Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ
  • [02] Μηδενική ανοχή απέναντι στο ντόπινγκ
  • [03] Σε "λατιν" ρυθμούς για την υπέρβαση
  • [04] Νέες επιτυχίες για τα ελληνικά χρώματα
  • [05] Κλείνουν τα πρατήρια στα Χανιά
  • [06] NATO Extraordinary Meeting
  • [07] Ανελαστικοί στο εδαφικό οι Τουρκοκύπριοι
  • [08] Συνάντηση Τσερβένκοφσκι - Γκρούεφσκι
  • [09] Θανατηφόρα έκρηξη από καμικάζι βομβιστή
  • [10] Εκδηλώσεις τιμής για τον Μ. Θεοδωράκη
  • [11] Πέθανε Έλληνας δεκανέας της ΕΛΔΥΚ
  • [12] Απεβίωσε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου
  • [13] Ανακοινώνονται οι βάσεις
  • [14] Τραγωδίες στην άσφαλτο
  • [15] Αιματηρή συμπλοκή στα Μάλια
  • [16] Ελπιδοφόρο φάρμακο εναντίον του καρκίνου
  • [17] Υποχωρεί το πετρέλαιο
  • [18] Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΣΕ
  • [19] Ανακτήθηκε κλεμμένος Πικάσο
  • [20] Ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών
  • [21] Αποφυλακίστηκε ο Γκάρι Γκλίτερ
  • [22] Βενεζουέλα: Απαλλοτρίωση μεξικανικής βιομηχανίας
  • [23] Αντιδράσεις για το πλαφόν στα καύσιμα
  • [24] Στον τελικό της συγχρονισμένης το ελληνικό ντουέτο

    [01] Κόσμος

    Στις Βρυξέλλες

    Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    19/8/2008 12:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 18:01:41)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις Βρυξέλλες, στρέφεται σήμερα το διεθνές ενδιαφέρον, όπου συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ - συμπεριλαμβανομένης και της Ντόρας Μπακογιάννη - προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στον Καύκασο. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, φτάνοντας στις Βρυξέλλες, απηύθυνε μήνυμα προς τη Μόσχα, πως θα πρέπει να επανεξετάσει το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει και, προς τη Δύση, πως θα πρέπει να εμποδίσει τη Ρωσία στην επίτευξη του στρατηγικού της στόχου. Τα κράτη-μέλη στη σημερινή τους συνεδρίαση αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη Γεωργία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν διάσταση απόψεων όσον αφορά το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξουν ή όχι, συνέπειες για το Κρεμλίνο. Στο μεταξύ, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Γεωργίας, ξεκίνησε χθες, συνοδευόμενη από αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών. "Οι Ρώσοι δεν υποχωρούν, αλλά αναδιπλώνονται σε άλλες περιοχές κι αφήνουν καμένη γη απ όπου περνούν", υποστηρίζει η Τιφλίδα. "Καμία προς το παρόν ένδειξη για ρωσική αποχώρηση από την Γεωργία "δεν έχει το ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ. Παράλληλα ανέφερε, μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 26 κρατών-μελών, ότι η Ρωσία δεν σέβεται "προς το παρόν" το ειρηνευτικό σχέδιο που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Την ίδια ώρα, η Ρωσία τονίζει ότι έχει δικαίωμα να διατηρήσει ειρηνευτικές δυνάμεις σε μια ουδέτερη ζώνη γύρω από την Νότια Οσετία, η Γεωργία όμως επιθυμεί διεθνή ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή. Πάντως, οι δύο πλευρές προχώρησαν σήμερα σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, σε μια κίνηση καλής θελήσεως παρά τη συνεχιζόμενη ένταση. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και ένας Ρώσος πιλότος, του οποίου το μαχητικό καταρρίφθηκε από τις γεωργιανές δυνάμεις. Από τη Μόσχα έγινε γνωστό ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφάλειας στη Ρωσία καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες Γεωργιανοί σχεδιάζουν τρομοκρατικές ενέργειες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τη Γεωργία.

    Διπλωματικός πυρετός

    Το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Η Κοντολίζα Ράις επιθυμεί επίσης να εξασφαλίσει τη δέσμευση των υπολοίπων χωρών μελών για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία, προκειμένου να αποτραπεί -όπως είπε- ο "στρατηγικός στόχος" της Μόσχας : Να σταματήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή που η Μόσχα θεωρεί ως ζώνη επιρροής της.

    "Θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ στη Ρωσία να χαράξει μία νέα κόκκινη γραμμή μπροστά από τα κράτη που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στις βορειοατλαντικές δομές, όπως η Γεωργία κι η Ουκρανία", τόνισε η Ράις, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που τη μετέφερε στις Βρυξέλες ."Είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας", τόνισε η Ράις, προσθέτοντας πως κύριο μέλημα της συνόδου στις Βρυξέλλες θα είναι να εξασφαλισθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα τηρήσει την υπόσχεσή του να αποσύρει τις δυνάμεις του από το έδαφος της Γεωργίας.

    Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται πάντως διχασμένες ανάμεσα στην "σκληρή γραμμή" που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, και στη μετριοπαθή στάση έναντι της Μόσχας που εκφράζουν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία.

    Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πάντως ότι δεν θα προσπαθήσει να επισπεύσει την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ -θέμα που θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο.

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται επίσης σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Εκα Τκεσελασβίλι, αν και δεν αναμένεται να μιλήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά θα περιοριστεί σε διμερείς επαφές με ορισμένους ομολόγους της, μεταξύ των οποίων και η κ. Ράις.

    Αύριο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου θα υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Πολωνία για την εκεί εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος.

    Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Ρωσία, που δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την ατλαντική συμμαχία. "Εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να προστατεύσει τη Γεωργία, θα έχουμε προβλήματα στη συνεργασία με τη Συμμαχία. Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι με τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο", είπε.

    "...σαν να μην συμβαίνει τίποτα"

    Επίσης το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις σχέσεις του με την Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτα εξαιτίας των ενεργειών της Μόσχας στη Γεωργία, σύμφωνα με μία ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των 26 χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    "Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως συνήθως", τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των 26 χωρών του ΝΑΤΟ μετά από την έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες για την διένεξη στην Νότια Οσετία.

    Ξεχωριστά, συμφώνησαν να συγκροτηθεί ένα νέο φόρουμ γνωστό ως η Επιτροπή ΝΑΤΟ-Γεωργίας για την ενίσχυση των σχέσεων με το Τμπιλίσι.

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα κατά την έκτακτη σύνοδό τους πως η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική εισβολή της στη γειτονική Γεωργία.

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky:πως η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των ενεργειών της. "Η Ρωσία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει η Ρωσία ως διεθνής εταίρος", τόνισε.

    Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως η Γεωργία συμφώνησε στην ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών παρατηρητών του οργανισμού. "Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο (Μιχαήλ) Σαακασβίλι και μου έδωσε ο ίδιος προσωπικά το πράσινο φως", δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στούμπ, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ. Νωρίτερα ο Στουμπ, ο οποίος μίλησε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει πως η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή 20 στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή δίπλα στη ζώνη σύγκρουσης στη Νότια Οσετία, όμως ο οργανισμός περίμενε και την έγκριση από το Τμπιλίσι.

    Στο περιθώριο της σύσκεψης του ΝΑΤΟ θα γίνει συνάντηση της Τρόϊκας του ΟΑΣΕ με συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και του ΓΓ του Οργανισμού.

    Δήλωση Ν. Μπακογιάννη

    Μετά το πέρας της συνόδου η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Το έκτακτο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεκλήθη σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες είχε ένα και μόνο θέμα. Τη μεγάλη κρίση στη Γεωργία. Έγιναν αναλυτικές συζητήσεις, τοποθετήσεις από όλα τα κράτη - μέλη. Υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τις εξελίξεις. Η δική μας θέση ήταν σαφής. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να περάσουμε από το σημερινό στάδιο της κατάπαυσης του πυρός στην επιστροφή στο Status Quo Ante, δηλαδή στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό την οριστική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εφαρμογή των συμπεφωνηθέντων, δηλαδή η εφαρμογή των έξι σημείων με τα οποία δεσμεύτηκαν και η Ρωσία και η Γεωργία και η απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων. Θέλω εδώ να προσθέσω ότι ο διάλογος ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι μεγάλης σημασίας. Η Ελλάδα ετάχθη υπέρ της συνέχισης του διαλόγου αυτού σε όλα τα επίπεδα, όπως και αρκετές άλλες χώρες. Πιστεύω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσία,για να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα. Το βασικότερο είναι ότι η σχέση αυτή βασίζεται σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές. Προεξάρχουσα θέση έχει ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Άλλωστε η αρχή αυτή μαζί με εκείνη της μη προσφυγής στη βία αποτελούν σταθερές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εκτός από τη συζήτηση την οποία κάναμε στο ΝΑΤΟ είχαμε μία έκτακτη σύγκλιση και της Τρόικα του ΟΑΣΕ. Όπως ξέρετε η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία για το 2009. Συζητήσαμε τις δυνατότητες που έχουμε για να δράσει ο ΟΑΣΕ και συμφωνήσαμε ότι το πρώτο στάδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι να πάνε διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην συγκεκριμένη περιοχή. Τα πρώτα νέα είναι καλά. Θα πάνε 20 παρατηρητές τους οποίους δέχθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όπως ξέρετε στον ΟΑΣΕ συμμετέχει και η Ρωσία. Θα πάνε λοιπόν 20 και ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή για να πάνε και άλλοι διεθνείς παρατηρητές. Θα φθάσουν στον αριθμό των 100. Η Ελλάδα ως η επόμενη προεδρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει δραστήρια σ αυτήν την υπόθεση».

    Αποχώρηση με βραδείς ρυθμούς

    Η σύνοδος των Βρυξελλών πραγματοποιείται τη στιγμή που η αναμενόμενη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία καθυστερεί.

    "Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει" επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν. "Φυσικά πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για την εφαρμογή του (ειρηνευτικού) σχεδίου των έξι σημείων. Η πλήρης αποχώρηση εξαρτάται από την πολιτική του Σαακασβίλι και από τις ενέργειες των δυνάμεών του", είπε ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας: "Θέλουμε να θέσουμε τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη το συντομότερο δυνατόν".

    Ο Ντμίτρι Ρογκοζίν δήλωσε επίσης ότι "οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Νότια Οσετία", κατ εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Τιφλίδα.

    Στην Τιφλίδα, ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη για ρωσική στρατιωτική αποχώρηση.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι δύο μικρές ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες που προέρχονται από την γεωργιανή βάση του Τεκλάτι, η οποία έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, κατευθύνονται μέσω της πόλης Ζουγκντίντι προς το έδαφος της Αμπχαζίας, γεγονός που είναι πιθανόν να εντάσσεται στη ρωσική επιχείρηση αποχώρησης.

    Άλλοι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν προετοιμασίες στη βάση του Τεκλάτι, που είναι πιθανόν να σημαίνουν ότι θα ακολουθήσει η αποχώρηση και άλλων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Νωρίς το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως η Μόσχα συμφώνησε με τον ΟΑΣΕ για την άμεση αποστολή 20 στρατιωτικών παρατηρητών στη Γεωργία, αλλά περιμένει ακόμη το πράσινο φως από την Τιφλίδα.

    Έκκληση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

    Τα Ηνωμένα Έθνη κι άλλες υπηρεσίες αρωγής εξέδωσαν κοινή έκκληση για τη συγκέντρωση 58,6 εκατ. δολαρίων για την ανακούφιση άνω των 100.000 ανθρώπων που πάσχουν από τις συγκρούσεις στη Γεωργία.

    Τα χρήματα θα διατεθούν για να εξασφαλισθούν τρόφιμα, φάρμακα, καταφύγια, νερό, υγιεινή κι άλλα βασικά είδη για το επόμενο εξάμηνο, αναφέρει στο ανακοινωθέν του το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

    Το κονδύλι αυτό θα βοηθήσει εννέα υπηρεσίες του ΟΗΕ και 16 ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς για ν ανταποκριθούν στις ανάγκες των 128.700 ανθρώπων, που έχουν ξεσπιτωθεί, ή έχουν πληγεί με τον ένα, ή άλλο τρόπο από τη σύρραξη.

    Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν εκφράσει παράπονα για την περιορισμένη πρόσβασή τους στους έχοντες ανάγκη, οι οποίοι-όπως τονίζουν-βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία, καθιστώντας δύσκολη την επιχείρηση εντοπισμού τους.

    «Εξόν από τους εκτοπισμένους, παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κακή κατάσταση των υπόλοιπων πληγέντων πληθυσμών-πολλούς από τους οποίους χρειάζεται να εντοπίσουμε και ν αξιολογήσουμε το μέγεθος των αναγκών τους», τόνισε η Κάθριν Μπραγκ, υποδιευθύντρια του OCHA.

    «Μολονότι η πιο σφοδρή φάση της βίας φαίνεται να έχει περάσει, έως ότου παγιωθεί η ειρήνη στη χώρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ν ανταποκριθούμε σε μία κρίσιμη και ρευστή ανθρωπιστική κατάσταση», τόνισε η Μπραγκ, που πρόσθεσε ότι οι δωρητές έχουν υποσχεθεί έως τώρα 23 εκατ. δολάρια.

    Ήδη η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει αρχίσει να στέλνει αεροπορικώς βοήθεια και μία πρώτη φάλαγγα με φορτηγά έφθασε στην εγκαταλελειμμένη πόλη της Γεωργίας Γκόρι το Σάββατο.

    [02] Αθλητισμός

    Διαμηνύει η Κυβέρνηση

    Μηδενική ανοχή απέναντι στο ντόπινγκ

    19/8/2008 12:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 13:47:34)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζουν να δίνουν μάχες οι Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, στη σκιά των αποκαλύψεων για το ντόπινγκ. Αποβλήθηκε οριστικά από τους Ολυμπιακούς η Φανή Χαλκιά, καθώς και το δεύτερο δείγμα βγήκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία Μ3.

    Η ΔΟΕ παρέπεμψε την υπόθεση της αθλήτριας στη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου και ζητεί από την ελληνική δικαιοσύνη να ερευνήσει και το ρόλο του προπονητή της Γιώργου Παναγιωτόπουλου. Για πρώτη φορά, υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΟΕ μιλούν ανοιχτά για την ύπαρξη κυκλώματος αναβολικών στη χώρα μας.

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση της Φανής Χαλκιά και του Τάσου Γκούση, διέταξε ο προιστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος.

    Αντικείμενο της προκαταρκτικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις του νόμου περί ντόπινγκ. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου και στο πλαίσιό της θα εξεταστούν κι ενδεχόμενες ευθύνες προπονητών των δύο αθλητών.

    Την παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης ζήτησε και ο προπονητής της Φανής Χαλκιά, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο χθεσινό κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, έκανε λόγο για δολιοφθορά.

    Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε ότι στο εξής, κάθε θετικό δείγμα αθλητή θα συνεπάγεται παύση των προνομίων του και αυτόματη, ισόβια διακοπή κάθε σχέσης του προπονητή με την ομοσπονδία. "Το πρόβλημα υπάρχει έξω από τις Ομοσπονδίες με την ασυδοσία των εμπόρων και διακινητών απαγορευμένων ουσιών", τόνισε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης Ντόπινγκ Χαρά Σπηλιοπούλου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι δεν έπεσε από τα σύννεφα, καθώς υπήρχαν ενδείξεις από το 2004 για πολύ συχνούς ελέγχους. Η κ. Σπηλιοπούλου τόνισε ότι είναι λάθος να λένε ότι οι έλληνες αθλητές είναι στο στόχαστρο και ότι είναι προκλητικό που βγαίνουν και κάνουν καταγγελίες.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης προανήγγειλε ότι με την έναρξη της ολομέλειας της Βουλής θα κατατεθούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

    Για ευθύνες της πολιτείας που πρέπει να αναληφθούν, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Το ελληνικό αθλητικό θαύμα των δεκάδων μεταλλίων ήταν δημιούργημα του ντόπινγκ, τόνισε το ΚΚΕ.

    Για μεγάλη ευθύνη όσων εμπλέκονται στον ντοπαρισμένο αθλητισμό μίλησε ο ΣΥΝ.

    [03] Αθλητισμός

    Μπάσκετ: Ελλάδα-Αργεντινή

    Σε "λατιν" ρυθμούς για την υπέρβαση

    19/8/2008 16:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 17:36:36)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η μεγάλη στιγμή για την εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών έφτασε. Τέσσερα χρόνια μετά την ήττα από την μετέπειτα χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας Αργεντινή, η Ελλάδα συναντάει εκ νέου τους λατίνους στα προημιτελικά ενός Ολυμπιακού τουρνουά. Σε ένα αγώνα δίχως αύριο, όπου όποιος νικήσει μπαίνει σε ρότα μεταλλίου η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη δείχνει ότι έχει όλα τα προσόντα να τα καταφέρει.

    "Είμαστε σε καλή κατάσταση"

    Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την Αργεντινή κορυφαία ομάδα εκείνη την εποχή του κόσμου, αλλά κανείς στην Εθνική Ελλάδας δεν είναι αυτής της λογικής, επιλογής δηλαδή αντιπάλου.

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν υπήρχε αυτό το περιθώριο επιλογής. Οι Αργεντίνοι κατέλαβαν τη 2η θέση του Α΄ ομίλου και η Εθνική μας την 3η του Β΄, καθώς ηττήθηκε τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ισπανία.

    Την Τετάρτη, 20 Αυγούστου, η "επίσημη αγαπημένη" έχει μία μοναδική ευκαιρία να πάρει γλυκιά εκδίκηση για την ήττα με 69-64 μέσα στο σπίτι της από την παρέα του Τζινόμπιλι, του Σκόλα, του Ντελφίνο και του Νοτσιόνι.

    Οι οιωνοί, πάντως, είναι καλοί και εκφράστηκαν δια χειρός μιας Κινεζούλας εθελόντριας, οποία την ώρα που η εθνική μας ομάδα προπονείτο, έγραψε στον ηλεκτρονικό πίνακα του γηπέδου: Greece-Argentina 100-89, προκαλώντας χαμόγελα ικανοποίησης μεταξύ των μελών του εθνικού μας συγκροτήματος.

    Θα περιμένουμε μέχρι αύριο για να δούμε αν η μικρή Κινέζα έχει μαντικές ικανότητες, ή απλώς ήθελε να ευχαριστήσει τους Έλληνες παίκτες?

    Μετά το τέλος της προπόνησης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ήρεμος, σοβαρός και μετρημένος, όπως πάντα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση του αγώνα με την Αργεντινή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Μέχρι στιγμής όλο το τουρνουά παιζόταν για αυτό το ματς, δηλαδή για τους χιαστί αγώνες της προημιτελικής φάσης. Νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε καθαρό μυαλό, διαχειριστήκαμε καταστάσεις στο τουρνουά που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αργεντινή και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να παίξουμε με έναν αντίπαλο ο οποίος πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εκπληκτικά πράγματα."

    Όταν οι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν στον κόουτς της εθνικής, ότι η ελληνική ομάδα στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο των προημιτελικών, ο "Δράκος" απάντησε:

    "Είναι αλήθεια ότι μας λείπει μια πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς είναι η τρίτη φορά που μετέχουμε τα τελευταία 12 χρόνια αλλά νομίζω πως με τον τρόπο που παίζουμε και με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε σαν ομάδα, αξίζουμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο απ ότι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Μας αξίζει σαν ομάδα να κάνουμε ένα βήμα περισσότερο σε αυτόν τον πολύ σπουδαίο θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, σε αυτή τη σπουδαία γιορτή της ανθρωπότητας. Ο κόσμος βλέπει ότι είμαστε μια ομάδα, με ποιοτικό τρόπο παιχνιδιού και δείχνουμε και έναν άλλο διαφορετικό τρόπο για το πώς μπορεί να είναι το παιχνίδι θεαματικό. Αυτό που απομένει είναι μια πρόκριση που θα μας δώσει ακόμη περισσότερη χαρά και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξαναδοκιμάσουμε τις δυνάμεις απέναντι σε ένα δυνατό αντίπαλο."

    Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Αργεντινή είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με το Ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας, οπότε μας είχε νικήσει στο ίδιο ακριβώς ματς, δηλαδή στα προημιτελικά:

    "Διαφωνώ με την άποψη ότι η Αργεντινή δεν διαθέτει τη δυνατή ομάδα του παρελθόντος. Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, ξέρει να διαχειριστεί τα παιχνίδια και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό της προσόν και όποιος πιστεύει ότι η Αργεντινή δεν είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο κάνει μεγάλο λάθος. Είναι πολύ σπουδαία ομάδα και έχει και ιδιαίτερο χαρακτήρα".

    Για τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Αργεντινής, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε:

    "Είμαστε δύο ομάδες που έχουμε μια ομαδική συμπεριφορά, που θεωρώ ότι είναι χαρακτηριστικό και της Αργεντινής και της δικής μας ομάδας και πιστεύω ότι δείχνουμε μια ιδιαίτερη θέληση μέσα στο παρκέ, που πολλές φορές αυτή η θέληση μας βοηθάει να αλλάξουμε καταστάσεις που φαίνονται δύσκολες και δραματικές. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που έχουμε δείξει τόσο εμείς όσο και η ομάδα της Αργεντινής"

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι στο μυαλό των παικτών μας, η ήττα από την Αργεντινή που μας στέρησε την πρόκριση στην τετράδα του Ολυμπιακού τουρνουά της Αθήνας, ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας τόνισε:

    "Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι στο μυαλό των παικτών καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Δεν άκουσα κάποιο από τα παιδιά να πει κάτι γύρω από αυτό το θέμα και εγώ προσωπικά προσπαθώ να δημιουργηθεί ένας τρόπος σκέψης που έχει να κάνει με το τι δεν έγινε και αφορά εμάς."

    Ο αρχηγός της ομάδας, Θοδωρής Παπαλουκάς, είναι ένας από τους έξι παίκτες που ήταν και στην ομάδα του 2004 και είχε ζήσει τον προημιτελικό και την ήττα από την Αργεντινή, αλλά το γεγονός αυτό έχει καταχωνιαστεί στο πίσω μέρος του μυαλού του και σκέφτεται μόνο το μέλλον, αφήνοντας πίσω του το (άσχημο) παρελθόν:

    "Μιλάμε για τέσσερα χρόνια πριν και ενώ έχουν μεσολαβήσει 80 παιχνίδια. Κάπου τους έχουμε βρει, κάπου θα μας έχουν βρει. Το θέμα είναι τι κάνουμε αύριο. Το παρελθόν είναι ιστορία και το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Είναι δεδομένο ότι έχουμε σαφώς μεγαλύτερο βάθος πάγκου από την αντίπαλό μας και κυρίως οι παίκτες που έρχονται σε εμάς από τον πάγκο για να αντικαταστήσουν την πρώτη πεντάδα, δεν έχουν τέτοια χαοτική διαφορά, όσο συμβαίνει με τους περισσότερους στην Αργεντινή"

    [04] Αθλητισμός

    Νέες επιτυχίες για τα ελληνικά χρώματα

    19/8/2008 17:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 17:43:13)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στον τελικό του ντουέτου της συγχρονισμένης κολύμβησης προκρίθηκαν η Δέσποινα Σολωμού και η Εύη Μακρυγιάννη. Την Τρίτη, στο τεχνικό πρόγραμμα πήραν την 9η θέση με 45.834 βαθμούς, ενώ σήμερα Τετάρτη στο ελεύθερο πρόγραμμα κατέλαβαν τη 10η θέση με 45.584 βαθμούς παίρνοντας στον προκριματικό την 9η θέση με 91.418 βαθμούς, που τις οδήγησε στον αυριανό τελικό του ντούετου στις 10 το πρωί. Στον στίβο, εντυπωσιακός και πάλι ο Κώστας Δουβαλίδης, προκρίθηκε στους αυριανούς ημιτελικούς των 110μ. με εμπόδια ανδρών (16.30), με νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε 4ος στην 1η προημιτελική σειρά με χρόνο 13.46, καταρρίπτοντας έτσι το πανελλήνιο ρεκόρ (13.49) που είχε πετύχει ο ίδιος δύο φορές, την πρώτη πέρυσι και τη δεύτερη χθες, στον προκριματικό αγώνα. Ο Δουβαλίδης είχε την καλύτερη επίδοση από τους τέσσερις αθλητές που προκρίθηκαν βάσει χρόνου και την ενδέκατη συνολικά.

    Σε ηλικία 40 ετών και στην πέμπτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1992-2008), ο Νίκος Κακλαμανάκης συνεχίζει να δαμάζει τα κύματα. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης, μετά από έναν σκληρό αγώνα που έχει δώσει όλες αυτές τις ημέρες στη θάλασσα του Κινγκντάο, θα είναι παρών στην αυριανή τελική ιστιοδρομία των RS:X ανδρών, όπου μετέχουν μόνο οι δέκα πρώτοι, καθώς σήμερα, 11η ημέρα των Αγώνων, ήρθε 7ος στη 10η ιστιοδρομία και έτσι διατηρήθηκε στην 6η θέση της γενικής κατάταξης με 75 β.π.

    Στο κάνοε καγιάκ ήρεμων νερών, ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης εξασφάλισε την συμμετοχή του στην ημιτελική φάση του C1 500μ., καθώς τερμάτισε 5ος στην 3η προκριματική σειρά με 1:54.541.

    Η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέβηκε να αγωνιστεί και στο μήκος, όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης είχε άλμα στα 6.57, τα άλλα δύο ήταν άκυρα, και έμεινε εκτός τελικού για 3 εκατοστά (κατετάγη 15η), αφού η 12η προκρίθηκε με 6.60μ. Εκτός του τελικού του ακοντισμού έμεινε η Σάββα Λίκα, αφού στον προκριματικό η καλύτερη βολή της ήταν 59.11, ενώ είχε άλλες δύο στα 56.44, 58.59 (επίσης κατετάγη 15η).

    Με νίκη άρχισε ο Παναγιώτης Γκιώνης την παρουσία του στο ατομικό του πινγκ πονγκ. Στον πρώτο γύρο, ο Ελληνας πρωταθλητής επικράτησε άνετα 4-0 (11-7, 11-3, 11-5, 11-5) του Βραζιλιάνου Γκουστάβο Τσουμπόι και αντίπαλος στον Β γύρο θα είναι ο Τσακ Κο Λάι από το Χονγκ Κονγκ.

    Στην ιστιοπλοϊα, στα RS:X γυναικών η Αντωνία Φράι ήταν 11η στην 10η ιστιοδρομία και βρίσκεται στη 15η θέση της γενικής κατάταξης με 107 β.π. Στην 15η θέση των Laser κατατάχθηκε ο Βαγγέλης Χειμώνας, μετά την ολοκλήρωση της κατηγορίας. Ο Ελληνας ιστιοπλόος δεν αγωνίστηκε στην τελική ιστιοδρομία (αγωνίζονται οι δέκα πρώτοι) και στο σύνολο είχε 130 β.π. Στη 18η θέση των Laser Radial κατατάχθηκε η Ευτυχία Μαντζαράκη, μετά την ολοκλήρωση και αυτής της κατηγορίας. Επίσης η Ελληνίδα ιστιοπλόος δεν αγωνίστηκε στην τελική ιστιοδρομία και στο σύνολο συγκέντρωσε 115 β.π.

    Οι ελληνικές συμμετοχές της Τετάρτης

    Κολύμβηση 04.00: Μαριάννα Λυμπερτά 10.000μ. ανοιχτής θάλασσας

    Ελευθ.Πάλη 05.00: Εμζάριος Μπεντινίδης Γκέντρι (Καναδάς)/74κ

    Υδατοσφαίριση 05.50: Εθνική Ανδρών Κίνα / Θέσεις 7-12

    Πινγκ Πονγκ 06.00: Παναγιώτης Γκιώνης Λάι Τσακ Κο (Χονγκ Κονγκ)

    Ιστιοπλοΐα 06.00: Τριγκώνης/Πασχαλίδης Tornado- 8η, 9η και 10η ιστιοδρ. 08.00: Νίκος Κακλαμανάκης RS:X- Τελική ιστιοδρομία

    Συγχρ.Κολύμβηση 10.00: Σολωμού/Μακρυγιάννη Τελικός Ντουέτο

    Κάνοε Καγιάκ 11.00: Ανδρέας Κιλιγκαρίδης Ημιτελικός C1 1000μ.

    Καταδύσεις 14.00: Ευτυχία Πάππα Προκρ. πλατφόρμα 10μ

    Στίβος 14.20: Στέλα Παπαδοπούλου Τελικός σφυροβολία 16.30: Κώστας Δουβαλίδης Ημιτελ. 110μ εμπόδια

    Μπάσκετ 17.15: Εθνική ανδρών Αργεντινή (προημιτελικός)

    [05] Οικονομία

    Αντιδρούν στην επιβολή πλαφόν

    Κλείνουν τα πρατήρια στα Χανιά

    19/8/2008 16:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 18:38:55)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο χώρο της διακίνησης των καυσίμων στο νομό Χανίων, μετά και την ανακοίνωση ότι από αύριο Τετάρτη τα πρατήρια πώλησης βάζουν λουκέτο.

    Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκιαδάς με τον Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, τον προϊστάμενο εμπορίου της Νομαρχίας τον πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου Βενζινοπωλών του νομού.

    Άκαρπη απέβη, λοιπόν, η εν λόγω συνάντηση μεταξύ των κρατικών παραγόντων και των πρατηριούχων του νομού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιβολή πλαφόν μόνο στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης κι όχι στη χονδρική των εταιρειών, αν όχι σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων.

    Στη συνάντηση που διήρκησε για περισσότερες από δυο ώρες ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της απόφασης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, κατέγραψε τις απόψεις και τα αιτήματα των βενζινοπωλών προκειμένου να τα μεταφέρει στην Αθήνα.

    "Κατεγράφησαν όλες οι απόψεις αυτές και θα σταλούν στο υπουργείο για να αξιολογηθούν ώστε να μπορέσομε να βρούμε την βέλτιστη λύση για το όποιο πρόβλημα ανακύπτει. Στόχος όλων μας είναι να προσπαθούμε να διευκολύνομε τον τελικό αποδέκτη όλων των προσπαθειών μας που είναι ο Έλληνας καταναλωτής", τόνισε ο κύριος Σκιαδάς.

    Ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι στην επιβολή πλαφόν ο νόμος προβλέπει ανώτατη λιανική τιμή. Επεσήμανε ότι αν το πλαφόν επιβαλλόταν από τον Μάιο, όταν και οι τιμές των καυσίμων ήταν ανοδικές, τότε οι διαμαρτυρίες από τούς πρατηριούχους θα ήταν πολύ πιο έντονες.

    "Στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν οι πρατηριούχοι, στόχος είναι να διευκολυνθεί ο καταναλωτής. Τους πρατηριούχους τους θεωρούμε συμμάχους μας στην προσπάθεια να έχει ο καταναλωτής πρόσβαση σε φθηνό και ανόθευτο καύσιμο", επεσήμανε ο κύριος Σκιαδάς.

    Αναδράσεις βενζινοπωλών

    "Οι βενζινοπώλες των Χανίων βάζουν από αύριο λουκέτο, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή πλαφόν μόνο στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης και όχι στη χονδρική των εταιρειών. Στην περίπτωση που το υπουργείο από τις 3 λύσεις που έχουμε δώσει, κι έχουμε προτείνει, το κάνει πράξη άμεσα, τότε και εμείς θα σταματήσομε την απεργία μας. Όμως, μέχρι να έχουμε κάτι απόλυτο και χειροπιαστό δεν μπορούμε να πούμε ότι σταματάμε την απεργία μας. Αρχίζει από αύριο κανονικά, περιμένουμε ανά πάσα ώρα και ανά πάσα ημέρα, κι από εκεί καθορίζουμε την στάση μας", δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Κώτσος, πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού.

    Όπως εξήγησε, οι τρεις προτάσεις των βενζινοπωλών είναι: -να αποσυρθεί το πλαφόν ή -να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων ή -να επιβληθεί το πλαφόν στην λιανική, αλλά, να δοθεί στους πρατηριούχους το νόμιμο κέρδος.

    Όπως είπε ο ίδιος, η απόφαση για το λουκέτο, πάρθηκε, μετά την ανακοίνωση των νέων ανώτατων τιμών στα καύσιμα [πλαφόν] που είναι χαμηλότερες από την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα που οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές πώλησης.

    Οι πρατηριούχοι χαρακτηρίζουν άδικη την επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα, αφού όπως υποστηρίζουν, αδυνατούν να εφαρμόσουν την απόφαση, καθώς αγοράζουν τα καύσιμα σε υψηλότερες τιμές από αυτές του πλαφόν και ζητούν την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης και στις τιμές της χονδρικής και των διυλιστηρίων.

    Συνάντηση Φώλια με τον πρ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρο Ζησιμόπουλο.

    Μετά το πέρας της συνεργασίας ο κ. Φώλιας δήλωσε: "Η εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών και η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι βασικό μέλημα της πολιτικής μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της και την επίτευξη ακόμα καλύτερων τιμών για τους καταναλωτές. Στη βάση αυτή είχα με τον κ. Ζησιμόπουλο μια πολύ παραγωγική συνάντηση και την ευκαιρία να συζητήσουμε τα συμπεράσματα της διαβούλευσης με παράγοντες της αγοράς για την αποκατάσταση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανταγωνισμού στον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Επιδιώκουμε η παρέμβαση μας να είναι οριζόντια, συνολική και άμεση. Η ελεύθερη, αλλά και υπεύθυνη λειτουργία της αγοράς καυσίμων είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας και για την επίτευξή του πιστεύουμε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να συμβάλλουν θετικά. Μόνον αυτή η υπεύθυνη στάση είναι προς το συμφέρον όλων".

    [06] In Brussels

    NATO Extraordinary Meeting

    19 Αυγ 2008 12:00:00

    By Tina Valaoura

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, BBC, REUTERS, ΑNA-ΜPA

    International interest is focused on Brussels, where NATO Alliance 26 Foreign Ministers, Dora Bakoyianni included, are holding an extraordinary meeting to asses developments in Caucasus. Upon arrival in Brussels, American State Secretary, Condoleezza Rice called Russia to re-examine the dangerous game it has been involved and the West to avert Russia from achieving its strategic target. In their todays meeting, NATO member states are expected to reconfirm their support to Georgia in its dispute with Russia. Political analysts, however, underline difference of views on whether there may be consequences to Kremlin or not.

    In the meantime, Russia started pulling out its troops from Georgias territory amid charges from both sides. "Russian troops are not moving out but deploying in other areas and leaving burned land from where they pass" says Tbilisi. On its part, Russia stresses that it has the right to maintain peacekeeping forces in a buffer zone around South Ossetia while Georgia insists on an international peacekeeping force. However, Russian and Georgian forces started exchange of prisoners today in a gesture of goodwill despite continued tension over Russias promised withdrawal. A Russian pilot, whose war aircraft was shot down by Georgian forces, was among the prisoners.

    Diplomatic Fever

    NATO is expected to ensure its support to Georgias territorial integrity. US State Secretary, Condoleezza Rice wants to secure commitment of NATO member states regarding the Ukraine and Georgias admission to the alliance aimed to avert Moscows "strategic target", that is NATOs extension to the region Moscow considers its zone of influence. Speaking to reporters aboard a flight to Brussels, Mrs. Rice stressed "We will never allow Russia to draw a red line in front of the states that have not been admitted to the north-Atlantic structures, such as Georgia and Ukraine". "We are determined to refuse Moscows strategic targets", she said adding that top priority of Brussels meeting is to ensure that Russian President, Dmitry Medvedev keeps his promise on withdrawal of Russian troops from Georgian territory.

    NATO member countries, however, appear divided over "hard line" of US, Britain, Poland and Baltic Sea countries against Moscow and moderate stand expressed mainly by Germany and France. On her part, US State Secretary said that she will not try to accelerate Georgias admission to NATO till revision of the issue in December.

    Georgias Foreign Minister will also visit Brussels today for bilateral contacts with her counterparts, among them Condoleezza Rice. Mrs. Rice will fly to Warsaw tomorrow to sign the official agreement for the installation of the antimissile shield in Poland. Russia appears particularly dissatisfied, stating that it will review its ties with the Atlantic alliance.

    Slow Pace Withdrawal

    NATO meeting is taking place in Brussels amid delay in withdrawal of Russian forces from Georgia. Russian permanent representative in NATO, Dmitri Rogozin in his statements to France Inter radio network repeated "Withdrawal of Russian troops has started. Apparently, we have to wait a few days for the implementation of the 6 terms peace plan. Full withdrawal depends on Saakasvili policy and actions of his forces". The Russian official added "We want to put an end to this nightmare as soon as possible but Russian peace forces will remain in South Ossetia according to Moscow-Tbilisi peace agreement". In Tbilisi, spokesman of Georgian Foreign Ministry said that there is no indication about withdrawal of Russian troops.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [07] Κόσμος

    Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας η επανένωση

    Ανελαστικοί στο εδαφικό οι Τουρκοκύπριοι

    19/8/2008 19:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 19:26:39)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους η πόλη της Μόρφου, ο Χασάν Ερτσακιτζά εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι με τις «απαιτήσεις» -κατά την έκφρασή του- της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Μόρφου, της Καρπασίας και των Βαρωσίων δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η απογοήτευση που ένοιωσε η Τουρκοκυπριακή κοινότητα, όταν απορρίφθηκε το σχέδιο Ανάν από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα το 2004.

    Σύμφωνα με τον κ. Ερτσακιτζά, γίνονται προσπάθειες για να μην πληρώσει τίμημα η Ελληνο-κυπριακή πλευρά για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά, σημείωσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά, που αποδέχθηκε το σχέδιο, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει νέο τίμημα.

    Αναφορικά με το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι με το άνοιγμα θα μπορούν να διακινούνται πιο εύκολα οι κάτοικοι της περιοχής του Πύργου και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε συνάρτηση με το θέμα της Πύλας.

    Ο κ. Ερτσακιτζά αναφέρθηκε και στο θέμα του Καυκάσου, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν και το Κυπριακό και ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά παρακολουθεί το ζήτημα.

    Αυτές οι εξελίξεις εξηγούν γιατί αναζητούμε γρήγορη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Για να επηρεαστούμε το λιγότερο δυνατό από τέτοιες εξελίξεις, είναι σημαντικό να έχουμε σταθερή πολιτική δομή, που να στηρίζεται από συμφωνίες, είπε.

    Δηλώσεις Μπακογιάννη.

    "Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος αποτελεί η επανένωση της Κύπρου, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό, στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας", διαβεβαιώνει η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε μήνυμα της, το οποίο διαβάστηκε στην έναρξη της συνόδου των κεντρικών συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα [ΠΣΕΚΑ].

    "Η Ελληνική κυβέρνηση", τονίζει η κα Μπακογιάννη, "υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου κ. Χριστόφια, για τη διεξαγωγή ουσιαστικών και εποικοδομητικών δικοινοτικών συνομιλιών, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να αρχίσουν συνολικές διαπραγματεύσεις".

    "Στόχος είναι να ενισχυθεί η δυναμική των συνομιλιών, ώστε να οδηγήσει στην προετοιμασία μιας λύσης, επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή", αναφέρει η Υπουργός.

    Στο μήνυμά της η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών τονίζει και τα εξής: "Όραμα όλων μας είναι η εξεύρεση μίας λύσης που θα επιτρέψει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιδιώξουν από κοινού ένα μέλλον ασφάλειας, συνεργασίας και ανάπτυξης. Ένα μέλλον σε μία ελεύθερη, επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα διασφαλίζει την ενιαία και ουσιαστική συμμετοχή της στη διεθνή σκηνή, ως παράγων σταθερότητας και ειρήνης".

    [08] Κόσμος

    ΠΓΔΜ - Ενόψει επίσκεψης Νίμιτς στα Σκόπια

    Συνάντηση Τσερβένκοφσκι - Γκρούεφσκι

    19/8/2008 18:30:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη θέση της για τις ιδέες που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στον πλέον πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων, στις 13 Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη, συντόνισε σήμερα η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, σε συνάντηση που είχε στα Σκόπια, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ.

    Στη συνάντηση του Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, που διεξήχθη σήμερα ενόψει της νέας επίσκεψης του κ. Νίμιτς στα Σκόπια, την Πέμπτη,21 Αυγούστου, ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι κι ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ. Επίσης σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ επιδόθηκε απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν,ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρώτου στα Σκόπια.

    Στην ανακοίνωση από το γραφείο του Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρεται ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ ,μεταξύ άλλων, στην επιστολή του αυτή, σημειώνει:

    "Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκτέλεση των νέων σας καθηκόντων και ανυπομονώ να συνεργαστώ με εσάς και τα μέλη της κυβέρνησής σας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ αυτής και των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο και ότι θα συνεισφέρει στη γόνιμη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Χαιρετίζω την πρόθεσή σας να με ενημερώσετε για τις θέσεις της χώρας σας σχετικά με διάφορα ζητήματα και εκτιμώ τη συμβολή σας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με εσάς και μέλη της κυβέρνησής σας για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα, ο προσωπικός μου απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς θα συνεχίσει τις επιβοηθητικές προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Έχω συνείδηση του ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Ελπίζω ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, καθώς και στην ενδεχόμενη επίλυσή τους".

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα,ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι με επιστολή που προς τον Μπαν Κι Μουν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και περί δικαιωμάτων των Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

    [09] Κόσμος

    Ν. Τουρκία - Μερσίν (Μερσίνη)

    Θανατηφόρα έκρηξη από καμικάζι βομβιστή

    19/8/2008 17:12:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα στην επαρχία της νότιας Τουρκίας Μερσίν (Μερσίνη) με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο καμικάζι βομβιστής και να τραυματιστούν έξι αστυνομικοί. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα, ενώ άλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

    Όπως μετέδωσε το "CNN Turk", ο καμικάζι βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά που είχε στο αυτοκίνητό, με αποτέλεσμα να βρει ο ίδιος ακαριαίο θάνατο και να τραυματιστούν έξι αστυνομικοί.

    Η τηλεόραση έδειξε στιγμιότυπα με πυροσβέστες να σβήνουν τα καπνίζοντα συντρίμμια του αυτοκινήτου σε ένα αυτοκινητόδρομο.

    Σύμφωνα με το δίκτυο, ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, ανατίναξε τα εκρηκτικά όταν αστυνομικοί άρχισαν να το καταδιώκουν το αυτοκίνητό του και προσπάθησαν να το ακινητοποιήσουν σε ένα σημείο ελέγχου. Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Στο παρελθόν, ένοπλοι ισλαμιστές, Κούρδοι και αριστεροί αντάρτες έχουν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία.

    [10] Πολιτισμός

    Αρκαδία-Ζάτουνα

    Εκδηλώσεις τιμής για τον Μ. Θεοδωράκη

    19/8/2008 16:38:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Μίκης Θεοδωράκης εκτοπίστηκε στη Ζάτουνα και από εκεί μέσα από τα έργα του και τον φλογερό του λόγο ξεκίνησε τη δική του αντίσταση.

    Την 21η Αυγούστου συμπληρώνονται 40 χρόνια από το γεγονός και με την ευκαιρία της επετείου το "μουσείο -διεθνές κέντρο Μίκης Θεοδωράκης- Ζάτουνα", διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με άξονα το πέρασμα του δημιουργού από τον ιστορικό αυτό τόπο.

    Αρωγός των εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ.

    [11] Κοινωνία

    Άγνωστα τα αίτια του θανάτου του

    Πέθανε Έλληνας δεκανέας της ΕΛΔΥΚ

    19/8/2008 16:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 17:03:27)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκανέας, που υπηρετούσε στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου [ΕΛΔΥΚ] έχασε τη ζωή του, λίγη ώρα πριν λάβει μέρος σε στρατιωτική άσκηση.

    Πρόκειται για τον Θεμιστοκλή Γιαννακάκη, 19 ετών, από τη Θεσσαλονίκη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, Ανδρέας Ζωνιάς, δήλωσε ότι ο άτυχος Γιαννακάκης έχασε τις αισθήσεις του λίγο πριν αρχίσει η άσκηση.

    Προηγουμένως, συνάδελφός του, που είχε αντιληφθεί ότι κάτι του συνέβαινε, τον ρώτησε τι έχει. Όμως, δεν πρόλαβε να του απαντήσει και λιποθύμησε. Παρά τις προσπάθειες του γιατρού, που ήταν παρών στη άσκηση, δεν έγινε κατορθωτό ο Θεμιστοκλής Γιαννακάκης να επανέλθει.

    Άγνωστα είναι τα ακριβή αίτια του θανάτου του Έλληνα δεκανέα της ΕΛΔΥΚ, τα οποία θα διακριβωθούν, όταν θα γίνει νεκροτομή.

    Οι γονείς του άτυχου νέου έχουν ειδοποιηθεί και μεταβαίνουν στην Κύπρο.

    [12] Κόσμος

    Ήταν , ηλικίας 139 ετών!

    Απεβίωσε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου

    19/8/2008 15:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 16:58:47)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

    Ο Ινδός που φέρεται ότι ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο πέθανε στην Τζαϊπούρ σε ηλικία 139 ετών.

    Ο Χαμπίμπ Μιγιάν, ο οποίος υπέφερε από πυρετό και δυσεντερία, πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σε κρατικό νοσοκομείο στην Τζαϊπούρ, στη δυτική Ινδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PTI.

    Σύμφωνα με την ταυτότητά του, ο Χαμπίμπ είχε γεννηθεί στις 20 Μαΐου του 1878.

    Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος, δηλαδή, 139 ετών, το οποίο αποδέχθηκε το 2005 το Βιβλίο των Ρεκόρ Λίμκα της Ινδίας.

    Πιθανώς, ο Χαμπίμπ ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος που ζούσε στον κόσμο.

    Όμως, το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες δεν τον είχε αναγνωρίσει, στηριζόμενο στην επίσημη ηλικία που αναφερόταν στην ταυτότητά του, μετέδωσε το ινδικό δίκτυο NDTV.

    Ο Χαμπίμπ, ο οποίος είχε χάσει την όρασή του εδώ και μισό αιώνα, αφήνει πίσω του 140 εγγόνια και δισέγγονα. Οι τέσσερις γιοι του και η σύζυγός του έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια, κατέληξε το τηλεγράφημα του πρακτορείου PTI.

    [13] Κοινωνία

    Την άλλη εβδομάδα αναρτώνται οι πίνακες

    Ανακοινώνονται οι βάσεις

    19/8/2008 15:27:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας και συγκεκριμένα μετά τις 25 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πτώση στης υπόλοιπης χώρας.

    Τις τελευταίες διασταυρώσεις στοιχείων κάνουν οι υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας που έχουν θέσει σε εφαρμογή αυστηρότατους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να είναι απόλυτα έγκυρα τα αποτελέσματα εισαγωγής των υποψηφίων στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Λόγω της ανακατανομής των θέσεων με μείωση στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αύξηση στα περιφερειακά, αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πτώση σε αυτά της υπόλοιπης χώρας.

    Τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 10 ετών φαίνεται ότι είχαν οι υποψήφιοι στα μαθηματικά κατεύθυνσης. Επομένως, τα άριστα θα είναι πού λιγότερα, κι έτσι οι πολυτεχνικά και φυσικομαθηματικά τμήματα του κέντρου εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οριακή πτώση. Άρα, οι καλοί μαθητές θα συνωστιστούν στις μεσαίες βαθμολογίες, γεγονός που θα επιδράσει ανοδικά στα περιφερειακά τμήματα.

    Επίσης, καθοριστικός παράγοντας για την διακύμανση των βάσεων θα είναι και η μείωση των θέσεων σε αρκετές σχολές, όπως οι Ιατρικές. Όμως, όπως φαίνεται, η αναμενόμενη άνοδος θα συγκρατηθεί από τις μέτριες βαθμολογίες στο μάθημα της βιολογίας, κι έτσι αναμένεται ακόμη και πτώση σε κάποια ιατρικά τμήματα.

    Αυξομειώσεις φαίνεται ότι θα έχουν και οι οικονομικές σχολές, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν πτωτική τάση στα τμήματα που απαιτούν υψηλή βαθμολογία και ανοδική στα υπόλοιπα τμήματα.

    Για ακόμη μία χρονιά οι υποψήφιοι τα πήγαν καλά στα θεωρητικά μαθήματα, κι έτσι, όπως φαίνεται, φιλολογίες και νομικές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους στα ίδια επίπεδα με επέρυσι.

    [14] Κοινωνία

    Τραγωδίες στην άσφαλτο

    19/8/2008 13:54:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια τετραμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στη Σέριφο, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το μοιραίο συνέβη σε σημείο του δρόμου από τη χώρα στο λιμάνι, όταν για άγνωστη αιτία, ο 42χρονος πατέρας που οδηγούσε, έχασε τον έλεγχο του νοικιασμένου οχήματος τους, με αποτέλεσμα να κάνουν βουτιά θανάτου σε χαράδρα βάθους πέντε μέτρων. Νεκροί ανασύρθηκαν, ο ίδιος, η 36χρονη σύζυγός του, καθώς και τα δύο τους κοριτσάκια, τριών ετών το ένα και 40 ημερών το δεύτερο. Οι αρχές διενεργούν έρευνα για το τραγικό περιστατικό.

    Άλλοι, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός πολλαπλής καραμπόλα στο 198 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος των Θερμοπυλών.

    Ειδικότερα στις 10 το πρωί, ένας άνδρας βουλγαρικής υπηκοότητας, που οδηγούσε με κατεύθυνση από Λαμία προς Αθήνα, επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με άλλο Ι.Χ. που βρισκόταν σε αντίθετη κίνηση.

    Τα δύο αυτοκίνητα μετά την σύγκρουσή τους έπεσαν πάνω και σε τρίτο Ι.Χ. του εκείνη τη στιγμή κινούνταν στην εθνική οδό με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δύο από τους επιβάτες το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Βούλγαρος και ένας ακόμη Έλληνας από την Αθήνα που οδηγούσε το δεύτερο Ι.Χ..

    Για περισσότερο από μία ώρα αστυνομικοί και πυροσβέστες προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν μέσα από τα συντρίμμια των αυτοκινήτων 5 από τους επιβάτες τους που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας από τους οποίους οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    [15] Κοινωνία

    Αιματηρή συμπλοκή στα Μάλια

    19/8/2008 13:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε σοβαρή κατάσταση στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται ένας Ολλανδός τουρίστας 49 ετών που τραυματίστηκε με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα, κατά τη διάρκεια συμπλοκής τα ξημερώματα σε μπαρ ξενοδοχείου των Μαλίων.

    Ο Ολλανδός τουρίστας μαζί με έναν Ιρακινό έπιναν και έκαναν φασαρία στο μπαρ του ξενοδοχείου, όταν δέχθηκαν την παρατήρηση του μπάρμαν αλβανικής καταγωγής.

    Οι δύο τουρίστες επιτέθηκαν στον μπάρμαν και τον χτύπησαν. Το θύμα ζήτησε τη βοήθεια του Έλληνα ιδιοκτήτη, ο οποίος κατέφθασε με έναν φίλο του και ακολούθησε νέα συμπλοκή, στην οποία συμμετείχαν και άλλα άτομα.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία απο την προανάκριση προέκυψε ότι δράστης είναι ο 22χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που συνελήφθη και νοσηλεύεται, ελαφρά τραυματισμένος και φρουρούμενος, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

    [16] Υγεία

    Μειώνει καρκινογόνους όγκους μαστού & ωοθηκών

    Ελπιδοφόρο φάρμακο εναντίον του καρκίνου

    19/8/2008 13:26:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θεαματική θεωρείται από την αυστραλιανή επιστημονική κοινότητα η επίδραση φαρμάκου που μειώνει το μέγεθος των καρκινογόνων όγκων του μαστού και των ωοθηκών ακόμα και κατά 50%.

    Το φάρμακο, οι κλινικές δοκιμές του οποίου έχουν ήδη αρχίσει, έχει οδηγήσει μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου σε "αγώνα δρόμου" προκειμένου να ριχτεί στην αγορά το συντομότερο δυνατόν.

    Η Αυστραλία ήταν από τις πρώτες χώρες του κόσμου που άρχισε τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου και όπως δηλώνουν επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Peter MacCallum της Μελβούρνης, το φάρμακο πολύ πιθανόν σε μερικούς ασθενείς να αντικαταστήσει ακόμα και τη χημειοθεραπεία.

    Το φάρμακο απευθύνεται, κυρίως, σε γυναίκες που φέρουν ανωμαλία στον γενετικό τους κώδικα και αποτελούν το 80% των ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο στο στήθος ή τις ωοθήκες. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η προληπτική του χορήγηση -σε άτομα με τη συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία- θα αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινογόνων όγκων στο 20% των γυναικών, που χωρίς αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναπτύξουν καρκίνο στο στήθος ή τις ωοθήκες.

    Το φάρμακο είναι γνωστό ως αναστολέας τύπου PARP. Κλινικές δοκιμές του γίνονται επί του παρόντος, στην Αυστραλία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

    Τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, που έχουν επενδύσει οικονομικά στις κλινικές δοκιμαστικές εφαρμογές, προσπαθούν να το βγάλουν στην αγορά το συντομότερο δυνατόν.

    [17] Οικονομία

    Στα 112 του αργό & στα 111 το μπρεντ

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    19/8/2008 13:25:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Υποχώρησε, σήμερα, κάτω από τα 112 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς αποδείχθηκαν αβάσιμοι οι φόβοι ότι η τροπική καταιγίδα Φέι, η έκτη καταιγίδα της φετινής περιόδου στον Ατλαντικό, θα έπληττε τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 1,14 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 111,73 δολάρια.

    Στα 111,11 δολάρια υποχώρησε, παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 83 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Επενδυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να ανακάμψουν από την περιοχή των 110 δολαρίων με 111 δολαρίων το βαρέλι, αλλά ότι στην περίπτωση που διασπάσουν προς τα κάτω αυτά τα επίπεδα τότε θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών.

    Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Ρίτσαρντ Φίσερ προέβη χθες στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια με σαφείς επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα.

    [18] Κοινωνία

    Καταγγέλουν εκχώρηση του ΟΣΕ σε ιδιώτες

    Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΣΕ

    19/8/2008 13:15:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τρίωρη συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, στην οδό Αιόλου, πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε προ ημερών ο Υπουργός Μεταφορών.

    Τα στελέχη του ΠΑΜΕ καταγγέλουν οτι το κυβερνητικό σχέδιο αποσκοπεί στην εκχώρηση του ΟΣΕ σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις, περικόπτονται δρομολόγια, ακριβαίνει το κόστος των εισιτηρίων και μειώνεται το προσωπικό με την εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων που εχει εξαγγελθεί. Το ΠΑΜΕ ζητά να παραμείνει αποκλειστικά δημόσιος ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων "για τον λαό και οχι για το κεφάλαιο", όπως τονίσαν χαρακτηριστικά τα στελέχη του.

    [19] Πολιτισμός

    Ανακτήθηκε κλεμμένος Πικάσο

    19/8/2008 13:08:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως επανέκτησε ένα χαρακτικό έργο του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο "Ο Μινώταυρος, οι γυναίκες κι η πηγή" (1933), το οποίο είχε κλαπεί τον περασμένο Ιούνιο από το Μουσείο Εστασάου Πινακοτέκα του Σάο Πάουλο.

    Το χαρακτικό βρέθηκε σε κατοικία σε προάστιο του Σάο Πάουλο και βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση, τονίζεται στο ανακοινωθέν της αστυνομία.

    Το έργο είχε κλαπεί στις 12 Ιουνίου μαζύ με δύο πίνακες βραζιλιάνων καλλιτεχνών, το "Γυναίκες στο παράθυρο" (1962) του Νιτ Καβαλκάντι, και "Ζεύγος" (1919) του Λάσαρ Σεγκάλ, καθώς κι ένα ακόμη χαρακτικό του Πικάσο , το "Ζωγράφος και το μοντέλο του" (1963).

    Στις αρχές Αυγούστου, η αστυνομία είχε ανακαλύψει τους πίνακες σε αρτοπωλείο του Σάο Πάουλο και συνέλαβε τον ιδιοκτήτη του.

    Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η αστυνομία είχε εντοπίσει το άλλο χαρακτικό του Πικάσο (Ο Ζωγράφος και το μοντέλο του) και συνέλαβε έναν ύποπτο ως μέλος της συμμορίας των τριών ατόμων που διέπραξε την κλοπή.

    Η αξία των τεσσάρων έργων που εκλάπησαν από την Πινακοτέκα εκτιμάται στα 630.000 δολάρια, συνολικά, και δεν ήσαν ασφαλισμένα.

    [20] Πολιτική

    Ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών

    19/8/2008 13:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 17:45:20)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών μέσω του τομέα Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος τριτέκνων σε περίπου 141.400 οικογένειες.

    Είναι ένα μέτρο το οποίο στοχεύει, είπε ο Υπουργός, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την επίλυση μέρους του δημογραφικού μας προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις και την αλλαγή τιμών σε φάρμακα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε "όλα αυτά αποτελούν μέρος της θεματολογίας με την οποία ασχολείται το υπουργείο μας και η οποία αφορά και στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και σε μια νέα πολιτική τιμών για το φάρμακο". Για όλα αυτά όμως πρόσθεσε, θα γίνουν ανακοινώσεις τον Οκτώβριο.

    [21] Κόσμος

    Αποφυλακίστηκε ο Γκάρι Γκλίτερ

    19/8/2008 12:12:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Βρετανός Γκάρι Γκλίτερ, ροκ σταρ της δεκαετίας του 70, αποφυλακίσθηκε σήμερα αφού πέρασε δύο χρόνια και εννέα μήνες σε φυλακή του Βιετνάμ για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ανακοίνωσαν ο δικηγόρος του και η διεύθυνση της φυλακής και αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Βρετανία.

    Ο Γκάρι Γκλίτερ, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο 2005 είχε καταδικασθεί τον Μάρτιο 2006 σε φυλάκιση τριών ετών για σεξουαλική κακοποίηση δύο κοριτσιών από το Βιετνάμ ηλικίας 11 και 12 ετών αντίστοιχα. Στη συνέχεια η ποινή του μειώθηκε κατά τρεις μήνες

    [22] Κόσμος

    Βενεζουέλα: Απαλλοτρίωση μεξικανικής βιομηχανίας

    19/8/2008 12:05:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε σήμερα την απαλλοτρίωση των θυγατρικών εταιρειών της μεξικανικής τσιμεντοβιομηχανίας Cemex, ελλείψει συμφωνίας για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της στο Κράτος, όπως προέβλεπε ο νόμος περί εθνικοποιήσεων ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο.

    "Δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνία με τη Cemex και στο επόμενο μέτρο που οφείλουμε να εφαρμόσουμε είναι η απαλλοτρίωση", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ραφαέλ Καρισάλες, εξηγώντας ότι η εταιρεία ζητεί υπερβολικά υψηλή τιμή σε σχέση με την πραγματική αξία των μετοχών.

    Στις αρχές του Απριλίου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αναλάβει τον έλεγχο τουλάχιστον του 60% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών της μεξικανικής τσιμεντοβιομηχανίας Cemex, της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim.

    Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας "από αυτή τη στιγμή "λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία νομικά και οικονομικά μέτρα", εξηγώντας ότι πρόκειται για μια "στρατηγικού χαρακτήρα" απόφαση τονίζοντας ότι οι εταιρείες θα αποζημιωθούν.

    [23] Οικονομία

    Αντιδράσεις για το πλαφόν στα καύσιμα

    19/8/2008 12:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2008 17:58:44)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση πραγματοποιείται στα Χανιά, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Δημήτρη Σκιαδά και του Νομάρχη Χανίων και με το σωματείο των βενζινοπωλών του Νομού, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση και να μην κλείσουν από αύριο τα βενζινάδικα στο Νομό Χανίων.

    Οι πρατηριούχοι σε Χανιά και Ρέθυμνο, αντιδρούν για το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης.

    Οι βενζινοπώλες Ρέθυμνου, όπως είπε στη ΝΕΤ 105.8 ο πρόεδρος τους Ηρακλής Ξυδάκης αποφάσισαν να κλείσουν από σήμερα τα πρατήρια μέχρι να αποσυρθεί το μέτρο.

    Το πλαφόν επιβλήθηκε σε 11 νομούς της νησιωτικής χώρας διότι οι βενζινοπώλες δεν ακολούθησαν την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στα καύσιμα είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κώστας Μουσουρούλης. Επίσης πρόσθεσε πως οι βενζινοπώλες θα πρέπει να δώσουν στοιχεία και για τις εκπτώσεις που λαμβάνουν.

    Έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρο Ζησιμόπουλο, έχει στις 16:00 ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την απογευματινή συνάντηση θα ενημερώσει τον Υπουργό Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, και για το πόρισμα της επιτροπής σχετικά με την αγορά πετρελαιοειδών σε όλα της τα στάδια, από τη διύλιση, την εμπορία σε επίπεδο χονδρικής αλλά και στη λιανική.

    Εν τω μεταξύ, μείωση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κατά περίπου ένα λεπτό, κατέγραψαν οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Η μέση τιμή διαμορφώνεται κάτω από 1,2 ευρώ το λίτρο.

    Διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτωτικές τάσεις: κάτω από τα 112 δολάρια το βαρέλι, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    [24] Αθλητισμός

    Στον τελικό της συγχρονισμένης το ελληνικό ντουέτο

    19/8/2008 13:05:00

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον τελικό της συγχρονισμένης κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων πέρασε το Ελληνικό ντουέτο, Δέσποινα Σολωμού και Ευη Μακρυγιάννη. Στο σημερινό ελεύθερο πρόγραμμα οι πρωταθλήτριές μας κατέλαβαν τη 10η θέση ανάμεσα σε 24 ζευγάρια με 45.584 βαθμούς, ολοκληρώνοντας τους προκριματικούς με 91.418β. Έτσι, έμειναν στην 9η θέση -ισόβαθμες με την Ολλανδία-, που τούς χαρίζει το "εισιτήριο" για τη δωδεκάδα του αυριανού (10.00 ώρα Ελλάδας) τελικού. Η 22χρονη Μακρυγιάννη και η Σολωμού που μόλις χθες... ενηλικιώθηκε (έκλεισε τα 18), ενθουσίασαν τους θεατές που βρέθηκαν στον "Υδάτινο Κύβο", παρουσιάζοντας το πρόγραμμά τους διάρκειας 3 λεπτών και 40 δευτερολέπτων, υπό τους ήχους του "Sing Sing Sing" τού Benny Goodman και του Fire Below. Όσο για την πιο εντυπωσιακή παρουσία των προκριματικών, δεν ήταν άλλη από αυτή των δύο 25χρονων και συνονόματων Ρωσίδων: Αναστασία Νταβιντόβα και Αναστασία Ερμακόβα "χόρεψαν στο νερό" με το σάουντρακ "Inspector Gadget" (ελληνιστί, "Επιθεωρητής Σαϊνης") και άγγιξαν το τέλειο (49.500 βαθμοί με άριστα το 50.000). Με τη διεξαγωγή του ελεύθερου προγράμματος ολοκληρώθηκε ο προκριματικός του ντουέτου της συγχρονισμένης κολύμβησης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Τα πρώτα δώδεκα ζευγάρια στη συνολική κατάταξη (στο άθροισμα των βαθμολογιών του τεχνικού και του ελεύθερου προγράμματος) προκρίθηκαν στον αυριανό τελικό, μεταφέροντας τη βαθμολογία από το τεχνικό μέρος. Τα 12 ζευγάρια του τελικού (σε παρένθεση οι βαθμολογίες σε τεχνικό και ελεύθερο πρόγραμμα): 1. Νταβίντοβα/Ερμάκοβα (Ρωσία) (49.334+49.500) 98.834 βαθμοί 2. Μενγκουάλ/Φουέντες (Ισπανία) (48.834+49.084) 97.918 3. Χαράντα/Σουζούκι (Ιαπωνία) (48.250+48.500) 96.750 4. Τ.Τζιάνγκ/Γ.Τζιάνγκ (Κίνα) (48.084+48.500) 96.584 5. Τζόουνς/Νοτ (ΗΠΑ) (47.750+47.750) 95.500 6. Μπουντρό Γκανιόν/Ράμπλινγκ (Καναδάς) (47.417+47.333) 94.750 7. Αντελίτσι/Λάπι (Ιταλία) (46.834+47.000) 93.834 8. Γιούσκο/Σιντορένκο (Ουκρανία) (46.084+46.334) 92.418 9. Μακρυγιάννη/Σολωμού (ΕΛΛΑΔΑ) (45.834+45.584) 91.418 10. Μπ.Φαν ντερ Φέλντεν/Σ.Φαν ντερ Φέλντεν (45.584+45.834) 91.418 11. Ντρέιφους/Μέεσεμαν Μπακίρ (Γαλλία) (44.750+45.250) 90.000 12. Μπρούνερ/Σνάιντερ (Ελβετία) (44.250+45.000) 89.250

    Τα γενέθλιά της είχε χθες ο Δέσποινα Σολωμού, που έγινε 18 ετών. Βέβαια, ούτε σκέψη για... πάρτι. "Αυτά αύριο! Και εξαρτάται βέβαια από το πώς θα έχουμε πάει στον τελικό. Είμαστε χαρούμενες που το κοινό χόρεψε μαζί μας. Όταν ακούμε το ρυθμικό χειροκρότημα, νιώθουμε υπέροχα. Η ατμόσφαιρα εδώ είναι φανταστική με πολύ κόσμο, έστω κι αν η πισίνα είναι λίγο κρύα", δήλωσε η νεαρή πρωταθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης, μετά την πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παρτενέρ της στο ντουέτο, Ευη Μακρυγιάννη, αναφερόμενη στην παρουσία της ελληνικής ομάδας στο σημερινό ελεύθερο πρόγραμμα, είπε: "Ξέραμε ότι θα ακολουθήσουμε τις κορυφαίες, αφού ακριβώς πριν από εμάς έκαναν πρόγραμμα οι Ρωσίδες Νταβιντόβα και Ερμακόβα. Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει αισθητή διαφορά, γι αυτό κάναμε ό,τι μπορούσαμε να ανεβάσουμε κι εμείς το κοινό. Περιμένουμε τον τελικό με αισιοδοξία, καθώς είμαστε μέσα στον στόχο μας που είναι η οκτάδα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 August 2008 - 16:50:29 UTC