Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφυλακίστηκε η Τσέκου
  • [02] Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους
  • [03] Τυφλή τρομοκρατική επίθεση
  • [04] Tsekou Released
  • [05] Κινητικότητα για την ΠΓΔΜ
  • [06] Συναυλία της Νάνα Μούσχουρη
  • [07] Καντάφι "Όχι" στο φόρουμ του Παρισιού
  • [08] Νέα όπλα εναντίον του διαβήτη
  • [09] Αποσύρθηκε πάστα βασιλικού
  • [10] Τσίπρας: Νέο συμβόλαιο με τους πολίτες
  • [11] Πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη
  • [12] Διακοπές δρομολογίων
  • [13] Νέα αεροπορική εταιρεία
  • [14] Tuxedomoon σε επετειακή μίνι τουρνέ
  • [15] "Γαλάζιο του Αιγαίου" στην καρδιά της Αθήνας
  • [16] Ενημέρωση Αλογοσκούφη
  • [17] Ηλεκτρονικά όλα τα αεροπορικά εισιτήρια
  • [18] Νέες αρμοδιότητες στη δημοτική Αστυνομία
  • [19] Αιματηρή επίθεση
  • [20] Στα 138 δολάρια ο "μαύρος" χρυσός

    [01] Πολιτική

    Θετική εισήγηση και για τον εργατολόγο

    Αποφυλακίστηκε η Τσέκου

    9/7/2008 12:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 18:51:04)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ελεύθερη είναι πλέον η 35χρονη Εύη Τσέκου, η οποία είχε προφυλακιστεί από τις 27 Δεκεμβρίου του 2007, κατηγορούμενη για την υπόθεση εκβίασης του Χρήστου Ζαχόπουλου. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισής της και αντικατέστησε την κράτησή της με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα. Θετική είναι η εισήγηση του εισαγγελέα και για αποφυλάκιση του άλλου κατηγορουμένου στην ίδια υπόθεση, του εργατολόγου, Χρήστου Νικολουτσόπουλου για λόγους υγείας. Στο μεταξύ, ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" Γιάννης Μακρυγιάννης, που βαρύνεται με την κατηγορία της απλής συνέργειας σε παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, στην υπόθεση του Ζαχόπουλου.

    Περιοριστικοί όροι

    Μετά από επτά μήνες στη φυλακή η 35χρονη κατηγορούμενη στην υπόθεση εκβίασης σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ Χρήστου Ζαχόπουλου, Εύη Τσέκου, αποφυλακίστηκε σήμερα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Σε αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλλει τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, η 35χρονη διαθέτει μόνιμη κατοικία και γνωστή διαμονή, δεν έχει προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή της, δεν υπήρξε στο παρελθόν φυγόποινη ή φυγόδικη, δεν είναι πιθανό να διαπράξει άλλα αδικήματα αν αφεθεί ελεύθερη και επιπλέον έχει επιδείξει πολύ καλή διαγωγή στη φυλακή, χωρίς να έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά.

    Ο προτείνων στο Συμβούλιο εισαγγελέας Γ. Βούλγαρης είχε ζητήσει να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης που είχε υποβάλει η 35χρονη.

    Εξερχομένη από τις φύλακες η κ. Τσεκου απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης ωστόσο όπως είπε αισθάνεται δικαιωμένη .

    Παραδέχτηκε πως έκανε λάθη αλλά όπως τόνισε δεν ήταν τέτοιου μεγέθους που να τιμωρηθεί τόσο ανάλγητα.

    Παράλληλα έκανε λόγο για ύπαρξη και άλλων ηθικών αυτουργών στην υπόθεση και γεγονότων που θα αναφερθούν στην πορεία της υπόθεσης.

    Από την πλευρά του ο δικηγόρος της, Κώστας Χρυσικόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση του συμβούλιου απηχεί και την κοινή γνώμη, ενώ δήλωσε ότι η υπόθεση δεν τελείωσε και υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά.

    Ελεύθερος μετά την απολογία

    Ελεύθερος με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του δεύτερου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα" Γιάννης Μακρυγιάννης.

    Ο δημοσιογράφος απολογήθηκε για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων που αφορά το επίμαχο DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου.

    Ο κ. Μακρυγιάννης απολογήθηκε επί περίπου μια ώρα και παρέδωσε στον κ. Οικονόμου υπόμνημα στο οποίο αρνείται την κατηγορία σε βάρος του.

    Την απολογία του άδω και τώρα ώστε-όπως είπε-να σταματήσει ο εξάμηνος διασυρμός του, ζήτησε από τους προϊσταμένους του Πρωτοδικείου, ο Θέμος Αναστασιάδης.

    "Το κατηγορητήριο απεδείχθη από την απολογία ότι είναι σαθρό και δεν είχε καμιά τύχη στην περαιτέρω διαδικασία. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων η Δικαιοσύνη δεν θα μετατραπεί σε ζούγκλα. Θα ήθελα να προσθέσω ότι γνωρίζω πως δεν πρόκειται ο Τριανταφυλλόπουλος να μας συγχωρήσει ότι τον "πετάξαμε έξω" από την εφημερίδα. Θα υποστούμε το κυνηγητό του, δεν θα υποκύψουμε και στο τέλος θα δικαιωθούμε", δήλωσε εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου.

    Κατάθεση Κουκουδήμου

    Εν τω μεταξύ, κατάθεση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ έδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται με αφορμή καταγγελίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

    Ο κ. Κουκοδήμος κλήθηκε καθώς, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα δημοσιογράφο, φέρεται να μεσολάβησε μεταξύ συνεργάτη του κ. Τριανταφυλλόπουλου και οικονομικής υπηρεσίας, ώστε να διευθετηθεί συγκεκριμένη υπόθεση.

    Η εισαγγελέας έχει καλέσει σήμερα για κατάθεση και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο.

    Η κ. Γκανέ είχε αποφανθεί πριν λίγους μήνες, ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες και είχε ζητήσει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

    Με την κρίση αυτή της εισαγγελέως είχε διαφωνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος είχε επιστρέψει τη δικογραφία με την εντολή της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

    [02] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens:

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους

    9/7/2008 15:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 17:32:27)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την υπόθεση Siemens, μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά διάλογο, αλλά αρνείται τη διακομματική για το μαύρο χρήμα. Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ υπεραμύνθηκε της σύμβασης που έχει υπογράψει με τη γερμανική εταιρία για την αναβάθμιση δυο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Πτολεμαΐδα. Το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελία του Οργανωτικού Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ρίζου Ρίζου, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ αποποιήθηκε των ποινικών ρητρών χαριστικά υπέρ της Siemens. Επίσημη γραπτή ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και μετά θα μιλήσει για το θέμα.

    "Οι παρανομήσαντες θα πληρώσουν"

    Το θέμα του μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και άμεση ενεργοποίηση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας,

    Το αργότερο μάλιστα αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα στείλει σχετικές επιστολές στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Επίσης το ΠΑΣΟΚ ζητά να ενημερωθεί η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Μιχάλη Λιάπη για τις συμβάσεις της Siemens με το Υπουργείο του και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, ενώ για τους κ. Μαντέλη και Τσουκάτο τονίζει ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη αλλά υπάρχει και το πολιτικό τεκμήριο.

    Η κυβέρνηση επιμένει στη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για το πολιτικό χρήμα ενώ όσον αφορά τις θέσεις του Γ. Παπανδρέου σχολιάζει ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά διάλογο, αλλά αρνείται τη διακομματική για το μαύρο χρήμα.

    Ως προς τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση περιμένει να βγει όλη η αλήθεια στη δημοσιότητα και όταν ολοκληρωθεί η έρευνα οι παρανομήσαντες να πληρώσουν.

    Σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αποκλειστεί η Siemens από διαγωνισμούς του δημοσίου, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου, ουσιαστικά, ζητά με κάποιο τρόπο πράγματα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα τεθεί ερώτημα στο νομικό συμβούλιο του κράτους για τις δυνατότητες που έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση να ασκήσει νομικά δικαιώματα απέναντι στη συγκεκριμένη εταιρεία.

    Την ίδια ώρα το ΚΚΕ ερωτά ευθέως τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αν γνωρίζουν κάποιον επιχειρηματικό όμιλο που να μη δίνει προμήθειες και μίζες προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του.

    "Ας μην παριστάνουν τους Ζορό της εξυγίανσης, με δήθεν μέτρα κατά της Siemens. Δεν γίνεται να είσαι και με τους επιχειρηματικούς ομίλους και με την εξυγίανση. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες για τη διόγκωση της διαφθοράς, γιατί η πολιτική τους ενισχύει και προστατεύει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, τις Siemens.

    Για κουκούλωμα της υπόθεσης Siemens και χειραγώγηση της δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης . Ο κ Τσίπρας ζήτησε για μια ακόμη φορά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σημειώνοντας ότι το ΣΔΟΕ θα πρέπει να αναζητήσει το μαύρο χρήμα στα λογιστικά βιβλία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλή κ. Δ. Σιούφα, διευκρίνισε ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση μιας άτυπης Διακομματικής Επιτροπής είναι περιοριστική και δεν αποτελεί μέτρο που μπορεί να ικανοποιήσει τη γενικευμένη απαίτηση των πολιτών για απαντήσεις στις καταγγελίες για πολιτικούς και κόμματα που έπαιρναν μίζες.

    Ο κ. Καρατζαφέρης αντιπροτείνει τη σύσταση μιας Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και του κράτους.

    ΔΕΗ: Ορθή η επιλογή μας

    Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ επιμένει στην ορθότητα της επιλογής του Διοικητικού της Συμβουλίου να μην καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία Siemens για την αναβάθμιση της μονάδας του Αγίου Δημητρίου και να μην απαιτήσει τις ρήτρες 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω καθυστέρησης.

    Το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελία του Οργανωτικού Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ρίζου Ρίζου, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ αποποιήθηκε των ποινικών ρητρών χαριστικά υπέρ της Siemens.

    Στελέχη της Επιχείρησης υποστηρίζουν πως η συνέχιση της σύμβασης ήταν η ορθότερη επιχειρηματικά διότι διαφορετικά θα έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός, με κίνδυνο την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, ενώ θα χάνονταν κοινοτικά κονδύλια.

    Την επίσημη γραπτή ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΗ περιμένει ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επιχείρηση έπρεπε ή να καταγγείλει τη σύμβαση και εισπράττοντας ποινικές ρήτρες ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, να επαναπροκηρύξει το έργο και να χάσει 18 εκατομμύρια ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ, ή να συνεχίσει το έργο χωρίς την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών για την καθυστέρηση.

    [03] Κόσμος

    Κωνσταντινούπολη - Αμερικανικό Προξενείο

    Τυφλή τρομοκρατική επίθεση

    9/7/2008 14:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έξι νεκροί -τρεις αστυνομικοί και τρεις δράστες- καθώς και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός από την επίθεση το πρωί έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που πλήθος πολιτών περίμεναν στην ουρά για βίζα.

    Οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο και επιτέθηκαν με περίστροφα κατά των αστυνομικών που φρουρούσαν το προξενείο. Ένας εκ των δραστών -ο οδηγός του αυτοκινήτου- διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Για τρομοκρατική επίθεση κάνουν λόγο, Τούρκος εισαγγελέας και ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία.

    Έντονα καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το "επεισόδιο κατατρομοκράτησης" έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

    Δολοφονική ενέργεια

    Αναστάτωση και ανησυχία προκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία, η δολοφονική επίθεση έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, στην Ιστινιέ του Βοσπόρου.

    Η κυκλοφορία είναι πλέον χαώδης, καθώς μεγάλες κυκλοφοριακές αρτηρίες παραμένουν κλειστές, αφού σε εξέλιξη βρίσκεται η αναζήτηση του ενός εκ των δραστών που διέφυγε οδηγώντας το αυτοκίνητο με το οποίο έγινε η επίθεση.

    Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί της επίθεσης έχουν φτάσει τους έξι, τρεις από την τουρκική αστυνομική φρουρά του Προξενείου και τρεις από τους δράστες.

    Το χάος και η αναστάτωση στην πόλη ενισχύεται και από το φόβο και τους συνειρμούς που προκαλεί η επίθεση, με τη στρατηγική των συνωμοτών της οργάνωσης "Εργκένεκον", να προκαλούν αναστάτωση και χάος, μέσω δολοφονικών επιθέσεων.

    Το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη είναι στόχος πολλών ομάδων, από την άκρα αριστερά ως τις φανατικές ισλαμικές οργανώσεις. Ωστόσο, το σημερινό χτύπημα δύσκολα αποδίδεται σε κάποια από τις ομάδες αυτές.

    Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την επίθεση "πολύ περίεργη", καθώς έγινε από ελαφρά οπλισμένους (με περίστροφα) δράστες, οι οποίοι όπως φαίνεται, αφ ενός μεν δεν είχαν σοβαρό σχεδιασμό και προετοιμασία, αφ ετέρου δε, ήταν αδίστακτοι με την ανθρώπινη ζωή. "Δεν είναι επίθεση διαμαρτυρίας, είναι επίθεση κατατρομοκράτησης", λένε στελέχη της νομαρχίας.

    Πάντως, η Ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης έχει ρίξει πολλές από τις δυνάμεις της στη διερεύνηση της επίθεσης.

    Την ίδια ώρα κούρδοι αντάρτες απήγαγαν σήμερα 3 γερμανούς τουρίστες στο όρος Αραράτ.

    [04] After 7 Months Behind Bars

    Tsekou Released

    09 Ιουλ 2008 12:01:0 (Last updated: 09 Ιουλ 2008 18:45:5)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ANA/MPA

    Detained for extorting former Culture Ministry top official Christos Zahopoulos, Evi Tsekou, 35, was released. A court ruling gave green light to her petition, ordering her temporary release. In the meantime, G. Makrygiannis, a journalist working for Proto Thema paper, was also set free after his testimony. He is not allowed to leave the country though. Makrygiannis is accused of participation in the breach of the personal data Act on Zahopoulos case.

    After spending seven months behind bars, Evi Tsekou, 35, who faces extortion charges, was decided to be released.

    However, she is not allowed to leave the country, while she has to appear to a police station once a month.

    According to the court ruling, Tsekou has a permanent resident, has not prepared her escape and has a clean criminal record. Furthermore, she is unlikely to commit any other crimes if she is set free and has no disciplinary penalties to her credit while in jail.

    Prosecutor G. Voulgaris, on the other hand, opposed to her release petition.

    Exiting the prison, Tsekou avoided touching on the bottom of the case. She said, though, that she feels vindicated.

    She admitted that she made mistakes, yet she stressed that they were not that dreadful to infer such a harsh penalty.

    At the same time, she spoke of other abettors in the case and facts that will be mentioned in due time.

    His lawyer Kostas Chrysikopoulos, on the other hand, said that the court ruling releasing his client echoes the public opinion, further arguing that the case has not yet finished and that there is a long road ahead.

    Free after His Testimony

    G. Makrygiannis, a journalist working for Proto Thema paper, was set free after his testimony, but he is not allowed to leave the country. The journalist is accused of participation in the breach of the personal data Act, with regard to a controversial DVD that implicated Zahopoulos in a scandal. Makrygiannis denied all counts against him.

    "The indictment proved to be shaky and has no luck. Despite some circles efforts, Justice will not turn into a jungle. I would also like to add that I am very well aware that Makis Triantafyllopoulos [former co-editor of Proto Thema paper] will not forgive us for kicking him out of the paper. We will suffer his manhunt, we will not back down and we will be vindicated in the end," stressed he.

    Koukodimos Testifies

    In the meantime, independent MP Kostas Koukodimos testified to First Instance Court Prosecutor Maria Gane, as part of the probe into the accusations made by journalist Makis Triantafyllopoulos.

    Koukodimos was summoned to testify, since he allegedly acted as a middleman between Triantafyllopoulos associate and a finance agency with a view to tackling the case in question.

    Having also summoned Triantafyllopoulos to testify on Wednesday, Gane had ruled that the investigation had surfaced no political responsibilities and requested the case be closed.

    Related News:

    Culture Ministry Finances at Parliament

    [05] Κόσμος

    Συναντήσεις, εκκλήσεις, αντιπαραθέσεις

    Κινητικότητα για την ΠΓΔΜ

    9/7/2008 19:38:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα έχει στις 14 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, Μάθιου Νίμιτς, ενώ στις 11 Ιουλίου θα έχει προηγηθεί συνάντηση και με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ. Αναφορά στο θέμα της ΠΓΔΜ έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, κατά τη διάρκεια της υπογραφής στις Βρυξέλλες, των πρωτοκόλλων προσχώρησης της Αλβανίας και της Κροατίας στην Ατλαντική Συμμαχία, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Ειδικότερα, ο κ. Σέφερ, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ περισσότερη ευελιξία στο θέμα της ονομασίας, ανέφερε πως: "Tο ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που επιθυμώ να στείλω στα Σκόπια είναι πως η πόρτα παραμένει ανοιχτή, δεν υπάρχει κόπωση στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια θέση κρατημένη για την ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, κάτι που ελπίζω να συμβεί σύντομα". Στα Σκόπια ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Πάγκαλος συμμετείχε ως μέλος ομάδας εκπροσώπων της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Το θέμα συζήτησης με την ηγεσία της ΠΓΔΜ ήταν η αναγνώριση του Κοσόβου και ο σχέσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η αναφορά του κ. Μιλόσοσκι σε μειονοτικά ζητήματα στην Ελλάδα, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πάγκαλου και όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του Θ. Πάγκαλου, "οι διαφορές ήταν εμφανείς μεταξύ του μετριοπαθούς Τσερβένκοφσκι και του αδιάλλακτου Γκρούεφσκι. Αυτός όμως, που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν ο Μιλόσοσκι, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι "οι Έλληνες πολιτικοί δημιουργούν προβλήματα εθνικισμού για να γλιτώσουν από τα σκάνδαλα" και έθεσε θέμα τουρκικής, σλαβομακεδονικής και αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα". Στο ίδιο δελτίο, ο κ. Πάγκαλος κατήγγειλε τον υπουργό της ΠΓΔΜ ότι "συκοφαντεί την Ελλάδα για άσχετα θέματα με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης" και προέβλεψε ότι "αν παραμείνει υπουργός ο κ. Μιλόσοσκι, θα έχουμε γενικευμένη κρίση με άδηλα αποτελέσματα".

    [06] Πολιτισμός

    Στο Παλιό Λιμάνι Χανίων

    Συναυλία της Νάνα Μούσχουρη

    9/7/2008 19:32:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συναυλία για την μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη, διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008 και ώρα 21:30, στο Παλιό Λιμάνι Χανίων. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η Νάνα Μούσχουρη κλείνει φέτος την παρουσία της στο τραγούδι, με μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και τα Χανιά, η πόλη που γεννήθηκε. Η Νάνα Μούσχουρη, άρχισε την καριέρα της το 1959. Έχει ηχογραφήσει 1.600 τραγούδια σε 8 γλώσσες και 450 δίσκους παγκοσμίως, έχει πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει πάρει 350 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Είναι πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Unicef. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, του "Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Εποποιίας" και το μετάλλιο της Γαλλικής Δημοκρατίας "Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής".

    [07] Μ. Ανατολή

    Τρίπολη, Λιβύη

    Καντάφι "Όχι" στο φόρουμ του Παρισιού

    9/7/2008 19:17:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Αρνητικός στο σχέδιο σύστασης της Μεσογειακής Ένωσης είναι ο Λίβυος ηγέτης, Μοάμαρ Καντάφι, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα μετάσχει στη σύνοδο που θα γίνει στο Παρίσι. Ο Λίβυος ηγέτης πιστεύει ότι "το σχέδιο σύστασης της Μεσογειακής Ένωσης είναι αόριστο και οι εμπνευστές του επιχειρούν να πιέσουν τους Άραβες να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τους Ισραηλινούς". "Το σχέδιο αυτό πρόκειται να αποτύχει. Θα τροφοδοτήσει τρομοκρατικές πράξεις ισλαμιστικών οργανώσεων που θα ενεργούν ανενόχλητες με συνέπειες σε βάρος των μουσουλμανικών χωρών", προειδοποίησε ο συνταγματάρχης Καντάφι.

    Η Μεσογειακή Ένωση θα εξαγγελθεί στις 13 Ιουλίου στη διάρκεια συνόδου στη γαλλική πρωτεύουσα, παρουσία σαράντα ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νότου της Μεσογείου. "Είναι η Ευρώπη που μας έχει ανάγκη όπως και τα αγαθά μας και τις πηγές μας πρέπει λοιπόν να διαπραγματεύεται μαζί μας χωρίς προϋποθέσεις", επισήμανε ο Μοάμαρ Καντάφι. Κατέκρινε τις αραβικές χώρες που θα μετάσχουν στο φόρουμ του Παρισιού, τονίζοντας ότι "κατά τη γνώμη του δεν θα έπρεπε να θυσιάσουν τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση και να δεσμευτούν σε ένα σχέδιο που είναι εφήμερο". Καταλήγοντας ο Λίβυος ηγέτης ανέφερε ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στο φόρουμ του Παρισιού για την ίδρυση της Μεσογειακής Ένωσης κατ ουδένα τρόπο δεν θα επηρεάσει τις πολύτιμες σχέσεις της Λιβύης με τη Γαλλία και την Ευρώπη.

    [08] Υγεία

    Τεχνητό πάγκρεας

    Νέα όπλα εναντίον του διαβήτη

    9/7/2008 19:12:00

    Πηγή: AΠΕ

    Eλπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη έδωσαν οι συμμετέχοντες σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Τα νέα όπλα στη μάχη είναι το τεχνητό πάγκρεας και η μεταμόσχευση παγκρεατικών νησιδίων από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Από δύο έως πέντε χρόνια θα κυμανθεί το διάστημα που απαιτείται για να είναι έτοιμο το τεχνητό πάγκρεας, όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" Α. Βαζαίου. Ο σακχαρώδης διαβήτης αφορά το 7% των ανθρώπων διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα πάνω από 4.000 παιδιά υποφέρουν από νεανικό διαβήτη.

    [09] Κοινωνία

    Αποσύρθηκε πάστα βασιλικού

    9/7/2008 18:36:00

    Στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα, από το Στ΄Τελωνείο Πειραιά, τροφίμου με προέλευση την Ελβετία, για την παρασκευή του οποίου, σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις, χρησιμοποιήθηκε ουκρανικό ηλιέλαιο εμπλουτισμένο με ορυκτέλαιο, προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά ύστερα από ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομαχίας, πρόκειται για δύο φορτία συνολικού βάρους 781,32 κιλών του προϊόντος Primerba Basil (πάστα βασιλικού σε συσκευασία 2Χ340 γρ.) της εταιρείας Knorr Best Food Hellas ABEE.

    Η επικινδυνότητα του προϊόντος διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία αυτοελέγχου, που διενήργησε η εταιρεία, η οποία ενημέρωσε σχετικά τις χημικές υπηρεσίες του κράτους. Την επικινδυνότητα επιβεβαίωσε και το χημείο του κράτους ύστερα από δικές του αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες το προϊόν κρίθηκε "μή σύμφωνο με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία - Επικίνδυνο Καν. (ΕΟΚ) 339/93- Μη ασφαλές Καν. (ΕΚ) 178/02 και δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία", διότι κατά την παρασκευή του χρησιμοποιήθηκε ηλιέλαιο εμπλουτισμένο με ορυκτέλαιο.

    Αμέσως μετά τη σχετική ενημέρωση, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά τέθηκαν σε συναγερμό προχωρώντας, αφενός στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα του συνόλου της νέας διατροφικής απειλής και αφετέρου στη διενέργεια ελέγχων, αλλά και δειγματοληψιών από παρεμφερή προϊόντα της ίδιας εταιρείας για εργαστηριακή ανάλυση.

    Την ίδια στιγμή ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας με επιστολή του προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και προς τον ΕΦΕΤ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στο τεράστιο διατροφικό ζήτημα με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

    [10] Πολιτική

    Τσίπρας: Νέο συμβόλαιο με τους πολίτες

    9/7/2008 18:18:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Είναι ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε πολιτική αλλαγή", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΝ θα ετοιμάσει, το συντομότερο δυνατό, την εναλλακτική πρότασή του και θα παλέψει "για την ανασυγκρότηση της χώρας και για ιδεολογική και αξιακή κυριαρχία στο λαό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν πλέον να υποσχεθούν τίποτα στο λαό, δεν μπορούν ούτε να καρπώνονται τη φθορά του άλλου κόμματος και επίσης διατύπωσε επικρίσεις ότι "επιχειρούν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα".

    Έκανε ακόμη λόγο για "απίστευτο βαθμό χειραγώγησης της δικαιοσύνης" προσθέτοντας ότι είναι έκθετοι τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης για τις τοποθετήσεις τους ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Siemens.

    Είπε ότι αν κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ήθελαν διαλεύκανση της υπόθεσης δεν θα έκλειναν τη Βουλή, δεν θα έκλειναν το φάκελο της προανάκρισης και εξέφρασε τη διαφωνία του για έλεγχο του ΣΔΟΕ στη Siemens, επειδή -όπως είπε- δε θα βρεί τα μαύρα ταμεία. Πρόσθεσε ότι "αν θέλουν έρευνα, ο ΣΔΟΕ να ερευνήσει το πόθεν έσχες υπουργών και διευθυντικών στελεχών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι η κρίση δεν είναι ηθική, αλλά κοινωνική και προέβλεψε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα έχει έτοιμη την εναλλακτική πρότασή του ως το τέλος του χρόνου και εφόσον υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη πολιτική αναμέτρηση μέσα σε αυτό το κλίμα ρευστότητας και τις χαρακτήρισε κρίσιμη αναμέτρηση.

    Για τις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του από το ΚΚΕ, με αιχμή τη φράση της κ. Παπαρήγα που παρομοίασε τον ΣΥΝ με τη "Μαρία την άσχημη", ο κ. Τσίπρας είπε ότι το νέο που έμαθε από τις δηλώσεις της Γραμματέως του ΚΚΕ είναι ότι η κ. Παπαρήγα παρακολουθεί σίριαλ, που έχουν απήχηση στα λαϊκά στρώματα και ίσως -πρόσθεσε- γι αυτό το λόγο τα παρακολουθεί.

    Επί της ουσίας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ -είναι ότι η κριτική του ΚΚΕ προς το ΣΥΝ είναι άστοχη και άδικη, γιατί "αν είναι να κάνουμε τόσο μεγάλη μεταμόρφωση στη χώρα, τότε γιατί αυτή την προοπτική τη βλέπουν με κακό μάτι;"

    Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι "αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που η Αριστερά θα είναι ενωμένη".

    Στη μακρά εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε εκτενή ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην ΕΕ τονίζοντας ότι "ήταν αναπόφευκτη η κρίση στην Ένωση μετά το ιρλανδικό όχι και την πρόβλεψη για οικονομική ύφεση", αλλά - όπως τόνισε - το πιο εξοργιστικό είναι ότι η ΕΕ θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση με τον ίδιο τρόπο, που την προκάλεσε δηλαδή με λιτότητα, με απελευθέρωση των αγορών, με συνέχιση δηλαδή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, "το οποίο όμως έχει αποτύχει".

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ τονίζοντας ότι "σήμερα, ειδικά, θα ήταν πιο δύσκολη η θέση της χώρας εκτός της Ενωσης". Για τη θέση του ΚΚΕ που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, είπε ότι "το κόμμα αυτό συνεργάζεται με δυνάμεις, που δεν έχουν την ίδια θέση" και υπογράμμισε ότι ο αγώνας γίνεται για μια δημοκρατική Ευρώπη με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή "για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών".

    Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, γιατί "κρύβουν κινδύνους για την περιοχή", ενώ τόνισε ότι χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τη διευθέτηση του θέματος των εποίκων, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα, δηλώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    [11] Κοινωνία

    Πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη

    9/7/2008 17:12:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 18:03:23)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για δεύτερη μέρα, μαίνεται η πυρκαγιά στην Ευρυτανία, σε δύσβατη περιοχή, ανάμεσα στα χωριά Μιρίκι και Άγιος Ανδρέας, κοντά στο Καρπενήσι. Η φωτιά ξέσπασε σε κορυφή με έλατα και έχει περάσει σε χαράδρα με πεύκα.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στην Αριδαία, που ξεκίνησε από τα Σκόπια και πέρασε στην Ελλάδα.

    Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη αγροτική περιοχή, στο Αραχναίο του δήμου Ασκληπιείου Αργολίδας. Επιχειρούν δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Έκαψε περίπου 70 στρέμματα θαμνώδους έκτασης. Δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή.

    Αντιμέτωπα με τις φλόγες βρέθηκαν τα παιδιά του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) Σιδηροκάστρου, όταν στη μιάμιση το μεσημέρι, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από το ΚΕΠΕΠ.

    Η επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και Σιδηροκάστρου ήταν άμεση και παρά τους δυνατούς ανέμους, που έπνεαν εκείνη την ώρα, η πυρκαγιά, που απειλούσε να τυλίξει στις φλόγες της τα σπίτια της περιοχής, την εκκλησία και το ΚΕΠΕΠ, τελικά περιορίστηκε.

    Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τα αίτια της φωτιάς, που πρόλαβε να κάψει 30 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης.

    Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Κέρκυρας, Λευκάδος, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Για αύριο Πέμπτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιοχές Ευβοίας, Ανατολικής Αττικής και Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ,σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [12] Κοινωνία

    Στάσης Εργασίας ΠΟΣ

    Διακοπές δρομολογίων

    9/7/2008 17:03:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές των δρομολογίων που θα πραγματοποιηθούν εν όψει των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) για τις 10, 15, 16 και 17.07.2008.

    Πιο συγκεκριμένα: Στις 09.07.2008, προηγούμενη ημέρα των στάσεων εργασίας της 10.07.2008, καθώς και στις 14.07.2008, προηγούμενη ημέρα των στάσεων εργασίας της 15.07.2008 καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες 604, ICity74 και ICity75.

    Στις 10, 15, 16 και 17.07.2008 καταργούνται όλες οι επιβατικές αμαξοστοιχίες πλην των παρακάτω: α) 1522 και 1523, στη διαδρομή Αθήνα Λαμία Αθήνα. β) 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555 και 1556, στη διαδρομή Αθήνα Οινόη Αθήνα. γ) 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1587, 1588, 1589, 2570, 2571, 2572 και 2573, στη διαδρομή Λάρισα Βόλος Λάρισα. δ) 1881, 1882, 1883, 887 και 561/880, στη διαδρομή Παλαιοφάρσαλος Καλαμπάκα Παλαιοφάρσαλος. ε) 5594, 5595, 5596, 5597, 6590, 6591, 6592 και 6593, στη διαδρομή Λάρισα Λιτόχωρο Λάρισα. στ) 2596, 2597, 2598, 2599, 3590, 3591, 4592, 4593, 4596 και 4597, στη διαδρομή Θεσσαλονίκη Λιτόχωρο Θεσσαλονίκη. η) 592 (θα κυκλοφορήσει μεταξύ Λάρισας Θεσσαλονίκης) και 591/886, στη διαδρομή Καλαμπάκα Θεσσαλονίκη Καλαμπάκα. θ) 736, 737, 738, 739, 740, 741, 743, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 765 και 768, στη διαδρομή Θεσσαλονίκη Φλώρινα Κοζάνη Θεσσαλονίκη. 3) Για τις αλλαγές στα δρομολόγια της γραμμής Κιάτο Πάτρα Καλαμάτα, των Διεθνών αμαξοστοιχιών, καθώς και εκείνων που αφορούν στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, το επιβατικό κοινό παρακαλείται να επικοινωνεί με το κέντρο εξυπηρέτησης επιβατών στο 1110. Τις μεταβολές στα δρομολόγια του Προαστιακού μπορείτε να τις πληροφορηθείτε επίσης και από την επίσημη ιστοσελίδα του, στη διεύθυνση: www.proastiakos.gr

    Σημειώνεται ότι κατά τις ημέρες και ώρες των στάσεων εργασίας (10, 15, 16, 17 .08.2008 και ώρες 06:00 08: 00, 14:00 16:00 και 22:00 24:00), δε θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών ΑΜΕΛ (ΜΕΤΡΟ), στο τμήμα Δ. Πλακεντίας Αεροδρόμιο.

    Όσοι επιβάτες έχουν προαγοράσει το εισιτήριό τους για αμαξοστοιχία της οποίας το δρομολόγιο θα καταργηθεί λόγω των στάσεων εργασίας, μπορούν να επιλέξουν είτε να τους επιστραφεί το αντίτιμο, είτε να τους δοθεί ενίσχυση εισιτηρίου για άλλη ημερομηνία.

    Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται όλο το 24ωρο στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης επιβατών στον τετραψήφιο αριθμό 1110 ή στους κατά τόπους σταθμούς.

    [13] Οικονομία

    Με έδρα τη Θεσσαλονίκη

    Νέα αεροπορική εταιρεία

    9/7/2008 16:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η εταιρία που φέρει την επωνυμία "Astra Airlines" και εγκαινιάζεται απόψε, από τον νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, προς το παρόν θα εκτελεί μόνο ναυλωμένες πτήσεις (charter), εκ των οποίων η πρώτη πραγματοποιήθηκε ήδη στις 5 Ιουλίου, προς Ρόδο.

    Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού της προγράμματος ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε την αγορά ενός τετρακινητήριου αεροσκάφους τύπου BAe 146-300, χωρητικότητας 112 θέσεων, αλλά και τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της εταιρίας στο 12ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.

    Η νέα εταιρία, που θα εκτελεί πτήσεις τόσο εσωτερικού, όσο και εξωτερικού προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, απέκτησε την άδεια λειτουργίας αερομεταφορέα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τον περασμένο Ιούνιο.

    Βασικοί μέτοχοι της Astra είναι ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Ιωάννης Ζλατάνης, ιδρυτής της "Interviator Ltd" και ο Αναστάσιος Ζηρίνης, που διετέλεσε -μεταξύ άλλων- CEO της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζηρίνη "η Astra έρχεται να καλύψει το κενό που προέρχεται από την έλλειψη αεροπορικής εταιρίας σε μία πόλη με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας όπου διαμένουν περίπου 3,5 εκατ. άτομα".

    Οι επικεφαλής της "Astra Airlines" ευελπιστούν ότι το καλοκαίρι του 2009 η εταιρία θα εγκαινιάσει το δεύτερο αεροσκάφος της.

    [14] Πολιτισμός

    Tuxedomoon σε επετειακή μίνι τουρνέ

    9/7/2008 15:56:00

    Εν κινήσει οι Tuxedomoon για τις ανάγκες μιας mini περιοδείας στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει εμφανίσεις σε τέσσερις πόλεις. Η περίφημη μετά-punk κολλεκτίβα θα εμφανιστεί, κατά σειρά, στην Θεσσαλονίκη (Μύλος, 9/7), στην Αλεξανδρούπολη (Κηποθέατρο, 10/7), στο Ηράκλειο Κρήτης (Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις, 11/7) και στην Αθήνα (Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, 12/7), γιορτάζοντας τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων πορείας στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Η μπάντα θα παρουσιάσει ζωντανά ορισμένα από τα τραγούδια που έκαναν το όνομά της συνώνυμο της μουσικής πρωτοπορίας, στα τέλη των 70s και τις αρχές των 80s, μαζί με το ολοκαίνουργιο υλικό από το τελευταίο album Vapour Trails.

    No Tears, Jinx, 59 to 1, Some Guys, This Beast, Atlantis, Italian Western pt. 1, In A Manner Of Speaking, Desire, Dark Companion, Soma, Music No 2, The Waltz, Everything You Want, είναι μόνο μερικά από τα μοναδικά κομμάτια που έκαναν τους Tuxedomoon τόσο αγαπητούς στο Ελληνικό κοινό. Στο πνεύμα της αντισυμβατικότητας που ανέκαθεν τους χαρακτήριζε, δεν τα έπαιζαν live σχεδόν ποτέ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) παρότι γνώριζαν ότι ο περισσότερος κόσμος περίμενε να τα ακούσει.

    Όμως, δεν θα μπορούσαν να λείψουν, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά, από το set ενός 30th Anniversary Show - στην ουσία, ενός Greatest Hits Show - που, πρωτίστως, έχει σκοπό να πραγματοποιήσει μια αναδρομή σε ολόκληρη την πορεία του συγκροτήματος. Τις εμφανίσεις των Tuxedomoon θα ανοίξουν special guests.

    Εισιτήρια προπωλούνται προς 25 ευρώ για την συναυλία της Αθήνας και προς 20 ευρώ για τις υπόλοιπες πόλεις. Στην Αθήνα, από το Ticket House (Πανεπιστημίου 42 / τηλ. 210 3608366) και το www.ticketpro.gr και στο Ηράκλειο από το Metropolis (Δαιδάλου 19 / τηλ. 2810 341342) και το Θέατρο "Τεχνόπολις".

    Τριάντα χρόνια στη σκηνή

    Ήταν πριν 30 χρόνια, περίπου, όταν οι Tuxedomoon ξεπήδησαν από το εργαστήριο της ηλεκτρονικής σκηνής του San Francisco και ξεκίνησαν να φτιάχνουν αυτό το προκλητικό, ερωτοτροπίζον ιδίωμα το οποίο αναγνωρίζουμε σήμερα ως τη μουσική τους. Ένας ήχος που μεταλλασσόταν με χαρακτηριστική άνεση και ταυτόχρονα διακατεχόταν από ένα αλλόκοσμο μαγικό και μυστικιστικό υπνωτισμό.

    Οι αμφιλεγόμενοι post punk πειραματισμοί τους, οι οποίοι ακροβατούσαν από τη new-wave στην κλασσική και τη jazz, και από τη funk στο tango, δημιουργούσαν ένα αιθέριο μίγμα το οποίο κέρδισε αμέσως την αγάπη του cult κοινού.

    Πολύ σύντομα, βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη και αποτέλεσαν ένα από τα βασικότερα ονόματα της No Wave σκηνής της εποχής. Το δεύτερό τους single, No Tears (1979), έγινε και παραμένει μέχρι και σήμερα - μεγάλο underground hit, θεωρούμενο ως ένα από τα κλασσικότερα electro-punk κομμάτια όλων των εποχών.

    Παράλληλα, η ικανότητα τους να επανεφευρίσκουν διαρκώς των εαυτό τους, τους οδήγησε γρήγορα στο σαλόνι του μυθικού περιοδικού του Andy Warhol Interview και ταυτόχρονα στην αγκαλιά της Ralph, εταιρεία των ειδώλων της avant-garde, Residents, στην οποία και κυκλοφόρησαν δύο καταπληκτικά albums, τα Half Mute και Desire.

    Όμως, το κλίμα της Αμερικής του Reagan δεν τους σήκωνε οπότε αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Ευρώπη, κάπου στις αρχές των 80s, όπου και παρέμειναν σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία. Ο σκοτεινός μα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ρομαντικός ήχος τους έγινε αμέσως πολύ αγαπητός στους underground κύκλους της Γηραιάς Ηπείρου - της οποίας το κοινό είναι, έτσι κι αλλιώς, πολύ πιο ανοιχτό και δεκτικό σε τέτοιου είδους ακούσματα - και πολύ σύντομα άρχισαν να θεωρούνται ως μία από τις επιδραστικότερες μπάντες της τότε σκηνής.

    Albums σαν το "Desire", το "Pinheads On The Move", το "Holy Wars" και το "Ship Of Fools", "Ghost Sonata" και κομμάτια σαν τα "Jinx", "No Tears", "Music no 2", "Everything You Want", "In A Manner Of Speaking", "The Waltz", "Atlantis" αποτελούν ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές της underground σκηνής των late 70s και των 80s και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα στη χώρα μας, παρότι δεν.... σάρωσαν ποτέ τα charts των μεγάλων αγορών του εξωτερικού. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη τους επίσκεψη στην Ελλάδα, το 1988, όταν γέμισαν το Θέατρο Παλλάς δύο φορές μέσα σε ένα βράδυ!

    Σήμερα, τα μέλη της μπάντας βρίσκονται διασκορπισμένα στα 4 σημεία του κόσμου με τον Steven Brown να καίγεται κάτω από τον ήλιο του Μεξικού, τον Peter Principle να χάνεται στην πολύβουη Νέα Υόρκη, τον Blaine Reininger να ατενίζει τον όμορφο αττικό ουρανό και τους Bruce Geduldig και Luc Van Lieshout να κινούνται στους χτύπους της καρδιάς της Ενωμένης Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.

    Ίσως αυτή η παγκοσμιοποιημένη, μετα- μοντέρνα κατάσταση να εξηγεί και τον πολύπλευρο χαρακτήρα των τριών τελευταίων τους albums, "Cabin in the Sky", "Bardo Hotel" και "Vapour Trails". Σε αυτά επικρατεί μια κινηματογραφική και, ταυτόχρονα, πειραματική ατμόσφαιρα που συνδυάζει διάχυτες εικόνες από Miles Davis, Γερμανική electronica, Paolo Conte, Radiohead, Debussy, cyber gypsies, Michael Nyman, Velvet Underground και καμία ντουζίνα ακόμη ετερόκλητους καλλιτέχνες.

    Πάνω απ όλα, όμως, κυριαρχεί ο ρομαντισμός, η επαναστατικότητα και η φαντασία, στοιχεία που έκαναν τους Tuxedomoon να ξεχωρίζουν, παραδίδοντας μαθήματα πρωτοτυπίας και πολυπλοκότητας σε ένα κόσμο που τα έχει τόσο απόλυτα ανάγκη

    [15] Πολιτισμός

    "Γαλάζιο του Αιγαίου" στην καρδιά της Αθήνας

    9/7/2008 15:52:00

    Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και οι συνεργάτες καλλιτέχνες της «Θερινής Ακαδημίας Τέχνης Αιγαίου» παρουσιάζουν από 8 έως 22 Ιουλίου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τη θεσμοθετημένη πλέον εικαστική εκδήλωση με τίτλο: «Γαλάζιο Του Αιγαίου».

    Μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες οι καλλιτέχνες αποδίδουν εικαστικά τα βιώματα τους στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, ο καθένας με τη δική του αισθητική και τεχνοτροπία. Οι μύθοι, οι θρύλοι και η ιστορική φόρτιση του Αιγαίου με τον Κυκλαδικό, Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό την Αθηναϊκή Θαλασσοκρατία με τις τριήρεις, την Βυζαντινή επικράτηση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την Μεσόγειο με τους "ταχύτατους" Βυζαντινούς Δρώμονες και το υγρό πυρ, η εξάπλωση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από τον 18ο αιώνα με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) μέχρι τις μέρες μας και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα των καλλιτεχνών, προσδίδουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την διεξοδική εικαστική και πολιτιστική ανάπτυξη του θέματος.

    Στην εκδήλωση εκτός από έργα ζωγραφικής, κατασκευών, ανάγλυφων γλυπτών θα παρουσιαστούν και ποιητικά - μουσικά δρώμενα, όπου το πολυτραγουδισμένο Αιγαίο έχει εμπνεύσει τους καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος της Θερινής Ακαδημίας Τέχνης Αιγαίου.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Νάνος Βαλαωρίτης, Κίμων Αξαόπουλος, Κώστας Βολουδάκης, Ελένη Γαληνού, Λυκούργος Γρυπαίος, Βούλα Δασκαλοπούλου, Τάκης Δημόπουλος, Ελένη Δραγούμη, Αστέρη Θεοχάρη, Δημοσθένης Καζάκος, Μανόν Πανά Καϊρη, Γιώργος Μητρογιάννης, Γιάννης Μπάρδης, Αριάνα Μπίνη, Ουρανία Μύτικα, Γιώργος Νίκας, Έφη Πάνια, Δημήτρης Πανταζίδης, Αντώνης Πέτρου, Χριστίνα Ρούσση, Γεωργία Σεφερλή, Αγγελική Σπυράκη, Κατερίνα Σταμπολίτη, Χρήστος Στεφανίδης, Γκρέις Τζίνη, Δημήτρης Ψωμοδότης. Το μικρογλυπτά του Χρήστου Στεφανίδη με τίτλο: «Αρχιπέλαγος Αιγαίου» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην έκθεση 28 Import Art Fair, Berlin 1990.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης ο οποίος συμμετέχει και στην έκθεση, θα αναγνώσει ποιήματα του αφιερωμένα στο Αιγαίο.

    Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Αίθουσες «Γ.Ιακωβίδης» & «Ν.Γύζης»: Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601 Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας

    [16] Οικονομία

    Ενημέρωση Αλογοσκούφη

    9/7/2008 15:01:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για τις συζητήσεις που έγιναν στο ECOFIN, σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Ευρώπη, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, τον Πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή. Σε δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι σαφές πως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η άνοδος του διεθνούς πληθωρισμού, όπως φαίνεται από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, επηρεάζουν σημαντικά και την ευρωπαϊκή οικονομία. "Υπάρχουν ενδείξεις για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και για επιτάχυνση του πληθωρισμού", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε το ECOFIN. "Η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε η κρίση να μην έχει μεγάλες επιπτώσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ο πληθωρισμός, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες η ανάπτυξη στη χώρα μας παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό.

    [17] Οικονομία

    Υποχρεωτικά σε άϋλη μορφή

    Ηλεκτρονικά όλα τα αεροπορικά εισιτήρια

    9/7/2008 14:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 17:44:59)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εγκύκλιο με οδηγίες για την έκδοση ηλεκτρονικών αεροπορικών εισιτηρίων και τον τρόπο διαφύλαξης αυτών, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εγκύκλιος, εν όψει της εφαρμογής της σχετικής οδηγίας της ΙΑΤΑ, με βάση την οποία από 1η Ιουνίου 2008 τα αεροπορικά εισιτήρια θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, δηλαδή, σε άϋλη μορφή για όλες τις αεροπορικές εταιρίες.

    Διευκρινίζεται ότι εάν μπορούν οι αεροπορικές εταιρίες, σε εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας, να μην παραδίδουν στον επιβάτη έντυπο εισιτήριο από την 1η Ιουνίου και μετά, πλην της περίπτωσης που το ζητήσει ο ίδιος ο επιβάτης ή ο φορολογικός έλεγχος.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι εάν μπορούν οι αεροπορικές εταιρίες να διαφυλάσσουν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια των επιβατών σε ηλεκτρονικά μέσα να προχωρούν στην ενέργεια αυτή.

    [18] Πολιτική

    Νέες αρμοδιότητες στη δημοτική Αστυνομία

    9/7/2008 13:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 18:55:31)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Το σχέδιο νόμου που οριοθετεί τις σχέσεις της ελληνικής με τη δημοτική Αστυνομία ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης, υπό τον Πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, "η Δημοτική αστυνομία πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και με συγκεκριμένους ρόλους, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η ΕΛΑΣ να ασχολείται με θέματα καθημερινότητας του πολίτη". Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το κτίριο της ειδικής γραμματείας διοικητικής μεταρρύθμισης τόνισε ότι "η πάταξη της γραφειοκρατίας και η εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελούν πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης".

    [19] Κόσμος

    Κωνσταντινούπολη

    Αιματηρή επίθεση

    9/7/2008 11:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 16:50:26)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Έξι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι είναι τρεις από τους δράστες της επίθεσης κι ένας αστυνομικός, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον έξι τραυματίες μεταξύ αστυνομικών, αλλά και πολιτών που περίμεναν στην ουρά για έκδοση βίζας. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, άγνωστος αριθμός ενόπλων άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών μπροστά από το αμερικανικό προξενείο, που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα δήλωσε ότι η πρεσβεία έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, αλλά δεν διαθέτει περισσότερες πληροφορίες.

    [20] Οικονομία

    Στα 138 δολάρια ο "μαύρος" χρυσός

    9/7/2008 14:22:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κέρδη 2 δολαρίων στο βαρέλι σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές - καλύπτοντας μέρος των απωλειών 5 δολαρίων στο βαρέλι που κατεγράφησαν χθες - μετά τη δοκιμή πυραύλου στο Ιράν, εντός του βεληνεκούς του οποίου είναι το Ισραήλ και οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο. Στη διαμόρφωση του κλίματος συνέβαλε και η υποχώρηση, στον απόηχο της είδησης για τις δοκιμές, του δολαρίου έναντι του γεν και του ευρώ. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε έως και στα 138,28 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει το μεσημέρι στα 137,81 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 1,77 δολαρίων σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος". Παράλληλα, έως και στα 138,89 δολάρια ενισχύθηκε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ, για να υποχωρήσει αργότερα στα 138,55 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 2,12 δολαρίων στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Περίοδος αυξημένων εντάσεων

    Η δοκιμή πυραύλου στο Ιράν σε μία περίοδο αυξημένων εντάσεων αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία των γεωπολιτικών κινδύνων στην αγορά πετρελαίου.

    "Λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας είναι το ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι μικρού με μέσου βεληνεκούς", τόνισε ο αναλυτής στη Global Insight Λόρενς Πουλ.

    Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι δοκιμές αφορούσαν εννέα πυραύλους μακρού με μέσου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου το βεληνεκές του οποίου φθάνει το Ισραήλ.

    Οι δοκιμές ήλθαν μία ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Αλί Σιραζί, ο εκπρόσωπος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη στο Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στις ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, ότι η χώρα του θα πλήξει το Ισραήλ και τον αμερικανικό στόλο στον Κόλπο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέκλεισε την πιθανότητα πολέμου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το Ιράν επιζητά την αποφυγή συγκρούσεων.

    Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των 8 Αναπτυσσόμενων Ισλαμικών Χωρών, ο Ιρανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "καταβάλλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουμε ειρήνη και ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει αύξηση 42% από τις αρχές του χρόνου και οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων που θα δώσει, σήμερα, στη δημοσιότητα η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

    Αναλυτές που συμμετείχαν στην πλέον πρόσφατη σχετική σφυγμομέτρηση του Reuters αναμένουν πτώση, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουλίου, των αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 1,8 εκατομύρια βαρέλια, αύξηση κατά 200.000 βαρέλια των αποθεμάτων βενζίνης και αύξηση κατά 1,9 εκατομύρια βαρέλια των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης, του ντίζελ συμπεριλαμβανομένου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 July 2008 - 16:50:21 UTC