Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία
  • [02] Αντιπαράθεση για τα ΚΕΣ
  • [03] Κόντρα για τη σύμβαση ΥΠΠΟ - Siemens
  • [04] Συγκλόνισε ο πατέρας του Αυστραλού τουρίστα
  • [05] New Fires Raging
  • [06] Εκτονώνεται η κρίση
  • [07] Σταθερό προβάδισμα Ομπάμα
  • [08] Τα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων
  • [09] Ενώπιον του Δικαστηρίου
  • [10] 15.000 ευρώ για τροφή των ελαφιών της Ρόδου
  • [11] Απόσυρση ακατάλληλων για κατανάλωση προϊόντων
  • [12] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 30χρονος Γεωργιανός
  • [13] Στο 4,1% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
  • [14] "Πόθεν έσχες" πολιτικών
  • [15] Δείπνο στους βουλευτές
  • [16] Συνάντηση Παπανδρέου-Πετραλιά
  • [17] Δήλωση Μπακογιάννη για την Τουρκία
  • [18] Ανάκληση κουτάλων από λευκή μελαμίνη
  • [19] Απεργία για την τραγωδία στο Πέραμα

    [01] Πολιτική

    Για τις ΔΕΚΟ

    Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

    31/7/2008 12:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 17:19:19)

    Μετά από ένα διήμερο έντονων κοινοβουλευτικών αντιπαράθεσεων υπερψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από τους 51 βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, η οποία περιελήφθη στο νομοσχέδιο για το "μαύρο χρήμα". Η ψηφοφορία -κατόπιν αιτήματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- ήταν ονομαστική και οι 48 παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά. Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά τις τροποποιήσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη στην επίμαχη ρύθμιση. Βασική αρχή είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος επισημαίνοντας παράλληλα πως αυξήσεις στους μισθούς που υπερβαίνουν τη λογική προκαλούν τους πολίτες. Έντονες, ωστόσο, είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

    Ερωτηθείς ο κ. Ρουσόπουλος πώς σχολιάζει δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης που προανήγγειλαν οδυνηρές αντιδράσεις και εκπλήξεις, απάντησε ότι δεν ξέρει τι εννοεί η αντιπολίτευση και μένει να το πει η ίδια. Πρόσθεσε, δε, ότι το δικαίωμα του συναθροίζεσθε είναι ελεύθερο για κάθε πολίτη.

    Να μη νομιμοποιήσουν την αντεργατική τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ και να παλέψουν ενωμένοι για να την αχρηστεύσουν στην πράξη, καλεί τους εργαζόμενους το ΚΚΕ

    Σήμερα, λόγω των στάσεων εργασίας στον ΗΣΑΠ, ο ηλεκτρικός θα λειτουργήσει μόνον έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό προκήρυξαν 24ωρες απεργίες στις 6, 8 και 11 Αύγουστου.

    [02] Πολιτική

    Αντιπαράθεση για τα ΚΕΣ

    31/7/2008 14:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 17:12:15)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ανέβηκαν κατακόρυφα στη Βουλή οι τόνοι της αντιπαράθεσης, με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στη χώρα μας. Ο υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε του νομοσχεδίου, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρσή του.

    Σε υψηλούς τόνους

    Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή προκάλεσε το νομοσχέδιο για την ίδρυση και τη λειτουργία κολλεγίων στη χωρά, η συζήτηση του οποίου άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με την ψήφισή του.

    Ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι επιτέλους μπαίνει μια τάξη στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση με το νομοσχέδιο αυτό να ισορροπεί δεξιοτεχνικά μεταξύ του Συντάγματος και του Κοινοτικού Δίκαιου.

    Μάλιστα κατέθεσε στη Βουλή δηλώσεις και συνεντεύξεις των κυρίων Παπανδρέου και Αλαβάνου λέγοντας ότι και αυτοί δεν διαφωνούν ουσιαστικά με την συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης.

    Ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε ότι η θέση του κ. Αλαβάνου, η οποία είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του ΣΥΝ κατηγορώντας τον για αλλαγή θέσης και οβιδιακή στάση.

    Ο κ. Στυλιανίδης επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για "ιδεολογική αδυναμία, πολιτική δειλία και εγκλωβισμό στο κομματικό συμφέρον», σε σχέση με την στάση του απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ επικαλέστηκε και παλαιότερες τοποθετήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου,υπέρ μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ιδιωτικού δικαίου".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε παράνομη την κυβέρνηση και κυβέρνηση συνταγματικής εκτροπής, υποστήριξε ότι τα έχει βάλει με το φοιτητικό κίνημα και τις δυνάμεις που το στήριξαν και προειδοποίησε ότι θα λάβει σκληρή απάντηση το φθινόπωρο.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΝ καλώντας τον να επιδείξει λεβεντιά και να δηλώσει σαφώς τη θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει με πλάγιο τρόπο την πιο ακραία επιχειρηματική μορφή χαμηλής ποιότητας με τα κολέγια, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και την ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι πανεπιστημίων μέσω πρακτόρων.

    Παράλληλα κατηγόρησε για πολιτικά παίγνια τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ υποστηρίζοντας ότι έχει αναλάβει την ιδεολογική υπεράσπιση της κυβέρνησης και τον κύριο Αλαβάνο γιατί χωρίς εξουσιοδότηση μιλά εξ ονόματος της πανεπιστημιακής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος.

    [03] Πολιτική

    Κόντρα για τη σύμβαση ΥΠΠΟ - Siemens

    31/7/2008 17:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 18:49:05)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκε το μεσημέρι, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά τις συμβάσεις που είχε συνάψει το υπουργείο με τη "Siemens", και ειδικότερα για αυτές που αφορούσαν το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ξενάγησης στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. O κ. Λιάπης απέρριψε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως τα συμφέροντα του Δημοσίου στη σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού και της εν λόγω εταιρίας έχουν πλήρως εξασφαλιστεί. Ο Υπουργός επιτεθεί κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τη για πολίτη αναίδεια ενώ επεσήμανε ότι επί των ημερών της υπογράφονταν προγραμματικές συμβάσεις που δέσμευαν τον προϋπολογισμό σε βάθος δεκαετίας.

    Αντιπαράθεση με τη Μαρία Δαμανάκη

    O Mιχάλης Λιάπης ανέφερε πως δύο φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟ, έχουν υπογράψει συμφωνίες με την εταιρεία Siemens: Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και o Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. Το ΥΠΠΟ έχει δεχθεί κατηγορίες για την δεύτερη σύμβαση, που αφορά την προμήθεια φορητών συστημάτων πληροφόρησης των επισκεπτών, σε επιλεγμένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

    Όπως ανέφερε η σχετική σύμβαση υπεγράφη με τη Siemens, καθώς η αρχική μειοδότρια εταιρεία Hewlett Packard Hellas ΕΠΕ, ενημέρωσε τον Οργανισμό πως δεν προτίθεται τελικώς να αναλάβει το εν λόγω έργο. Το σχέδιο, καθώς και όλα τα έγγραφα που συνοδεύουν τον διαγωνισμό, πέρασαν τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφη η σύμβαση στις 28/2/2007 και κατατέθηκε η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή.

    Έκτοτε, είπε ο Υπουργός, η ανάδοχος εταιρεία παρουσιάζει καθυστέρηση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της με αποτέλεσμα το Υπουργείο να παραπέμψει το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    "Η σύμβαση ουδέποτε παρατάθηκε, ούτε ελήφθη σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΠ. Έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ΟΠΕΠ και του Δημοσίου. Επειδή δε, έχει τεθεί και το ζήτημα της συμμετοχής της Siemens στους διαγωνισμούς του Δημοσίου γενικότερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει απευθυνθεί κι αυτό στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το κατά πόσον μπορεί η εταιρεία να κηρυχθεί έκπτωτη, ή να αποκλειστεί για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς με βάση την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία», υπογράμμισε ο κ.Λιάπης.

    Ο Υπουργός έφυγε από την αίθουσα πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

    Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Δαμανάκη επέκρινε τον Υπουργό για τον τρόπο της αποχώρησής του, ενώ δήλωσε υπερήφανη για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε πως ο κ.Λιάπης "επιβεβαίωσε όλα όσα του καταλογίζονται", ότι προέβη, δηλαδή, σε μεθοδεύσεις, για να μην κηρυχτεί έκπτωτη η Siemens και αποκλειστεί από τα δημόσια έργα επί τριετία.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ζαχόπουλου, υπενθυμίζοντας ότι η εισαγγελική έρευνα έθεσε τις καταγγελίες για τον πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ, στο αρχείο.

    "Τα θέματα της διαφθοράς δεν προσφέρονται για κομματικές αντιδικίες, γιατί κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από την εκτόξευση αλληλοκατηγοριών. Μόνο θεσμικά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και μόνο από κοινού. Και η υπόθεση Ζαχόπουλου διδάσκει πολλά. Ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας", τόνισε ο Υπουργός.

    Ο κ. Λιάπης επετέθη εναντίον του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για τις προγραμματικές συμβάσεις που υπέγραψε στο ΥΠΠΟ, βάσει των οποίων έγιναν και προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού.

    "Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2004, δίνονταν υποσχέσεις 10ετούς διάρκειας, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς στοιχειώδη έλεγχο, με μοναδικό κριτήριο τις πολιτικές προτιμήσεις για την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων. Δεσμεύτηκαν και κατασπαταλήθηκαν υπέρογκα ποσά και ανθρώπινοι πόροι, με αποτέλεσμα ένα μηδαμινό πολιτιστικό έργο χάριν ενός θεάτρου εντυπώσεων. Αυτή η αδιαφανής κατάσταση που επικρατούσε μέχρι το 2004 στον τομέα των Προγραμματικών Συμβάσεων, έχει συσσωρεύσει ένα χρέος της τάξης των 26.000.000 - ποσό υπέρογκο για τον περιορισμένο προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ",ανέφερε ο κ.Λιάπης.

    Απαντώντας η Μαρία Δαμανάκη παρατήρησε ότι ο εισαγγελέας ήλεγξε το ποινικό μέρος των υποθέσεων που χειρίστηκε ο Γ. Ζαχόπουλος - το νομότυπο των επιλογών του - και όχι το πολιτικό τους σκέλος, που έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις με κομματικά κριτήρια.

    Τέλος, η κα Δαμανάκη ανακοίνωσε πως πρόκειται να πραγματοποιήσει αύριο παράσταση στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη στάση της προεδρεύουσας στην Επιτροπή Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία "αποχώρησε από την αίθουσα μετά από τον κ.Λιάπη, χωρίς να μας δώσει το λόγο και χωρίς καν να κηρύξει τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής".

    [04] Κοινωνία

    Συγκλόνισε ο πατέρας του Αυστραλού τουρίστα

    31/7/2008 15:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 19:22:40)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με αξιοπρέπεια που συγκλονίζει και συγκινεί ο πατέρας του 20χρονου Αυστραλού τουρίστα που χαροπαλεύει στην εντατική μονάδα του "Ερρίκος Ντυνάν" μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από μπράβο κέντρου διασκέδασης στη Μύκονο, περιμένει πλέον να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις που θα πιστοποιήσουν τον εγκεφαλικό θάνατο του παιδιού του. Συγκλονιστική ήταν η δήλωση του. Παρά το προσωπικό του δράμα δεν στράφηκε κατά της χώρας μας και των ανθρώπων της. Αντιθέτως ευχαρίστησε τις αρχές και τους Έλληνες πολίτες για την συμπαράσταση στο δράμα του και απέδωσε στην κακή τύχη το περιστατικό. Συγκλονιστική για την ευγένεια και την αξιοπρέπειά της, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη δήλωση του πατέρα του νεαρού Αυστραλού. Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο πατέρας του νεαρού δεν χρεώνει τη χώρα μας για αυτό το ατυχές και παράδοξο περιστατικό και μάλιστα όπως επισήμανε λέει εξαιρετικά κολακευτικα πράγματα για την Ελλάδα. "Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της και να αποδώσει ευθύνες στους φυσικούς αλλά και στους ηθικούς αυτουργούς της πράξης", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Πήραν προθεσμία να απολογηθούν

    Ο νεαρός διασκέδαζε στο μπαρ με άλλους τρεις ομοεθνείς του. Όταν αναχώρησαν με τις μοτοσικλέτες τους, τους καταδίωξαν ο παρκαδόρος, ο πορτιέρης και δύο υπάλληλοι άλλου κέντρου. Τους σταμάτησαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, προσποιήθηκαν ότι είναι αστυνομικοί και όταν οι αυστραλοί αντέδρασαν άρχισαν να τους χτυπούν.

    Οι τέσσερις δράστες ισχυρίστηκαν ότι κυνήγησαν τους Αυστραλούς θεωρώντας τους ύποπτους για την κλοπή της τσάντας μιας πελάτισσας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις αστυνομικές πηγές της Μυκόνου.

    Ως υπεύθυνος για τον τραυματισμό του 20χρονου τουρίστα φέρεται ο 25χρονος πορτιέρης του μπαρ στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και ένα μεταλλικό γκλομπ. Οι συλληφθέντες στους οποίους έχει ασκηθει ποινική δίωξη για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από πρόθεση πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν στον ανακριτή.

    Οι τέσσερις συλληφθέντες βρέθηκαν ενώπιων του εισαγγελέα Σύρου και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

    [05] The Biggest in Marathonas-Elia

    New Fires Raging

    31 Ιουλ 2008 08:22:0

    Sources: ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜNA

    Fires that broke out in Aigina, Lakonia, Marathona, Preveza and Hleia are still raging. Strong firefighting forces are battling against flames which are rapidly spreading to to strong winds today. The fires, that broke out in Pallini this morning and Samothraki last night have been contained. However, residents of the island of Samothraki had a nightmarish night when flames approached Alonia village and threatened the military camp in the region. Also fires in Partheni, Eraklio and Markopoulo, Attika are under control.

    The fire in Marathonas has rapidly spread due to strong winds in the region. Flames extending to 500m are heading towards the sea and approaching houses, which are not threatened so far. Air firefighting forces have assumed the major responsibility to put out the fire as the region is inaccessible to vehicles. Six aircrafts and two helicopters are dropping water to put out the fire despite the strong winds which make their mission even more difficult. Local authorities speak of arson, underlining that fires break out every year in this region.

    [06] Κόσμος

    Ανακούφιση και ανησυχία στην Τουρκία

    Εκτονώνεται η κρίση

    31/7/2008 19:32:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Εκτονώνεται, προσωρινά τουλάχιστον, η πολύμηνη πολιτική κρίση στην Τουρκία, ύστερα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, να μην απαγορευθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά να του επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στέρησης της κρατικών χορηγήσεων που για φέτος φτάνουν τα 15 εκατ. δολάρια. Το αρχικό αίσθημα ανακούφισης διαδέχθηκε πάντως η ανησυχία μήπως επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοια κρίση στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας. Θετικές οι αντιδράσεις και στη χώρα μας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχεται πρωτοφανή πίεση ακόμη και από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που τον καλούν ομόφωνα να ακολουθήσει την οδό της συμφιλίωσης, να γίνει πιο ευέλικτος και να εγκαταλείψει τις φιλο-ισλαμικές πολιτικές.

    Η Milliyet εκτιμά ότι "Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ερντογάν". ενώ η εφημερίδα Ζαμάν, φίλα προσκείμενη στον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι " To κυβερνών κόμμα πρέπει να ηρεμήσει και να κάνει αυτοκριτική".

    Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν είχε την τύχη των υπόλοιπων εικοσιτεσσάρων κομμάτων που απαγορεύτηκαν στη σύγχρονη πολιτική ζωή της Τουρκίας.

    Η υπόθεση όμως έφερε στο φως τις αδυναμίες του τουρκικού Συντάγματος, που επιτρέπει στο ανώτατο δικαστήριο να βάζει λουκέτο σε δημοκρατικά κόμματα ενώ δυνάμωσε τις φωνές που ζητούν αναθεώρηση των επίμαχων διατάξεων.

    Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι 11 δικαστές προσπάθησαν να βρουν την χρυσή τομή, επιτείνοντας αντί να λύσουν το πρόβλημα.

    Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην εξάρθρωση του PKK, στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προέτρεψε με ανακοίνωσή του και ο Τούρκος Πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ.

    Είναι μία μεγάλη ημέρα για την Τουρκία αλλά και για την Ευρώπη εκτίμησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνηση Όλι Ρέν.

    Με ανακοίνωσή της η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνει ότι η χθεσινή απόφαση βάζει τέλος σε μία περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

    "Η κυβέρνηση Erdogan μπορεί τώρα να προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών που απαιτούνται για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" αναφέρει η κ. Μπακογιάννη

    Εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι θετική όσον αφορά τόσο στη σταθερότητα της Τουρκίας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης ανέφερε ότι βοηθά και στην εκτόνωση της κρίσης που είχε ανακύψει στις ευρωτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα.

    Καθώς η τουρκική βουλή κλείνει για διακοπές, το ενδιαφέρον μετατίθεται στην δικαιολόγηση της απόφασης του Δικαστηρίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί από Σεπτέμβριο.

    [07] Κόσμος

    "Βρώμικη" καμπάνια από τον Μακέιν

    Σταθερό προβάδισμα Ομπάμα

    31/7/2008 19:16:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με διαφορά επτά μονάδων του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση, που έφερε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Ο Γερουσιαστής του Ιλινόι πιστώνεται με το 51% της πρόθεσης ψήφου των ερωτηθέντων, έναντι 44% που συγκεντρώνει στις προτιμήσεις ο Μακέιν. Τον προηγούμενο μήνα, η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έδινε 50% στον Ομπάμα και 45% στον Μακέιν.

    Η σφυγμομέτρηση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την επιστροφή του Ομπάμα στις ΗΠΑ έπειτα από την 8ήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

    Ο Ομπάμα θεωρείται από τους ψηφοφόρους ιδανικότερος υποψήφιος για να επιλύσει θέματα που άπτονται της οικονομίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της φορολογίας, της ανεργίας και της ανόδου των τιμών των καυσίμων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας των Αμερικανών. Από την πλευρά του, ο Μακέιν θεωρείται ικανότερος σε ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατία, την λαθρομετανάστευση, τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό και το θέμα του Ιράν.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27-29 Ιουλίου, με δείγμα 1.041 ενηλίκους και περιθώριο αστοχίας συν/πλην 3%.

    Στο μεταξύ, ο Τζον Μακέιν κυκλοφόρησε ένα νέο αρνητικό τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα κατά του δημοκρατικού αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα, στο οποίο ο Γερουσιαστής του Ιλινόι γίνεται αντικείμενο σύγκρισης με τις "στάρλετ" Μπρίτνι Σπίαρς και Πάρις Χίλτον.

    "Είναι η μεγαλύτερη διασημότητα στον κόσμο. Είναι όμως έτοιμος να πάρει τα ηνία;", τονίζει υποβλητικά μία γυναικεία φωνή στο ηχητικό μέρος του βίντεο, το οποίο παρουσιάζει εικόνες του Ομπάμα στο Βερολίνο, στις οποίες παρεμβάλλονται διαρκώς εκείνες των Μπρίτνεϊ Σπίαρς και Πάρις Χίλτον.

    Άλλη αρνητική διαφήμιση κατηγορεί εμμέσως τον Ομπάμα γιατί δεν επισκέφθηκε τραυματίες στο Ιράκ σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρόσφατη περιοδεία του στη Γερμανία, με την πρόφαση ότι δεν μπορούσε να επισκεφθεί τους τραυματίες με τις τηλεοπτικές κάμερες να τον συνοδεύουν, ενώ στο παρελθόν έχει επισκεφθεί τραυματίες με πλήθος τηλεοπτικά συνεργεία.

    "Ο Τζον Μακέιν είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, ο οποίος επιδίδεται σε μία όλο και περισσότερο αναξιοπρεπή προεκλογική εκστρατεία", σχολίασε το εκλογικό επιτελείο του Ομπάμα.

    [08] Πολιτισμός

    Περιοδικό "Νature"

    Τα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων

    31/7/2008 18:35:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι νέες ανακαλύψεις των ελλήνων και ξένων ερευνητών για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο δηλαδή μηχανικό υπολογιστή του κόσμου. Ο διεθνής τύπος αναφέρεται με διθυράμβους στην αρχαία αυτή συσκευή από την οποία διασώθηκε μόλις το 20%.

    Η αποκρυπτογράφηση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς και οι αρχαίοι απ ότι φαίνεται δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν εύκολα τη συσκευή. Για το λόγο αυτό σε κεντρική επιγραφή γραμμένη στην προστακτική έγκλιση, δίνουν οδηγίες χρήσης του περίπλοκου αυτού μηχανισμού. Μια συσκευή που ίσως και να ήταν ένα παλαιού τύπου GPS ,ένας αρχαίος αστρονομικός και ημερολογιακός υπολογιστής, δείχνοντας ταυτόχρονα και τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης, καθώς και την πρόγνωση των εκλείψεων. Αυτά είναι για την ώρα -τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν από το 2006 οι Τ. Φριθ, Αλ.Τζόουνς Τ. Μ. Στιλ και ο Γιάννης Μητσάκης.

    [09] Κόσμος

    Αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες

    Ενώπιον του Δικαστηρίου

    31/7/2008 17:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 18:34:25)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης βρέθηκε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βόσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη σύλληψή του στο Νέο Βελιγράδι. Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει έντεκα κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε με κοντά μαλλιά σε σύγκριση με την εξωτερική εμφάνιση κατά την σύλληψή του και έδειχνε σήμερα κουρασμένος. Χαμογελώντας δε, δήλωσε στους δικαστές του ότι "θα υπερασπιστεί μόνος του σε αυτό το Δικαστήριο τον εαυτό του", αφού, όπως ανέφερε, "έχω αόρατο σύμβουλο και παραιτούμαι του δικαιώματος να έχω συνήγορο". Ο επί 13 έτη φυγόδικος ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διορία 30 ημερών, ώστε να "μελετήσει" το κατηγορητήριο που τον βαρύνει, πριν δηλώσει "αθώος", ή "ένοχος". Ο 63χρονος Κάρατζιτς διέκοψε την ολική ανάγνωση του κατηγορητηρίου αυτού, δηλώνοντας σχεδόν μονολεκτικά: "δεν μ' ενδιαφέρει".

    Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων ανέγνωσε ο δικαστής Αλφονς Οριε.

    Αφορά μακρά σειρά βιαιοτήτων από τους Σέρβους της Βοσνίας κατά των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και των Κροατών της Βοσνίας τα έτη του εμφυλίου πολέμου.

    Στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα, μέσα σε περίπου 48 ώρες θανατώθηκαν περίπου οκτώ χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Βοσνίας, μεταξύ των οποίων "αναρίθμητα γυναικόπαιδα".

    Στη διάθεση του δικαστηρίου υπάρχει βίντεο όπου πυροβολούνται πεσμένοι κατά γης και με περασμένες χειροπέδες άνθρωποι.

    Στη Σρεμπρένιτσα έχει διαπραχθεί η αιματηρότερη σφαγή στο έδαφος της Ευρώπης, στο πλαίσιο ενός μόνον γεγονότος, από του τέλους του Β Παγκόσμιου πολέμου.

    Νομικώς, τέτοια εγκλήματα είναι χαρακτηρισμένα κατά της "Ανθρωπότητας", δηλαδή δεν υπόκεινται σε νομική παραγραφή.

    Ο Εισαγγελέας στη δίκη αυτή θα είναι ο Σερζ Μπραμέρτζ, που ανήγγειλε την παρουσίαση το συντομότερο δυνατόν ενός "επικαιροποιημένου" κατηγορητηρίου, δεδομένου ότι το ισχύον έχει συνταχθεί κατά το έτος 2000.

    [10] Κοινωνία

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    15.000 ευρώ για τροφή των ελαφιών της Ρόδου

    31/7/2008 17:55:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποσό 15.000 ευρώ διατέθηκε για την αγορά τροφών που θα δοθούν στα ελάφια της Ρόδου, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα διατροφής μετά την καταστροφική φωτιά στο νησί.

    Επίσης, αποσπάστηκαν δύο δασολόγοι στη δασική υπηρεσία του νησιού για να βοηθήσουν στην ανασύσταση του δασικού χώρου.

    Σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

    [11] Κοινωνία

    Νομαρχία Αθηνών

    Απόσυρση ακατάλληλων για κατανάλωση προϊόντων

    31/7/2008 17:08:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Tην απόσυρση τριών διαφορετικών προϊόντων, ζήτησαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Αθηνών καθώς κρίθηκαν ως μη κανονικά, μη ασφαλή, αποκλειόμενα από την κατανάλωση και παραπέμπονται στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί για την επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχίας, πρόκειται για τα εξής προϊόντα:

    1) «Μελιτζανάκι (τουρσί)» σε κλειστή μεταλλική συσκευασία 13 κιλών - BC 5203083000133 - με ημερομηνία λήξης 30/12/2008 της εταιρείας SOLDI PICLES Δ.ΣΟΛΩΜΟΣ -ΕΥΓΕΝΙΑ Ν. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (Τραγανό Ηλείας). Εντοπίστηκε από ελεγκτές της Διεύθυνσης Εμπορίου και Τουρισμού του Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών που διενήργησαν έλεγχο στο Σούπερ Μάρκετ « Α-Β Βασιλόπουλος ΑΕ » ( Πατησίων 342 & Γαβριηλίδου, Αθήνα).

    Το Α΄ δείγμα κρίθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους μη κανονικό, μη ασφαλές, αποκλειόμενο από την κατανάλωση και παραπέμπεται στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο για να αποφανθεί για την επικινδυνότητά του για τη δημόσια υγεία, αφού βρέθηκε να περιέχει το συντηρητικό θειώδες οξύ σε ποσότητα που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

    Η εν λόγω εταιρεία ζήτησε κατ έφεση εξέταση.

    2) «Σαγανάκι με μυζήθρα (σάλτσα sejega)» σε αυτοτελή συσκευασία 535 ml με ημερομηνία λήξης 01/09/ 2009, BC 5300000043737, προϊόν που παράγεται από την εταιρεία «SJG» στην Αλβανία και διατίθεται στη χώρα μας από την εταιρεία Korini Jani Vasili (λεωφ. ΝΑΤΟ-Θέση Γερμανικά, Ασπρόπυργος). Το προϊόν εντόπισαν ελεγκτές της Διεύθυνσης Εμπορίου και Τουρισμού του Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών στο πλαίσιο της εποπτείας της απόσυρσης του δείγματος «σάλτσα fergesa sejega» (ΒC 5300000043737,ημ. λήξης21/04/09), στην επιχείρηση ΖΑΧΑΡΙΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ (Αριστογείτονος 11, Αθήνα).

    Το Α΄ δείγμα κρίθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους μη κανονικό, μη ασφαλές, αποκλειόμενο από την κατανάλωση και παραπέμπεται στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο για να αποφανθεί για την επικινδυνότητά του για τη δημόσια υγεία, διότι βρέθηκε να περιέχει τη μη επιτρεπόμενη χρωστική "Ερυθρό του Σουδάν Ι" και δεν αναγράφονται οι υποχρεωτικές ενδείξεις του παρασκευαστή ή του συσκευαστή του στο προϊόν.

    Η εν λόγω εταιρεία δεν δήλωσε εμπρόθεσμα ότι επιθυμεί την κατ έφεση εξέταση, επομένως το αποτέλεσμα της Α΄ εξέτασης καθίσταται οριστικό.

    3)«Mix Σαλάτα Sejega» σε αυτοτελή γυάλινη συσκευασία 580 γρ. με ημερομηνία λήξης 29/08/2009, προϊόν που παράγεται από την εταιρεία «SJG» στην Αλβανία και διατίθεται στη χώρα μας από την εταιρεία Korini Jani Vasili (λεωφ. ΝΑΤΟ - Θέση Γερμανικά, Ασπρόπυργος). Εντοπίστηκε από ελεγκτές της Διεύθυνσης Εμπορίου και Τουρισμού του Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών που διενήργησαν έλεγχο στην επιχείρηση ΖΩΤΟΣ Χ.-ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ Α. ΕΠΕ (Μαντινείας και Ναυπλίου 68, Αθήνα).

    Το Α΄ δείγμα κρίθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους μη κανονικό, μη ασφαλές, αποκλειόμενο από την κατανάλωση και παραπέμπεται στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο για να αποφανθεί για την επικινδυνότητά του για τη δημόσια υγεία, γιατί δεν υπάρχει στην ετικέτα σαφής αναφορά στην ονομασία του ευρεθέντος συστατικού διοξειδίου του θείου.

    Η εν λόγω εταιρεία με επιστολή της δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την κατ έφεση εξέταση, επομένως το αποτέλεσμα της Α΄ εξέτασης καθίσταται οριστικό.

    Για τις τρεις περιπτώσεις ενημερώθηκε σχετικά και ο ΕΦΕΤ.

    [12] Κοινωνία

    Για τη δολοφονία του Ν. Σεργιανόπουλου

    Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 30χρονος Γεωργιανός

    31/7/2008 17:01:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της δεύτερης τακτικής ανακρίτριας Βασιλικής Μπαστά ο 30χρονος Γεωργιανός που έχει ομολογήσει ότι είναι ο δράστης της δολοφονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου. Ο 30χρονος απολογήθηκε επί περίπου τέσσερις ώρες, παρουσία διερμηνέως, για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστείας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και παράνομης εισόδου στη χώρα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Δημήτρη Γκαβέλα και Νίκο Καραδήμα και ενώπιον της ανακρίτριας ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε το φόνο και επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει προανακριτικά.

    Μετά την απόφαση για την προφυλάκιση ο 30χρονος δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Ζητάω συγγνώμη στους συγγενείς, πονάω πολύ". Ο κ. Γκαβέλας υποστήριξε, σε δηλώσεις του, ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του εντολέα του, ενώ ο κ. Καραδήμας υποστήριξε ότι ο 30χρονος έχει μετανιώσει για την πράξη του και ζητάει συνέχεια, όπως είπε, συγγνώμη από τον Θεό και την πλευρά του θύματος.

    Ο κ. Καραδήμας είπε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ήταν στις σκέψεις του 30χρονου να παραδοθεί και ότι αν δεν τον συνελάμβαναν, θα το έκανε. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, ενώπιον της ανακρίτριας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής εκπροσωπώντας την οικογένεια του ηθοποιού ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης. Σε δήλωσή του ο κ. Στεφανάκης ανέφερε ότι θα μελετήσει τη δικογραφία και θα ενισχυθεί όπου χρειάζεται, όπως είπε, το κατηγορητήριο.

    [13] Οικονομία

    Στο 4,1% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

    31/7/2008 16:44:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 18:49:26)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ?ΜΠΕ

    Στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 4,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο από 4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία. H άνοδος αυτή, η οποία ήταν αναμενόμενη, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. O πληθωρισμός ξεφεύγει πλέον ακόμη περισσότερο από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Το ποσοστό ανεργίας Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 7,3%. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των καυσίμων αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια να ανακοινώνει ότι ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε εταιρίες και πρατήρια καυσίμων με στόχο την πάταξη της κερδοσκοπίας.

    Αυστηροί έλεγχοι στα καύσιμα

    Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Εurostat, τον Ιούλιο έφτασε στο 4,1% από 4% τον Ιούνιο.

    H άνοδος αυτή, η οποία ήταν αναμενόμενη, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την άνοδο των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων.

    Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία η οποία όμως, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Γιώργος Αλογοσκούφης, δείχνει να αντέχει.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης σημειώνει μικρή κάμψη το 2ο τρίμηνο για να φτάσει στο 3,2-3,3% από 3,6% το α΄ τρίμηνο ενώ η ανεργία έχει μειωθεί στο 7,7% τον Απρίλιο τη στιγμή που στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat, τον Ιούνιο διατηρήθηκε στο 7,3% τον Ιούνιο.

    Σύντομα αναμένεται η σύσταση του Σώματος Ελεγκτών για την ακρίβεια

    Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ότι σύντομα θα είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση και σημείωσε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται από τις υφιστάμενες δυνάμεις που υπάρχουν στο υπουργείο.

    Και ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία με το αργό από τα 147 δολάρια το βαρέλι στις 11 Ιουλίου να έχει υποχωρήσει κατά 16% στα 124 δολάρια στις 25 του μήνα, στη χώρα μας η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει μόλις κατά 2%.

    Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καυσίμων απασχόλησε τον Χρήστο Φώλια σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εμπορίας Εταιριών Πετρελαιοειδών Ελλάδος.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι "οι εκπρόσωποι των εταιριών πετρελαιοειδών δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καυσίμων προς όφελος του καταναλωτή."

    Ο κ.Φώλιας είπε ότι έδωσε, σήμερα, εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, από την Παρασκευή το πρωί, να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους ελέγχους στις τιμές πώλησης των εταιριών πετρελαιοειδών και των πρατηρίων καυσίμων. "Δεν υπάρχουν, πλέον, περιθώρια να παίζουμε με τον πολίτη", κατέληξε. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, οι τιμές της βενζίνης είναι αρκετά υψηλότερες από τον μέσο όρο αγγίζοντας και το 1,35 ευρώ το λίτρο στην Κέρκυρα.

    [14] Πολιτική

    "Πόθεν έσχες" πολιτικών

    31/7/2008 14:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 16:48:09)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το "Πόθεν έσχες" των πολιτικών, για το 2006, δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους και αυτή τη φορά η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εμφανίζεται να έχει τα λιγότερα εισοδήματα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Πλουσιότεροι εμφανίζονται οι κύριοι Καρατζαφέρης και Αλαβάνος.

    Τι δηλώνουν

    Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι δηλώσεις "Πόθεν Εσχες" του προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών, των υπουργών, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δηλώνει εισοδήμα 283.694,79 ευρώ και η σύζυγος του 32.528,96, σύνολο 316.223,75.

    Έχει στην κατοχή του 2 ακίνητα στην Αθήνα και τρεις οικίες στα Γιάννενα, ενώ η σύζυγος του διαθέτει ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Ψυχικό και ένα κατάστημα στην Αθήνα. Δεν διαθέτει κανένα χαρτοφυλάκιο και οι καταθέσεις του ανέρχονται στις 130.005 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Στην κατοχή του έχει επίσης δύο αυτοκίνητα 2000 κβ και 1800 κβ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δηλώνει συνολικό εισόδημα 121.058,98 ευρώ. (Το 2005 το εισόδημα του ήταν 140.000 μαζί με τη σύζυγο του η οποία για το 2006 δεν δηλώνει εισόδημα, επειδή δεν εργάστηκε). Έχει 1 σπίτι στη Φιλοθέη 222 τμ, 2 ακίνητα σε Θεσσαλονίκη, 70 τμ και 50 τμ, 2 σε Κύθνο, 9 σε Αθήνα 3 στις Σέρρες και 1 στη Μύκονο. Το σπίτι της Μυκόνου τού το μεταβίβασε η μητέρα του Αλίκη ενώ κληρονόμησε και το σπίτι του πατέρα του Αλέκου στη Φιλοθέη. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα του σπιτιού στη Ραφήνα στα δύο παιδιά του.

    Το χαρτοφυλάκιο του μαζί με τη σύζυγο του Νατάσα και τη μητέρα του Αλίκη, φτάνει στα 150.708 ευρώ. Έχει κάνει εκποίηση ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 142.417,57 δολάρια και Μετοχές της Μέρι Λίντς ύψους 36.814 ευρώ.

    Σε καταθέσεις έχει 146.015,39 δολάρια και 93.466 ευρώ από κοινού με τη μητέρα του Αλίκη 22.133, 11 με τη σύζυγο του Νατάσα. Eπίσης, 47.629,38 ευρώ, 7.379 δολάρια και 524,75 λίρες Αγγλίας. Έχει ένα αυτοκίνητο και ένα φουσκωτό σκάφος χωρητικότητας 8 ατόμων από κοινού με τη σύζυγο του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγος του Άντα δηλώνουν συνολικό εισόδημα 125.668,63 ευρώ.

    Έχουν από κοινού ένα ακίνητο στην 365 τ.μ στην Νέα Ερυθραία Αθήνας ενώ η Άντα κατέχει δύο ακίνητα στη Πάτρα 378 και 83 τμ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει καταθέσεις συνολικού ύψους 25.995 ευρώ σε «Εθνική» και «Άλφα Μπανκ» και η σύζυγος του αμοιβαία κεφάλαια στην «Άλφα Μπάνκ ύψους 228.000. Διαθέτουν δύο αυτοκίνητα 2000 και 1400 κυβικών

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δηλώνει συνολικό εισόδημα 10.398,86 ευρώ, βουλευτική αποζημίωση 83.266, 50 ευρώ, ένα σπίτι στην Αθήνα 90 τμ και καταθέσεις 530 ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τη σύζυγο του, έχουν συνολικά εισοδήματα 179.784,26 ευρώ. Από τη βουλευτική αποζημίωση του ύψους 93.266,50 ο κ Αλαβάνος , έδωσε 21.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος του καθώς και 5.000 στην ΜΚΟ «Ελληνικό Καραβάνι».

    Έχει 3 ακίνητα στη Τήνο καθώς και το 12% συμμετοχή σε ένα ξενοδοχείο, 2 στην Αθήνα, 5 στα Χανιά 1 στο Ηράκλειο και 1 στις Βρυξέλλες. Έχει χαρτοφυλάκιο σε 9 εταιρίες, και καταθέσεις ύψους 474.380,00 ευρώ. Μαζί με τη σύζυγο του δύο αυτοκίνητα ενώ ένα τρίτο 1400 κ.ε το χάρισε στο σύλλογο Ρακοσυλλεκτών "Ερμής".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνει: Συνολικό εισόδημα 92.733,06 ευρώ. Καταθέσεις 5.500 ευρώ και 5.000 λίρες Αγγλίας ενώ η σύζυγος του 18.000 ευρώ. Έχει συνολικά 24 σπίτια σε Αθήνα, Αρκαδία, Κόρινθο, Κατερίνη, Φθιώτιδα καθώς και 12 οικόπεδα εκ των οποίων τα μισά ανήκουν στη σύζυγο του. Επίσης, έχει στην κατοχή του 2 αυτοκίνητα, 4.600 και 3.700 κυβικών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας δηλώνει εισόδημα από την βουλευτική του αποζημίωση 99.753,9 ευρώ καθώς και 91.210,62 ευρώ από λοιπά έσοδα. Διαθέτει στην Αθήνα ένα διαμέρισμα εξ ολοκλήρου,το 50% δύο διαμερισμάτων και το 12,5% ενός άλλου διαμερίσματος. Επίσης,έχει μία οικία και 7 αγροτεμάχια, στην Καρδίτσα. Διαθέτει μετοχές της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας»,αξίας 645,63 ευρώ,ενώ με τη σύζυγο του έχουν καταθέσεις ύψους 10.812,35 ευρώ. Επίσης συμμετέχει από το 1998 στη μη κερδοσκοπική εταιρία Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»,με κεφάλαιο ύψους 1467, 35 ευρώ.

    Τέλος ο υπούργος Οικονομιας Γ. Αλογοσκούφης δηλώνει 107.000 ευρώ εισόδημα ο ίδιος και 349.000 η συζυγός του. Το 2006 εκποίησε 5.565 ομόλογα αξίας 66.500 ευρώ και δηλώνει καταθέσεις 72.500 ευρώ και 166.000 λιρών Αγγλίας.

    [15] Πολιτική

    Συνεργασία με Φώλια

    Δείπνο στους βουλευτές

    31/7/2008 14:04:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δείπνο στους βουλευτές της Ν.Δ που μετέχουν στα θερινά τμήματα της βουλής, παραθέτει απόψε ο Πρωθυπουργός. Το πρωί είχε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ενεργειακά θέματα, με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης να κυριαρχεί. Ο κ. Φωλιάς ενημέρωσε το Πρωθυπουργό, για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με το νέο Ρώσο Υπουργό Ενέργειας. Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι πως υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να συνεχιστούν τα έργα με γρήγορους ρυθμούς, σημειώνοντας πως, είναι καλό να υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα και πως και οι δυο πλευρές ζητούν την επίσπευση των εργασιών. Ο χρόνος πρόσθεσε, είναι σημαντικός παράγοντας για όλες τις επενδύσεις.

    [16] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου-Πετραλιά

    31/7/2008 12:52:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνάντηση 45 λεπτών είχε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη, με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, με την ιδιότητα που έχουν και οι δύο του αντιπροέδρου Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, η εθνική αντιπροσωπεία της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε νέο γραμματέα τον Κώστα Πανταζή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στην εθνική αντιπροσωπεία, ζήτησε συγνώμη για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα της νεολαίας, και τους ζήτησε να απορρίψουν τις νοοτροπίες, που χειραγωγούν την οργάνωση, υπογραμμίζοντας, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, για την διακυβέρνηση του τόπου. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά θέματα, Βασίλης Έξαρχος, χαρακτήρισε εμπαιγμό την επιστροφή φόρου στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

    Μετά τη συνάντησή τους, η κα Πετραλιά είπε ότι "η Ελλάδα έχει συνεργαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε όλα τα επίπεδα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και η συνεργασία αυτή έχει ανοίξει νέους δρόμους ανάμεσα στις δύο χώρες και ανάμεσα στους δύο λαούς, όχι, όμως, μόνο σε αυτό το επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της ευγενούς άμιλλας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, που αποτελούν βασικές αρχές και αξίες της ολυμπιακής ιδέας, της ιδέας που γέννησε η Ελλάδα".

    Επιπλέον, η υπουργός Απασχόλησης πρόσθεσε ότι "ο κύριος Παπανδρέου κι εγώ είμαστε αντιπρόσωποι του Διεθνούς Ιδρύματος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εργαστεί για του Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, που πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα εκπέμψουν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου".

    [17] Πολιτική

    Δήλωση Μπακογιάννη για την Τουρκία

    31/7/2008 12:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 19:37:14)

    Εκτονώνεται, προσωρινά τουλάχιστον, η πολύμηνη πολιτική κρίση στην Τουρκία, ύστερα από την χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, να μην απαγορευθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά να του επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στέρησης της κρατικών χορηγήσεων που για φέτος φτάνουν τα 15 εκατ. δολάρια. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της επισημαίνει ότι η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου "βάζει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, στην πολιτική ζωή της Τουρκίας". "Η κυβέρνηση Eρντογάν -συνεχίζει η κα Μπακογιάννη- μπορεί τώρα να προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών που απαιτούνται για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    [18] Κοινωνία

    Ανάκληση κουτάλων από λευκή μελαμίνη

    31/7/2008 19:31:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Ε.Φ.Ε.Τ

    Στην ανάκληση κουτάλων από λευκή μελαμίνη, από τις οποίες υπήρξε μετανάστευση φορμαλδεΰδης, πάνω από το όριο, προχώρησε ο Ε.Φ.Ε.Τ.. Πρόκειται για προϊόν με την εμπορική επωνυμία "Μελαμίνης κουτάλες 27cm, 4 σχέδια", και με αριθμό παρτίδας 62773, που διακινήθηκαν από την εταιρεία "Masteretail A.E.", μέσω των καταστημάτων της "EURO 1 SHOP". Το προϊόν διατέθηκε στην ελληνική επιχείρηση από την γερμανική εταιρεία "Fa. Osma Werm GmbH" και σύμφωνα με τις Γερμανικές Αρχές η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 750 τεμάχια. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

    [19] Κοινωνία

    Απεργία για την τραγωδία στο Πέραμα

    31/7/2008 12:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εικοσιτετράωρη Παμπειραϊκή απεργία ,πραγματοποιείται με αφορμή τον τραγικό θάνατο, των 8 εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Μέτρα, για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά και για την πρόληψη των ατυχημάτων, ανακοίνωσε η υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλατζάκου, μετά τη συνάντησή της, με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο Πέραμα.

    Μέτρα ενίσχυσης

    Σειρά μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και την οικονομική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων του πρόσφατου δυστυχήματος στο πλοίο "Friendshipgas" ανακοίνωσε η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, μετά τη σημερινή δίωρη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων και τη συμμετοχή του ΓΓ του υπουργείου Δημ. Κοντού.

    Εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ομόνοια και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, ζητώντας τη μέριμνα της πολιτείας για τη διασφάλιση της υγείας στην εργασία τους.

    Η υφυπουργός Απασχόλησης δεσμεύτηκε για την άμεση οικονομική ενίσχυση με 10.000 ευρώ προς κάθε οικογένεια που θρήνησε νεκρό και 5.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια τραυματία.

    Επίσης, υποσχέθηκε την αναβάθμιση και ενίσχυση των Μικτών Επιτροπών Ελέγχου, την άμεση εγκατάσταση πλήρους στελεχωμένης κινητής μονάδας του ΙΚΑ στην περιοχή, την εξειδίκευση του προσωπικού της Ζώνης μέσω διαφόρων σχετικών σχολών που θα συμπεριλάβει από το Σεπτέμβριο ο ΟΑΕΔ στις ειδικότητές του, καθώς και ενημερωτικά σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο, σε ετήσια βάση.

    Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν "επιδερμικά" και "ελάχιστα" τα παραπάνω μέτρα ως προς το σύνολο των διεκδικήσεών τους και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διασφαλιστεί απόλυτα η υγεία και η ασφάλειά τους στην "γκρίζα ζώνη" όπως χαρακτήρισαν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 July 2008 - 16:50:25 UTC