όχι" του αμερικανικού Κογκρέσου στο πακέτο Μπους για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ. Η έντονη νευρικότητα που επικρατεί αποτυπώνεται στις συνεχείς διακυμάνσεις, μετά και τη χθεσινή ιστορική πτώση του Dow Jones στη Wall Street κατά 777,7 μονάδες και την επακόλουθη καταβύθιση των ασιατικών χρηματαγορών. Την ίδια ώρα, διεθνής κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στις ΗΠΑ για την επίτευξη μιας συμφωνίας διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την έντονη απογοήτευσή της από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον εξέφρασε η Κομισιόν, καλώντας την Ουάσιγκτον να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ήδη έχουν γίνει κρατικές παρεμβάσεις-σωσίβια ύψους πολλών δισ. καθώς η αναταραχή πλήττει σοβαρά και μεγάλους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς ομίλους, στη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. "Διαβεβαιώνω τους πολίτες μας και τους πολίτες ολόκληρου του κόσμου ότι αυτό δεν είναι το τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας", δήλωσε πριν από λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στο πρώτο του διάγγελμα μετά τη χθεσινή "ανταρσία" του Κογκρέσου. Οι διαβεβαιώσεις Μπους μεταφράστηκαν σε ανάσα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που για πρώτη φορά μέσα στην ημέρα παρουσίασαν ανοδική τάση, με τις τράπεζες να ανακάμπτουν από τα χαμηλότερα επίπεδα. Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στο ΧΑΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.856,47 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,55%.

    Μάχονται για συμφωνία στις ΗΠΑ

    Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό απηύθυνε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης.

    Σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ο κ. Μπους διαβεβαίωσε ότι η απόρριψη του νομοσχεδίου Πόλσον δεν σημαίνει το τέλος των προσπαθειών για την έγκριση του πακέτου των 700 δισ. δολαρίων.

    Ο Μπους παροτρύνε το Κογκρέσο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δράσει επειγόντως για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης.

    "Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας και χρειαζόμαστε νομοθεσία που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα... που να επιτρέπει την αμερικανική οικονομία να τεθεί και πάλι σε κίνηση", είπε ο Μπους.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον δήλωσε πως είναι απαραίτητο το ταχύτερο δυνατόν ένα νέο σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα και πως ο ίδιος θα συνεργασθεί με τους βουλευτές για να το επιτύχει.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχουν μια συμφωνία για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και προσέφερε μια νέα πρόταση λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη συγκέντρωση υποστήριξης. Ο Ομπάμα πρότεινε να αυξηθεί το όριο των τραπεζικών καταθέσεων που είναι εγγυημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 250.000 δολάρια, από τις 100.000 που είναι τώρα.

    Παρόμοια πρόταση ανακοίνωσε λίγο αργότερα και ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μακέιν, ο οποίος πρότεινε επίσης και την εξαγορά από το Υπουργείο Οικονομικών υποθηκών αξίας έως και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δύο υποψηφίους με τους οποίους, όπως ανακοινώθηκε, είχε "πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες".

    Οι Αμερικανοί βουλευτές πάντως δεν αναμένεται να συνεδριάσουν επισήμως πριν την Πέμπτη, καθώς το Κογκρέσο βρίσκεται σε αργία για το διήμερο.

    Κρατικές διορθωτικές επεμβάσεις

    Η άμεση πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες είναι να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τη συνέχιση των συναλλαγών και την πληρωμή των μισθών. Η Fed θα διοχετεύσει στην αγορά έκτακτους πόρους. Παρά ταύτα, νέες χρεοκοπίες και εξαγορές τραπεζών μοιάζουν αναπόφευκτες. Από τότε που ο Χένρι Πόλσον ανακοίνωσε το σχέδιό του, πριν από 10 ημέρες, εθνικοποιήθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η βρετανική Bradford & Bingley εθνικοποιήθηκε πλήρως, η βελγική Fortis και η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia μερικώς. Η κρίση επεκτάθηκε σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ισλανδία αλλά και στη Γερμανία με "θύμα" τη Hypo Real Estate. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας BoJ ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει με 13 δισ. ευρώ το τραπεζικό σύστημα της χώρας ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε συνάντηση σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για να συζητήσουν τις επιπτώσεις. Νωρίτερα, ο Μπράουν δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, την ίδια ώρα που οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών υποχωρούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής των γαλλικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών καθώς το γαλλικό χρηματιστήριο υφίσταται κλυδωνισμούς από χθες. Την περασμένη εβδομάδα ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε ότι το γαλλικό κράτος θα βοηθήσει το όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κινδυνεύσει με κατάρρευση, για να διασφαλίσει ότι οι καταθέτες δεν θα χάσουν τις οικονομίες τους.

    Η κυβέρνηση του Βελγίου παρακολουθεί "εκ του σύνεγγυς" την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό όμιλο ING και την τράπεζα KBC, μετά την διάσωση της Fortis και της Dexia στην οποία συμμετείχε, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ, κατά την κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε λόγο για "μια χιονοστιβάδα, έναν πραγματικό τυφώνα που έπληξε το Βέλγιο".

    Η ιρλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την απόφασή της να εγγυηθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 τα ομόλογα και τις καταθέσεις στις τράπεζες Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society και Educational Building Society.

    Έκκληση προς τον πρόεδρο Μπους για την εξεύρεση λύσης απηύθυνε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

    "Εμπιστοσύνη" ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν διατρέχουν "κανένα κίνδυνο" εξέφρασε, τέλος, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέντρο Σόλμπες, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση προβλήματος η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της. Η ρευστότητα του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος "αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο", διαβεβαίωσε ο Σόλμπες.

    Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,4303 δολάρια υποχωρώντας για δεύτερη μέρα. πτώση του ευρώ συνδέεται με το σχέδιο διάσωσης της Dexia. Όσον αφορά στο άλλο μέτωπο της κρίσης και συγκεκριμένα αυτό της ρευστότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσέφερε σήμερα στα πιστωτικά ιδρύματα άλλα 190 δις. ευρω για επτά ημέρες, καθώς και 70 δισ. δολάρια.

    Η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει καινούργιες πρωτοβουλίες και δράσεις και να εντατικοποιήσει την επιτήρησή στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να τον βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση. Ειδικότερα, αναμένεται αύριο να ανακοινώσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και κυρίως να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

    Εκτιμήσεις του Τύπου

    Έντονη ανησυχία για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία,εκφράζει σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

    Για "επικίνδυνη στιγμή" κάνουν λόγο οι Times τονίζοντας ότι οι αντίπαλοι του σχεδίου "έπληξαν ανεπανόρθωτα το σχέδιο εκτιμώντας ότι επρόκειτο απλώς ένα σωσίβιο για τους κερδοσκόπους της Wall Street".

    Σύμφωνα με τον Guardian, η βουτιά στα χρηματιστήρια μετά την απόρριψη του σχεδίου από την αμερικανική Βουλή ,άνοιξε "μια νέα εφιαλτική σελίδα". "Πρόκειται για μια νέα κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή", γράφει. "Οι τράπεζες έλαβαν το μήνυμα: η "Main Street", δηλαδή οι απλοί πολίτες, θέλει να δει τη Wall Street να υποφέρει. Σε μια εκλογική χρονιά, οι ψηφοφόροι παίρνουν αυτό που θέλουν", αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας.

    Οι Financial Times εκτιμούν από την πλευρά τους ότι η αρνητική ψήφος της αμερικανικής βουλής "τορπιλίζει" τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την εκτόνωση των φόβων στις χρηματαγορές".

    Η Daily Mail σημειώνει ότι η βουτιά στα χρηματιστήρια ζωντανεύει ξανά το "κραχ του 1929" ενώ η Telegraph εμφανίζεται πιο αισιόδοξη λέγοντας ότι θα βρεθεί λύση όταν "όλος ο κόσμος διατηρήσει την ψυχραιμία του". "Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί δεν ήταν έτοιμοι να υπογράψουν μια λευκή επιταγή για τη διάσωση εκείνων που ευθύνονται για τις τρέχουσες δυσκολίες" σημειώνει η Telegraph.

    [03] Πολιτική

    "Ανεξάρτητος αλλά ψηφίζω ΝΔ"

    Διεγράφη αλλά δεν παραιτείται

    30/9/2008 3:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 6:41:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αναταράξεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η διαγραφή του βουλευτή Δράμας, Σταύρου Δαϊλάκη, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, την Τρίτη. Τη νύχτα της Δευτέρας, ο διαγραφής βουλευτής με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, είχε στραφεί κατά του υπουργού επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, γεγονός που οδήγησε σήμερα στην αποπομπή του. Αν και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Τραγάκης σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Δράμας, του ζήτησε να παραιτηθεί, ο ίδιος αρνήθηκε. Ο βουλευτής σε δηλώσεις του, τόνισε ότι θα παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητος, ψηφίζοντας όμως τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

    Το ιστορικό της διαγραφής

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την διαγραφή του βουλευτή Δράμας της ΝΔ, Σταύρου Δαϊλάκη, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο βουλευτής Δράμας το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Έξτρα 3 μίλησε με αραιωτικό τρόπο για τον υπουργό Επικρατείας, Θόδωρο Ρουσόπουλο και το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου.

    Ο κ. Δαϊλάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να βάλει φραγμό στους συνεργάτες του που τον καταστρέφουν με τη στάση τους και ζήτησε την αποπομπή τους.

    Ο βουλευτής ξεκαθάρισε πως δεν στρέφεται κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι τον θεωρεί "μοναδικό κεφάλαιο", ενώ ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι "κάποιος πρέπει να δείξει ότι υπάρχουν παλικάρια σε αυτό το κόμμα".

    Η αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή Δαιλάκη άρχισε με το τέλος της τηλεοπτικής παρουσίας του βουλευτή. Αμέσως ενημερωθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    Ο Κώστας Καραμανλής έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις εννιά το πρωί , έχοντας πάρει σύμφωνα με πληροφορίες τις αποφάσεις του.

    Στις δέκα και τέταρτο ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή διαγραφής του βουλευτή στο πρόεδρο της Βουλής.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ Καραμανλής αναφέρει χαρακτηριστικά

    "Σας γνωρίζω ότι ο βουλευτής κ Σταύρος Δαϊλάκης τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας και παρακαλώ για τις κατά τον κανονισμό της Βουλής από μέρους σας ενέργειες".

    Τις πρώτες ώρες μετά την απόφαση του κ. Καραμανλή, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία ότι ο βουλευτής Δράμας θα παραιτηθεί, και ο ίδιος προσερχόμενος στη Βουλή τόνιζε ότι θα πράξει ότι θέλει το κόμμα.

    Ωστόσο μετά από συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη και την προτροπή του τελευταίου να παραιτηθεί του βουλευτικού του αξιώματος, αυτός αρνήθηκε αντιτείνοντας ότι την πολιτική του παρουσία την κρίνει ο λαός της Δράμας.

    Ωστόσο όπως δήλωσε θα συνεχίζει να ψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και ως ανεξάρτητος βουλευτής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση δεν προσμετράτε η παρουσία ενός ανεξάρτητου βουλευτή και πρόσθεσε:

    "Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα, όπως η διεθνής κρίση. Αυτή την ευθύνη που προκύπτει από τη λαϊκή εντολή θα τη σηκώσουμε στο ακέραιο. Ο πρωθυπουργός αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει".

    Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως τα μηνύματα του πρωθυπουργού στην ΚΕ ήταν ξεκάθαρα, σε ό,τι δε αφορά το βουλευτή Θ.Γιαννόπουλο που έκανε παρεμφερείς δηλώσεις και δεν διεγράφη, τόνισε πως υπάρχει δήλωση του βουλευτή που ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

    Νωρίτερα και προσερχόμενος στη Βουλή, ο κ. Δαϊλάκης επέμεινε στις αναφορές του ότι "για όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα του φταίει το περιβάλλον που είναι γύρω από το πρωθυπουργό" ενώ δήλωσε πιστός στη παράταξη την οποία θα στηρίξει, όπως είπε, με όλες τις δυνάμεις του και πρόσθεσε: "Εγώ είμαι ο τελευταίος που θα φύγω από τη παράταξη. Πρώτα θα φύγει ο Κώστας Καραμανλής και μετά εγώ", διευκρινίζοντας ότι είναι αυτό σημαίνει ότι είναι πιστός στον Καραμανλή.

    Δηλώσεις Υπουργών

    Στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ παρέπεμψαν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αναφερόμενα στις εξελίξεις.

    " Όλοι πρέπει να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και όποιος διαφωνεί θα πρέπει να παραιτείται, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την περασμένη Παρασκευή, οι οποίες, όπως είπε, ελήφθησαν ομοφώνως και κατά συνέπεια, όπως τόνισε, θα πρέπει θα πρέπει όλοι να πειθαρχούν.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα μεγάλα προβλήματα της χώρας χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι βουλευτές θα κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

    Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν κι άλλος βουλευτής δεν πειθαρχήσει, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι "δεν μπορούμε να συζητούμε με το αν" προσθέτοντας ωστόσο ότι "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τελευταία δήλωση του κ. Μεϊμαράκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ήταν σαφής και δεν χρειάζεται καμία ερμηνεία.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η απόφαση του Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή ήταν σαφής και παραβιάστηκε από τον κ.Δαϊλάκη.

    Δεν νοείται εσωστρέφεια όταν υπάρχουν όλα αυτά τα κρίσιμα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η εσωστρέφεια εμποδίζει την κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της και έπρεπε να σταματήσει.

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, σημείωσε ότι δεν νοούνται προσωπικές στρατηγικές και τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα.

    "Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ταλανίζεται από την εσωστρέφεια της" σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης.

    Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την ίδια ώρα η διαγραφή Δαϊλάκη, προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    "Ο κ. Κ. Καραμανλής έστειλε σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όταν οι υπουργοί αποκαλύπτονται τους καλύπτει, όταν οι βουλευτές αποκαλύπτουν διαγράφονται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός "απέδειξε πως είναι ανίσχυρος και όμηρος εσωκομματικών προβλημάτων", επέκρινε τον κ. Καραμανλή για κάλυψη "ενόχων υπουργών" τονίζοντας ότι "έδιωξε τον κ. Δαϊλάκη, όπως είχε κάνει και με τον κ. Πολύζο".

    Για κυβέρνηση ετοιμόρροπη με ημερομηνία λήξεως αλλά και ακραία επικίνδυνη για τον τόπο έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος

    Αντί το περιβάλλον του κ. Καραμανλή να διώχνει τους αντάρτες και να τους απειλεί, θα ήταν σοφότερο να τους καλούσε στον πρωινό καφέ, σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [04] Οικονομία

    Κινητοποιήσεις για την Ολυμπιακή

    30/9/2008 3:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 6:35:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    24ωρη απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ στις 8 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν την Τρίτη, έξω από το υπουργείο Μεταφορών εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ και στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Παναγόπουλος, η απόφαση ελήφθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και τις απολύσεις προσωπικού χωρίς αποζημίωση που προβλέπει η τροπολογία Χατζηδάκη για την Ολυμπιακή. Επίσης την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, οπότε και ψηφίζεται η τροπολογία για την Ολυμπιακή, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών παρευρέθησαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, ενώ δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και στους άνδρες της αστυνομίας που περιφρουρούσαν το χώρο του υπ. Μεταφορών. Αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης, εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ, διέκοψαν το ΔΣ της ολυμπιακής που ήταν σε εξέλιξη, αποδοκιμάζοντας τα μέλη του. Εντός της εβδομάδας ξεκινά ο διάλογος με τους πιλότους, το μοναδικό σωματείο που απάντησε θετικά στην πρόσκληση του υπ. Μεταφορών.

    "Ναι" στο διάλογο είπαν οι πιλότοι

    Καταδικάζουν οι πιλότοι το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όπως αναφέρουν, ωστόσο θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Μεταφορών για διάλογο προκειμένου να πληροφορηθούν τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με την Ολυμπιακή.

    Αυτό αποφάσισε η γενική συνέλευση της ένωσης χειριστών πολιτικής αεροπορίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των πιλότων τόνισαν ότι ζητούν δικαίωμα εργασίας για όλους, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτό το εγχείρημα χωρίς να κάνει την αυτοκριτική της και επισήμαναν ότι στην αποκρατικοποίηση ξεχάστηκε η σχολή πιλότων της Ολυμπιακής η οποία θεωρείται από τις καλύτερες της Ευρώπης.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πάντως ότι είναι ανοικτός στο διάλογο με όποιο σωματείο εργαζομένων το ζητήσει τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων σε σχέση με το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των εργαζομένων από αυτά που αρχικά ανακοινώθηκαν.

    Πρόσκληση στους υποψήφιους αγοραστές

    Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους υποψήφιους αγοραστές για την πώληση της εταιρείας "Πάνθεον" και ορισμένα τμήματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Η δημοσίευση γίνεται μετά την απόφαση την περασμένη εβδομάδα από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για την προκήρυξη του διαγωνισμού σχετικά με τις τρεις εταιρείες που θα διαδεχθούν την ΟΑ.

    Το ελληνικό δημόσιο μεταβιβάζει συγκεκριμένα τμημάτων των ΟΑ στην "Πάνθεον", η οποία στη συνέχεια θα ανήκει εξ ολοκλήρου στους νέους επενδυτές.

    Η νέα εταιρεία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα και το σήμα της ΟΑ, ορισμένες χρονοθυρίδες (slots) και άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΟΑ, όπως αεροπλάνα και συστήματα πληροφορικής.

    [05] Τεχνολογία

    Χιόνι στον "Κόκκινο Πλανήτη"

    30/9/2008 5:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 6:43:24 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το διαστημικό όχημα "Φοίνιξ" της NASA ανακάλυψε στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε νερό σε υγρή μορφή στον Άρη, ενώ για πρώτη φορά εντόπισε να πέφτει χιόνι στον Κόκκινο Πλανήτη. Το χιόνι έπεφτε, από σύννεφα σε ύψος περίπου 4 χιλιομέτρων, στις βόρειες αρκτικές πεδιάδες και φαινόταν να εξατμίζεται πριν φτάσει στην επιφάνεια. Όμως το χειμώνα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το χιόνι μπορεί να φθάνει και στο έδαφος.

    Τα πειράματα στο έδαφος του Άρη αποκάλυψαν την παρουσία δύο ορυκτών, ανθρακικού ασβεστίου (βασικού συστατικού του ασβεστόλιθου, που σχηματίζεται με αλληλεπίδραση με το νερό) και πυριτικού άλατος. Παραμένει μυστήριο πώς ακριβώς συνέβη αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Associated Press και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας New Scientist.

    Το "Phoenix Mars Lander" προσγειώθηκε στον αρκτικό Βορρά του Άρη το Μάιο για να μελετήσει αν το αρειανό περιβάλλον είναι φιλικό στη μικροβιακή ζωή. Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του έως τώρα είναι η επιβεβαίωση της παρουσίας πάγου στον πλανήτη. Από τη δεκαετία του ΄70, τα διαστημόπλοια είχαν μεταδώσει εικόνες βαθιών καναλιών και φαραγγιών στον Άρη, που υποδήλωναν ότι κάποτε έρεε νερό.

    Όμως η παρουσία υγρού νερού ήταν αβέβαιη σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Οι επιστήμονες πάντως εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι υπήρχε παγωμένο νερό θαμμένο κάτω από τις βόρειες πεδιάδες. Το "Φοίνιξ" επιβεβαίωσε ότι κάτω από την επιφάνεια κοντά στο βόρειο πόλο υπάρχει ένα στρώμα παγωμένου νερού. Το ερώτημα είναι αν ποτέ το στρώμα λιώνει ή έχει λιώσει στο παρελθόν, πράγμα που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη ζωής.

    Το όχημα επίσης βρήκε ότι το έδαφος είναι ελαφρώς αλκαλικό (το pH του εδάφους είναι 8,3, όσο περίπου και του θαλασσινού νερού στη Γη) και περιέχει σημαντικά ορυκτά και θρεπτικές ουσίες. Τα πειράματα του "Φοίνικα" μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει σίγουρα ίχνη οργανικών, βασισμένων στον άνθρακα, ουσιών, που θεωρούνται τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής.

    Οι επιστήμονες τώρα δεν αποκλείουν ότι ο πάγος έλιωσε λόγω μεταβολής της κλίσης του άξονα περιστροφής του πλανήτη, γεγονός που θέρμανε τους πόλους του και το νερό που προέκυψε από το λιώσιμο, αλληλεπίδρασε με τα ορυκτά. "Είναι αυτή μια κατοικήσιμη ζώνη στον Άρη; Νομίζω ότι πλησιάζουμε σε αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας Πίτερ Σμιθ, του πανεπιστημίου της Αριζόνα. "Όμως ο Άρης έχει πολλές εκπλήξεις για μας και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει την έρευνά μας". Ο Μάικλ Χεχτ της NASA δήλωσε ότι "αρχίζουμε να ξαναγράφουμε το βιβλίο της γεωχημείας του Άρη".

    Ο Άρης σήμερα είναι ξηρός, με κανένα σημάδι νερού στην επιφάνεια, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε ήταν πιο ζεστός και υγρός. Η NASA επέκτεινε μέχρι το τέλος του 2008 την αρχικά τρίμηνη αποστολή του "Φοίνικα" (που προσεδαφίστηκε στον κόκκινο πλανήτη το Μάιο φέτος), αν καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τότε, καθώς τελειώνει το καλοκαίρι και λιγότερη ηλιακή ενέργεια τροφοδοτεί τα πάνελ του σκάφους.

    Πριν η ενέργεια του "Φοίνικα" εξαντληθεί, οι επιστήμονες, για πρώτη φορά, θα ενεργοποιήσουν το μικρόφωνό του για να ακούσουν ήχους από το περιβάλλον του Άρη.

    [06] Κοινωνία

    Μήνυμα του Υπουργείου Υγείας

    1η Οκτωβρίου: Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

    30/9/2008 7:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας η 1η Οκτωβρίου και αποτελεί μια ευκαιρία για να προβληθεί η ιδέα της στήριξης και της φροντίδας με κάθε δυνατό τρόπο στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, αλλά και η ανάδειξη της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας, σαν ένα δυναμικό κοινωνικό κεφάλαιο το οποίο με την τεράστια πείρα του, μπορεί και συμβάλει θετικά στη συνολική κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Για την Τρίτη Ηλικία η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, αναπτύσσουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών και εφαρμόζουμε προγράμματα τα οποία αποσκοπούν στην οικονομική και κοινωνική στήριξη των ηλικιωμένων ατόμων, στη διατήρηση της ψυχοσωματικής τους υγείας, στην εξασφάλιση της αυτόνομης διαβίωσής τους και στην παραμονή στο οικογενειακό τους περιβάλλον". Ταυτόχρονα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: "Με καινοτόμες δράσεις, όπως η δημιουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προώθηση του εθελοντισμού και την συνεργασία μεταξύ φορέων του Δημοσίου Τομέα και των εθελοντικών οργανώσεων και παράλληλα με δομές όπως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( Κ.Η.Φ.Η.). Επίσης, με προγράμματα όπως το "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" και την επέκταση του προγράμματος "ΤΗΛΕ-ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" με 1650 πρόσθετες συσκευές στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας μας σε ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους, συγκροτούμε τα ζωντανά κύτταρα προαγωγής της Υγείας και της ποιότητας ζωής της Τρίτης Ηλικίας".

    [07] Τεχνολογία

    10ο ετήσιο συνέδριο Πληροφορικής

    Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη για "Ψηφιακή σύγκλιση"

    30/9/2008 6:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στους συμμετέχοντες στο 10ο ετήσιο συνέδριο Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών, μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης: "το πρόγραμμα "Ψηφιακή σύγκλιση" συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ υλοποιείται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013). Παράλληλα αναπτύσσονται και υποδομές οπτικών ινών για τα δίκτυα επόμενης γενιάς και πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι που συμπληρώνει το πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα 12 στους 100 Έλληνες πολίτες έχουν πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ ενώ το 2004 η αναλογία ήταν ένας στους χίλιους. Το 2007 η Ελλάδα κατετάγη έκτη, παγκοσμίως, και πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας ενώ το 2006 είχε καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Κυβερνητικός στόχος με την ψηφιακή στρατηγική, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι να μπορούν οι πολίτες να διευκολύνουν την καθημερινή τους ροή και να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους".

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι: "Σήμερα περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις που εγκατέστησαν τεχνολογίες πληροφορικής και ίντερνετ έγιναν αποδοτικότερες και περισσότερες από 40 νέες ψηφιακές υπηρεσίες δημοσίων φορέων και οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης έγιναν αποτελεσματικότερες. Σήμερα, 12 στους 100 Έλληνες πολίτες έχουν πρόσβαση στο γρήγορο Internet, ενώ το 2004 είχε μόλις έναν (1) στους χίλιους (1000). Τον στόχο που θέσαμε όταν ξεκινούσαμε, σήμερα τον ξεπερνούμε τουλάχιστον κατά 50%. Το 2007 η Ελλάδα κατετάγη έκτη παγκοσμίως και πρώτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, ενώ το 2006 είχε καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως".

    [08] Ζωής ...σΤάσεις

    "Πράσινα Σπίτια" στην Πλατεία Κοτζιά

    30/9/2008 6:19:00 μμ

    Στα «Πράσινα Σπίτια» είναι αφιερωμένη η πρώτη Φθινοπωρινή Ανθοκομική Έκθεση που συνδιοργανώνουν στην Πλατεία Κοτζιά από τις 3 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου ο Δήμος Αθηναίων και ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής.

    Στην πρώτη Φθινοπωρινή Έκθεση της Αθήνας, δημότες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ελληνικά φυτά σε προσιτές τιμές και να ενημερωθούν τόσο από τους Έλληνες παραγωγούς όσο και από γεωπόνους του Δήμου Αθηναίων, για όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν τη φύτευση και τη συντήρηση των φυτών.

    Παράλληλα, θα μπορούν να αντλήσουν ιδέες από την «πράσινη γωνιά» της Πλατείας Κοτζιά για να δημιουργήσουν οι ίδιοι στις ταράτσες, τα μπαλκόνια και τους ακάλυπτους χώρους τις απαραίτητες νησίδες πρασίνου, που θα προσδώσουν νέα αισθητική εικόνα στην πόλη της Αθήνας.

    [09] Υγεία

    Ο καρκίνος κάνει ταξικές διακρίσεις

    30/9/2008 5:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο καρκίνος κάνει ταξικές διακρίσεις στα θύματά του. Ο καρκίνος των πνευμόνων και του τραχήλου της μήτρας είναι πιο συνηθισμένος στους φτωχούς, ενώ ο καρκίνος του στήθους και του δέρματος (μελάνωμα) στους πλούσιους. Αυτό διαπίστωσε βρετανική έρευνα μεταξύ 300.000 ασθενών με καρκίνο, που ανέλυσε το δείγμα από κοινωνικοοικονομικής πλευράς.

    Οι διαφορές στον καρκίνο του στήθους πιθανώς εξηγούνται, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή οι γυναίκες από τα πιο ευημερούντα κοινωνικά στρώματα συνήθως κάνουν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, αποκτούν γενικά λιγότερα παιδιά στη ζωή τους και κάνουν ορμονοθεραπεία συχνότερα - όλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πιθανότερη εμφάνιση του καρκίνου του στήθους.

    Από την άλλη, το μελάνωμα, που επίσης είναι συνηθέστερο στα άτομα με μεγαλύτερα εισοδήματα, πιθανώς εξηγείται επειδή αυτά τα άτομα κάνουν συχνότερες και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές σε ηλιόλουστα μέρη, άρα εκτίθενται περισσότερο στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Οι πλουσιότεροι επίσης μπορούν να πληρώσουν για το ακόμα πιο επικίνδυνο τεχνητό μαύρισμα ("σολάριουμ").

    Το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου των πνευμόνων στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα οφείλεται πρωτίστως (σε ποσοστό 80% τουλάχιστον) στο κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων από τους φτωχότερους. Οι πλουσιότεροι τείνουν να εγκαταλείπουν το κάπνισμα και να ακολουθούν πιο υγιεινή ζωή.

    [10] Τεχνολογία

    Από 1η Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου

    Παράθυρο στο "νανόκοσμο"

    30/9/2008 5:38:00 μμ

    Οι νανοτεχνολογίες είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας, στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο και θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Η έκθεση "Νανοτεχνολογίες: Η νέα διάσταση της τεχνολογίας" απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών αλλά και γενικότερα στο ευρύ κοινό, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, πειράματα, ταινίες και διαδραστικά προγράμματα. Αποτελείται από τέσσερις ενότητες:

    -"Εισβάλλοντας στον νανόκοσμο: αλλαγές κλίμακας, αλλαγές νόμων της φυσικής". - "Προσεγγίζοντας το θέμα: άτομα, δυνατότητες παραγωγής, όρια και προοπτικές έρευνας". - "Βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας: χαρακτηριστικά των σωματιδίων της νανοκλίμακας που οδηγούν σε εφαρμογές μακροκλίμακας, παρουσίαση πιθανών εφαρμογών, αγορές, επαγγέλματα, εταιρείες". -"Το μέλλον μας χρειάζεται; Ενδεχόμενοι κίνδυνοι, ο διάλογος επιστήμης-κοινωνίας".

    Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Ευγενίδου, με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση αποτελεί συμπαραγωγή με τρεις γαλλικούς φορείς: το Κέντρο Επιστημονικής, Τεχνικής και Βιομηχανικής Κουλτούρας της Γκρενόμπλ, την πόλη επιστημών και βιομηχανίας "La Villette" του Παρισιού και το Cap Sciences.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10πμ - 6μμ με ελεύθερη είσοδο.

    [11] Οικονομία

    Κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

    30/9/2008 5:35:00 μμ

    Αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς προκαλεί η τρίτη φάση ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων που αρχίζει την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου. Οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δημοσιογράφοι, οι μηχανικοί, καθώς και η ΓΣΕΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ 24ωρη απεργία κήρυξε για την Τετάρτη, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η ΠΟΕΣΥ. Η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη -Πετραλιά συναντήθηκε σήμερα Τρίτη με τις προέδρους των νέων Ταμείων. Για οργανωτική, οικονομική και ασφαλιστική τραγωδία έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Ενοποιήσεις Ταμείων

    Ξεκινά αύριο, 1η Οκτωβρίου η τρίτη φάση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, με τη λειτουργία των έξι (6) νέων φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

    Οι έξι νέοι φορείς, στους οποίους εντάσσονται ως τομείς με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια πενήντα τρεις (53) ασφαλιστικοί τομείς που προϋπήρχαν, τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και είναι:

    1. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) 2. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) 3. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) 4. Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) 5. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) 6. Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

    Όπως προβλέπει ο Νόμος 3655/08, με την Διοικητική Αναδιάρθρωση, δεν μεταβάλλονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, το ύψος και το είδος των παροχών των υπό ενοποίηση φορέων και δεν θίγεται η υπηρεσιακή, μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη του υπηρετούντος προσωπικού των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

    Σήμερα η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά συναντήθηκε με τους Προέδρους των νέων Ταμείων και αναφερόμενη στην τρίτη φάση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης δήλωσε:

    "Από αύριο αρχίζει μία νέα εποχή για το Ασφαλιστικό μας σύστημα, το σύστημα λειτουργεί με ενιαίες διοικήσεις είναι σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό και πάνω από όλα είναι βιώσιμο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες Ασφαλισμένοι και οι Συνταξιούχοι μπορούν πλέον να είναι σίγουροι για το μέλλον. Σήμερα είχαμε την πρώτη συνάντηση με τους 13 Προέδρους των Ταμείων. Από αύριο το πρωί τα 133 Ταμεία και Κλάδοι γίνονται 13. Οι Πρόεδροι είναι έτοιμοι με τα Διοικητικά τους Συμβούλια να αναλάβουν από αύριο το πρωί τα καθήκοντα τους και πραγματικά προσβλέπω σε πολύ σοβαρά, εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους γιατί είμαι σίγουρη ότι θα δουλέψουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο".

    Βολές από την αντιπολίτευση

    Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ δια της πολιτικής εκπροσώπου του Ευης Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για απαξίωση του ασφαλιστικού και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Μετά την επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος σε δύο ασφαλιστικά ταμεία η κ. Χριστοφιλοπούλου διαπίστωσε, όπως ανέφερε, χάος και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

    Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν το ΤΕΑΙΤ , δηλαδή το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και το ΤΑΥΤΕΚΩ, το οποίο είναι το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας.

    Στις δηλώσεις της η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι μια εικόνα οργανωτικής παρωδίας, οικονομικής τραγωδίας και ασφαλιστικής κοροϊδίας. Παράλληλα σημείωσε ότι έχουμε οικονομική δυσπραγία των ταμείων, καθώς τα χρέη των οποίων συνεχώς αυξάνονται, τα αποθεματικά τους και την περιουσία τους μειώνονται καθημερινά και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, εντείνεται κάθε μέρα.

    Κλείνοντας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των ενοποιήσεων που γίνονται με σοβαρό τρόπο, με αναλογιστικές μελέτες, με εκτενή κοινωνικό διάλογο, με επαρκές διάστημα προσαρμογής, έτσι ώστε η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα των νέων Ασφαλιστικών Ταμείων που θα προκύψουν να μπορεί να εξασφαλιστεί και σημείωσε ότι στόχος είναι να επανέλθουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στο προ του Νόμου 3655/08 καθεστώς.

    "Η αναφορά του ΠΑΣΟΚ στο πρόβλημα των δομημένων ομολόγων και γενικότερα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι δημαγωγική, προκαλεί τους εργαζομένους, υποτιμά τη νοημοσύνη τους. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ καταλήστευσαν με πολλές μορφές και για πολλά χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία και υπονόμευσαν την οικονομική τους βάση. Είναι συνένοχοι και έτσι επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν από το σύνολο των εργαζομένων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, η συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

    "Η κυβέρνηση με αφορμή την ολοκλήρωση στις 1 Οκτώβρη της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισής της προσπαθεί να ωραιοποιήσει τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό της νόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την κατάργηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, όπως και των νόμων Σιούφα και Ρέπα", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ.

    [12] Κοινωνία

    Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 33χρονης

    30/9/2008 5:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 33χρονης αλλοδαπής, που το πτώμα της, εντόπισε το Σάββατο το πρωί, ένας κυνηγός, έξω από το χωριό Όλυνθος Χαλκιδικής. Άφωνοι έμειναν οι αστυνομικοί, όταν άκουσαν έναν 17χρονο να ομολογεί, ότι δεν ήταν μόνο παρών σε δολοφονία γυναίκας αλλά κατέγραφε τους ήχους με το τηλέφωνό του.

    Το περιστατικό έγινε σε αγροτική περιοχή της Ολύνθου Χαλικιδικής. Το παιδί μαζί με τον θείο του επέστρεφαν από διασκέδαση. Μαζί τους στο αυτοκίνητο ήταν και μια 30χρονη Βουλγάρα. Κάποια στιγμή ο θείος του παιδιού κατέβασε την αλλοδαπή από το αυτοκίνητο και άρχισε να την χτυπάει με ένα σωλήνα. Την ίδια στιγμή ο 17χρονος κατέγραφε στο κινητό του τις φωνές της γυναίκας. Αμέσως μετά το έγκλημα έσπευσαν και οι δύο να εξαφανιστούν.

    Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή, τυχαία από κυνηγό και λίγο μετά προσήχθη ως ύποπτος ο ανήλικος ο οποίος και τελικά ομολόγησε. Παραδέχτηκε ότι δράστης ήταν ο 30χρονος και ότι μετά το έγκλημα πέταξαν τα ρούχα τους και τον σιδερένιο σωλήνα σε κάδο απορριμμάτων. Η γυναίκα δούλευε σε μπαρ και οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ήταν η παθολογική ζήλια αυτή που όπλισε το χέρι του δράστη.

    [13] Πολιτική

    18 εκατ. ευρώ

    Νέα δέσμευση λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου

    30/9/2008 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 5:07:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε νέα δέσμευση των λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου προχωρούν οι αρμόδιες αρχές μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Ηλία Κολιούση. Η δέσμευση αφορά στην υπόθεση των οικοπέδων στη Μίκρα Θεσ/νικης και φθάνει έως το ποσό των 18 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση των πληρεξούσιων δικηγόρων της, η Μονή Βατοπαιδίου εκφράζει την πρόθεσή της να επιστρέψει όσα ακίνητα περιήλθαν σε αυτή από ανταλλαγές με το ελληνικό δημόσιο, παρότι επισημαίνει ότι η στέρηση της περιουσίας της θα έχει συνέπειες στο έργο της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τις ανταλλαγές επεδίωξε το δημόσιο και όχι η Μονή και επισημαίνεται ότι "οι μοναχοί ούτε συμφέροντα εχουν όυτε συμφέροντα άλλων εξυπηρετούν".

    Εν τω μεταξύ, κατάθεση στην εισαγγελέα Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου που διενεργεί μαζί με τον Ηλία Κολιούση την έρευνα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Όπως δήλωσε ο κ. Δραγασάκης παρέδωσε στην εισαγγελική λειτουργό νέα στοιχεία για την υπόθεση. Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου, ο βουλευτής υποστήριξε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ότι η υπόθεση δεν αφορά ένα κοινό σκάνδαλο, αλλά ακουμπά όλο το πολιτικό σύστημα.

    Μήνυμα στον ηγούμενο της Μονής να επανεξετάσει όσα έχουν διαπραχθεί, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι τα χρήματα παίρνουν νόημα και αξία όταν μεταλλάσσονται σε διακονία και εξυπηρέτηση του λαού.

    Ιερώνυμος: "Ναι" στη διαφάνεια

    Oι αναπτυξιακές δράσεις της Εκκλησίας και η χρηματοδότησή τους από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, στη Μονή Πεντέλης.

    Σταθμό στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσθέτοντας ότι η σχετική συνεργασία θα αποδώσει καρπούς.

    Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας, διαβίβασε μήνυμα προς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ, να επανεξετάσει τα πεπραγμένα", λέγοντας ότι εμείς θέλουμε την περιουσία μας, η διαχείριση όμως να είναι διαφανής και τα χρήματα να πηγαίνουν για την ανακούφιση του λαού".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων θα γίνει όπως ορίζει ο νόμος, ενώ χαρακτήρισε διακριτούς του ρόλους Εκκλησίας Πολιτείας.

    Πρόταση ΠΑΣΟΚ για τη Βιστωνίδα

    Πρόταση νόμου για κυριότητα της Βιστωνίδας και την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου παρουσίασαν το απόγευμα της Τρίτης ο γραμ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος,κ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος, Ντίνος Ροβλιας. Όπως δήλωσαν, ενώ έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι περιοχές που έχουν ανταλλαγεί η κυβέρνηση αρνείται προφανώς για να μη γίνουν γνωστοί κάποιοι από τους τελικούς αγοραστές.

    Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ανακαλούνται για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος όλες οι διοικητικές πράξεις που αναγνωρίζουν εμπράγματα δικαιώματα της Μονής Βατοπαιδιου στη Βιστωνιδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις. Κατόπιν ανακαλούνται, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, απευθείας και όλες οι διοικητικές πράξεις για την ανταλλαγή ακινήτων του δημοσίου, καθώς και κάθε είδους δικαιοπραξίες που συνήψε η Μονή Βατοπαιδίου με τρίτους και όλα τα ακίνητα επανέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου.

    [14] Πολιτική

    Νέα δημοσκόπηση από τη GPO

    1,2% μπροστά το ΠΑΣΟΚ

    30/9/2008 2:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 6:17:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Νέα δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, δίνει προβάδισμα 1,2% στο ΠΑΣΟΚ, έναντι της ΝΔ. Στην παράσταση νίκης όμως, προηγείται η ΝΔ με 43,3% έναντι 38,4% του ΠΑΣΟΚ, ενώ η πολιτική υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας δημοσκόπησης. Τέλος το 59,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος.

    Από την πλευρά της GPO, ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, εξέφρασε την άποψη ότι όποιος εγγυηθεί την ασφάλεια τής μέσης ελληνικής οικογένειας στον οικονομικό τομέα, αυτός θα έχει και την πολιτική ωφέλεια. Στο πολιτικό σκηνικό, τόνισε o κ. Θεοδωρικάκος, υπάρχει μεγάλη πολιτική ρευστότητα, αλλά ο πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι το ισχυρό πρόσωπο.

    [15] Κόσμος

    Βρετανία: Πράκτορας έχασε απόρρητο υλικό

    30/9/2008 1:00:00 μμ

    Η βρετανική μυστική υπηρεσία ΜΙ6 διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει πως ένας πράκτοράς της έχασε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, στην οποία ήταν αποθηκευμένες ευαίσθητες πληροφορίες για πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Χέρτφορντσαϊρ. Σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών ΜΜΕ, η μηχανή Nikon διατέθηκε μάλιστα προς πώληση στο διαδικτυακό τόπο eBay και πουλήθηκε έναντι μόλις 17 στερλινών. Στη μνήμη της ήταν αποθηκευμένα ονόματα μελών της αλ Κάιντα, δακτυλικά αποτυπώματα, αρχεία με πληροφορίες για τους υπόπτους καθώς και φωτογραφίες με πυραύλους και εκτοξευτήρες ρουκετών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Sun. "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι κατασχέσαμε μια φωτογραφική μηχανή μετά την καταγγελία κάποιου πολίτη. Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας το ερευνούν", αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας του Χέρτφορντσαϊρ. Η φωτογραφική μηχανή παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Χέμελ Χάμστεντ.

    Η μηχανή περιείχε επίσης λεπτομερείς πληροφορίες για ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΜΙ6, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα στο αποθηκευμένο υλικό στη μνήμη της αναφερόταν και το όνομα του 46χρονου Αμπντούλ αλ-Χάντι αλ-Ιράκι, ο οποίος κρατείται στις φυλακές του Γκουαντανάμο μετά τη σύλληψή του από την CIA το 2007.

    [16] Πολιτική

    Κατάθεση Δραγασάκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    30/9/2008 12:09:00 μμ

    Κατάθεση στην εισαγγελέα Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου που διενεργεί μαζί με το συνάδελφό της Ηλία Κολιούση την έρευνα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Όπως δήλωσε ο κ. Δραγασάκης παρέδωσε στην εισαγγελική λειτουργό νέα στοιχεία για την υπόθεση. Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου, ο βουλευτής υποστήριξε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ότι η υπόθεση δεν αφορά ένα κοινό σκάνδαλο, "δεν είναι θέμα κάποιου σατανικού καλόγερου, αλλά πρόκειται για δομές με δικτυώσεις τεράστιες με προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα στις οποίες δομές άλλοτε κέντρο είναι η εκκλησία και άλλοτε ιδιώτες με σκοπό την οικειοποίηση δημόσιων εκτάσεων και δημόσιας περιουσίας". Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι του είναι αδιανόητο να φανταστεί πως όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν χωρίς πολιτικές ευθύνες και συνέχισε, "οι πολιτικές αποφάσεις και ο τρόπος υλοποίησής τους δείχνουν ότι δεν προστατεύθηκε το δημόσιο συμφέρον. Μου κάνει εντύπωση γιατί παρά το θόρυβο που προκλήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να δίνει μισθώματα στη Μονή".

    [17] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η δίκη για τον Άλεξ

    30/9/2008 12:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 5:30:00 μμ)

    Συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ. Το πρωί ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η μητέρα των δύο παιδιών, ελληνικής καταγωγής, ενώ τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η μητέρα του ανήλικου από τη Ρουμανία. Στο εδώλιο του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης κάθονται μόνο 3 από τους 5 κατηγορουμένους, καθώς μετά το Βορειοηπειρώτη και ο Αλβανός ανήλικος απέχει από τη διαδικασία, επικαλούμενος απειλές που δέχεται από το περιβάλλον των συγκατηγορουμένων του. Η μητέρα του 11χρονου, Νατέλα, ολοκλήρωσε από χθες την κατάθεσή της και στο εξής παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία.

    Κατάθεση της μητέρας του ανήλικου Ρουμάνου

    "Δεν θυμάμαι πού ήταν ο γιος μου το επίμαχο βράδυ", φέρεται να κατέθεσε η μητέρα του ανήλικου -ρουμανικής καταγωγής- κατηγορούμενου, ερωτηθείσα σχετικά από το δικαστήριο, αποδίδοντας, παράλληλα, την αρχική ομολογία του παιδιού της για τη δολοφονία του μικρού Άλέξ στις πιέσεις που δέχθηκε από τις αστυνομικές αρχές.

    Στην αρχή της πολύωρης κατάθεσής της, που διεκόπη νωρίς το απόγευμα λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, ξετύλιξε το κουβάρι της ζωής της και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής της στην Ελλάδα. Φέρεται να κατέθεσε ότι πάντα ήταν κοντά στο παιδί της και ενδιαφερόταν για την πρόοδό του στο σχολείο.

    Σε ερώτηση του δικαστηρίου γιατί εξακολουθεί ο γιος της να κάνει παρέα με τους δύο συγκατηγορούμενούς του ανήλικους Έλληνες, φέρεται να απάντησε ότι τα γεγονότα των δυόμισι τελευταίων ετών τους έχουν συσπειρώσει.

    Εξάλλου, αίτημα κλήτευσης πραγματογνώμονα για να διαπιστωθεί εάν παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών μπορούν να μεταφέρουν στα στενά της Βέροιας καροτσάκι οικοδομικών εργασιών με το άψυχο σώμα παιδιού -όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης- υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο Ελληνόπουλων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 September 2008 - 16:50:39 UTC