Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόκληση από τα Σκόπια
  • [02] Νύχτες με πανσέληνο
  • [03] Στην τρίτη θέση οι Ελληνίδες
  • [04] Πλαφόν στα καύσιμα

    [01] Πολιτική

    Νέος γύρος επαφών ο Μ. Νίμιτς

    Νέα πρόκληση από τα Σκόπια

    15/8/2008 16:18:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέο γύρο επαφών για το θέμα της ονομασίας θα έχει την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια, ο Μάθιου Νίμιτς, ενώ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις επιμένει πως η επίλυση του προβλήματος δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

    Εν τω μεταξύ σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η γείτονα. Μετά τις επιστολές του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι σχετικά με τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας Τράικο Βελιάνοφσκι, απέστειλε επιστολές αναλόγου περιεχομένου στους προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ, στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών άλλα και σε άλλες μεγάλες χώρες.

    Να προσέλθει με σοβαρότητα στις συνομιλίες, καλεί τη γειτονική χώρα η Αθήνα, ενώ ο Σκοπιανός πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι άσκησε έντονη κριτική στην κίνηση του πρωθυπουργού Νικολα Γκρούεφσκι, που ζήτησε να τεθεί στις διαπραγματεύσεις και ζήτημα αναγνώρισης της αποκαλούμενης "Μακεδονικής" Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    «Επιλύσιμο θέμα»

    Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «είναι επιλύσιμο» δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία των Σκοπίων, η οποία αποτελείτο από το Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάρτιν Πρότουγκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «τρόποι και ιδέες» για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα, τονίζοντας ότι υπάρχουν «αρκετά ζητήματα» μεταξύ των δυο χωρών, αλλά, το «βασικό θέμα» -όπως είπε- «είναι το θέμα της ονομασίας» κι αυτή είναι η εντολή που έχει από το Γ.Γ. με βάση την «ενδιάμεση συμφωνία».

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι υπάρχουν «περίπλοκα θέματα», αλλά, πιστεύει ότι θα λυθούν εφ όσον λυθεί το θέμα της ονομασίας.

    Από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε ότι "στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το βασικό θέμα της ονομασίας, αν και συζητήθηκαν επίσης τα συναφή ζητήματα που τέθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη".

    Ο κ. Νίμιτς σχεδιάζει να ταξιδέψει στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Ειδικά μέτρα" για τους εκδρομείς της ΠΓΔΜ που έρχονται στην Ελλάδα.

    Σε «καψώνι» υποβάλλουν οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, τους επιβάτες τουριστικών λεωφορείων από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι μεταβαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», επικαλούμενη μαρτυρίες επιβατών και τουριστικών πρακτόρων.

    Το εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «Ακτίνες στα σύνορα για τους μη πατριώτες παραθεριστές», αναφέρει ότι οι συνοριακές αρχές της ΠΓΔΜ, βάζουν εμπόδια στους επιβάτες των τουριστικών λεωφορείων από την ΠΓΔΜ με προορισμό την Ελλάδα, κρατώντας τους για πάνω από τρεις ώρες στα σύνορα, σε συνθήκες καλοκαιρινού καύσωνα, ενώ περνούν από ακτίνες τα ίδια τα λεωφορεία.

    Τα «επιλεκτικά» αυτά «μέτρα», όπως γράφει η «Ντνέβνικ» εφαρμόζονται μόνο για τα λεωφορεία από την ΠΓΔΜ, ενώ τα λεωφορεία από τη Σερβία κι από άλλες χώρες, με προορισμό επίσης τα παράλια της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στα σύνορα της ΠΓΔΜ. Το γεγονός αυτό, προκαλεί, σημειώνει το δημοσίευμα, την αγανάκτηση των τουριστών από την ΠΓΔΜ που μεταβαίνουν στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές.

    «Βλέπαμε, πως τα λεωφορεία από τη Σερβία περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα τα σύνορα και κατευθύνονται στην Ελλάδα, ενώ εμάς μας ανάγκασαν να κατεβούμε από το λεωφορείο, το οποίο το πέρασαν από έλεγχο με ακτίνες και μας υπέβαλαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Όλα αυτά, υπό θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με μικρά παιδιά, ακόμη και με μωρά. Όταν ρωτήσαμε τους αρμόδιους γιατί τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται μόνο προς τους "Μακεδόνες" τουρίστες, μας απάντησαν ότι έχουν τέτοια διαταγή και ότι τα παράπονά μας να τα υποβάλουμε αν θέλουμε στην κυβέρνηση της χώρας μας», λέει ένα ανδρόγυνο από την πόλη Κρίβα Παλάνκα, το οποίο μαζί με τα δύο του παιδιά ξεκίνησε για διακοπές στην Ελλάδα και έτυχε τέτοιας συμπεριφοράς στα σύνορα της ΠΓΔΜ.

    Προσθέτουν ότι επέλεξαν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα λόγω της κοντινής απόστασης και των σχετικά προσιτών τιμών.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τη χώρα μας ή ότι εγκρίνουμε την πολιτική της Ελλάδας προς τη "Μακεδονία". Όμως, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς στους πολίτες της και να εφαρμόζει αυτού του είδους τις διακρίσεις. Η ίδια η χώρα μας, μας υποτιμά και φέρεται απέναντι μας σαν να είμαστε προδότες, μόνον και μόνο επειδή αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα», σημειώνει το ίδιο ανδρόγυνο.

    Ανάλογα παράπονα, εκφράζουν και τουριστικοί πράκτορες από την ΠΓΔΜ και επιβεβαιώνουν ότι τα «μέτρα» αυτά ισχύουν μόνο για λεωφορεία από την ΠΓΔΜ με προορισμό την Ελλάδα.

    «Όταν αντιδράσαμε στα σύνορα, ο υπάλληλος μας έδειξε μία διαταγή από τη διοίκηση ότι όλα τα "μακεδονικά" λεωφορεία, τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την είσοδο στη χώρα, πρέπει να περνούν απαραίτητα από έλεγχο με ακτίνες. Αυτό είναι παράλογο, διότι αν έχουν υποψίες ότι κάνουμε λαθρεμπόριο, τότε τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται μόνο κατά την είσοδο στη χώρα και το μέτρο αυτό να ισχύει για όλα τα λεωφορεία και όχι μόνο για τα μακεδονικά», αναφέρει στη «Νντέβνικ» υπάλληλος γνωστού τουριστικού γραφείου από τα Σκόπια.

    Ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων από την ΠΓΔΜ, σημειώνουν, όπως γράφει η «Νντέβνικ», ότι στο τέλος ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στην Ελλάδα για διακοπές, εξ αιτίας των προβλημάτων που ορθώνει η ίδια η χώρα τους. Προσθέτουν ότι οι συνοριακές αρχές της Ελλάδας, τους συμπεριφέρονται άψογα και δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε τουρίστες από την ΠΓΔΜ και τουρίστες από άλλες χώρες.

    «Κάποιος υπουργός μπορεί με ευκολία να λέει ότι δεν θα πάει για διακοπές στην Ελλάδα και ότι θα επιλέξει να πάει στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στο Λονδίνο και οπουδήποτε αλλού επιθυμεί. Όμως, δεν σκέφτονται καθόλου ότι οι περισσότεροι πολίτες μας δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους τέτοιες πολυτέλειες;» αναρωτιούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων από την ΠΓΔΜ και προσθέτουν ότι η Ελλάδα είναι κοντινή χώρα, προσφέρει θάλασσα και καλές συνθήκες για διακοπές.

    [02] Πολιτισμός

    70 αρχαιολογικοί χώροι

    Νύχτες με πανσέληνο

    15/8/2008 17:17:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αρχαία ελληνικά μνημεία λουσμένα στο φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου θα «ξενυχτήσουν» παρέα με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, αποτελώντας έτσι ένα ιδανικό τοπίο για τους απανταχού ρομαντικούς που θέλουν να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι.

    Εφέτος, για τον λόγω αυτόν, η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, αφού 70 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό από τις 7 το απόγευμα έως τη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης το Σάββατο 16 Αυγούστου θα παραβρεθεί στο Φρούριο της Πύλου στο Νομό Μεσσηνίας, προκειμένου να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, για να απολαύσει το κοινό την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

    Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού δόθηκε το ποσό των 250.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση σειράς εκδηλώσεων σε 70 Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία, που θα παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ σε 40 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

    Η Ακρόπολη ίσως αποτελεί τον πιο μαγευτικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Ωστόσο, όσοι προσέλθουν, σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε το ΥΠΠΟ, θα πρέπει να ξέρουν ότι απαγορεύεται η είσοδος στον ιερό βράχο με φαγητά, ποτά και μουσικά όργανα.

    Λόγω του χαμηλού φωτισμού, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύουν οι επισκέπτες στην πρόσβαση στον Ιερό Βράχο, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο, λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους και της ύπαρξης ικριωμάτων.

    Δεν θα λειτουργήσει ο ανελκυστήρας των ΑΜΕΑ για λόγους ασφαλείας λόγω της έλλειψης φωτισμού στον βόρειο περίπατο και στις διαδρομές των ΑΜΕΑ, δεδομένου ότι ο φωτισμός των μνημείων τη νύχτα της Πανσελήνου θα είναι υποτυπώδης.

    Παράλληλα, σε αρκετούς από αυτούς τους χώρους έχουν προγραμματιστεί μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος για τη νύχτα της πανσέληνου.

    Η φεγγαράδα σε περίπου 40 αρχαιολογικούς χώρους θα διανθιστεί με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα. Τζαζ στο βυζαντινό μουσείο της Θεσσαλονίκης, ροκ στο μεσαιωνικό κάστρο της Άρτας και της Ναυπάκτου, συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα στον αρχαιολογικό χώρο Καμίρου της Ρόδου, βυζαντινή και κλασική μουσική, αλλά και μιούζικαλ στο κάστρο της Πύλου και συναυλία με τη Νένα Βενετσάνου στον αρχαιολογικό χώρο Απτέρα στην Κρήτη.

    Κατάλογος των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μνημείων

    Συγκεκριμένα ανοιχτοί μέχρι θα παραμείνουν οι εξής αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις: [Α/Α-ΝΟΜΟΣ / ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΜΝΗΜΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ / ΕΚΔΗΛΩΣΗ]

    ΘΡΑΚΗ 1 Έβρου ΙΘ ΕΠΚΑ Ιερό Μεγάλων Θεών - Σαμοθράκη Μουσική Εκδήλωση "Βραδιά με κιθάρα και πιάνο" με τους Κ. Βουγιούκα - Θ. Τζοβανάκη 2 Έβρου ΙΘ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης 3 Έβρου ΙΘ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 4 Σερρών ΚΗ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Αμφίπολης Κοντσέρτο λυρικού τραγουδιού με Π. Μυρωνίδου - Μ. Σκαπέτη 5 Δράμας ΙΗ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Καλής Βρύσης "ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΗΔΩΝΙΔΑ ΓΗ" 6 Θεσσαλονίκης ΙΣΤ ΕΠΚΑ - ΑΜΘ Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης Μουσικοθεατρική παράσταση με το δεκαμελές σύνολο No Knock Entry 7 Θεσσαλονίκης Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Βραδιά Τζαζ Μουσικής από τους "NASA Funk" στο Αίθριο του Μουσείου 8 Χαλκιδικής 10η ΕΒΑ Πύργος Ουρανούπολης Μουσική εκδήλωση "Σταυρός του Νότου" 9 Πέλλας ΙΖ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Έδεσσας Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα Μεσογειακά Ηχοχρώματα 10 Ημαθίας 11η ΕΒΑ Αύλειος Χώρος Ι.Ν. Αναστάσεως του Χριστού στη Βέροια Συναυλία βυζαντινής μουσικής με το συγκρότημα "Εν Χορδαίς" 11 Ημαθίας ΙΖ ΕΠΚΑ Βεργίνα Συναυλία του συνθέτη Γ. Καζαντζή 12 Πιερίας ΚΖ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Δίου Συναυλία από τη χορωδία και την ορχήστρα του Δήμου Δίου 13 Φλώρινα ΚΘ ΕΠΚΑ Ελληνιστική Πόλη Φλώρινας 14 Καστοριάς 16η ΕΒΑ Ι. Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης Ομιλία σχετικά με το μνημείο και συναυλία κλασικής μουσικής

    ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΠΤΑΝΗΣΑ 15 Ιωαννίνων ΙΒ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης Μουσική παράσταση με Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico 16 Ιωαννίνων 8η ΕΒΑ Κάστρο Ιωαννίνων (Ίτς Καλέ) 17 Άρτας 18η ΕΒΑ Μεσαιωνικό Κάστρο Άρτας Συναυλία με τους "Blues Wire" 18 Πρέβεζα ΛΓ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης - Στάδιο Συναυλία των Μελίνα Ασλανίδου - Ραλλία Χρηστίδου 19 Πρέβεζα ΛΓ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης - Βασιλική Α 20 Πρέβεζα ΛΓ ΕΠΚΑ Νεκρομαντείο 21 Κέρκυρας 21η ΕΒΑ Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας 22 Λευκάδας 22η ΕΒΑ Φρούριο Αγ. Μαύρας Λευκάδας

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ 23 Τρικάλων 19η ΕΒΑ Βυζαντινό κάστρο πόλεως Τρικάλων 24 Τρικάλων 19η ΕΒΑ Αρχαιολογικός χώρος Μετεώρων 25 Τρικάλων 19η ΕΒΑ Τοξωτή γέφυρα Πύλης Τρικάλων 26 Μαγνησίας ΙΓ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου 27 Μαγνησίας ΙΓ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού 28 Μαγνησίας ΙΓ ΕΠΚΑ Ασκληπιείο Σκοπέλου Ρεμπέτικη βραδιά 29 Καρδίτσας ΛΔ ΕΠΚΑ Αρχαϊκός ναός Απόλλωνα Μοσχάτου Αφιέρωμα στη Μ. Κάλλας, Κουαρτέτο - με σοπράνο Ε. Γκιζέλι - Γ. Γιοβανόβιτς

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΒΟΙΑ 30 Αττικής Α ΕΠΚΑ Ακρόπολη 31 Αττικής Β ΕΠΚΑ Σούνιο Συναυλία από το Μουσικό Σχήμα, Π. Παπαϊωάννου, Ν. Λιάτσου, Α. Παπανικολάου) 32 Αττικής Γ ΕΠΚΑ Ολυμπιείο Συναυλία από τους Γ. Κασέττα & The Funk Wizards 33 Αττικής ΕΑΜ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Συναυλία κλασικής και έντεχνης μουσικής με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΙΟ 34 Αττικής Νομισματικό Μουσείο Νομισματικό Μουσείο (Ιλίου Μελάθρον) Συναυλία "Ένα πιάνο στο φεγγάρι" με τον Ηρ. Πασχαλίδη 35 Βοιωτίας Θ ΕΠΚΑ Μουσείο Σχηματαρίου 36 Φθιώτιδας ΙΔ ΕΠΚΑ Κάστρο Λαμίας 37 Φθιώτιδας ΙΔ ΕΠΚΑ Ακρόπολη Πρόερνας "Προμηθέας Δεσμώτης" από ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης 38 Φθιώτιδας 24η ΕΒΑ Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης Συναυλία Συνόλου Παλαιάς Μουσικής "Κέλσος" 39 Αιτωλοακαρνανίας 22η ΕΒΑ Φρούριο Αντιρρίου 40 Αιτωλοακαρνανίας 22η ΕΒΑ Φρούριο Ναυπάκτου Μιχάλης Άνθης, Rock Μπαλλάντες 41 Εύβοιας ΙΑ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας Βραδιά έντεχνου ελληνικού και ξένου τραγουδιού 42 Εύβοιας ΙΑ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου Συναυλία με το κουαρτέτο σαξοφώνων ΑΚΡΟΑΜΑ

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 43 Κορινθίας ΛΖ΄ ΕΠΚΑ Αρχαία Κόρινθος Συναυλία κλασικής μουσικής με το "Trio Tritonous" Ensemle 44 Κορινθίας ΛΖ΄ ΕΠΚΑ Αρχαία Νεμέα Συναυλία κλασικής μουσικής με το "Acies Quartet" Ensemble 45 Κορινθίας ΛΖ΄ ΕΠΚΑ Αρχαία Σικυώνα Συναυλία κλασικής μουσικής με το "Art of Brass" Ensemble 46 Αργολίδας 25η ΕΒΑ Κάστρο Παλαμηδίου Συναυλία με τους "Χαΐνηδες" 47 Αργολίδας Δ ΕΠΚΑ Μυκήνες 48 Αρκαδίας ΛΘ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης 49 Λακωνίας 5η ΕΒΑ Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά 50 Λακωνίας Ε ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Ορθίας Αρτέμιδος Συναυλία με το μουσικό σχήμα Χρήστου Τσιαμούλη 51 Ηλείας Ζ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας Συναυλία "με τραγούδια του Φεγγαριού και άλλα" με τους Δ. Σταυριανό, Σ. Καρβουνά, Ι. Κωστάντζο 52 Μεσσηνίας ΛΗ ΕΠΚΑ Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας Μουσική εκδήλωση με έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών στον χώρο στάθμευσης του Μουσείου 53 Μεσσηνίας 26η ΕΒΑ και ΕΝΑΛΙΩΝ Φρούριο Πύλου Ελλαδογραφία. Σάτιρα - Μιούζικαλ από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας 54 Αττικής 1η ΕΒΑ Κάστρο Χώρας Κυθήρων "Κηθυραϊκές Μελωδίες"

    ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 55 Λέσβου (Λέσβος) Κ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Μέσων 56 Χίου (Χίος) Κ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Εμποριού 57 Λέσβου (Λήμνος) Κ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης 58 Λέσβου (Λέσβος) 14η ΕΒΑ Κάστρο Μήθυμνας 1η θερινή συνάντηση πολιτισμού "Λεβιακός λόγος και τέχνες χθες και σήμερα"

    ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 59 Κυκλάδων ΚΑ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός χώρος Υρίων Νάξου 60 Κυκλάδων ΚΑ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων Τήνου 61 Κυκλάδων ΚΑ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου 62 Κυκλάδων ΚΑ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου Σάμου Συναυλία με τους Ν. Μαυρουδή, Α. Μουτσάτσου, Π. Μάργαρη. 63 Κυκλάδων ΚΑ ΕΠΚΑ Μουσείο Προϊστορικής Θήρας 64 Δωδεκανήσων ΚΒ ΕΠΚΑ και 4η ΕΒΑ Μουσείο Σύμης Μουσική παράσταση "Ταξίδι στην Ελλάδα" με την Καίτη Κουλλιά 65 Δωδεκανήσων ΚΒ ΕΠΚΑ και 4η ΕΒΑ Μουσείο Αστυπάλαιας 66 Δωδεκανήσων ΚΒ ΕΠΚΑ και 4η ΕΒΑ Αρχαιολογικός Χώρος Καμίρου Συναυλία με τον Κ. Μακεδόνα 67 Δωδεκανήσων ΚΒ ΕΠΚΑ και 4η ΕΒΑ Ακρόπολη Ρόδου

    ΚΡΗΤΗ 68 Λασιθίου ΚΔ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Λατούς Μουσική εκδήλωση με τον "Λύραυλο" και χορευτικό δρώμενο 69 Ηρακλείου ΚΔ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων 70 Χανίων ΚΕ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας Μουσική εκδήλωση με τη Ν. Βενετσάνου.

    [03] Αθλητισμός

    Στην τρίτη θέση οι Ελληνίδες

    15/8/2008 16:53:00

    Στο κυνήγι ενός μεταλλίου στην κατηγορία Yngling, η οποία ολοκληρώνεται το Σάββατο, παραμένουν οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Το ελληνικό πλήρωμα μετά την 8η ιστιοδρομία βρίσκεται στην 3η θέση της γενικής κατάταξης με 42 βαθμούς ποινής. Στη 13η θέση στα Laser ο Βαγγέλης Χειμώνας βρίσκεται στη 18η θέση Laser Radial η Ευτυχία Μαντζαράκη. Στα RS:X ο Νίκος Κακλαμανάκης βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 31 βαθμούς ποινής, ενώ η Αντωνία Φράι στην 18η θέση. Στην 8η θέση των 470 ανδρών βρίσκονται οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλο. Στην 15η θέση στα Finn παρέμεινε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου. Μετά την 1η ιστιοδρομία των Tornado οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης βρίσκονται στη 2η θέση με 2 βαθμούς ποινής.

    Yngling

    1. Μ. Βρετανία 22 2. Ολλανδία 23 3. ΕΛΛΑΔΑ 42 4. ΗΠΑ 43 5. Γαλλία 46 6. Ρωσία 46 7. Κίνα 47 8. Αυστραλία 49

    Laser

    1. Πολ Γκούντισον (Μ. Βρετανία) 33 2. Ρασμους Μίργκρεν (Σουηδία) 33 3. Ιγκόρ Λισοβένκο (Ρωσία) 37 4. Ζαν Μπαρίστ Μπερνάζ (Γαλλία) 41 5. Γκουστάβο Λίμα (Πορτογαλία) 43 6. Βασίλι Ζμπόγκαρ (Σλοβενία) 48 7. Κρίστιαν Ρουθ (Νορβηγία) 48 8. Ντιέγκο Ρομέρο (Ιταλία) 50 ... 13. Βαγγέλης Χειμώνας (ΕΛΑΛΔΑ) 63

    Laser Radial

    1. Αννα Τάνικλιφ (ΗΠΑ) 20 2. Γκιντάρε Βολουνγκεβισιούτε (Λιθουανία) 25 3. Ματέια Πετρονίεβιτς (Κροατία) 26 4. Τζο Αλεχ (Νέα Ζηλανδία) 30 5. Σαρά Στεϊέρ (Γαλλία) 36 6. Εβι Βαν Άκερ (Βέλγιο) 37 7. Λιλιά Ξου (Κίνα) 43 8. Σάρα Μπλανκ (Αυστραλία) 43 ... 18. Ευτυχία Μαντζαράκη (ΕΛΛΑΔΑ) 64

    RS:X ανδρών

    1. Σαχάρ Ζουμπάρι (Ισραήλ) 8 2. Κινγκ Γιν Τσαν (Χονγκ Κονγκ) 14 3. Νικ Ντέμπσεϊ (Μ. Βρετανία) 15 4. Τομ Ασλεϊ (Νέα Ζηλανδία) 17 5. Ζιλιέν Μποντέμπς (Γαλλία) 20 6. Αϊσέν Βανγκ (Κίνα) 21 7. Μαξίμ Ομπερέμκο (Ουκρανία) 29 8. Νίκος Κακλαμανάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 31

    RS:X γυναικών 1. Γιαν Γιν (Κίνα) 6 2. Τζέσικα Κρισπ (Αυστραλία) 10 3. Μαρίνα Αλαμπάου (Ισπανία) 15 4. Αλεσάντρα Σενσίνι (Ιταλία) 16 5. Μπριόνι Σόου (Μ. Βρετανία) 24 6. Μπάρμπαρα Κένταλ (Νέα Ζηλανδία) 25 7. Γιανίκε Στάλστρουμ (Νορβηγία) 31 8. Ολια Μάσλιβετς (Ουκρανία) 33 18. Αντωνία Φράι (ΕΛΛΑΔΑ) 56

    470 ανδρών 1. Βίλμοντ/Πέιτς (Αυστραλία) 22 2. Σαρμπονιέ/Μποσέ (Γαλλία) 27 3. Μαρίνιο/Νούνιες (Πορτογαλία) 43 4. Ρότζερς/Γκλάνφιλντ (Μ. Βρετανία) 44 5. Ζαντονά/Τράνι (Ιταλία) 49 6. Σβ. Κόστερ/Κ. Κόστερ (Ολλανδία) 50 7. Μπαρέιρος/Σαρμιέντο (Ισπανία) 51 8. Κοσματόπουλος/Παπαδόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 52

    Finn 1. Μπεν Άινσλι (Μ. Βρετανία) 21 2. Ζαχ Ράιλι (ΗΠΑ) 33 3. Ντάνιελ Μπίργκμαρκ (Σουηδία) 44 4. Γκιγιόμ Φλοράν (Γαλλία) 50 5. Κρίστοφερ Κουκ (Καναδάς) 51 6. Γκάσπαρ Βίντσεκ (Σλοβενία) 52 7. Ιβάν Κλιάκοβιτς-Γκάσπιτς (Κροατία) 58 8. Γιόνας Χουγκ-Κρίστενσεν (Δανία) 66 15. Αιμίλιος Παπαθανασίου (ΕΛΛΑΔΑ) 101 Tornado

    1. Ετσαβάρι/Παθ (Ισπανία) 1 β.π. 2. Πασχαλίδης/Τριγκώνης (ΕΛΛΑΔΑ) 2 3. Μπουθ/Νιουβενχούις (Ολλανδία) 3 4. Καλίντσεφ/Σαφράνιουκ (Ουκρανία) 4 5. Μπάντοκ/Ασμπι (Αυστραλία) 5 6. ΜακΜίλαν/Χόουντεν (Μ. Βρετανία) 6 7. Ρεβίλ/Εσπανιόν (Γαλλία) 7 8. Γιόχανσον/Στιτλ (Καναδάς) 8

    [04] Οικονομία

    Αντιδρούν και απειθαρχούν οι βενζινοπώλες

    Πλαφόν στα καύσιμα

    15/8/2008 16:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2008 18:10:58)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε 11 νησιωτικές περιοχές, έως το τέλος Αυγούστου, αποφάσισε η κυβέρνηση, με στόχο την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

    Πάντως, οι βενζινοπώλες δεν φαίνεται να συμμορφώθηκαν, αφού σε κανένα πρατήριο η βενζίνη δεν πωλείται κάτω από 1 ευρώ και 257 λεπτά το λίτρο, όπως έχει καθοριστεί η ανώτατη τιμή.

    Στύλωσαν τα πόδια οι πρατηριούχοι της Κρήτης που επιμένουν να πωλούν την αμόλυβδη με καπέλο από 5 έως και 10 λεπτά το λίτρο, επί της ανώτατης τιμής που ορίζει η υπουργική απόφαση.

    Με κινητοποιήσεις απειλούν οι βενζινοπώλες σε Μυτιλήνη και Κρήτη, ζητώντας την επιβολή πλαφόν και στη χονδρική και στα διυλιστήρια.

    Βεβαίως, βαρύς προβλέπεται ο πέλεκυς για τους παραβάτες, αφού το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στο 2% επί του τζίρου της επιχείρησης.

    Όμως, οι βενζινοπώλες προειδοποιούν με λουκέτο, αν το υπουργείο ανάπτυξης επιστρατεύσει τα πρόστιμα στους παραβάτες της υπουργικής απόφασης!

    Μάλιστα, οι πρατηριούχοι ζητούν πρώτα να μειώσουν τα κέρδη τους οι εταιρείες, αφού στα Χάνια με το κόστος προμήθειας να φθάνει το 1,244 /λ μαζί με το ΦΠΑ και με περιθώριο κέρδους για τους ίδιους μόλις 4,5%, η τιμή στην αντλία φθάνει το 1,278 /λ, δηλαδή, 3 λεπτά πλέον του πλαφόν, για να μην πέσουν έξω.

    Πάντως, οι τιμοληψίες του υπουργείου ανάπτυξης φωτογραφίζουν τιμές φωτιά που υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος μεταφορικών.

    Έτσι, εκτός από τα έξοδα των διακοπών, τις τσέπες των εκδρομέων του 15Αυγουστου θα αδειάσουν και οι κερδοσκόποι που εκτοξεύουν το αντίτιμο των καυσίμων.

    Ένας οδηγός στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι πλήρωνε καπέλο έως και 7,6 το γέμισμα πριν το πλαφόν, αλλά και οι αποκλίσεις στην μέση τιμή πώλησης των 11 νομών ήταν από 6 έως και 10 λεπτά το λίτρο.

    Αν, λοιπόν, όσοι επιστρέφουν μείνουν από καύσιμα λίγο πριν πάρουν το πλοίο θα πληρώσουν το γέμισμα του ρεζερβουάρ τους έως και 5 ευρώ ακριβότερα.

    Με τις νέες τιμοληψίες του υπουργείου ανάπτυξης την Δευτέρα θα επανακαθορισθεί το πλαφόν με βάσει την μέση τιμή πώλησης στην Αττική συν το κόστος των μεταφορικών.

    Η υιοθέτηση του μέτρου της επιβολής πλαφόν, λίγο πριν το τέλος των διακοπών, δείχνει το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για εμπαιγμό.

    Ο Συνασπισμός παρατηρεί ότι το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό και θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα εμπορίας των καυσίμων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 August 2008 - 16:49:45 UTC