Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φλέγεται ο Καύκασος
  • [02] Ολυμπιακοί: Οι ελληνικές συμμετοχές
  • [03] Violence Growing in Caucasus
  • [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    [01] Κόσμος

    Αλληλοκατηγορίες για εθνοκάθαρση

    Φλέγεται ο Καύκασος

    9/8/2008 20:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/8/2008 21:35:56)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι φλόγες του πολέμου τυλίγουν τη Νότια Οσετία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την εύφλεκτη περιοχή του Καυκάσου αν δεν αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας. Η σύρραξη Ρωσίας και Γεωργίας έχει κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 1700 ανθρώπους, σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, που υποστηρίζει ότι έχει υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσινχβάλι, κάτι που η Γεωργία το διαψεύδει. Ανθρωπιστικό δράμα ξεδιπλώνεται στην εμπόλεμη ζώνη με εκατέρωθεν κατηγορίες για εθνοκάθαρση ενώ διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου. Το δίκτυο ύδρευσης, οι υποδομές και το νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τσινχβάλι έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς ενώ το δρόμο της προσφυγιάς έχουν πάρει χιλιάδες άμαχοι. Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και σεβασμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Πρωτοβουλίες έχουν πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα συγκληθεί σήμερα νέα άτυπη σύνοδος αλλά και το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.

    Διεθνείς πρωτοβουλίες

    Μιλώντας σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι η χώρα του είναι "έτοιμη" για μια εκεχειρία αν η Ρωσία θέσει τέρμα στους βομβαρδισμούς της. "Είμαστε έτοιμοι για άμεση εκεχειρία αν η άλλη πλευρά σταματήσει τα πυρά και τους βομβαρδισμούς. Είναι σαφές πλέον ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία και αποδέσμευση των δυνάμεων", υπογράμμισε. Ο Σαακασβίλι εκτίμησε ότι "θα πρέπει να υπάρξει διεθνοποίηση" της διαδικασίας αυτής, "ίσως μια μεσολάβηση και προστασία των αμάχων". "Τώρα οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο", τόνισε ο Σαακασβίλι και πρόσθεσε ότι η μικρή δημοκρατία εξακολουθεί να υφίσταται τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. "Είναι ένα έγκλημα πολέμου", υπογράμμισε.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν φτάνοντας σήμερα, προερχόμενος από το Πεκίνο, στο Βλαντικαβκάζ, πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας, γειτονική προς την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, κατήγγειλε την "εγκληματική πολιτική, της γεωργιανής ηγεσίας, και χαρακτήρισε "νόμιμη" τη δράση της Ρωσίας στη Νότια Οσετία, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Ο Πούτιν μιλώντας στο Βλαντικαβκάζ σημείωσε ότι η ένοπλη σύγκρουση στην νότια Οσετία έχει προκαλέσει "δεκάδες νεκρούς" και "εκατοντάδες τραυματίες".

    Πολεμική σύρραξη Ρωσίας και Γεωργίας με έπαθλο τη Νότια Οσετία. Αιματηρές μάχες και ρωσικοί βομβαρδισμοί γεωργιανών στόχων με περισσότερους από 1700 νεκρούς.

    Μιλώντας σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι η χώρα του είναι "έτοιμη" για μια εκεχειρία αν η Ρωσία θέσει τέρμα στους βομβαρδισμούς της. "Είμαστε έτοιμοι για άμεση εκεχειρία αν η άλλη πλευρά σταματήσει τα πυρά και τους βομβαρδισμούς. Είναι σαφές πλέον ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία και αποδέσμευση των δυνάμεων", υπογράμμισε. Ο Σαακασβίλι εκτίμησε ότι "θα πρέπει να υπάρξει διεθνοποίηση" της διαδικασίας αυτής, "ίσως μια μεσολάβηση και προστασία των αμάχων". "Τώρα οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο", τόνισε ο Σαακασβίλι και πρόσθεσε ότι η μικρή δημοκρατία εξακολουθεί να υφίσταται τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. "Είναι ένα έγκλημα πολέμου", υπογράμμισε.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Σαακασβίλι δήλωσε ότι οι γεωργιανές δυνάμεις "απώθησαν" σήμερα την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα φαράγγια του Κοντόρι, στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας. "Σε ότι αφορά την Αμπχαζία, έγιναν πολλές προσπάθειες επίθεσης στα φαράγγια του Κοντόρι. Όλες οι επιθέσεις αυτές απωθήθηκαν", διαβεβαίωσε ο Σαακασβίλι στην συνάντηση που είχε με Γεωργιανούς βουλευτές , και η οποία μεταδόθηκε απ ευθείας από την τηλεόραση.

    Αργότερα η Προεδρία της Αμπχαζίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις συνεχίζονται στο ανώτερο σημείο των φαραγγιών του Κοντόρι.

    "Πυρά της αεροπορίας και του πυροβολικού έχουν ως στόχο αυτό το τμήμα των φαραγγιών", δήλωσε στο Ιντερφαξ ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι ο στρατός της Αμπχαζίας δεν έχει ακόμη μπει στη ζώνη αυτή. "Η τρέχουσα φάση της επιχείρησης δεν προβλέπει άμεση συμμετοχή", των αμπχαζιανών χερσαίων δυνάμεων "στις μάχες", εξήγησε.

    Η Γεωργία επιβεβαίωσε σήμερα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλου εύρους" πραγματοποιήθηκε στα φαράγγια του Κοντόρι, κατηγορώντας την ρωσική αεροπορία ότι "επιτέθηκε".

    Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ επανέλαβε την έκκληση του για άμεσες διαπραγματεύσεις για να σταματήσουν οι μάχες ανάμεσα σε Ρώσους και Γεωργιανούς, υπό τον όρο ότι θα βασίζονται στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ, γι αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και ο γενικός του γραμματέας Γιαπ ντε Χοοπ Σέφερ συνεχίζει να πιστεύει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει αμέσως να θέσουν τέρμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε η εκπρόσωπος από το γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    "Οι διαπραγματεύσεις στις οποίες καλούμε, όπως και άλλες, θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας ", τόνισε η ίδια πηγή.

    Εξάλλου νέα άτυπη σύνοδο θα πραγματοποιήσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία που θα καλεί σε εκεχειρία στη Νότια Οσετία, ανάμεσα στη Ρωσία και την Γεωργία, δήλωσε ένας Βέλγος διπλωμάτης

    "Θα υπάρξουν άτυπες διαβουλεύσεις στις 21.30 ώρα Ελλάδας σήμερα σχετικά με την κατάσταση στην Γεωργία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέτερ Βαν Κεμσέκε, εκπρόσωπος του πρεσβευτή του Βελγίου στον ΟΗΕ, Γιάν Γκράουλς, που ασκεί το μήνα αυτό την προεδρία του Σώματος.

    Πρωτοβουλία έρχεται όμως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία που προεδρεύει της ΕΕ, αποδέχτηκε την πρόταση της Πολωνίας να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. για την Γεωργία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

    Σε επιφυλακή το ελληνικό ΥΠΕΞ

    Σε επιφυλακή βρίσκεται το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τους Έλληνες ομογενείς στη Γεωργία. Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στον Καύκασο και βρίσκεται σε επαφή με τους Έλληνες ομογενείς στην περιοχή. Η επικοινωνία γίνεται μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, καθώς και των οργανώσεων Ελλήνων ομογενών. Κατόπιν οδηγιών της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ενεργοποιήθηκε προληπτικά το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών στη Γεωργία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Για την ενημέρωση του κοινού ενεργοποιείται από σήμερα στις 21:00 Ειδικό Τηλεφωνικό Κέντρο στα τηλέφωνα 210-3681212 και 210-3681730.

    Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων και εφόσον παραστεί ανάγκη προβλέπεται επίσης η ενεργοποίηση, στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας, ειδικού τηλεφωνικού κέντρου για την αποκλειστική ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, των ΜΜΕ και των ανταποκριτών ξένου τύπου, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Αθλητισμός

    Ολυμπιακοί: Οι ελληνικές συμμετοχές

    9/8/2008 20:35:00

    Δεκατέσσερις Έλληνες αθλητές και αθλήτριες αγωνίστηκαν σήμερα στην πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών αγώνων, και οχτώ από αυτούς κατάφεραν να προκριθούν για τη συνέχεια. Νίκη-πρόκριση στους "16" της κατηγορίας των 75 κιλών, πέτυχε ο πυγμάχος Γιώργος Γαζής. Στον επόμενο γύρο του απλού σκιφ στην κωπηλασία πέρασε ο Γιάννης Χρήστου, ο οποίος κατέλαβε τη 3η θέση στα προκριματικά.

    Στην ιστιοπλοϊα, στην 12η θέση της γενικής κατάταξης των σκαφών τύπου "Ανγκλινγκ" βρίσκονται οι Σοφία Μπεκατώρου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου, ενώ την 13η θέση καταλαμβάνει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στα σκάφη τύπου ΦΙΝΝ.

    Στο ατομικό της τοξοβολίας συνεχίζουν η Ελπίδα Ρωμάντζη και η Ευαγγελία Ψάρρα, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα την 49η και 50η θέση στα προκριματικά.

    Στην κολύμβηση, αποκλείστηκαν οι Βασίλης Δεμέτης, Ρωμανός Αλυφαντής, ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Ειρήνη Καβαρνού,

    Απογοητευτικός ο Βλάσης Μάρας. Ο πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής κατέκτησε την 60η θέση στο μονόζυγο με 13.975 βαθμούς και την 35η στο άλμα με 15.525.

    Την Κυριακή, πάντως, έχουμε σπουδαία... ποδαρικά. Πρώτη και καλύτερη, η εθνική ομάδα του μπάσκετ που στις 09.30 αντιμετωπίζει την Ισπανία, στην "επανάληψη" του τελικού του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2006. Αρκεί βέβαια η κατάληξη να είναι η... αντίθετη! Επίσης, πρεμιέρα έχει και η εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών, μόνιμα παρούσα σε Ολυμπιακές διοργανώσεις, και αντίπαλός της είναι η Αυστραλία (09.00).

    Ελπίδες έχει η ελληνική κωπηλασία στα διπλά σκιφ ανδρών και γυναικών. Ο Βασίλης Πολύμερος κι η σύζυγός του, Χρύσα Μπισκιτζή έχουν ως "παρτενέρ" τον Δημήτρη Μούγιο και την Αλεξάνδρα Τσιάβου αντίστοιχα. Κοινός στόχος είναι η κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων στις προκριματικές σειρές ώστε να περάσουν στους ημιτελικούς, Υπάρχει, πάντως, και το... καταφύγιο του ρεπεσάζ για τους τρίτους και τους τέσσερις καλύτερους χρόνους,

    Στο τζούντο, ο Ταριέλ Ζιντιρίδης αρχίζει την προσπάθειά του στην κατηγορία -66κ. με αντίπαλο τον Αμερικανό Τακάτα. Στο τένις η Λένα Δανιηλίδου και η Αννα Γερασίμου έχουν δύσκολο έργο, καθώς αντιμετωπίζουν τις Ελβετίδες Γκαλιάρντι, Σνάιντερ.

    Αύριο μπαίνουν στο τουρνουά μπιτς βόλεϊ, η Βάσω Καραντάσιου και τη Βίκυ Αρβανίτη, που πρέπει να νικήσουν οπωσδήποτε τις αδελφές Σβάιγκερ από την Αυστρία, για να ελπίζουν σε πρόκριση. Αντίθετα, οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη χρειάζονται ένα μικρό θαύμα για να νικήσουν τις Κινέζες Σι/Σούε, ένα από τα καλύτερα δίδυμα στον κόσμκο τα τελευταία δύο χρόνια.

    Στην κολύμβηση, ξεχωρίζει η προσπάθεια του Αρη Γρηγοριάδη, που μετέχει στην 4η προκριματική σειρά των 100μ ύπτιο, ενώ επίσης αγωνίζονται η Ευσταθίου (400μ ελεύθερο), η Εξάρχου (100μ πρόσθιο) και ο Ζήσιμος (200μ ελεύθερο).

    Η Στεφανί Μπισμπίκου κλείνει το αυριανό ελληνικό πρόγραμμα, αφού η συμμετοχή της στους προκριματικούς του σύνθετου ατομικού της ενόργανης γυμναστικής, αρχίζει στις 15.00 και ολοκληρώνεται περίπου στις 17.00. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που αγωνίζονται την Κυριακή (σε ώρες Ελλάδας):

    06.00: Μπιτς Βόλεϊ: Καραντάσιου/Αρβανίτη-Στ.Σβάιγκερ/Ντ.Σβάιγκερ (Αυστρία) 06.30: Τένις; Δανιηλίδου/Γερασίμου-Γκαλιάρντι/Σνάιντερ (Ελβετία) 08.00: Ιστιοπλοΐα: Αιμίλιος Παναθανασίου FINN - 3η και 4η ιστιοδρομία 09.00: Ιστιοπλοΐα Μπεκατώρου/Κραβαριώτη/ Παπαδοπούλου YNGLINGK - 3η και 4η ιστιοδρομία 09.00: Υδατοσφαίριση: Ελλάδα-Αυστραλία 09.30: Μπάσκετ: Εθνική Ανδρών-Ισπανία 10.00: Κωπηλασία: Μπισκιτζή/Τσιάβου Διπλό Σκιφ Ελ.Βαρών (Γ) 10.20: Κωπηλασία: Πολύμερος/Μούγιος Διπλό Σκιφ Ελ.Βαρών (Α) 14.00: Μπιτς Βόλεϊ: Κουτρουμανίδου/ Τσιαρτσιάνη-Σούε/Ζανγκ (Κίνα) 14.10: Κολύμβηση: Ανδρέας Ζήσιμος Προκρ. 200μ ελεύθερο 14.35: Κολύμβηση: Αγγελική Εξάρχου Προκρ. 100μ πρόσθιο 14.56: Κολύμβηση : Άρης Γρηγοριάδης Προκρ. 100μ ύπτιο 15.19: Κολύμβηση: Ελβίρα Ευσταθίου Προκρ. 400μ ελεύθερο

    Τζούντο: Ταριέλ Ζιντιρίδης-Τέιλορ Τακάτα (ΗΠΑ). Η ώρα έναρξης του αγώνα του Ζιντιρίδη, εξαρτάται από τις προηγούμενες αναμετρήσεις της κατηγορίας.

    [03] Both Sides Blames for Ethnic Cleansing

    Violence Growing in Caucasus

    09 Αυγ 2008 20:15:00

    Sources: ΝΕΤ

    Violence is escalating in South Ossetia with inestimable impact in the broader tense Caucasus region unless international community efforts bear fruit. So far more than 1.700 people have been killed in the fighting between Russia and Georgia according to the Russian army, who maintains that it has taken control of Tskhinvali, capital of South Ossetia, which Georgia belies. A humanitarian drama emerges in the region with both sides blaming each other for ethnic cleansing while international organizations speak of war crimes. The water supply system, infrastructure and the hospital have been destroyed by the bombardments while thousands of civilians have moved to other parts of Georgia. The international community appeals for cease fire and respct to Olympic truce. The EU, NATO and the UN Security Council, which is holding an informal meeting today, have taken initiatives for cease fire.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [04] Πολιτική

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    9/8/2008 21:33:00

    Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον στενού του συνεργάτη, για την υπόθεση χρηματισμού από τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση. Οι βουλευτές της ΝΔ, Τατούλης και Μανώλης, που έχουν διαφοροποιηθεί κατά καιρούς σε θέματα κυβερνητικής πολιτικής, ζήτησαν την παραίτηση του κ. Παυλίδη έως ότου διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση. Ο ίδιος πάντως επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 August 2008 - 20:49:50 UTC