Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφουν στη φυλακή
  • [02] "Γέφυρα φιλίας η ομογένεια"
  • [03] Kύπρος: Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας
  • [04] Στο "εδώλιο" το κόμμα του Ερντογάν
  • [05] "Πρωταγωνίστρια η Αριστερά"
  • [06] Μέτρα για τους αγρότες
  • [07] "Πράσινη Ζωή στην Πόλη"
  • [08] Κατάσχεση νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων
  • [09] Σοβαρά προβλήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας
  • [10] Συνάντηση Χατζηδάκη -εκπροσώπων ΕΝΑΕ

    [01] Κοινωνία

    Υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος

    Επιστρέφουν στη φυλακή

    3/7/2008 22:18:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο πρώην ανακριτές, Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, καθώς κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που τους επέβαλλε βαριές ποινές:

    Ευάγγελος Καλούσης κάθειρξη 20 ετών και 2 μηνών για παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε αυτήν και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του επονομαζόμενου "δικαστή με τη μεζούρα" επειδή, όπως λέγεται, είχε εμμονή με τις ψηλές γυναίκες, είχαν βρεθεί 250 εκατομμύρια δραχμές από συναλλαγές με δικηγόρους και επιχειρηματίες, οι οποίοι εμπλέκονταν σε δικαστικές υποθέσεις.

    Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια κάθειρξη 12 ετών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόπειρα κατάχρησης εξουσίας. Η πρώην ανακρίτρια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πήρε 40 εκατομμύρια δραχμές το 2001 από τον επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικό προκειμένου να χειριστεί ευνοϊκά δικαστική του υπόθεση. Τη δήμευση του σπιτιού της πρώην δικαστή Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια στην Νέα Ερυθραία, διέταξε με την καταδικαστική απόφασή του το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων που δίκασε υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Το δικαστήριο διέταξε τη δήμευση του ακινήτου της πρώην πρωτοδίκη θεωρώντας ότι αγοράστηκε με χρήματα που αποτελούν προϊόν εγκλήματος και συγκεκριμένα του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ποινή κάθειρξης 6 ετών για συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε στον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου ο οποίος απαλλάχθηκε για τις 4 από τις 5 κατηγορίες. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ η ποινή του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε 2ο βαθμό.

    Ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε 2ο βαθμό έδωσε το δικαστήριο και στους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα για δωροδοκία.

    Σωτήρης Κρητικός, φυλάκιση 4 ετών και ενός μηνός.

    Ευστράτιος Βαλυράκης, φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών.

    Αντώνης Γεωργίου,φυλάκιση 2 ετών.

    Θωμάς Αμοργιανός, πρώην σύζυγος της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, φυλάκιση 4 ετών.

    Αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος λόγω αμφιβολιών και ο καπετάνιος Βάϊος Ευαγγελόπουλος, υπάλληλος του Γιώργου Κρητικού, λόγω νομικής πλάνης.

    [02] Πολιτική

    Δεξίωση για την 4η Ιουλίου

    "Γέφυρα φιλίας η ομογένεια"

    3/7/2008 22:51:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Δεξίωση με αφορμή την εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία βρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και οι βουλευτές Λούκα Κατσέλη και Γρηγόρης Νιώτης. Στην δεξίωση παρευρέθηκε ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος, καθώς και εκπρόσωποι του διπλωματικού, επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού χώρου.

    [03] Κόσμος

    Λευκωσία

    Kύπρος: Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας

    3/7/2008 22:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Κυπριακή Βουλή επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Υπέρ της Συνθήκης ψήφισαν οι Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκού Κόμματος, κατά οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων τήρησε αποχή. Ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου είναι το 20ο κοινοβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ, που επικυρώνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Την ερχόμενη Πέμπτη η Κυπριακή Βουλή θα συζητήσει πρόταση ψηφίσματος του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, με το οποίο προτείνεται η ενσωμάτωση στη Συνθήκη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και μηχανισμών εφαρμογής του χωρίς εξαιρέσεις για οποιαδήποτε χώρα.

    [04] Κόσμος

    Τουρκία

    Στο "εδώλιο" το κόμμα του Ερντογάν

    3/7/2008 21:29:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, ηλέκτρισε την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα στην Τουρκία, όπου σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, προσήλθε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να υπερασπιστεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Sabah, επικαλούμενη έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τις πρόσφατες επιδρομές της αστυνομίας για τη σύλληψη υπόπτων, η υπερεθνικιστική οργάνωση Ergenekons, μεθόδευε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. O Ερντογάν δηλώνει πως η έρευνα για την οργάνωση Εργκενεκόν θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κόμμα του δε θα τεθεί εκτός νόμου.

    Εν τω μεταξύ, Τουρκική επίσημη πηγή ανέφερε, σήμερα, ότι στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, "προς το τέλος", συμφωνήθηκε επί τουρκικού εδάφους να έχουν νέο γύρο διαβουλεύσεων ισραηλινή και συριακή αντιπροσωπεία. Όμως και για τον μήνα Αύγουστο συμφωνήθηκε, ήδη, και "πέμπτος και έκτος" γύρος διαβουλεύσεων Ισραήλ-Συρίας επί τουρκικού εδάφους, ανέφερε η ίδια πηγή, ζητώντας να μείνει ανώνυμη. Τον Ιούλιο θα αποφασιστεί, εάν οι συνομιλίες του Αυγούστου θα είναι "άμεσες ή έμμεσες", δήλωσε επίσης η ίδια τουρκική πηγή.

    [05] Πολιτική

    Συνομιλίες αντιπροσωπείας ΣΥΝ -ΑΚΕΛ, στην Κύπρο

    "Πρωταγωνίστρια η Αριστερά"

    3/7/2008 20:57:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στόχος του Συνασπισμού είναι να μετατρέψει και στον ελλαδικό χώρο "την Αριστερά σε πρωταγωνίστρια δύναμη στις πολιτικές εξελίξεις", δήλωσε ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συνομιλίες της αντιπροσωπείας του κόμματός του με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, στην Κύπρο. Ο ΣΥΝ παίρνει ως παράδειγμα τις προσπάθειες και τον αγώνα του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, "που κατάφερε στα πλαίσια μιας συντηρητικής και ολοένα συντηρητικοποιούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει ένα μέλος της Ε.Ε. αριστερό πρόεδρο", είπε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει στο Κυπριακό λύση βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη.

    Στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας, μεταφέραμε όμως και τις εκτιμήσεις μας για τις τρέχουσες εξελίξεις, την ανησυχία μας για τις διεθνείς εξελίξεις, τη διεθνή οικονομική ύφεση, τις εξελίξεις στην Ε.Ε. αλλά και για τις εξελίξεις στην ελλαδική πολιτική σκηνή.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι "υπάρχει σύμπτωση απόψεων πάνω στα κεφαλαιώδη ζητήματα που μας απασχολούν, το Κυπριακό βέβαια, τα θέματα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τα θέματα της Ευρώπης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι από πλευράς ΑΚΕΛ "δηλώσαμε ετοιμότητα για κάθε συνεργασία και πράξη αλληλεγγύης προς την κατεύθυνση του Συνασπισμού και του ελληνικού λαού γενικότερα".

    Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο με πρόσκληση του ΑΚΕΛ, συμμετέχουν ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, και η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων.

    Επικύρωση, από την Κυπριακή Βουλή, της Συνθήκης της Λισαβόνας

    Στην αναμενόμενη επικύρωση, απόψε Πέμπτη, από την Κυπριακή Βουλή της Συνθήκης της Λισαβόνας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη συνάντηση του με τον γενικό γραμματέα και βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη , στην Κυπριακή Βουλή, ο κ. Τσίπρας ανέφερε : "Εξέφρασα την απορία μου για το πώς είναι δυνατόν το κυπριακό κοινοβούλιο να επικυρώσει μια νεκρή μεταρρυθμιστική συνθήκη, μετά το όχι των Ιρλανδών". Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη: "Συμπέσαμε στις απόψεις μας ότι στην Ευρώπη, για να είναι δημοκρατική και κοινωνική η οποιαδήποτε συνθήκη, θα πρέπει πρώτα να περνάει από την λαϊκή ετυμηγορία. Συνεπώς το αίτημα για ευρωπαϊκό δημοψήφισμα για το μέλλον της Ευρώπης παραμένει επίκαιρο, παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη που σήμερα ψηφίζεται εδώ, δεν είναι καθόλου επίκαιρη, είναι εντελώς μπαγιάτικη". Το Κίνημα Οικολόγων ζήτησε να γίνει στην Κύπρο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Στη συνάντηση τους οι κύριοι Περδίκης και Τσίπρας συζήτησαν επίσης, το Κυπριακό και κοινές ανησυχίες για την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση. Μετά τη συνάντησή τους, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι σε Κύπρο και Ελλάδα τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα αποτελέσουν πεδία λαϊκών διεκδικήσεων και αιτημάτων.

    [06] Πολιτική

    Ομιλία Αλ. Κοντού στην ΓΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ

    Μέτρα για τους αγρότες

    3/7/2008 20:37:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σειρά μέτρων για τους αγρότες εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο κ. Κοντός έκανε και έναν σύντομο απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό χώρο.

    Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Κοντός περιλαμβάνονται:

    Η πληρωμή των αγροτών μέσα στον μήνα του ποσού της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Το ποσόν που θα επιστραφεί καλύπτει το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης καυσίμων για την αγροτική παραγωγή.

    Ρυθμίζονται οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία των οργανώσεων σε 120 δόσεις ενώ διαγράφονται όλες οι επιβαρύνσεις (πρόστιμα, προσαυξήσεις, δικαστικά έξοδα, κλπ).

    Στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που προωθείται στη Βουλή για ψήφιση, προβλέπονται και τα εξής. Προστίθενται επιπλέον κίνδυνοι που θα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όπως η ζημιά από κεραυνό, η ζημιά από άγρια ζώα και οι παθολογικές καταστάσεις τοκετού των ζώων. Προστίθενται επιπλέον 16 ζημιογόνα αίτια σ αυτά που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

    Μειώνεται κατά 50% η ειδική εισφορά των γαλακτοπαραγωγών υπέρ ΕΛΟΓ. Ο κ. Κοντός σημείωσε ακόμη την εντυπωσιακή στροφή που σημειώνεται στις βιολογικές καλλιέργειες και την άλλη γεωργία, καθώς επίσης και στην μεγάλη απορροφητικότητα των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

    [07] Κοινωνία

    Πρόγραμμα βελτίωσης της καθημερινότητας

    "Πράσινη Ζωή στην Πόλη"

    3/7/2008 20:34:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση "Πράσινη Ζωή στην Πόλη" παρουσίασαν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

    Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Αττική, κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές με σχετικά μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα και έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια και υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρωθούν πόροι, αν αυτό απαιτηθεί, ενώ προσέθεσε ότι ο προϋπολογισμός των έργων κάθε σχεδίου μπορεί να φθάνει μέχρι και τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την έκταση, τον πληθυσμό και την πληθυσμιακή πυκνότητα του δήμου, την έκταση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου, καθώς και την ύπαρξη οχλούσας δραστηριότητας ή εγκαταστάσεων στην περιοχή.

    Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται βάσει αυτού του προγράμματος αφορούν: Πρώτον, στη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος (παιδικές χαρές, πεζοδρομήσεις οδών, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για χρήση από μαθητές και πολίτες, δεντροφυτεύσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες και ελεύθερους χώρους, αναβάθμιση αλσυλλίων, πράσινες στέγες σε δημοτικά κτίρια, έργα μείωσης του αστικού θορύβου, δημοτικά κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης).

    Δεύτερον, έργα για τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης και κινητικότητας στην πόλη (μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δημιουργία ή βελτίωση δημοτικών υπαίθριων πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς, μικρής κλίμακας βελτιωτικά έργα αστικής οδοποιίας, βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους).

    Τρίτον, οριζόντιες δράσεις (εκπόνηση τεχνικών μελετών εφαρμογής δράσεων του προγράμματος Πράσινης Ζωής στην Πόλη, με ανώτατο χρονικό όριο εκπόνησης και εφαρμογής τους τα 2,5 χρόνια και δράσης δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των φορέων και πολιτών για το πρόγραμμα αυτό).

    Οι πόροι του προγράμματος

    Ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποιούμε πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε -τουλάχιστον- κάποια από τα προβλήματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αστική πραγματικότητα που θα κάνει τη ζωή στην πόλη περισσότερο βιώσιμη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα "Πράσινη Ζωή στην Πόλη", εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και οι δράσεις του θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

    Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Αττική και η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, ώστε έτσι, να επεκταθεί και σε άλλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

    Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις πράσινες ταράτσες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κτίριο της ΓΓΠΣ, όπου εξοικονομήθηκε ενέργεια πάνω από 31% και μειώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Αττικής κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ευχαρίστησε τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Παπαθανασίου, καθώς και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

    Στις 15 Ιουλίου θα εκδοθεί ο σχετικός οδηγός με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους και στις 28 Ιουλίου θα γίνει επίσημη πρόσκληση για να κατατεθούν οι προτάσεις στους δήμους, οι οποίες μέσα σε ένα τρίμηνο θα αξιολογηθούν, ώστε έτσι, τα πρώτα έργα του προγράμματος να εγκριθούν μέσα στο 2008.

    [08] Κοινωνία

    Νομαρχία Πειραιά

    Κατάσχεση νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων

    3/7/2008 20:12:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου μισό τόνο νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων, κατέσχεσαν οι κτηνίατροι της νομαρχίας Πειραιά, καθώς εντόπισαν υψηλά ποσοστά υδραργύρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κτηνίατροι της νομαρχίας προχώρησαν στη διενέργεια δέκα τριών δεσμευτικών δειγματοληψιών σε νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα, στο πλαίσιο των δράσεών της για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των καταναλωτών. Τα δείγματα εστάλησαν για εργαστηριακή ανάλυση στο Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, δύο από τα 13 δείγματα βρέθηκαν μη κανονικά, καθώς περιείχαν υδράργυρο σε ποσότητα διπλάσια από την ανώτερη επιτρεπόμενη, που είναι 1 mg/kg. Ως εκ τούτου, οι κτηνίατροι της νομαρχίας προχώρησαν στην κατάσχεση και καταστροφή των ακατάλληλων για κατανάλωση δεσμευμένων ποσοτήτων, που ήταν: -446 κιλά φέτας κατεψυγμένου γαλέου Ατλαντικού, ο οποίος είχε παραχθεί για την DIA HELLAS, στο Πέραμα, από το εργαστήριο επεξεργασίας αλιευμάτων της εταιρίας AMASA AE . -50 κιλά ντόπιου "σκύλου" αλιευμένου νωπού, από τα ψυγεία της εταιρίας Μάκρο Κας & Κάρυ, στο Ρέντη. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας.

    [09] Κόσμος

    Λευκωσία, Κύπρος

    Σοβαρά προβλήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας

    3/7/2008 19:53:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τα οποία εκτός από την ταλαιπωρία, δυνατόν να επηρεάσουν και την ασφάλεια των πτήσεων. Τα προβλήματα πηγάζουν από τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες εδάφους, δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Ορφανός, προσθέτοντας ότι έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Συγκοινωνιών, ζητώντας τη λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων.

    Ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαΐδης, διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας λαμβάνει όλα τα μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα ασφάλειας πτήσεων. Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το Τμήμα διενεργεί συνεχείς ελέγχους και προβαίνει σε συστάσεις προς τις δύο ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες ο στρατηγικός επενδυτής, η Hermes Airports, ανέθεσε τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους. Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι από αύριο θα αρχίσει η επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Hermes Airports, η εταιρεία θα κινηθεί στο πνεύμα των αποφάσεων της σύσκεψης με τον υπουργό Συγκοινωνιών και θα μεριμνήσει ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι δύο εταιρείες, που παρέχουν στο αεροδρόμιο υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους.

    [10] Πολιτική

    Συνάντηση Χατζηδάκη -εκπροσώπων ΕΝΑΕ

    3/7/2008 19:26:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποφασισμένος να σπάσει το "απόστημα", το οποίο, σύμφωνα με σωρεία καταγγελιών, υπάρχει στη διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και στη λειτουργία των ΚΤΕΟ, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδος (ΕΝΑΕ), επικαλέστηκε εκθέσεις των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, από τις οποίες προκύπτει ότι στις δύο αυτές υπηρεσίες, υπάρχει θέμα διαφάνειας.

    "Μετά τις εφορίες και τις πολεοδομίες, στα ζητήματα των διπλωμάτων οδήγησης και στα ΚΤΕΟ, υπάρχουν τα περισσότερα παράπονα πολιτών", τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ειδικά στην έκδοση των διπλωμάτων υπάρχουν δύο φάσεις: Στη θεωρητική, όπου δεν επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι και όλα γίνονται μέσω υπολογιστή, η επιτυχία είναι γύρω στο 50%, ενώ στην πρακτική, ως δια μαγείας, όπως σημείωσε, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 90%.

    "Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια και δεν μπορεί το υπουργείο να ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ζήτησε από τους νομάρχες συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για την έκδοση των διπλωμάτων, όσο και για τον τρόπο που μπορούν να οργανωθούν τα δημόσια ΚΤΕΟ, καλύτερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Στη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους της ΕΝΑΕ, συζητήθηκε επίσης και το θέμα της έκδοσης των νέων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Από την πλευρά του ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, αφού χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση με τον υπουργό, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους τομείς έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης και στα ΚΤΕΟ, τόνισε ότι χρειάζεται βελτίωση το σύστημα γενικότερα, εκτίμησε ότι η πρακτική εξέταση στην έκδοση διπλωμάτων θα πρέπει να γίνεται σε ειδική πίστα, προκειμένου το σύστημα να είναι ελεγχόμενο και ζήτησε τη συνεργασία του υπουργείου για ενίσχυση των νομαρχιών με τεχνολογικό εξοπλισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 July 2008 - 20:49:59 UTC