Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το νομοσχέδιο
  • [02] Καταθέσεις για το ντόπινγκ
  • [03] Draft-Bill in Parliament
  • [04] Οπλοστάσιο έφερε στο φως πυρκαγιά
  • [05] Ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών για Γεωργία και ΠΓΔΜ
  • [06] Συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη Α. Βντόβιν
  • [07] Η Ν. Μπακογιάννη στις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο
  • [08] Κατηγορείται & για ανθρωποκτονία
  • [09] Εκστρατεία οικολογικής οδήγησης
  • [10] Στη ζυγαριά οι χειραποσκευές & στα πλοία
  • [11] Παρήγαγαν & πωλούσαν τυριά "μαϊμού"
  • [12] Επικυρώθηκε ο south stream
  • [13] Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
  • [14] Νεκρή αρκούδα στον Όλυμπο
  • [15] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Τσίπρα στην Ικαρία

    [01] Πολιτική

    Για την οικονομική και φορολογική πολιτική

    Στη Βουλή το νομοσχέδιο

    28/8/2008 12:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2008 7:05:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Kατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη κυβερνητική επιτροπή για αλλαγές στην οικονομική και την φορολογική πολιτική. Παρουσιάζοντάς το χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποκλείοντας πρόσθετη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπει επιβολή συντελεστή 10% για εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών μέχρι 10.500 ευρώ με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%. Επίσης, ανακοινώθηκε η σταδιακή πτώση στο 20% του κεντρικού φορολογικού συντελεστή από το 2010. Περιλαμβάνεται ακόμη η δυνατότητα περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων μεταξύ 2000 και 2006 και νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο σε έως και 24 δόσεις. Για αναγκαία μέτρα έκανε λόγο ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, τονίζοντας ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται απόλυτα τα προβλήματα που υπάρχουν, αντιλαμβάνεται επίσης την προσπάθεια που γίνεται να εφαρμοστεί μια πολιτική χωρίς να επιβαρυνθούν τα χαμηλότερα στρώματα.

    Ο υπουργός Επικρατείας

    Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κι ανακοινώθηκαν χθες, δήλωσε πως η ελληνική οικονομία χάρη στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται σταθερά, παρουσιάζει μεγαλύτερες αντιστάσεις από τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διεθνή κρίση και αυτό αντανακλάται στους ρυθμούς ανάπτυξης και στη μείωση της ανεργίας.

    Σημείωσε ότι η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και δεν αλλάζουν οι στόχοι του προϋπολογισμού, που είναι η μείωση των ελλειμμάτων και η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

    Είπε ότι βασικοί στόχοι είναι:

    "Η ενίσχυση της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά.

    "Η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

    "Η φορολογική δικαιοσύνη με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    "Η κυβέρνηση εφαρμόζει σταθερά και με συνέπεια τη στρατηγική της. Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είχαν αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επεσήμανε πως μη μισθωτοί κατέληγαν να δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το μισό των εισοδημάτων που δήλωναν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι το 2006 το μέσο δηλωθέν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις ήταν 15.000 ευρώ ετησίως, ενώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα ήταν 9.947 ευρώ ετησίως, που είναι χαμηλότερο και γύρω στα 7300 ευρώ ετησίως, αν αφαιρέσει κανείς τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και σημείωσε ότι η φορολογία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το 25% το 2009 θα φτάσει στο 20% το 2014.

    Ερωτηθείς πώς δεν θα πληγούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αφού μεταξύ των μέτρων είναι και η αύξηση 20% στα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορεί μόνιμα να είναι το υποζύγιο του προϋπολογισμού.

    "Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν με συνέπεια απέναντι στην εφορία κι άλλοι που δεν επιδεικνύουν την ίδια συνέπεια", πρόσθεσε, αναφερόμενος δε στο αφορολόγητο των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσε πως στην πλειοψηφία τους δήλωναν ποσά χαμηλότερα των 10.500 ευρώ το χρόνο.

    "Δημιουργείται νέα κλίμακα από 0 έως 10500 ευρώ με φόρο 10%. Αν κάποιος έχει έσοδα 4000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει 400 ευρώ το χρόνο", συμπλήρωσε και ανέφερε ότι υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες - όχι όλοι - που δηλώνουν εισόδημα 400 - 500 ευρώ το μήνα.

    Είπε επίσης ότι αυτό μπορεί να ελεγχθεί με φορολογικούς ελέγχους και με δικαιότερη κατανομή των φόρων.

    Δηλώσεις στη ΝΕΤ 105,8

    Τα φορολογικά μέτρα είναι ομολογία αποτυχίας, και πιστεύω ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα πάρει και άλλα μέτρα, θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ, εκτίμησε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κρίση στην αγορά, μείωση εισοδημάτων στους επαγγελματίες και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει την αισχροκέρδεια στην αγορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης.

    Για ένα παράλογο κεφαλικό φόρο, ένα ακραίο και άγριο εισπρακτικό μέτρο με το οποίο δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή, αλλά, θα εξοντωθούν οι πιο μικρές επιχειρήσεις, έκανε λόγο, μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό και φορολογικό Βατερλό και η κατάσταση αγγίζει τα όρια του εφιάλτη για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Τα νέα μέτρα για τους εμπόρους είναι άδικα και το υπουργείο επέλεξε την εύκολη λύση, αφού ο έλεγχος σε μας είναι εύκολος. Με τα μέτρα που λαμβάνονται μειώνεται το εισόδημα των εμπόρων γι αυτό και έχει εξαπλωθεί το παραεμπόριο, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης. Δεν μπορεί να θεωρούνται οι μισοί Έλληνες φοροκλέφτες. Για μερικούς από μας ο τζίρος είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει να κάνουμε φοροδιαφυγή.Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο κάθε χρόνο, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΒΕΕ Νίκος Σκορίνης, σημειώνοντας ότι θα μαζέψει χρήματα το υπουργείο αλλά θα κάνει και τους έντιμους να γίνουν φοροφυγάδες.

    Αντιπαράθεση για τα μέτρα

    Ο κ. Αλογοσκούφης αντιμετώπισε έντονες κατηγορίες από την αντιπολίτευση για τις χθεσινές του ανακοινώσεις:

    «Ομολογία χρεοκοπίας της οικονομικής πολιτικής»,θεώρησε τα χθεσινά μέτρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ..

    «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά,ο κ.Καραμανλής είναι αδύναμος -παρέδωσε την προσωπική του εντολή στον κ.Αλογοσκούφη και σέρνεται πίσω από την δημοσιονομική του αδυναμία»,ανέφερε ο κος Βενιζέλος . Κατηγορώντας δε την κυβέρνηση για «ισοπεδωτική προσέγγιση» στις φορολογικές της εξαγγελίες, προειδοποίησε τη ΝΔ «να μην βαυκαλίζεται ότι η κρίση της αντιπολίτευσης, ή η δήθεν κρίση του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να την σώζει διαρκώς. Αυτά τελείωσαν».

    Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν σέβεται, ούτε τους ίδιους τους οπαδούς της. «Βάλατε στους μικροεπιχειρηματίες αδιάκριτα κεφαλικό φόρο και στα λαϊκά στρώματα, αύξηση τελών κυκλοφορίας, βενζίνης και τσιγάρων. Και προκαλείτε με το 10% αυτοτελή φορολόγηση στα μερίσματα, όταν ένας μικρομισθωτός που έχει μια γκαρσονιέρα και παίρνει 120 ευρώ, αυτή προστίθεται και μπαίνει στους κανονικούς συντελεστές», είπε. «Ομολογία χρεοκοπίας της οικονομικής πολιτικής»,θεώρησε τα χθεσινά μέτρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Απαντώντας,ο Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία χτυπά την ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ένεκα των δανειακών υποχρεώσων της χώρας (παρά τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που, όπως είπε, εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα), καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί διεθνώς. «Ξεχνά ο κ. Παπανδρέου ότι το υψηλό δημόσιο χρέος είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων της παράταξης της οποίας ηγείται; Ότι ο σημερινός φοροεισπρακτικός μηχανισμός που καταγγέλλει,είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε.

    «Ο κ. Παπανδρέου μετατράπηκε σε υποστηρικτή των μετόχων (ενώ το ίδιο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε διαφορετική αντιμετώπιση) αλλά το πιο καταδικαστέο είναι ότι μετατράπηκε σε υποστηρικτή των φοροφυγάδων. Μας είπε να τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους, να μην ζητήσουμε να μετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη - για λίγα ψίχουλα ψήφων. Μίλησε καταγγελτικά, χωρίς αρχές, και σε ορισμένα σημεία, ενάντια και στο ίδιο του πρόγραμμα»,ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης. «Εμείς θέλουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά θέλουμε να πληρώνονται απ όλους τους Έλληνες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν τα φορολογικά βάρη μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προτιμά να είναι χρήσιμη, αντί να είναι κοινωνικά ευχάριστη» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών. Ανταπαντώντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Τώρα λέτε, πως όσοι πράγματι δεν έχουν τα εισοδήματα που δηλώνουν θα πρέπει να πληρώσουν αδιακρίτως 700 ευρώ. Τους άλλους δεν τους ελέγχετε - κι έχουν πολύ περισσότερα. Δεν εξαιρούνται καν αυτοί που δεν έχουν επαγγελματική εγκατάσταση. Όταν δεν λες την πραγματικότητα για την αγορά και την οικονομία, όταν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ότι ισοπεδώνεις τα πάντα, δεν μπορείς να έρχεσαι και να δίνεις μαθήματα ως υποτίθεται αντίπαλος του κεφαλαίου» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: Όσο για τα μερίσματα «αν θέλατε να τα φορολογήσετε, θα έπρεπε να τα φορολογήσετε ως εισόδημα φυσικών προσώπων - κι αν θέλετε να φανείτε δίκαιος προς τους πολίτες, θα πρέπει να τους πείτε ότι κατέρρευσε ο εισπρακτικός μηχανισμός. Όχι να μας λέτε ότι δήθεν λαμβάνετε μέτρα διαρθρωτικά».

    Για «ακρότητες και μηδενιστική τοποθέτηση» έκανε λόγο Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας ότι «οι πλέον ταξικές πολιτικές προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

    «Είναι οι ίδιοι που μας άφησαν τις χαμηλότερες συντάξεις στην ευρωπαϊκή ζώνη, που προσβάλλουν τις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού. Διαχειρίστηκαν 100 τρις ευρώ. Πού πήγαν; Είδαμε ευαίσθητους τομείς όπως παιδεία και υγεία, να γίνονται περισσότερο ταξικές και τα προβλήματα κοινωνικής δικαιοσύνης διευρύνθηκαν», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Από πλευράς ΚΚΕ,ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «τα επιδόματα του κυβερνητικού φιλόπτωχου ταμείου, θα κληθούν να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Και με τις χθεσινές εξαγγελίες, τα μεγάλα προνόμια είναι προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στο όνομα της διαφάνειας και κατάργησης των ειδικών λογαριασμών (που ήταν χρήσιμα εργαλεία στην εξαγορά των συνειδήσεων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) θα προχωρήσουν στην υποβάθμιση ακόμα περισσότερο, του βιοτικού επιπέδου των δημοσίων υπαλλήλων». Ο Θ. Δρίτσας, (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι τα φορολογικά μέτρα συνιστούν «μία ακόμα αντιλαϊκή αντιδραστική παρέμβαση, μείωσης των εισοδημάτων εκείνων που δεν έχουν και απαλλαγής εκείνων που δεν αποδίδουν τίποτα, ούτε στο επίπεδο των επενδύσεων, ούτε της ασφάλισης της εργασίας».

    «Δεν είναι διαφορετικό αυτό από τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές. Ίδια προσέγγιση, με τον ίδιο αυτόματο πιλότο, που οδηγεί στην απόγνωση και την απελπισία, εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τη ζωή τους»,κατέληξε ο κ.Δρίτσας.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως ο Γ. Αλογοσκούφης «εγκαταλείπει κάθε οικονομική αρχή που είχε η ΝΔ και προσχωρά σε τελείως διαφορετικά δόγματα». «Κανείς δεν βλέπει δομικές αλλαγές, πολιτικές δικαιοσύνης και φορολογίας που να αλλάζουν το τοπίο. Εξομοιώσατε τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία με τα παιδιά που που παλεύουν για ένα μεροκάματο στη δικηγορία. Τα μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά που δεν κόβουν αποδείξεις με το μαγαζάκι που πουλά δυο καφέδες», είπε ο κος Βορίδης.

    [02] Αθλητισμός

    Καταθέσεις για το ντόπινγκ

    28/8/2008 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2008 3:24:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στον αθλητικό εισαγγελέα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ως πρώτος μάρτυρας στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το ντόπινγκ, που ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό μετά και την αποκάλυψη της υπόθεσης των δύο πρωταθλητών, της Φανής Χαλκιά και του Τάσου Γκούση, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στην ουσία M3, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Ο κ. Σεβαστής εξερχόμενος, είπε πως απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του εισαγγελέα και πως κι ο ίδιος, με τη σειρά του, περιμένει τα στοιχεία της έρευνας προκειμένου να προχωρήσει στη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου στο εσωτερικό του ΣΕΓΑΣ.

    Εν συνεχεία, ενώπιον του αθλητικού εισαγγελέα για να καταθέσει, προσήλθε κι ο αρχηγός της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής, κ. Ισίδωρος Κούβελος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κούβελος, αναφέρθηκε εκτενώς κατά την διάρκεια της κατάθεσης του, στα περιστατικά της υπόθεσης, όπως αυτά συνέβησαν στο Πεκίνο.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα προσέλθουν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου οι δύο αθλητές, ενώ θα ακολουθήσουν οι προπονητές τους καθώς και άλλα άτομα για τα οποία, από την έρευνα, προκύπτουν ευθύνες.

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και η μηνυτήρια αναφορά της ΔΟΕ η οποία στρέφεται εναντίον του προπονητή της Φανής Χαλκιά, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, ζητώντας να διερευνηθεί ο ρόλος του στην υπόθεση.

    [03] On Economic and Tax Policy

    Draft-Bill in Parliament

    28 Αυγ 2008 12:08:00 (Last updated: 28 Αυγ 2008 19:23:34)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Approved by the Inner Cabinet, the draft-bill providing for changes in Greeces economic and tax policy was submitted to Parliament on Thursday. Introducing it on Wednesday, Finance Minister Giorgos Alogoskoufis spoke of an extended taxation base, ruling out additional taxes on employees and pensioners. ND Central Committee Secretary Lefteris Zagoritis spoke of necessary measures, after his meeting with Prime Minister Kostas Karamanlis, further stressing that the people is aware of the existing problems, also realizing the effort being made to implement a policy without burdening the low-income earners.

    PASOK (Panhellenic Socialist Movement) spoke of a Waterloo of the economic policy. KKE (Greek Communist Party) and SYN (Coalition of the Radical Left) dismissed the measures as a brutal taxation of the low-income earners, while LAOS (Popular Orthodox Rally) spoke of a patchwork.

    Statements to NET Radio Station

    The tax measures are a failure manifestation, I believe the Finance Minister will step up additional measures and VAT will be increased, Socialist deputy Mihalis Chrysohoides told NET radio station. He further underlined there is a market crisis, a fall in incomes for employees, while the fuel surge proved the government was unable to stamp out profiteering.

    Also speaking on NET radio station, SYRIZA cadre Panagiotis Lafazanis spoke of an irrational and brutal measure that will exhaust small businesses instead of curtailing tax evasion. He then went on to stress that it is a social and tax Waterloo and that the situation is turning into a nightmare for the low-income earners.

    The new measures to be imposed on traders are unfair and the ministry went for the easiest solution, underlined the head of the National Confederation of Hellenic Commerce (ESEE) Dimitris Armenakis.

    Not half of the people of Greece can be taken as tax evaders, commented the general secretary of the General Confederation of Small and Medium Sized Business (GSEVEE) Nikos Skorinis, stressing that for some of them turnover does not allow them to evade taxes. Thousands of businesses go under every year.

    Wrangling on Measures

    The opposition criticized Mr Alogoskoufis for his policy, with PASOK leader George Papandreou stating that the Economy minister had admitted the failure of his economic policy.

    On the occasion of PASOKs proposal for the restructuring and development of fire-hit areas, PASOK MP Evangelos Venizelos pointed out that the citizens have lost their confidence on his face.

    In parallel, SYRIZA (Coalition of the Radical Left) President Alekos Alavanos accused the government of not respecting its supporters, while LAOS (Popular Orthodox Rally) MP Makis Voridis stated that the government had abolished its economic principles, adopting different dogmas and being unjust with the tax measures it introduced.

    KKE (Communist Party of Greece) MP Nikos Karathanasopoulos reported that the employees would pay for the allowances the government will give.

    [04] Κοινωνία

    Γιάννενα - Κοντά στα σύνορα

    Οπλοστάσιο έφερε στο φως πυρκαγιά

    28/8/2008 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οπλοστάσιο αποκάλυψε φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε δασική περιοχή των Δολιανών Ιωαννίνων.

    Οι πυροσβέστες, που επιχειρούσαν για να τη θέσουν υπό έλεγχο, εντόπισαν επτά πολεμικά όπλα «Καλάσνικοφ», δύο πολεμικά αυτόματα αγνώστου τύπου, εννέα γεμιστήρες κενοί και τέσσερις γεμάτοι καθώς και 270 σφαίρες. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι κοντά στα σύνορα, πιθανολογείται ότι, τα όπλα είχαν κρύψει εκεί Αλβανοί την περίοδο 1997-98, όταν λεηλατήθηκαν στρατόπεδα στην γειτονική χώρα, προκειμένου να τα πουλήσουν στην χώρα μας. Οι πυροσβέστες παρέδωσαν το υλικό στο αστυνομικό τμήμα Δελβινακίου, που διερευνά την υπόθεση.

    Από την φωτιά καταστράφηκαν στην περιοχή 50 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης, ενώ σε άλλες δέκα δασικές φωτιές στην Ήπειρο, κάηκαν συνολικά 320 στρέμματα δασικής έκτασης και 670 στρέμματα θαμνώδους και χορτολιβαδικής.

    [05] Πολιτική

    Βουλή - Προς τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας

    Ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών για Γεωργία και ΠΓΔΜ

    28/8/2008 5:31:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ελλάδα δεν αθέτησε ποτέ το λόγο της και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε πριν το ξέσπασμα της κρίσης στη Γεωργία και θα τις τηρήσει προς κάθε κατεύθυνση, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνοντας σχετικώς τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

    Η κα Μπακογιάννη που εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη Γεωργία, σημείωσε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη, απαιτεί σταθμισμένες αποφάσεις και η κυβέρνηση μιλά «ανοιχτά και τίμια» με συμμάχους, φίλους και εταίρους.

    Όπως σημείωσε,«αρκετές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι συζητήσεις αυτή την περίοδο», υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε θα τις τηρήσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Οι συμφωνίες που είχαμε κάνει πριν το ξέσπασμα της επικίνδυνης κρίσης ισχύουν. Η Ελλάδα ποτέ δεν αθέτησε το λόγο της».

    Αναφερόμενη στην καταδίκη, από την ελληνική κυβέρνηση, της απόφασης της Μόσχας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας,η κα Μπακογιάννη είπε ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε την καταδίκη και την έντονη αντίδραση όχι μόνο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αλλά και της Ε.Ε, όπως εκφράστηκε με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Αναγνωρίσαμε με ρεαλισμό ότι η διαμορφούμενη κατάσταση έντασης θα είχε επιπτώσεις στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, είπε η κα Μπακογιάννη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «ως συμμαχία θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και όλους τους διαύλους επικοινωνίας στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου στο συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας».

    Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες, που διαχρονικά τάσσονται υπέρ του διαλόγου, της εταιρικής σχέσης μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας και Ε.Ε - Ρωσίας. Η κυβέρνησή μας ανέπτυξε ιδιαίτερα θερμές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε δια του διαλόγου, είπε η κα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε καταδίκη της κίνησης της Γεωργίας στη Νότια Οσσετία, διότι ήταν σε παράβαση των συμφωνηθέντων. Επίσης, ότι ο Πρόεδρος Σαακασβίλι «έκανε πάρα πολύ μεγάλα λάθη και εκτίμησε λάθος την κατάσταση και το είπαμε και στους ίδιους Γεωργιανούς». Αλλά, συνέχισε, το έδαφος ήταν της Γεωργίας. Άρα, η υπέρμετρη απάντηση της ρωσικής πλευράς προκάλεσε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Εξ άλλου, η κα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της ψύχραιμης και σε βάθος αξιολόγησης των γεγονότων και της εκτίμησης των προοπτικών που ανοίγονται: «Όχι στις περιττές βιασύνες, όχι στη σπουδή λόγων και κινήσεων εντυπωσιασμού εσωτερικής κατανάλωσης χωρίς αύριο», είπε η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εξωτερική πολιτική μας στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, που με συνέπεια εφαρμόσαμε, σε σειρά ζητημάτων όπως στο Κυπριακό, στο Κόσοβο, στην Ταιβάν κοκ.

    Ενδιαφέρουσα ήταν και η επισήμανση της κ. Μπακογιάννη για τη συγκυρία, ότι «δεν είμαστε ούτε στον ψυχρό πόλεμο αλλά ούτε και σε μεταψυχροπολεμική περίοδο. Η διεθνής κοινότητα βιώνει τη ρευστότητα μιας μεταβατικής περιόδου, με νέα δεδομένα, που σηματοδοτούν σταδιακό πέρασμα σε νέες ισορροπίες».

    Για το θέμα των Σκοπίων

    Για το θέμα των Σκοπίων, η κα Μπακογιάννη είπε ότι η Ελλάδα είναι πιστή στη διαπραγμάτευση υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς και ότι είναι σταθερή στη γνωστή θέση της.

    Μιλώντας για τις πρόσφατες «εξάρσεις αλυτρωτισμού, αλαζονείας και τους ακροβατισμούς» από τη σκοπιανή ηγεσία είπε ότι μεγάλο μέρος αυτών των εξάρσεων έχουν στόχο την εσωτερική κοινή γνώμη των Σκοπίων, η οποία αντιλαμβάνεται αργά αλλά σταθερά ότι η απομόνωση της χώρας δεν μπορεί να είναι μια προοπτική ευημερίας για το λαό αυτό. Αυτό, σημείωσε, φαίνεται καθαρά πλέον και από τις όποιες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται στα Σκόπια.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων είναι ταυτισμένη με τη λύση του θέματος. «Εάν λυθεί το θέμα του ονόματος, ναι, η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε για να μπουν στο ΝΑΤΟ, ούτε για να μπουν στην Ε.Ε, διότι τα αλυτρωτικά είναι συνδεδεμένα με το όνομα».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Α. Λοβέρδος είπε ότι η επίθεση της Γεωργίας στην Νότια Οσσετία είχε εμπνευστή τις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε ορθή τη στήριξη της κυβέρνησης στην απόφαση της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε να καταδικάσει τη «μονομερή ενέργεια» της Ρωσίας. Είμαστε μια χώρα που έχει την εμπειρία του Κυπριακού και αποτελεί μονόδρομο για μας να είμαστε ενάντια σε μονομερείς ενέργειες, είπε ο κ. Λοβέρδος.

    Για το θέμα της ονομασίας, είπε ότι από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ δεν δέχεται να συνεργαστεί και στη ουσία τινάζει τις συνομιλίες στον αέρα, με προσθήκη ανύπαρκτων θεμάτων,«υποχρεούται η χώρα μας να ξαναδεί το θέμα».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε σαφή και συγκεκριμένη θέση για τη σφαγή των αμάχων. Η στάση της κυβέρνησης ήταν μια μονομερής αντίδραση καταδίκης της Ρωσίας, είπε ο κ. Χαλβατζής. Σημείωσε πάντως ότι «η μετέπειτα απόφαση της Ρωσίας για αναγνώριση της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα περιπλέξει την κατάσταση».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιάς

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιάς είπε ότι πρέπει να καταδικαστούν όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ εκτίμησε ότι μπαίνουμε σε ένα ιδιότυπο νέο ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει και σε θερμούς τοπικούς και σε γενικότερους πολέμους, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης

    Στο θέμα της ΠΓΔΜ επικέντρωσε την παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αποκαλώντας τον πρόεδρο της χώρας αυτής «νέο Κεμάλ».

    Σας ρίχνει συνεχώς το γάντι, θέτοντας συνέχεια νέα θέματα, είπε ο κ. Καρατζαφέρης καλώντας μάλιστα την υπουργό «κάποια στιγμή να το σηκώσει». Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι αυτό που έπραξε η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι είναι να θέσει βέτο επί του προθέματος και όχι στο όνομα Μακεδονία. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εκεί φτάσατε την Ελλάδα, αυτός ο ανεκδιήγητος, ακραίος φασίστας, να προκαλεί τη χώρα, ότι λόγω σκανδάλων, η κυβέρνηση κάνει αυτή την εξωτερική πολιτική».

    Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης επέστησε την προσοχή του υπουργείου Εξωτερικών στο ρόλο του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, με την κα Μπακογιάννη να σημειώνει ότι αυτά τα θέματα συζητιούνται «κατ ιδίαν».

    [06] Πολιτική

    Αθήνα- Εφ όλης της ύλης

    Συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη Α. Βντόβιν

    28/8/2008 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Σε συνέντευξη που έδωσε εφ όλης της ύλης το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν για τις εξελίξεις ,τόνισε πως οι ρωσικές αποφάσεις ήταν δύσκολες αλλά και το λιγότερο κακό σενάριο.

    Για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης

    Ως προς την ελληνική θέση επί του θέματος είπε ότι η Μόσχα εκτιμά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία. "Ένα αναγκαίο βήμα, που έγινε ύστερα από την επιθετική ενέργεια του καθεστώτος της Γεωργίας και την προσπάθειά του για γενοκτονία των λαών της νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας" και ως "μια απόφαση δύσκολη που παράγει το λιγότερο κακό", χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέϊ Βντόβιν την απόφαση της Μόσχας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δυο περιοχών.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η χώρα του είχε επιμείνει στο παρελθόν για την υπογραφή μιας συμφωνίας μη χρήσης βίας, την οποία, όμως, είχε απορρίψει ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρέσβης Βντόβιν σημείωσε πως "από τη Δύση βλέπουμε δυστυχώς μια πολιτική δύο μέτρων και δυο σταθμών. Εμείς είχαμε πει ότι το Κόσοβο άνοιξε το κουτί της Πανδώρας".

    Αναφορικά με την πρόταση που διατυπώνεται για τη διακοπή της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο κ. Βντόβιν διερωτήθει: "ποιος χρειάζεται πιο πολύ αυτή τη συνεργασία, όταν η Ρωσία είναι εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην προσπάθεια μη διαφθοράς πυρηνικών όπλων, στη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν;".

    Ο Ρώσος πρέσβης κατήγγειλε την "προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου μετώπου των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας" και τόνισε πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Μόσχας, "ήδη εξοπλίζεται η Γεωργία, γεγονός που θα την αναδείξει σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα". Ο πρέσβης Βντόβιν τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και υπογράμμισε πως "η Ρωσία δεν είναι μέρος της κρίσης, αλλά έχει ρόλο διαμεσολαβητή".

    Για τις ελληνορωσικές σχέσεις

    "Η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα με την οποία συμπληρώσαμε 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και εκτιμούμε πολύ την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Α. Βντόβιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σήμερα.

    Σημειώνοντας, εξ άλλου, ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 80% των Ελλήνων υποστήριξε τις θέσεις της Ρωσίας, μετά από την εισβολή της Γεωργίας στη νότια Οσετία, ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε πως "οι δυο χώρες πρέπει από κοινού να προστατεύσουν τη σχέση τους".

    Έπ αυτού παρατήρησε πως "γίνονται καμιά φορά δηλώσεις που πρέπει να έχουν έναν αντικειμενικό χαρακτήρα" και ανέφερε ως παράδειγμα ότι όταν καταδικάζει κάποιος τη Ρωσία για την αναγνώριση της νότιας Οσετίας θα έπρεπε να έχει καταδικάσει με την ίδιο τρόπο και την ενέργεια άλλων χωρών, όταν αυτές είχαν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Σε ερώτηση αν η δήλωσή του αυτή συνεπάγεται "δυσφορία" για τη στάση της Αθήνας, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε πως "δεν εξέφρασα δυσφορία, έθεσα κάποιες ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση".

    Αναφορικά εξ άλλου με τη συμφωνία για τον αγωγό που επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή, ο Ρώσος πρέσβης επανέλαβε πως "η Ελλάδα είναι φίλη χώρα και η συμφωνία συμφέρει και τις δυο πλευρές".

    Για το Κυπριακό

    "Η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο.Για μας οι περιπτώσεις της νότιας Οσετίας και της Απχαζίας είναι sui generis", τόνισε σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας που υπηρετεί στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε πως "δεν έχει αλλάξει κάτι στην αντίληψή μας για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ο οποίος πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση".

    Ο Ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε ακόμη πως "δεν υπάρχει καμιά αναλογία ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στον Καύκασο και στην Κύπρο. Η Ρωσία επιδιώκει μια λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και ως αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών των δυο μερών".

    Ο πρέσβης Βντόβιν τόνισε τέλος πως η χώρα του υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και παρατήρησε πως "αν υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό δεν προέρχονται από μας".

    [07] Πολιτική

    ΗΠΑ- Περιοδικό "Φόρμπς"

    Η Ν. Μπακογιάννη στις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο

    28/8/2008 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη περιλαμβάνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού "Φόρμπς", με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη καταλαμβάνει την 78η θέση στη λίστα, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το "Φορμπς" σημειώνει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη,η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και πρώην δήμαρχος της Αθήνας, διατηρήθηκε στη θέση της μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο (μετά τις εκλογές).

    Το αμερικανικό περιοδικό επισημαίνει ότι μεταξύ των πρόσφατων επιτευγμάτων της ήταν η επικύρωση από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισσαβόνας και αναφέρει επίσης την υποστήριξη της ελληνίδας υπουργού στο γαλλικό σχέδιο για την Ένωση για τη Μεσόγειο και την επικέντρωσή της στις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο αναδείχθηκε και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Φορμπς, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Στην 7η θέση της κατάταξης βρίσκεται η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στην 28η η Χίλαρυ Κλίντον και στην 58η η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

    [08] Κοινωνία

    Είχε πυροβολήσει αστυνομικό

    Κατηγορείται & για ανθρωποκτονία

    28/8/2008 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2008 6:24:06 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα στοιχεία για τη δράση του Βασίλη Παλαιοκώστα φέρνουν στο φως οι έρευνες της Αστυνομίας μετά και την εξέταση του οπλισμού που βρέθηκε στα δύο κρησφύγετα που διατηρούσε ο διαβόητος κακοποιός μαζί με τους συνεργούς του.

    Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο Β. Παλαιοκώστας, που κρατείται από τη Δευτέρα στις φυλακές Κερκύρας, φέρεται να είναι ο δράστης απόπειρας ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου, στις 9.20 το πρωί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, σε βάρος αστυνομικού της Τροχαίας.

    Οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα Ι.Χ. αυτοκίνητο, ο Β. Παλαιοκώστας δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης δικυκλιστή τροχονόμου, με συνέπεια ο τελευταίος να τον καταδιώξει. Θέλοντας να αποφύγει τη σύλληψή του, ο 42χρονος δραπέτης άνοιξε πυρ εναντίον του τροχονόμου, χωρίς όμως να τον τραυματίσει και εν συνεχεία εξαφανίσθηκε.

    Από το βαλλιστικό έλεγχο στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι το προαναφερόμενο όπλο ανήκε στη σπείρα που κατηγορείται για την απαγωγή του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Γ. Μυλωνά, καθώς βρέθηκε στο κρησφύγετο που διατηρούσε αυτή στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

    Από αστυνομικές πηγές προκύπτει ότι και ο ίδιος ο Β. Παλαιοκώστας παραδέχθηκε το εν λόγω περιστατικό.

    Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε νέα δικογραφία η οποία θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για υποθέσεις ληστειών τραπεζών και χρηματαποστολών που έγιναν κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνδέονται με τη συμμορία του Β. Παλαιοκώστα κι αν εμπλέκονται κι άλλα άτομα στις παράνομες δραστηριότητές της.

    Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του υπολοίπου ποσού των λύτρων που παραδόθηκαν για την απελευθέρωση του βιομηχάνου, αφού από το σύνολο των 10,8 εκ. , που όπως έγινε γνωστό πήραν οι δράστες, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περίπου 5 εκ. .

    [09] Κοινωνία

    Στόχος η αλλαγή της νοοτροπίας μας

    Εκστρατεία οικολογικής οδήγησης

    28/8/2008 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Μία φιλόδοξη προσπάθεια για να πείσει τους Έλληνες οδηγούς να αλλάξουν νοοτροπία στην οδήγηση, με στόχο την μείωση των τροχαίων συμβάντων, τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την εξοικονόμηση καυσίμων, αρχίζει από τη Δευτέρα το ΥΜΕ εκστρατεία ενημέρωσης για την οικολογική οδήγηση, όπως ανακοινώσε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    Στο εν λόγω ενημερωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, περιλαμβάνεται σειρά τηλεοπτικών spots, στα οποία συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές.

    Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών θα αρχίσει εφαρμόζοντας το Eco-driving στους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς και συγκεκριμένα στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Πιο συγκεκριμένα, στον ΗΛΠΑΠ θα γίνουν τα εξής: - ελάττωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου [CO2] στην πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, - βελτίωση της οδικής ασφάλειας οδηγών και επιβατών, - ελάττωση του κόστους συντήρησης των τρόλεϊ της εταιρίας, - βελτίωση της άνεσης κατά τη μεταφορά οδηγού και επιβατών & - βελτίωση της εικόνας της εταιρίας, μέσω της προώθησης των ωφελειών που προκύπτουν από το Eco-driving, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΗΛΠΑΠ.

    Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, εκτός από την ανανέωση του στόλου, οι οδηγοί θα περάσουν από ειδικά σεμινάρια, ώστε να υιοθετήσουν τους απλούς, αλλά, αποδοτικούς κανόνες του Eco-driving.

    Οικολογική οδήγηση "Eco-driving"

    Το Eco-driving είναι σχετικά μία καινούργια λέξη στο λεξιλόγιο των Ελλήνων οδηγών, αλλά, το υπουργείο Μεταφορών έχει βάλει ως στόχο να διαδοθεί και να γίνει συνήθεια για όλους.

    Το Eco-driving είναι ένας "έξυπνος" τρόπος οδήγησης, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, στη μείωση των εκπομπών ρύπων και αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στον περιορισμό των τροχαίων συμβάντων.

    Είναι ένας τρόπος οδήγησης που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί, τόσο από τους οδηγούς σύγχρονων επιβατικών αυτοκίνητων, όσο κι από τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων.

    Πρόκειται για σειρά "οδηγιών" που καλούνται να εφαρμόζουν οι οδηγοί-κάτοχοι οχημάτων, μεταξύ των οποίων είναι: -η διατήρηση σταθερής ταχύτητας, -το σβήσιμο του κινητήρα σε περιόδους μακράς αναμονής, -η συνεπής συντήρηση της μηχανής του οχήματος, -ο συστηματικός έλεγχος των ελαστικών & -η συνεπής του κλιματιστικού του.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, με το Eco-driving μπορούμε να πετύχουμε: - βελτίωση της οδικής ασφάλειας με την κατά 10-25% μείωση των τροχαίων συμβάντων, - μείωση των εκπεμπόμενων αέριων ρύπων με την κατά 10-25% μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και συνακόλουθα: - σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, - μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και του κόστους συντήρησης οχήματος και της ασφάλισής του, - μεγαλύτερη άνεση για τον οδηγό και τους επιβάτες σε δημόσια και ιδιωτικά οχήματα, - ενίσχυση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού προς τα δημόσια μέσα όταν εφαρμόζουν την οικολογική οδήγηση & - ίσο χρόνο ταξιδίου, σε σχέση με τον συνήθη τρόπο οδήγησης.

    Για την επίτευξη του στόχου διάδοσης του Eco-driving στους Έλληνες, το υπουργείο Μεταφορών παίρνει επίσης μία σειρά μέτρων, όπως η εισαγωγή της οικονομικής-οικολογικής οδήγησης [Eco-driving], τόσο στην εκπαιδευτική, όσο και στην εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση άδειας οδήγησης από τον Ιανουάριο του 2009.

    Ειδικότερα, στα υπό έκδοση εγχειρίδια Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών κάθε κατηγορίας, προστίθεται ειδικό κεφάλαιο με αναφορά στην οικονομική-οικολογική οδήγηση, καθώς και σχετικό ερωτηματολόγιο για τον σκοπό αυτό, ενώ και στην πρακτική εξάσκηση οι υποψήφιοι οδηγοί θα εξετάζονται σε τέτοια θέματα. Παράλληλα, αναμένεται και διαφημιστική εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού.

    [10] Οικονομία

    Επιπλέον χρέωση για τις άνω των 50 κ.

    Στη ζυγαριά οι χειραποσκευές & στα πλοία

    28/8/2008 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην ηλεκτρονική ζυγαριά του κάθε πλοίου θα μπαίνουν συντόμως οι αποσκευές των επιβατών της ακτοπλοΐας όπου θα ζυγίζονται για το υπέρβαρο.

    Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Βουλγαράκης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών, τα πενήντα κιλά ορίζονται ως ανώτατο όριο βάρους αποσκευών ανά επιβάτη. Από τα πενήντα και άνω, θα καταβάλλεται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση ως φορτωτική.

    Οι επιβάτες εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς -όπως λένε- το ήδη βεβαρυμμένο κόστος της μετακίνησής τους με τα πλοία θα γίνει πλέον δυσβάσταχτο.

    Ως προς τις υποχρεώσεις των εταιρειών, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα καταβάλουν χρηματικές αποζημιώσεις που φθάνουν στο διπλάσιο του αντίτιμου στην περίπτωση που δεν διατίθεται η θέση που αναγράφεται στο εισιτήριο.

    Ακόμη, προβλέπεται επιστροφή ποσού, ποσό ίσο με -τουλάχιστον- πενήντα τοις εκατό του ναύλου, εφ όσον το εισιτήριο επιστραφεί 12 ώρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.

    Η μείωση της επιβατικής κίνησης το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου αγγίζει το 4%, ενώ μειωμένα ήταν και τα δρομολόγια σε ποσοστό 6,7%.

    Η μείωση αποδίδεται αφ ενός μεν στον εξορθολογισμό των δρομολογίων που επιχειρούν οι εταιρείες, αφ ετέρου δε και στην αύξηση των ναύλων.

    [11] Κοινωνία

    Νοθευμένα τυροκομικά προϊόντα

    Παρήγαγαν & πωλούσαν τυριά "μαϊμού"

    28/8/2008 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Όσο οι ελεγκτές ψάχνουν... τόσο αυτοί βρίσκουν επιτήδειους να παρανομούν σε βάρος των καταναλωτών.

    Σε επτά τυροκομικές επιχειρήσεις, οι ελεγκτές του Οργανισμού Γάλακτος διαπίστωσαν παραβάσεις στην παραγωγή τυριών και επέβαλλαν πρόστιμα ύψους 39.500 ευρώ.

    Σε ελέγχους του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος [ΕΛ.Ο.Γ.] κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαΐου-Ιουνίου, πιάστηκαν να παρανομούν επτά τυροκομικές επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 39.500 ευρώ.

    Οι βιοτεχνίες επεξεργασίας γάλακτος νόθευαν τη φέτα χρησιμοποιώντας λιγότερο αιγοπρόβειο γάλα από όσο επιβάλλεται και άλλες ποσότητες γάλακτος δήλωναν κι άλλες ποσότητες τυριών παρήγαγαν.

    Σε αρκετές περιπτώσεις πουλούσαν τυριά χωρίς ετικέτες, λειτουργούσαν χωρίς κωδικό του ΕΦΕΤ και παρήγαγαν τυριά ονομασίας προέλευσης, δηλαδή ως ΠΟΠ, όμως, χωρίς έγκριση του αρμοδίου πιστοποιητικού οργανισμού, δηλαδή, διέθεταν τυριά απομιμήσεις.

    Μάλιστα, σε μία περίπτωση, τυροκομική επιχείρηση εντοπίσθηκε να χρησιμοποιεί στην διαδικασία παραγωγής τυριών χλωροφύλλη, κάτι που απαγορεύεται, αφού συνήθως, χρήση χλωροφύλλης γίνεται όταν το τυρί νοθεύεται με αγελαδινό, προκειμένου να προσδώσει στο τυρί την αναγκαία λευκή όψη.

    Πλέον, οι τυροκομικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν μηνιαίο ισοζύγιο γάλακτος, δηλαδή, να δηλώνουν τί γάλα χρησιμοποιούν και τί προϊόντα παρασκευάζουν. Το εν λόγω μέτρο ελήφθη από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου έτσι να υπάρχουν και αποδείξεις για την ενοχή, κι άρα η τιμωρία όσων νοθεύουν και εξαπατούν τους καταναλωτές.

    [12] Οικονομία

    Ναι στη Βουλή από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ

    Επικυρώθηκε ο south stream

    28/8/2008 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2008 6:23:08 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Κατά πλειοψηφία, με τη θετική ψήφο των βουλευτών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, επικυρώθηκε στην επιτροπή παράγωγης και εμπορίου της Βουλής, η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου south stream, μεταξύ Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για τη συνεργασία κατά την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αέριου στο έδαφος της Ελλάδας.

    Το ΚΚΕ δήλωσε παρόν υποστηρίζοντας ότι δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα του αγωγού. Ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις για τους όρους, το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του έργου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αγωγό οξυγόνου για τη χώρα και συμμαχίας με τη Ρωσία χαρακτήρισε το έργο ο ΛΑΟΣ.

    Η σημασία της συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

    Ο αγωγός South Stream μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ξεκινά από το Νοβοροσίσκ και διέρχεται τον Εύξεινο Πόντο [υποθαλασσίως] τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία, που υπογράφηκε στις 29/4/2008,διότι εξασφαλίζει τις αρχές της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα της ενέργειας για επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

    Ο Χρ. Φώλιας σημείωσε ότι τα σχετικά χρονοδιαγράμματα τηρούνται σε όλα τα επίπεδα και ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2014.

    Διευκρίνισε ότι ο αγωγός αυτός δεν ανταγωνιστικός των άλλων, όπως ο τουρκο-ελληνοϊταλικός, που θα ολοκληρωθεί το 2012, αλλά, συμπληρωματικός, διότι η ζήτηση για κατανάλωση στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. συνεχώς αυξάνεται.

    Η κύρωση της συμφωνίας συμβάλλει στην περαιτέρω ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης. Αναφερόμενος στις συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό αερίου Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία είπε ότι οι πολλαπλοί αγωγοί και οι πολλαπλοί προμηθευτές «λειτουργούν και εξισορροπητικά πολλαπλώς, όχι μόνο ενεργειακά, αλλά και γεωπολιτικά».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα αυτού του έργου, ωστόσο, σημείωσε ότι εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επισήμανε ότι το φυσικό αέριο είναι συνδεδεμένο με το πετρέλαιο και με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο της παράταξής του, λέγοντας ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι κίνδυνοι που ενέχει ο αγωγός για τα οικοσυστήματα και τον τουρισμό.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι όποιος εναντιώνεται στον αγωγό είναι σαν να συμβάλει στην προσπάθεια των αμερικανών να μη γίνει.

    Ο αγωγός, είναι «αγωγός συμμαχίας, συλλειτουργείας και συν-αντίληψης με τη μεγάλη Ρωσία», είπε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    [13] Οικονομία

    Στα 119 $ το αργό & στα 117 το μπρεντ

    Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

    28/8/2008 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Ανοδικά κινείται η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οδεύοντας προς τα 120 δολάρια το βαρέλι, λόγω φόβων ότι η τροπική καταιγίδα Γκούσταβ ενδέχεται να διακόψει την παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα εάν πλήξει την ακτή της Λουιζιάνα στον Κόλπο του Μεξικού όπου, παραλλήλως, παράγεται το 14% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ενώ στις ακτές της Λουιζιάνα και του Τέξας "εδρεύει" το 42% της συνολικής αμερικανικής παραγωγικής δυναμικότητας στον τομέα της διύλισης.

    Χρηματιστές κινδυνολογούν για νέα ανοδική τροχιά των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Στη διαμόρφωση του κλίματος συνέβαλε και η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ στον απόηχο χθεσινών σχολίων από υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έκαμψαν τις προσδοκίες για το ότι η επόμενη κίνηση στην νομισματική πολιτική θα είναι μια μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,43 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 119,63 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 119,25 δολάρια.

    Στα 117,47 δολάρια ανερχόταν η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αργού τύπου μπρεντ -νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 117,60 δολάρια- κερδίζοντας 1,33 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    "Φαίνεται ότι ο κυκλώνας θα προξενήσει ζημιές", είπε ο αναλυτής στη χρηματιστηριακή Newedge στο Τόκιο Κεν Χασεγκάουα, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της ημέρας η τιμή του αμερικανικού αργού θα ξεπεράσει το υψηλό των 122,04 δολαρίων το βαρέλι στο οποίο ανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Από την πλευρά του, ο διαχειριστικός διευθυντής της Commodity Warrants Australia Πίτερ Μαγκουάιρ προέβλεψε ότι η τιμή του αμερικανικού αργού ενδέχεται να αγγίξει, μέσα στην επόμενη μιάμιση εβδομάδα, τα 130 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τους κυκλώνες.

    Οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου διευρύνουν τα κέρδη που σημείωσαν χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Energy Information Administration, της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ότι την εβδομάδα που έληξε στις 22 Αυγούστου, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 1,18 εκατομμύρια βαρέλια αυτή τη φορά, ενώ μείωση κατά 177.000 βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια.

    Το ευρώ κινείται σήμερα ανοδικά έναντι του δολαρίου, παραμένοντας στην τροχιά ανάκαμψης που τέθηκε χθες μετά τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ- ότι είναι πρόωρες οι φημολογίες για χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη. Τα σχόλια του Βέμπερ συνεπικούρησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος λέγοντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εάν ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός πυροδοτήσει σπείρα μισθών-τιμών στην ευρωζώνη.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,4773 δολάρια έναντι 1,4725 δολαρίων αργά χθες βράδυ.

    [14] Κοινωνία

    Τέλος η αρκούδα στον Όλυμπο

    Νεκρή αρκούδα στον Όλυμπο

    28/8/2008 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ούτε οι 12 θεοί του Ολύμπου κατάφεραν να προστατέψουν από ασυνείδητους ανθρώπους την τελευταία αρκούδα που κατοικούσε στο βουνό και βρέθηκε νεκρή, πιθανότατα από δηλητηριασμένο δόλωμα ή όπλο.

    Συγκεκριμένα, ομοσπονδιακός θηροφύλακας συνοδεία δασοφύλακα του δασαρχείου Ελασσόνας και κατόπιν συνεννόησης με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, βρήκαν νεκρή μία αρκούδα μέσα σε ένα ρέμα στην περιοχή «Καράμπα-Ξηρολάκκι».

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η αρκούδα βρέθηκε σε κατάσταση που δείχνει ότι δεν κατέληξε από κάποιο φυσικό αίτιο καθώς το στόμα της ήταν ανοιχτό, ένδειξη πως είχε σπασμούς πριν πεθάνει ενώ δεν αποκλείονται κάποια τραύματα στο θώρακα από πυροβόλο όπλο.

    Αν και όλα δείχνουν ότι η αρκούδα θανατώθηκε είτε από δηλητηριασμένο δόλωμα, είτε από πυροβόλο όπλο, θα εξεταστεί από την κτηνίατρο της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

    Σύμφωνα με την οργάνωση, η επαναποίκηση του Ολύμπου από την αρκούδα μετά από 60 χρόνια απουσίας ήταν ένα γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα, όχι μόνον τους ειδικούς και τις ΜΚΟ, αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την προστασία και την διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, μίας από τις πιο γνωστές διεθνώς Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας.

    Η επαναποίκηση περιοχών, από ένα μεγάλο θηλαστικό όπως η αρκούδα, θεωρείται ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά και μία διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά.

    Ωστόσο, οι εποχικές ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε μελίσσια, μικροκαλλιέργειες και κτηνοτροφικά ζώα, αποτελούν και την πιθανότερη αιτία θανάτωσής τους, παρά το ισχύον καθεστώς αποζημιώσεων, χορήγησης-επιδότησης προληπτικών μέτρων, καθώς και τις συστηματικές προσπάθειες ενημέρωσης των παραγωγών και των αρμόδιων αρχών.

    Όπως εκτιμούν από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η ζωή της αρκούδας στον Όλυμπο δεν φαίνεται να έχει πια μέλλον, καθώς πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε εχθές η νεκρή αρκούδα, εξοντώθηκε πριν μερικούς μήνες με πυροβόλο όπλο και δεύτερη αρκούδα η οποία το 2003, είχε δώσει και τα πρώτα σημεία επανεμφάνισης του είδους στην περιοχή.

    Μάλιστα, οι δράστες του περιστατικού τράβηξαν και σχετικό video που επιδείκνυαν με υπερηφάνεια στα γύρω χωριά! Έτσι, από τις 3 αρκούδες οι οποίες φαίνεται να ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, οι δύο είναι ήδη νεκρές.

    [15] Πολιτική

    Επαφές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Ολοκληρώνεται η περιοδεία Τσίπρα στην Ικαρία

    28/8/2008 11:56:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με ευθείες βολές κατά του υπουργού Παιδείας αλλά και συνολικά κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης την ομιλία του στον Εύδηλο της Ικαρίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο νησί. "Σπόνσορα των κολεγίων" χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας καθώς μετά την ανακοίνωση των βάσεων 60.000 νέοι και νέες μένουν εκτός των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού λέγοντας «το κυβερνητικό σκάφος έχει πέσει σε ξέρα, έχει προσαράξει και μπάζει νερά από παντού και ο καπετάνιος περιφέρεται παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα". Επίσης αναφέρθηκε στη δικαιοσύνη, λέγοντας πως "γίνεται προσπάθεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να κουκουλώσει τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση φροντίζει να είναι χρήσιμη και ευχάριστη στους δικαστές αφού δεν τσιγκουνεύεται τα αναδρομικά ούτε βέβαια τις ωμές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης". Σχετικά με την επικείμενη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "θα πάει νύχτα και θα φύγει νύχτα και θα βαφτίσει το κρέας ψάρι". Σε ότι αφορά στο δικομματισμό ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "σήμερα όλο το σκηνικό κλυδωνίζεται. Ο κόσμος δεν έχει πια προσδοκίες από τα κόμματα της σημερινής εξουσίας και αναζητά διέξοδο στην αριστερά". Χθες Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Έπαρχο Ικαρίας και το Επαρχιακό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ που συνοδεύεται από το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη το νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου και στη 1 μμ θα συναντηθεί με τους Δημάρχους του νησιού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 August 2008 - 16:50:18 UTC