Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκρουση τρένων
  • [02] Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα
  • [03] Trains Collide
  • [04] Προκλητικά συνθήματα σε γιγαντοαφίσες του ΕΟΤ
  • [05] Από τη Βενεζουέλα η φετινή Μις Υφήλιος
  • [06] Μέτρα των Τραπεζών
  • [07] Υποχωρεί το πετρέλαιο

    [01] Κοινωνία

    Κλειστό το τμήμα Τιθορέας-Λιανοκλάδι

    Σύγκρουση τρένων

    14/7/2008 8:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 10:11:55)

    Πηγή: ΝΕΤ, NET 105.8, AΠE-MΠE

    Με βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας συγκρούστηκε επιβατική αμαξοστοιχία, στις 4.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, μεταξύ Ελευθεροχωρίου και Ασωπού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά 17 άτομα, με πιο σοβαρά τον μηχανοδηγό της επιβατικής. Συγκεκριμένα, η επιβατική αμαξοστοιχία πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Δίκαια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, με 520 επιβάτες, και συγκρούστηκε με βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αποκολλήθηκαν, ενώ κατευθυνόταν λίγο νωρίτερα από Οινόη προς Αθήνα. Τα δρομολόγια στο τμήμα Τιθορέας-Λιανοκλάδι έχουν διακοπεί, ενώ, ήδη συνελήφθησαν και κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας οι δύο μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας, από την οποία αποκολλήθηκαν τα βαγόνια και οι οποίοι φέρονται ως υπαίτιοι του ατυχήματος.

    Διακοπή δρομολογίων

    Η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στη γέφυρα της Παπαδιάς, λίγο πριν από το σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλου.

    Η αμαξοστοιχία 605, που κινούνταν από τα Δίκαια προς την Αθήνα, μόλις πέρασε το σταθμό του Λιανοκλαδίου και κατευθυνόταν προς το Μπράλο -χωρίς να το αντιληφθεί κάποιος- βρήκε μπροστά της στην ίδια γραμμή βαγόνια που είχαν αποκολληθεί από άλλη εμπορική αμαξοστοιχία.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Μιάμιση ώρα χρειάστηκε για να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία στο δυσπρόσιτο αυτό σημείο, ενώ την ίδια στιγμή οι τεχνικοί του ΟΣΕ μπόρεσαν να αποκόψουν τμήματα της αμαξοστοιχίας και να τα μεταφέρουν στο Λιανοκλάδι, όπου έφτασε στις 6:15.

    Η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί, ενώ οι τραυματίες επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία κατευθύνθηκαν στο Λιανοκλάδι και από εκεί παρελήφθησαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για το νοσοκομείο της Λαμίας.

    Κανείς από τους επιβάτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δεν είναι σε βαριά κατάσταση. Αντίθετα, σημαντική προσπάθεια καταβλήθηκε από τους άνδρες της πυροσβεστικής για τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας που αμέσως μετά την σύγκρουση εγκλωβίστηκε μέσα στις λαμαρίνες, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα κνήμης, ενώ δεν κινδυνεύει η ζωή του.

    Σημειώνεται ότι για το τμήμα ανάμεσα σε Λιανοκλάδι και Τιθορέα, οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΣΕ. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Οργανισμού για τη διαμόρφωση των σημερινών δρομολογίων, ενώ οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο 1110, προκειμένου να ενημερώνονται περαιτέρω.

    Λίγο μετά τις 9.30 έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα λεωφορεία με επιβάτες της αμαξοστοιχίας, καθώς και δύο επόμενων.

    Όπως δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της "ΤΡΕΝΟΣΕ" στην "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ, μέχρι το απόγευμα ελπίζει να έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο τμήμα όπου έχουν διακοπεί τα δρομολόγια.

    [02] Κοινωνία

    Πολυμέτωπη αντιμετώπιση

    Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα

    14/7/2008 8:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 11:40:41)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στην περιοχή Τραχύ της Σκύρου, που έως τώρα έχει αποτεφρώσει 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Ωστόσο, δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές. Με τους άνεμους να έχουν εξασθενήσει σε σχέση με τα χθεσινά υψηλά μποφόρ, η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το πρωί στη Σκύρο, έχει περιοριστεί σημαντικά με ορισμένες, διάσπαρτες, εστίες να καίνε ακόμα. Η κατάσταση με την πυρκαγιά στη Σκύρο "πάει πολύ καλά και ο κίνδυνος έχει απομακρυνθεί" σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσής συμμετέχουν αυτή την ώρα 26 πυροσβεστικά οχήματα, 78 πυροσβέστες, 125 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα.

    Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά κοντά στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Επίσης, υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα, νωρίς το μεσημέρι σε δασικές εκτάσεις στο Ρυτό και στο Καλέντζι Κορινθίας. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Χαλκίδα.

    Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στις Καρυές Λακωνίας. Οι πυροσβέστες με την συνδρομή και εθελοντικών ομάδων από πολίτες της περιοχής, έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και τελικά κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Καρυές Λακωνίας, στα σύνορα των νομών Λακωνίας και Αρκαδίας, έχοντας κάψει συνολικά 30 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ στην περιοχή παραμένει δύναμη της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα και δεκαπέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    Η πυρκαγιά, που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Καπαρέλλι Βοιωτίας στο δήμο Πλαταιών, έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 9 πυροσβεστικά οχήματα, 18 πυροσβέστες, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροπλάνα τύπου "πετζετέλ" και 2 αεροπλάνα τύπου "καναντέρ".

    Από την παρασκευή το πρωί στις 6 ως το πρωί της Δευτέρας στις 6 εκδηλώθηκαν συνολικά 131 δασικές πυρκαγιές.

    Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στις 9:25 το πρωί στο τρίτο λιμανάκι, στο Δασκαλειό Κερατέας. Στην περιοχή μετέβησαν άμεσα 24 πυροσβέστες, με 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα δε ζητήθηκαν ενισχύσεις και η φωτιά αναμένεται να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.

    Προβλέψεις

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς [κατηγορία κινδύνου 4], για τις περιοχές: Χίου, Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.λπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ο.κ..

    [03] In Central Greece

    Trains Collide

    14 Ιουλ 2008 08:19:0

    Sources: NET 105.8, ANA-MPA

    Pulled to safety, the driver of the passenger train that collided with a cargo one early on Monday was rushed to hospital heavily injured. The crash also injured some seventeen passengers. Specifically, a passenger train with 520 people on board en route from Thessaloniki to Athens collided with carriages that had become detached from a cargo train in central Greece. Railway services at the disaster line have been suspended, while the two drivers of the cargo train have been detained.

    The crash was really strong, eyewitnesses were quoted as saying, while it took rescue crews one hour and a half to reach the site. Hundreds of passengers were board on buses heading for Athens.

    The Athens-Thessaloniki railway service has been sustained, while those who sustained injuries were taken to hospitals in the central Greek city of Lamia.

    Flash estimations speak of minor injuries. However, the driver, who was trapped in the wreckage, is in a critical condition.

    Translated by Areti Christou

    [04] Πολιτική

    Προκλητικά συνθήματα σε γιγαντοαφίσες του ΕΟΤ

    14/7/2008 9:57:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προκλητική ενέργεια σημειώθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, σε έκθεση με τουριστικές γιγαντοαφίσες που οργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στην κεντρική πλατεία Σάντα Μαρία στο Τραστέβερε.

    Το πρωί της Κυριακής, περαστικοί διαπίστωσαν ότι σε έξι από τις 32 συνολικά φωτογραφίες είχαν γραφτεί συνθήματα στα αγγλικά που ανέφεραν: "Free Macedonia, stop the violation of human rights in Greece" ("Ελευθερώστε τη Μακεδονία, σταματήστε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα") και στα ιταλικά "Macedonia non e Greca" ("Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική").

    Οι βανδαλισμοί καταδικάστηκαν από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο ζήτησε να πράξουν το ίδιο και τα Σκόπια.

    Η έκθεση είχε εγκαινιαστεί το Φεβρουάριο από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλο στη διεθνή έκθεση Μπιτ του Μιλάνου, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη είχε μεταφερθεί στη Ρώμη και τη Νάπολη.

    [05] Ζωής ...σΤάσεις

    Από τη Βενεζουέλα η φετινή Μις Υφήλιος

    14/7/2008 9:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Μις Βενεζουέλα, Νταϊάνα Μεντόζα, απέσπασε τελικά το στέμμα της "Μις Υφήλιος 2008", στο Να Τράνγκ, παραθαλάσσιο θέρετρο στο νότιο τμήμα του Βιετνάμ. Η 22χρονη έγινε η 57η νικήτρια του τίτλου στα καλλιστεία αυτά, που παρακολούθησαν περίπου 7.500 θεατές στην τεράστια αίθουσα όπου έγινε ο διαγωνισμός ομορφιάς, και ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.

    Η Μις Βενεζουέλα -που διαδέχεται τη Γιαπωνέζα Ρίγιο Μόρι, Μις Υφήλιο 2007- εξασφάλισε στην τελική ψηφοφορία περισσότερες ψήφους από τις αντιπάλους της από την Κολομβία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Ρωσία και το Μεξικό.

    [06] Οικονομία

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις

    Μέτρα των Τραπεζών

    14/7/2008 9:24:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα για την διευκόλυνση των κατοίκων στους σεισμοπλήκτους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των νομών αυτών, παρατείνεται κατά 5 μήνες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, ενώ η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο έως 31 Δεκεμβρίου, καθώς και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και υποβολής τελών χαρτοσήμου, εισφορών υπέρ δημοσίου κι άλλων φόρων, παρατείνονται έως τις 16 Ιανουαρίου του 2009.

    Επίσης, παρατείνεται έως τις 17 Ιουλίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων και έως τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ενιαίου τέλους ακινήτου, νομικών προσώπων, προθεσμίες που έληγαν στις 27 Ιουνίου.

    Επιπροσθέτως, αναστέλλεται μέχρι 28 Νοέμβριου η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και προς τρίτους. Μέχρι την ίδια ημερομηνία [28 Νοεμβρίου], παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής του φόρου εισοδήματος.

    Έως την 31η Οκτωβρίου, παρατείνονται οι προθεσμίες του ειδικού σημειώματος περαίωσης του ΦΠΑ για τους υπόχρεους των σεισμοπλήκτων περιοχών Αχαΐας και Ηλείας, των οποίων οι προθεσμίες έληξαν από 10/6 έως 16/6.

    Εντός 2 μηνών από την ημέρα που έγινε ο σεισμός της Πελοποννήσου, μπορούν οι πληγέντες να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της εφ άπαξ οικονομικής ενίσχυσης [ύψους 3.000 ευρώ ανά νοικοκυριό] σε όσους έχουν σπίτια μη κατοικήσιμα και 10.000 ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευής.

    Η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται άμεσα μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή από τον δικαιούχο αίτησης υπεύθυνης δήλωσης για την κατάρρευση της κύριας κατοικίας και τις λοιπές ζημιές που υπέστη από τον σεισμό, όπου θα αναφέρεται επίσης ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει άλλη οικονομική ενίσχυση εκτός από αυτήν που ενδεχομένως έχει καταβληθεί από το Λογαριασμό Α Κοινωνικών Βοηθειών ή την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε..

    Η εν λόγω αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της τοπικής δημοτικής αρχής, ότι ο δικαιούχος κατοικούσε μόνιμα στο ακίνητο που κατέρρευσε ή υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, για τις ζημιές που υπέστη η κατοικία και για το ότι δεν είναι δυνατό να κατοικηθεί.

    Μέτρα των Τραπεζών

    Μέτρα για τη διευκόλυνση των σεισμοπλήκτων έχει υιοθετήσει η Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα: -Οι δόσεις από πάσης φύσεως δάνεια [είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα] που λήγουν από τις 9 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008, παρατείνονται -εφ όσον το επιθυμούν οι πελάτες- μέχρι 30.06.2009 με ενήμερο επιτόκιο. -Οι τόκοι που λογίστηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2007, καθώς και αυτοί που θα λογιστούν στις 30 Ιουνίου 2008, μπορούν να εξοφληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 και τις 30 Ιουνίου 2009 αντίστοιχα. -Οι οφειλές που ήταν στην προσωρινή καθυστέρηση με λογιστικό 8 Ιουνίου 2008, παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009 και θα εκτοκίζονται από τις 9 Ιουνίου 2008 με ενήμερο επιτόκιο. Οι διευκολύνσεις αυτές θα παρέχονται χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων εγκριτικών οργάνων. Στις διευκολύνσεις ΔΕΝ υπάγονται οφειλές από χρηματοδοτήσεις καλυπτόμενες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Μέτρα για τη διευκόλυνση των σεισμοπλήκτων έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες Αγροτική και Πειραιώς. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την αναστολή για ένα χρόνο της καταβολής δόσεων δανείων, τόσο για τις οικογένειες, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επλήγησαν.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στα καταστήματα των τραπεζών για να ενημερωθούν και να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.

    Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών μπορούν να απευθύνονται στους ειδικούς τηλεφωνικούς αριθμούς 2611-100-301 έως 310 για να αναζητήσουν πληροφορίες.

    Ενίσχυση και στήριξη ανέργων σεισμοπλήκτων Οικονομική ενίσχυση 1.200 ευρώ, θα χορηγηθεί σε κάθε άνεργο σεισμόπληκτο από το υπουργείο Απασχόλησης.

    Ομάδες ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών βρίσκονται στην Αμαλιάδα, την Πάτρα, την Κάτω Αχαΐα, τη Βάλμη και τη Φώσταινα για την ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων.

    Κινητή ιατρική μονάδα βρίσκεται στο Σιμόπουλο και τρία ασθενοφόρα έχουν σταθμεύσει σε διάφορα σημεία της περιοχής, ώστε να είναι ευκολότερη και ταχύτερη η επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης.

    [07] Οικονομία

    300 $ το βαρέλι προβλέπει ο Τσάβες

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    14/7/2008 8:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 11:04:34)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή.

    Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε κατά 1,15 δολάρια στα 143,93 δολάρια το βαρέλι από τα 145,08 δολάρια που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

    Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 1,17 δολάρια στα 143,32 δολάρια το βαρέλι.

    Την περασμένη Παρασκευή, το αργό είχε καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας στα 147,27 δολάρια το βαρέλι λόγω των φόβων για κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν, την επανάληψη των συγκρούσεων στη Νιγηρία και τις απειλές για απεργιακές κινητοποιήσεις στον πετρελαϊκό τομέα στη Βραζιλία.

    Με μέτρα στήριξης η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει το οικονομικό σύστημα της χώρας που κλυδωνίζεται. Ο υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τις ομοσπονδιακές τράπεζες Φάνι-Μέι και Φρέντι-Μακ.

    Η τιμή του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

    Επομένως, ο διπλασιασμός της τιμής του ετοιμοπαράδοτου πετρελαίου το 12μηνο που κύλησε, φαίνεται λογικός αφού από την μία εξασθένησε ανάλογα το δολάριο και από την άλλη, ανατιμήθηκε το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σε ποσοστό -όχι μεγαλύτερο- του 15% μέσα στο ίδιο 12μηνο.

    Μετά το έτος 2001, η τιμή του αργού πρακτικά έχει επταπλασιαστεί, θέτοντας σε αμηχανία καλά αμειβόμενους αναλυτές, που είναι έτοιμοι να προβλέψουν ότι η ανατίμηση έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, η "Γκόλντμαν Σαχς" βλέπει μέσα σε μία διετία η πιθανή τιμή του βαρελιού του άμεσα παραδοτέου αργού να φτάνει και τα 200 δολάρια!

    Όπως είναι λογικό, αλιείς, αγρότες, οδηγοί ταξί και φορτηγών, έχουν συνενωθεί σε όλο τον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι έντονα για τις πολύ υψηλές τιμές καυσίμων του τελευταίου καιρού.

    Στα 300 δολάρια το βαρέλι προβλέπει ο Τσάβες.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι ο τιμές του πετρελαίου μπορεί να φθάσουν και τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil παγώσει ξανά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας σε μια διένεξη για ένα εθνικοποιημένο πετρελαϊκό πρόγραμμα.

    Η Exxon πέτυχε δικαστικές αποφάσεις για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ανήκαν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA, αφ ότου η χώρα αυτή του ΟΠΕΚ ανέλαβε ένα πετρελαϊκό πρόγραμμα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας την ένταση με τις ΗΠΑ και βοηθώντας να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου.

    Δικαστήριο του Λονδίνου ανέτρεψε το προσωρινό πάγωμα από την Exxon των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας. Όμως, ο Τσάβες δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί να επιδιώξει περαιτέρω δικαστικές ενέργειες κατά της Βενεζουέλας.

    "Αν παγώσουν τα περιουσιακά μας στοιχεία δεν θα υπάρξει πλέον πετρέλαιο για τις ΗΠΑ και η τιμή θα πάει στα 300 δολάρια", δήλωσε ο Τσάβες σε τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της Καραϊβικής και της κεντρικής Αμερικής που συμμετέχουν στο σχήμα ενεργειακής συνεργασίας υπό τον διακριτικό τίτλο Petrocaribe.

    Ο Τσάβες είπε ότι οι τιμές πετρελαίου επηρεάζονται από "σπέκουλες φούσκες", η κατάρρευση των οποίων θα ξαναστείλει τις τιμές του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι.

    Κι ενώ ο Ούγκο Τσάβες δηλώνει ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει και τα 300 δολάρια το βαρέλι, ο Ιταλός πρωθυπουργός προτείνει οι καταναλώτριες χώρες να καθορίσουν ανώτατη τιμή με την οποία θα αγοράζουν τον μαύρο χρυσό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 July 2008 - 8:50:19 UTC