Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πύρινα μέτωπα
  • [02] Ξανά σε ανοδική τροχιά
  • [03] New Wildfires
  • [04] Ατύχημα σε πάρκο αναψυχής στη Σουηδία
  • [05] Νεκρούς παρέδωσε τους ομήρους η Χεζμπολάχ
  • [06] Μαλαισία: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης
  • [07] Τα καρτέλ υπεύθυνα για τη δολοφονία εισαγγελέα
  • [08] Ισόβια για τις "Μαύρες χήρες του Λος Άντζελες"
  • [09] Μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο

    [01] Κοινωνία

    Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο

    Νέα πύρινα μέτωπα

    16/7/2008 8:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 9:57:50)

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε τα χαράματα στον Ασπρόπυργο της Αττικής, στη θέση Νέα Ζωή και έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κατακαίοντας αποθήκες, βιομηχανικές μονάδες, κοντέινερ, παράγκες τσιγγάνων και εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά μαίνεται σε τρία μέτωπα και οι πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Στο σημείο βρίσκονται 30 οχήματα με 90 πυροσβέστες και δυο ελικόπτερα που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις. Δυο μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται από χθες το πρωί στην περιοχή Οινόης Βοιωτίας, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δερβενοχωρίων. Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προειδοποιεί για σήμερα, Τετάρτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Στην Οινόη, το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την Πύλη Δερβενοχωρίων και το άλλο προς το χωριό Πράσινο. Η φωτιά απείλησε κάποια στιγμή το χωριό Πάνακτο, το οποίο έχει πλέον τεθεί εκτός κινδύνου καθώς η πυρκαγιά δεν προχώρησε περισσότερο προς την κατεύθυνσή του, το ίδιο δε ισχύει και για την εταιρία παραγωγής πυρομαχικών ΠΥΡΚΑΛ που βρίσκεται πλησίον του πύρινου μετώπου, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά σε αυτήν τη φάση δεν απειλεί άμεσα κάποιον οικισμό.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν και έχουν φτάσει τα 30 οχήματα με 70 πυροσβέστες, 96 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Επιπλέον, στη μάχη έχουν ριχτεί 5 χωματουργικά μηχανήματα των ΟΤΑ της περιοχής καθώς και 2 χωματουργικά μηχανήματα του Στρατού, ενώ χρησιμοποιούνται και 31 υδροφόρες.

    Δυο νέες φωτιές ξέσπασαν στο Γαύριο της Άνδρου και στη θέση Ραντζακλί στην Κεφαλονιά, όπου όμως δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις Ολυμπιάδες Μενιδίου. Συνεχίζουν ωστόσο το καταστροφικό τους έργο οι πυρκαγιές στο Σόκολο Αριδαίας του νομού Πέλλας -όπου η φωτιά πέρασε στη χώρα μας από τα Σκόπια- και στην περιοχή των Ευζώνων, στο Κιλκίς. Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης, στο Αχαϊκό Πάτρας και στην περιοχή Ελλωμένου Λευκάδας.

    [02] Οικονομία

    Η τιμή του πετρελαίου

    Ξανά σε ανοδική τροχιά

    16/7/2008 9:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 9:30:36)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοδικά κινούνται σήμερα, Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου μετά την πτώση -ρεκόρ που κατέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου κατέγραφε άνοδο κατά 22 σεντς στα 138,96 δολάρια το βαρέλι. Ενισχυμένη κατά 33 σεντς στα 139,08 δολάρια το βαρέλι ήταν και η τιμή του Μπρεντ. Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες πάνω από 6 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί και την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και 17 χρόνια, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης της αμερικανικής οικονομίας. Προσωρινά μάλιστα η τιμή του αργού είχε υποχωρήσει και κατά 10 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε την Τρίτη ότι ενώπιον της Γερουσίας ότι "δεν διαφαίνεται η προοπτική της έντονης ανάπτυξης για την ομοσπονδιακή οικονομία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους".

    Κραδασμοί στα χρηματιστήρια

    Όλα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια γνώρισαν χθες Τρίτη έντονους κραδασμούς , που "πηγάζουν" από τις ανησυχαστικές πληροφορίες, αλλά και ακατάσχετες φημολογίες, γύρω από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες με "παράλληλο φόντο", όμως, αυτήν την μεγαλύτερη "ημερήσια" πτωτική διακύμανση του παραδοτέου άμεσα βαρελιού του αργού πετρελαίου, δηλαδή κατά σχεδόν 6,5 δολάρια ( 6,44 δολ. συγκεκριμένα και "κλείσιμο" στη Νέα Υόρκη στα 138,74 δολάρια, με ενδοσυνεδριακό "χαμηλό" στα 135,92 δολ.), εύρος ημερήσιας διακύμανσης που δεν είχε καταγραφεί μετά τον Ιανουάριο του 1991, δηλαδή από την εποχή του πρώτου πόλεμου των ΗΠΑ στον Κόλπο. Ένα άλλο "φόντο" είναι η πιστωτική "στενότητα", σε συνδυασμό με ύφεση στην αμερικανική αγορά των ακινήτων.

    Σημαδιακό είναι το πρώτο --μετά παρέλευση δύο ετών-- "κλείσιμο" του Ντάου Τζόουνς βιομηχανίας σε επίπεδο κατώτερο των 11 χιλιάδων μονάδων, μετά από μία συνεδρίαση μέσα σε έντονα νευρικό κλίμα συναλλαγών, που θύμιζε πολύ τους κλυδωνισμούς του ίδιου δείκτη τον μήνα Μάρτιο.

    Το "κλείσιμο του δείκτη-βαρόμετρου έγινε χθες, Τρίτη, με απώλεια σχεδόν 93,50 μονάδων (-0,85%) στις 10.961,72 μονάδες.

    Σε πλειάδα μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης σημειώθηκε, χθες Τρίτη, κάμψη βασικών δεικτών του εύρους του 2% εν μέσω των διάχυτων φόβων των επενδυτών αναφορικά με το εύρος της οικονομικής κρίσης, διεθνώς, ειδικώς δε όσον αφορά την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, που επηρεάζει σαφέστατα και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

    Αίσθηση προκλήθηκε στο επενδυτικό κοινό και από την ισοτιμία 1,60 δολάριο ΗΠΑ το ευρώ, την ώρα που ο "δείκτης δολαρίου" με πτώση 0,27% ,διαμορφωνόταν στο 71,75, πιέζοντας με τη σειρά του προς τα κάτω ακόμα και την αποτίμηση του μακροπρόθεσμου ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου.

    [03] Reducing Hectares to Ashes

    New Wildfires

    16 Ιουλ 2008 08:35:0 (Last updated: 16 Ιουλ 2008 11:02:5)

    Sources: NET, NET 105.8, ANA

    A wildfire that broke out in Aspropyrgos, Attica, in the early hours of Wednesday is burning out of control, reducing to ashes warehouses, industrial plants, containers, gipsys shanties, and bushes near built-up areas. The really strong winds blowing in the area are hampering the firefighters efforts to put down the fire. Some 30 fire engines, 90 firefighters and two helicopters are operating in the area. In the meantime, the blazes that broke out Tuesday near the central Greek city of Oinoi have not yet been contained. The Civil Protection Authority has issued a fire warning.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Major Wildfire Burning in Oinoi

    [04] Κόσμος

    Ατύχημα σε πάρκο αναψυχής στη Σουηδία

    16/7/2008 10:50:00

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν κατέρρευσε ένα τρενάκι στο πάρκο αναψυχής Λίζμπεργκ, στην πόλη του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι γκρεμίστηκε ένα τμήμα από το τρενάκι, που είναι γνωστό ως Rainbow και είχε κατασκευαστεί το 1983. Το τρενάκι αυτό έχει δυνατότητα μεταφοράς 40 ατόμων και την ώρα του ατυχήματος επέβαιναν 36 άτομα. Το πάρκο αναψυχής έκλεισε μετά το ατύχημα.

    [05] Μ. Ανατολή

    Ανταλλαγή κρατουμένων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

    Νεκρούς παρέδωσε τους ομήρους η Χεζμπολάχ

    16/7/2008 10:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 11:34:12)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Δραματικά έκλεισε η υπόθεση της απαγωγής δύο ισραηλινών στρατιωτών από την φιλο-ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, γεγονός που είχε πυροδοτήσει τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ έκρυβε επί δύο χρόνια πως οι όμηροι ήταν νεκροί. Αυτή η τραγική διαπίστωση, έγινε σήμερα, καθώς παραδόθηκαν οι σοροί των δύο στρατιωτών. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε τον τρομοκράτη, Σαμίρ Καντάρ , κίνηση που πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Ολμερτ.

    "Παρά τον πόλεμο που εξαπολύθηκε εναντίον μας, παραδίδουμε σήμερα τον Εχούντ Γκόλντβασερ και τον Ελντάντ Ρεγκέβ", δήλωσε εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, έχοντας μπροστά του τα φέρετρα των δύο ισραηλινών στρατιωτών. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έλεγξαν τα φέρετρα των δύο στρατιωτών. Ο έλεγχος έγινε μέσα σε σκηνή στο μεθοριακό πέρασμα της πόλης Νακούρα στον Λίβανο, πριν τα φέρετρα παραδοθούν σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στο ισραηλινό έδαφος, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.

    Οι στρατιώτες Εχούντ Γκόλντβασερ και Ελντάντ Ρεγκέβ απήχθησαν στις 12 Ιουλίου 2006 σε ισραηλινό έδαφος κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου. Η αιχμαλωσία τους έδωσε την αφορμή για την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 που διήρκησε 34 ημέρες σκορπίζοντας τον θάνατο σε 1.200 Λιβανέζους, στην πλειοψηφία τους άμαχοι και 160 Ισραηλινούς, κυρίως στρατιώτες.

    Ανάμεσα στους Λιβανέζους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα είναι ο Σαμίρ Καντάρ του Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, που καταδικάστηκε το 1980 σε κάθειρξη 547 ετών.

    Ο Κάνταρ καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός ισραηλινού πολίτη και της κόρης του, καθώς και ενός αστυνομικού το 1979 στη Ναχάρια του βορείου Ισραήλ στη διάρκεια επιχείρησης ομάδας κρούσης της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP).

    Οι άλλοι φυλακισμένοι που θα απελευθερωθούν είναι τέσσερα μέλη της ένοπλης πτέρυγας.

    Η συμφωνία ανταλλαγής προβλέπει η Χεζμπολάχ να δώσει πληροφορίες για την τύχη του Ρον Αραντ, ενός ισραηλινού αεροπόρου που εξαφανίστηκε στον Λίβανο το 1986.

    Ο Ολμερτ έκρινε τη Δευτέρα "ανεπαρκή" την αναφορά που παρέδωσε η Χεζμπολάχ για το θέμα αυτό. Το σιιτικό κίνημα αναφέρει σε αυτήν ότι ο Ρον Αραντ δεν ζει αλλά προσθέτει, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ότι δεν διαθέτει ακριβείς πληροφορίες για την τύχη του.

    Ο Ρον Αραντ θεωρείται ήρωας στο Ισραήλ, το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του και αρνείται να δηλώσει επισήμως τον θάνατό του, παρότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Αραντ δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Ισραηλινή ιδιωτική οργάνωση είχε προσφέρει το 2004 αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε αξιόπιστη πληροφορία για την τύχη του.

    [06] Κόσμος

    Μαλαισία: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης

    16/7/2008 10:32:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μαλαισία Ανουάρ Ιμπραήμ συνελήφθη σήμερα, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Σανκάρα Ναϊρ διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία δεν ανέφερε τις σε βάρος του κατηγορίες την ώρα της σύλληψης. Τη σύλληψη επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Κόμματος Λαϊκής Δικαιοσύνης, του Ανουάρ.

    Το 1998 ο Ανουάρ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκείνη την εποχή, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μετά τις κατηγορίες του σοδομισμού και της διαφθοράς που του απαγγέλθηκαν, και είχαν σύμφωνα με τον Ανουάρ, πολιτικά κίνητρα. Αφού πέρασε έξι χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος το 2004, καθώς ακυρώθηκε η καταδίκη του για σοδομισμό.

    Ο Ανουάρ Ιμπραήμ πραγματοποίησε μια θεαματική επιστροφή στην πολιτική σκηνή της χώρας του κατά τις βουλευτικές εκλογές στις 8 του περασμένου Μαρτίου, πριν κατηγορηθεί εκ νέου για σοδομισμό σε βάρος ενός 23χρονου.

    Η δικαιοσύνη στη Μαλαισία, χώρα μουσουλμανική, τιμωρεί την "αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά" με βαριές ποινές φυλάκισης.

    [07] Κόσμος

    Δηλώνει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ

    Τα καρτέλ υπεύθυνα για τη δολοφονία εισαγγελέα

    16/7/2008 10:02:00

    Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Τόνυ Σάκα επέρριψε σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά την ευθύνη για την δολοφονία ενός εισαγγελέα της Γουατεμάλας που ερευνούσε την υπόθεση δολοφονιών τριών μελών του Κεντροαμερικανικού Κοινοβουλίου από τη χώρα του. "Μιλάμε για τη "μεγάλη κατηγορία", για πανίσχυρα καρτέλ των ναρκωτικών που κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκρύψουν την αλήθεια από το λαό", είπε ο Σάκα σε συνέντευξη Τύπου χθες Τρίτη.

    Ο Χουάν Κάρλος Μαρτίνες, μέλος της ομάδας αστυνομικών και δικαστικών στην οποία η κυβέρνηση της Γουατεμάλας έχει αναθέσει να ερευνήσει τους φόνους των βουλευτών, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων την Δευτέρα, ενώ επέβαινε στο όχημά του, κοντά στο σπίτι του, νοτιοανατολικά της Πόλης της Γουατεμάλας.

    Οι απανθρακωμένες σοροί των τριών μελών του περιφερειακού κοινοβουλίου και του οδηγού τους είχαν βρεθεί στη Γουατεμάλα το Φεβρουάριο του 2007. Είχαν πολλαπλά τραύματα από σφαίρες. Ήταν μέλη του κόμματος Arena του Σαλβαδόρ, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 1989.

    Τέσσερις αστυνομικοί, η παρουσία των οποίων στον τόπο του εγκλήματος είχε διακριβωθεί με την βοήθεια ενός συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) που ήταν εγκατεστημένο στο όχημά τους δολοφονήθηκαν μέσα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας πριν προλάβουν να καταθέσουν για την υπόθεση. "Συμβαίνουν σημαντικά πράγματα εδώ και κάποιος μας εμποδίζει να μάθουμε ποιοι είναι" οι άνθρωποι που διέταξαν τις δολοφονίες, υποστήριξε ο Σάκα, που θεωρείται ως ένας από τους λίγους συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

    Στη Γουατεμάλα καταγράφονται οι περισσότερες δολοφονίες στη Λατινική Αμερική. Η χώρα έχει καταστεί σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών που διακινούν κοκαΐνη από την Κολομβία διαμέσου του Μεξικού με προορισμό την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η δικαιοσύνη στη Γουατεμάλα, καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, μαστίζεται από υψηλό επίπεδο διαφθοράς, γεγονός που σημαίνει ότι ελάχιστα εγκλήματα τιμωρούνται, ενώ οι δικηγόροι κι οι εισαγγελείς δέχονται όλο και περισσότερες απειλές και επιθέσεις.

    [08] Κόσμος

    Ισόβια για τις "Μαύρες χήρες του Λος Άντζελες"

    16/7/2008 9:45:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο γυναίκες (γνωστές στα ΜΜΕ με το προσωνύμιο "Μαύρες χήρες του Λος Αντζελες") οι οποίες καταδικάστηκαν αμφότερες στα τέλη Απριλίου στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια στην ποινή των ισοβίων δεσμών, πρόκειται να παραμείνουν στη φυλακή. Το ορκωτό δικαστήριο του Λος Άντζελες απέρριψε το τελευταίο εικοσιτετράωρο το αίτημά των δύο ηλικιωμένων γυναικών, να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής τους, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση, με την κατηγορία : των 2 ανθρωποκτονιών και της "διακεκριμένης" απάτης σε σχέση με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, που είχαν υπογράψει οι Πολ Βάντος και Κένεθ Μακντέηβιντ.

    Οι δύο, η 77χρονη Ελεν Γκολέϊ και η 75χρονη Ολγα Ρούτερσμιντ, αφού επί δύο έτη συσχετίστηκαν με δύο -άστεγους- άντρες, τελικώς τούς δολοφόνησαν, με τον σκοπό να "εισπράττουν"... αντ αυτών τα ποσά που προβλέπονταν στα ασφαλιστήρια ζωής τους. Ασφάλιστρα, σημειωτέον, περίπου 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως κατατέθηκε στο ποινικό δικαστήριο του Λος Αντζελες.

    Στο δικαστήριο αυτό κατατέθηκε ακόμα ότι οι δύο γυναίκες σε 25 περιπτώσεις εμφανίστηκαν και εισέπραξαν διάφορα ποσά προβλεπόμενα στα ασφαλιστήρια των θυμάτων τους.

    Η Γκολέϊ και η Ρούτερσμιντ κρίθηκαν από την αστυνομία του Λος Άντζελες "ύποπτες" τέλεσης δύο φόνων και, αφού παρουσιάστηκαν στον δικαστή, προφυλακίστηκαν τον Μάιο 2006. Όπως αναφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα, γνωρίστηκαν με τα θύματα τους, τον 73χρονο Πολ Βάντος και τον 51χρονο Κένεθ Μακντέηβιντ, "σε ένα περιβάλλον εκκλησιαστικό". Επίσης (αναφέρθηκε ότι), οι δύο άντρες έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, σε σημεία κακοφωτισμένα, αμφότεροι κτυπημένοι βαριά από αυτοκίνητα : ο μεν 73χρονος δολοφονήθηκε κατ αυτόν τον τρόπο το 1999, ο δε 51χρονος το 2005.

    Από την αστυνομία θεωρήθηκε ευθύς εξ αρχής των ανακρίσεων πολύ ύποπτος ο θάνατος των δύο αντρών με τρόπο πανομοιότυπο, παρά τη μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα στα δύο "δυστυχήματα" που τους στοίχισαν τη ζωή.

    Ο τρόπος με τον οποίο τερματίστηκε η ζωή των δύο αντρών φαίνεται πως αντλεί "έμπνευση" από την πλοκή της χολλυγουντιανής ταινίας (προβλήθηκε το 44, με τον Κάρι Γκραντ ): "Arsenic and old lace- Αρσενικό και παλιά δαντέλλα". Η Γκολέϊ και η Ρούτερσμιντ εισέπραξαν, σε δόσεις μεγάλα ή πολύ μεγάλα ποσά, που προβλέπονταν στα ασφαλιστήρια ζωής των δύο αντρών. Η μεν Γκολέϊ εισέπραττε ως "αρραβωνιασμένη", η δε Ρούτερσμιντ εισέπραττε ως "εξαδέλφη", όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο της Καλιφόρνια.

    [09] Κόσμος

    Στην Κούβα

    Μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο

    16/7/2008 9:27:00

    Mέτρα οικονομικής λιτότητας, λόγω της διεθνούς κρίσης, και σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Έτσι η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να μειώσει το ποσοστό αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Μιλώντας στην πρώτη συνέλευση της Εθνοσυνέλευσης αφότου εξελέγη ως διάδοχος του αδελφού του, του ιστορικού ηγέτη της επανάστασης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ο Ραούλ Κάστρο τόνισε ότι παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας, οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων και η επιβραδυνόμενη οικονομία τον αναγκάζουν να υιοθετήσει μια ρεαλιστική στάση. Ο 77χρονος Κάστρο έχει προωθήσει μέτρα "εκσυγχρονισμού" της -κρατικά διευθυνόμενης- οικονομίας, όπως την κατάργηση των ανώτατων ορίων των μισθών και την θέσμιση κινήτρων και μπόνους παραγωγικότητας.

    Οι υψηλότερες αποδοχές θεωρούνται αναγκαίες από πολλούς Κουβανούς που, παρά τις σημαντικές κοινωνικές παροχές σε διάφορα πεδία, κατά μέσον όρο έχουν εισόδημα 20 δολαρίων ή και λιγότερων την ημέρα.

    Ο Ραούλ Κάστρο είπε ότι "το μισθολογικό πρόβλημα" μελετάται κι ότι θα αντιμετωπισθεί "σταδιακά και βάσει προτεραιοτήτων", προσθέτοντας όμως ότι μπορεί να μην υπάρξουν άμεσες κινήσεις. "

    Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ραούλ Κάστρο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποκέντρωση της γεωργίας σε μια προσπάθεια αύξησης της παραγωγής τροφίμων, την ελεύθερη διάθεση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών, και το άνοιγμα τουριστικών εγκαταστάσεων στις οποίες προηγουμένως οι Κουβανοί δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης.

    Ο Κάστρο πρότεινε επίσης τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στα 65 έτη (από τα 60) για τους άνδρες και στα 60 (από τα 55) για τις γυναίκες, μέτρο που υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στα 76 έτη κατά μέσον όρο για τους άνδρες και τα 80 κατά μέσο όρο για τις γυναίκες. Η δημογραφική κατάσταση είναι "πολύ διαφορετική από εκείνη του 1963", όταν είχαν θεσπιστεί τα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης. Το μέτρο αυτό, πάντως, δεν αναμένεται να εγκριθεί πριν την επόμενη σύνοδο της εθνοσυνέλευσης τον Δεκέμβριο.

    Ακόμη, επισήμανε ότι χρειάζεται ευρύτερη μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα, που ενδέχεται να συμπεριλάβει ιδιωτικοποίηση γαιών. Το ποσοστό της καλλιεργούμενης γης μειώθηκε κατά 33% από το 1998 έως το 2007, τόνισε.

    Τον Ιούλιο του 2007, σημείωσε ο Ραούλ Κάστρο, η εισαγωγή ενός τόνου ρυζιού στοίχιζε 435 δολάρια, ενώ σήμερα φθάνει τα 1.110.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 July 2008 - 8:50:26 UTC