Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Λίβανο
  • [02] Βρέθηκαν πτώματα αγνοούμενων στρατιωτών
  • [03] Αφαίρεσαν μεταλλικά αντικείμενα από στομάχι
  • [04] Νέος ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ
  • [05] Από Τρίτη 15 Ιουλίου θερινές εκπτώσεις
  • [06] Ζητούν σύγκληση Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ
  • [07] Στο ΔΠΔ ο πρόεδρος του Σουδάν
  • [08] Ο Σαρκοζί στηρίζει Μπαρόζο
  • [09] Aντικείμενα αστέρων στο "σφυρί"
  • [10] Ο Leonard Cohen στην Αθήνα
  • [11] Νότες οικολογίας από τη Βενεζουέλα
  • [12] "Η Πόλη των μαρμάρων"
  • [13] ARTogether στη Σαρωνίδα

    [01] Μ. Ανατολή

    Βηρυτός, Λίβανος

    Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Λίβανο

    11/7/2008 22:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS-NET

    Τη συγκρότηση 30μελούς κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Φουάντ Σινιόρα, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα στο Λίβανο, οι ηγεσίες των κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, τερματίζοντας την πολύμηνη πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Βάσει της συμφωνίας η αντιπολίτευση εξασφαλίζει 11 από τα 30 υπουργεία, στο πλαίσιο του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές στις 21 Μαΐου στο Κατάρ και ο οποίος τερματίζει μία σύγκρουση που πυροδότησε στο Λίβανο τις χειρότερες εχθροπραξίες από τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990).

    Χαιρετίζοντας την εξέλιξη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να είναι αφετηρία περιόδου σταθερότητας και ανασυγκρότησης του Λιβάνου, μακριά από τη χρήση βίας.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Ικανοποιημένος ο Μπαν Κι-Μουν

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Λίβανο για την έξοδο από την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και 18 μήνες. Ο Μπαν "χαιρετίζει την ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης στο Λίβανο και πιστεύει ότι το σημαντικό αυτό γεγονός δείχνει την προσπάθεια της χώρας να βγει από την πολιτική κρίση και να ανοικοδομήσει τους συνταγματικούς θεσμούς της", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ "ζητεί από του Λιβανέζους να συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Ντόχα και από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την σταθερότητα και την κυριαρχία του Λιβάνου", προστίθεται στην ανακοίνωση

    [02] Ιράκ

    Βαγδάτη, Ιράκ

    Βρέθηκαν πτώματα αγνοούμενων στρατιωτών

    11/7/2008 22:21:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο βρέθηκαν σήμερα, τα πτώματα δύο Αμερικανών στρατιωτών που είχαν εξαφανιστεί στο Ιράκ, στη διάρκεια ενέδρας μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό, πρόκειται για τους στρατιώτες Μπάιρον Φούτι 19 χρόνων από το Μίσιγκαν και τον 25χρονο Αλεξ Χιμένες από τη Μασσαχουσέτη, τα πτώματα των οποίων εστάλησαν σήμερα πίσω στις ΗΠΑ, αφού επαληθεύτηκαν οι ταυτότητές τους με την ειδική εξέταση της οδοντοστοιχίας τους.

    Οι δύο στρατιώτες είχαν εξαφανιστεί από τις 12 Μαΐου του 2007 όταν η περιπολία στην οποία μετείχαν μαζί με άλλους Αμερικανούς στρατιώτες, δέχτηκε επίθεση από μέλη της Αλ Κάιντα κοντά στην πόλη Μαχμουντίγια νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτης. Στην ενέδρα , την ευθύνη της οποίας ανέλαβε δύο ημέρες μετά η Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν τέσσερεις αμερικανοί στρατιώτες και ο ιρακινός οδηγός τους, ενώ απήχθησαν τρεις στρατιώτες από τους τρομοκράτες. Το πτώμα του ενός βρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα και των άλλων δύο σήμερα, θαμμένα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το μέρος που απήχθησαν, στην περιοχή Γιουρφ αλ-Σακρ στα δυτικά της Βαγδάτης.

    [03] Παράξενα

    Λίμα, Περού

    Αφαίρεσαν μεταλλικά αντικείμενα από στομάχι

    11/7/2008 22:10:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Χειρουργοί στην παραθαλάσσια πόλη Τρουχίλλο, βορείως της Λίμα, "ξαλάφρωσαν" τα σπλάχνα 38χρονου άντρα απομακρύνοντας...17 μεταλλικά αντικείμενα, όπως καρφιά και βίδες, μέχρι ένα μαχαίρι και μία πόρπη. Ο 38χρονος τα είχε μόνος του καταπιεί, ενώ στο περίεργοδιαιτολόγιό του είχε συμπεριλάβει και μικρά μολύβια, μεταξύ άλλων. Ο Λουΐς Ζαράτε παραπονείτο στους συγγενείς του για "οξείς στομαχικούς πόνους" και γι αυτό διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Τρουχίλλο, έγιναν οι απαραίτητες ακτινογραφίες και οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των χειρουργών Χούλιο Ασεβέντο στο τέλος της πολύωρης επέμβασης. Εντόπισαν στα σπλάχνα του, 17 μεταλλικά αντικείμενα. Το στομάχι του ασθενούς είχε προσαρμοστεί και είχε παρουσιάσει διεύρυνση με τόσα ξένα αντικείμενα στο εσωτερικό του, πρόσθεσε ο ίδιος γιατρός. Τέλος ο καθηγητής Ασεβέντο διευκρίνισε σε εμπιστευτικό τόνο ότι ο ασθενής του είχε ψυχιατρικό παρελθόν, χωρίς εντούτοις ο ίδιος να μπορεί να εντοπίσει την αιτία, που τα μεταλλικά αντικείμενα τού ασκούσαν...τέτοια έλξη.

    [04] Κόσμος

    Για το Κυπριακό

    Νέος ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ

    11/7/2008 21:42:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    O πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι ο νέος ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό. Ο κ. Νταουνερ θα έχει υποβοηθητικό ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης μόνιμης και βιώσιμης λύσης. Με επιστολή του ο γγ του διεθνούς Οργανισμού ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απόφασή του. Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την ερχόμενη Κυριακή στο Παρίσι και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο Βερολίνο την Τρίτη.

    Συναντήσεις Μπαν Κι Μουν με Χριστόφια και Ταλάτ

    Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν επίσημα τις πληροφορίες για τις επικείμενες συναντήσεις του γγ του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα συναντηθεί στο Παρίσι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [05] Κοινωνία

    Ενημέρωσης Καταναλωτών και Επιχειρήσεων

    Από Τρίτη 15 Ιουλίου θερινές εκπτώσεις

    11/7/2008 21:27:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ξεκινούν την Τρίτη 15 Ιουλίου και τελειώνουν το Σάββατο 30 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις και το γραφείο Ενημέρωσης Καταναλωτών και Επιχειρήσεων του Δήμου Χαλανδρίου, σε έγγραφό του επισημαίνει τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές τους.

    Κατά την περίοδο των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, της παλαιάς και της νέας, των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Εναλλακτικά μπορεί να γίνεται η αναγραφή, σε πινακίδα, του ποσοστού της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων, με την προϋπόθεση να υπάρχει πάνω σε κάθε είδος η αρχική τιμή.

    Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον Καταναλωτή, πριν την αγορά, με ανάλογη πινακίδα.

    Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων. Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή και κυρίως να φυλάσσουμε τις σχετικές αποδείξεις.

    Ας αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα τις μεγάλες εκπτώσεις και ας προχωρούμε σε αγορές, εφόσον πρώτα εξετάσουμε την ποιότητα του προϊόντος και συγκρίνουμε την τιμή με παρεμφερή είδη ή ίδια προϊόντα από άλλα καταστήματα.- Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.

    Ζητάμε πάντα απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας. Η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν που αγοράσαμε.

    Η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε πρέπει υποχρεωτικά να είναι στην ελληνική γλώσσα προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει. Σε περίπτωση προβλήματος ή προσπάθειας εξαπάτησής μας, υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας στο Γραφείο Ενημέρωσης Καταναλωτών και Επιχειρήσεων (που βρίσκεται στο κτίριο του Παλιού Δημαρχείου, Γρ. Γυφτόπουλου 2 στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, τηλ. 210.6892030), ή στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης (η οποία λειτουργεί 08:00-22:00).

    [06] Κόσμος

    Τμπιλίσι, Γεωργία

    Ζητούν σύγκληση Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ

    11/7/2008 21:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 22:44:45)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Η Γεωργία ζητεί "επείγουσα σύγκληση" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να αποτιμηθεί η πλέον πρόσφατη μεταβολή των συνθηκών στην καθημερινή κατάσταση, που επικρατεί στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της γεωργιανής διπλωματίας στον τηλεοπτικό δίκτυο "Ρουστάβι 2", Γκρίγκολ Βασάντζε, "η Γεωργία απαιτεί να συγκληθεί, επειγόντως, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Η κατάσταση τόσο στην Αμπχαζία όσο και στη Νότια Οσετία δεν σταματά να επιδεινώνεται και η βία σε αυτά τα δύο τμήματα επικράτειας, για τα οποία παρατηρούνται βλέψεις της Ρωσίας, έχει καταστεί καθημερινό φαινόμενο, πλέον, αναδεικνύεται από τους πολιτικούς αναλυτές.

    Το "υπόβαθρο" αυτής της πολιτικού χαρακτήρα βία είναι η επανειλημμένως δηλωθείσα πρόθεση της Ουάσινγκτον, στο άμεσο κιόλας μέλλον η Γεωργία να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουν οι διπλωματικοί παρατηρητές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στο Τμπιλίσι κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιδιώκει και να προσαρτήσει Αμπχαζία και Νότια Οσετία.

    [07] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Στο ΔΠΔ ο πρόεδρος του Σουδάν

    11/7/2008 20:40:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπεσίρ θα εκδώσει ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουΐς Μορένο-Οκάμπο, ανακοινώθηκε σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Εξ όσων γνωρίζω ο γενικός εισαγγελέας έχει πρόθεση να ζητήσει από ομάδα δικαστών την έκδοση εντάλματος σύλληψης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ. Πολλές διεθνείς έγκυρες εφημερίδες γράφουν σήμερα ότι ο Σουδανός πρόεδρος πρόκειται να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για να απολογηθεί για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, που διαπράχθηκαν και διαπράττονται στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν). Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να παρουσιάσει σε ομάδα δικαστών του ΔΠΔ νέες αποδείξεις εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά πολιτών του Νταρφούρ καθώς και ονόματα υπευθύνων για την τέλεση των εγκλημάτων αυτών.

    [08] Κόσμος

    Γαλλία

    Ο Σαρκοζί στηρίζει Μπαρόζο

    11/7/2008 20:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξε σήμερα την υποψηφιότητα Μπαρόζο για μια νέα θητεία του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις πρόσφατες τριβές μεταξύ των δύο ανδρών κυρίως για τα θέματα του πετρελαίου και της απεργίας των ψαράδων. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο Σαρκοζί έχοντας στο πλευρό του τον κ. Μπαρόζο ανέφερε: "Εάν το ερώτημα είναι εάν υπάρχει ένας υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απάντησή μου είναι ναι. Εάν το ερώτημα είναι εάν κάθεται εδώ μαζί μου στο ίδιο τραπέζι, η απάντησή μου είναι ναι", γεγονός που έκανε περισσότερο από σαφείς τις προθέσεις του Γάλλου προέδρου όσον αφορά τη στάση του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πέραν της Γαλλίας, ο κ. Μπαρόζο έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της χώρας του, της Πορτογαλίας, αφού σήμερα το βράδυ ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο δήλωσε από το Λισαβόνα ότι "η πορτογαλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Μπαρόζο όταν αυτή θα ανακοινωθεί". Πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ο κ. Μπαρόζο ηγείται της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΕ από το 2004. Η θητεία του λήγει με το νέο χρόνο και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί προς το παρόν, από το περιβάλλον του αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Λονδίνο, Οίκος Κρίστις

    Aντικείμενα αστέρων στο "σφυρί"

    11/7/2008 19:47:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον Οίκο Κρίστις, στο Λονδίνο, με διάφορα αναμνηστικά των Σκαθαριών και άλλων αστέρων της μουσικής σκηνής, ένας συλλέκτης έδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει το κάλυμμα των τυμπάνων των Beatles που απεικονίζεται στον δίσκο Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band, που κυκλοφόρησε το 1967. Οι διοργανωτές εκτιμούσαν ότι θα πουλούσαν περίπου 150.000 λίρες το ζωγραφισμένο τύμπανο, που είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα στην ιστορία του συγκροτήματος, αλλά τελικά πουλήθηκε για 541.250 λίρες, δηλαδή 1,07 εκατομμύριο δολάρια, σε τιμή τετραπλάσια από εκείνη που υπολόγιζε ο Οίκος Κρίστις.

    Το χειρόγραφο του Τζον Λένον με τους στίχους του τραγουδιού Give Peace A Chance, ξεπέρασε επίσης την τιμή που υπολόγιζαν οι διοργανωτές της δημοπρασίας και από τις 300.000 λίρες, πουλήθηκε έναντι 421.250 λιρών.

    Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου του Τζον Λένον, τα οποία φορούσε όταν φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του δίσκου Mind Games, πουλήθηκε 39.650 λίρες.

    Στη δημοπρασία αυτή πουλήθηκε μία σπάνια ηχογράφηση συναυλίας του Τζίμι Χέντριξ, στο Μπεντφορντσάιρ, τον Ιούλιο του 1968, έναντι 48.050 λιρών. Δημοπρατήθηκε επίσης ένας ενισχυτής που χρησιμοποιούσε ο Χέντριξ σε συναυλίες από το 1967 έως το 1969 έναντι 25.000 λιρών.

    [10] Πολιτισμός

    Ο Leonard Cohen στην Αθήνα

    11/7/2008 19:01:00

    "Είμαστε πολύ τυχεροί να ζούμε την ίδια εποχή που ζει και ο Leonard Cohen." έχει πει ο Lou Reed ..και η Ελλάδα είναι ακόμα πιο τυχερή που "ο άνθρωπος της σύγχρονης Αναγέννησης" ο Leonard Cohen που ξέρει πώς να εκφράζει συναισθηματικές αλήθειες και να διεισδύει στον πυρήνα των ψυχών μας, έρχεται για να σαγηνεύσει τις αισθήσεις μας στο Terra Vibe Park, στη Μαλακάσα την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008.

    Ο Leonard Cohen είναι αναμφισβήτητα περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής - τραγουδοποιός, - ιδίως για τα πετυχημένα του κομμάτια όπως "Suzanne", "First We Take Manhattan", "Famous Blue Raincoat", "Chelsea Hotel", "Bird On A Wire".. αλλά ο 73χρονος έχει αλλάξει πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια της μακρoχρόνιας και ποικίλης καριέρας του.

    Ο Cohen είναι ποιητής - εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με ποιήματα, "Let Us Compare Mythologies", σε ηλικία μόλις 22 ετών. Η τελευταία του ποιητική δημιουργία έχει τον τίτλο "The Book of Longing".

    Ο Cohen ειναι μυθιστοριογράφος - το 1960, η πειραματική του νουβέλα "Beautiful Losers", που προηγείται χρονικά της μουσικής επιτυχίας του Cohen, επιλέχθηκε ως υποψήφια για τον διαγωνισμό του CBC "Canada Reads 2005".

    Ο Cohen είναι μουσικός παραγωγός συνέθεσε και έκανε την παραγωγή στο "Blue Alert", της Anjani το 2006. Η solo καριέρα της Anjani, που είναι σύντροφος του στη ζωή και στην τέχνη, ξεκίνησε με αυτή την κυκλοφορία. Μέχρι τότε τον συνόδευε στα keyboards και στα φωνητικά.

    O Cohen είναι εικονογράφος - εξέπληξε και γοήτευσε τους πάντες όταν τον Ιούνιο που πέρασε "άνοιξε" μια έκθεση με σχέδια του στη γκαλερί Drabinsky - σχέδια τα οποία κρατούσε μέχρι τότε μόνο για τον εαυτό του.

    Ο Cohen είναι ηθοποιός εκτός από τις πολυάριθμες εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες, ο Cohen εμφανίστηκε το 1986 και σε ένα επεισόδιο του Miami Vice, με τον τίτλο "French Twist", υποδυόμενος τον Fran&#231;ois Zolan...και ο Cohen έρχεται για να ψιθυρίσει υπέροχα λόγια συναισθηματικής σοφίας και στα μέρη μας, για μία εμφάνιση μόνο στο Terra Vibe Park. Ενα γεγονός που δεν πρέπει να χάσει κανείς

    Σημεία Προπώλησης: ΤΙCKET HOUSE Αθήνα Πανεπιστημίου 42, 210 3608366 ΤΙCKET HOUSE Θεσσαλονίκη Μητροπόλεως 102, 2310 264880 Online sales: www.ticketpro.gr Τιμή 95 euro στην ειδική περιοχή αμφιθεατρικά αριστερά και δεξιά της σκηνής με δυνατότητα ειδικού parking δίπλα στο χώρο με αγορά 3 εισιτηρίων Γενική είσοδος 50 euro, Ορθίων ( 55 euro στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας)

    [11] Πολιτισμός

    Πέμπτη 24 Ιουλίου στο Κατράκειο θέατρο

    Νότες οικολογίας από τη Βενεζουέλα

    11/7/2008 18:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 23:30:27)

    Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βενεζουέλας έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2008» και θα δώσει συναυλία την Πέμπτη 24 Ιουλίου στο Κατράκειο θέατρο στις 9.00 μ.μ.. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 225 χρόνια από την γέννηση του Σιμόν Μπολιβάρ και έχει θέμα τη «Διάσωση του περιβάλλοντος και Προστασία του Νερού». Πρόκειται για συνδιοργάνωση της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του Δήμου Νίκαιας.

    Η συναυλία υπό τη διεύθυνση του Angelo Pagliuca θα ερμηνεύσει έργα συμφωνικής μουσικής των Castellanos Evencio, Antonio Lauro, Pablo Herrero, Aaron Copland αλλά και Ελλήνων συνθετών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    «Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βενεζουέλας, μια ορχήστρα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, είναι το αποτέλεσμα ενός εθνικού συστήματος μουσικής παιδείας που πρέπει να γίνει πρότυπο για όλο τον κόσμο και που έχει καταρρίψει όλα τα παγιωμένα στερεότυπα, πως δηλαδή πρέπει να ανήκεις σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη για να παίξεις κλασική μουσική. Η συναυλία δίνει ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι πράξη αυτούσια που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων της ανθρωπότητας», επισήμανε ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Στέλιος Μπενετάτος.

    Ο Πρέσβυς της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας Βενεζουέλας Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio στο δικό του μήνυμα αναφέρθηκε στη σημασία της αφύπνισης απέναντι στο θέμα της διαχείρισης και προστασίας του νερού: «Έχοντας συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτό τον καιρό, όσον αφορά την ανεπάρκεια του νερού, κάθε φορά γίνεται πιο εμφανή η συνεχής ανάγκη εύρεσης νέων πηγών και παράλληλα να βρεθούν οι τρόποι απολύμανσής τους. Απ΄όλα τα προβλήματα το πιο σημαντικό αγγίζει την ανάγκη μιας δίκαιης διανομής του υγρού στοιχείου, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στις μέρες μας 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν βασίζονται σαυτό το πόσιμο πόρο ζωτικής σημασίας. Σκοπός της συναυλίας είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνειδήσεις».

    Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι μεταξύ άλλων το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

    [12] Πολιτισμός

    "Η Πόλη των μαρμάρων"

    11/7/2008 18:16:00

    Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13) παρουσιάζονται, από το Σάββατο 12 Ιουλίου 2008, φωτογραφικές απεικονίσεις των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, από τη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.

    Μέσα από τις φωτογραφίες αναδύεται ο αρχαιοελληνικός προσανατολισμός της πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους το 19ο αιώνα. Οι απεικονίσεις των μνημείων και η σχέση τους με τον περιβάλλοντα χώρο μαρτυρούν την εξέλιξη της σημερινής πόλης. Διαφαίνονται μεταβολές που υφίστανται τα ίδια τα μνημεία από τις κατά καιρούς αρχαιολογικές παρεμβάσεις καθώς και από τα βίαια ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, στις κρίσιμες συγκυρίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των Δεκεμβριανών, με την παρουσία γάλλων και άγγλων στρατιωτών στην Ακρόπολη.

    Οι φωτογραφίες είναι των Frederic Boissonnas, Αδελφών Ρωμαΐδη, Νίκου Ζωγράφου, Dmitri Kessel, Baron Paul des Granges, Πέτρου Μωραΐτου, Δημήτριου Κωνσταντίνου, Pascal Sebah.

    Ο Frederic Boissonnas είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο αξιόλογους φωτογράφους που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε το 1858 στην Ελβετία σε οικογένεια με παράδοση στη φωτογραφία. Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1903.

    Ακούραστος, επισκέφτηκε και φωτογράφησε την Ελλάδα δεκατρείς φορές, έως το 1931. Οι φωτογραφίες μαρτυρούν την υπομονή του, καθώς περίμενε τον ιδανικό φωτισμό για να αποτυπώσει το θέμα του, και το πείσμα του, καθώς κουβαλούσε τον βαρύ και ογκώδη εξοπλισμό του ακόμη και στο πιο δύσβατο σημείο. Με το πέρασμα του χρόνου και τις πολυάριθμες περιπλανήσεις στην ελληνική γη, παρήγαγε ένα μοναδικής αξίας θησαυρό. Ο Frederic Boissonnas πέθανε το 1946. Το τεράστιο φωτογραφικό έργο του, που υπερβαίνει τα 100.000 αρνητικά, βρίσκεται σήμερα στο Αρχείο Boissonnas στη Γενεύη.

    Οι Αδελφοί Ρωμαΐδη, Κωνσταντίνος και Αριστοτέλης, ήταν Έλληνες από τη Ρουμανία. Στα 1870 άνοιξαν φωτογραφείο στα Ιωάννινα, ενώ τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, με ένα μικρό φωτογραφείο, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Παρέμειναν εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 1876, και στη συνέχεια εγκαινίασαν φωτογραφείο στην Αθήνα, στην οδό Ερμού. Διέπρεψαν σαν πορτρετίστες, φωτογραφίζοντας τις διασημότητες της τελευταίας εικοσαετίας του 19ου αιώνα. Εισήγαγαν στην Ελλάδα τη μέθοδο της «φωτοτυπίας» ή «κολλοτυπίας» (collotype), για τη μαζική και φτηνή αναπαραγωγή φωτογραφιών με τυπογραφική διαδικασία.

    Ο Νίκος Ζωγράφος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες φωτογράφους του Μεσοπολέμου. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1881, σπούδασε φωτογραφία στο Παρίσι και το 1905 επέστρεψε στη Σμύρνη. Μετά την καταστροφή του 1922 βρέθηκε και αυτός πρόσφυγας στην Αθήνα. Αν και ήταν γνωστός στον κόσμο σαν πορτρετίστας, δεν περιορίστηκε μόνο στον κλειστό χώρο του στούντιο. Στην Αθήνα, άρχισε να φωτογραφίζει στην ύπαιθρο. Δεν αρκέστηκε δε στα τοπία, αλλά περιέλαβε τους ανθρώπους της υπαίθρου, τη ζωή τους και τις σκληρές συνθήκες δουλειάς τους. Μέχρι τα βαθιά γεράματά του όμως δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία. Πέθανε στην Αθήνα το 1967, σε ηλικία 86 ετών.

    Ο Dmitri Kessel γεννήθηκε το 1902 στην Ουκρανία. Το 1923 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έγινε επαγγελματίας φωτογράφος. Στην εξηντάχρονη καριέρα του ασχολήθηκε με τη βιομηχανική φωτογραφία και το πολεμικό ρεπορτάζ, ενώ συνεργάστηκε και με το περιοδικό Life. Πέθανε το 1995. Ο Kessel έφτασε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944. Οι φωτογραφίες του από τα Δεκεμβριανά -ο Kessel ήταν παρών στη μοιραία διαδήλωση της 3ης Δεκεμβρίου στο Σύνταγμα- αποτελούν πολύτιμη καταγραφή μιας από της κρισιμότερες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας.

    Ο Baron Paul des Granges γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1825. Οι γνωστές φωτογραφίες του des Granges είναι τραβηγμένες την περίοδο 1865-1873. Κύριο θέμα τους ήταν οι ελληνικές αρχαιότητες και τα τοπία. Ο des Granges ταξίδεψε και φωτογράφησε ακόμα και «ξεχασμένες» περιοχές της Ελλάδας. Επισκέφτηκε και φωτογράφησε επίσης τη Μικρά Ασία και την Παλαιστίνη. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους ταξιδιώτες-φωτογράφους. Οι φωτογραφίες του χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία στις γωνίες λήψης, που δεν συναντά κανείς συχνά σε άλλους φωτογράφους εκείνης της περιόδου. Ο Paul des Granges πέθανε στη Ρώμη, στις 22 Ιανουαρίου του 1911.

    Ο Πέτρος Μωραΐτης θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες φωτογράφους του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Τήνο το 1835. Ερχόμενος στην Αθήνα για να σπουδάσει ζωγραφική στο Σχολείο των Τεχνών είχε καθηγητή τον Φίλιππο Μαργαρίτη, που τότε άνοιξε το πρώτο φωτογραφικό κατάστημα στην Αθήνα (1848). Πολύ σύντομα κατέκτησε την τεχνική της φωτογραφίας. Γύρω στα 1868 ορίστηκε «Φωτογράφος της Α.Μ. του Βασιλέως», τίτλος που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε έλληνα φωτογράφο. Από το 1861 φωτογράφησε αρχαιότητες και μνημεία, ενώ αποτύπωσε συστηματικά τις παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Πέθανε το 1905.

    Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30 π.μ. 8 μ.μ. Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9:30 π.μ. 3:30 μ.μ. Πληροφορίες τηλ. : 210 3614143

    [13] Πολιτισμός

    ARTogether στη Σαρωνίδα

    11/7/2008 18:11:00

    Στις 12 και 13 Ιουλίου από τις 7 το απόγευμα και μετά η κεντρική πλατεία της Σαρωνίδας θα μεταμορφωθεί σε μια ολόκληρη καλλιτεχνική πολιτεία, με περισσότερα από 350 έργα και πάνω από 150 καλλιτέχνες, και θα ανοίξει τις πύλες της για να υποδεχτεί το κοινό.

    Αιτία και αφορμή το ARTogether Festival, που διοργανώνει η διαδικτυακή καλλιτεχνική πολιτεία του bankit.gr, για τις ανάγκες του οποίου

    Θεατρικά δρώμενα, live performances, συναυλίες, προβολές βίντεο, dj set, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γραφιστικής, εικαστικά, κατασκευές, installations, δράσεις για παιδιά, θεατρικό παιχνίδι, αναγνωστήριο συγγραφικών έργων, live ζωγραφική, κατασκευές κοσμημάτων, αξεσουάρ και κεραμεικών, οικολογικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καλλιτεχνικές ομάδες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς θα πάρει ζωή μέσα από το ARTogether Festival.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 July 2008 - 20:50:03 UTC