Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πόλη "φάντασμα" η Ν.Ορλεάνη
  • [02] Θα πληρώνουν τα φάρμακα
  • [03] Επίσκεψη Τσάβες στη Ν. Αφρική
  • [04] Στη δίνη του τυφώνα και το πετρέλαιο
  • [05] Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το ντόπινγκ

    [01] Κόσμος

    Πόλη "φάντασμα" η Ν.Ορλεάνη

    1/9/2008 10:14:00 πμ

    Έφθασε σήμερα το πρωί στις αμερικανικές ακτές, στον Κόλπο του Μεξικού, ο τυφώνας Γκούσταβ και ραγδαίες βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους, έχουν αρχίσει να πλήττουν τη Νέα Ορλεάνη. "Η περιφέρεια του τυφώνα βρίσκεται ήδη πάνω από το Δέλτα του Μισισιπή και προχωρεί προς τα εσωτερικά, στην κατεύθυνση της Νέας Ορλεάνης, σύμφωνα με τα ραντάρ", ανακοίνωσε η μετεωρολόγος, στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC), Πατρίσια Ουάλας. Στις 06:00 ώρα Ελλάδας, το μάτι του κυκλώνα εντοπίστηκε νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης και μετακινείται προς τα βορειοδυτικά. Το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στην ακτή. Σύμφωνα με το ΝΗC γύρω από το μάτι του κυκλώνα οι άνεμοι έχουν ισχύ τροπικής καταιγίδας σε μια περίμετρο 350 χιλιομέτρων. Ο τυφώνας Γκούσταβ παραμένει ακόμα στην κατηγορία 3 -σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων- με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χιλιόμετρα την ώρα. Οι ειδικοί προβλέπουν μικρή ενίσχυση του τυφώνα, αλλά τονίζουν πως θα παραμείνει στην κατηγορία αυτή σε όλη τη διαδρομή του πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Πολιτεία της Λουιζιάνας ενώ Νέα Ορλεάνη, η πόλη που επλήγη σφοδρότατα το 2005 από τον τυφώνα Κατρίνα, έχει μετατραπεί σε "πόλη φάντασμα" και δεν αριθμεί πλέον περισσότερους από 10.000 κατοίκους, ενώ οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν διακόψει την λειτουργία τους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διακοπές της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές της Νέας Ορλεάνης.

    "Πιστεύουμε πως βία να έχουν παραμείνει 10.000 άνθρωποι στην πόλη. Είναι μία πραγματική πόλη φάντασμα. Εάν υπάρχει η παραμικρή ζώνη που οι κάτοικοί της δεν την εγκατέλειψαν θα πρόκειται μάλλον γι ανθρώπους που έχουν τα μέσα για να παραμείνουν, κατοίκους στα υψηλώτερα σημεία της πόλης, που ουδέποτε πλημμύρισαν", τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Ρέι Νάγκιν, τονίζοντας πως η αστυνομία εκτιμά πως τουλάχιστον 327.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη Νέα Ορλεάνη.

    Ο δήμαρχος τόνισε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία για τις προετοιμασίες της άμυνας από τον τυφώνα με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος κατηγορήθηκε για την κυβερνητική βραδύτητα στην αντίδραση μετά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα το 2005, που είχε προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και πολλές χιλιάδες αστέγους.

    "Αμφότεροι είμαστε ευχαριστημένοι για τον τρόπο που εξελίσσονται έως τώρα τα πράγματα. Η διαφορά μεταξύ του σήμερα και του Κατρίνα είναι πως γνωρίζαμε μεν τι να κάνουμε τη στιγμή του Κατρίνα αλλά δεν είχαμε τα μέσα. Τούτη τη φορά τα έχουμε", πρόσθεσε.

    Ο Νάγκιν τόνισε πως αυτό, που ο ίδιος χαρακτήρισε η "καταιγίδα του αιώνα", μπορεί να είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμή για την αντοχή των νέων υποδομών και των φραγμάτων, τονίζοντας πάντως πως οι πλημμύρες είναι βέβαιες εάν ο τυφώνας παραμείνει στην κατηγορία 3.

    Ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Μπόμπι Γκίνταλ εκτίμησε πως αυτήν τη φορά τα φράγματα, τα οποία είχαν υποχωρήσει στη μανία του Κατρίνα, αυτή τη φορά θ αντέξουν, επικαλούμενος τη γνώμη των ειδικών.

    [02] Κοινωνία

    Θα πληρώνουν τα φάρμακα

    1/9/2008 9:34:00 πμ

    Τοις μετρητοίς θα πληρώνουν από σήμερα, το σύνολο της αξίας των φαρμάκων τους, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και το Ταμείο Δικηγόρων Αθηνών. Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι με την απόδειξη θα απευθύνονται στο Ασφαλιστικό τους Ταμείο για την επιστροφή των χρημάτων τους. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά διακόπτουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, καθώς τα συγκεκριμένα ταμεία καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης, δήλωσε πως την οριστική λύση το πρόβλημα θα φέρει το προεδρικό διάταγμα που θα καθορίσει τις ευθύνες όλων

    [03] Κόσμος

    Επίσκεψη Τσάβες στη Ν. Αφρική

    1/9/2008 11:29:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες πρόκειται ν΄αναχωρήσει κατά τη διάρκεια της νύκτας από το Καράκας με προορισμό τη Νότιο Αφρική για επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Τάμπο Μπέκι, ανακοινώθηκε από πηγές της προεδρίας.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στη Νότιο Αφρική, ο Τσάβες θα συζητήσει με τον ομόλογό του θέματα διμερούς συνεργασίας, που θ αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των εξοπλισμών, της γεωργίας και των δημοσίων έργων, προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

    Είναι προγραμματισμένη εξάλλου κι η υπογραφή συμφωνίας -πλαισίου για τη συνεργασία, ενώ κι οι υπουργοί Ορυχείων, Ενέργειας και Πετρελαίου των δύο χωρών θα υπογράψουν πρωτόκολλο συμφωνίας για την ενεργειακή συνεργασία, τονίζεται στο κείμενο.

    Εξάλλου, οι δύο άνδρες θα συνεργασθούν για την προετοιμασία της συνδιάσκεψης των χωρών της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα στα τέλη του τρέχοντος έτους

    [04] Οικονομία

    Στη δίνη του τυφώνα και το πετρέλαιο

    1/9/2008 11:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς ο κυκλώνας Γκούσταβ άρχισε ήδη να πλήττει τις αμερικανικές ακτές και έχει διακοπεί σχεδόν στο σύνολό της η παραγωγή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις στον κόλπο του Μεξικού.

    Στις πρωινές συναλλαγές ,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 84 σεντς στα 116,30 δολάρια το βαρέλι από τα 115,46 δολάρια που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

    Αυξημένη κατά 72 σεντς στα 114,77 δολάρια το βαρέλι ήταν και η τιμή του Μπρεντ.

    [05] Πολιτική

    Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το ντόπινγκ

    1/9/2008 10:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πάταξη του ντόπινγκ και την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

    Νωρίτερα, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, οι οποίοι έχουν συνάντηση αυτήν την ώρα.

    "Η σύγκρουση με όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις ντόπινγκ θα είναι μετωπική", τονίζει ο κ.Ιωαννίδης σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" και υπογραμμίζει ότι "κινούμαστε στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με ακόμα πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες πράξεων χρήσης, διάθεσης και εμπορίας απαγορευμένων ουσιών".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 September 2008 - 8:50:15 UTC