Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία: Αναστέλλει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ
  • [02] "Ιπτάμενο φέρετρο" το μοιραίο αεροπλάνο
  • [03] Σκοπιανό: Ίδια γεύση
  • [04] ΝΔ: Υπόθεση Παυλίδη
  • [05] Spanair : "Σεβαστήκαμε όλους τους κανονισμούς"
  • [06] Επιχορήγηση των ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας
  • [07] Πολιτικό άσυλο στην Βρετανία ζητά ο Σιναουάτρα

    [01] Κόσμος

    Ψυχροπολεμικό κλίμα

    Ρωσία: Αναστέλλει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ

    21/8/2008 20:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 22:53:02)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Η ρωσική κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα Πέμπτη το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ότι "αναστέλλονται" όλες οι στρατιωτικές της δραστηριότητες σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, "μέχρι νεότερων εντολών", οι οποίες όμως θα δοθούν από τη ρωσική κυβέρνηση (όχι από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία). Η ρωσική επίσημη αυτή ενημέρωση έγινε μέσω των "προβλεπόμενων διαδικασιών" στον τομέα (χώρο) των ενόπλων δυνάμεων, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, Κάρμεν Ρομέρο. Ας σημειωθεί ότι η Νορβηγία, η Εσθονία και η Λετονία, κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Τετάρτης είχαν αναφέρει από την πλευρά τους ότι έλαβαν την ρωσική ειδοποίηση με το ανωτέρω περιεχόμενο -ότι η ρωσική στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ "αναστέλλεται".

    Οι δύο πλευρές (ΝΑΤΟ, Ρωσία) συνεργάζονταν στους τομείς των πυραύλων μικρού βεληνεκούς όπως και σε μερικά "αμυντικού" χαρακτήρα προγράμματα. Επίσης, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους είχαν υπογράψει συμφωνία για την μεταφορά πολεμικού υλικού, που δεν προκαλεί τον θάνατο, μέσω του ρωσικού εδάφους προς το Αφγανιστάν.

    Εν τω μεταξύ, πεντακόσιοι Ρώσοι στρατιώτες θα παραμείνουν στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Νότια Οσετία ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις θα έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από το έδαφος της Γεωργίας μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, όπως δηλώνει ο υπαρχηγός του ρωσικού επιτελείου. Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 παρατηρητές του ΟΑΣΕ θα βρίσκονται στην περιοχή της Ν. Οσετίας προκειμένου να επιτηρούν την εκεχειρία. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι, σε σημερινή συνέντευξή του, κατηγορεί τους Ρώσους ότι αποσύρονται από μεγάλες αστικές ζώνες όπως το Γκόρι για να ανασυνταχθούν σε στρατηγικές τοποθεσίες.

    Η κατάσταση στον Καύκασο και το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την Παρασκευή.

    Λευκός Οίκος: Απαιτεί άμεση απόσυρση από τη Γεωργία

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από το γεωργιανό έδαφος "τώρα", ενώ κατήγγειλε ότι η Μόσχα "έχει παραβιάσει", έως σήμερα, "τις δεσμεύσεις της". Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρου τόνισε ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δεσμευτούν σε καθαρά στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα, μέχρις ότου επιλυθεί η κρίση στη Γεωργία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε σήμερα ότι είναι "λυπηρό" το γεγονός ότι η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.

    "Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν να διακόψουν συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα με το ΝΑΤΟ". "Είναι λυπηρό" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Ρόμπερτ Γούντ.

    Νωρίτερα σήμερα, το νορβηγικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για το πάγωμα των στρατιωτικών σχέσεων ΝΑΤΟ -Ρωσίας, πληροφορία που έγινε γνωστή μέσω των διπλωματικών σχέσεων του Οσλο και της Μόσχας. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης των στρατιωτικών σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ, μέχρι να επιλυθεί η κρίση στη Γεωργία.

    ΗΠΑ: θα βοηθήσουν τη Γεωργία να ανασυνταχθεί στρατιωτικά

    Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη Γεωργία να ανασυντάξει το στρατό της. "Θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να ανασυνταχθούν γιατί είναι εταίροι μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" δήλωσε ο στρατηγός Τζον Κράντοκ επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων και επιχειρησιακός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο οποίος αναφερόμενος στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία, χαρακτήρισε την αποχώρηση "μηδαμινή" μέχρι στιγμής. "Θεωρώ ότι οι Ρώσοι θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους. Το συντομότερο είναι και καλύτερο. Ηδη έχουν αργήσει" είπε. μιλώντας στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Γεωργία.

    "Θα αναδιοργανώσουμε το στρατό μας" δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου:" θα εργαστούμε στενά με τις ΗΠΑ για να το πετύχουμε". Έγινε πάντως γνωστό ότι οι λεπτομέρειες της αμερικανικής βήθειας προς το στρατό της Γεωργίας θα αποτελέσουν προσεχώς αντικείμενο συνομιλιών στο Τμπιλίσι.

    [02] Κόσμος

    Τριήμερο πένθος στην Ισπανία

    "Ιπτάμενο φέρετρο" το μοιραίο αεροπλάνο

    21/8/2008 22:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 23:22:36)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-REUTERS

    Σε τριήμερο πένθος βύθισε την Ισπανία η χθεσινή αεροπορική τραγωδία, η χειρότερη, όπως χαρακτηρίστηκε, των τελευταίων 25 ετών στη χώρα, ενώ πολλά εξακολουθούν να είναι τα αναπάντητα ερωτήματα. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο αεροδρόμιο του Μπαράχας υπό την παρουσία του Βασιλιάς Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο επισκέφθηκε τους τραυματίες. Το αεροσκάφος που συνετρίβη στη Μαδρίτη, ήταν τύπου McDonnell Douglas MD-82, της οικογένειας των MD-80. Ωστόσο, προβλήματα στο υδραυλικό σύστημα και στους τροχούς, είχαν αναγκάσει φέτος την Αμερικανική αεροπορική εταιρία, American Airlines να καθηλώσει στο έδαφος για έλεγχο, περίπου 300 αεροσκάφη.

    Η μοιραία πτήση JΚ 5022 με προορισμό τα Κανάρια είχε μία ώρα καθυστέρηση, καθώς το αεροσκάφος τύπου McDonnell Douglas παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα που το τροφοδοτεί με αέρα. Όμως οι τεχνικοί της εταιρείας αναλαμβάνοντας την ευθύνη, έδωσαν τελικά το πράσινο φως για την απογείωση. Ο θρήνος των συγγενών των θυμάτων έγινε οργή κι ένα βαρύ κατηγορώ για τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Φως στα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Spainair κατά τη διαδικασία της απογείωσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, αναμένεται να ρίξουν τα μαύρα κουτιά που θα εξεταστούν από τους πραγματογνώμονες.

    Όπως ανακοινώθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, η προσφυγή σε εξετάσεις DNA καθίστανται αναγκαίες για την αναγνώριση 94 από τους 153 νεκρούς από το φρικτό χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, γιατί τα πτώματα έχουν απανθρακωθεί και είναι αδύνατη η αναγνώρισή τους. Η αναγνώριση 59 πτωμάτων είναι εφικτή, δήλωσε συγκεκριμένα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντες ντε λα Βέγκα σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αναγνώριση των άλλων 94 θα γίνει μόνο μέσω της εξέτασης του DNA. Μεταξύ των θυμάτων του αεροσκάφους της Spanair που έπιασε φωτιά της ώρα της απογείωσης από τη Μαδρίτη με προορισμό τις Καναρίους Νήσους, βρίσκονταν και 18 αλλοδαποί , όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές.

    "Κατά την πρώτη απόπειρα ο πιλότος απογείωσε το αεροπλάνο και στη συνέχεια επέστρεψε διότι εντόπισε κάτι, το οποίο θα πρέπει να καθορισθεί από ερευνητική επιτροπή", δήλωσε η υπουργός Υποδομών της Ισπανίας Μαγκνταλένα Αλβάρεθ στο ισπανικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας: "Οι υπεύθυνοι συντήρησης της εταιρείας έδωσαν άδεια για απογείωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που συνίσταται στην πραγματοποίηση ελέγχου σε ένα αεροσκάφος όταν ο πιλότος αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα". Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αμέλεια της Spanair στη συντήρηση των αεροσκαφών της, απάντησε: "Δεν θα τολμούσα να το ισχυρισθώ, εξάλλου τα μαύρα κουτιά θα μας επιτρέψουν να προσδιορίσουμε τα αίτια του δυστυχήματος. Το αεροπλάνο ανέβηκε στα 200 πόδια, περίπου 50 μέτρα, και στη συνέχεια έπεσε".

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ζαβιέ Μεντόζα είπε πως αναφέρθηκε υπερθέρμανση στη συσκευή που καλείται βαλβίδα εισαγωγής αέρα και βρίσκεται μπροστά από το πιλοτήριο. Την ίδια θέση πήρε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πιλότων και επί επτά χρόνια πιλότος MD-82, διευκρινίζοντας πως "δεν θα ήταν δυνατόν ένα τέτοιο τεχνικό πρόβλημα να προκαλέσει μία τόσο μεγάλη τραγωδία".

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στον ισπανικό λαό έστειλαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και αρχηγοί κομμάτων.

    Η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Ισπανό ομόλογό της, κ. Miguel Angel Moratinos, για την αεροπορική τραγωδία στη Μαδρίτη, εκφράζοντας την οδύνη της για το χαμό τόσων ανθρώπινων ζωών. Στο μήνυμά της, η Υπουργός Εξωτερικών εκφράζει, επίσης, εκ μέρους του ελληνικού λαού, βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και αλληλεγγύη προς το λαό της Ισπανίας.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε μήνυμα συλλυπητηρίων στον Ισπανό Πρέσβη για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα: "Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό ατύχημα. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων".

    Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ σπανίας & ΤΟ ΚΚ των λαών της Ισπανίας: "Αγαπητοί σύντροφοι. Δεχτείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία και παρακαλούμε να τα μεταφέρετε μαζί με την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων και στο λαό της Ισπανίας. Είναι μεγάλη η οργή μας, καθώς διαπιστώνουμε από τις κιόλας πρώτες πληροφορίες, ότι και αυτό το δυστύχημα ήταν «προμελετημένο» έγκλημα. Ήταν αποτέλεσμα ελλιπών μέτρων ασφαλείας, που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι εκτός από επιζήμια είναι και επικίνδυνη, και για τους εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρείες και για το λαό συνολικά, η πολιτική της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης των αερομεταφορών που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Οι μεγάλες ευθύνες της ΕΕ αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως κι άλλες ιδιωτικές που ευθύνονται για ατυχήματα, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των «ασφαλών αεροπορικών εταιρειών» που έχουν διαμορφώσει τα αρμόδια όργανά της. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το ΚΚΕ μάχεται σταθερά για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για αποκλειστικά δημόσιο φορέα αερομεταφορών ώστε να εξασφαλίζει σύγχρονες, δωρεάν και ασφαλείς υπηρεσίες για το λαό μας.

    Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρέσβη της Ισπανίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων του μετέφερε: "Ο Συνασπισμός εκφράζει την οδύνη του για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Εκ μέρους των μελών και των φίλων του κόμματος μας παρακαλώ μεταφέρετε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον ισπανικό λαό".

    [03] Πολιτική

    ΠΓΔΜ

    Σκοπιανό: Ίδια γεύση

    21/8/2008 20:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 21:48:39)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι αντίστοιχα, είχε σήμερα, στα Σκόπια, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς μετά τις συνομιλίες δήλωσε: "Είχαμε μια σοβαρή, εποικοδομητική συζήτηση επί ορισμένων ενδεχόμενων για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία και τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός παρουσίασαν μια ενιαία θέση επί του ζητήματος".

    "Η εντύπωσή μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν την ίδια θέση και προσέγγιση. Έλαβα καθαρά μηνύματα για το τι είναι και τι δεν είναι δυνατό. Έτσι, τώρα έχω μια σαφή διατύπωση από τα Σκόπια και πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη αύριο για να συνεχίσω τις συνομιλίες" τόνισε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ. "Η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου" πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.

    Ερωτηθείς εάν το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές, είναι η υπό συζήτηση πρόταση, ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. "Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας. "Το θέμα αυτό από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα", τόνισε. Μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί της Παρασκευής θα έχει συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για το όνομα, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

    [04] Πολιτική

    Θέτουν θέμα ανεξαρτητοποίησης

    ΝΔ: Υπόθεση Παυλίδη

    21/8/2008 22:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 23:33:17)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μπορεί η υπόθεση του Αριστοτέλη Παυλίδη, να βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, ωστόσο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζουν ποικίλες απόψεις, ως προς το πολιτικό μέλλον, του πρώην υπουργού Αιγαίου. Αρκετοί ζητούν, την ανεξαρτητοποίηση του πρώην υπουργού, άποψη, όμως, με την οποία δεν φαίνεται να συντάσσεται το Μέγαρο Μαξίμου. Με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζουν την υπόθεση Παυλίδη τα στελέχη της ΝΔ, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως δεν υπάρχει θέμα για τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Α. Παυλίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας παρέπεμψε σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες, όπως είπε,συμφωνεί.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος στη ΝΕΤ 105,8: "Εάν ήμουν βέβαιος και αυτό μόνο ο ίδιος μπορεί να το ξέρει- ότι δεν εμπλέκομαι κι ότι είναι μια πλεκτάνη ή είναι κάτι το οποίο δεν με αφορά και δεν έχω καμία εμπλοκή, θα υπεράσπιζα τον εαυτό μου, όπως το κάνει ο κ. Παυλίδης".

    Την άποψη του Κωστή Χατζηδάκη που έθεσε εμμέσως ζήτημα ανεξαρτητοποίησης του Αριστοτέλη Παυλίδη, υιοθέτησε πλήρως ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης. Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτυλίας Πάνος Καμμένος στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε: "Ο πολιτικός έχει δύο επιλογές. Είτε στέλνει στον εισαγγελέα τον συνεργάτη του και τον απομακρύνει ή από κει και πέρα, αναλαμβάνει κι εκείνος την ευθύνη και παίρνει και την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις του συνεργάτη του".

    Πάντως στελέχη που συνομιλούν με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας από την εισαγγελία Ρόδου αμφισβητούν ευθέως, τόσο τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση όσο και το δήμαρχο Τήλου.

    [05] Κόσμος

    Ισπανία

    Spanair : "Σεβαστήκαμε όλους τους κανονισμούς"

    21/8/2008 19:50:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η ισπανική αεροπορική εταιρεία Spanair, θυγατρική της σκανδιναβικής SAS, δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι σεβάστηκε όλους τους ισχύοντες κανονισμούς της πολιτικής αεροπορίας προτού σημειωθεί το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα με το αεροσκάφος της MD-82, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 153 άνθρωποι.

    "Όλα όσα κάναμε με αυτό το αεροσκάφος, τα κάναμε σε σεβασμό προς τους κανονισμούς και τις νόρμες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη ο γενικός διευθυντής της Spanair Μάρκους Έντμπλομ.

    "Θα πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας για να είμαστε βέβαιοι ότι καταλαβαίνουμε ακριβώς τί συνέβη, την εξέλιξη των γεγονότων και τα αίτια του δυστυχήματος. Οφείλουμε να κάνουμε υπομονή", πρόσθεσε.

    Τα δύο "μαύρα" κουτιά του μοιραίου MD-82 βρέθηκαν και το περιεχόμενό τους μπορεί προφανώς να μελετηθεί, μολονότι το ένα από αυτά έχει υποστεί μικρή βλάβη, δήλωσε παράλληλα ο υποδιευθυντής της Spanair Χαβιέρ Μεντόθα. "Οφείλουμε να αναμένουμε το αποτέλεσμα των αναλύσεων", σημείωσε.

    Αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τα πιθανά αίτια της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας, όμως δήλωσαν ότι η πτήση JK5022 της Spanair είχε καθυστερήσει λόγω προβλήματος στο σύστημα θέρμανσης του εισρεόμενου αέρα, προτού γίνει η δεύτερη προσπάθεια απογείωσής του.

    Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε επισημάνει κατά την πρώτη προσπάθεια απογείωσης της μοιραίας πτήσης πρόβλημα στο σύστημα αυτό, το οποίο ρυθμίστηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το προσωπικό της Spanair, δήλωσε επίσης ο υποδιευθυντής της Spanair Χαβιέρ Μεντόθα.

    "Ο πιλότος, πριν από την απογείωση, επέστρεψε στην πύλη επιβίβασης, ενημερώνοντας για την ύπαρξη ενός προβλήματος" στο σύστημα αυτό, σημείωσε ο Χαβιέρ Μεντόθα. "Το πρόβλημα λύθηκε βάσει των κανονισμών", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το τεχνικό προσωπικό απομόνωσε το σημείο στο οποίο είχε παρουσιαστεί το πρόβλημα, κλείνοντάς το, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.

    Σήμερα συνελέγησαν και τα δύο τελευταία πτώματα της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας, δήλωσαν παράλληλα αξιωματούχοι των σωστικών συνεργείων.

    Πρόκειται για ένα μωρό και έναν ενήλικα, πρόσθεσε ο Μπέτζαμιν Ολιβάρες, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αεροδρομίου.

    [06] Οικονομία

    Καθορίστηκε το ποσό των 4.822.600 ευρώ

    Επιχορήγηση των ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας

    21/8/2008 19:44:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στο ποσό των 4.822.600 ευρώ καθορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, η επιχορήγηση προς τα Πανεπιστήμια της χώρας για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών για το οικονομικό έτος 2008. Η επιχορήγηση αυτή ανέρχεται στο ποσό των 4.822.600 ευρώ και αφορά 248 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών 16 ΑΕΙ. Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων και στη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ δήλωσε ότι: "Στο εξής, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που διοργανώνονται από Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ συνδέεται με την αξιολόγηση των σχετικών Τμημάτων και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα αυτοδιοίκητων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στα ΤΕΙ, ενθαρρύνεται η σύμπραξη και η συνεργασία με ξένα Ιδρύματα και θεσμοθετείται η δυνατότητα των ελληνικών ΑΕΙ να αναπτύσσουν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών για Έλληνες ή ξένους φοιτητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έτσι ενισχύεται η εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ και αναδεικνύεται η ποιότητα του επιστημονικού τους δυναμικού. Μπαίνουμε σε μία εποχή που το σύγχρονο ελληνικό ΑΕΙ γίνεται το ισχυρότερο εργαλείο μας για την κατάκτηση ενός πρωταγωνιστικού ρόλου που θέλει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο".

    [07] Κόσμος

    Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

    Πολιτικό άσυλο στην Βρετανία ζητά ο Σιναουάτρα

    21/8/2008 19:21:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα και η σύζυγος του Ποτζαμάν, ξεκίνησαν νομική διαδικασία για την υποβολή αιτήματος να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην Βρετανία. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της νομικής ομάδας του πρώην πρωθυπουργού στην Ταϊλάνδη, Ουατσάρα Σεανγκπράθουμ, "αυτή τη στιγμή, η νομική ομάδα του Τακσίν προχωρά στο αίτημα για πολιτικό άσυλο για τον ίδιο και την οικογένεια του στη Βρετανία". Στις 10 Αυγούστου, μία ημέρα πριν λήξει η αναστολή που τους είχε χορηγηθεί από τα ταϊλανδικά δικαστήρια, το πρώην πρωθυπουργικό ζεύγος πέταξε στο Λονδίνο από το Πεκίνο, όπου βρισκόταν με ειδική άδεια για να παραστεί στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων. Την επομένη ημέρα θα τους απαγγελλόταν σε δικαστήριο της Μπανγκόκ, κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά αναφορικά με την αγορά από την Ποτζαμάν, ενός ακινήτου που ανήκε στο ταϊλανδικό δημόσιο σε εξαιρετικά ευνοϊκή τιμή, την περίοδο που ο σύζυγος της ήταν πρωθυπουργός. Οι Ταϊλανδικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις διαδικασίες για την υποβολή αιτήματος έκδοσης.

    Ο Τακσίν και η σύζυγος του αυτοεξορίστηκαν στο Λονδίνο όπου παρέμειναν κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μετά από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2006, όταν ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο μεγιστάνας πολιτικός έχει περιουσία στην Βρετανία, όπου είναι και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μάντσεστερ Σιτι που παίζει στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της χώρας ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκονται πλέον και τα τρία του παιδιά.

    Σύμφωνα πάντως με το βρετανικό δίκαιο, για τη χορήγηση του ασύλου απαιτείται να αποδείξει ότι έχει διαφύγει από την χώρα του επειδή αντιμετωπίζει πολιτικές διώξεις και όχι δικαστικές υποθέσεις. Μετά τη διαφυγή του στο Λονδίνο, ο ίδιος ο Τακσίν έχει δηλώσει ότι διώκεται από τα δικαστήρια και είναι στόχος αποπειρών δολοφονίας. Την προηγούμενη Δευτέρα, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την βρετανική πρεσβεία στην Μπανγκόκ απαιτώντας από το Λονδίνο να απορρίψει την αίτηση του Τακσίν και της συζύγου του. "Εάν γίνει δεκτό το αίτημά του, θα αποτελέσει τρομερό προηγούμενο για άλλους πλούσιους, ισχυρούς μη δημοκράτες, τόσο στην Ταϊλάνδη όσο και σε όλον τον κόσμο, να κάνουν τα ίδια", ανέφεραν οι διαδηλωτές σε επιστολή που επέδωσαν στο Βρετανό πρέσβη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 August 2008 - 20:49:56 UTC