Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα για τις ΔΕΚΟ
  • [02] Αλώβητο το κόμμα Ερντογάν
  • [03] Πέραμα: μαραθώνια απολογία
  • [04] Wrangling over DEKO
  • [05] Η τιμή του αργού στα 122 δολάρια το βαρέλι
  • [06] Συνάντηση Τσίπρα με σιδηροδρομικούς
  • [07] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τρίπολη
  • [08] Υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων ο Δ. Σιούφας
  • [09] Μαχαιρώματα για μια θέση πάρκινγκ
  • [10] Απόσυρση ζυμαρικών
  • [11] "Επιστολογραφικός οίστρος"
  • [12] Πρόστιμα στον ΟΛΠ

    [01] Πολιτική

    Ψηφίστηκε επί της αρχής η τροπολογία

    Κόντρα για τις ΔΕΚΟ

    30/7/2008 13:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 17:51:21)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή για δεύτερη μέρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την τροπολογία, που αφορά τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Οικονομίας προέβη σε βελτιωτική προσθήκη στην τροπολογία που αφορά στους νεοπροσλαμβανομένους και σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές τους ρυθμίζονται από τη διυπουργική επιτροπή και δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες της εθνικής συλλογικής σύμβασης ή των κλαδικών συμβάσεων. Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Ο ΗΣΑΠ κήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα και στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, από τις πέντε μέχρι τις εννέα το πρωί και από τις εννέα το βράδυ, μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    Στο κόκκινο η αντιπαράθεση στη Βουλή για τις ΔΕΚΟ.

    Το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η τροπολογία, ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα επί της αρχής και απόψε αναμένεται η κατ άρθρον ψήφισή του.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αποσαφήνισε σήμερα ότι για τους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους το ύψος των αποδοχών τους δεν θα είναι κατώτερο από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Ο Υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε πως αποκαθιστάται η ισορροπία και σταδιακά βαίνουμε σε ένα επίπεδο που δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων και αναφέρθηκε σε σειρά επιχειρήσεων (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ, ΕΑΣ) στις οποίες "τα έσοδα των εισιτηρίων δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες της μισθοδοσίας" και επεσήμανε ότι "πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τις βαθειά συντηρητικές νοοτροπίες του χθες, που καθηλώνουν την πρόοδο του τόπου μας".

    "Ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ λαμβάνει αποδοχές κατώτερες άλλων 99 εργαζομένων στον Οργανισμό και οι γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ, τις μισές αποδοχές από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του. Αυτές τις γελοιότητες προσπαθούμε να διορθώσουμε", επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Για μία ακόμη προσπάθεια αντιπερισπασμού, χωρίς ορατό οικονομικό όφελος έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στον Υπουργό οικονομίας τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Επιδεικνύετε μια κοινωνική και πολιτική σκληρότητα προκειμένου να σπάσουν οι αντοχές της κοινωνίας και του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό όμως, δεν θα γίνει".

    " Με την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, αντιστρέφονται οι έννοιες. Το να ισοπεδώνονται προς τα κάτω τα δικαιώματα των νεοπροσλαμβανομένων είναι πρόοδος; Το να μην μπορούν να παραπέμψουν τις διεκδικήσεις τους στην διαιτησία, είναι πρόοδος;", υποστήριξε από την πλευρά του ο Α. Σκυλάκος του ΚΚΕ

    Υπέρ μιας "πειθαρχημένης εισοδηματικής πολιτικής" τάχθηκε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ),επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του.

    "Τα κεκτημένα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εξασφαλίστηκαν όταν οι επιχειρήσεις ήσαν μονοπώλια και όχι επειδή υπήρχε συνδικαλιστικό κίνημα", είπε και παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για το ότι "περιγράφει μια κατάσταση για την οποία έχει την ευθύνη επί πέντε χρόνια".

    "Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να φορτώνονται τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ"

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να φορτώνονται τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν υποστήριξε ποτέ ότι οι εργαζόμενοι φταίνε για αυτά τα ελλείμματα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι σε ορισμένες ΔΕΚΟ τα έσοδά τους δεν φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων και εξήγησε ότι με την τροπολογία γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος η οποία περιλαμβάνει και τις αυξήσεις οι οποίες δεν θα είναι φυσικά ποτέ κάτω από τον πληθωρισμό, αλλά και δεν μπορεί να είναι σε ποσοστά υπέρογκα, όπως συνέβαινε δυστυχώς ως τώρα.

    Σε ερώτηση αν οι αλλαγές στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ περιλαμβάνουν και αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλιά τους, ο εκπρόσωπος αφού είπε ότι δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να απαντήσει, πρόσθεσε ότι κάθε περίπτωση κρίνονται όλοι, όπως οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, έτσι και οι διοικητές των ΔΕΚΟ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τροπολογία θα ψηφιστεί και αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφοροποιήσεων βουλευτών της ΚΟ απάντησε ότι η ΝΔ έχει ανοχή στην άλλη άποψη και ταυτόχρονα έχει εκλεγεί ως κυβέρνηση με δέσμευση να υλοποιήσει το πρόγραμμα της.

    "Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί από τους Έλληνες πολίτες και τους βουλευτές της", συμπλήρωσε.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με νεώτερη ανακοίνωσή του, για την τροπολογία που αφορά τις ΔΕΚΟ, τονίζει:

    "Οι εργαζόμενοι και στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει από κοινού να διεκδικήσουν, την απόσυρση της αντεργατικής τροπολογίας και, αν ψηφιστεί, να την αχρηστέψουν στην πράξη, μέσα από τον ενιαίο αγώνα, που ταυτόχρονα, θα αλλάζει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα."

    Με μέλη της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, τόνισε ότι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε θερινά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα όπου χρειάζεται η αντικατάσταση βουλευτών για να περάσουν.

    Για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που πρέπει άμεσα να αποσυρθεί κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

    Αντιδράσεις εργαζομένων

    Ήδη έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις εργαζομένων για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ.

    Ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο, είναι σήμερα η συρμοί του ΗΣΑΠ, ενώ αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι, θα κάνουν στάσεις εργασίας, από τις πέντε μέχρι τις εννέα το πρωί και από τις εννέα το βράδυ, μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εργαζόμενοι και στον ροαστιακό αντιδρώντας στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας.

    Ο Προαστιακός θα ακινητοποιηθεί στις 6, 8 και 11 Αύγουστου καθώς οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει για τις ημερομηνίες αυτές 24ωρες απεργίες.

    [02] Κόσμος

    Απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου

    Αλώβητο το κόμμα Ερντογάν

    30/7/2008 16:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 19:21:11)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας το αίτημα του εισαγγελέα για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με την κατηγορία για δραστηριότητες οι οποίες καταλύουν τον λαϊκό χαρακτήρα της κεμαλικής δημοκρατίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο στο κυβερνών "Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης", επειδή αναπτύσσει ισλαμιστικές δραστηριότητες που αντιβαίνουν στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της κοσμικότητας του τουρκικού κράτους, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Χασίμ Κίλιτς.

    Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 9 άτομα ως ύποπτα για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ταυτότητες των συλληφθέντων ή για τον ρόλο τους στις επιθέσεις, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. Σήμερα, στον τόπο των επιθέσεων βρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, στέλνοντας μήνυμα κατά της τρομοκρατίας. Οι τουρκικές Αρχές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν επιρρίπτουν την ευθύνη στους Κούρδους αυτονομιστές, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη και παραπέμπουν στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν.

    [03] Κοινωνία

    Στην 5η ανακρίτρια Πειραιά

    Πέραμα: μαραθώνια απολογία

    30/7/2008 14:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 18:36:04)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην 5η ανακρίτρια Πειραιά απολογούνται από το πρωί ο Φιλιππινέζος πλοίαρχος του πλοίου "Friendshipgas", ο υπεύθυνος εργοδηγός, καθώς και ο τεχνικός ασφαλείας, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών επίσης κατά συρροή. Συγγενείς των οκτώ θυμάτων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πειραιά, ζητώντας τη μετατροπή των πλημμεληματικών διώξεων σε κακουργηματικές, ώστε να φυλακιστούν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Πέραμα, ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Μπουλουκόγιαννης επέκρινε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη για μη τήρηση των όρων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.

    Σήμερα, η πλοιοκτήτρια και η διαχειρίστρια εταιρία του υγραεριοφόρου πλοίου, στη δεξαμενή του οποίου έχασαν τη ζωή τους οι οκτώ εργατοτεχνίτες, κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά ασφαλιστικά μέτρα κατά των προφυλακισμένων Γιώργου και Ηλία Σουρλή, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού των 2.000.000 ευρώ, επικαλούμενοι την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από το τραγικό περιστατικό.

    Επίσης, αιτήθηκαν και πέτυχαν από το ίδιο δικαστήριο το "μπλοκάρισμα" τριών επιταγών ύψους 225.000 ευρώ που είχαν δώσει στα προφυλακισμένα αδέλφια.

    Εν τω μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην Παμπειραϊκή απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη και κηρύσσει 24ωρη απεργία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, "σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς συναδέλφους μας αλλά και απαίτησης λήψης συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας και τιμωρίας των υπευθύνων" στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

    Από χθες με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακρίτριας προφυλακίστηκαν οι δυο εργολάβοι του συνεργείου επισκευών.

    [04] Draft-bill Voted in Principal

    Wrangling over DEKO

    30 Ιουλ 2008 13:45:0

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    High pitched debate on draft-bill providing for reforms in public utility corporations (DEKO) and collective labor contracts continues for the second day in the Parliament. Economics Minister, George Alogoskoufis decided amendment concerning newly hired personnel. According to the amendment, an inter-ministerial committee will determine their salaries which can not be lower to collective labor contracts. Employees have strongly reacted to reforms. HSAP is staging a 24-hour strike today and two work stoppages tomorrow from the beginning of morning shift to 09:00 and from 21:00 to the end of the evening shift. Employees of suburban railways have decided to stage 24-hour strikes on 6, 8,11 August .

    High-pitched Debate on DEKO

    While raging debate continues, the Parliament last night voted in principal draft-bill on money laundering, including amendment on DEKO. Voting on its articles is expected to be held tonight.

    Economics Minister, George Alogoskoufis repeated that it restores balance and will gradually abolish two-speed employees. He also made clear that it does not affect salaries of present employees, stressing that they will not be lower to national collective labor contracts.

    Government spokesman, Thodoros Roussopoulos maintained that tax payers can not bear the burden of DEKO deficits and underlined that the government has never blamed employees for the deficits. Mr. Roussopoulos said that some DEKO revenues are not enough to pay for employees salaries and explained that the amendment is within the frame of realignment of the system, including raises, which will never be lower to inflation rate but not as high as it happened till present. In response to whether DEKO reforms include changes in the administration boards, Mr. Roussopoulos did not give a specific response, however, he said that DEKO general managers are also judged as it happens with ministers, undersecretaries and genral secretaries. Mr. Roussopoulos expressed certainty that the draft-bill will be passed by the Parliament and stressed that the ND party is open to all positions but it has also been elected as a government committed to materialize its policy program. "Changes and reforms have been approved by Greek citizens and their deputies", he added. Mr. Roussopoulos referred to alternate government spokesman, Evangelos Antonaros response regarding question on ND deputy, Yiannis Manolis substitution in the Parliaments second summer session. PASOK party Political Council is holding a meeting, chaired by George Papandreou, on DEKO amendment. In its fresh announcement, the GCP stresses: " Employees in former DEKO and the private sector must jointly claim withdrawal of the anti-labor amendment, and if passed to scrap it through a common struggle that at the same will change correlation of forces in the unionist movement and a further general change. SYN President, Alexis Tsipras during his meeting with members of Railway Workers Federation said that the governments reforms have turned into summer parliamentary coups where substitution of deputies is necessary in order to pass bills.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Η τιμή του αργού στα 122 δολάρια το βαρέλι

    30/7/2008 19:02:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Κάτω από τα 122 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, πριν τη δημοσιοποίηση των αμερικανικών στοιχείων που αναμένεται να δείξουν αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων και εξασθενημένη ζήτηση στη μεγαλύτερη καταναλώτρια στον κόσμο.

    Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 200.000 βαρέλια και τα προϊόντα διύλισης (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς, εν όψει της δημοσιοποίησης των εβδομαδιαίων στοιχείων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα αποθέματα. Αντίθετα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε 52 σεντς στα 121,67 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα έπεσε μέχρι και στα 120,42 δολάρια.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Σεπτεμβρίου- είχε μειωθεί 40 σεντς, στα 122,31 δολάρια το βαρέλι.

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Τσίπρα με σιδηροδρομικούς

    30/7/2008 16:39:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων απαξίωσαν τον ΟΣΕ, διόρισαν διοικήσεις οι οποίες μεγιστοποίησαν τα έξοδα, μεγιστοποίησαν τις ζημιές και σήμερα η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή έρχεται να ζητήσει τα ρέστα από τους εργαζόμενους". Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "αντί να δει ποιοι φταίνε που όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγιστοποιήθηκαν οι ζημιές, αντί να δει πώς είναι δυνατόν να υπήρχαν μισθοί - και να υπάρχουν ακόμα - διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων των θυγατρικών εταιριών ή συμβούλων των διοικήσεων, που είναι έξω από τα πραγματικά όρια, θέλει να συρρικνώσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών". Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των σιδηροδρομικών Γιώργος Τσαλικάκης τόνισε ότι "η τροπολογία Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ είναι πραξικοπηματική ως προς το χρόνο που γίνεται και αντισυνταγματική. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με τις άλλες ΔΕΚΟ με πρώτη τη ΓΣΕΕ για να αντιπαλέψουμε αυτή την τροπολογία".

    [07] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τρίπολη

    30/7/2008 16:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 18:37:21)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτου στο χωριό Μάκρη 4 χλμ., έξω από την Τρίπολη. Η πυρκαγιά είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως να απειλούνται σπίτια. Στη κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 9 οχήματα με 18 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Για να διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης έχει κλείσει η εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας στο ύψος του κόμβου της Μάκρης, στο τέλος του αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Μια άλλη, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3 το μεσημέρι και στην Κερατέα, όπου καίει χαμηλή βλάστηση. Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν 13 οχήματα με 39 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

    [08] Πολιτική

    Υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων ο Δ. Σιούφας

    30/7/2008 16:25:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 17:12:20)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Παρέμβαση με νόημα από τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Δημήτρης Σιούφας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό ταχθηκε υπέρ των ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κρίση στον δικομματισμό και στο πολιτικό σύστημα ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι οι πολίτες εκφράζουν επιφυλάξεις και κάνουν κριτική για ορισμένες πλευρές του συστήματος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πολιτική σταθερότητα προέρχεται από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τη θέση της ΝΔ στο θέμα των συνεργασιών, δήλωσε ότι η ΝΔ πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πρόσθεσε δε ότι τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις χρειάζεται ο τόπος για να πάει μπροστά.

    [09] Κοινωνία

    Στο Ξυλόκαστρο

    Μαχαιρώματα για μια θέση πάρκινγκ

    30/7/2008 16:10:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αστυνομικός τραυμάτισε στο στήθος με μαχαίρι 35χρονο πολίτη, για μια θέση πάρκινγκ που διεκδικούσαν ο αστυνομικός και ο πολίτης, σε χώρο συναυλίας στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Το επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα όταν οι δυο άντρες είχαν πάει με τις οικογένειες τους να παρακολουθήσουν συναυλία στο Ξυλόκαστρο. Έφτασαν ταυτόχρονα και διαπληκτίστηκαν γιά μια θέση πάρκιγκ. Συνεπλάκησαν και κατά τον αστυνομικό ο 35χρονος έριξε την γυναίκα του στο έδαφος. Ο αστυνομικός που παραδέχεται την πράξη του, έβγαλε από το αυτοκίνητό του μια λάμα μήκους 11 εκατοστών και τραυμάτισε τον πολίτη. Η λάμα βρέθηκε και κατασχέθηκε. Στο Ερρίκος Ντυνάν νοσηλεύεται ο 35χρονος- ευτυχώς- ελαφρά, ενώ είχε προηγηθεί μεταφορά του πολίτη στο νοσοκομείο Κορίνθου από το οποίο πήρε εξιτήριο. Ωστόσο, σοβαρός φαίνεται ο τραυματισμός της αστυνομίας, από την ενέργεια του εν λόγω αστυνομικού, που επικαλείται το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα περί δικαιολογημένης αγανάκτησης. Μέχρι στιγμής η εισαγγελέας Κορίνθου δεν έχει ασκήσει δίωξη, περιμένοντας τη συμπλήρωση του προανακριτικού φακέλου, ενώ παράγγειλε διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης. Οι δυο άντρες έχουν αλληλομηνυθεί.

    [10] Κοινωνία

    Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του Ε.Φ.Ε.Τ

    Απόσυρση ζυμαρικών

    30/7/2008 13:37:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΕΦΕΤ

    Εντολή για άμεση ανάκληση παρτίδας ζυμαρικών έδωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του Ε.Φ.Ε.Τ, μετά από καταγγελία καταναλωτή. Πρόκειται για τορτελίνια με την εμπορική επωνυμία "τορτελίνι με κρέας" που παρασκευάζεται για λογαριασμό της εταιρίας MISKO AE, με ημερομηνία ανάλωσης 26-03-2009 και αριθμό παρτίδας 64868Χ, καθώς μετά από ελέγχο που διηνήργησε διαπιστώθηκε η ανάπτυξη μούχλας. Το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων. Η συνολική ποσότητα της ανωτέρω παρτίδας που διακινήθηκε στην Ελλάδα ήταν 2.500 κιλά. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

    [11] Πολιτική

    Το ΥΠΕΞ για την επιστολή Γκρούεφσκι

    "Επιστολογραφικός οίστρος"

    30/7/2008 12:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 15:49:47)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προσπάθεια εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το βασικό της στόχο που είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας, αποτελεί η επιστολογραφία στην οποία επιδίδεται η ηγεσία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή". Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, με νέα επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατηγόρησε την Ελλάδα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δήθεν "μακεδονικής" μειονότητας. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη με σοβαρότητα στη διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και με τη θέση ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επανέλαβε ο εκπρόσωπος, που προέβλεψε ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι μήνας εξελίξεων.

    Στον "επιστολογραφικό τους οίστρο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, δεν αναφέρεται καν το θέμα του ονόματος, κάτι που αποτελεί προσβολή για τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν λάβει τη σχετική απόφαση, καθώς και για τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς.

    Είναι μια επιχείρηση που χαρακτηρίζεται από "έλλειμμα σοβαρότητας" και από πνεύμα "παρωχημένου εθνικισμού", η οποία για την ελληνική πλευρά έχει τελειώσει με την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Η χώρα μας δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από την ΠΓΔΜ, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όταν μάλιστα η γειτονική χώρα έδωσε πρόσφατα δείγματα δημοκρατικού ελλείμματος, τόσο με τον τρόπο που διεξήγαγε τις εκλογές, ο οποίος αμαύρωσε τη διεθνή της εικόνα, όσο και με τη σύλληψη του βασικού αντιπάλου του Γκρούεφσκι κι εν δυνάμει αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία να σημειωθεί ότι απέχει από τη Βουλή.

    Σ αυτό εξάλλου το δημοκρατικό έλλειμμα, υπογραμμίζει ο κ Κουμουτσάκος, εστιάζονται και οι επιστολές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής κ. Σολάνα, οι οποίοι υποδεικνύουν στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι να προχωρήσει σε ουσιαστικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο και σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση η "βιομηχανία επιστολών" που έχει υιοθετήσει η ηγεσία της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι καθένας δικαιούται να εκφράσει τις θέσεις του, με τον τρόπο που αυτός νομίζει.

    "Όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις θα στρουθοκαμηλίζουν και δεν θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τα Σκόπια στις σωστές του διαστάσεις τόσο θα αφήνονται τα ελληνικά δίκαια απροστάτευτα και έρμαια σε κάθε λεηλασία" αναφέρει ο ΛΑΟΣ.

    [12] Κοινωνία

    Για εργασίες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

    Πρόστιμα στον ΟΛΠ

    30/7/2008 11:50:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Πρόστιμα, συνολικού ύψους περίπου 139 χιλιάδων ευρώ (139.224), επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά στην ΟΛΠ Α.Ε. καθώς πραγματοποιούσε εργασίες κατεδάφισης κτισμάτων μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια και έγκριση από τις Διευθύνσεις Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πειραιά.

    Κατά της επιβολής του προστίμου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει ένσταση μέσα σε 30 ημέρες, ενώ διατάχτηκε και η διακοπή των εργασιών στην οικοδομή. Παράλληλα ενημερώθηκε ο Δήμος Δραπετσώνας, το Α Λιμενικό Τμήμα Πειραιά και το Α.Τ. Δραπετσώνας που με τη σειρά του θα ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα.

    Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι "O OΛΠ έχει, φαίνεται, συνηθίσει να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει σε κάθε δραστηριότητά του. Αγνοεί νόμους και φορείς και συμπεριφέρεται με μέγιστη ανευθυνότητα, αυτή τη φορά μάλιστα, σε βάρος της δημόσιας υγείας και ασφάλειας" και πρόσθεσε "Τα πρόστιμα που επιβάλλουμε για τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες του ΟΛΠ μπορεί να είναι ψίχουλα για έναν τόσο ισχυρό και κερδοφόρο Οργανισμό όμως στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι στην Νομαρχία Πειραιά και στον πόλεμο που έχουμε κηρύξει ενάντια στην ανευθυνότητα και την ασυνειδησία δεν υπολογίζουμε μεγέθη και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 July 2008 - 16:50:08 UTC