Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραλήρημα Γκρουέφσκι
  • [02] Υπόθεση Παυλίδη
  • [03] Τζο Μπάιντεν: Ο "εκλεκτός" του Ομπάμα
  • [04] Φονική καταιγίδα πλήττει τη Φλόριντα
  • [05] Εν αναμονή απαντήσεων για την αεροπορική τραγωδία

    [01] Πολιτική

    Ξεκάθαρη η θέση της Αθήνας

    Παραλήρημα Γκρουέφσκι

    23/8/2008 8:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 9:43:48 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τις συνομιλίες του Μάθιου Νίμιτς και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι έσπευσε με δηλώσεις του να απορρίψει τις προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ δυναμιτίζοντας την διαπραγμάτευση. "Ανακοίνωσα στο κ. Νίμιτς, ότι θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτεί ακόμη μία φορά και να προσπαθήσει να πείσει την άλλη πλευρά για κάτι το οποίο από μόνο του αποτελεί συμβιβασμό, και αυτό είναι η διπλή ονομασία. Δηλ. ένα όνομα, "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλο τον κόσμο και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μόνο για την επικοινωνία με την Ελλάδα". Δεν παραλείπει να επιτεθεί και πάλι κατά του Έλληνα ομολόγου του, ενώ με λαϊκιστικό ύφος αναφέρεται στην εσωτερική πολιτική κάνοντας λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    Η απάντηση της Αθήνας στον κύριο Νίμιτς ήταν ξεκάθαρη. "Οι θέσεις του Νίκολα Γκρουέφσκι δεν αποτελούν βάση συζήτησης για την Αθήνα που διαπραγματεύεται για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων", δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η ηγεσία των Σκοπίων μοιάζει παγιδευμένη στην εθνικιστική της στάση.

    Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών που προετοιμάζει για να καταθέσει νέα ολοκληρωμένη πρόταση - αναμένεται να έχει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους δύο διαπραγματευτές την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

    ΠΓΔΜ: Αναφορές Τύπου Σκοπίων

    Η εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ" γράφει σήμερα: Τρεις είναι οι βασικές παρατηρήσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, επί των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς, οι οποίες επισημάνθηκαν στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια.

    Οι παρατηρήσεις αυτές είναι: - Το εύρος της εφαρμογής της ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί να είναι όσο το δυνατό πιο συρρικνωμένο, ήτοι να αφεθεί σε κάθε χώρα να αποφασίσει από μόνη της αν θα αποδεχτεί την ονομασία που θα μπορούσε να συμφωνηθεί ή αν θα χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.

    - Η ηγεσία της ΠΓΔΜ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το πώς θα αποκαλείται το έθνος και η γλώσσα. Εμμένει στη θέση ότι το έθνος πρέπει να αποκαλείται "μακεδονικό" και η γλώσσα "μακεδονική", ασχέτως της ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί για διεθνή χρήση.

    - Η ΠΓΔΜ δεν συμφωνεί με λύση που θα οδηγήσει σε τροποποιήσεις του Συντάγματός της. Σύμφωνα με πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας, στις συναντήσεις του κ. Νίμιτς στα Σκόπια δεν συζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο όνομα εκ των οκτώ ονομασιών του πακέτου του μεσολαβητή του ΟΗΕ - τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία" και τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας "Άνω Μακεδονία".

    Η "Ντνέβνικ" γράφει ακόμη "ότι μεταξύ των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το θέμα της εκκλησίας, όπως νωρίτερα ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά ούτε και το θέμα των τοπωνυμιών, που ήδη έχει θέσει η ελληνική πλευρά".

    Εν τω μεταξύ, ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων προβάλλει το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η Βουλή της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή της την Τετάρτη 27 Αυγούστου, θα εξετάσει, "τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1949".

    Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βελιάνοφσκι δήλωσε ότι "το μακροχρόνιο αίτημα Συλλόγων πολιτικών προσφύγων, ικανοποιήθηκε και οι βουλευτές θα εξετάσουν τα προβλήματα τους".

    Ο πρόεδρος του "Συλλόγου παιδιών πολιτικών προσφύγων" Γκιόργκι Ντόνεφσκι δήλωσε ότι αναμένει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ,την Τετάρτη, να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα. "Αναμένω από το ψήφισμα να σημειώνει ξεκάθαρα τι θα κάνουν το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και άλλοι Θεσμοί για να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας", συμπλήρωσε ο Ντόνεφσκι.

    [02] Πολιτική

    Χατζηγάκης: Ευθύνες Παπανδρέου

    Υπόθεση Παυλίδη

    23/8/2008 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη διαφωνία του με όσους ζητούν την ανεξαρτητοποίηση Παυλίδη εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο τύπο της Κυριακής". Είμαι αντίθετος στις ανθρωποθυσίες και τον πολιτικό κανιβαλισμό αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε μομφή σε έναν πολιτικό θα πρέπει να αποδίδεται όταν υπάρχει τουλάχιστον παραπεμπτικό βούλευμα. "Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες όχι μόνο έχει μεταβληθεί σε "αρχιδικαστή" και "αρχιεισαγγελέα", αλλά εκδίδει και δικαστικές αποφάσεις για τους πάντες και τα πάντα. Γι αυτό θεωρώ ότι οι ευθύνες του Γ. Παπανδρέου είναι βαρύτατες, από τη στιγμή που δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε τα μικρομεσαία στελέχη του από αυτές τις συκοφαντικές συμπεριφορές", τονίζει ο κ. Χατζηγάκης.

    Αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών ζητά ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας. Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο κ. Σούρλας προτείνει οι υποθέσεις των πολιτικών να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα από εκείνες των πολιτών, ώστε να μην μένουν σκιές. Εκφράζει ωστόσο τη διαφωνία του με την κίνηση του κ. Παυλίδη, όταν ήταν υπουργός, να επαναπροσλάβει ως ειδικό σύμβουλο τον διευθυντή του γραφείου του που προηγουμένως είχε απομακρύνει λόγω των καταγγελιών σε βάρος του.

    Για συγκάλυψη στην υπόθεση Παυλίδη κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπακωνταντίνου τονίζει μάλιστα, μιλώντας στον κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο, ότι αυτό όπως και ο πελατειακός τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις άγονες γραμμές είναι πιο σημαντικό και από τις ίδιες τις ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Ακόμη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει Βατερλό της ΝΔ την οικονομία και προσθέτει ότι θα ήταν ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για τις οποίες -πάντως- όπως αναφέρει το κόμμα του είναι έτοιμο.

    [03] Κόσμος

    Τζο Μπάιντεν: Ο "εκλεκτός" του Ομπάμα

    23/8/2008 9:07:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεινός ρήτορας, με εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και παρουσία 36 ετών στα έδρανα της Γερουσίας ο Τζόζεφ Μπάιντεν θεωρείται, το "δυνατό χαρτί" για το Δημοκρατικό υποψήφιο: ο Αντιπρόεδρος που θα "συμπληρώσει" τα όποια κενά από την "απειρία" του Γερουσιαστή του Ιλινόι. Ο Μπάρακ Ομπάμα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, αναζητούσε έναν Αντιπρόεδρο ο οποίος θα "προκαλούσε" τον τρόπο σκέψης του -και όπως επισημαίνουν αναλυτές, έκανε "διάνα" στο πρόσωπο του 65χρονου Γερουσιαστή του Ντελαγουέαρ. Γιατί είναι, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τον Τζο Μπάιντεν, "γραμμένο στο dna του να μιλάει και να λέει την άποψή του". Ο Μπάιντεν έχει μεγάλη γνώση των ελληνικών θεμάτων, είναι καθολικός, κατάγεται από την Πενσιλβάνια αλλά εκλέγεται στο Ντελαουέρ. Αναμένεται να προσδώσει μάλιστα στο συνδυασμό του Δημοκρατικού Κόμματος ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη, κάτι που χρειάζεται ιδιαιτέρως ο Ομπάμα. Είναι γιος πωλητή αυτοκινήτων και από τους λιγότερο εύπορους πολιτικούς. Κάθε μέρα ταξιδεύει από το Ντελαουέρ στην Ουάσινγκτον με το τρένο, ενώ έχει εξαιρετική απήχηση στην εργατική τάξη, "σημείο" στο οποίο χωλαίνει ο Ομπάμα. Ο Εξελέγη στη Γερουσία πρώτη φορά το 1972 και έναν μήνα αργότερα έχασε τη γυναίκα και την κόρη του σε τροχαίο, στο οποίο τραυματίστηκαν και οι δύο γιοι του. Ξαναπαντρεύτηκε 15 χρόνια μετά και απέκτησε μία κόρη. Ακόμη και σήμερα, όμως, την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, την 18η Δεκεμβρίου, δεν εργάζεται. Το 1988 ήταν υποψήφιος για την Προεδρία αλλά αποσύρθηκε όταν κατηγορήθηκε ότι είχε αντιγράψει λόγο Βρετανού πολιτικού. Είκοσι χρόνια μετά, ήταν και πάλι υποψήφιος για την προεδρία αλλά έκανε πίσω όταν δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη υποστήριξη. Σήμερα είναι στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα και διεκδικεί να μπει στο Λευκό Οίκο ως ο Αντιπρόεδρος του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών προετοιμάζουν σειρά εμφανίσεων, ειδικά την ερχόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος στο Ντένβερ, για να τους δοθεί και επίσημα το χρίσμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα ποντάρει πολλά σε αυτό το συνέδριο και στην εμπειρία του Μπάιντεν, για να επανακάμψει στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι επικρίσεις του αντιπάλου του για απειρία του έχουν στοιχίσει σε δημοτικότητα.

    Κοντά στην ομογένεια και την Ελλάδα

    Ο Τζο Μπάιντεν ως Πρόεδρος της της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα και έχει ψηφίσει φιλελληνικές τροπολογίες στη Γερουσία. Εχει βαθιά γνώση των διεθνών ζητημάτων κι εκείνων που μας απασχολούν κι έχει ασκήσει πολλές φορές κριτική για τη στάση της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά θέματα. Είναι προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου κι έχει πολλούς φίλους μεταξύ της ελληνικής ομογένειας.

    [04] Κόσμος

    Μαϊάμι, ΗΠΑ

    Φονική καταιγίδα πλήττει τη Φλόριντα

    23/8/2008 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΝΕΤ 105,8

    Στην Φλόριντα (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), που πλήττεται τα τελευταία 24ωρα από την τροπική καταιγίδα Φέι, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είτε από πνιγμούς είτα σε τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας του φαινομένου. "Είναι μία φονική καταιγίδα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τσάρλι Κριστ, προσθέτοντας πως σε αυτήν οφείλονται άμεσα οι έξι θάνατοι στην πολιτεία. "Δυστυχώς, ο νυν απολογισμός είναι επτά νεκροί στη Φλόριδα", δήλωσε τις πρώτες απογευματινές ώρες (τοπική ώρα) ο Όουεν Ρόατς, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

    Στο Παλμ Μπιτς άλλος ένας άνθρωπος πέθανε χάνοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου του εξαιτίας της καταιγίδας, ένας άνδρας πέθανε αφού εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα προερχόμενο από ηλεκτρικές γεννήτριες, τρεις άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα αφού έχασαν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους εξαιτίας της βροχής και του ανέμου και δύο πνίγηκαν, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη. Οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούσαν να συνδράμουν χιλιάδες ανθρώπους, οι κατοικίες των οποίων πλημμύρισαν από τη βροχή και οι οποίοι κινδυνεύουν επίσης από επισκέψεις επικίνδυνων ζωών, όπως οι κροκόδειλοι.

    "Η Φέι δεν έχει ακόμη φύγει από τη Φλόριντα", προειδοποίησε ο κυβερνήτης, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους να επαγρυπνούν και να μην βγαίνουν από τις κατοικίες τους. Στις 17:00 τοπική ώρα (μεσάνυκτα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) το κέντρο της καταιγίδας βρισκόταν περίπου 80 χλμ βόρεια του Σένταρ Κέι και κατευθυνόταν προς βορράν με ταχύτητα περίπου εννέα χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι. Η ένταση των ανέμων βρισκόταν ακόμη στα 75 χιλιόμετρα την ώρα, κατά κύματα. Η καταιγίδα προκάλεσε ρεκόρ βροχοπτώσεων το ύψος των οποίων έφθασε σε ορισμένα σημεία της πολιτείας τα 50-75 εκατοστά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βροχοπτώσεις 1,20-2,40 μέτρων στη βόρεια Φλόριντα, στη νότια Τζόρτζια και Αλαμπάμα μέσα στις επόμενες 36 ώρες, προειδοποίησε το NHC.

    [05] Κόσμος

    Στην Ισπανία

    Εν αναμονή απαντήσεων για την αεροπορική τραγωδία

    23/8/2008 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Απαντήσεις για την αεροπορική τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε 153 ανθρώπους στο αεροδρόμιο του Μπαράχας, αναμένεται να δώσουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που εξετάζονται από τους εμπειρογνώμονες. Εν τω μεταξύ, οι ώρες κυλούν βασανιστικά έξω από το νοσοκομείο Ραμόν στη Μαδρίτη. Δέκα εννιά άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν από θαύμα, ωστόσο η ζωή τους συνεχίζει να κρέμεται από μια κλωστή, καθώς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κάποιοι άλλοι αποχαιρέτισαν τους δικούς τους ανθρώπους για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Την ώρα που έχουν προγραμματιστεί 80 εξετάσεις DNA, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι σωροί, νέα τροπή στα σενάρια για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης του αεροσκάφους, και λίγο πριν από τη συντριβή του, δίνει ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και τα ρεπορτάζ πολλών ισπανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι δεν εκδηλώθηκε φωτιά στον κινητήρα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι εικόνες δείχνουν ότι το αεροσκάφος έχασε ισχύ κατά την απογείωσή του -υπόθεση που επιβεβαιώνει η μαρτυρία του κυβερνήτη ενός άλλου αεροσκάφους που βρισκόταν στη φάση της προσγείωσης, ο οποίος φέρεται να είπε στον συγκυβερνήτη του, ότι το αεροσκάφος δεν απογειώνεται, αλλά είναι έτοιμο να πέσει. Όμως πολλές είναι και οι μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, που λένε ότι οι δικοί τους άνθρωποι όταν τους τηλεφώνησαν μέσα από το αεροσκάφος, τους είπαν ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους τους δήλωσε ότι δεν ήθελε να απογειωθεί λόγω προβλήματος στον αριστερό κινητήρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 August 2008 - 20:49:52 UTC