Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ.Ρέππας: Αλλοίωση αποτελεσμάτων από Ν.Δ
  • [02] Summit Meeting on Caucasus
  • [03] Έλεγχος τιμών στα σχολικά είδη
  • [04] Τα αιτήματα των φορέων στη ΔΕΘ
  • [05] Ελπιδοφόρα ανακάλυψη καταπολέμησης του καρκίνου
  • [06] Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοΐα
  • [07] Ν. Γκρούεφσκι: "Είμαι απαισιόδοξος"
  • [08] ΣΥΡΙΖΑ: Φάκελος "Μονή Βατοπεδίου"
  • [09] Υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Γκούσταβ
  • [10] Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί στην Κρήτη
  • [11] Στη τελική ευθεία η Εγνατία οδός
  • [12] Ινδία: Ασύλληπτη καταστροφή από τις πλημμύρες
  • [13] Ν. Αφρική: Φονικές πυρκαγιές
  • [14] "Βαρέα" αντίδραση για τα ΒΑΕ
  • [15] Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του "Μιλένα"
  • [16] Ληστεία σε ΕΛΤΑ των Χανίων
  • [17] Στις ιρακινές δυνάμεις ο έλεγχος της Αλ Ανμπάρ
  • [18] Αιθιοπία: Στο έλεος της ξηρασίας
  • [19] Συρία: Συλλήψεις Κούρδων πολιτικών ηγετών
  • [20] ΜαΚέιν κατά βασανιστηρίων
  • [21] Δεκαοχτώ έργα 1,752 εκ. € στις ΣΔΙΤ
  • [22] Υποχωρεί το πετρέλαιο
  • [23] Τρένο-αστραπή φτιάχνουν οι Κινέζοι
  • [24] Η online τηλεόραση κατακτά τις αγορές

    [01] Πολιτική

    Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει

    Δ.Ρέππας: Αλλοίωση αποτελεσμάτων από Ν.Δ

    1/9/2008 4:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2008 6:57:26 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Αλλοίωση των αποτελεσμάτων της τελικής ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 27 Μαΐου 2008 μέσω της αλλαγής ψηφοδελτίων, δια της μεθόδου της προσθαφαιρέσεως από βουλευτές της ΝΔ, κατήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε και σχετικό βίντεο με οπτικό υλικό από τη Βουλή, στο οποίο φέρονται εμπλεκόμενοι σε όσα ανέφερε ο Δ. Ρέππας, ο βουλευτής κ. Μπούγας, ως υπογράφων τα ψηφοδέλτια των βουλευτών, ο βουλευτής κ. Αγοραστός ως ψηφοσυλλέκτης,ο κ. Τραγάκης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, αναπληρώτρια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    Στο βίντεο εμφανίζονται οι προαναφερθέντες βουλευτές της ΝΔ να έρχονται σε συνεννόηση και να αλλάζουν ή να τσαλακώνουν ψηφοδέλτια τα οποία ήδη είχαν συλλεχθεί.

    Ο Δ. Ρέππας έκανε λόγο για βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι βάσει σχεδίου υπερέβησαν το ρόλο τους, δεν άσκησαν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, με συνέπεια να προβούν σε πράξεις που παραχαράζουν την βούληση των βουλευτών.

    Ακόμη ο Δ. Ρέππας καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στον πρωθυπουργό και το προεδρείο της Βουλής για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είπε δε ότι αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόσωπο της Δεξιάς και πρόσθεσε ότι για το μέλλον της χώρας, αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αύριο.

    Πλήγμα στη δημοκρατία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά ο κ.Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Εξ άλλου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βενιζέλος, Παπουτσής και Πάγκαλος προχώρησαν σε παράσταση στο Προεδρείο της Βουλής.

    Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι το Κίνημα θα ξεδιπλώσει την υπόθεση αυτή, ώστε αυτή η πολιτική καταγγελία, όπως κατ΄ επανάληψη επισημάνθηκε να έχει και συνέπειες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο και τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και τους ενημέρωσε για τη σημερινή καταγγελία του Κινήματος και τους απέστειλε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

    Διαψεύδει η ΝΔ, ανακοινώσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    Με ανακοίνωση τους οι βουλευτές της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης (Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ) Γιάννης Τραγάκης (Γενικός Γραμματέςα της ΚΟ) Φ. Πατριανάκου (αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΚΟ) Κώστας Αγοραστός (βουλευτής Λαρίσης) και Ι. Μπούγας ( Βουλευτής Φωκίδας) διαψεύδουν την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τονίζουν: "Το απόν ΠΑΣΟΚ, με πρωτοφανείς λαθροχειρίες και με μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη, επιχειρεί να ευτελίσει και πάλι την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Την περιφρόνησε με την απουσία του και την συκοφαντεί με τις εκτός ορίων φαντασιώσεις του. Η εικόνα είναι αψευδής. Τη γνησιότητα της διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν όλοι οι παρόντες βουλευτές και οι χιλιάδες τηλεθεατών που παρακολουθούσαν το κανάλι της Βουλής. Και δύο ακόμη παρατηρήσεις για να λήξει και αυτή η αθλιότητα του αυτομολήσαντος από την ψηφοφορία ΠΑΣΟΚ: - Πρώτον, πώς μπορεί να υπάρξει αλλαγή η νόθευση οποιουδήποτε -μηχανογραφημένου μάλιστα και με αναγραφή του ονόματος κάθε βουλευτή- ψηφοδελτίου μετά το σκανάρισμά του; -Δεύτερον - και το κυριότερο- με ψηφοδέλτια υπογεγραμμένα από κάθε βουλευτή- που παίρνει και την ευθύνη επώνυμης επιλογής κάθε ψήφου κατ΄ άρθρο -πώς δεν βρέθηκε έστω και ένας που ν΄ αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού τα ψηφοδέλτια εδόθησαν στη δημοσιότητα μισή ώρα μετά; Γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει κατ΄ εξακολούθηση στην πολιτική ανευθυνότητα. Τώρα γνωρίζουμε ότι, στην απέλπιδα προσπάθειά του να καλύψει την κραυγαλέα πολιτική του απουσία, έχει μπει για τα καλά στο πεδίο της πολιτικής αυτογελοιοποίησής του. Μιας αυτογελοιοποίησης που την πιστοποιεί η διαχρονική προσφυγή του ΠΑΣΟΚ σε καλπονοθευτικές μεθόδους σε πάμπολες εσωκομματικές του διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν τα ίδια του τα στελέχη.Το ΠΑΣΟΚ και εδώ απλώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια".

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου το ΚΚΕ, τονίζει: "Με βάση το τηλεοπτικό ντοκουμέντο που περιήλθε στα χέρια μας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτεται ένα όργιο νοθείας της ΝΔ σε βάρος των βουλευτών της, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Ανοίγει ένα νέο αγοραίο πεδίο αντιδημοκρατικών επιλογών δίπλα στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο και την αυταρχική τακτική της στο κίνημα. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι τα αστικά κόμματα και οι αστικοί θεσμοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Τα όσα κατά καιρούς λένε για τους "ιερούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς", για "τον ιερό ρόλο του βουλευτή που λειτουργεί κατά συνείδηση", για το αστικό κοινοβούλιο-"ναό της δημοκρατίας" είναι σκέτη υποκρισία. Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και ταυτόχρονα να μην αποπροσανατολιστεί. Παραμένει ως πρωταρχικό πρόβλημα και πελώριο σκάνδαλο , που μέσα από αυτό ανθούν τα φαινόμενα της σήψης, η συνεχής και κλιμακούμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο, που υπηρετούν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" συναγωνιζόμενα για το ποιο θα είναι στην κυβερνητική εξουσία με κάθε μέσο και τακτική".

    Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Κοινοβουλευτικός της Εκπρόσωπος, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε: "Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μετείχε στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με τις γνωστές του θέσεις και προτάσεις και ιδιαίτερα για να αποκρούσει αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, που πρότεινε η κυβερνητική πλειοψηφία. Μετείχε στη διαδικασία και έδωσε τον αγώνα του να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, σε πλήρη αντιστοίχηση με τους αγώνες της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα καταγγελλόμενα όμως από το ΠΑΣΟΚ συνιστούν σοβαρό πολιτικό ζήτημα και πρέπει να ερευνηθούν".

    Ανακοίνωση του Δ. Σιούφα

    Απάντηση για την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, στην οποία αναφέρει: "Με επισκέφθηκαν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Χρήστος Παπουτσής, και μου ενεχείρησαν δύο δισκέτες που αφορούν την ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και μου ζήτησαν την άποψή μου επ αυτών. Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος στις 27 Μαΐου έγινε κατά άψογο, αδιάβλητο και απόλυτα διαφανή τρόπο. Όπως γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μου Βουλευτές, την παραμονή τους διανεμήθηκαν 3 ψηφοδέλτια με προτυπωμένο το ονοματεπώνυμό τους. Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 197 Βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δεν συμμετείχαν και δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν. Ακολουθήθηκε η πάγια τακτική και όπως έγινε και κατά την αντίστοιχη διαδικασία στις 6 Απριλίου του 2001, ορίστηκαν σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι Βουλευτές Ιωάννης Μπούγας και Αθανάσιος Πλεύρης ως ψηφολέκτες, οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Αγοραστός και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου εντός του χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Ιωάννης Ζιώγας για την ανάγνωση του καταλόγου. Επισημαίνω ότι η όλη διαδικασία έγινε παρουσία Προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συνολικά 186 παρόντων Βουλευτών (οι 11 επιπλέον ψήφισαν με επιστολική ψήφο), δεκάδων στελεχών του Κοινοβουλίου, στελεχών της εταιρείας που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική καταμέτρηση και μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. Και επαναλαμβάνω ότι όλα τα ψηφοδέλτια ήταν ονομαστικά προτυπωμένα με καθορισμένη γραμμογράφηση, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα έστω και απλής φωτοτύπησης. Πραγματικά, με θλίβει και ως Πρόεδρο της Βουλής και ως πολιτικό αρχών και πεποιθήσεων, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Η προστασία των θεσμών είναι υποχρέωση όλων των παρατάξεων και όλων των Βουλευτών. Σέβομαι την αποστολή μου και έχω αποδείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εφαρμόζω κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής".

    [02] In Brussels

    Summit Meeting on Caucasus

    01 Σεπ 2008 15:44:00 (Last updated: 01 Σεπ 2008 17:54:03)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜPA

    The crisis in Caucasus will be put on tapis at the EU extraordinary Summit Meeting in Brussels today. The "27" will discuss the implementation of the six-point plan agreed by Sarkozy and Medvedev, as well as the general framework of EU-Russia relations. The French PM stated that Sarkozy intends to visit Moscow and Tblisi again to contribute to the resolution of the Russian-German conflict. He reiterated that Paris against the imposition of sanctions against Moscow, questioning Washingtons tough line it had adopted from the beginning of the crisis. However, Britain called on the EU today to postpone the talks scheduled for 15 September on a fresh cooperation with Russia. From its side, Moscow has stated it is ready to accept the deployment of OSCE observers in Caucasus region despite President Medvedevs decision to stand firm on the recognition of South Ossetia and Abkhazia. In parallel, he warned the West, through Foreign Minister Sergei Lavrov not to support the Georgian leadership, demanding an embargo on arms for Georgia for as long as Mikheil Saakashvili remains president. These statements are expected to trigger the strong reaction of the USA and the EU. The EU should not withdraw from its positions on a conflict with Russia on two regions that seceded from Georgia stated the Georgian President. Meanwhile, his country admitted to the Human Rights Observatory the use of cluster bombs in South Ossetia.

    Observers to be Deployed by Mid-October

    Press Secretary of the EU Foreign Minister Xavier Solana has stated th at the European leaders are expected to approve the deployment of European observers, who will monitor the implementation of truce in Georgia, hoping that their deployment will be possible until the next EU Summit Meeting in mid-October.

    In Search of Unity

    French Prime Minister Francois Fillon has reiterated that Paris is against the imposition of sanctions against Moscow, requesting the EU to remain united. He described Russia a big country that had been humiliated in the last 20 years. As a result the EU should find ways to hold a dialogue with Russia.

    Italian Foreign Minister Franco Fratini stated that Russia should not be considered a hostile country but a strategic partner with whom relations should not be interrupted. He also told Corriere della Sera newspaper that if there are countries which argue that we should break our relations with Russia then they should tell us how we would manage to deal with Irans nuclear programme.

    French Foreign Minister Bernard Kushner stated that the French EU presidencys proposal speaks of a balanced and strict text that does not propose sanctions, but instead specific steps to be taken. He also admitted that there different views among the EU member-states.

    Lavrov on Relations between Russia and the West

    A few hours before the EU Summit Meeting Russian Foreign Minister Sergei Lavrov used strict language on the new form of relations between Russia and the West.

    Russias decision to send troops to Georgia has set new criteria on the basis of which Moscow will be defending its national interests stated Lavrov, making it clear that his country will not succumb to pressure.

    He said that Russia would continue defending its interests in the international scene, without wrangling, except in emergency cases, demanding an embargo to be imposed to the dispatch of arms to Georgia.

    Regarding its relations with the USA, Lavrov added that America should recognize what had been called post-American world and begin adapting to this new world. Furthermore, he reported that Russia would continue talking with the US for as long as there is the slightest hope to understand one another and agree. "We are ready to cooperate with any America," he said.

    At the same time, Russian Prime Minister Vladimir Putin has ordered that the construction of the East Siberia Pacific Ocean oil pipeline proceed without delays. The pipeline will begin from eastern Siberia and end at the Pacific Ocean. Putin signed a government directive "to accelerate the construction of the ESPO phases and to prevent delays" in its commissioning during an inspection visit to the construction site of the specialized oil port Kozmino.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    In View of the Meeting

    [03] Οικονομία

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης

    Έλεγχος τιμών στα σχολικά είδη

    1/9/2008 7:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τους παράγοντες της αγοράς σχολικών ειδών και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δημήτρης Σκιαδάς και ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου. Στόχος της συνάντησης ήταν η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους. Μετά το τέλος των συναντήσεων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Καλέσαμε σήμερα όλους τους φορείς που διακινούν σχολικά είδη και εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς: Τους δώσαμε την συνολική εικόνα της αγοράς και μάλιστα σε όλη την Ελλάδα. Τους δώσαμε την εικόνα που παρουσιάζουν οι χονδρικές τιμές, από τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς. Τους ζητήσαμε να συμβάλλουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, ώστε η εικόνα αυτή να φθάσει σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε μαθητή και μαθήτρια. Το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και φάνηκε και από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά από τους εκπροσώπους των φορέων". Το ΥΠ.ΑΝ έδωσε στη δημοσιότητα τα πακέτα των απαραίτητων σχολικών ειδών με το κόστος του καθενός και όπως φαίνεται οι τιμές θα κρατηθούν στα περυσινά επίπεδα.. Επίσης λειτουργεί η γραμμή καταναλωτή 1520 και θα δίνει πληροφορίες για όλη την Ελλάδα, με στόχο τον έλεγχο της διατήρησης των τιμών και της αποτροπής φαινομένων κερδοσκοπίας.

    [04] Οικονομία

    Κωδικοποιήθηκαν σε κείμενο

    Τα αιτήματα των φορέων στη ΔΕΘ

    1/9/2008 7:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαμορφώθηκε και κωδικοποιήθηκε σε κείμενο, το διεκδικητικό πλαίσιο των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ενόψει της άφιξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με εισηγητή το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Το κέντρο βάρους του κειμένου πλαισίου αναφέρεται "στα μεγάλα αιτήματα και όχι τα μικρά που είναι ευθύνη τοπικών φορέων", τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Επίσης στο κείμενο γίνεται αναφορά και στα στάδια προόδου υποδομών, όπως στο μετρό, οι οδικοί άξονες, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, το νέο στρατιωτικό νοσοκομείο 424, κλπ. Υπογραμμίζεται η ανάγκη επίσπευσης της κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας, η οριστικοποίηση της χάραξης της εξωτερικής περιφερειακής οδού (ΤΙΤΑΝ- Αγγελοχώρι) μέσα στο 2009 και η έναρξη του έργου το 2010, η επέκταση χωρίς σηματοδότες της εσωτερικής περιφερειακής και η επίλυση του κτιριακού για το νέο δικαστικό μέγαρο. Τέλος, σημειώνεται η ανάγκη κατασκευής των "ψηφισθέντων από τη Βουλή" πάρκινγκ, παραχώρησης των υπολοίπων διεκδικούμενων στρατοπέδων σε δήμους και μεγαλύτερης χρηματοδότησης της σχολικής στέγης. Στο διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, νέοι επιβατικοί σταθμοί σε λιμάνι και αεροδρόμιο, υποθαλάσσια διασύνδεση της δυτικής εισόδου με την Καλαμαριά, επέκταση του μετρό και σε άλλες κατευθύνσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος και χωροθέτηση δύο μεγάλων παρκινγκ στην αφετηρία και στο τέρμα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε θέματα σχετικά με την ποιότητα ζωής (μητροπολιτικά άλση, έργα ύδρευσης, βιολογικό καθαρισμό, προστασία των οικοσυστημάτων, διευθέτηση ρεμάτων κλπ). Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων ορισμένες Κυριακές το χρόνο για τη διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού αλλά και για την τόνωση της τουριστικής κίνησης. Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, των εμπόρων και των εξαγωγέων ζήτησαν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Για καταδίκη της της απόπειρας υποβάθμισης, μέσω προσφάτων δημοσιευμάτων, του ρόλου και της σημασίας της ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Α. Θωμόπουλος.

    Καταψήφισαν το κείμενο οι εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΕΔΟΘ /ΑΔΕΔΥ Νίκος Γιαννόπουλος και Π. Κετικίδης, επικαλούμενοι την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις και την απουσία των εργατοϋπαλληλικών διεκδικήσεων.

    [05] Υγεία

    Από επιστήμονα ελληνικής καταγωγής

    Ελπιδοφόρα ανακάλυψη καταπολέμησης του καρκίνου

    1/9/2008 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια επιστημονική ομάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Εμμανουήλ Σκορδαλάκη του Ινστιτούτου Wistar της Φιλαδέλφειας, έκανε ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων φαρμάκων κατά του καρκίνου, μετά την αποκωδικοποίηση της δομής μιας πρωτεϊνης κρίσιμης για την ανάπτυξη όλων σχεδόν των ανθρώπινων καρκινικών όγκων. Πρόκειται για την τελομεράση, ένα ένζυμο που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται «αθάνατα».

    Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγή φαρμάκων που μπλοκάρουν την τελομεράση, εξουδετερώνοντας με αυτό τον τρόπο τον όγκο, χωρίς να επηρεάζεται και ο γειτονικός υγιής ιστός. Επειδή, παράλληλα, η τελομεράση έχει τη δυνατότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα, η ανακάλυψη, εικάζεται, ότι θα οδηγήσει και σε νέες θεραπείες που θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

    Η τελομεράση αποτελούσε κεντρικό στόχο της αντι-καρκινικής έρευνας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, αλλά ως τώρα τα φάρμακα που επιχειρούσαν να την ανακόψουν, είχαν μικρά αποτελέσματα στις δοκιμές τους. Τώρα μια νέα ελπίδα γεννιέται μετά την αποκωδικοποίηση της δομής της.

    «Η τελομεράση είναι ιδανικός στόχος για τη χημειοθεραπεία, επειδή είναι ενεργή σε όλους σχεδόν τους ανθρώπινους όγκους, αλλά ανενεργή στα περισσότερα φυσιολογικά κύτταρα», δήλωσε ο κ.Σκορδαλάκης, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του BBC και των Times του Λονδίνου. «Ένα φάρμακο που απενεργοποιεί την τελομεράση, πιθανότατα θα είχε αποτέλεσμα εναντίον όλων των όγκων, με λίγες παρενέργειες». Ο καθηγητής Ρομπ Νιούμπολτ του πανεπιστημίου Μπρουνέλ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη νέα επιστημονική ανακάλυψη, που, όπως είπε, αποσκοπεί «στο να μετατρέψει τα αθάνατα καρκινικά κύτταρα σε θνητά, μπλοκάροντας την τελομεράση».

    Η τελομεράση επιτρέπει στα κύτταρα να αντικαθιστούν τα τελομερή, τα επαναλαμβανόμενα τμήματα του DNA που βρίσκονται στο τέλος της αλυσίδας των χρωμοσωμάτων, τα οποία μεταφέρουν τα γονίδια, εμποδίζοντας τις αλυσίδες αυτές από το να «ξηλώνονται». Τα τελομερή είναι ένα είδος «φυσικού ρολογιού», τα οποία, ενώ στα βλαστικά κύτταρα του εμβρύου διατηρούν το μήκος τους, στη συνέχεια μικραίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται. Έπειτα από έναν αριθμό διαιρέσεων στα περισσότερα ενήλικα κύτταρα, τα τελομερή μειώνονται σε ένα ορισμένο μήκος και κατόπιν τούτου τα κύτταρα αδυνατούν πια να διαιρεθούν, πράγμα που σταδιακά οδηγεί στη γήρανσή τους.

    Όμως, πολλοί όγκοι (περίπου το 90% του συνόλου) εκμεταλλεύονται το σύστημα της τελομεράσης για να τροφοδοτήσουν τη δική τους ανάπτυξη. Έτσι, ενώ η τελομεράση παραμένει γενικά αδρανής στα υγιή κύτταρα, στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα αρχίζει ξανά να δραστηριοποιείται, πράγμα που επιτρέπει στα τελευταία να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να αντικαθιστούν τα τελομερή τους, ώστε να αναγεννώνται συνεχώς.

    [06] Πολιτική

    Παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου

    Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοΐα

    1/9/2008 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στο θέμα της ακτοπλοΐας και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό, ήταν επικεντρωμένη η συνέντευξη Τύπου, στην οποία κεντρικοί ομιλητές ήταν οι βουλευτές Ελπίδα Τσουρή και Νίκος Σηφουνάκης. Επίσης η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, αναφέρθηκε και στην υπόθεση Παυλίδη, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του. Από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης έκανε λόγο για ακτοπλόους "που επέβαλαν την ακύρωση συμφωνιών με την ΕΕ και διαγωνισμών για νέα υπερσύγχρονα σκάφη ώστε να αναβαθμιστεί η άγονη γραμμή". Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακτοπλοΐα, παρουσιάστηκαν από την κ. Τσουρή και είναι: 1. Επανίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, για την παρακολούθηση, τον συστηματικό έλεγχο και την αξιολόγηση των μεταφορικών υπηρεσιών στα νησιά και την προστασία του χρήστη των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών κατά των εναρμονισμένων πρακτικών.

    2. Κατάρτιση "κοστολογικού μοντέλου" παρακολούθησης των τιμών, που θα εξάγει αποτελέσματα σχετικά με τον πρότυπο ναύλο ανά τύπο πλοίου, και προσδιορισμό του προσιτού επιπέδου ναύλου ανά νησί (ανάλογα με τις τοπικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες), έτσι ώστε να είναι εφικτή, όπου χρειάζεται, μια υπεύθυνη και αξιόπιστη παρέμβαση της Πολιτείας.

    3. Επιδότηση του εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

    4. Επαναπροσδιορισμό του δικτύου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων, μετά από δημόσιο διάλογο και διαβούλευση, με ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτύπωση των προδιαγραφών της μεταφορικής υπηρεσίας που απαιτείται για την ανάπτυξη του τόπου τους.

    5. Κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την υποστήριξη των γραμμών Δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δίκτυο δρομολογίων, τους κατάλληλους τύπους πλοίων, τους τεχνικούς και οικονομικούς όρους για τη διενέργεια των Δημοσίων διαγωνισμών, τις αναγκαίες παρεμβάσεις αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, και τους τρόπους χρηματοδότησης.

    6. Διαμόρφωση κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος, που θα ευνοήσει νέες επενδύσεις, για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου, και θα παρέχει ειδικά μέτρα και πολιτικές στήριξης σε μικρά εταιρικά σχήματα, που εδρεύουν στα νησιά και αποτελούν θύλακες απασχόλησης.

    7. Θεσμοθέτηση της Χάρτας Δικαιωμάτων Επιβατών της Ακτοπλοΐας και επαναφορά των εκπτώσεων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Επιστολή του ΣΥΝ

    Επίσης ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του και με αφορμή την επιστολή του Νομάρχη Κυκλάδων προς τον Πρωθυπουργό για τις ελλείψεις στην ενδοεπικοινωνία των 24 νησιών των Κυκλάδων, ζητεί τη σύσταση δημόσιου-κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας.

    [07] Κόσμος

    ΠΓΔΜ

    Ν. Γκρούεφσκι: "Είμαι απαισιόδοξος"

    1/9/2008 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Απαισιόδοξος" όσον αφορά το ενδεχόμενο να προκύψει λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, από το νέο γύρο διαβουλεύσεων, ο οποίος υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    "Εκ φύσεως είμαι πάντοτε αισιόδοξος, αλλά την άποψή μου γύρω από τον γύρο των συνομιλιών του Σεπτεμβρίου την έχω ήδη διατυπώσει. Δεν είναι και πάρα πολύ αισιόδοξη", ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Α1", από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για να παραστεί στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, ανέφερε ακόμη, ότι δεν αναμένει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μετά τις αμερικανικές εκλογές.

    "Έχοντας υπόψη τη μέχρι στιγμής πρακτική, οι ΗΠΑ συνήθως δεν αλλάζουν εύκολα την εξωτερική πολιτική τους και συνεπώς αναμένω και αυτή τη φορά τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις ισχύουν πάντοτε. Ακόμη και όταν αλλάξει η ηγεσία τους, οι ΗΠΑ διατηρούν όλες τις εταιρικές σχέσεις", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Σε ερώτηση αν ενόψει της ετήσιας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έλαβε κάποιο νέο μήνυμα από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε:

    "Όχι. Το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, να βρούμε συμβιβαστική λύση και να κλείσει αυτό το πρόβλημα, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τα πράγματα να προχωρήσουν. Αυτοί λένε γενικά ότι είναι καλό να βρεθεί λύση. Τι είδους λύση, απομένει να το δούμε κατά την ερχόμενη περίοδο, εάν βρεθεί".

    [08] Πολιτική

    Συνέντευξη τύπου

    ΣΥΡΙΖΑ: Φάκελος "Μονή Βατοπεδίου"

    1/9/2008 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Σε συνέντευξη τύπου με αιχμή «την παραχώρηση δεκάδων δημόσιων εκτάσεων, οικοπέδων και άλλων ακινήτων στη μονή Βατοπεδίου», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης και οι βουλευτές, Ε. Αμανατίδου, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός, τόνισαν πως η υπόθεση συνιστά μια νέα μορφή διασπάθισης και ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, που γίνεται με τη διαμεσολάβηση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τα οποία, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, ενεργούν ως κοινές κερδοσκοπικές Real Estate επιχειρήσεις. Ο Γιάννης Δραγασάκης, στην τοποθέτησή του, τόνισε:

    Η παραχώρηση δεκάδων δημόσιων εκτάσεων, οικοπέδων και άλλων ακινήτων στη μονή Βατοπεδίου, συνιστά μια νέα μορφή διασπάθισης και ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, που γίνεται με τη διαμεσολάβηση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τα οποία, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, ενεργούν ως κοινές κερδοσκοπικές Real Estate επιχειρήσεις. Οι ευθύνες για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο είναι πολιτικές, διαχρονικές και δικομματικές. Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται όχι μόνο η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να υπερασπισθεί την περιουσία του, αλλά και η απουσία πολιτικής βούλησης γι αυτό.

    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Η υπόθεση αυτή αρχίζει επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1999-2003 και ολοκληρώνεται επί των κυβερνήσεων της Ν.Δ.

    Ιδιαίτερα σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δεν άσκησε, ως όφειλε, ούτε τις πολιτικές-νομοθετικές δυνατότητες ούτε τα ένδικα μέσα που διέθετε, αλλά παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της κυριότητας επί τεράστιων εκτάσεων περί τη λίμνη Βιστωνίδα, τις οποίες διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου με αμφισβητούμενα «χρυσόβουλα» προ της συστάσεως του ελληνικού κράτους.

    Ενώ επί 75 χρόνια δεν είχε τεθεί θέμα κυριότητας των σχετικών εκτάσεων, ξαφνικά χωρίς ιδιαίτερο λόγο, με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1999-2003 ουσιαστικά κατοχυρώθηκαν δημόσιες εκτάσεις ή εκτάσεις που είχαν επί δεκαετίες παραχωρηθεί σε αγρότες οι οποίοι και τις καλλιεργούσαν, υπέρ της Μονής Βατοπεδίου. Ενδεικτικό είναι ότι στις καταγγελίες που κάναμε εκείνη την περίοδο (2003) δεν υπήρξε απάντηση ούτε εισακούστηκαν εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων (εφορία αρχαιοτήτων) που διαφωνούσαν με τους όλους χειρισμούς.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να αναιρέσει τις αποφάσεις αυτές, τις ισχυροποίησε και τις κατέστησε τελεσίδικες. Προχώρησε δε, υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, σε μια συμφωνία ανταλλαγής των εν λόγω περιουσιών που δεν ήταν άμεσα εμπορικά αξιοποιήσιμες, με αστικά και άλλα ακίνητα του δημοσίου που τελούσαν υπό τη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Με τα ακίνητα αυτά η Μονή Βατοπεδίου δεν κάλυψε κάποιες δικές της λειτουργικές ή άλλες κοινωνικές ανάγκες, αλλά άρχισε να τα εκποιεί με το αζημίωτο αμέσως μόλις ήρθαν στην κατοχή της, λειτουργώντας έτσι ως μία επιχείρηση real estate.

    Μία «επιχείρηση» ωστόσο η οποία γίνεται σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και συνιστά πρόκληση για την κοινωνία, ιδίως σε μία περίοδο που στο όνομα των ελλειμμάτων του δημοσίου ζητούνται επιπλέον θυσίες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι εκτάσεις που διεκδικούσε η Μονή αποτιμήθηκαν σε υψηλές τιμές, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη και οι περιορισμοί ως προς την αξιοποίησή τους λόγω της συνθήκης RAMSAR και της ύπαρξης αρχαιολογικών χώρων. Αντίθετα τα ακίνητα που το δημόσιο έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου αποτιμήθηκαν σε χαμηλές τιμές.

    Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης (real estate) που έχει στηθεί με αδιαφάνεια, με τρόπο ύποπτο, με τη σύμπραξη κράτους, κυβέρνησης, Μονής Βατοπεδίου και ιδιωτών, το κάθε ακίνητο έχει τη δική του διαδρομή που από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν εξ αρχής προδιαγεγραμμένη και συμφωνημένη.

    Για παράδειγμα, 52 αστικά οικόπεδα στο Δήμο Μίκρας Θεσσαλονίκης που εδόθησαν στη Μονή στα πλαίσια της «ανταλλαγής», έγιναν «μεζονέτες» από εταιρία στην οποία, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, έχουν συμφέροντα συνεργάτες της Μονής Βατοπεδίου. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν πουληθεί σε off shore εταιρία αγνώστου ιδιοκτησίας. Στην έκταση των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ετοιμάζεται "business plan" κλπ.

    Ο Συνασπισμός, και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε, κατήγγειλε και εναντιώθηκε στις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις από την πρώτη στιγμή. Ήταν η πολιτική δύναμη, και επί μακρό χρόνο η μόνη, που με συνεχείς ερωτήσεις αποκάλυψε πτυχές αυτού του σκανδάλου, στάθηκε στο πλάι πολιτών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θίγονταν άμεσα από τις επιλογές αυτές {ενδεικτικός είναι ο κατάλογος των ερωτήσεων που καταθέσαμε από το 2003 μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται στο σχετικό παράρτημα}. Σήμερα που το σκάνδαλο αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό, εμείς με τη σημερινή μας παρέμβαση ζητούμε:

    1. Να κηρυχτούν άκυρες όλες οι συμφωνίες και οι πράξεις που έγιναν με αφετηρία την παραίτηση του δημοσίου από τη διεκδίκηση του δικαιώματος κυριότητας επί των εκτάσεων της Βιστωνίδας Λίμνης που έγιναν αντικείμενο ανταλλαγής.

    2. Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και τη Μονή Βατοπεδίου.

    Να αναφερθούν ένα προς ένα τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στη Μονή. Να αναφερθεί επίσης λεπτομερώς ποιες ακριβώς εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας αποτιμήθηκαν και ποιο το ύψος των αποτιμήσεων. Περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών και η ίδια η λίμνη;

    3. Να διαταχθεί άμεσος διαχειριστικός έλεγχος στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ως προς όλες τις συναλλαγές που αφορούν στην υπόθεση αυτή.

    4. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ενημερώσει αν η Μονή Βατοπεδίου έχει υποβάλλει Ε9 και αν έχει καταβάλλει το αντίστοιχο ΕΤΑΚ όπως έχει υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε να διαταχθεί άμεσα διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος για όλες τις εκτός της Χερσονήσου του Άθω εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.

    5. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εξηγήσει έστω και τώρα γιατί συναίνεσε να παραχωρηθούν τα Ολυμπιακά Ακίνητα τα οποία προορίζονταν για τη στέγαση υπουργείων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

    Ποιο ήταν το κόστος κατασκευής των εν λόγω ακινήτων, ποια η εμπορική τους αξία, ποια η τιμή με την οποία δόθηκαν στη Μονή, ποιος ο τελικός αγοραστής και ποια η χρήση τελικά αυτών των ακινήτων; Γιατί αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να το παραχωρήσει, δεν το πούλησε η ίδια μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού όπως είχε την υποχρέωση;

    6. Ζητούμε να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς της Εκκλησίας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, να περιληφθούν διατάξεις που να καταργούν τις φορολογικές απαλλαγές της Εκκλησίας περιλαμβανομένου και του Αγίου Όρους για εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες όπως η μεταβίβαση ακινήτων, εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων, που θέσπισε η ΝΔ με το ν. 3296/2004, διότι εκτός των άλλων το υφιστάμενο προνομιακό καθεστώς λειτουργεί ως θερμοκήπιο για την ανάπτυξη διαφόρων διαπλοκών και σκανδάλων.

    Η βουλευτής Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, στην τοποθέτησή της τόνισε:

    «Το ιερό σκάνδαλο» που έφτασε σήμερα να ασχολείται ο Τύπος συντελείται από το 1999 τότε που η Μονή Βατοπεδίου διεκδίκησε δυναμικά με χρυσόβουλα του έτους 1080 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου Βοτανειάτη του έτους 1329 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Παλαιολόγου του Γ , του έτους 1357 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγου και του έτους 1371 του ηγεμόνα Ιωάννη Ουγγλέση, παραλίμνιες εκτάσεις στη Λίμνη Βιστωνίδα - Νταλιάνη όπως και την ίδια τη λίμνη.

    Η παραλίμνια έκταση που διεκδίκησε η Μονή Βατοπεδίου είναι 25.000 στρέμματα. Περιλαμβάνει προστατευόμενη περιοχή από τη Συνθήκη Ραμσάρ αρχαιολογικούς τόπους και αγροτική έκταση η οποία δόθηκε σε ακτήμονες πριν από 70 χρόνια. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής της Βιστωνίδας ήταν η αφορμή για να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών στις 26.7.2006 με αριθμό πρωτοκόλλου 16651 η οποία αποφασίζει να ανατεθεί στην ΚΕΔ η διαδικασία ανταλλαγής προς τη Μονή Βατοπεδίου με διαθέσιμα κάθε μορφής εδαφοκαλύψεις και χρήσεων γης, ακίνητα του δημοσίου αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ εκτός των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

    Κανονικά το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες διότι το εν λόγω σκάνδαλο ξεκίνησε επί των ημερών του και η πρώτη έγκριση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας έγινε αποδεκτή στις 18.7.2002 και επικυρώθηκε με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών στις 5.8.2002 για την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την παραπάνω έκταση.

    Αυτό δείχνει πραγματικά την πρόθεση που είχε η τότε Κυβέρνηση να μην αντισταθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Μονής Βατοπεδίου. Τώρα βέβαια κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ολοκλήρωσε το έγκλημα σε βάρος δημόσιας περιουσίας αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

    Από το 2003, τότε ως Συνασπισμός και στη συνέχεια ως ΣΥΡΙΖΑ έγιναν παρεμβάσεις των βουλευτών του, αλλά και του ίδιου του Προέδρου από την προηγούμενη ακόμη κοινοβουλευτική περίοδο. Συμμετείχαμε σε συλλαλητήρια κατοίκων της περιοχής του Νομού Χαλκιδικής ο οποίος αυτή τη στιγμή καλείται να δώσει 90.000 στρέμματα σε 6 Μονές του Αγίου Όρους και υπάρχουν δικαστήρια σε εξέλιξη (για να καταλάβετε την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η τοπική κοινωνία Μονές του Αγίου Όρους διεκδικούν παιδικές κατασκηνώσεις της Πρόνοιας, δημοτικά πάρκα, ιδιωτικές εκτάσεις που από αυτές ζουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι του Νομού, και βέβαια κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε όλη την Ελλάδα).

    Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητεί να ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια ανταλλαγής της ΚΕΔ προς τη Μονή Βατοπεδίου και να παραμείνουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

    "Σε γνώση μας είναι οι ανταλλαγές":

    Του Νομού Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Μίκρας (50 οικόπεδα, Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδίας, τα οποία ήδη έχουν πουληθεί σε εταιρία προσκείμενη της Μονής και οικοπεδοποιούνται, Τριλόφου, Άνω Σχολαρίου), Θέρμης (Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Ραιδεστού 16 οικόπεδα), Δήμου Πανοράματος (2 οικόπεδα), Δήμου Θερμαϊκού (5 οικόπεδα Δ.Δ. Νέων Επιβατών), Δήμου Ωραιοκάστρου (18 οικόπεδα), Δήμου Αγίου Αθανασίου (Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Αγχιάλου 10 οικόπεδα).

    Του Νομού Χαλκιδικής (Δήμος Σταγείρων Ακάνθου 8.600 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους στην Ουρανούπολη όπου οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη 220 στρέμματα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ιερισσού το Ξηροποτάμιο το οποίο είναι υδροβιότοπος, Σωζόπολη, Νέα Τρίγλια.

    Του Νομού Πέλλας (180 στρέμματα στον Άγιο Αθανάσιο Καϊμακτσαλάν).

    Του Νομού Τρικάλων (Γοργογύρη και Βλαχάβα στην Καλαμπάκα.

    Δήμου Μαραθώνα (Κάτω Σούλι , Κοινότητα Γραμματικού) και

    Όσον αφορά τα 1.240 στρέμματα στο Νομό Καβάλας από τη Νέα Ηρακλείτσα μέχρι το Δήμο Ορφανίου επιστράφηκαν στην ΚΕΔ χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν έγινε η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο και πήραν τα 2 Ολυμπιακά Ακίνητα τα οποία είναι γνωστό ότι τα πούλησαν εντός λίγων μηνών.

    Είναι οφθαλμοφανές ότι οι ανταλλαγές δεν έχουν ολοκληρωθεί διότι έχει γίνει υπερτίμηση της παραλίμνιας έκτασης και έχουν υποτιμηθεί κατά πολύ οι αξίες όλων των υπολοίπων ακινήτων, τα οποία είναι απείρου φυσικού κάλλους και το σκανδαλώδες είναι ότι ενώ υπάρχουν έγγραφα των αρχαιολογικών υπηρεσιών αλλά και δικηγορικών συλλόγων που αντιτίθενται στη νομιμότητα όλων των συμβολαίων κανένας δεν τα λαμβάνει υπόψη.

    Η κυβέρνηση με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα συμπεριφέρεται ως φοροεισπράκτορας απέναντι στα μικρομεσαία εισοδήματα και τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και την ίδια ώρα αποδεικνύεται γαλαντόμα που προσφέρει απλόχερα οικονομικά προνόμια στην Εκκλησία και εκχωρεί δημόσια περιουσία όπως στην περίπτωση του Βατοπεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους που βλέπουν δημόσιες εκτάσεις των περιοχών τους να δίδονται με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα στη Μονή Βατοπεδίου η οποία εκτός των άλλων εκπονεί και business plan. Η πρόκληση δεν έχει όρια ούτε από την πλευρά της Μονής αλλά ούτε και από την πλευρά της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των παλιότερων Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Ζητούμε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και να σταματήσει εδώ το παζάρι των μεγάλων συμφερόντων που παίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από ρασοφόρους επιχειρηματίες.

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ - Στην κατηγορία 2

    Υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Γκούσταβ

    1/9/2008 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο τυφώνας Γκούσταβ υποβαθμίστηκε σήμερα στην κατηγορία 2 από την κατηγορία 3 σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων, ενώ αναμένεται να πλήξει αργότερα τις ακτές της Λουϊζιάνας, στις νότιες ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι.

    Το NHC προβλέπει ότι ο τυφώνας μπορεί να προκαλέσει μια "εξαιρετικά επικίνδυνη" άνοδο της στάθμης των υδάτων, μεταξύ τριών και τεσσάρων μέτρων πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο.

    Στις 16:00 ώρα Ελλάδος, το μάτι του κυκλώνα εντοπίστηκε σε απόσταση 125 χιλιομέτρων νότια και νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης και κινείται με 26 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

    Σημαντική υποχώρηση των τιμών πετρελαίου

    Περισσότερο από 4 δολάρια το βαρέλι μειώθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου σήμερα το απόγευμα, καθώς υποχώρησε η ανησυχία ότι ο τυφώνας "Γκούσταβ" θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, αφού ο τυφώνας εξασθενεί κοντά στις ακτές της Λουϊζιάνα. Συγκεκριμένα, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα υποχώρηση κατά 4,19 δολάρια και βρισκόταν στα 111,27 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, παρουσίαζε μείωση κατά 4,31 δολάρια και είχε υποχωρήσει στα 109,74 δολάρια το βαρέλι.

    Ο "Γκούσταβ" - που προκάλεσε το κλείσιμο εννέα διυλιστηρίων και τη διακοπή των εργασιών στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού - εξασθένησε σήμερα το απόγευμα στην κατηγορία "2" καθώς προσέγγισε την ακτή κοντά στο λιμάνι Fourchon της Λουϊζιάνα, λιμάνι κλειδί που στηρίζει το 75% των επιχειρήσεων εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού.

    Ο τυφώνας έφτασε ήδη στη Λουϊζιάνα

    Το "μάτι" του τυφώνα Γκούσταβ άγγιξε ήδη τις ακτές της Λουϊζιάνας, στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες που εδρεύει στο Μαϊάμι.

    Ο τυφώνας έχει υποβαθμιστεί και τώρα τοποθετείται στη κατηγορία δύο με ανέμους ταχύτητας 110 χιλιομέτρων την ώρα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης και με ταχύτητα 160 χιλιόμετρα τη ώρα στην περιοχή Λαφαγιέτ της Λουϊζιάνας, ανακοινώθηκε από το Κέντρο.

    Τώρα ο εξασθενημένος πλέον τυφώνας κατευθύνεται προς τα δυτικά και εικάζεται ότι μέχρι το απόγευμα της Τρίτης θα φτάσει στο Τέξας. Ήδη πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους και αποχωρούν με κάθε μέσο από τις πόλεις όπου θα περάσει ο Γκούσταβ. "Τώρα αναμένουμε πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και ενδέχεται τα νερά να μας προκαλέσουν τεράστια προβλήματα", δήλωσε ο μετεωρολόγος Τζόντι Τζέιμς.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να στείλει δύο εκατομμύρια ευρώ ως επείγουσα βοήθεια στα θύματα του τυφώνα Γκούσταβ στην Καραϊβική, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,

    Τα χρήματα θα σταλούν στην Αϊτή, την Κούβα, την Τζαμάικα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

    [10] Κοινωνία

    Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί στην Κρήτη

    1/9/2008 3:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Λουκέτο έβαλαν από σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης στους δήμους του Ηρακλείου, του Λασιθίου και του Ρεθύμνου, σύμφωνα με απόφαση των δημάρχων των τριών νομών, καθώς οι δήμοι αντιδρούν στην πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση με την οποία περιορίζεται η κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σταθμών και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

    Ως την Παρασκευή θα επιδιωχθεί συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, από την οποία θα ζητηθεί η επαναπροκήρυξη των προγραμμάτων, που αφορούν τις συγκεκριμένες κοινωνικές δομές ή η παράταση στην υποβολή αιτήσεων γι αυτές. Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες για να διασφαλιστεί το κόστος λειτουργίας τους από εθνικούς πόρους ή το 20% των οριζόντων δράσεων του προγράμματος «Θησέας».

    Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, αν οι διεκδικήσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα, οι δήμαρχοι θα συναντηθούν εκ νέου για να προγραμματίσουν νέες κινητοποιήσεις.

    [11] Κοινωνία

    Σήραγγα 6.100 μέτρων

    Στη τελική ευθεία η Εγνατία οδός

    1/9/2008 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μέχρι το τέλος του 2008 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το σύνολο του κεντρικού οδικού άξονα της Εγνατίας οδού, από Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς στη διάρκεια επίσκεψής του στα έργα της Εγνατίας.

    Από το τέλος του χρόνου σταδιακά μέχρι και το τέλος του 2009, θα αρχίσουν να παραδίδονται και οι τρεις κάθετοι άξονες της Εγνατίας οδού, πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς.

    Το Φθινόπωρο θα λειτουργήσουν τα πρώτα διόδια της Εγνατίας οδού στην περιοχή Πολύμυλου, μεταξύ Βέροιας και Κοζάνης, ενώ το έργο της Εγνατίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Με το έργο η σύνδεση Ηγουμενίτσας-Έβρου θα γίνεται σε 5,5 ώρες αντί δεκατριών που είναι σήμερα.

    Τα έργα στην περιοχή επιθεώρησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Σήραγγα 6.100 μέτρων

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, πάτησε το κουμπί προκαλώντας την πρώτη έκρηξη για τη διάνοιξη της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας [Τ2] της Ελλάδας, στα Τέμπη. Η σήραγγα Τ2 είναι διπλού κλάδου και κάθε κλάδος έχει μήκος 6.100 μέτρα.

    Επιπλέον, κατασκευάζονται τα μέτωπα για τη διάνοιξη και των άλλων δύο σηράγγων, της Τ1 μήκους 1.900 μέτρων και της Τ3 μήκους 3.200 μέτρων, ανά κλάδο, για τη διέλευση του Πλαταμώνα.

    Με την ολοκλήρωση του έργου, οι οδηγοί, που κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, θα παρακάμπτουν ένα δύσκολο κομμάτι του δρόμου, την Κοιλάδα των Τεμπών. Το έργο εντάσσεται στη σύμβαση παραχώρησης που περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος ΠΑΘΕ από την αρχή των Τεμπών, Πλαταμώνα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας.

    Το έργο είναι συνολικού κόστους 1.3 δις. ευρώ και η κατασκευή του θα διαρκέσει 4,5 χρόνια. Ο αυτοκινητόδρομος Ράχες Μαλιακού Κλειδί Ημαθίας θα έχει συνολικό μήκος 230 χιλιόμετρα.

    Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, καθώς επί των ημερών του στο ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησε η κατασκευή του έργου.

    "Εδώ στα Τέμπη έχει χυθεί το αίμα εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Εκείνο, όμως, που με συγκλόνισε περισσότερο, όπως πιστεύω όλο το πανελλήνιο, ήταν ο άδικος χαμός των 21 παιδιών από το Μακροχώρι Ημαθίας, την Κυριακή 13 Απριλίου 2003. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αφιερώσω το έργο στην μνήμη αυτών των παιδιών, ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "η κατασκευή του έργου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων, που κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πέταλο του Μαλιακού, το σύνολο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών".

    Είπε ακόμη ότι "η χώρα την περίοδο 2012-2013 θα είναι μία άλλη Ελλάδα, που θα έχει πολύ καλύτερους συντελεστές ανάπτυξης και προόδου για πολλές απομονωμένες περιοχές". Επίσης, τόνισε ότι "από το Μάρτιο του 2009 θα καταργηθούν τα διόδια των Τεμπών για την ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής και θα λειτουργήσουν διόδια στον Πυργετό για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου".

    Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της μεθόδου κατασκευής δημόσιων έργων με σύμβαση παραχώρησης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία, καθώς το κόστος των έργων είναι πολύ υψηλό και το δημόσιο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να τα χρηματοδοτήσει.

    Ο κ. Σουφλιάς εξήρε το έργο των Ελληνικών Τεχνικών Εταιριών στις οποίες ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλά κέρδη. Όπως τόνισε, "θα ωφελήσει και το ελληνικό δημόσιο, αφού η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την καταβολή σε αυτό έως και το 65% των εισπράξεων από τα διόδια".

    [12] Κόσμος

    Ινδία: Ασύλληπτη καταστροφή από τις πλημμύρες

    1/9/2008 2:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και τουλάχιστον 90 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν όταν υπερχείλισε ο ποταμός Κόσι και ακολούθως ένα φράγμα στο Νεπάλ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    Εκατοντάδες χωριά πλημμύρισαν στο κρατίδιο Μπιχάρ και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν.

    Οργανώσεις αρωγής και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό.

    Ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν τις πλημμύρες στους ιδιαίτερα δριμείς μουσώνες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ άλλοι καταγγέλλουν ότι οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα πρόληψης και δεν βελτίωσαν τις υποδομές.

    Ο ινδικός στρατός και ναυτικές δυνάμεις ενέτειναν σήμερα τις προσπάθειες διάσωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα στα ανατολικά της χώρας.

    [13] Κόσμος

    Ν. Αφρική: Φονικές πυρκαγιές

    1/9/2008 2:39:00 μμ

    Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο σε αρκετές πυρκαγιές που σαρώνουν τη Νότια Αφρική και αναζωπυρώνονται από τους πολύ ισχυρούς ανέμους, ανακοίνωσαν σήμερα η αστυνομία και οι υπηρεσίες διάσωσης τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο SAPA.

    Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας 8 και 11 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν πήρε φωτιά η παράγκα στην οποία είχαν καταφύγει για να προστατευθούν από το κρύο και τους σφοδρούς ανέμους. Το περιστατικό συνέβη σε μια παραγκούπολη του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στον νότο της χώρας. Στην παράγκα αυτή πωλείτο βενζίνη, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Στην ανατολική περιοχή ΚουαΖούλου-Νατάλ που επίσης μαστίζεται από πυρκαγιές, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 νοσηλεύονται, ανακοίνωσαν ομάδες διάσωσης.

    "Είναι ένας συνήθης καιρός για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο με ανέμους στην αρχή της άνοιξης", εξήγησε ο μετεωρολόγος Εβερτ Σκοτζ σε δηλώσεις του στο SAPA. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας και στη γειτονική Σουαζιλάνδη, προειδοποίησε.

    Παράλληλα χιόνι, καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη Νότια Αφρική, ενώ χιλιάδες εκτάρια θαμνώδους έκτασης και πολλά βοσκοτόπια καταστράφηκαν, γράφουν σήμερα τοπικές εφημερίδες.

    Η κακοκαιρία έπληξε επίσης τη νοτιοδυτική περιοχή του Ακρωτηρίου που μαστίζεται από χιονοπτώσεις, και σε μικρότερο βαθμό το Γιοχάνεσμπουργκ. Στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα ένα πεντάχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε χθες, Κυριακή από πτώση δένδρου λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

    Οι σφοδροί άνεμοι, μαζί με λίγες βροχοπτώσεις τον χειμώνα, είναι από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών που ξεσπούν κάθε χρόνο στη χώρα.

    [14] Οικονομία

    Εκτός λίστας ΒΑΕ 61 επαγγέλματα

    "Βαρέα" αντίδραση για τα ΒΑΕ

    1/9/2008 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Την έντονη αντίδραση αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών φορέων προκαλεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που προτείνει αφαίρεση 61 επαγγελματικών κλάδων από τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών [ΒΑΕ].

    Σήμερα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. απασχόλησης, ενώ νωρίτερα εκπρόσωποι της παράταξης, σε συνέντευξη Τύπου, διεμήνυσαν ότι δεν θα δηχθούν καμία αλλαγή και θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν την κατάτμηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

    "Δεν θίγεται κανένας από τους εργαζομένους. Οι αλλαγές αφορούν τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Μπεχράκης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μιλώντας στη ΕΡΑ, κατηγόρησε τον κ. Μπεχράκη για πολιτική σκοπιμότητα, και σημείωσε ότι κόβονται μεγάλοι κλάδοι που έχουν βαρύτητα στο σύστημα ασφάλισης.

    [15] Κοινωνία

    Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του "Μιλένα"

    1/9/2008 2:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου παραμένει από τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο "Μιλένα" που εκτελεί το δρομολόγιο Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο-Θεσσαλονίκη. Το πλοίο παρουσίασε βλάβη σε μία από τις μηχανές του με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί ο απόπλους. Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα στις 08:00 το πρωί με μέριμνα της εταιρείας θα μεταφερθούν στον προορισμό τους με άλλο πλοίο, εντός της ημέρας.

    [16] Κοινωνία

    Ληστεία σε ΕΛΤΑ των Χανίων

    1/9/2008 11:59:00 πμ

    Ένοπλη ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής των Ελληνικών Ταχυδρομείων έγινε σήμερα το πρωί στα Χανιά.

    Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί όταν θωρακισμένο όχημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων βρισκόταν στην Εθνική Οδό Χανίων -Ρεθύμνου.

    Κοντά στο 32ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού το αυτοκίνητο των ΕΛΤΑ εμβόλισαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν συνολικά 4 άτομα, και τα οποία είχαν κλέψει από μάντρα οικοδομικών υλικών οι δράστες της ληστείας

    Το αυτοκίνητο των ταχυδρομείων ακινητοποιήθηκε και μέσα από τα δύο φορτηγά βγήκαν 4 άτομα που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν όπλα.

    Ανάγκασαν τον οδηγό της χρηματαποστολής και τον συνοδηγό να βγουν έξω από το όχημα πυροβολώντας προς το μέρος του οδηγού τον όποιο και τραυμάτισαν ελαφρά στο πόδι.

    Πήραν τα χρήματα που βρήκαν και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε άλλο αυτοκίνητο που τους περίμενε στο σημείο και το όποιο επίσης ήταν κλεμμένο και έγιναν άφαντοι προς την περιοχή του Αποκόρωνα.

    Το όχημα αυτό βρέθηκε λίγο αργότερα καμμένο κοντά στην περιοχή του χωριού Βαφές.

    Οι δράστες της ληστείας εκτιμάται πως το έκαψαν για να σβήσουν κάθε ίχνος που θα οδηγούσε τις αρχές στον εντοπισμό τους .

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΤΑ νομού Χανίων Δημητρη Κορναράκη οι δράστες απέσπασαν το ποσό των 170.000 ευρώ που προοριζόταν για την πληρωμή συντάξεων κατοίκων ορεινών χωριών του Αποκορώνου και του Ρεθύμνου Στην χρηματαποστολή υπήρχε ακόμα ποσό 70.000 ευρώ το οποίο όμως δεν βρήκαν οι δράστες της ληστείας.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών με συνεχείς έρευνες και μπλόκα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου

    [17] Ιράκ

    Στις ιρακινές δυνάμεις ο έλεγχος της Αλ Ανμπάρ

    1/9/2008 12:30:00 μμ

    Ο αμερικανικός στρατός μεταβίβασε στις ιρακινές δυνάμεις την ευθύνη των θεμάτων ασφαλείας της σουνιτικής επαρχίας Αλ Ανμπάρ, ανακοίνωσαν οι ιρακινές αρχές.

    "Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε", δήλωσε ο σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας Μουαφάκ αλ-Ρουμπάιε, στη διάρκεια τελετής στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής στο ανατολικό Ιράκ.

    "Η επαρχία του Αλ-Ανμπάρ, που είναι η πιο δύσκολη περιοχή της χώρας, γιορτάζει σήμερα την μεταβίβαση της ευθύνης των θεμάτων ασφαλείας", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην έδρα του κυβερνείου της επαρχίας. Πρόκειται για την πρώτη σουνιτική επαρχία που περνά στον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων.

    "Σίγουρα θα υπάρχουν ακόμα επεισόδια, όμως θα αποτελούν κομμάτι της ομαλής ζωής (της επαρχίας). Η ιρακινή αστυνομία διαθέτει καλύτερες πηγές πληροφόρησης από εμάς και περισσότερες δυνατότητες για την δουλειά αυτή", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Μάρτιν Ποστ, ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός.

    [18] Κόσμος

    Αιθιοπία: Στο έλεος της ξηρασίας

    1/9/2008 12:02:00 μμ

    Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Τζον Χολμς έφθασε σήμερα για τριήμερη επίσκεψη στην Αιθιοπία όπου οκτώ εκατομμύρια πληγέντες από σοβαρή ξηρασία έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.

    Ο Χολμς αναμένεται να επισκεφτεί τις πληγείσες από την ξηρασία περιοχές στο νότο της χώρας και θα έχει επαφές με Αιθίοπες αξιωματούχους για το θέμα, διευκρίνισε ο Γκρεγκ Μπιλς, εκπρόσωπος στην Αιθιοπία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα μεταβεί σήμερα και αύριο, Τρίτη στην περιοχή των Λαών και Εθνοτήτων του Νότου και στην περιοχή Σομαλί, στα σύνορα με τη Σομαλία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με το OCHA, "4,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας και 8 εκατομμύρια άμεσης επισιτιστικής βοήθειας" στην Αιθιοπία ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε σχεδόν 80 εκατομμύρια κατοίκους.

    Τον Ιούνιο, ο ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 221,6 εκατομμυρίων ευρώ για αρωγή των θυμάτων της ξηρασίας κυρίως για την αγορά τροφίμων.

    Μόνο το 52% του ποσού έχει συγκεντρωθεί, ανακοίνωσε το OCHA.

    [19] Μ. Ανατολή

    Συρία: Συλλήψεις Κούρδων πολιτικών ηγετών

    1/9/2008 11:45:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι συριακές αρχές έχουν συλλάβει δύο Κούρδους πολιτικούς ηγέτες και κατηγορούν τον έναν τους με βαρύτατες κατηγορίες, στα πλαίσια κυβερνητικής εκστρατείας κατά των διαφωνούντων, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

    Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν πριν την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στη Δαμασκό την Τετάρτη. Ο Σαρκοζί προσπαθεί να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποφυλακίσει τους πολιτικούς αντιφρονούντες.

    Ο Ταλάλ Μοχάμεντ του εκτός νόμου κόμματος Ουϊφάκ-παρακλάδι του Κόμματος των Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), που δραστηριοποιείται επίσης στην Τουρκία και στο Ιράκ-συνελήφθη χωρίς ένταλμα στη νοτιοανατολική Συρία την περασμένη εβδομάδα κι έκτοτε αγνοείται η τύχη του, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία.

    Νωρίτερα, οι αρχές είχαν συλλάβει τον Μασάαλ Τάμο, αξιωματούχο του Κόμματος του Μέλλοντος, που όπως όλα τα κόμματα στη Συρία είναι εκτός νόμου και διεκδικεί ελευθερίες και δικαιώματα για το ένα εκατ. της μειονότητας των Κούρδων στη Συρία.

    Πριν τη σύλληψή του ο Τάμο είχε δηλώσει πως η πολιτική της Συρίας απέναντι στους Κούρδους κινδυνεύει να δημιουργήσει νέες αναταραχές, όπως το 2004 που είχαν ξεκινήσει στις κουρδικές περιοχές κι είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους.

    Κατά του Τάμο απαγγέλθηκαν στις 24 Αυγούστου κατηγορίες για επίθεση και για πρόθεση να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο, οι οποίες επισύρουν την ποινή του θανάτου και σπανιότατα διατυπώνονται κατά γνωστών διαφωνούντων.

    Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες, κι ο συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μοχάμαντ αλ Χασάνι τονίζει πως θα χρειασθούν πολλά πειστήρια για ν αποδειχθεί ότι ο Τάμο, ο οποίος αποκηρύττει τη βία, επιθυμούσε να ξεκινήσει εμφύλιο πόλεμο.

    [20] Κόσμος

    ΜαΚέιν κατά βασανιστηρίων

    1/9/2008 11:35:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία Τζον ΜαΚέιν, πρώην αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, εξέδωσε χθες ένα από τα δριμύτατα κατηγορώ του έως σήμερα για τη χρήση της τακτικής των βασανιστηρίων κατά των υπόπτων για τρομοκρατία στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ Νιούζ, ο Γερουσιαστής της Αριζόνα διετύπωσε τις διαφορές του με τον Μπους σε μία σειρά από ζητήματα, αναφέροντας το θέμα των βασανιστηρίων ως ένα από τα σημαντικότερα.

    «Προφανώς και δεν θέλω να βασανίζεται όποιος κρατούμενος. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος από θέματα στα οποία διαφωνούμε», τόνισε για τον Μπους ο Μακέιν.

    Ο δημοσιογράφος του Φοξ ρώτησε κατόπιν τον Μακέιν εάν υπαινίσσεται ότι ο Μπους θέλει τα βασανιστήρια: «Για μένα ο εικονικός πνιγμός είναι βασανιστήριο, εντάξει; Κι ο πνιγμός είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση, και σύμφωνα με δημοσιευμένη έκθεση, χρησιμοποιήθηκε ευρέως», απάντησε εκείνος.

    Μολονότι υπήρξε διαπρύσιος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ και της απόφασης του Μπους για ενίσχυση των στρατευμάτων στην περιοχή, ο Μακέιν-που υπέστη βασανιστήρια από τους δεσμώτες του στο Βιετνάμ-έχει επικρίνει δριμύτατα τις τεχνικές ανάκρισης των υπόπτων για τρομοκρατία, περιλαμβανομένων και των κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

    [21] Οικονομία

    Αποφάσεις για υποδομές και ανάπτυξη

    Δεκαοχτώ έργα 1,752 εκ. στις ΣΔΙΤ

    1/9/2008 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκαοχτώ έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,752 εκ. ευρώ εντάσσονται στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] με απόφαση της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για τις ΣΔΙΤ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όλα τα έργα που εντάχθηκαν είναι σημαντικά και αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τις μεταφορές και την εθνική άμυνα.

    Με τις ΣΔΙΤ δημιουργούμε, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, ταχύτερα τις υποδομές και αναπτύσσεται η ελληνική περιφέρεια και ολόκληρη η οικονομία μας που βιώνει μια διεθνή κρίση.

    Με τις σημερινές εντάξεις, είπε ο κ. Αλογοσκούφης το σύνολο των έργων που θα κατασκευαστούν μέσω των ΣΔΙΤ έφθασαν τα 327 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.700 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η μεταρρύθμιση με τις ΣΔΙΤ "παίρνει σάρκα και οστά", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι με τις εντάξεις έργων δόθηκε έμφαση στην εγκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος και την κατασκευή κτιρίων για την εκπαίδευσή τους. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Αστυνομία.

    Τα έργα αφορούν την περιφέρεια Χαλκιδικής, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και άλλες περιοχές.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης είπε ότι σήμερα αποφάσισε η Διϋπουργική την ένταξη 24 έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού. Τα έντεκα αφορούν γυμναστήρια και τα δεκατρία κολυμβητήρια.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και η συντριπτική πλειοψηφία των έργων βρίσκεται στην επαρχία, κατέληξε ο κ. Λιάπης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης, είπε ότι στις ΣΔΙΤ εντάχθηκε η δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ και επίσης 25 σχολείων που θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη, τη Δυτική Ελλάδα και τη Στερεά Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 82,8 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, εντάχθηκαν 26 σχολικές μονάδες συνολικού προϋπολογισμού 112,8 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας απαλλάσσεται από τη συντήρηση των κτιρίων, την οποία αναλαμβάνει η εταιρία των συμπράξεων.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η Διϋπουργική Επιτροπή ενέκρινε την ένταξη στις ΣΔΙΤ δυο έργων. Πρόκειται για έργο τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Με την τηλεματική θα γίνεται η ηλεκτρονική διαχείριση των δρομολογίων, ενώ το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια, με στόχο τον έλεγχο της εισιτηριοδιαφυγής.

    [22] Οικονομία

    Μειώνεται η ένταση του κυκλώνα

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    1/9/2008 2:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε πτωτική τροχιά τέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, με τα αρχικά κέρδη να εξανεμίζονται, μετά την τελευταία πρόγνωση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων στο Μαϊάμι ότι δεν είναι πιθανή η αύξηση της έντασης του κατηγορίας 3 κυκλώνα Γκούσταβ -του πλέον ισχυρού στην περιοχή μετά τους κυκλώνες Ρίτα και Κατρίνα το 2005- που έπληξε τον Κόλπο του Μεξικού πριν φθάσει στις αμερικανικές ακτές.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 78 σεντς το βαρέλι σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να υποχωρεί στα 114,68 δολάρια. Νωρίτερα, είχε κινηθεί ανοδικά και είχε αγγίξει τα 118,60 δολάρια το βαρέλι.

    Παράλληλα, στα 113,40 δολάρια υποχωρούσε, το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 65 σεντς το βαρέλι σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει έως και στα 115,56 δολάρια.

    Οι ενεργειακές εταιρίες στην περιοχή έχουν αναστείλει, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων, άνω του 96% της παραγωγής πετρελαίου στα αμερικανικά χωρικά ύδατα του Κόλπου και άνω του 82% της παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Διαχείρισης Ορυκτού Πλούτου στις ΗΠΑ.

    Στην περιοχή του Κόλπου παράγεται το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

    [23] Τεχνολογία

    Τρένο-αστραπή φτιάχνουν οι Κινέζοι

    1/9/2008 1:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Κίνα προτίθεται να κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου που θα τρέχει με ταχύτητα 380 χλμ./ώρα. Η αμαξοστοιχία, κινεζικής τεχνολογίας, θα εκτελεί προσεχώς το δρομολόγιο μεταξύ Πεκίνου και Σανγκάης, γράφει σήμερα η Ημερησία της Κίνας.

    Σύμφωνα με τον Ζανγκ Σουγκουάνγκ, αναπληρωτή αρχιμηχανικό του υπουργείου Σιδηροδρόμων, τον οποίο επικαλείται η αγγλόφωνη εφημερίδα, ο γίγας της Ασίας είναι σε θέση να αναπτύξει το τρένο υψηλής ταχύτητας, που θα μειώσει κατά τέσσερις ώρες τη διαδρομή, έναντι 10 ωρών που διαρκεί σήμερα.

    "Κατέχουμε τη βασική τεχνολογία για να κατασκευάσουμε τρένα μεγάλης ταχύτητας και να πραγματοποιήσουμε καινοτομίες", εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα.

    "Είναι πιθανό να αρχίσουμε την κατασκευή των τρένων που θα τρέχουν 380 χλμ./ώρα εντός δύο ετών και να τα θέσουμε στην κυκλοφορία στο συρμό υψηλής ταχύτητας Πεκίνο-Σανγκάη", πρόσθεσε.

    Με τη μεταφορά της τεχνολογίας της γερμανικής ICE (Ιντερ-Σίτι Εξπρές) που δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία υπό τη Siemens, η Κίνα έθεσε στην κυκλοφορία λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο, ένα τρένο που τρέχει 350 χλμ./ώρα και εκτελεί τη γραμμή Πεκίνο - λιμάνι Τιαντζίν.

    Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Πεκίνου -Σανγκάης άρχισε τον Απρίλιο και μπορεί να ολοκληρωθεί το 2012, ίσως ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου.

    [24] Τεχνολογία

    Η online τηλεόραση κατακτά τις αγορές

    1/9/2008 1:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ραγδαία αύξηση των χρηστών του διαδικτύου που παρακολουθούν τηλεόραση μέσω του υπολογιστή τους σύμφωνα με στοιχεία της αγγλικής Αρχής Ραδιοτηλεόρασης (Ofcom) και του αμερικανικού κέντρου ερευνών PEW παρουσιάζει η τελευταία διετία.

    Σύμφωνα με την Ofcom ενώ το 2006 οι κάτοχοι-χρήστες υπολογιστών που παρακολουθούσαν μέσω αυτών βίντεο ήταν 21% το 2008 έφτασαν το 32%,ενώ το ποσοστό των χρηστών που παρακολουθούν τηλεόραση μέσω του διαδικτύου διπλασιάστηκε από το 2006 και έφτασε το 17% στις αρχές του 2008.

    Η μελέτη του Κέντρου Ερευνών Pew των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι το 46% των πολιτών που παρακολουθούν ειδήσεις χρησιμοποιούν την τηλεόραση και ότι η μέση ηλικία αυτών των πολιτών είναι 52 χρόνια. Το 13% αποτελεί τους "net-newsers", ορολογία που χαρακτηρίζει τους πολίτες οι οποίοι χρησιμοποιούν την διαδικτυακή τηλεόραση για να ενημερωθούν και η μέση ηλικία τους είναι 35 χρόνια και το 80% από αυτούς έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο. Ένα ποσοστό 23%, με πολύ υψηλή μόρφωση, ενημερώνεται από εφημερίδες, τηλεόραση και διαδίκτυο. Μόνο το 34% ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα είχε αγοράσει εφημερίδα, ποσοστό 6% κάτω από το αντίστοιχο του 2006.

    Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι "την τελευταία δεκαετία το ακροατήριο των παραδοσιακών πηγών συνεχώς μειώνεται ενώ το ποσοστό των πολιτών που ενημερώνεται online αυξάνεται συνεχώς".

    Τα στοιχεία αυτά θα επιδράσουν σημαντικά και στα διαφημιστικά έσοδα τα οποία σύμφωνα με την Alcatel-Lucent θα φτάσουν το 1,78 δισεκατομμύρια αγγλικές λίρες το 2011. Η ίδια εταιρεία προβλέπει ότι οι διαδικτυακές τηλεοπτικές υπηρεσίες θα καλύπτουν το 22%-37% της αγγλικής τηλεοπτικής αγοράς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 September 2008 - 16:50:25 UTC