Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρήγμα σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου
  • [02] Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Λος Άντζελες
  • [03] "Έφυγε" ο Τώνης Βαβάτσικος
  • [04] 40 νεκροί αντάρτες στο Αφγανιστάν
  • [05] Αλλαγές σε τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις
  • [06] Συνεχίζεται η συζήτηση για συνεργασίες
  • [07] Πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Ρουμανία
  • [08] Η έφεση ... χάθηκε στο δρόμο

    [01] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η απάντληση των υδάτων

    Ρήγμα σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου

    29/7/2008 22:25:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Κινδύνευσε να βυθιστεί το βράδυ της Τρίτης το πλοίο "Μαρίνα" που ήταν αγκυροβολημένο στην προβλήτα 6 του λιμανιού του Ηρακλείου φορτωμένο με σίδερα παλαιών οχημάτων. Το πλοίο πιθανότατα λόγω του βάρους χτύπησε σε βυθισμένο παλιό σιδερένιο γερανό και δημιουργήθηκε ρήγμα 70x30 εκατοστών με αποτέλεσμα να γίνει εισροή υδάτων που στο μηχανοστάσιο του πλοίου έφτασαν τα 2,5 μέτρα. Αμέσως κοινοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ο Οργανισμός Λιμένος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και με τρία ρυμουλκά σκάφη, ένα πλωτό γερανό και το σκάφος της πυροσβεστικής προχώρησαν στην απάντληση υδάτων σταθεροποιώντας το πλοίο για να μη βουλιάξει. Την Τετάρτη αναμένεται να αφαιρεθεί το φορτίο του πλοίου να γίνουν επισκευές και στη συνέχεια να ρυμουλκηθεί στον Πειραιά προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής του.

    [02] Κόσμος

    Χωρίς ζημιές και θύματα

    Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Λος Άντζελες

    29/7/2008 22:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 23:40:50)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε το ανατολικό Λος Άντζελες, προκαλώντας δονήσεις στα ψηλά κτίρια, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί και σοβαρές ζημιές.

    Ο σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 48 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες κοντά στην περιοχή Τσίνο Χιλς, σημειώθηκε την Τρίτη, στις 21.48 ώρα Ελλάδος και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση.

    Κάτοικοι δήλωσαν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην κομητεία Οραντζ αλλά και νότια μέχρι το Σαν Ντιέγκο.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

    Στο κέντρο του Λος Άντζελες τα ψηλά κτίρια ταλαντεύονταν από την μια πλευρά στην άλλη για αρκετά δευτερόλεπτα και οι εργαζόμενοι έσπευσαν να βγουν στους δρόμους, ενώ οι υπεύθυνοι του δημαρχείου του Λος Άντζελες εκκένωσαν το κτίριο. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις θέσεις τους μετά από 15 λεπτά.

    Εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου του Λος Άντζελες δήλωσε ότι δεν σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω του σεισμού.

    Ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ θεωρείται μέτριας ισχύος ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

    [03] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 78 ετών

    "Έφυγε" ο Τώνης Βαβάτσικος

    29/7/2008 21:04:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, Δευτέρα, μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Βόλου από τον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, όπου έκανε διακοπές, ο τραγουδιστής Τώνης Βαβάτσικος, σε ηλικία 78 ετών. Έγινε γνωστός με το τραγούδι "Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας", το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1974. Η σύζυγός του επιρρίπτει ευθύνες στο κέντρο υγείας Ζαγοράς και στο ασθενοφόρο του νοσοκομείου Βόλου. Για το περιστατικό διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση από τη διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου.

    Ολιγωρία των υπευθύνων καταγγέλλει η σύζυγός του

    Ο 78χρονος τραγουδοποιός αισθάνθηκε δυσφορία μετά από φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε για να αντιμετωπίσει την κροταφική αρθρίτιδα. Η σύζυγός του ενημέρωσε το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ωστόσο, οι γιατροί που τον εξέτασαν δεν βρήκαν τίποτε το ανησυχητικό. Σύμφωνα με τη σύζυγο, η δύσπνοια συνεχίστηκε και όταν κάλεσε για δεύτερη φορά στο Κέντρο Υγείας, αντιμετώπισε ολιγωρία από τους υπευθύνους. Η κυρία Βαβάτσικου απευθύνθηκε τελικά στο Νοσοκομείο Βόλου.

    Ο Τώνης Βαβάτσικος εξέπνευσε στο ασθενοφόρο κατά τη διαδρομή από τον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, όπου ήταν το εξοχικό του ζευγαριού, έως το Νοσοκομείο του Βόλου.

    Πηγές του ΕΚΑΒ αναφέρουν πως δεν σχετίζονται με το περιστατικό, καθώς αρμόδιο ήταν το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας Ζαγοράς. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όταν, λίγο πριν γίνει η διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου, η κυρία Βαβάτσικου ζητούσε να μεταφερθεί ο σύζυγός της στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στην Αθήνα. Το Κέντρο Υγείας δε δεχόταν να κάνει τόσο μεγάλη απόσταση και χάθηκε χρόνος μέχρι τελικά να αποφασιστεί η μεταφορά του στο Νοσοκομείο Βόλου.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε σήμερα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου.

    [04] Κόσμος

    Σε επιθέσεις στρατού και αστυνομίας

    40 νεκροί αντάρτες στο Αφγανιστάν

    29/7/2008 20:57:00

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP

    Περί τους 40 ισλαμιστές αντάρτες βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια διαφορετικών επιχειρήσεων, που πραγματοποίησαν οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις με την επικουρία της δυτικής πολυεθνούς δύναμης αρωγής, ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη, από επιτελικές πηγές. Η υπό την αμερικανική αρχηγία συμμαχική δύναμη βομβάρδισε το πρωί έναν καταυλισμό των Ταλιμπάν στην περιοχή Ζίρο, στην κεντρική επαρχία Γάζνι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 μαχητές και να τραυματισθούν άλλοι οκτώ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επαρχίας Ισμαήλ Τζαχανγκίρ. Η συμμαχία επιβεβαίωσε λακωνικά την επίθεση, αναφέροντας μόνον πως σκοτώθηκαν "πολλοί αντάρτες". Δύο ακόμα Ταλιμπάν βρήκαν το θάνατο στην ίδια επαρχία, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις. Άλλοι δέκα βρήκαν τον θάνατο κατά την κοινή επιχείρηση στρατού κι αστυνομίας, με τη βοήθεια των δυτικών δυνάμεων, σε άλλο σημείο της επαρχίας, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

    [05] Πολιτική

    Κυβερνητική για θέματα περιβάλλοντος

    Αλλαγές σε τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις

    29/7/2008 20:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 21:13:42)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σημαντικές αλλαγές στην κατασκευή και τη χωροθέτηση νέων τουριστικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων επιφέρουν τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, που έλαβαν σήμερα το πράσινο φως από την Κυβερνητική Επιτροπή. Όλες οι βιομηχανίες που προκαλούν όχληση απομακρύνονται από τις πόλεις, ενώ δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τις αλλαγές ανοίγει ο δρόμος με την ολοκλήρωση μέχρι τέλους του έτους των ειδικών χωροταξικών σχεδίων και όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Ο Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε ότι εντός του Σεπτεμβρίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα, για διαβούλευση, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον παράκτιο και ορεινό χώρο.

    Τουριστικές κατοικίες μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες προβλέπει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Για νέες εγκαταστάσεις θα χρειάζονται 8 στρέμματα στις αναπτυσσόμενες και 15 στις αναπτυγμένες περιοχές της χώρας. Σε όλες τις παράκτιες περιοχές τα κτίσματα θα απέχουν από 50 έως 100 μέτρα από τη ζώνη του αιγιαλού.

    Επιπλέον, όλες οι οχλούσες βιομηχανίες απομακρύνονται από τις πόλεις. Στις εντός σχεδίου πόλεως περιοχές προβλέπονται κτίρια τουλάχιστον 3000 τμ για μη οχλούσες δραστηριότητες , ενώ για τις εκτός σχεδίου βιομηχανικές ζώνες θα χρειάζονται από 50 έως 250 στρέμματα.

    Έμφαση δίδεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες θα εγκαθίστανται σε εκτάσεις από 1000 έως 1600 στρέμματα και άνω των 2000 στη νησιωτική χώρα.

    Με υπουργική απόφαση που ήδη ισχύει δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια.

    Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας.

    [06] Πολιτική

    Συνεχίζεται η συζήτηση για συνεργασίες

    29/7/2008 20:19:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Παραμένουν στο προσκήνιο οι συζητήσεις περί συνεργασιών, τροφοδοτούμενες και από τα αποτελέσματα τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι -εάν γίνουν τώρα εκλογές- κανένα κόμμα δεν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Πάντως, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτουν τα σενάρια συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Αντίθετος ο Γιώργος Σουφλιάς

    Αντίθετος σε κυβερνήσεις συνεργασίας εμφανίστηκε ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος όπως είπε έχει διατελέσει υπουργός σε κυβερνητικά σχήματα της Εθνικής Ενότητα και στην οικουμενική.

    " Όπως ξέρετε, διετέλεσα υπουργός σε δύο κυβερνήσεις συνεργασίας, την Οικουμενική Κυβέρνηση και της Εθνικής Ενότητας. Η εμπειρία μου λοιπόν είναι αρνητική. Η εμπειρία μου είναι ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η Ελλάδα από κυβερνήσεις συνεργασίας. Και λόγω των προβλημάτων που έχει, αλλά και της νοοτροπίας που επικρατεί. Γίνεται η συνεργασία και από την επόμενη ημέρα όλοι δεν σκέπτονται το πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά το πώς θα κερδίσει το κόμμα τους στις εκλογές που θα γίνουν σε λίγο. Αυτή είναι η νοοτροπία. ", τόνισε εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλειε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ και επανέλαβε την πρόταση για διάλογο ουσίας με την Αριστερά.

    Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει αυτοδυναμία και στη συνέχεια ευρύτερες συναινέσεις, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκλείοντας για μία ακόμη φορά τη δυνατότητα οποιασδήποτε συνεργασίας με τη ΝΔ.

    Οι συνεργασίες, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχουν πολιτικό χρώμα και εμείς επιζητούμε ευρύτερες συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.

    Την ίδια ώρα ο βουλευτής της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ εκφράζει την άποψη ότι μια συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συμβεί κάποτε αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, για να περάσουν ορισμένα μέτρα.

    Οι προτάσεις για συνεργασίες φανερώνουν την αποτυχία της η κυβέρνησης, υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης.

    Ο Χρίστος Βερελής από την πλευρά του δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι μια συνεργασία με την ΝΔ θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ.

    [07] Κόσμος

    Ανυπολόγιστη η καταστροφή

    Πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Ρουμανία

    29/7/2008 20:12:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 21:26:03)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Ρουμανία, ενώ 15.183 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε 146 περιοχές, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Βίκτορ Πολ Ντόμπρε. Ο κ. Ντόμπρε ανέφερε ότι από τις πλημμύρες "χτυπήθηκαν" έξι ρουμανικές επαρχίες και 146 πόλεις και χωριά και πρόσθεσε ότι 148 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 122 είναι υπό κατάρρευση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, καταστράφηκαν 7,2 χλμ εθνικού δικτύου και 1,100 χλμ επαρχιακών δρόμων. Οι αρχές έχουν ήδη διανείμει στους πλημμυροπαθείς 34,5 τόνους κονσερβών, 20,400 λίτρα λάδι, 24 τόνους ψωμί, 44,5 τόνους αλεύρι και 27.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Κρίστιαν Ντέιβιντ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στόχος είναι να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς με την χορήγηση επιδομάτων ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολυγλωσσία, Λέοναρντ Όρμπαν συνέστησε στις ρουμανικές αρχές να προχωρήσουν εντός 10 εβδομάδων σε απολογισμό των ζημιών από τις πλημμύρες και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την χορήγηση βοήθειας από την ΕΕ. Οι επαρχίες που "χτυπήθηκαν" από τις πλημμύρες είναι:οι Μαραμούρες, Μποτοσάνι, Μπακάου, Νεάμτ, Ιάσιο και Βασλούι και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να ισχύει ο κώδικας υψηλού κινδύνου για τις περιοχές αυτές.

    [08] Κόσμος

    Συγκέντρωση στο Βελιγράδι

    Η έφεση ... χάθηκε στο δρόμο

    29/7/2008 19:47:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν έφτασε η έφεση στην απόφαση έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μέχρι τις 16:00 το απόγευμα, που έληξε το ωράριο λειτουργίας του περιφερειακού δικαστηρίου του Βελιγραδίου. Η εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου αυτού Ίβανα Ράμιτς ανέφερε ότι "οι δικαστές θα εκτιμήσουν αύριο ποιο είναι το λογικό χρονικό διάστημα που θα περιμένουν να φτάσει, ταχυδρομικά, η έφεση" και εάν δεν φτάσει, θα αποφασίσουν για την ημερομηνία έκδοσης.

    Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης, ο οποίος ασχολείται με τη Βελιγραδίου - Χάγης, Ντούσαν Ιγνιάτοβιτς εκτίμησε ότι "ο Κάρατζιτς δεν κατέθεσε καν έφεση αλλά εκμεταλλεύεται την ασάφεια του νόμου για τις ταχυδρομικές αποστολές των εφέσεων" ώστε να παρατείνει την παραμονή του στο Βελιγράδι.

    Σήμερα, Τρίτη, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς επισκέφθηκαν δικηγόροι οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ομάδα των νομικών συμβούλων που θα τον βοηθάει αφού αποφάσισε ο ίδιος να αναλάβει την υπεράσπιση του. Τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν ότι στην ομάδα βοηθών υπεράσπισης του Κάρατζιτς θα είναι και η κόρη του Σόνια.

    Εν τω μεταξύ, στο κέντρο του Βελιγραδίου πραγματοποιείται απόψε συγκέντρωση κατά της έκδοσης του Κάρατζιτς στη Χάγη που οργανώνει το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Την συγκέντρωση υποστήριξε και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ συμμετοχή δήλωσαν και ακροδεξιές οργανώσεις. Η αστυνομία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προστατεύοντας δημόσια κτίρια, πρεσβείες και τα κτίρια ξένων εταιριών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί γύρω από το χώρο της συγκέντρωσης, ενώ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών μία μονάδα των ΜΑΤ θα προστατεύει μόνο τους δημοσιογράφους και τους εικονολήπτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 July 2008 - 20:49:55 UTC