Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία
  • [02] Σύλληψη Παλαιοκώστα
  • [03] Deadly Plane Crash
  • [04] Απομάκρυνση δικαστή ζητά ο Κάρατζιτς
  • [05] Στα Σκόπια ο Νίμιτς
  • [06] Πακιστάν: Διχάζει το συνασπισμό το θέμα των δικαστών
  • [07] Έλλην υπερυπουργός στην Αυστραλία
  • [08] Αποχώρηση με βραδείς ρυθμούς
  • [09] Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
  • [10] Παραλαβή της ολυμπιακής σημαίας

    [01] Κόσμος

    Απολογισμός 153 νεκροί & 19 τραυματίες

    Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία

    21/8/2008 8:46:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 11:30:29)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείιο

    Τη ζωή 153 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 19 στοίχισε το χθεσινοβραδινό τραγικό αεροπορικό συμβάν που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, κατά την απογείωση αεροσκάφους MD-82, από το αεροδρόμιο Μπαράχας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

    "Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 153", δήλωσε η υπουργός Υποδομών, Μαγκνταλένα Αλβάρεθ, η οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο αεροδρόμιο Μπαράχας της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Στο αεροπλάνο επέβαιναν 162 επιβάτες, εκ των οποίων 22 παιδιά -μεταξύ αυτών δύο βρέφη- και 10μελές πλήρωμα, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία Spanair, θυγατρική της σκανδιναβικής SAS.

    Το αεροπλάνο που θα πετούσε με προορισμό το Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων κατέπεσε αμέσως μετά την απογείωσή του και τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν επικράτησε σύγχυση ως προς τον αριθμό των θυμάτων και η δημόσια ραδιοφωνία της Ισπανίας, που μεταδίδει ότι έχουν σκοτωθεί 146 άνθρωποι, δεν διευκρινίζει τις πηγές της.

    Τα συλλυπητήριά τους για την αεροπορική τραγωδία εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

    Αυτό ήταν το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην Ισπανία από το 1985. Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ισπανία από τις 19 Φεβρουαρίου του 1985, όταν την ημέρα εκείνη συνετρίβη αεροπλάνο στο Μπιλμπάο, όπου σκοτώθηκαν 148 άνθρωποι.

    Τηλεγράφημα στον Ισπανό ομόλογό του κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με το οποίο εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την αεροπορική τραγωδία στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, απέστειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Σοκ και πολλά αναπάντητα ερωτήματα

    Σοκ επικρατεί στην Ισπανία και πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα μετά από την χειρότερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 25 ετών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους έπιασε φωτιά κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο Μπαράχας. Ο πιλότος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση, αλλά, το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο έξω από την πίστα.

    Τα συνεργεία διάσωσης που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας αντίκρισαν σκηνές φρίκης καθώς το αεροσκάφος είχε κοπεί στα δύο και οι περισσότεροι επιβαίνοντες είχαν απανθρακωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η απογείωση του αεροσκάφους καθυστέρησε μία ώρα γιατί είχε προκύψει τεχνικό πρόβλημα.

    "Η κυβέρνηση έχει συγκλονιστεί από την τραγωδία", δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας.

    Η υπουργός Πληροφόρησης Νιέβες Γκοϊγκοιτσέα τόνισε ότι πρόκειται για "ατύχημα". Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

    Το αεροσκάφος είχε ναυπηγηθεί πριν από 15 χρόνια και είχε περάσει τελευταία φορά τεχνικό έλεγχο στα τέλη του 2007. Η εταιρία Spanair -η δεύτερη αεροπορική εταιρία της Ισπανίας-είναι θυγατρική της σκανδιναβικής SAS και σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα.

    Η εθνικότητα των περισσοτέρων επιβατών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, καθώς η Spanair ανακοίνωσε μόνο τη λίστα με τα ονόματά τους. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των επιβατών ήταν τουλάχιστον δύο σουηδοί, τέσσερις Γερμανοί, ένας Χιλιανός και ένας Κολομβιανός.

    Εκατοντάδες συγγενείς των επιβατών παρέμειναν όλη τη νύχτα στα αεροδρόμια Μπαράχας και Λάς Πάλμας, στα Κανάρια, όπου είχε ως προορισμό το αεροσκάφος, περιμένοντας κάποια νέα για την τύχη τους.

    Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναμένεται να επισκεφτεί τους τραυματίες στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας.

    Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος στη μνήμη των 153 θυμάτων.

    [02] Κοινωνία

    Εγκέφαλος της απαγωγής Μυλωνά

    Σύλληψη Παλαιοκώστα

    21/8/2008 10:27:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη ο καταζητούμενος μετά τη θεαματική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον Ιούνιο του 2006, Βασίλης Παλαιοκώστας, κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Γιώργου Μυλωνά. Ο Παλαιοκώστας συνελήφθη σε σπίτι στην περιοχή Σουρωτής Θεσσαλονίκης, μαζί με έναν ακόμη συνεργό του. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εξοχική κατοικία όπου έγινε η σύλληψη είναι πολύ πιθανό να κρατούνταν ο Γ. Μυλωνάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο απαχθείς φέρεται να είχε καταθέσει πως κατά τη διάρκεια της ομηρίας του άκουγε συνεχώς ήχους αεροπλάνων (η Σουρωτή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης). Νωρίτερα, δύο ακόμα μέλη της συμμορίας είχαν συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε προηγηθεί η προσαγωγή υπόπτου στα Χανιά, στην κατοχή του οποίου, βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα, από τα λίτρα του Μυλωνά. Ένα ακόμα άτομο που φέρεται ότι εμπλέκεται στην απαγωγή είναι ήδη κρατούμενος στις φυλακές για άλλα αδικήματα. Η έρευνα συνεχίζεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα. "Υπάρχει μια ανακούφιση όσον αφορά ποιοι ήταν οι απαγωγείς. Ήταν μια ψυχοφθόρα όλη αυτή ιστορία.. Συγχαρητήρια στην αστυνομία για τη σύλληψή του" δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 η σύζυγος του Γ. Μυλωνά, Νέλλη, που είπε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τους απαγωγείς.

    [03] 153 Were Killed, 19 Were Injured

    Deadly Plane Crash

    21 Αυγ 2008 08:46:00 (Last updated: 21 Αυγ 2008 09:30:30)

    By Alexandros Moz

    Sources: ΝΕΤ-105.8, ANA-MPA

    A Spanair airliner heading for the Canary Islands crashed on takeoff and burst into flame at Madrids international airport. As many as 153 people on board perished in the crash, while another 19 sustained injuries.

    The death toll has risen to 153, said Development Minister Magdalena Alvarez, who rushed to the crash scene from the very first moment.

    There were 164 passengers and a nine-member crew aboard the airliner, said Spanair, owned by Scandinavian Airlines Systems (SAS).

    French President Nicolas Sarkozy, French Prime Minister Francois Fillon, Russian President Dmitry Medvedev and German Chancellor Angela Merkel voiced their most heartfelt sympathy over the plane crash.

    This was the worst plane crash Spain has suffered since 19 February 1985, when jet crashed in Bilbao, killing 148 people.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Aircraft Crashed in Madrid Airport

    [04] Κόσμος

    Βαριές ποινές σε Μιλουτίνοβιτς

    Απομάκρυνση δικαστή ζητά ο Κάρατζιτς

    21/8/2008 10:18:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug

    Την απομάκρυνση του Ολλανδού δικαστή, Αλφόνς Όριε, από τις διαδικασίες που αφορούν τη δίκη του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο [ΔΠΔ] για την πρώην Γιουγκοσλαβία, απαίτησε ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Σεβένινγκεν της Χάγης.

    Ο Κάρατζιτς απαίτησε την αποχώρηση του Ολλανδού δικαστή, καταθέτοντας επισήμως το αίτημά του στο Δικαστήριο.

    Ο πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων κατηγορεί τον δικαστή για μεροληψία λόγω της εμπλοκής του στη δίκη εναντίον του Μόμτσιλο Κράισνικ, ο οποίος ήταν το "δεξί χέρι" του Κάρατζιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

    Ο Κράισνικ καταδικάστηκε το 2006 σε 27 χρόνια φυλάκιση, αφού το ΔΠΔ τον θεωρεί συνεργό για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Σύμφωνα με τον Κάρατζιτς, ο Όριε είναι προκατειλημμένος λόγω της δίκης Κράισνικ, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι δεν τον άφησε να αναπτύξει κάποια επιχειρήματα κατά τη διάρκεια της πρώτης εμφάνισης του ενώπιον του ΔΠΔ.

    Βαριές ποινές για Μιλουτίνοβιτς & άλλους πέντε συγκατηγορούμενούς του

    Ποινές που κυμαίνονται από 20 χρόνια σε ισόβια κάθειρξη για τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον πρώην αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νίκολα Σαΐνοβιτς, τον πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων, Ντράγκολιουμπ Όιντανιτς, τον πρώην στρατηγό Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, τον πρώην διοικητή του Τάγματος Πρίστινα Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς και τον πρώην διοικητή της σερβικής αστυνομίας στο Κόσοβο, Σρέτεν Λούκιτς, ζήτησαν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου [ΔΠΔ] για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι έξι κατηγορούνται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο το 1999, μεταξύ των οποίων διώξεις Αλβανών του Κοσόβου για εθνικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς λόγους, δολοφονίες, μαζικές απελάσεις κι άλλες απάνθρωπες πράξεις εναντίον πολιτών.

    "Οι κατηγορούμενοι διέπραξαν εγκλήματα, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Αλβανοί του Κοσόβου, χιλιάδες υπέστησαν σοβαρά δεινά και 800.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Κοσόβου", ανέφεραν οι δικαστές του ΔΠΔ.

    Σημείωσαν δε πως "για να αποτίσουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στα θύματα και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την εθνοκάθαρση, η Εισαγγελία θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβληθούν ποινές από 20 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη για τους κατηγορούμενους, εφ' όσον κριθούν ένοχοι".

    Επί της πρότασης αυτής της Εισαγγελίας, αναμένεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης των έξι κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου.

    [05] Πολιτική

    Αρχίζει το απόγευμα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

    Στα Σκόπια ο Νίμιτς

    21/8/2008 9:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 10:14:36)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει σήμερα το απόγευμα, στα Σκόπια, ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

    Αρχικά, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, την Παρασκευή, θα έχει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

    Η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα σχετικά με τη νύξη του Μπαν Γκι Μουν και για άλλα ζητήματα μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, απάντησε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, στην απαντητική του επιστολή στο Σκοπιανό πρωθυπουργό, είπε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η εντολή Νίμιτς αφορά αποκλειστικά στο θέμα της ονομασίας.

    Η υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ισχυριστεί οτιδήποτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς συμμεριζόμαστε την άποψή της".

    [06] Κόσμος

    Απειλεί με αποχώρηση ο Σαρίφ

    Πακιστάν: Διχάζει το συνασπισμό το θέμα των δικαστών

    21/8/2008 9:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 9:44:09)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, απειλεί να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνώντα συνασπισμό, αν αυτός δεν αποφασίσει έως την Παρασκευή να επαναφέρει στα καθήκοντά τους τους δικαστές, τους οποίους είχε απαλλάξει ο πρώην πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το θέμα διχάζει τον συνασπισμό υπό το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΡ) της δολοφονηθείσας πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο λίγο μετά την παραίτηση του Μουσάραφ την περασμένη Δευτέρα. Ο Σαρίφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η απαλλαγή των δικαστών από τα καθήκοντά τους τον περασμένο χρόνο έχει κλονίσει τη χώρα και ότι είναι απαραίτητο να επανέλθουν στη θέση τους. "Δεν θα επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση", είπε ο Σαρίφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα και πρόσθεσε: "Αλλά βέβαια δεν θα έχουμε τότε άλλη επιλογή από το να μείνουμε στην αντιπολίτευση". Η αποχώρηση του κόμματος του Σαρίφ από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, υποστηρίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, το ΡΡΡ, θα μπορέσει μάλλον να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη ώστε να παραμείνει στην κυβέρνηση.

    [07] Κόσμος

    Ανέλαβε πέντε υπουργεία!

    Έλλην υπερυπουργός στην Αυστραλία

    21/8/2008 9:13:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έλληνας είναι ο ομογενής υπερυπουργός στην Αυστραλία. Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά πέντε υπουργεία ανέλαβε ο ομογενής Κώστας Βατσκαλής στη νέα Εργατική κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας [Νόρδερν Τέριτορι] της Αυστραλίας.

    Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έγινε προχθές και ο κ. Βατσκαλής αναλαμβάνει τα υπουργεία: Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας και Ενέργειας.

    Ουσιαστικά, δηλαδή, εξελίχθηκε σε υπερυπουργό της τοπικής κυβέρνησης και δικαιολογημένα αφού στις πρόσφατες εκλογές διατήρησε την έδρα του με ποσοστό άνω του 64%.

    Το Εργατικό Κόμμα κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, έστω και με πλειοψηφία μιας έδρας, στο 25 εδρών τοπικό Κοινοβούλιο.

    Ο ομογενής υπουργός, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1983, είναι από τα βασικότερα στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα του πρωθυπουργού, Πολ Χέντερσεν.

    [08] Κόσμος

    Συνεχίζεται η κρίση στον Καύκασο

    Αποχώρηση με βραδείς ρυθμούς

    21/8/2008 9:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 9:48:35)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εκτάκτως συγκαλείται για τη Δευτέρα η Ρωσική Άνω Βουλή, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. Παράλληλα, η Ρωσία απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το προτεινόμενο από τη Γαλλία σχέδιο απόφασης, που απαιτούσε την άμεση απόσυρση της δύναμής από τη Γεωργία. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς η αποχώρηση από το γεωργιανό έδαφος του ρωσικού στρατού, ο οποίος, πάντως, δηλώνει ότι θα παραμείνει σε μία ζώνη ασφαλείας γύρω από τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας, για όσο χρόνο κριθεί απαραίτητο. Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την πόλη Γκόρι της Γεωργίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΙNTERFAX επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

    Εν τω μεταξύ, η Μόσχα καθιστά σαφές ότι η χθεσινή υπογραφή της πολυσυζητημένης συμφωνίας για εγκατάσταση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία πυροδοτεί την κούρσα των εξοπλισμών - μάλιστα προειδοποιεί ότι η αντίδρασή της δεν θα περιοριστεί σε διπλωματικές διαμαρτυρίες. Σε μια παράλληλη διπλωματική πτυχή, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ συζήτησε τηλεφωνικά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ, ενόψει της επίσκεψης στη Μόσχα, του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασάντ. Η συζήτηση αφορούσε επίσης τις διμερείς σχέσεις υπό το πρίσμα της σύγκρουσης της Ρωσίας με τη Γεωργία. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι προμηθεύει τη Γεωργία με στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ ήδη ήταν γνωστό ότι οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στη Συρία έχουν ενοχλήσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

    [09] Οικονομία

    Στα 116 το ελαφρύ αργό στα 115 το Μπρεντ

    Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

    21/8/2008 8:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 9:55:41)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ακρίβυνε κατά -περίπου- ένα δολάριο το βαρέλι το ελαφρύ αργό και το Μπρεντ. Ανοδικά, λοιπόν, κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς η αγορά ανησυχεί για την μεγάλη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 1,01 δολάρια στα 116,57 δολάρια το βαρέλι.

    Ενισχυμένη κατά 89 σεντς ήταν και η τιμή του Μπρεντ που διαπραγματευόταν στα 115,25 δολάρια το βαρέλι.

    "Η αγορά ανησυχεί για τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης" εκτιμά ο αναλυτής Τέτσου Εμόρι της εταιρίας Astmax στο Τόκιο.

    Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 6,2 εκατομμύρια βαρέλια, στα 196,6 εκατομμύρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

    Αντιθέτως, τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 9,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 305,9 εκατομμύρια.

    [10] Αθλητισμός

    Εντυπωσιακή παρουσία ετοιμάζει το Λονδίνο

    Παραλαβή της ολυμπιακής σημαίας

    21/8/2008 9:25:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι επίσημοι εκπρόσωποι της πόλης του Λονδίνου και της οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 προετοιμάζουν εντυπωσιακή παρουσία όταν ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζώνσον θα παραλάβει την ολυμπιακή σημαία από τον δήμαρχο του Πεκίνου.

    Ο διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ, η τραγουδίστρια Λεόνα Λιούις, ο κιθαρίστας Τζίμυ Πέιτζ του συγκροτήματος "Ζέπελιν", ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζώνσον και ένα παραδοσιακό κόκκινο λονδρέζικο αυτοκίνητο θα είναι στην κεντρική σκηνή.

    Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής στην Κίνα, θα εισέλθει στο εθνικό στάδιο της Κίνας επιβαίνοντας ενός κόκκινου λονδρέζικου λεωφορείου.

    Εν συνεχεία, θα σκορπίσει μπάλες ποδοσφαίρου σε παιδιά που θα βρίσκονται στο στάδιο και θα αντιπροσωπεύουν όλες τις χώρες μέλη του ολυμπιακού κινήματος. Την οκτάλεπτη "παρέμβαση" του Λονδίνου στην τελετή λήξης θα συμπληρώσουν χοροί και μπαλέτα.

    Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν σημαντικό μέλος της αντιπροσωπείας του Λονδίνου, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, όταν το 2005 διεκδίκησε στην Σιγκαπούρη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζώνσον βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο και προγραμματίζει να εκμεταλλευθεί την πενθήμερη παραμονή του στην κινεζική πρωτεύουσα ώστε να προσελκύσει για το Λονδίνο τουρισμό και επενδύσεις.

    "Τα μάτια όλου του κόσμου θα αρχίσουν τώρα να στρέφονται στο Λονδίνο και θέλω να εξασφαλίσω ότι πολλά από αυτά τα μάτια των επιχειρηματιών και επενδυτών, οι οποίοι θα διαπιστώσουν τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η αγγλική πρωτεύουσα", δήλωσε ο Μπόρις Τζώνσον στην εφημερίδα του Λονδίνου "Ιβνινγκ Στάνταρντ".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 August 2008 - 8:50:25 UTC