Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία
  • [02] Σφοδρή σύγκρουση τρένων στο Λος Άντζελες
  • [03] Αιματοχυσία στο Ιράκ
  • [04] Επαναλειτουργεί η σήραγγα της Μάγχης
  • [05] Επελαύνει στο Τέξας ο κυκλώνας Άικ
  • [06] Αναμένεται καταστροφικό πλήγμα από τον τυφώνα "ιke"

    [01] Πολιτική

    Θα δώσει ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ

    Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία

    13/9/2008 10:34:00

    Πηγή: NET, ΑΠΕ

    Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, από το βήμα της 73ης ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αύριο, Κυριακή, θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης.

    "Για να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με ανταγωνιστικότητα και ευημερία έχει τρία βασικά εργαλεία: την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία και τις επενδύσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει απαξιώσει και τα τρία αυτά εργαλεία. Εμείς δεσμευόμαστε να επενδύσουμε το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία και το 7% του ΑΕΠ στην παιδεία και έρευνα, έτσι, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Παρασκευή, τους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τα προεδρεία της ΔΕΘ και της HELEXPO, τα οποία τον ενημέρωσαν για την πορεία της ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τους κ.κ. Α. Θωμόπουλο, πρόεδρο της HELEXPO Α.Ε. και Δ. Μπακατσέλο, πρόεδρο της ΔΕΘ Α.Ε. για το ποια πρέπει να είναι η ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσει η ΔΕΘ, ώστε να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και ποιες πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις της πολιτείας.

    Στην επίσκεψή του στη ΔΕΘ και στις συζητήσεις που είχε με τα προεδρεία της ΔΕΘ και της HELEXPO, αλλά και των εργαζομένων, τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν οι Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Μαγκριώτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Δ. Δόλης και Εύα Καϊλή.

    [02] Κόσμος

    15 οι νεκροί, κοντά στους 100 οι τραυματίες

    Σφοδρή σύγκρουση τρένων στο Λος Άντζελες

    13/9/2008 10:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2008 11:00:26)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση επιβατικού με φορτηγό τρένο, στο Λος Αντζελες, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KTLA. Τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

    Τουλάχιστον δέκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών. Το επιβατικό τρένο μετέφερε 350 με 400 επιβάτες.

    Ο δήμαρχος της πόλης Αντόνιο Βιγιαραϊγκόσα δήλωσε, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KTLA, ότι το δυστύχημα "είναι το χειρότερο που έχει δει", προσθέτοντας ότι "σαφώς οι τραυματίες θα αυξηθούν και οι νεκροί επίσης".

    Ώρες μετά το δυστύχημα, που σημειώθηκε κοντά στο προάστιο Τσάτσγουρθ, διασώστες εξακολουθούσαν να ανασύρουν τραυματίες από τα συντρίμμια.

    Το επιβατικό τρένο της Metrolink μετέφερε 350-400 επιβάτες όταν συγκρούστηκε με το φορτηγό της Union Pacific, που χειρίζονταν δυο μηχανοδηγοί, με προορισμό την πόλη του Λος Άντζελες.

    Τουλάχιστον επτά βαγόνια του επιβατικού συρμού εκτροχιάστηκαν κι έπιασαν φωτιά, ενώ δεκάδες επιβάτες παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια. Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνονται έξι καλυμμένες σοροί. Αρκετοί τραυματίες διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία με ελικόπτερα. Δεκάδες νοσοκομειακά οχήματα και πάνω από 100 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος.

    Στέλεχος της Μέτρολινκ είπε ότι υπήρχαν πολλά μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή τέτοιων δυστυχημάτων, αλλά "ξεκάθαρα, κάτι πήγε στραβά έχουμε πάντοτε να κάνουμε με ανθρώπους και μηχανές".

    [03] Ιράκ

    Κατηγορούν την Αλ Κάιντα οι Αμερικανοί

    Αιματοχυσία στο Ιράκ

    13/9/2008 11:30:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι και άλλοι 45 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου χθες στην Ντουτζαΐλ, 40 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας.

    Βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο όχημα κοντά στο αστυνομικό τμήμα και την αγορά και πυροδότησε τα εκρηκτικά, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Η επίθεση με στόχο σιίτες στην σουνιτική πόλη ήταν η δεύτερη παρόμοια χθες. Νωρίτερα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας είχε ανατιναχθεί έξω από τζαμί στην πόλη Σιντζάρ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο ίδιος και δυο πιστοί. Η επίθεση έγινε εν μέσω του Ραμαζανιού.

    Η Ντουτζαΐλ ήταν η τοποθεσία της αποτυχημένης απόπειρας εναντίον του ανατραπέντος και απαγχονισθέντος πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν το 1982.

    Η χθεσινή επίθεση ήταν η αιματηρότερη μετά τη βομβιστική επίθεση σε στάση λεωφορείου στη Βαγδάτη την 17η Ιουνίου με 51 νεκρούς. Την 26η Αυγούστου, βομβιστής αυτοκτονίας είχε ανατιναχθεί στην Τζαλάουλα σκοτώνοντας 25 νεαρούς σε κέντρο στρατολόγησης αστυνομικών.

    Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το επίπεδο της βίας στο Ιράκ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών, οι νεκροί από επιθέσεις κι εχθροπραξίες είναι εκατοντάδες κάθε μήνα.

    Ο αμερικανικός στρατός κατηγόρησε το Σάββατο το ιρακινό δίκτυο της Αλ Κάιντα για την επίθεση. Η επαρχία Ντουτζαΐλ, όπως και οι Ντιγιάλα και Νινίβ είναι τρεις περιοχές στις οποίες ο ιρακινός στρατός, υποστηριζόμενος από τις αμερικανικές δυνάμεις δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη.

    Αντάρτες, οπαδοί του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά και της Αλ Κάιντα πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις και κυρίως επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

    [04] Κόσμος

    Επαναλειτουργεί η σήραγγα της Μάγχης

    13/9/2008 11:23:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Η διακίνηση επιβατών στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη, όπου σημειώθηκε πυρκαγιά την Πέμπτη, θα επαναληφθεί το πρωί του Σαββάτου με "περιορισμένη λειτουργία", ανακοίνωσε η Eurostar. "Τα τρένα θα χρησιμοποιήσουν τη νότια σήραγγα η οποία δεν έχει επηρεασθεί από την πυρκαγιά", διευκρινίζει το ανακοινωθέν της Eurostar.

    "Οι επιβάτες καλούνται να παρουσιασθούν την ώρα που προβλέπεται στις αρχικές τους κρατήσεις για την Πέμπτη 11, την Παρασκευή 12 ή το Σάββατο 13 [Σεπτεμβρίου]. Θα επιβιβαστούν κατά το δυνατόν στο πρώτο τρένο, ανάλογα με τις διαθεσιμότητες", προσθέτει η Eurostar. Οι πελάτες μπορούν να ενημερώνονται μέσω του διαδικτύου (www.eurostar.com) ή τηλεφωνικώς (πράσινος αριθμός: 0 800 130 130 από τις 8:00 έως τις 21:00).

    Η διακίνηση φορτίου στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη ξανάρχισε το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Eurotunnel στο Λονδίνο."Δύο εμπορικά τρένα ήδη εγκατέλειψαν τη Βρετανία" με προορισμό τη Γαλλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    [05] Κόσμος

    Αναβαθμίστηκε σε κατηγορία β'

    Επελαύνει στο Τέξας ο κυκλώνας Άικ

    13/9/2008 11:14:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, ο κυκλώνας Άικ χτύπησε τις ΗΠΑ ξεκινώντας από τις ακτές του Τέξας στο Γκάλβεστοουν. Το μάτι του κυκλώνα εισήλθε στην ενδοχώρα του Τέξας. Ήδη έχει σταματήσει η παροχή βενζίνης από τα πρατήρια στο Τέξας εξαιτίας της επέλασης του κυκλώνα. Επί ποδός 100 Αμερικανοί υπάλληλοι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας για να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Ένα εστιατόριο στο Χιούστον έπιασε φωτιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που προκαλεί στο πέρασμά του ο Άικ. Στις 10 30 ώρα Ελλάδας αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 2η και στροβιλιζόταν με 177 χλμ ανά ώρα.

    [06] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Αναμένεται καταστροφικό πλήγμα από τον τυφώνα "ιke"

    12/9/2008 23:59:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα δυνητικά καταστροφικό πλήγμα από τον κυκλώνα Άικ καθώς πλησιάζει στο Τέξας, απειλώντας να κατακλύσει χιλιόμετρα ακτών", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ. Ο Τσέρτοφ δήλωσε πως περισσότερες από 100.000 κατοικίες ενδέχεται να πληγούν από τις πλημμύρες.

    Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης, πως το μέγεθος του κυκλώνα Άικ και τα μεγάλα κύματα που είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν τον καθιστούν το "χειρότερο σενάριο".

    "Νομίζω πως κατατάσσεται στην κατηγορία του χειρότερου σεναρίου", δήλωσε ο Τσέρτοφ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει επαρκείς προμήθειες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή προκειμένου να ανταποκριθεί σε μία καταστροφή.

    Επίσης ένα φορτηγό πλοίο κυπριακού νηολογίου παραμένει ακυβέρνητο 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γκάλβεστον στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο κυκλώνας Άικ πλησιάζει τις ακτές του Τέξας, μετέδωσαν ΜΜΕ. Μία απόπειρα διάσωσης του καπετάνιου και των άλλων 21 μελών του πληρώματος ματαιώθηκε από την ακτοφυλακή και το στρατό των ΗΠΑ επειδή κρίθηκε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνη, μετέδωσε το CNN. Το φορτηγό μεταφέρει πετροκάρβουνο, ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η Houston Chronicle.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 September 2008 - 8:49:59 UTC