Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Καραμανλή για τη διαφάνεια
  • [02] Θαυμάστρια του Ομπάμα η Μέρκελ
  • [03] Συνελήφθη 37/χρονος για δεκάδες κλοπές
  • [04] Απαγόρευση πλαστικών σακουλών
  • [05] Μεγάλη έλλειψη ενέργειας μετά το 2012
  • [06] Αποτέφρωση νεκρών με σχέδιο Π.Δ.
  • [07] Νέα συλλογική σύμβαση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [08] Συνεχίζει να πέφτει το πετρέλαιο
  • [09] Στην κατηγορία 2 ο τυφώνας Ντόλι
  • [10] Το ακριβότερο εισιτήριο λεωφορείου

    [01] Πολιτική

    "Επικίνδυνη η λογική απαξίωσης και μηδενισμού"

    Παρέμβαση Καραμανλή για τη διαφάνεια

    23/7/2008 18:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 23:01:09)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    "Η Ελλάδα σήμερα έχει τις δυνατότητες να στοχεύσει ακόμη πιο ψηλά, να πάει πιο μπροστά. Τις δημιουργήσαμε τα χρόνια που πέρασαν, όλες και όλοι μαζί με σκληρή προσπάθεια και θυσίες αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έμοιαζαν άλυτα. Σήμερα και τα χρόνια που έρχονται συνεχίζουμε στο δρόμο που μαζί ανοίξαμε και σταθερά ακολουθούμε. Το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Το δρόμο της προοπτικής, του μέλλοντος. Το δρόμο που οδηγεί αποδεδειγμένα στην Ελλάδα των κοινών οραμάτων μας". Τις ανωτέρω επισημάνσεις κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για την 34η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παράλληλα δε τονίζει πως πρέπει να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού και ακόμη να εργαζόμαστε "συνθέτοντας γόνιμες ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, απ όπου κι αν προέρχονται για τη συνεχή εμβάθυνση της δημοκρατίας, την περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας, την αδιάλειπτη ενίσχυση της ποιότητας του πολιτεύματος".

    Στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση Siemens, επισκίασε το άλλο μεγάλο μέτωπο αντιπαράθεσης, την τροπολογία με την οποία αλλάζει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων.

    Παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Στο μήνυμά του για την 34η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής απευθύνεται εμμέσως στην αντιπολίτευση.

    "Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, διαχειριστές της πολύτιμης παρακαταθήκης που μας κατέλιπαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας, γνωρίζουμε ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες αμφισβήτησης των θεσμών και ισοπέδωσης των πάντων, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού, μόνον κινδύνους επιφυλάσσουν", τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει ακόμη ότι είναι ανάγκη όλοι να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού.

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στο "ΜEGA" η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στα περί συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με άλλα κόμματα σημείωσε ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι σημαία ευκαιρίας.

    Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πρόκειται να συναινέσει στο σοβάντισμα του πολιτικού συστήματος, υπάρχουν άλλοι καλοί σοβατζήδες όπως ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Τσίπρας, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    Στα θέματα διαφάνειας ανάφθηκε στο μήνυμα του και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης: "Είναι χρέος όλων και ιδιαίτερα των νέων πολιτικών και των νέων κομμάτων, να αποδράσουν από το νοσηρό πολιτικό περιβάλλον και με συντονισμένες προσπάθειες, να απαλλάξουν την πολιτική ζωή από παρασιτικές πράξεις και να αναλάβουν την υψίστη τιμή της ανελίξεως της Δημοκρατίας".

    Κόντρα για τη Siemens

    Η υπόθεση Siemens επισκίασε τη συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για το αυτοδιοίκητο η οποία ψηφίστηκε επί της αρχής μετά από έντονες αντεγκλήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης υπεραμύνθηκε του έργου της Δικαιοσύνης δεσμευόμενος ότι όλα τα στοιχεία της υπόθεσης Siemens θα έρθουν στο φως.

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Απόστολος Κακλαμάνης .

    Κόντρα Χατζηγάκη - Καρατζαφέρη στη Βουλή με αιχμή την υπόθεση της Siemens. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι στη Γερμανία υπάρχουν για την υπόθεση έγκλειστοι στη φυλακή και στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ούτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Χριστοφοράκος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι οι έρευνες διεξάγονται κανονικά και υπογράμμισε ότι δεν ξέρουν οι γερμανικές αρχές κάτι παραπάνω απ όσα γνωρίζουμε εμείς. "Φοβάστε τις αποκαλύψεις" είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    "Eκτοξεύετε λάσπη σε όλο το υπουργικό συμβούλιο" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Siemens εξέφρασε το ενδιαφέρον της για το μέλλον τους και τόνισε οτι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλες τις θέσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Siemens στην Ελλάδα, κατ αρχήν στη Θεσσαλονίκη, όπου εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία για τους δικούς της προγραμματικούς στρατηγικούς σκοπούς έχει αποφασίσει να το κλείσει, ένα σύγχρονο εργοστάσιο με εργαζόμενους υψηλής τεχνογνωσίας", δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

    Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύφθηκε στη δίκη του πρώην διευθυντή της Siemens, Ράινχαρτ Σικατσεκ, που συνεχίστηκε σήμερα, στο Μόναχο, οι γερμανικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους φάκελο που αφορά τον πρώην μάνατζερ τη Siemens Ελλάς Πρόδρομο Μαυρίδη και στον οποίο καταγράφονται εκατοντάδες κινήσεις λογαριασμών προς δωρολήπτες στην Ελλάδα.

    Σχετικά με το προαναγγελθέν κλείσιμο ορισμένων μονάδων της SIEMENS, (σσ. μεταξύ των οποίων και η μονάδα της Θεσσαλονίκης) στα πλαίσια ενός προγράμματος περικοπών που περιλαμβάνει συνολικά 17.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στο εξωτερικό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανταποκρίτριας από την Τσεχική Δημοκρατία, είπε πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τις δυσκολίες που προκαλεί, αλλά παρέπεμψε σε συναφή προβλήματα στη Γερμανία, όπως το πρόσφατο κλείσιμο μεγάλης μονάδας ΝΟΚΙΑ που μεταφέρθηκε στη Ρουμανία... "Διαμηνύστε στους τσέχους εργαζόμενους που πλήττονται ότι και οι γερμανοί συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα...", είπε.

    [02] Κόσμος

    Οι Γερμανοί προτιμούν Ομπάμα

    Θαυμάστρια του Ομπάμα η Μέρκελ

    23/7/2008 21:15:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι θαυμάστρια του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες γερουσιαστή του Ιλινόϊ Μπάρακ Ομπάμα, έστω κι αν ακόμα δεν τον έχει συναντήσει.

    Ερωτώμενη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τί σκέπτεται η κυρία Μέρκελ για τον Ομπάμα απάντησε: "Θα έλεγα ότι είναι καλά εφοδιασμένος, από την άποψη της φυσικής παρουσίας, την πολιτική άποψη και την άποψη του πνεύματός του".

    Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο κ. Ομπάμα είναι προγραμματισμένο να έχει μία ωριαίας διάρκειας συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζεται ομιλία του κ. Ομπάμα με θέμα τη Διατλαντική συνεργασία στο Πάρκο του Βερολίνου Τεργκάρτεν στο σημείο της "Στήλης της Νίκης".

    Μάλιστα, εν προκειμένω, το επιτελείο της καγκελαρίου δεν θέλησε η ομιλία αυτή να γίνει κοντά στην ιστορική "Πύλη του Βρανδεμβούργου". Την ομιλία αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες Γερμανών.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί, κατά πλειοψηφία, προτιμούν τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών [γερουσιαστή του Ιλινόϊ] Μπάρακ Ομπάμα, από τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέϊν [γερουσιαστή της Αριζόνα].

    Η κυρία Μέρκελ, που ασκεί την εξουσία από το έτος 2005, βελτίωσε τις σχέσεις Βερολίνου - Ουάσινγκτον, που δοκιμάστηκαν εξ αιτίας των αντιρρήσεων του προκατόχου της Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, προς τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, αναφορικά με την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ την άνοιξη του 2003.

    Το επόμενο έτος, σε μία σύνοδο των Οκτώ πλουσιοτέρων κρατών [ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Βρετανία και Γαλλία] ο Τζωρτζ Μπους θεάθηκε, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, να κάνει ένα γρήγορο μασάζ στην πλάτη της κ. Μέρκελ. Σήμερα λοιπόν η καγκελάριος της Γερμανίας ρωτήθηκε, εάν προβλέπεται και νέο αμερικανικό "μασάζ" από τον "διάδοχο" του Τζωρτζ Μπους, είτε αυτός είναι ο Ομπάμα, είτε ο Μακέϊν.

    "Ε, αυτό δεν εξαρτάται πραγματικά από εμένα", είπε χαριτολογώντας η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας: "δεν ...θα αντισταθώ, πάντως".

    Βεβαίως, η κυρία Μέρκελ αποσαφήνισε ότι δεν θα είναι επί τόπου στο ακροατήριο του Μπάρακ Ομπάμα, δίχως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παρακολουθήσει στον τηλεοπτικό δέκτη της τα αποσπάσματα της ομιλίας του γερουσιαστή Ομπάμα.

    Εν τω μεταξύ, θετικές εντυπώσεις στους ισραηλινούς και στους μετριοπαθείς παλαιστίνιους προκάλεσε η περιοδεία του Μπάρακ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή. Αντιθέτως, αρνητική ήταν η αντίδραση της Χαμάς.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος, που είχε συναντήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δεσμεύτηκε ότι εάν εκλεγεί θα εργαστεί για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

    [03] Κοινωνία

    Θύμα του μέχρι κι ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

    Συνελήφθη 37/χρονος για δεκάδες κλοπές

    23/7/2008 20:28:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκάδες κλοπές -με θύμα ακόμη και τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο- διέπραξε στο νομό Χαλκιδικής 37χρονος Αλβανός, που συνελήφθη στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής με κλοπιμαία στην κατοχή του.

    Όπως προέκυψε από την ανάκριση, θύμα του 37χρονου έπεσε και ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, τον Αύγουστο του 2007, όταν ήταν φιλοξενούμενος σε φιλικό του σπίτι στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

    Ο 37χρονος ομολόγησε ότι έκλεψε χρήματα, φωτογραφική μηχανή και ιερατικά είδη [εγκόλπιο και σταυρούς] που άνηκαν στον αρχιεπίσκοπο.

    Επίσης, ομολόγησε τη διάπραξη συνολικά 36 κλοπών από εξοχικές κατοικίες και δωμάτια ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χαλκιδικής, κατά το χρονικό διάστημα από 4 Αυγούστου του 2006 έως 11 Αυγούστου του 2007, από τις οποίες συγκέντρωσε χρήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας 50.000 ευρώ.

    [04] Κόσμος

    Από το 2010 στο Λος Άντζελες

    Απαγόρευση πλαστικών σακουλών

    23/7/2008 20:18:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

    Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Λος Άντζελες ενέκρινε ομόφωνα μια απαγόρευση στις πλαστικές σακούλες για τα ψώνια σε όλη την πόλη, ελπίζοντας να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα και ενθαρρύνοντας τους αγοραστές να φέρνουν τις δικές τους σακούλες σε μία από τις πρωτεύουσες του αμερικανικού καταναλωτισμού.

    Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2010, εκτός και αν το κράτος επιβάλει ένα υποχρεωτικό δασμό 25 σεντς στους αγοραστές που θα ζητούν πλαστικές σακούλες. Το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε την απαγόρευση από το βράδυ της Τρίτης 22-7-08.

    "Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου πρέπει να ενεργήσουμε ως πόλη και να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα", δήλωσε ο Εντ Ρέγιες μέλος του συμβουλίου που πρότεινε την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών. "Προσπαθούμε να το κάνουμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε το κοινό για το τι κάνουμε".

    Αξιωματούχοι της πόλης του Λος Άντζελες εκτιμούν ότι οι καταναλωτές που ζουν στην πόλη χρησιμοποιούν 2,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο. Όμως, μόνο ένα 5% από αυτές τις σακούλες ανακυκλώνεται. Οι υπόλοιπες πετιούνται σε σκουπιδότοπους, φράζουν τα φρεάτια για τα όμβρια ύδατα ή καταλήγουν στον ωκεανό ή σε ποτάμια όπου προκαλούν την καταστροφή της άγριας ζωής.

    [05] Οικονομία

    Εκτιμά ο επικεφαλής της Gazprom

    Μεγάλη έλλειψη ενέργειας μετά το 2012

    23/7/2008 19:48:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ προβλέπει ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μεγάλη έλλειψη ενέργειας από το 2012 και έχασε την ευκαιρία να απολαύσει χαμηλές τιμές στον τομέα της ενέργειας, καθώς επένδυσε ελάχιστα σε νέα πεδία. Ο Μίλερ, που πριν μερικές εβδομάδες είχε προβλέψει ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 250 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε πως οι καταναλώτριες χώρες θα πρέπει τώρα να αποδεχτούν ένα μεγαλύτερο ρόλο για τους παραγωγούς.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλή της μεγαλύτερης εταιρίας φυσικού αερίου στον πλανήτη, η παγκόσμια ανισορροπία μπορεί να επιλυθεί, αν οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο, ενισχύσουν τη συνεργασία τους, αν και απέφυγε να το αποκαλέσει "ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου". Όπως ανέφερε σε άρθρο γνώμης που έγραψε για το πρακτορείο Ρόιτερ, "μέσα στο πλαίσιο του Φόρουμ των Κρατών Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου θα δημιουργήσουμε μια παγκόσμια ισορροπία φυσικού αερίου. Αυτό θα μας δίνει τις απαντήσεις σχετικά με το πότε, πού και πόσο φυσικό αέριο θα πρέπει να παράγεται". Εξάλλου, ο Α. Μίλερ επισήμανε πως "η επιτυχία εξαρτάται από την οργάνωση κάθετων αλυσίδων μεταξύ των σημείων παραγωγής και του τελικού καταναλωτή, με κάθε κρίκο της αλυσίδας να εκπροσωπεί μια εταιρική σχέση μεταξύ των παραγωγών της ενέργειας και των καταναλωτών".

    [06] Κοινωνία

    Μόνο 60 ώρες μετά το θάνατο

    Αποτέφρωση νεκρών με σχέδιο Π.Δ.

    23/7/2008 19:43:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοίγει ο δρόμος για την καύση νεκρών και στη χώρα μας, με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με αυτό παρέχεται η άδεια στους Δήμους και τις Κοινότητες, να βρουν τους χώρους και να ιδρύσουν τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών.

    Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει το Διάταγμα, είναι ότι η αποτέφρωση επιτρέπεται 60 ώρες μετά το θάνατο του προσώπου, ενώ απαιτείται προηγούμενη ρητή, χωρίς όρο, δήλωση του εκλιπόντα, για την επιθυμία του.

    Αν δεν υπάρχει δήλωσή του, τότε χρειάζεται δήλωση των συγγενών του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξης.

    Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών, το θέμα λύνει ο Εισαγγελέας. Για τα ανήλικα τέκνα, απαιτείται δήλωση και των δυο γονέων, ή εκείνου που ασκούσε τη γονική μέριμνα.

    Αναλυτικότερα το σχέδιο Π.Δ.

    Στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας κέντρων αποτέφρωσης, οι όροι και προϋποθέσεις αποτέφρωσης.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., "Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ιδρύονται μόνο από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.

    Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρού μετά την πάροδο εξήντα ωρών από τον θάνατο. Η άδεια αποτέφρωσης εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας του τόπου όπου λειτουργεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

    Για την έκδοση της άδειας αποτέφρωσης απαιτούνται τα ακόλουθα: α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου. β) Έγγραφη βεβαίωση ιατροδικαστή ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης και ότι αφαιρέθηκαν από το σώμα του νεκρού τα ακατάλληλα για αποτέφρωση ιατρο-τεχνικά μέρη. γ) Ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ίδιου του προσώπου, όσο ζούσε, ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον. Αν τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αρκεί δήλωση, των πλησιέστερων συγγενών του έως τετάρτου βαθμού, ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Αν ο νεκρός είναι ανήλικος, τότε απαιτείται δήλωση και των δύο γονέων του ή αντίστοιχη δήλωση από εκείνον που ασκούσε τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου.

    Η τέφρα τοποθετείται υποχρεωτικά από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών εντός ειδικού σκεύους [τεφροδόχος].

    Η τεφροδόχος υποχρεωτικά: α) τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων [τεφροφυλάκιο] εντός του Κέντρου Αποτέφρωσης ή ενός του Κοιμητηρίου ή β) ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο ή γ) εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία.

    Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης [σιντριβάνι ή ανθόκηπο] εντός του Κέντρου ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα.

    Εφ όσον δεν υφίσταται ρητή δήλωση του αποθανόντος για τη διαχείριση της τέφρας, αυτή αποφασίζεται από τους πλησιέστερους συγγενείς του έως τετάρτου βαθμού.

    Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται η τεφροδόχος".

    [07] Κοινωνία

    Νέα συλλογική σύμβαση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    23/7/2008 19:37:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά από 50 ημέρες διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της ΔΕΗ, υπογράφτηκε τελικά σήμερα η νέα Συλλογική Σύμβαση, όπως ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι διετής. Οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν, είναι: 7% για το 2008 (3,5 % από 1/2/2008 και 3,5% από 1/9/2008) και 6,5% για το 2009 (3 % από 1/2/2009 και 3,5% από 1/9/2009). Το σύνολο της αθροιστικής αύξησης στην ολοκλήρωση της σύμβασης είναι 14,19%. Βασικό σημείο της σύμβασης είναι η καταβολή από 1/1/2009, πλέον της αύξησης, 25 εκατ. για άρση των στρεβλώσεων και εξορθολογισμό των ειδικών επιδομάτων.

    "Η σύμβαση αυτή, που ακούμπησε πάνω στην καλή σύμβαση της ΓΣΕΕ, κρίνεται ικανοποιητική. Γνωρίζουμε τα τεράστια προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο προσωπικό όλων των κατηγοριών όλων των ειδικοτήτων. Θα συνεχίσουμε με σεβασμό, πείσμα, σθένος και σταθερότητα την προσπάθεια για την επίλυσή τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    [08] Οικονομία

    Στα 127 αργό και μπρεντ

    Συνεχίζει να πέφτει το πετρέλαιο

    23/7/2008 19:25:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 22:01:21)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Η τιμή του αργού εξακολουθεί να κινείται κάτω από τα 127 δολάρια το βαρέλι -με πτώση για δεύτερη συνεχή ημέρα διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές- καθώς τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν αυξήσεις -μεγαλύτερες των αναμενόμενων- στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης και προϊόντων διύλισης.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε σήμερα το απόγευμα κατά 1,78 δολάρια, στα 126,64 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Σεπτεμβρίου- παρουσίαζε μείωση κατά 1,95 δολάρια και ήταν στα 127,60 δολάρια το βαρέλι.

    Η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια.

    Επιπλέον, τα αποθέματα βενζίνης παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 300.000 βαρέλια.

    Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης -που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης- αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξάνονταν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.

    Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί ανακοίνωση της κυριότερης ένοπλης οργάνωσης στο Δέλτα του Νίγηρα, η οποία ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των μεγαλύτερων πετρελαϊκών αγωγών στην περιοχή τις επόμενες τριάντα ημέρες, για να αποδείξει ότι δεν έλαβε από την κυβέρνηση τα χρήματα που ζήτησε για να σταματήσει την ένοπλη εκστρατεία της.

    [09] Κόσμος

    Στις αμερικανο-μεξικανικές ακτές

    Στην κατηγορία 2 ο τυφώνας Ντόλι

    23/7/2008 18:23:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Ο τυφώνας Ντόλι, που σύντομα θα πλήξει τις ακτές στον Ατλαντικό στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 μετά την ενίσχυσή του, καθώς πλησιάζει τις ακτές, ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο τυφώνων [NHC].

    Ο τυφώνας αναβαθμίστηκε από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σάφιρ-Σίμσον και καθώς κινείται με ταχύτητα 13 χλμ. την ώρα και με ανέμους που πνέουν με 160 χλμ την ώρα, "το κέντρο του τυφώνα θα πρέπει να πλήξει τις ακτές σε μερικές ώρες", διευκρινίζει το NHC που εδρεύει στο Μαϊάμι του Τέξας.

    Ο δεύτερος τυφώνας της εποχής αυτής στον βόρειο Ατλαντικό και ο πρώτος που θα πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού, βρισκόταν στις 18:00 ώρα Ελλάδας σε απόσταση 50 χλμ. ανατολικά της συνοριακής πόλης Μπράουνσβιλ.

    [10] Παράξενα

    Μία ασυνήθιστη διαδρομή

    Το ακριβότερο εισιτήριο λεωφορείου

    23/7/2008 17:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 23:24:57)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Με περίπου 6.320 ευρώ η μονή διαδρομή θα είναι χωρίς αμφιβολία το ακριβότερο στον κόσμο εισιτήριο λεωφορείου αλλά η διαδρομή δεν είναι συνηθισμένη: μία βρετανική εταιρεία τουριστικών αυτοκινήτων θα προτείνει τον επόμενο χρόνο μία νέα σύνδεση Λονδίνου-Νέας Υόρκης μέσω Ρωσίας και Κίνας.

    Το ταξίδι αυτό, που καλύπτει απόσταση πάνω από 22.000 χιλιόμετρα, προβλέπεται να διαρκέσει πάνω από 18 εβδομάδες και το λεωφορείο θα διασχίζει 13 χώρες,μεταξύ των οποίων την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και τον Καναδά. Προβλέπεται επίσης και μία διαδρομή που θα συνδέει την Ρωσία με την Αλάσκα.

    Η εταιρεία Οzbus, που ήδη επιβεβαίωσε μία παρόμοια οδική σύνδεση μεταξύ Λονδίνου και Σίδνει, ανακοίνωσε την πρώτη αναχώρηση προς Νέα Υόρκη στις 26 Μαρτίου 2009 με προβλεπόμενη άφιξη στις 2 Αυγούστου.

    Ο ιδρυτής της Οzbus Mαρκ Κρίσι δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι μελετάται η καθιέρωση διαδρομών και προς άλλους προορισμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 July 2008 - 20:50:01 UTC