Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός "πυρετός" για τον Καύκασο
  • [02] Εορτασμός για την Ημέρα της Δημοκρατίας
  • [03] Ολυμπιακή: Συμφωνία Κυβέρνησης-Κομισιόν
  • [04] Υποχώρηση διεθνών τιμών πετρελαίου
  • [05] Προβληματισμός για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ
  • [06] Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 2,2%
  • [07] Ζιμπάμπουε: Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας
  • [08] Δηλώσεις Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ
  • [09] Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μαρία Κάλλας
  • [10] ΠΟΑΣΥ κατά αντεξουσιαστών και αστυνομικών
  • [11] Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Ρίτσαρντ Ράιτ
  • [12] Μπαράκ Ομπάμα καλεί Χίλαρυ Κλίντον
  • [13] Συνέντευξη Αλογοσκούφη για ECOFIN και τεκμήρια

    [01] Κόσμος

    Γεωργία -ΝΑΤΟ

    Διπλωματικός "πυρετός" για τον Καύκασο

    15/9/2008 23:18:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Με επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων, Μόσχα και ΝΑΤΟ επιχειρούν να ενισχύσουν τη σφαίρα επιρροής τους στον Καύκασο. Τη ρωσική στήριξη στις αποσχισθείσες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας εξέφρασε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Σέφερ συζητούσε στην Τυφλίδα με τον πρόεδρο Σαακασβίλι την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στις βορειοατλαντικές δομές. Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ζήτησε σήμερα Δευτέρα να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση της χώρας του στο ΝΑΤΟ σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ στο Τμπιλίσι.

    "Ελπίζω ότι κατά τις δύο αυτές ημέρες θα εργαστούμε από κοινού σκληρά για να δείξουμε ότι η Γεωργία βρίσκεται αληθινά στο δρόμο για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσής της στην ευρω-ατλαντική οικογένεια", δήλωσε ο Σαακασβίλι κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ-Γεωργίας. Ο Σέφερ δεσμεύτηκε σήμερα από το Τμπιλίσι, το οποίο επισκέπτεται μαζί με αντιπροσωπεία των πρεσβευτών των 26 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Γεωργία και επέκρινε τη Ρωσία για τη χρήση μιας άνευ διακρίσεων βίας τον Αύγουστο στη χώρα αυτή. Η επίσκεψη αυτή "μας επιτρέπει να αποτιμήσουμε τις σχέσεις μας, να έχουμε συζητήσεις σε βάθος για την ασφάλεια στην περιοχή και να εξετάσουμε τη βούλησή μας να αναπτύξουμε κι άλλο τη σύμπραξη ΝΑΤΟ-Γεωργίας", δήλωσε ο Σέφερ, ο οποίος επέκρινε έντονα στη συνέχεια τη Ρωσία για τη χρήση μιας άνευ διακρίσεων βίας κατά την ένοπλη επέμβαση στη Γεωργία στις αρχές Αυγούστου. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Σέφερ κρίνει εξάλλου απαράδεκτη τη διατήρηση ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκε τον Αύγουστο η ΕΕ, η οποία προβλέπει την επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις που είχαν πριν από τη σύγκρουση.

    Στην Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει "αυτή την εβδομάδα" συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών, με τις αποσχισθείσες από την Γεωργία περιοχές της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. "Θα υπογράψω αυτή την εβδομάδα τις ειδικές συμφωνίες για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων (με τις δύο αυτές δημοκρατίες)στις οποίες θα περιέχονται και συμφωνίες στον στρατιωτικό τομέα", τόνισε σε συνάντηση που είχε με στελέχη επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στις 11 Σεπτεμβρίου την προσεχή υπογραφή αυτών των συμφωνιών που θα επιτρέψουν κυρίως στην Ρωσία να έχει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αυτές περιοχές.

    [02] Πολιτική

    Εορτασμός για την Ημέρα της Δημοκρατίας

    15/9/2008 23:02:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Tην Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας τίμησε σήμερα η Βουλή με ειδική συνεδρίαση, παρουσία και του προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Πιερ Φερντιναντο Κασίνι. Εκδηλώσεις έγιναν και σε σχολεία όλης της χώρας. Το Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει τη διανομή σε περισσότερα από 15.000 σχολεία ειδικού εντύπου με το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Δημοκρατία, ενώ αθλοθετεί από φέτος βραβεία σε μαθητές που θα διακριθούν στη συγγραφή έκθεσης με θέμα τη Δημοκρατία.

    Ομιλίες κατά την Ειδική Συνεδρίαση Βουλής

    Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των θεσμών απέναντι στις σύγχρονες απειλές επεσήμαναν στη Βουλή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, κατά την ειδική συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι η Δημοκρατία είναι ιδεώδες, παγκόσμια αναγνωρισμένο αλλά και διαρκώς ζητούμενο.

    «Η εμπέδωση, η εμβάθυνση, η ποιοτική αναβάθμισή της ήταν και είναι μια διαρκής και ακατάπαυστη αναζήτηση, μια ατέρμονη και εξελικτική διαδικασία», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ευθύνη για την εξέλιξη της αφορά όλους και όλες».

    «Η Δημοκρατία δεν αντέχει τη φίμωση, ούτε την ασυδοσία. Δεν συμβιβάζεται με ακρότητες, βιαιότητες, πιέσεις. Δεν ωφελείται μέσα από τη στείρα αντίδραση, την ισοπέδωση, το μηδενισμό. Αξιώνει τη γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών, τη σύνθεση, τη συνεννόηση, τη συνένωση δυνάμεων και την εναρμόνιση στο μέτρο και τη μετριοπάθεια».

    Ο Κώστας Καραμανλής αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη διαφάνεια με αυστηρότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα όπως είπε, κατέληξε λέγοντας: «Οφείλουμε και μάλιστα καθημερινά να υπηρετούμε έμπρακτα την ουσία της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

    Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την σύγχρονη Δημοκρατία επισήμανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αφού τόνισε πως η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν υπήρξε αυτονόητη αλλά κατακτήθηκε ενάντια σε διωγμούς, φακελώματα, και νοθείες, τόνισε πως σήμερα έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των πολιτών και μοιάζει μην κινδυνεύει.

    «Δεν κινδυνεύει από τανκ, αλλά κινδυνεύει από την απαξίωση των θεσμών και την διολίσθηση σε μια δημοκρατία των τύπων, χωρίς συμμετοχή. Σήμερα κίνδυνος είναι η έκπτωση των αξιών και της εφαρμογή των νόμων» είπε και πρόσθεσε πως η στέρηση των δικαιωμάτων αγανακτούν τον πολίτη και τον οδηγούν στην εσωστρέφεια. Τα νέα δεδομένα - όπως τόνισε - που υπονομεύουν τους θεσμούς είναι σήμερα φαινόμενα και σε παγκόσμιο επίπεδο, με κυρίαρχα τα φαινόμενα συγκέντρωσης τεράστιου πλούτου σε λίγους και ισχυρούς και συγκέντρωση των ΜΜΕ».

    Τον αγώνα για την Δημοκρατία ως πολιτική πρόταση του κόμματός της πρόταξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της, εκφράζοντας την θέση πως η σύγχρονη δημοκρατία στην Ευρώπη δεν αποτελεί βάση και για την ειρήνη και τον σεβασμό του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του.

    Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ τόνισε πως ο αγώνας για την Δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού στο εθνικό επίπεδο και στις διεθνείς σχέσεις, επισημαίνοντας πως όσο δυναμώνει η κρατική και εργοδοτική βία σε εθνικό επίπεδο, τόσο δυναμώνει ο πόλεμος και η βία στις διεθνείς σχέσεις.

    Έμφαση στην εμβάθυνση της κοινωνικής δημοκρατίας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής. «Δημοκρατία σημαίνει ισονομία. Πως οι νόμοι εφαρμόζονται στη πράξη και οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν χωρίς φόβο το πρόβλημα τους για τον προϊστάμενο τους, το μισθό τους για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση για όλους. Δημοκρατία σημαίνει να λειτουργεί το κράτος πέρα από διακρίσεις, σημαίνει ισονομία πολιτών χωρίς παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων, χωρίς ρατσιστικές νοοτροπίες», τόνισε ο κ Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στη δική του ομιλία προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα την αδυναμία σήμερα να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στις τρεις εξουσίες και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτύχουμε, όσο η Δημοκρατία η οποία βιώνουμε σήμερα έχει ατέλειες. Όταν δηλαδή η Εκτελεστική Εξουσία επιβάλλει την θέληση της στην Νομοθετική και την Δικαστική εξουσία να καθυποτάσσεται στην Εκτελεστική εξουσία εφόσον η τελευταία έχει κρατήσει το προνόμιο της επιλογής των επικεφαλής προσώπων της Δικαστικής εξουσίας και τοιουτρόπως σε στιγμές κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε να υπάρχει αυτή η δυσαναλογία του εύρους της ασκήσεως της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στις άλλες δύο εξουσίες. Αυτή δεν είναι μια καθαρή Δημοκρατία».

    Την ευθύνη όλων στην ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Βουλή είναι ο χώρος άσκησης, αλλά και ελέγχου της πολιτικής, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο της πολιτικής. «Έχουμε, λοιπόν, όλοι ευθύνη στην ποιότητα της Δημοκρατίας. Ευθύνη να ασκείται η πολιτική, εδώ: Στο εθνικό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως «Η Βουλή των Ελλήνων, πυρήνας της Δημοκρατικής Πολιτείας, έκφραση της ίδιας της Κοινωνίας, χώρος διαλεκτικής αντιπαράθεσης, αλλά και σύνθεσης απόψεων και ιδεών, τιμά με περηφάνια την ημέρα αυτή. Αλλά και με βαθύτατη αίσθηση ευθύνης, την οποία επιμεριζόμαστε όλοι, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Όλοι έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Η Βουλή, άλλωστε, είναι η καρδιά της Δημοκρατίας».

    Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη μίλησε «για πόλους εξουσίας που αποπειρώνται να σφετεριστούν το ρόλο του αυθεντικού εκφραστή της λαϊκής βούλησης ή το ρόλο του μεσολαβητή για τη μεταφορά της και σε τελική φάση διεκδικούν το ρόλο του διαμορφωτή των τελικών αποφάσεων».

    Για τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια τυπική Δημοκρατία διαδικαστικού χαρακτήρα, μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για εισβολή των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων στο πεδίο των πολιτικών θεσμών, που υπονομεύει τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση και το κύρος των αποφάσεών τους.

    «Να σκεφτούμε αν πρέπει να εμπλουτίσουμε την Δημοκρατία κι όχι μόνο να την μεταλαμπαδεύσουμε» ζήτησε ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Αφού είπε πως υπάρχει ανάγκη να ενδυναμωθούν τα νέα Κοινοβούλια ο κ. Καζίνι τόνισε πως τα κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες ενώ έστειλε το μήνυμα «να κατανοήσουμε πως πρέπει να υποστηρίζουμε την δημοκρατία στην καθημερινότητά μας». Ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης χαρακτήρισε «ηθικό καθήκον» να ενσωματώσουμε τους μετανάστες της δεύτερης γενιάς στις κοινωνίες μας και πρόσθεσε πως πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα πέραν μιας απλής ψήφου και της ουσιαστικής τους συμμετοχής. Εκεί μετριέται η δύναμη της Δημοκρατίας μας: να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, τόνισε.

    [03] Οικονομία

    Ολυμπιακή: Συμφωνία Κυβέρνησης-Κομισιόν

    15/9/2008 22:50:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    "Πράσινο φως" δίνει η Κομισιόν στη μετάβαση σε μια νέα εποχή στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης που υπέβαλλαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι θα κλείσουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες και στη θέση τους, ένα μέρος από το ενεργητικό αυτών των δύο εταιρειών, θα περάσει στη νέα εταιρεία που είναι η "Πάνθεον Airways", η οποία θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Η νέα εταιρεία θα διατηρήσει όλες τις πτήσεις του εσωτερικού, έχει λιγότερες διαδρομές στο εξωτερικό και θα κρατήσει το όνομα, τους κύκλους και κάποιες από τις χρονοθυρίδες.

    Τις επόμενες εβδομάδες η "Πάνθεον" θα πάρει την άδεια πτητικής λειτουργίας από την ΥΠΑ. θα αρχίσει να απορροφά σταδιακά το πτητικό έργο των Ολυμπιακών Αερογραμμών και θα περάσουν όλα τα slots στην κατοχή της, όπως επίσης το σήμα, οι κύκλοι και το όνομα.

    Παράλληλα, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους. Οι 4.500 εργαζόμενοι θα έχουν να επιλέξουν είτε μεταξύ της εθελουσίας (όσοι έχουν άνω των 6.000 ενσήμων) διασφαλίζοντας bonus και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, είτε να μετατεθούν στο Δημόσιο με τις ίδιες αποδοχές, είτε να εργαστούν στη νέα εταιρεία με συμβάσεις που θα υπογραφούν από μηδενική βάση.

    "Ούτε για μία ημέρα δεν θα μείνουν τα νησιά χωρίς δρομολόγια της Ολυμπιακής, οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται στο σύνολό τους και η μετάβαση στη νέα εταιρεία θα είναι αστραπιαία" είναι τα πρώτα σχόλια από το υπουργείο Μεταφορών σχετικά με τις αποφάσεις της Κομισιόν για την Ολυμπιακή.

    "Με το σχέδιο που εγκρίνει η Κομισιόν, θέλει να εξαφανίσει την Ολυμπιακή. H κυβέρνηση δεν πρέπει να χαίρεται, αλλά να ντρέπεται", απαντούν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή.

    [04] Οικονομία

    Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Υποχώρηση διεθνών τιμών πετρελαίου

    15/9/2008 22:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2008 23:15:12)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις εξαιτίας των αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και ο κυκλώνας Άικ πέρασε χωρίς να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού. Το αμερικανικό αργό έκλεισε στα 95,71 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 5,47 δολάρια, αφού στη διάρκεια των συναλλαγών είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών- στα 94,13$ το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έκλεισε στα 92,38 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 5,20 δολαρίων.

    Η αίτηση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers να τεθεί σε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης και η συμφωνία εξαγοράς της Merril Lynch από τη Bank of America ενίσχυσαν τις ανησυχίες πως τα οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο θα οδηγήσουν σε νέα μείωση τη ζήτηση ενέργειας, στρέφοντας τους επενδυτές σε άλλους τομείς.

    Με τη σταγόνα οι μειώσεις στην Ελλάδα

    Παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, έως και 36%, σε σχέση με τον Ιούλιο, στη χώρα μας η αμόλυβδη εξακολουθεί να πωλείται ακριβά, αφού η μείωση της τιμής ανά λίτρο δεν ξεπέρασε το 6,3%. Η κατάσταση αυτή προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει και του χειμώνα, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας κάλεσε τους παράγοντες της αγοράς να μειώσουν τις τιμές, ωστόσο, εταιρίες διύλισης, εμπορίας και βενζινοπώλες ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων στη σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης, εμφανίζουν εταιρίες και βενζινοπώλες ως τους μεγάλους κερδισμένους.

    Σύμφωνα με αυτά, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν η διεθνής τιμή της αμόλυβδης υποχωρούσε κατά 14,2%, τα διυλιστήρια επίσης προχωρούσαν σε μειώσεις κατά 12,8% . Ενώ οι εταιρίες εμπορίας και οι βενζινοπώλες ανέβαζαν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους κατά 14,3%.

    Ο Μπούς προβλέπει "αύξηση της πίεσης" στις τιμές της βενζίνης

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους προειδοποίησε σήμερα ότι οι αμερικανοί αυτοκινητιστές θα πρέπει να αναμείνουν να υποστούν μιαν "αύξηση της πίεσης" στις τιμές της βενζίνης λόγω του τυφώνα "Αϊκ". "Η κατάσταση σε ότι αφορά την ενέργεια είναι ένα στοιχείο ανησυχίας. Οι οδηγοί και οι άνθρωποι των πρατηρίων βενζίνης θα πρέπει να αναμένουν μιάν αύξηση της πίεσης στις τιμές", λόγω του κλεισίματος των διυλιστηρίων και τις διαταραχές στον εφοδιασμό με καύσιμα, δήλωσε ο Μπους αφότου ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον τυφώνα.

    [05] Πολιτική

    Προβληματισμός για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

    15/9/2008 22:07:00

    Προβληματισμός επικρατεί στα κυβερνητικά επιτελεία ανά τον κόσμο εξαιτίας του οικονομικού "κυκλώνα" που πλήττει τις ΗΠΑ, μετά και την πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Leeman Brothers. Όλα χρηματιστήρια -μεταξύ αυτών και το ελληνικό- έζησαν μια Μαύρη Δευτέρα, ενώ οι διοικήσεις των ισχυρότερων τραπεζών του κόσμου σήμαναν κόκκινο συναγερμό.

    Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις για να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις όποιες επιπτώσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του ECOFIN, δηλαδή του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι διαπιστώθηκε πως η χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης όσο και των δημοσίων οικονομικών και του πληθωρισμού.

    Αποφασίστηκε όπως είπε, να υπάρξει συντονισμένη απάντηση με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την προστασία ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς όπως ανέφερε, πρέπει να συνεχιστεί η αντιπληθωριστική πολιτική.

    Για την ελληνική οικονομία ειδικότερα ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αντέχει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει είναι πολύ μικρότερα λόγω των αδυναμιών του παρελθόντος.

    Την ανησυχία ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν την Ευρώπη και κατ επέκταση ενδεχομένως και την Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Απέδωσε τα γεγονότα στις "πρακτικές ενός αχαλίνωτου συστήματος της αγοράς, το οποίο δεν διασφαλίζει ορισμένα πράγματα και στο οποίο ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη, αλλά κρατικοποιούνται οι ζημιές", σημείωσε όμως πως "η χώρα μας, προς το παρόν, έχει μικρή έκθεση σε κίνδυνο γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τεράστια έκθεση στα προϊόντα υψηλού ρίσκου".

    "Η πτώχευση της "Lehman Brothers", η οποία συμπαρέσυρε στα "τάρταρα" τα διεθνή Χρηματιστήρια, δείχνει όχι μόνο το βάθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και την πλήρη και παταγώδη αποτυχία του σύγχρονου άγριου καπιταλισμού, ο οποίος έχει ως επίκεντρο την χρηματοπιστωτική λεηλασία, την πρωτοφανή συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστα χέρια και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές. Είναι τραγικό ότι η κυβέρνηση επικαλείται ως άλλοθι για τα σκληρά αντικοινωνικά της μέτρα, μια διεθνή καπιταλιστική κρίση η οποία οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η ίδια ακολουθεί με τον πιο ακραίο και ανάλγητο τρόπο" σχολίασε από τον ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης.

    [06] Πολιτική

    Δημοσκοπήσεις

    Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 2,2%

    15/9/2008 21:31:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα 2,2 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Μέτρον Ανάλυσις για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,6% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, έναντι 28,8% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΣΥΝ με 10,8% και το ΛΑΟΣ με 4,6%. Σε ερώτημα για το ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες περισσότερο για την οικονομία της χώρας, το 30% των ερωτηθέντων απαντούν τον κ. Καραμανλή, το 35% τον κ. Παπανδρέου και το 32% κανέναν από τους δύο.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για το MEGA, αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το 48% έκρινε θετικά την εμφάνισή του έναντι 36,5% που εξέφρασε αρνητικές γνώμες, ενώ το 52% έκρινε μη ρεαλιστικές τις εξαγγελίες του, έναντι του 37,2% που τις έκρινε ως ρεαλιστικές. Στο ερώτημα πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Βουλγαράκη, το 43% απαντά σωστοί και 54,1% λανθασμένοι. Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει ανασχηματισμός τώρα, το 73,2% απαντά ναι και 23% όχι.

    [07] Κόσμος

    Ζιμπάμπουε: Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας

    15/9/2008 21:24:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τη σημερινή ιστορική συμφωνία για τον επιμερισμό της εξουσίας και την δημιουργία μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υπέγραψαν ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο Μόργκαν Τσβανγκιράι για το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή και ο ηγέτης του ΜDC Αρθουρ Μουταμπάρα, ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν οκτώ εβδομάδες υπό την αιγίδα του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι, τερματίζεται το μονοπώλιο στην εξουσία του Μουγκάμπε επί 28 χρόνια.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Μουγκάμπε παραμένει πρόεδρος και ο Τσβανγκιράι αναλαμβάνει πρωθυπουργός, ενώ ο Μουταμπάρα αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά την υπογραφή της συμφωνίας σε ξενοδοχείο της Χαράρε, με την παρουσία εκατοντάδων πολιτικών, δημοσιογράφων και διπλωματών, ο Μουγκάμπε προειδοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση θα διαρκέσει για όσο διάστημα προστατεύεται η κυριαρχία της Ζιμπάμπουε. Διαβεβαίωσε ότι "είμαστε δεσμευμένοι στην συμφωνία αυτή και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό".

    Λεπτομέρειες για τα ονόματα των νέων υπουργών δεν έγιναν γνωστές προς το παρόν. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας και αναλυτές εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί ένα ποσό μεταξύ 15 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [08] Πολιτική

    Βέλγιο - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

    Δηλώσεις Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ

    15/9/2008 20:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφκσι δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για επίλυση του θέματος της ονομασίας", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις νέες προτάσεις του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, τις οποίες εξετάζει και επί των οποίων θα τοποθετηθεί τις προσεχείς ημέρες. Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο γύρω από το θέμα της ονομασίας και τόνισε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να επιδείξει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις αν θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση.

    [09] Πολιτισμός

    Θεσσαλονίκη

    Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μαρία Κάλλας

    15/9/2008 20:10:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το θάνατο της Μαρία Κάλλας (πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977) τιμά αύριο η Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρία Κάλλας, σημαίνοντας την έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου λειτουργίας του. Για τη φετινή παράσταση, στην οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα και άριες από την όπερα "Κάρμεν" του Μπιζέ, ερμηνεύτρια θα είναι η σοπράνο Αντιγόνη Παπούλκα, η οποία ερμήνευσε τον ίδιο ρόλο για πρώτη φορά στην παράσταση της όπερας, τον Ιανουάριο του 2007 στη Λαϊκή Όπερας της Βιέννης. Το ρόλο του Δον Χοσέ ανέλαβε ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος, και της Μικαέλα η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου, ενώ συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στο φουαγιέ του Μεγάρου παρουσιάζεται επίσης από σήμερα Δευτέρα μέρος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφιών από την σκηνική παρουσία της Μαρία Κάλλας που είχε διοργανώσει πέρσι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η έκθεση έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα στα Χανιά, την Καρδίτσα, τη Φλώρινα, την Κέρκυρα, την Τεργέστη ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα, το Χιούστον και το Σαν Φραντσίσκο.

    Τα εισιτήρια για το γκαλά όπερας του ΜΜΘ στοιχίζουν 60, 50, 40 και 25 ευρώ (12 ευρώ το φοιτητικό).

    Αύριο εγκαινιάζεται στο Γενι - Τζαμί της Θεσσαλονίκης έκθεση "γλυπτών - κοστουμιών" του Νίκου Φλώρου εμπνευσμένων απ΄αυτά που φόρεσε επί σκηνής η Μαρία Κάλλας. Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρία για το κτίριο της όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής τέχνης "Μαρία Κάλλας" σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων θα είναι ανοιχτή ως τις 19 Οκτωβρίου.

    [10] Κοινωνία

    Για τα επεισόδια στη ΔΕΘ

    ΠΟΑΣΥ κατά αντεξουσιαστών και αστυνομικών

    15/9/2008 19:59:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, για την επίθεση που δέχθηκαν από ομάδα αντιεξουσιαστών οι συμμετέχοντες -στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- αστυνομικοί στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

    Με την κατατεθείσα μήνυση, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, ζητά από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος των δραστών της επίθεσης αλλά και των συναδέλφων τους που ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση των μέτρων τάξης και αμέλησαν για την προστασία των διαδηλωτών αστυνομικών.

    Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μήνυσης, "κατά τη διάρκεια της πορείας διατρέξαμε κίνδυνο της ζωής μας, καθώς δεχθήκαμε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών χωρίς να υπάρξει η λήψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για τη διασφάλιση της τάξης και της ομαλής πορείας της διαμαρτυρίας".

    Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΥ, η επίθεση εκδηλώθηκε στην περιοχή της Καμάρας, όταν ομάδα περίπου πενήντα αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν με ομοβροντία από πέτρες σε βάρος των ένστολων αστυνομικών που συμμετείχαν στην πορεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις εξ αυτών. "Σε απόσταση εκατό μέτρων από την Καμάρα βρισκόταν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν προσέτρεξαν σε βοήθεια. Μόνο όταν εξέλιπε κάθε κίνδυνος και οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί αναγκάσαμε τους αντιεξουσιαστές να εξαφανιστούν στα στενά των δρόμων πίσω από την Καμάρα, τότε άρχισε να κινείται προς το μέρος μας μία αστυνομική δύναμη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [11] Πολιτισμός

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Ρίτσαρντ Ράιτ

    15/9/2008 19:46:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο κιμπορντίστας Ρίτσαρντ Ράιτ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Pink Floyd, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

    Ο Ράιτ συνέθεσε πολλά κομμάτια και τραγούδησε σε πολλά άλμπουμ του συγκροτήματος, όπως στο Dark side of the moon και στο Wish you were here.

    Το συγκρότημα, με επικεφαλής τον Σιντ Μπάρετ, ιδρύθηκε το 1964 και έγινε διάσημο για το ψυχεδελικό ροκ που έπαιζε. Οι Pink Floyd πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

    "Η οικογένεια του Ρίτσαρντ Ράιτ, ιδρυτικού μέλους των Pink Floyd, ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη ότι ο Ρίτσαρντ πέθανε σήμερα μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο", ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

    [12] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Μπαράκ Ομπάμα καλεί Χίλαρυ Κλίντον

    15/9/2008 19:29:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ακόμα και με την αρνητική διαφήμιση, δίνουν τη μάχη στήθος με στήθος οι υποψήφιοι για το Λευκό Οίκο. Ο Τζον Μακέιν επέλεξε και έχει ως δυνατό χαρτί τη Σάρα Πέιλιν, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν επέλεξε τη Χίλαρι Κλίντον για την Αντιπροεδρία και αυτό ίσως του στερήσει κρίσιμες ψήφους, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Φημολογείται, μάλιστα, πως έχει ήδη μετανιώσει για την απόφασή του. Μπαράκ Ομπάμα καλεί Χίλαρυ Κλίντον, καθώς οι δημοσκοπήσεις, στερούν από τον υποψήφιο των δημοκρατικών, το ασφαλές προβάδισμα, έναντι του Μακέιν. Η εμφάνιση της Σάρα Πείλιν, ως υποψήφιας αντιπροέδρου των ρεπουμπλικανών, παραμένει πόλος έλξης των γυναικών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Τζον Μακέιν, του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Μπαράκ Ομπάμα στην πολιτεία-κλειδί του Οχάιο στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή σφυγμομέτρηση. Συγκεκριμένα ο γερουσιαστής της Αριζόνας λαμβάνει το 46% της πρόθεσης ψήφου έναντι 42% του κ. Ομπάμα σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του πανεπιστημίου Σαφολκ της Μασαχουσέτης. Η διαφορά αυτή είναι αμελητέα λόγω του στατιστικού λάθους της σφυγμομέτρησης. Με 20 υπερεκλέκτορες το Οχάιο είναι μια πολιτεία άκρως σημαντική για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. Ας σημειωθεί ότι ο νυν πρόεδρος εξασφάλισε την επανεκλογή του το 2004 κερδίζοντας αυτήν την πολιτεία. Ο κ. Μακέιν φαίνεται ότι επωφελείται λόγω της παρουσίας της κ. Πείλιν στην κούρσα.

    Σε ερώτηση, ποιός υποψήφιος συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η κ. Πέιλιν έρχεται πρώτη με 31%, ακολουθούν, ο κ. Ομπάμα με 22%, ο κ. Μακέιν με 21% και ο κ. Μπάιντεν με 13%. Το 49% των ερωτηθέντων πολιτών ψηφοφόρων του Οχάιο τάσσεται υπέρ του κ. Μακέιν, ενώ το 41% υπέρ του κ. Ομπάμα. Αλλά το 40% των ίδιων εκτιμά ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αντιλαμβάνεται καλύτερα και υπολογίζει τα προβλήματά τους. Ενώ μόνο το 22% θεωρεί ότι ο κ. Μακέιν συμμερίζεται τις δυσκολίες τους.

    Στην ερώτηση ποιός υποψήφιος μπορεί να κερδίσει τους εργαζόμενους στο Οχάιο το 40% απαντάει Ομπάμα και το 29% Μακέιν. Η σφυγμομέτρηση έγινε από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 6οο πολιτών. Το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 4%.

    [13] Οικονομία

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη για ECOFIN και τεκμήρια

    15/9/2008 13:53:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ολα όσα ακούγονται και γράφονται για τα τεκμήρια είναι αυθαίρετα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής και ο στόχος είναι να υπάρχουν λίγα, ξεκάθαρα και δίκαια τεκμήρια. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του ECOFIN της Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της.

    Για τα τεκμήρια ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα στοχεύουν σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά εκεί όπου εμφανίζεται πλούτος και δηλώνονται ελάχιστα εισοδήματα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου, σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής κρίση που δοκιμάζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια η ελληνική οικονομία με ευθύνη του κόμματός του για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, καθώς και ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

    Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε στοιχεία για το κόστος των εξαγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις οποίες ζήτησε να κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

    Όπως είπε, τα άμεσα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κοστίζουν 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα μακροπρόθεσμα το σύνολο της επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει σε 4,7% του ΑΕΠ, γύρω στα 11 δισ. ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε ερώτηση σχετική για τον έλεγχο από τη Eurostat σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, διευκρίνισε ότι ακόμη και αν υπάρξουν αναθεωρήσεις για το 2007 αυτές θα είναι περιορισμένες και δεν οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση του ορίου 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Ο ίδιος επανέλαβε πάντως, ότι η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της πολιτικής που έχει χαραχθεί από την ΕΕ για μηδενισμό των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό ώς το 2010, αν και όπως είπε, υπάρχει προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι διαπιστώθηκε ότι χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης όσο και των δημοσίων οικονομικών και του πληθωρισμού. Αποφασίστηκε όπως είπε, να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την προστασία ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς όπως ανέφερε, πρέπει να συνεχιστεί η αντιπληθωριστική πολιτική.

    Παράλληλα, ανέφερε, ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα διαπιστώθηκε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά στις ΗΠΑ.

    Για την ελληνική οικονομία ειδικότερα ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αντέχει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει είναι πολύ μικρότερα λόγω των αδυναμιών του παρελθόντος. Γιαυτό και τόνισε, οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν για τη φτώχεια και την κοινωνική συνοχή θα εντάσσονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

    Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και αυτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης το διάστημα 2004-2007 κυμάνθηκε στο 4,9%, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού στο 3,1%, ενώ η ανεργία από 10,5% το 2004 έπεσε στο 8,3% το 2007. Το μέσο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 7,4% το 2004 περιορίστηκε στο 2,8% το 2007, ενώ το χρέος από 98,6% του ΑΕΠ στο 94,5% του ΑΕΠ.

    Στο ίδιο διάστημα η μέση μεταβολή του πραγματικού μισθού, ανήλθε σε 3,1%, ενώ το ΑΕΠ κατά κεφαλήν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έφτασε το 88,2% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ από 83% το 2004. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα παρέμειναν σταθερά από το 21,3% του ΑΕΠ στο 21,1%.

    Αντιδράσεις

    Ανησυχητικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο διεθνές πεδίο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες με σκοπό τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.

    Παράλληλα έκανε λόγο για αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά, υπογραμμίζοντας ότι μειώνονται οι τιμές διεθνώς στο πετρέλαιο και στην εγχώρια αγορά οι μειώσεις είτε είναι ανεπαίσθητες είτε παραμένουν στα ίδια.

    Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, τονίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αλογοσκούφη ενώ για κοινωνικά ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, έκανε λόγο ο ΣΥΝ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 September 2008 - 20:50:25 UTC