Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ
  • [02] Το Σεπτέμβριο οι απευθείας διαπραγματεύσεις
  • [03] Ο Βαρθολομαίος στην Ουκρανία
  • [04] No End to Rhodes Wildfires
  • [05] Έρευνες για νέο σκάνδαλο στον ΟΣΕ
  • [06] Στον Πρόεδρο της Βουλής ο χάρτης συχνοτήτων
  • [07] Πτήση αεροπλάνου με τρύπα
  • [08] Αποζημίωση για ιατρική αμέλεια
  • [09] Συμπλοκή σε κέντρο υποδοχής προσφύγων
  • [10] Αποφυλακίζονται οι δύο δικηγόροι
  • [11] ΛΔ Κονγκό: Ναυάγιο πλοιαρίου με 45 νεκρούς
  • [12] Αναμένεται η έφεση

    [01] Οικονομία

    Θα ισχύει ό,τι στον ιδιωτικό τομέα

    Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ

    25/7/2008 16:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2008 18:07:15)

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8 - ΝΕΤ

    Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους νεοπροσλαμβανομένους στις ζημιογόνες ή στις επιδοτούμενες από τον προϋπολογισμό ΔΕΚΟ, προβλέπει νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομίας που κατετέθη στη Βουλή.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, οι αλλαγές ισχύουν από την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Μισθοί, μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα κι άλλες παροχές θα τελούν πάντα υπό την έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, αναλόγως με τον πληθωρισμό και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Οι αυξήσεις θα έχουν κατώτατο πλαφόν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στο εξής θα απασχολούνται επί ένα 7/μηνο δοκιμαστικά με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και μετά από αξιολόγηση τους θα υπογράφουν σύμβαση αορίστους χρόνου.

    Με βάση την τροπολογία, ουσιαστικά επεκτείνεται σε όλες τις ζημιογόνες και επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ το καθεστώς που ίσχυε στον ΟΤΕ.

    Από τις 16 ζημιογόνες ΔΕΚΟ, τα σκήπτρα κρατούν οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τις μεταφορές, όπως είναι ο ΟΣΕ, η ΕΘΕΛ, ο ΗΛΠΑΠ και ο ΗΣΑΠ, κυρίως λόγω του χαμηλού εισιτηρίου, που είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής.

    Αν προσφύγουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο η επιχείρηση όσο και η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ.

    Αντιδράσεις

    Αιτία πολέμου θεωρούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, τις χαρακτηρίζουν πλήγμα στη μισθωτή εργασία και υπόσχονται ότι θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα προσφύγει η ΓΣΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει την τροπολογία αντισυνταγματική.

    Για επικίνδυνους πολιτικούς ακροβατισμούς έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης.

    "Αν δεν προχωρήσουμε σε τέτοιες διατάξεις, δεν θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά", δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8, ο υφυπ. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας.

    Ριζικά αντίθετοι στην τροπολογία είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8 ότι σε μια περίοδο κρίσης η κυβέρνηση δε μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια και πρέπει να βοηθά τα πιο αδύνατα στρώματα, ανέφερε την πρόταση για το επίδομα αλληλεγγύης και εξέφρασε την βεβαιότητα για αύξηση του ΦΠΑ.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8 ότι οι δηλώσεις Αλογοσκουφη αποτελούν έμμεση ομολογία της αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολίτικης.

    Οικονομικές ρυθμίσεις

    Αλλαγές στην φορολογία κεφαλαίου, επανεξέταση των ειδικών τρόπων φορολόγησης, εντατικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όσων δεν δήλωσαν τα ακίνητα τους και μέτρα κατά του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο ναυτιλίας, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Τα φορολογικά έσοδα -αν και αυξήθηκαν- υπολείπονται του στόχου, παραδέχτηκε μιλώντας στη ΝΕΤ-105,8 ο υφυπουργός Οικονομίας. Ο κ. Αντ. Μπέζας δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια υπέρ των μισθωτών, τα οφέλη της οποίας θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2008, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.

    Τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαφθοράς εξέφρασε ο υπ. Ανάπτυξης στη διάρκεια συνομιλιών με την εκτελεστική επιτροπή του ΣΕΒ.

    [02] Κόσμος

    Το Σεπτέμβριο οι απευθείας διαπραγματεύσεις

    25/7/2008 14:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις 3 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμετ Αλί Ταλάτ. "Κάναμε ένα βήμα μπροστά, πρόκειται για θετική εξέλιξη" δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Χριστόφιας.

    Εν τω μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Απευθείας τηλεφωνική γραμμή Χριστόφια-Ταλάτ

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούν με τον κ. Ταλάτ, και θέματα στα οποία διαφωνούν. Παράλληλα, υπέδειξε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και καλή θέληση για να προχωρήσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί κατά πόσο θα συνεχίσουν το έργο τους οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές.

    Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Ζεριχούν, μετά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία κράτησε δύο ώρες και δέκα λεπτά.

    Επιπλέον, συμφωνήθηκε να λειτουργήσει σύντομα απευθείας τηλεφωνική γραμμή στα γραφεία των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ.

    [03] Κόσμος

    Με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους η υποδοχή

    Ο Βαρθολομαίος στην Ουκρανία

    25/7/2008 17:40:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με εντυπωσιακή επισημότητα, κινητοποίηση κόσμου και δημόσιο σημαιοστολισμό, υποδέχθηκε το Κίεβο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που έφτασε την ουκρανική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Προέδρου Βίκτορ Γιουσένκο για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 1.020ης επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων.

    Γιγαντοαφίσες με τη φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του προέδρου Γιουσένκο, μαζί με τα εμβλήματα της μεγάλης επετείου που εορτάζει το Κίεβο έχουν αναρτηθεί σε όλη την, πολλών χιλιομέτρων, διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης.

    Η εικόνα αυτή της υποδοχής συνόδευσε την πομπή που συγκροτήθηκε στο αεροδρόμιο, με διμοιρίες μοτοσυκλετιστών μέχρι την ιστορική μονή της Λαύρας των Σπηλαίων, όπου έγινε η επίσημη εκκλησιαστική υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Βλαδίμηρο.

    Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο του Κιέβου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχαν υποδεχθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, ο πρόεδρος της Βουλής και μέλη της πολιτικής πνευματικής και κοινωνικής ηγεσίας της χώρας.

    Στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας προσφωνώντας τον τόνισε το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην ενίσχυση του ουκρανικού λαού.

    "Ήρθαμε ως άγγελοι ειρήνης και καταλαγής", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ευχήθηκε η επίσκεψή του να συμβάλλει στην επανένωση όλων των ορθοδόξων της Ουκρανίας σε μια ενωμένη εκκλησία.

    Την ίδια ευχή διατύπωσε κι ο μητροπολίτης Βλαδίμηρος ο οποίος είχε οργανώσει εντυπωσιακή υποδοχή με τη συμμετοχή εκατοντάδων μοναχών, κληρικών και λαϊκών στο χώρο της ιστορικής μονής.

    Στο Κίεβο μεταβαίνει και ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο, όπου θα συλλειτουργήσουν το πρωί της Κυριακής.

    Δηλώσεις αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄

    Ρυθμιστικό ρόλο, αλλά, όχι εκτελεστική εξουσία διαθέτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε θέματα διορθοδόξων εκκλησιαστικών σχέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, οι οποίες αναδημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας (www.patriarchia.ru).

    Ερωτηθείς για τα δικαιώματα επέμβασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα εκκλησιαστικά πράγματα της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε επί λέξει: "Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως έχουσα τα πρωτεία Εκκλησία, κατέχει ορισμένο ρυθμιστικό ρόλο, μια συντονιστική λειτουργία, αλλά, δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει. Άλλο ζήτημα ο συντονισμός, κι άλλο η εκτελεστική εξουσία. Εκτελεστική εξουσία δεν διαθέτει. Αυτό που εμπίπτει στις εξουσίες του είναι, για παράδειγμα, η εξέταση των προσφυγών μίας από τις τοπικές Εκκλησίες: εάν απευθυνθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε εκείνο συγκαλεί σύνοδο όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ώστε -από κοινού- να συζητήσουν τη διαμαρτυρία και να εκφέρουν γνώμη σχετικά με το θέμα αυτό".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ουκρανική Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι "μητρική της είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, κι όχι της Κωνσταντινουπόλεως, κατ αυτόν τον τρόπο, αυτοκεφαλία μπορεί να της παράσχει μόνον η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το πρώτο βήμα ήδη το έκανε η Ρωσική Εκκλησία, παρέχοντας δικαιώματα ευρείας αυτονομίας στην Ουκρανική Εκκλησία. Στο Κίεβο υπάρχει μητροπολίτης, ο οποίος πλαισιώνεται από τοπική Σύνοδο και διευθύνει την Ουκρανική Εκκλησία, ωστόσο είναι εξαρτώμενος από το Πατριαρχείο Μόσχας", πρόσθεσε ο Χρυσόστομος Β΄.

    Ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος προ ημερών, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, είχε δηλώσει ότι θα αποφύγει να παραστεί στους εορτασμούς για τα 1.020 έτη από τη Βάπτιση των κοινών προγόνων των ανατολικών Σλάβων, διότι αυτή ήταν η επιθυμία του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου, προσθέτοντας ότι "δεν είναι σωστά τα σχίσματα και δεν πρέπει να φθάνουμε στο απροχώρητο, να σχίζουμε τον άραφο χιτώνα του Κυρίου, γιατί είναι μεγάλη η αμαρτία να προκαλούμε σχίσματα μέσα στην Εκκλησία και να διαιρούμε, να κομματιάζουμε την Εκκλησία".

    Ερωτηθείς για τα φαινόμενα ξενοφοβίας και των δημογραφικών αλλαγών, από τη διείσδυση μουσουλμανικών πληθυσμών σε χριστιανικά εδάφη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε ότι "κατά τη γνώμη του οι ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει πρωτίστως να εργάζονται κοπιωδώς ώστε να είναι ενωμένοι και μεταξύ τους να επικρατεί η αγάπη και η αλληλοκατανόηση και να μην φοβούνται τους ξένους, χωρίς να επιτρέπουν την ίδια στιγμή αλλαγές στη δημογραφική κατάσταση".

    "Ο αριθμός των ξένων εργαζομένων σε ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει με ορίζεται με συγκεκριμένες διαδικασίες, "διαφορετικά εμφανίζεται απειλή εξαφάνισης του έθνους -αυτό, που τώρα υποφέρουμε στην Κύπρο: οι Τούρκοι μας έστειλαν 300 χιλιάδες κατοίκους, έχουν αρκετό πληθυσμό, μπορούν να στείλουν κι ένα εκατομμύριο, ενώ οι Έλληνες είναι συνολικά 700 χιλιάδες και η σύνθεση του πληθυσμού μπορεί πολύ γρήγορα να αλλάξει".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο επί τη βάσει μιας "κανονικής ομοσπονδίας και ενιαίου κράτους", το οποίο θα κατοχυρώνει τις τρεις ελευθερίες, "το δικαίωμα αλλαγής τόπου κατοικίας, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στο εσωτερικό της χώρας, δίχως επίδειξη διαβατηρίου".

    Ο Τύπος για την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Κίεβο

    "Φόβος Φαναρίου πάνω από τη Μόσχα", γράφει ο τουρκικός Τύπος, που δίνει μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο, για τον εορτασμό της 1.020ής επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων.

    "Ο Αλέξιος με την πλήρη υποστήριξη του Κρεμλίνου ανησυχεί και αγωνιά", γράφει η εφημερίδα "Στάρ", η δε εφημερίδα "Ακσάμ" γράφει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επέμβει στον πατριάρχη Βαρθολομαίο για να αποτρέψει την επίσκεψή του στο Κίεβο.

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" υποστηρίζει ότι στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία με το ίδιο αίτημα της κινητοποίησης της τουρκικής κυβέρνησης και την αποτροπή της επίσκεψης του Πατριάρχη στην Ουκρανία.

    Για πρώτη φορά ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται τόσο εκτεταμένα σε δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις οποίες παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία έχουν ταξιδέψει στο Κίεβο για να καλύψουν την επίσκεψή του.

    Ο ρωσικός Τύπος γράφει ότι ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος δεν έχει αποφασίσει, αν και πότε θα πάει στο Κίεβο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πατριάρχης Αλέξιος θα ταξιδέψει στο Κίεβο, αλλά, ο ρωσικός Τύπος γράφει ότι αυτό δεν θα γίνει και ότι ενδέχεται ο πατριάρχης Αλέξιος να φτάσει στο Κίεβο την Κυριακή το πρωί, μόνο για τη λειτουργία με τον Οικουμενικό πατριάρχη και τους άλλους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών.

    Ρωσική εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν συνιστά στον πατριάρχη Αλέξιο να συμμετάσχει στους εορτασμούς που διοργανώνει η ουκρανική πολιτεία, παρά το ότι έστειλε γράμμα στους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών ζητώντας τους να απέχουν από τις εκδηλώσεις στο Κίεβο.

    [04] Houses in Laerma Burnt Down

    No End to Rhodes Wildfires

    25 Ιουλ 2008 09:36:0 (Last updated: 25 Ιουλ 2008 17:17:2)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    A blaze broke out on Friday noon in the area of Panagopoula in the prefecture of Ahaia, southern Greece, burning forest land. Traffic at the 190thkm of the Athens-Patras highway has been suspended, while railway services have been restored. According to flash information, the blaze broke out after a car crash. The fire is raging near two summer camps, however, no one is under threat. Ground and air forces have been deployed in the area struggling to put out the fire, but the strong winds blowing are giving them a hard time.

    In the meantime, fires are raging for the fourth consecutive day in the southern part of Rhodes, destroying thousands of acres of forest land. Continuous rekindling of fires has created conditions like hell while winds are bringing a fire to Larda village. Flames are approaching Laerma village burning down storage houses and destroying Igou forest. Air and land forces are battling against fires while reinforcement has arrived from Athens and Thessaloniki.

    Upon the request of the Civil Protection Authority, two Italian water-scooping planes landed Thursday night at the Rhodes airport. Two French ones are expected to arrive on Friday noon.

    Civil Protection Authority head Margaritis Mouzas, who is on the island to better handle the situation, chaired a meeting to assess the situation and coordinate the future actions. Exiting the meeting, regional head Charalambos Kokkinos praised the efforts made by the firefighters and spoke of two arson cases.

    In the meantime, Civil Protection Secretariat has issued warning of high risk of fires today in the following regions: Athens, West Attika, Piraeus, Korinthos, Lakonia, Messinia and Hania.

    Related News:

    Battle with Flames in Rhodes

    [05] Οικονομία

    Στο μικροσκόπιο 8 συμβάσεις 1,5 εκατ. ευρώ

    Έρευνες για νέο σκάνδαλο στον ΟΣΕ

    25/7/2008 19:11:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: NET

    Στο μικροσκόπιο της νέας διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχουν μπει από τις 11 Ιουνίου 2008, οι συμβάσεις απευθείας ανάθεσης με εταιρείες παροχής μεταφορικών υπηρεσιών. Οι συμβάσεις αυτές είχαν υπογραφεί από τις αρχές του 2008 έως και τη άνοιξη του ιδίου χρόνου, από τα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για 8 συμβάσεις συνολικού ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ οι οποίες "κέντρισαν" το ενδιαφέρον της νέας διοίκησης αφενός διότι εκτιμήθηκε ως υπερβολικό το ποσό για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αφετέρου αυτές οι συμβάσεις απευθείας ανάθεσης αφορούν χρηματικά ποσά παραπάνω από αυτά που επιτρέπονται για απευθείας αναθέσεις.

    Το ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 2 Ιουλίου αποφάσισε :

    Αυτές οι συμβάσεις να παγώσουν και να μην πληρωθούν.

    Να διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος προκειμένου να εξεταστεί εάν το έργο που είχαν αναλάβει έναντι του ΟΣΕ οι συγκεκριμένοι προμηθευτές, το εκτέλεσαν όντως και εάν αυτοί που υπέγραφαν είχαν εξουσιοδότηση να υπογράφουν για τόσα μεγάλα ποσά με απευθείας αναθέσεις.

    Τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί ο εσωτερικός έλεγχος, ενώ το θέμα ερευνά και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας. Το υπουργείο Μεταφορών διαβεβαιώνει ότι η έρευνα θα γίνει σε βάθος και δε θα χαριστούν σε κανέναν.

    [06] Τεχνολογία

    Παρέδωσε ο Θ. Ρουσόπουλος

    Στον Πρόεδρο της Βουλής ο χάρτης συχνοτήτων

    25/7/2008 16:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει το κανάλι της Βουλής, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και ο δικός της ραδιοφωνικός της σταθμός. Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας παρέλαβε σήμερα από τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο τον χάρτη συχνοτήτων του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης. Όπως δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος από την 1η Νοεμβρίου όλα τα κανάλια θα μπορούν να μεταδίδουν ψηφιακά το πρόγραμμα τους και ανάμεσα σε αυτά θα είναι και η Βουλή. Χθες Πέμπτη, οι Υπουργοί Επικρατείας και Μεταφορών-Επικοινωνιών παρουσίασαν τον Χάρτη Ψηφιακών Τηλεοπτικών Συχνοτήτων και Ραδιοφωνικών Αναλογικών Συχνοτήτων με τον οποίο επιχειρείται να μπει τάξη στο υφιστάμενο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

    [07] Κόσμος

    Αίσιο τέλος με αναγκαστική προσγείωση

    Πτήση αεροπλάνου με τρύπα

    25/7/2008 16:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2008 18:36:26)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Με τρύπα στην άτρακτο πετούσε αεροπλάνο της αυστραλιανής εταιρίας Κουάντας στο δρομολόγιο Λονδίνο-Μελβούρνη. Αφού είχε κάνει στάση στο Χογκ Κογκ συνέχισε το ταξίδι του προς την Αυστραλία.

    Πάνω από τις Φιλιππίνες ο κυβερνήτης του αεροσκάφους άκουσε ένα δυνατό θόρυβο και ένιωσε να χάνει τον έλεγχο, οπότε και διαπίστωσε ότι άνοιξε τρύπα στην άτρακτο.

    Το γεγονός αυτό, ανάγκασε τον πιλότο να προχωρήσει σε διαδικασία αναγκαστικής προσγείωσης.

    Όντως, το προσγείωσε, ευτυχώς με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Μανίλα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους επιβάτες.

    Οι περίπου 350 επιβάτες και τα 19 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το Μπόινγκ σώοι.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πολύ ισχυροί άνεμοι ευθύνονται για το άνοιγμα της τρύπας στην άτρακτο.

    [08] Κοινωνία

    Αποζημίωση για ιατρική αμέλεια

    25/7/2008 16:38:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αποζημίωση 70.000 ευρώ θα καταβάλει ως ηθική βλάβη Αθηναίος πλαστικός χειρουργός σε πελάτισσα του γιατί από απροσεξία του στο πλαίσιο βλεφαροπλαστικής επέμβασης που της έκανε πριν από 9 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να χάσει κατά 84% την όραση από το δεξί της μάτι. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η απώλεια της όρασης της γυναίκας οφειλόταν σε αμέλεια του γιατρού, ο οποίος δεν ενέργησε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και της πείρας που είχε αποκτήσει κατά την παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας της ασθενούς.

    [09] Κόσμος

    Με 23 τραυματίες

    Συμπλοκή σε κέντρο υποδοχής προσφύγων

    25/7/2008 15:41:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μία συμμορία 40-50 ανδρών οπλισμένων με σιδηρολοστούς και μαχαίρια επιτέθηκαν εναντίον κατοίκων ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων νότια του Οσλο, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές 10 από τους τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και άλλοι 13 σε μία τοπική κλινική, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου υποδοχής στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB, οι δράστες είναι Τσετσένοι και τα θύματα Κούρδοι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σύγκρουση ξεκίνησε από ένα μικροκαυγά μεταξύ Κούρδων και Τσετσένων που πήρε αιματηρή τροπή.

    [10] Κοινωνία

    Υπόθεση Ζαχόπουλου

    Αποφυλακίζονται οι δύο δικηγόροι

    25/7/2008 15:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2008 15:40:00)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών οι δύο δικηγόροι που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση εκβίασης σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου. Οι δικαστές του Συμβουλίου έκαναν δεκτή την προσφυγή των δύο δικηγόρων κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω κράτησή τους. Με το βούλευμα επιβάλλεται στον καθέναν χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, καθώς και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα. Οι δύο δικηγόροι, εκ των οποίων στον έναν έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος, κρίθηκαν προφυλακιστέοι πριν περίπου ενάμιση μήνα μετά την απολογία τους ενώπιον του δεύτερου ειδικού ανακριτή για τα αδικήματα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, απόπειρας εκβίασης και συμμετοχή σε αυτοκτονία.

    [11] Κόσμος

    ΛΔ Κονγκό: Ναυάγιο πλοιαρίου με 45 νεκρούς

    25/7/2008 14:58:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 100 αγνοούνται, μετά τη βύθιση ενός πλοιαρίου στον ποταμό Ουμπάνγκι, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. "Μέχρι στιγμής 45 πτώματα έχουν ανασυρθεί ενώ οι υπόλοιποι 112 που αγνοούνται είναι ψαράδες", ανέφερε ο Μάθιου Μπέλα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βόρειο Ουμπάνγκι, στο βόρειο άκρο της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Είκοσιπέντε επιβαίνοντες επέζησαν. "Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν το πλοιάριο προσέκρουσε σε ένα βράχο μέσα στην νύκτα. Δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σήματα για την βοήθεια της ναυσιπλοϊας", είπε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Μπέλα. Το πλοιάριο βυθίστηκε στον ποταμό Ουμπάνγκι που αποτελεί τμήμα των φυσικών συνόρων της ΛΔΚ με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

    Η πλούσια σε ορυκτά αφρικανική χώρα έχει ελάχιστους δρόμους έξω από τις μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να γίνονται κυρίως με αεροπλάνα και πλοιάρια που διαπλέουν το τεράστιο δίκτυο ποταμών της.

    Τα δυστυχήματα του είδους αυτού είναι συχνά επειδή τα πλοιάρια είναι κατά κανόνα υπερφορτωμένα και πλημμελώς συντηρημένα.

    [12] Κόσμος

    Διαδηλώσεις υπέρ Κάρατζιτς, απειλές κατά Τάντιτς

    Αναμένεται η έφεση

    25/7/2008 12:15:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Έφεση κατά της έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, θα ασκήσει σήμερα, Παρασκευή, ο δικηγόρος του πρώην ηγέτη των Σερβο-Βοσνίων, εξαντλώντας όλα τα χρονικά όρια που δίνει ο σερβικός νόμος. Μικρής έκτασης επεισόδια και ένταση επικράτησαν στη χθεσινοβραδινή διαδήλωση υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, κρατώντας φωτογραφίες του πρώην ηγέτη των Σερβο-Βοσνίων, αλλά και του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου στη Βοσνία και παραμένει ασύλληπτος, φώναζαν συνθήματα κατά του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, όπως "είσαι προδότης". Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Σερβικής Προεδρίας και της Βουλής, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να ενισχύσουν την παρουσία τους στη γύρω περιοχή, αλλά και γύρω από την πρεσβεία της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα χειριστή κάμερας που εργάζεται στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Β92.

    Απειλές κατά Ταντιτς, Ντάτσιτς, Βούκσεβιτς

    Τα μέτρα προστασίας του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, του υπουργού Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, του γενικού εισαγγελέα, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς και του επικεφαλής του Συμβουλίου για τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης, Ράσιμ Λιάγιτς, αυξήθηκαν στο ανώτατο επίπεδο γράφει η εφημερίδα "Μπλιτς".

    Μετά την σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, αναφέρει η "Μπλιτς", ο πρόεδρος Τάντιτς και ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δέχονται συνεχώς απειλητικές επιστολές, πολλές από τις οποίες είναι σε φόρμα αγγελτηρίου κηδείας με το όνομα τους. Στη διεύθυνση του γραφείου του κ. Ράσιμ Λιάγιτς έφτασαν επιστολές με απειλητικό περιεχόμενο και σε μία από αυτές αναφέρεται: "θα έχεις την τύχη του Τζίντζιτς. Πρώτα θα σε πυροβολήσουμε στο γόνατο". Το τηλεφωνικό κέντρο στο γραφείο του Λιάγιτς καθημερινά δέχεται εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα.

    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της "Μπλιτς" ο γενικός εισαγγελέας, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, επίσης δέχεται σοβαρές απειλές από την ημέρα που ανακοινώθηκε η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η αστυνομία, αναφέρει η "Μπλιτς", λαμβάνει σοβαρά της απειλές αυτές και σε συνεργασία με την υπηρεσία ασφάλειας και πληροφοριών διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 July 2008 - 16:50:11 UTC