Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις και μειώσεις σε φάρμακα
  • [02] Καρτέλ και στην ακτοπλοΐα
  • [03] "Θεσμική θωράκιση κατά του μαύρου χρήματος"
  • [04] Mr. Karamanlis' Harsh Answer
  • [05] 12.000 απολύσεις στη Σόνι-Ερικσον
  • [06] Επικίνδυνα παιχνίδια
  • [07] Γαλλία: Διαρροή ουρανίου σε πυρηνικό εργοστάσιο
  • [08] 4.700 παραβάσεις του ΚΟΚ
  • [09] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [10] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Άλσος Καισαριανής
  • [11] Εντατικοί έλεγχοι Υπ.Ε.Ε
  • [12] Έλεγχος στα οικονομικά του ΟΣΕ
  • [13] Ανακάμπτει το πετρέλαιο
  • [14] Ανακαλύφθηκε το όπλο στο Μεγάλο Πεύκο
  • [15] Ψυχοπαθής Αλβανός αφαίρεσε όπλο αστυνομικού
  • [16] Συμπλοκή αλλοδαπών
  • [17] Σκότωσε τους γονείς του μ' ένα ξύλο ελιάς

    [01] Υγεία

    Εγκρίθηκαν από το υπ. Ανάπτυξης

    Αυξήσεις και μειώσεις σε φάρμακα

    18/7/2008 14:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 15:03:17)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ενέκρινε σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης. 29 φάρμακα αυξάνονται από 7% έως 24%, ενώ σημαντικές μειώσεις που φθάνουν έως και το 54% ισχύουν για 13 πρωτότυπα φάρμακα εισαγωγής ΙΦΕΤ με την έκδοση ειδικών αποφάσεων του ΕΟΦ. Η νέα λίστα φαρμάκων θα ισχύει από την Δευτέρα 21 Ιουλίου και βάσει των στοιχείων που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Από τα ανωτέρω φάρμακα, που θα εισάγονται, διακινούνται και θα εμπορεύονται πλέον από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκύπτει ένα συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 1.194.482 ευρώ, βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το έτος 2007 και τις μειωμένες τιμές που θα έχουν στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

    Πέραν των μειώσεων σε φάρμακα εισαγωγής ΙΦΕΤ, το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει:

    - SANDOGLOBULIN INJ LYOPH FL 6GR+SOLV 200ML IV SANDOGLOBULIN INJ LYOPH. FL 3GR+SOLV 100ML IV (Ανοσοσφαιρίνες από ανθρώπινο πλάσμα): Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή των ως άνω φαρμάκων, που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια στην ελληνική αγορά, με πολλαπλά προβλήματα στον εφοδιασμό των ελληνικών νοσοκομείων, έγινε εξισορρόπηση της τιμής πώλησής τους με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.

    - LONARID-N TABL 20x(400+50+10)MG (Αναλγητικό τριών δραστικών ουσιών): Κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή της τιμής. Η μητρική εταιρεία έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα εκτεταμένη γραμμή παραγωγής, απ΄ όπου καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης. Επίσης προτίθεται, άμεσα, να συγκεντρώσει όλη την ευρωπαϊκή παραγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα.

    - SALOSPIR E.C.TABL BT 20X100 MG (Αναστολέας συγκόλλησης αιμοπεταλίων - καρδιολογικής χρήσης): Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής του, αναπροσαρμόστηκε η χονδρική τιμή.

    - Ευθυγραμμίσεις - αναπροσαρμογές «29» φαρμακευτικών προϊόντων (αντιγράφων) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί σε προηγούμενα δελτία τιμών φαρμάκων. Σε ετήσια βάση οι συνολικές αυξήσεις των τιμών των ανωτέρω αντιγράφων ανέρχεται στο ποσό των 152.505 ευρώ.

    - 230 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους από τον Ε.Ο.Φ. και είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Ανάπτυξης σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων μέχρι και την 30/06/08, βάσει της εγκυκλίου Α3-759/4/2/2008. Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ως άνω τιμών οι 189 αφορούν σε αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 41 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων οι τρεις τιμές αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών (VOLIBRIS, TYVERB, TOVIAZ)

    Το υπ. Ανάπτυξης ενέκρινε τιμές στα νέο-κυκλοφορούντα φαρμακευτικά σκευάσματα πρωτότυπα και όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας υπ αρ. 6/05 Α.Δ. και με διαδικασίες που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και μετά από γνωμοδότηση του ΕΟΦ και εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

    Οι τιμές όλων των ανωτέρω νέων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προσδιορίστηκαν και είναι απολύτως εναρμονισμένες με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., εκ των οποίων δύο από τις 15 χώρες της Ε.Ε. πλέον της Ελβετίας και μια από τις 10 χώρες που προσχώρησαν την 1/5/2004 στην Ε.Ε., στον οποίον προστέθηκαν τα έξοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους.

    Το υπ. Ανάπτυξης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "συνεχίζει, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, την προσπάθειά του στον ευαίσθητο τομέα των φαρμάκων, για τη συγκράτηση των τιμών τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σ αυτά των λαϊκών στρωμάτων, αφού πρόκειται για τεράστιας σημασίας κοινωνικό αγαθό άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία του κοινωνικού συνόλου".

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νέο Δελτίο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις συνδυασμένης ανοσοανεπάρκειας, για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση κατηγορίας III, νεότερα φάρμακα για τον ιό HIV, για τη νόσο του Πάρκινσον και για τον καρκίνο του μαστού.

    [02] Κοινωνία

    Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Καρτέλ και στην ακτοπλοΐα

    18/7/2008 12:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 15:10:02)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Καρτέλ και σοβαρές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό διαπιστώνει η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες, που ακολουθούσαν κοινή τιμολογιακή πολιτική εις βάρος των επιβατών. Κατηγορούνται για έμμεσο καθορισμό ναύλων, καθώς και για τον περιορισμό παραγωγής και διάθεσης δρομολογίων. Η υπόθεση θα εξετασθεί τον Οκτώβριο, εφόσον όμως πρώτα η επιτροπή ενημερωθεί για τις απόψεις των εμπλεκόμενων εταιρειών, εκπρόσωποι των οποίων χαρακτηρίζουν αστήρικτες και αβάσιμες τις αιτιάσεις της επιτροπής ανταγωνισμού. Επίσης εγκαλείται και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.

    Από το γραφείο τύπου του ΣΥΝ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τη λειτουργία καρτέλ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες:

    "Η παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού των ακτοπλοϊκών εταιρειών επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΣΥΝ, που εδώ και μήνες φώναζε για την ύπαρξη καρτέλ στην ακτοπλοΐα και για την αλματώδη αύξηση των εισιτηρίων των πλοίων. Το γεγονός ότι η παραπομπή γίνεται κατόπιν έρευνας 14 μηνών και θα συζητηθεί στις 9 Οκτωβρίου, αφ΄ ενός αφήνει ανενόχλητες τις εταιρείες να κερδοσκοπούν ολόκληρη την θερινή περίοδο εις βάρος των επιβατών, αφ΄ ετέρου υποδηλώνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης να χτυπήσουν τα καρτέλ και την ακρίβεια. Απαιτείται η άμεση συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η άμεση ακύρωση της απελευθέρωσης τω ναύλων και η λήψη μέτρων μείωσης της τιμής των εισιτηρίων ακτοπλοΐας".

    [03] Πολιτική

    "Καρατόμηση" Ζορμπά καταγγέλλει η αντιπολίτευση

    "Θεσμική θωράκιση κατά του μαύρου χρήματος"

    18/7/2008 18:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 18:18:45)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σκοπός της θεσμικής παρέμβασης, είναι η αναβάθμιση και η αποτελεσματική λειτουργία της επιτροπής για την πάταξη του μαύρου χρήματος αλλά και η θωράκιση της χώρας, απέναντι στην παρανομία, επισημαίνει η Κυβέρνηση, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση, αντιδρά στην απομάκρυνση του Γιώργου Ζορμπά, κάνοντας λόγο για καρατόμησή του και προσπάθεια πλήρους ελέγχου του θεσμού.

    Κόντρα για την κατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής

    "Δεν μπορεί να αλλάζεις κάποιον πριν ολοκληρώσει τη δουλειά του, κάτι δεν τους άρεσε", είπε από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη ΝΕΤ105,8.

    Για απόλυτη αναξιοπιστία της Κυβέρνησης στα θέματα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, ενώ και ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για καρατόμηση του Γ. Ζορμπά.

    Οι θεσμικές αλλαγές δεν είναι θέμα προσώπων αφορούν στη θωράκιση της χώρας από την παραοικονομία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάργηση της Αρχής για το μαύρο χρήμα και η αντικατάσταση του Γιώργου Ζορμπά.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο διευρύνονται οι αρμοδιότητες, αναβαθμίζονται οι μηχανισμοί τη χώρας για την πρόληψη και την καταστολή παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ ενσωματώνονται ορισμένες από τις παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών που είχαν επισημάνει δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα στην Αρχή.

    Ο επικεφαλής θα ορίζεται από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και θα είναι εν ενεργεία δικαστικός, σημείωσε ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι δικαστές θα διαλέξουν από τις τάξεις τους τον άριστο.

    Σε ερώτηση σχετικά με το πόρισμα του κ. Ζορμπά για τα ομόλογα απάντησε ότι δε σχολιάζει θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Η αναδιάρθρωση της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν είναι προσωπικό ζήτημα με τον κ. Ζορμπά, δήλωσε στο Mega και ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [04] Mr. Karamanlis' Harsh Answer

    18 Ιουλ 2008 08:27:0 (Last updated: 18 Ιουλ 2008 12:39:1)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜNA

    Prime Minister Kostas Karamanlis sent his harsh answer to the provocative letter sent a few days before by Skopje Prime Minister Mr. Nikola Gruevski who spoke of the existence of a "Macedonia" minority in Greece. The Prime Minister in his two page letter stresses that there never has been a "Macedonia" minority in Greece.. In this respect, any allegations regarding the existence of such a minority are totally unfounded, politically motivated and disrespectful of the historic realities of the Region. Mr. Karamanlis also stressed that the letter does not promote negotiations and relations of good neighboring; it raises non-existing and totally unfounded issues which block the efforts of our country, targets at intervening our internal relations and deviates from the goals of the negotiations which are in progress. Mr. Karamanlis concluded that the future of Balkan countries lies in the European and Euro Atlantic institution and not to national rationales, in an era which has passed by and must stay in the past.

    The Content of the Letter

    Mr. Prime Minister,

    As you are aware for the last fifteen years Greece and your country, pursuant to the relevant decisions of the UN Security Council, have committed themselves to negotiations in the framework of the United Nations regarding the name issue which ?needs to be resolved in the interest of the maintenance of peaceful and good neighbourly relations in the region? as stipulated by the Security Council in Resolution 817.

    In the past few weeks the Special Envoy of the United Nations Mr. Matthew Nimetz presented some ideas that could move the negotiations forward. I regret that it is precisely at this critical moment in the negotiating effort that you have chosen to send your letter dated July 10th, 2008.

    I take this opportunity to underline Greeces firm commitment to the promotion of friendly and good relations with all its neighbouring countries, especially with the countries of the Western Balkans, and the creation of the necessary conditions that will allow them to join, in the near future, the Euro-Atlantic and European families.

    Greece, since 1993 has demonstrated good will, under the auspices of the U.N., to find a mutually acceptable solution on the name issue, which would take into consideration the legitimate interests and sensitivities of both our countries. This is within the mandate of the relevant U.N. Security Council Resolutions, but also the wish of all countries participating in the Euro-atlantic and European institutions as was also unequivocally stated in the Bucharest NATO Summit and in the EU European Council in Brussels respectively.

    Mr. Prime Minister, your letter far from promoting the negotiations and the good neighbourly relations with my country raises a number of non-existent and unsubstantiated issues that militate against the strenuous efforts made by Greece .It also aims at interfering in the domestic affairs of a neighbouring state and deviates from the objectives of the ongoing negotiations.

    There is no Macedonian minority in Greece. There never has been. In this respect, any allegations regarding the existence of such a minority are totally unfounded, politically motivated and disrespectful of the historic realities of the Region. As for any properties issue, any individual could make use of any legal recourse before the Courts, including the European Court of Human Rights in Strasbourg.

    Mr. Prime Minister,

    Times have changed. I am convinced that the future of the Balkan countries lies within the European and Euroatlantic institutions and not in nationalist formulas of a bygone era which must be left behind once and for all. Greece remains firmly committed to working towards that goal.

    History judges leaders by how they rise to the challenge and assume their responsibilities. Much will depend on your positive attitude and constructive spirit».

    [05] Οικονομία

    97% μείωση των καθαρών εσόδων της

    12.000 απολύσεις στη Σόνι-Ερικσον

    18/7/2008 18:38:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Ο σουηδο-ιαπωνικός πια όμιλος "Σόνι Ερικσον", λόγω οικονομικών προβλημάτων, ανακοινώνει την κατάργηση δύο χιλιάδων θέσεων εργασίας στις μονάδες του σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του στη Στοκχόλμη.

    "Η Σόνι Ερικσον θα καταργήσει στις μονάδες που έχει δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα έτος από σήμερα, ανάμεσα στους συνολικώς 12 χιλιάδες εργαζόμενούς της", δήλωσε η εκπρόσωπος του ομίλου κυρία Σουζάνα Αντερσον στην Στοκχόλμη.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου μαρτυρούν -για το δεύτερο φετινό τρίμηνο- μία αισθητή πτώση και βεβαίως, μία μείωση καθαρών εσόδων κατά 97%, που τώρα είναι έξι εκατομμύρια ευρώ, από 220 εκατομμύρια ευρώ πριν από ένα έτος.

    Συνολικά δε, σε όλο τον "τζίρο", διαπιστώνεται ζημιά δύο εκατομμυρίων ευρώ, από 315 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

    Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί ένα πρόγραμμα "ανασυγκρότησης" της λειτουργίας των μονάδων του σουηδοϊαπωνικού ομίλου σε όλον τον κόσμο.

    "Θέλουμε έναν όμιλο πιο ανταγωνιστικό, πιο ευέλικτο, πιο προσοδοφόρο", δήλωσε ο Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της "Σόνι Ερικσον", Ντικ Κομιγιάμα, προσδιορίζοντας ως στόχο εξοικονόμησης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, από λειτουργικές δαπάνες του ομίλου, σε ένα πρώτο χρονικό στάδιο.

    [06] Κοινωνία

    Απαγόρευση κυκλοφορίας και απόσυρση

    Επικίνδυνα παιχνίδια

    18/7/2008 18:38:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε απαγόρευση κυκλοφορίας και απόσυρση δυο επικίνδυνων παιχνιδιών προχώρησε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας τους, ενώ επέβαλε και πρόστιμο 11.000 ευρώ στον εισαγωγέα.

    Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε και ανακλήθηκε από την αγορά το παιχνίδι "Shot Game" με κωδικό No 3388 και υπήρξε επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στον εισαγωγέα του παιχνιδιού.

    Χώρα προέλευσης του παιχνιδιού είναι το Χονγκ Κονγκ και εισάγεται από την εταιρεία Κανελλόπουλος που εδρεύει στην Πάτρα.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας του προϊόντος επιβλήθηκε γιατί το μήκος του εκτοξευόμενου με το πιστόλι βέλους είναι μικρότερο των 57 χιλ. και η ελαστική βεντούζα αποσπάται με δύναμη μικρότερη των 60N, παρουσιάζοντας κίνδυνο πνιγμού από κατάποση, ενώ η επιφάνεια του μαγνητικού δίσκου στο άκρο του σετ πλαστικών βελών είναι μικρότερη των 3 τετραγωνικών εκατοστών.

    Επίσης, οι ίδιες αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ στον ίδιο εισαγωγέα για το παιχνίδι "Super telephone [Benign Girl] με κωδικό No 143-333" διότι κατά τη μέτρηση της μέγιστης στάθμης ηχητικής πίεσης του κινητού τηλεφώνου, με βάση την παράγραφο 8.28 για παιχνίδια που χρησιμοποιούνται κοντά στο αυτί, διαπιστώθηκε ότι υπερβαίνει το ανώτερο επιτρεπτό όριο των 80 dB LpA. H τιμή που μετρήθηκε ήταν 119,7 db.

    [07] Κόσμος

    Γαλλία: Διαρροή ουρανίου σε πυρηνικό εργοστάσιο

    18/7/2008 16:29:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαρροή ουρανίου σε ένα πυρηνικό της εργοστάσιο στη νοτιο-ανατολική Γαλλία, διαπιστώθηκε από την γαλλική εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων Areva, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) της χώρας, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να ξεκίνησε πριν από χρόνια. Η ASN τονίζει ότι απέστειλε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για να ελέγξει το εργοστάσιο στην περιοχή Ρομάν-σιρ-Ιζέρ, δεν κάνει όμως στην ανακοίνωσή της την παραμικρή αναφορά σχετικά με το μέγεθος της διαρροής, που αποκαλύφθηκε χθες Πέμπτη. Όπως δήλωσε η εταιρεία στην ASN, η διαρροή αυτή προέρχεται από ένα υπόγειο αγωγό που μεταφέρει υγροποιημένο ουράνιο και η ρωγμή πρέπει να έγινε "πριν από αρκετά χρόνια". Η Areva, η οποία ελέγχεται από το κράτος και κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες, ανακοίνωσε ότι η διαρροή έχει περιορισθεί στο εσωτερικό του εργοστασίου και δεν αντιπροσωπεύει απειλή για το περιβάλλον, προσθέτοντας ότι διέκοψε τη λειτουργία του ελαττωματικού αγωγού.

    [08] Κοινωνία

    Σε 3 ημέρες

    4.700 παραβάσεις του ΚΟΚ

    18/7/2008 16:20:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου 4.700 παραβάσεις του ΚΟΚ βεβαιώθηκαν από τα 153 συνεργεία της Τροχαία του Λεκανοπεδίου Αττικής που συγκροτήθηκαν για τον έλεγχο της "αστυνόμευσης των Λωρίδων Έκτακτης Ανάγκης ΛΕΑ" και την "οδήγηση υπό την επήρεια μέθης", κατά τις 12, 14 και 16 Ιουλίου. Από το συνολικό αριθμό παραβάσεων, οι 42 αφορούσαν στις ΛΕΑ, οι 66 βεβαιώθηκαν για "οδήγηση υπό την επήρεια μέθης", ενώ οι υπόλοιπες σχετίζονταν με λοιπές παραβάσεις του ΚΟΚ.

    [09] Πολιτική

    Θεσσαλονίκη

    Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    18/7/2008 16:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 17:27:05)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, θα ανοίξουν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί στις προτάσεις του στη διαφάνεια στο κόμμα, τα οικονομικά μέτρα που προτείνει για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στις θέσεις του κόμματος για την ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα.

    Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο Παντελής Οικονόμου είπε ότι από τη στιγμή που με τη δεδομένη σύνθεση το κόμμα δεν μπορεί να περπατήσει πρέπει κάποιοι να αποχωρήσουν και εάν αυτά είναι κορυφαία στελέχη τόσο το καλύτερο.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στο Άγιο Όρος

    Την ιερά Μονή του Οσίου Ξενοφώντος στις Καρυές του Αγίου όρους, επισκέφθηκε νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από το ηγούμενο Αλέξιο και ξεναγήθηκε από την Ιερά Επιστασία. Ο ηγούμενος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το διαχρονικό του ενδιαφέρον και την προσφορά του στην μοναστική κοινότητα. Ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ιερής Κοινότητας και από την πλευρά του αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά των μοναχών στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    [10] Κοινωνία

    Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Άλσος Καισαριανής

    18/7/2008 16:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 17:12:02)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Άλσος της Καισαριανής μετά τις προσπάθειες ισχυρών επιγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 3.10 κάτω από τον Περιφερειακό Υμηττού, ανάμεσα σε Καισαριανή και Βύρωνα. Στη μάχη με τη φωτιά έχουν ριχτεί 10 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα. Την ίδια ώρα, υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 3.00 στο Πικέρμι, στο 210χλμ της Λ. Μαραθώνος. Στη περιοχή έσπευσαν 6 πυροσβεστικά οχήματα με 18 πυροσβέστες και 1 αεροσκάφος.

    [11] Κοινωνία

    Εντατικοί έλεγχοι Υπ.Ε.Ε

    18/7/2008 15:55:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ελέγχους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και μεταποιητικές βιομηχανίες, όπου διαπιστώθηκε ότι εκδίδονταν τιμολόγια προς τις μεταποιητικές βιομηχανίες για ποσότητες βιομηχανικής τομάτας κατά πολύ μεγαλύτερες από τις παραδοθείσες, πραγματοποίησε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ε.Υ.Θ) της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (Υπ.Ε.Ε.). Για το έτος 2000 διαπιστώθηκαν εικονικές παραδόσεις, το ύψος των οποίων υπολογίσθηκε στα 4.912.732 κιλά, ενώ για το έτος 2002 το ύψος των εικονικών παραδόσεων υπολογίσθηκε σε 24.179.774 κιλά. Η αξία των εκδοθέντων τιμολογίων που αντιστοιχεί στις εικονικές παραδόσεις, ανέρχεται σε 441.995 ευρώ για το έτος 2000 και σε 1.163.131 ευρώ για το 2002. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3.210.174 ευρώ, ενώ αντίστοιχα πρόστιμα θα επιβληθούν και στους λήπτες των εικονικών και υπερτιμολογημένων στοιχείων. Εν τω μεταξύ, εντατικούς ελέγχους για χρήση πειρατικού λογισμικού στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (Υπ.Ε.Ε.), που έχει αποστείλει πανελλαδικά από το 2006 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις για υποβολή δήλωσης απογραφής λογισμικού.

    Συγκεκριμένα έχει αποστείλει 3.100 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 και πάνω υπαλλήλους, 1.060 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν 40 έως 49 υπαλλήλους, 2.303 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν 26 έως 39 υπαλλήλους και 3010 προσκλήσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν 20 εως 25 υπαλλήλους. Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη χρήση λογισμικού και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 1.000 ευρω για κάθε παράνομο λογισμικό που εντοπίζεται.

    Αυτή την περίοδο, η Υπ.Ε.Ε. προετοιμάζει την αποστολή προσκλήσεων απογραφής προγραμμάτων λογισμικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 15 έως 19 υπαλλήλους, ενώ εντατικοποιεί τους επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ή επιβάλλουν ελλιπή στοιχεία.

    Επίσης, η Υπ.Ε.Ε ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με έρευνα από τον οργανισμό International Data Corporation (IDC), που εκπονήθηκε για λογαριασμό του παγκόσμιου οργανισμού Business Software Alliance, το ποσοστό της πειρατείας μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυο χρόνια και συγκεκριμένα από 64% το 2005 έφτασε στο 58% το 2007.

    [12] Οικονομία

    Μετά τις καταγγελίες Χατζηδάκη

    Έλεγχος στα οικονομικά του ΟΣΕ

    18/7/2008 15:21:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τα οικονομικά των εμπορευματικών σταθμών του ΟΣΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεσκονίζουν από το πρωί άνδρες της υπηρεσίας ειδικών Ελέγχων, πρώην ΣΔΟΕ. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μετά τις καταγγελίες του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη για αδιαφανείς διαδικασίες και πλαστογράφηση οικονομικών συμβάσεων στον ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει λάβει εντολή για πραγματοποίηση ελέγχων σε όλο το βάθος και πλάτος των οικονομικών του ΟΣΕ. Εκτός από ελέγχους στα οικονομικά των εμπορευματικών σταθμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης , η Υπηρεσία έφθασε και στο διοικητικό μέγαρο του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης " δεν θα υπάρξει έλεος για τους εμπλεκόμενους".

    [13] Οικονομία

    Ανακάμπτει το πετρέλαιο

    18/7/2008 15:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 16:16:18)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανέκαμψαν σήμερα, Παρασκευή, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η πτώση σε ποσοστό 10% που κατέγραψαν στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, δημιούργησε περιβάλλον ευνοϊκό για αγορές.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 2,31 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 131,60 δολάρια (νωρίτερα κινήθηκε μεταξύ 129,56 δολαρίων και 132,04 δολαρίων).

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 133,05 δολάρια - νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 131,27 δολαρίων και 133,69 δολαρίων - κερδίζοντας 1,99 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Η χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Δύσης και οι ανησυχίες ότι τα υψηλά επίπεδα των τιμών και η ασθενέστερη αμερικανική οικονομία θα καταφέρουν πλήγμα στη ζήτηση, οδήγησαν σε απώλειες 15 δολαρίων στο βαρέλι του αμερικανικού ελαφρού αργού το τελευταίο τριήμερο, θέτοντας το προθεσμιακό συμβόλαιο σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του στη Ν. Υόρκη, το 1983.

    Αναλυτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ, εκτιμούν σε ποσοστό 45% ότι οι τιμές θα κινηθούν πτωτικά μέχρι τις 25 Ιουλίου, ενώ μόνο το 32% των ερωτηθέντων αναμένει άνοδο, σε αντίθεση με το 63% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Νέες εξελίξεις στο απεργιακό μέτωπο στον πετρελαϊκό τομέα στη Βραζιλία και νέα επίθεση σε αγωγό πετρελαίου της EΝΙ στη Νιγηρία επανέφεραν, ωστόσο, και πάλι στο προσκήνιο τους φόβους για διακοπές στην προσφορά αργού πετρελαίου.

    Παράλληλα, η χθεσινή εκτίμηση στην οποία προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,1% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ρυθμό 3,7%, έριξε νέο φως στις προοπτικές της ζήτησης για αργό.

    Παραμένουν τα 149 δολ.τιμή-στόχος για τη Goldman Sachs

    Σε χθεσινή έκθεσή της, ωστόσο, η Goldman Sachs Inc., η επενδυτική τράπεζα στη Γουόλ Στριτ με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές, γνωστοποίησε ότι διατηρεί στα 149 δολάρια το βαρέλι την τιμή-στόχο μέχρι τα τέλη του 2008, καθώς τα επίπεδα των εμπορικών διαθέσιμων αποθεμάτων παραμένουν "ιδιαίτερα χαμηλά" και η αγορά είναι ευάλωτη σε διακοπές προσφοράς.

    Οι τιμές ενδέχεται να υποχωρήσουν "βραχυπρόθεσμα" λόγω της αύξησης των αποθεμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς αυξάνουν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, επεσήμαναν οι αναλυτές της Goldman Τζέφρι Κάρι και Τζοβάνι Σέριο.

    [14] Κοινωνία

    Ανακαλύφθηκε το όπλο στο Μεγάλο Πεύκο

    18/7/2008 14:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 16:15:44)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ατομικό τυφέκιο τύπου Μ-16 αμερικανικής κατασκευής που είχε χαθεί από το κέντρο ειδικών δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, χθες, Πέμπτη, βρέθηκε το μεσημέρι εντός του στρατοπέδου και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών στο αρμόδιο προσωπικό. Ο αρμόδιος στρατιωτικός εισαγγελέας ήδη διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απωλέσθη το όπλο. Υπενθυμίζεται ότι η απώλεια του ατομικού τυφεκίου είχε διαπιστωθεί χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια καταμέτρησης του οπλισμού στη συγκεκριμένη μονάδα. Η απώλεια διαπιστώθηκε σε καταμέτρηση στρατιωτικού υλικού. Το συγκεκριμένο όπλο είναι υπερσύγχρονο και αποτελεί τον προσωπικό εξοπλισμό κάθε καταδρομέα.

    [15] Κοινωνία

    Κυψέλη

    Ψυχοπαθής Αλβανός αφαίρεσε όπλο αστυνομικού

    18/7/2008 14:48:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ψυχοπαθής Αλβανός ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Δαφνί διαπιστώθηκε ότι είχε μαζί του υπηρεσιακό πιστόλι αστυνομικού, το οποίο αφαίρεσε από ανασφάλιστο ντουλάπι του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης. Ο Αλβανός είχε οδηγηθεί στο τμήμα προκειμένου να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό κατάστημα έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. Ένας από τους αστυνομικούς του τμήματος Κυψέλης εξαιτίας σοβαρού προβλήματος συγγενικού του προσώπου αποχώρησε εκτάκτως και τοποθέτησε το όπλο του σε ανασφάλιστο ντουλάπι, κίνηση η οποία υπέπεσε στην αντίληψη του Αλβανού. Ο ψυχοπαθής κάποια στιγμή χωρίς να τον αντιληφθούν οι άλλοι αστυνομικοί αφαίρεσε το όπλο το οποίο πήρε μαζί του και στο ψυχιατρείο όπου εντοπίστηκε.

    [16] Κοινωνία

    Για θρησκευτικές διαφορές

    Συμπλοκή αλλοδαπών

    18/7/2008 14:37:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ Ιρανών, Αφγανών και Κούρδων σε πανσιόν στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Περίπου 120 αλλοδαποί συνεπλάκησαν με ξύλα, ρόπαλα και μπουκάλια και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην πανσιόν, σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε προσόψεις πολυκατοικιών της Αγίου Μελετίου. Στη συμπλοκή, η οποία έγινε για θρησκευτικές διαφορές και είναι το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο ενώ συνελήφθησαν επτά και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [17] Κοινωνία

    Αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

    Σκότωσε τους γονείς του μ' ένα ξύλο ελιάς

    18/7/2008 12:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 18:53:51)

    Τους ηλικιωμένους γονείς του, 86 και 80 ετών, σκότωσε χθες βράδυ ένας 42χρονος στο χωριό Παναγιά, του δήμου Αρκαλοχωρίου, χτυπώντας τους με ξύλο ελιάς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 42χρονος μπήκε το βράδυ στο σπίτι και άρχισε να χτυπά αλύπητα τους δύο γονείς του, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και από εκεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο δράστης, που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρικά ιδρύματα, συνελήφθη από την αστυνομία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 July 2008 - 16:50:23 UTC