Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασκήθηκαν διώξεις
  • [02] Διαφάνεια και έλεγχος δαπανών
  • [03] Εξαίρεση του ανακριτή ζήτησε ο Αναστασιάδης
  • [04] Συμφώνησαν επί της αρχής
  • [05] Ακριβότερο το ρεύμα
  • [06] Συνδικαλιστικά "σύννεφα" πάνω απ' το Χόλιγουντ
  • [07] "Τα βρήκαν" σύζυγος και κόρες του Παβαρότι
  • [08] Θύματα διακρίσεων στην Ελλάδα το 7%
  • [09] Νέες επιτυχίες για τη Ρομποτική Χειρουργική
  • [10] Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών αύριο
  • [11] Θα κλωνοποιηθεί σκύλος-διασώστης της 11/9
  • [12] Αιματηρή ληστεία σε κοσμηματοπωλείο
  • [13] Τσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές
  • [14] Συναντήσεις Μπακογιάννη με Αμπάς - Μπάρακ
  • [15] Στο Μαξίμου Αμπάς - Μπάρακ
  • [16] Παραιτήθηκε ο αρχηγός του γαλλικού ΓΕΣ
  • [17] Απέλαση για τον "εγκέφαλο" διεθνούς κυκλώματος
  • [18] Ζητούν βοήθεια για το φόνο της Πολιτόφσκαγια
  • [19] Πορτογαλία: Σταματά η έρευνα για τη μικρή Μαντλίν
  • [20] Τουρκία: Ζητείται η απαγόρευση του κόμματος Ερντογάν
  • [21] Έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ & Συρίας
  • [22] Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για το πετρέλαιο
  • [23] Υλοποιείται η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ
  • [24] Τηλεοπτικά βραβεία "Πρόσωπα"

    [01] Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τη Siemens

    Ασκήθηκαν διώξεις

    1/7/2008 15:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2008 19:12:08)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την υπόθεση Siemens, με τον Εισαγγελέα να ασκεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα. Την υπόθεση θα αναλάβει ειδικός ανακριτής ο οποίος θα προσωποποιήσει τα αδικήματα. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου δεν προκύπτει ευθύνη για πολιτικά πρόσωπα. Σήμερα είχε κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ο πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος δήλωσε μέσω των δικηγόρων του, που εμφανίστηκαν στο εισαγγελικό γραφείο, ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει επί του συνόλου της δικογραφίας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιτική κόντρα καθώς έντονη είναι η φημολογία για εμπλοκή και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

    Τέσσερα κακουργήματα

    Με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου ολοκληρώθηκε η έρευνα του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens στο σκέλος που αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

    Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα:

    -παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ εξακολούθηση στρεφόμενες κατά του δημοσίου (για την περίπτωση της C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

    -Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,

    -ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και

    -Άμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

    Η δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους θα διαβιβαστεί αύριο στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων.

    Από την έρευνα δεν προκύπτουν, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων, ούτε χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος.

    Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων "Πάτριοτ" και των πυραυλικών συστημάτων Ερμής, θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

    Ο κ. Αθανασίου είχε καλέσει σήμερα για τέταρτη φορά για εξηγήσεις τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο ο οποίος δεν προσήλθε.

    Μέσω των συνηγόρων του κυρίων Γιαννίδη και Δημακόπουλου, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος διαμήνυσε στον εισαγγελέα ότι δεν επιθυμεί να επανέρχεται στο εισαγγελικό γραφείο κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία.

    Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια εβδομάδα που και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον κ. Αθανασίου.

    Σήμερα, ο κ. Αθανασίου έλαβε και όλα τα παραστατικά για το θέμα της αμοιβής του εκπροσώπου της εταιρίας Saic, ο οποίος κατέθεσε πριν λίγες μέρες ως μάρτυρας για την υπόθεση του C-4I.

    Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα

    Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Siemens, που προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

    Για πολιτικό παίγνιο από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο έκανε λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διασπορά φημών σχετικά με ταξίδι Υπουργού της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2005 μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο.

    Φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά για το αν κάποιο στέλεχος βρέθηκε στο ίδιο σημείο με πρόσωπο που ελέγχεται σήμερα από τη δικαιοσύνη".

    Επανέλαβε, δε, πως η κυβέρνηση έχει κάνει την έρευνά της και όλα όσα ακούγονται δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πραγματικότητα.

    Σε ότι αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για επιλεκτικές διαρροές της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει τον παλιό εαυτό του και εκεί που δεν το συμφέρει κάτι του φταίει η Δικαιοσύνη.

    "Η εύκολη λύση είναι η επίθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι πρακτική του ΠΑΣΟΚ, που επαναλαμβάνει, αλλά δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον τόπο. Οι πολίτες έχουν μωσαϊκό εξελίξεων και θεμάτων και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους", συμπλήρωσε.

    "Στην υπόθεση της Siemens δεν κρίνεται μονό το πολιτικό σύστημα αλλά και η δικαιοσύνη. Μετά από μια καθοδηγούμενη και χειραγωγούμενη διαδικασία την οποία χαρακτήρισαν οι επιλεκτικές διαρροές, ο Εισαγγελέας επιλεγεί να κλείσει άρον-άρον την προκαταρκτική εξέταση τη στιγμή που διαφαίνονταν ευθύνες για Υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να κρύψει την αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει για την αποκάλυψη της και επανέρχεται στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή καθώς δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Η δικαιοσύνη θα κριθεί γι αυτόν τον δικαστικό τραγέλαφο που δεν τιμά τον θεσμό", απάντησε το ΠΑΣΟΚ.

    Τo ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο, επίσης, για επιχείρηση εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου και της οικογένειάς του στην υπόθεση Siemens, που εξελίσσεται με τον πλέον χονδροειδή τρόπο, διαμηνύοντας ότι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να μιλάνε για τα συμφέροντα και την αυτονομία της πολιτικής.

    Στο θέμα της Siemens αναφέρθηκε σήμερα και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για προσπάθεια και πίεση να επιρριφθούν ευθύνες και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο φήμες. Δεν γίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στη ΝΔ με βάση φήμες και επιλεκτικές διαρροές, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε Υπουργό της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διέψευδαν ότι ο εμπλεκόμενος στην προμήθεια του συστήματος C-4I, Γιώργος Τρεπεκλής, είναι συνεργάτης του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και τη φήμη ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος συνυπήρξε στο Διοικητικό Συμβούλιο μεγάλου ξενοδοχείου με τον Νίκο Παπανδρέου.

    Για προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    "Νομίζω ότι υπάρχει πια ένας ορατός κίνδυνος. Αυτός ο κίνδυνος είναι το κουκούλωμα. Όλοι πρέπει να δώσουν λόγο. Πρέπει να δώσουν λόγο και οι επικεφαλής των κομμάτων, όταν βρίσκονταν στη θέση αυτή, σε στιγμές που αποδεικνύονται πια ότι γίνονταν παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Και με αυτή την έννοια, νομίζω ότι στον εισαγγελέα πρέπει να κληθεί ο κ. Σημίτης και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να έρθει και η σειρά του κ. Καραμανλή.", τόνισε ο κ. Αλαβάνος

    "Οι ελεγχόμενες και με δόσεις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Siemens φανερώνουν ένα κακοπαιγμένο θέατρο που από κοινού παίζουν οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν. Το σύστημά τους δεν εξυγιαίνεται, είναι σάπιο ως το μεδούλι. Χρειάζεται ριζική ανατροπή, που μπορεί να γίνει μόνο με παρέμβαση του λαού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    "Τα ίδια ονόματα, οι ίδιες οικογένειες, Χριστοφοράκος, Παπανδρέου, Τρεπεκλής, Λασκαρίδης, οι ίδιοι άνθρωποι σε όλα τα μεγάλα κόλπα. Χρειάζεται λοιπόν θάρρος το οποίο δεν βλέπω να έχει η Κυβέρνηση. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση την οποία δεν διακρίνω εις την Δικαστική Εξουσία για να καθαρίσουμε επιτέλους τον τόπο. Είναι τεράστιο το πρόβλημα που υπάρχει.", επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [02] Πολιτική

    Υπό τον Καραμανλή η κυβερνητική

    Διαφάνεια και έλεγχος δαπανών

    1/7/2008 12:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2008 13:43:06)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποφάσεις που στοχεύουν στη διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών στους φορείς υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και τοπικής αυτοδιοίκησης έλαβε η κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι συστήνεται υπουργική επιτροπή, η οποία θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς, την υλοποίησή τους και τους απολογισμούς των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και τον έλεγχο δαπανών προς όφελος του πολίτη.

    Οι οποίες αποφάσεις, όσον αφορά στην ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό, θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο προϋπολογισμό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, σημείωσε πως δεν είναι καθόλου ευχάριστες και επηρεάζουν τόσο την Ευρωπαϊκή, όσο και την ελληνική οικονομία.

    "Από πλευράς μας", ανέφερε, "αυτό που επιδιώκουμε είναι τη συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, ώστε, αφ ενός να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αφ ετέρου να προετοιμάσουμε την Ελληνική οικονομία να είναι έτοιμη όταν αρχίσει η διεθνής ανάκαμψη, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν".

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το θέμα της αύξησης της ΔΕΗ, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε, πως το 7% είναι το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές, για να μη μετακυληθούν οι επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    [03] Κοινωνία

    "Πολιτική η δίωξη μου"

    Εξαίρεση του ανακριτή ζήτησε ο Αναστασιάδης

    1/7/2008 12:12:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2008 18:47:06)

    Πηγή: ΝΕΤ -ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή της υπόθεσης Ζαχόπουλου, κ. Δημήτρη Οικονόμου, υπέβαλε ο φερόμενος ως κομιστής του επίμαχου DVD, Θέμος Αναστασιάδης. Ο κατηγορούμενος που έχει κληθεί να απολογηθεί για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων προσήλθε σήμερα με τους συνηγόρους του Δημήτρη Τσοβόλα και Αλέξανδρο Κατσαντώνη και υπέβαλε στην εισαγγελία αίτηση εξαίρεσης του κ. Οικονόμου, θεωρώντας ότι μεροληπτεί σε βάρος του.

    Ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ χθες ζήτησε ολιγόωρη νέα προθεσμία καθώς, όπως δήλωσε στον ανακριτή, δεν αισθανόταν καλά. Η αίτηση, αφού οριστεί εισηγητής εισαγγελέας, θα διαβιβαστεί πιθανότατα και σήμερα, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο και θα κρίνει εάν πρέπει ή όχι να εξαιρεθεί ο κ. Οικονόμου από την ανάκριση.

    Σε δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Επιβεβαιώθηκαν κατά τον πιο πανηγυρικό τρόπο οι υποψίες μου ότι ήταν μεροληπτικός ο ανακριτής απέναντί μου. Κατά την είσοδό μου, μου είπε ότι ανεξάρτητα του αν έχει βγει ή όχι πόρισμα του πρώην ΣΔΟΕ, αυτός είναι πεπεισμένος ότι δεν δικαιούμαι να έχω ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή μου. Με βάση και άλλα στοιχεία υπέβαλα αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή για μεροληψία". Ερωτηθείς για τους ποιούς θεωρεί υπεύθυνους για όλα όσα υποστηρίζει, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "είναι μια πολιτική δίωξη που έχει στόχο το "Πρώτο Θέμα".

    Ο συνήγορος του κατηγορουμένου Δημήτρης Τσοβόλας, σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: "υποβάλαμε αίτηση εξαίρεσης του συγκεκριμένου ανακριτή γιατί υπάρχουν σοβαρές υποψίες μεροληψίας που φάνηκε πριν αρχίσουμε την απολογία. Διότι ρωτήσαμε, αν η υπηρεσία ειδικών ελέγχων, πρώην ΣΔΟΕ έχει κάνει έλεγχο γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί στον κ. Αναστασιάδη κάτι τέτοιο, και στην αρχή μας είπε ο ανακριτής ότι υπάρχει ένα πόρισμα που δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία και δεν λάβαμε γνώση, ενώ μετά αναγκάστηκε να το πάρει πίσω λέγοντας ότι εγώ θα πάω με τις φορολογικές δηλώσεις. Αυτά δεν είναι ούτε νόμιμα, ούτε δείχνουν ανακριτή που θέλει όπως έχει καθήκον να πει την αλήθεια. Αλλά τελικά έχει φτιάξει ένα κατηγορητήριο που δεν στηρίζεται πουθενά όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που μας έδωσαν".

    [04] Κόσμος

    Συναντηση Χριστόφια-Ταλάτ

    Συμφώνησαν επί της αρχής

    1/7/2008 17:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2008 18:45:06)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ύστερα από μαραθώνια συνάντηση, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν επί της αρχής, της μιας κυριαρχίας και μιας υπηκοότητας, της υπό ίδρυση ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζεται επίσης ότι τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτών των αρχών θα τις συζητήσουν κατά τη διάρκεια των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ τους. Οι δύο ηγέτες θα έχουν νέα συνάντηση στις 25 Ιουλίου, οπότε και θα προβούν σε τελική εκτίμηση για την πρόοδο των τεχνικών επιτροπών και της ομάδας εργασίας.

    [05] Οικονομία

    Ακριβότερο το ρεύμα

    1/7/2008 16:47:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ακριβότερο είναι από σήμερα Τρίτη 1η Ιουλίου, το ρεύμα καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που φτάνουν έως και 8%. Στο οικιακό πάγιο οι αυξήσεις φτάνουν και το 30%, ενώ για τις χαμηλές καταναλώσεις τα τιμολόγια μένουν στα σημερινά επίπεδα. Βασική αιτία για τις αυξήσεις είναι η κούρσα της τιμής του πετρελαίου.

    Μηδενική είναι η αύξηση για πολύτεκνους και καταναλώσεις έως 800 KW το 4μηνο

    Από 801 έως 2000 KW το τετράμηνο η αύξηση στο μονοφασικό αγγίζει το 6,9% και για το τριφασικό το 5,9%. Από 2001έως 3000 KW το τετράμηνο η αύξηση φτάνει το 5,85%, ενώ κατά 8% αυξάνεται το νυχτερινό ρεύμα.

    Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στο οικιακό πάγιο, καθώς για κατανάλωση από 801έως 1600KW η αύξηση είναι της τάξης του 30%, από 1601έως 2000 KW το 15% και από 2001 έως 3000 KW, η αύξηση για το μονοφασικό αγγίζει το 12,19% και το 15% για το τριφασικό.

    Επίσης αυξάνονται το αγροτικό κατά 5,8%, το εμπορικό κατά 8% και το βιομηχανικό μέση και υψηλής τάσης κατά 9%% και υψηλής τάσης κατά 10%.

    Για τις αυξήσεις ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε: "Το 7% είναι ειλημμένη απόφαση .Είναι το ελάχιστο που γίνεται για να αντιμετωπίσουμε το κόστος του πετρελαίου. Δεν είναι μετακύλιση κόστους στον καταναλωτή. Είναι μια ισορροπημένη απόφαση. "

    Σκληρή κριτική άσκησε η αντιπολίτευση.

    "Οι προκλητικές αυξήσεις στη ΔΕΗ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.", αναφέρει το ΚΚΕ.

    "Οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι προκλητικές. Δεν έχουν να κάνουν με την τιμή του πετρελαίου, αλλά με το κέρδος ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.", σχολίασε ο Συνασπισμός.

    "Η ακρίβεια αυξάνει γιατί έτσι επιτάσσει το σύστημα. Η Κυβέρνηση αντί να μειώσει τις αυξήσεις, αυξάνοντας την ΔΕΗ, πριμοδοτεί τις αυξήσεις στα προϊόντα. Είναι λάθος πολιτική από λάθος πολιτικά πρόσωπα", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος καρατζαφέρης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, ανακοινώσε ότι θεσπίζεται "κοινωνικό τιμολόγιο "για τις μικρές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Σ΄ αυτό ενδέχεται να ενταθούν και τα μικρά εξοχικά των μη προνομιούχων. Αναμένεται υπουργική απόφαση για τα κριτήρια που θα ισχύσουν.

    [06] Πολιτισμός

    ΗΠΑ

    Συνδικαλιστικά "σύννεφα" πάνω απ' το Χόλιγουντ

    1/7/2008 19:05:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ένταση οδηγούνται οι σχέσεις ανάμεσα στους ηθοποιούς και τις κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλιγουντ, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση για τις αμοιβές των ηθοποιιών που εργάζονται στην τηλεόραση και στις ώρες μεγάλης τηλεθέασης, η ισχύς της οποίας σύμβασης έληξε (χθες).

    Η πρόταση είναι ένα κείμενο 43 σελίδων, που κατατέθηκε ελάχιστη ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ισχύος της τριετούς συλλογικής σύμβασης, 1 λεπτό μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, αιφνιδιάζοντας με το χρόνο κατάθεσης της, και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Συντεχνίας των Ηθοποιών (SAG) «δεν δείχνει να αντιμετωπίζει ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα για τους ηθοποιούς» και θα απαντηθεί αφού μελετηθεί αναλυτικά.

    Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο και άγγιξαν ορισμένα από τα ζητήματα, η διαφωνία επί των οποίων οδήγησε στη πολύμηνη απεργία των σεναριογράφων. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν το πώς θα αμείβονται τα μέλη της Ένωσης για τη δουλειά τους στο διαδίκτυο.

    Η εργοδοτική πλευρά στις τελικές προτάσεις της προς τη Συντεχνία κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την αντίστοιχη, που είχε υπογράψει με την Αμερικανική Ομοσπονδία των Καλλιτεχνών της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου (AFTRA), την οποία όμως η ηγεσία της SAG είχε απαξιώσει, λέγοντας ότι πρόκειται για μία «αδύναμη συμφωνία, που υπονομεύει τη δική της διαπραγματευτική θέση». Ανάμεσα σε όσα η SAG των 120.000 μελών κατηγόρησε την AFTRA ότι δεν πέτυχε είναι οι επεκτάσεις των συμβολαίων στις παραγωγές, που γίνονται για το Ίντερνετ, η λήψη της συναίνεσης των ηθοποιών για την προβολή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές παραγωγές σ αυτό και οι αυξήσεις στις απολαβές των ηθοποιών από τις πωλήσεις των DVD. Σε γραπτή του δήλωση ο κύριος διαπραγματευτής της Συμμαχίας των Τηλεοπτικών και Κινηματογραφικών Παραγωγών (AMPTP), ανέφερε, ότι «η τελική πρόταση αντιπροσωπεύει την τελική ελπίδα να αποφευχθούν οι στάσεις εργασίας».

    Σύμφωνα με την AMPTP, η πρόταση αφορά αποζημιώσεις μεγαλύτερες των 250 εκατομμυρίων δολαρίων και κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τις αντίστοιχες συμβάσεις της AFTRA, των σκηνοθετών και των σεναριογράφων. «Είμαστε έτοιμοι να εξηγήσουμε, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε εκ νέου», δήλωσε εκπρόσωπος των εργοδοτών.

    Σε "καθεστώς απεργίας"

    Στόχος της ηγεσίας της SAG είναι πλέον να πείσει τα 40.000 περίπου μέλη της που ανήκουν και στην AFTRA να απορρίψουν τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί κατά την ψηφοφορία για την επικύρωση της, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει για τη SAG το μοχλό για να επιτύχει μία πιο ευνοϊκή συμφωνία.

    Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι επιλογές που έχει μπροστά της τώρα η SAG είναι είτε να αποδεχθεί την εργοδοτική πρόταση, είτε να την απορρίψει ή να την παραπέμψει σε ψηφοφορία των μελών, με ή χωρίς δική της εισήγηση. Όμως, ενδεχόμενο απόρριψης της πρότασης, θα "απελευθερώσει" τις εταιρείες, έτσι ώστε να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους και σε μία τέτοια περίπτωση, οι μόνες επιλογές της SAG θα είναι είτε η συνθηκολόγηση, είτε η απεργία. Μέχρι στιγμής, η ηγεσία της Συντεχνίας υποβαθμίζει το ενδεχόμενο απεργίας, για το οποίο απαιτείται η θετική ψήφος του 75% των μελών και χρειάζεται πολλές εβδομάδες για να οργανωθεί, αλλά στο μεταξύ η βιομηχανία βρίσκεται ήδη σε καθεστώς απεργίας καθώς οι μεγάλες εταιρείες έχουν σταματήσει τις παραγωγές ταινιών, επειδή ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναστάτωσης στην εργασία που θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

    Ας σημειωθεί τέλος ότι οι δύο πλευρές θα έχουν μία νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Ρώμη, Ιταλία

    "Τα βρήκαν" σύζυγος και κόρες του Παβαρότι

    1/7/2008 18:49:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συμφιλιώθηκαν τελικά μετά από 10 μήνες συγκρούσεων, οι τρεις μεγαλύτερες κόρες του Λουτσιάνο Παβαρότι και η κατά 34 χρόνια νεώτερη δεύτερη σύζυγός του, Νικολέτα Μαντοβάνι. Τελικά βρέθηκε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ως προς την ακίνητη περιουσία του μαέστρου. Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία του Παβαρότι, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύσει σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", τα τρία διαμερίσματα στο Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης και η βίλα της Μόντενα, θα περάσουν στην κυριότητα της χήρας του τενόρου. Οι τρεις κόρες, Λορέντσα, Κριστίνα και Τζουλιάνα, λαμβάνουν το σπίτι του Μόντε Κάρλο, στο συγκρότημα Βικτόρια, με 3.300 τετραγωνικά μέτρα κήπο και την βίλα του Πέζαρο, δίπλα στην θάλασσα, με πισίνα και 8 στρέμματα πάρκο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ιλ Τζορνάλ" μάλιστα, η χήρα του μαέστρου και οι τρεις κόρες του θα μοιράσουν και μετοχές, τίτλους, αλλά και τα κουστούμια που ο αστέρας της λυρικής, είχε φορέσει στις παραστάσεις του. Όπως δήλωσε η δικηγόρος, Άννα Μαρία Μπερνίνι, "όλα τα αγαθά έτυχαν δίκαιης κατανομής, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Οι διαφορές έγιναν οριστικά παρελθόν, ωστόσο συνεχίζεται η έρευνα της εισαγγελίας για να εξακριβωθεί αν ο Παβαρότι ήταν διαυγής και σε θέση να εκφράσει με σαφήνεια την βούλησή του υπογράφοντας την τελευταία του διαθήκη.

    [08] Κοινωνία

    ΕΕ Ευρωβαρόμετρο

    Θύματα διακρίσεων στην Ελλάδα το 7%

    1/7/2008 18:10:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το 7% των Ελλήνων και το 15% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έπεσαν, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, θύματα κάποιας μορφής διάκρισης (λόγω φύλου, σωματικού μειονεκτήματος, εθνικής καταγωγής, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας η πεποιθήσεων), σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης του ευρωβαρόμετρο, με θέμα τις διακρίσεις στην ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στους «27» τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δηλώνουν ότι έπεσαν θύμα διάκρισης παρατηρούνται στην Αυστρία με 25%, την Ιταλία, την Τσεχία και την Ουγγαρία με 19% και τη Σουηδία με 18%. Η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό στους «27», ενώ χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη στη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ιρλανδία με 10%.

    Εξάλλου, 76% των Ελλήνων θεωρούν ότι στη χώρα τους οι διακρίσεις, λόγω «εθνικής καταγωγής», είναι «πολύ ή σε κάποιο βαθμό διαδεδομένες» (62% στους «27»), 73% ότι είναι λόγω «σεξουαλικού προσανατολισμού» (51% στους «27»), 49% λόγω «κάποιου μειονεκτήματος» (45% στους «27»), 48% λόγω «θρησκείας ή πεποιθήσεων» (42% στους «27») , 47% λόγω «ηλικίας» (42% στους «27») και 44% λόγω «φύλου» (36% στους «27»).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 51% των Ελλήνων και το 47% των Ευρωπαίων θεωρούν ικανοποιητικές τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη χώρα τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, ενώ 35% των συμπολιτών μας και 33% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους σε περίπτωση που πέσουν θύμα κάποιας μορφής διάκρισης.

    Ακόμη, 42% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα στην ιδέα να έχουν κάποιο γείτονα Ρομ (36% στους «27»), 26% ότι δεν αισθάνονται άνετα (24% στους «27»), ενώ μόνο 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι διατηρούν φιλικές σχέσεις ή δεσμούς με Ρομ (14% στους «27).

    [09] Υγεία

    Και στον τομέα της χειρουργικής γυναικολογίας

    Νέες επιτυχίες για τη Ρομποτική Χειρουργική

    1/7/2008 17:40:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιτυχημένη δυναμική είσοδο και στον τομέα της χειρουργικής γυναικολογίας έχει κάνει και στη χώρα μας η Ρομποτική Χειρουργική. Τις πρώτες επιτυχημένες γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Η παρουσία, που έτυχε πολλών ευμενών σχολίων, έγινε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης. Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης "και στον τομέα αυτό η Ρομποτική Χειρουργική έχει να δώσει πολλά και με επιτυχία, καθώς στην πράξη το DaVinci αποτελεί ανεκτίμητο συνεργάτη του γυναικολόγου-χειρουργού, προσφέροντας του ταυτόχρονα απίστευτες δυνατότητες".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το σύνολο των γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων με ρομποτική τεχνολογία πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Αθηνών, υπό την επίβλεψη του κ. Κωνσταντινίδη, ενώ συμμετείχαν οι χειρουργοί γυναικολόγοι δρ. Σ. Καρπάθιος και δρ. Β. Χατζηραφαήλ.

    Η πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2006 και έγινε για την αφαίρεση κυστικού μορφώματος αριστερής ωοθήκης

    Μέχρι σήμερα συνολικά έχει πραγματοποιηθεί μία μεγάλη σειρά γυναικολογικών επεμβάσεων με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci για:

    Κύστεις ωοθηκών Αφαίρεση σαλπίγγων και ωοθηκών Αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας Ολικές και μερικές υστερεκτομές Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων και εντέρου.

    Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Κωνσταντινίδης από την επιτυχημένη πραγματοποίηση των ρομποτικών γυναικολογικών επεμβάσεων διαπιστώθηκαν πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τη γυναίκα ασθενή, όσο και για το χειρουργό γυναικολόγο, σε σχέση με τις λαπαροσκοπικές, ή τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Συγκεκριμένα η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει:

    Για τη γυναίκα:

    Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς η επέμβαση γίνεται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, αντί για τις μεγάλες των ανοιχτών χειρουργείων. Μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης, επιπλοκών, και μετεγχειρητικής κήλης, καθώς και μείωση απώλειας αίματος στο χειρουργείο. Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας.(συνήθως απαιτείται μίας μόνο μέρας νοσηλεία, ακόμα και στην ολική αφαίρεση μήτρας). Γρήγορη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές της.

    Για τον γυναικολόγο χειρουργό:

    Παρέχει τρισδιάστατη εικόνα και όχι δύο διαστάσεων που είχαμε έως σήμερα στις λαπαροσκοπήσεις. Αυτό, δίνει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα Έτσι μπορεί ο χειρουργός να βλέπει με απόλυτη ευκρίνεια σε κάθε σημείο της κοιλιάς. Δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να κινείται με ακρίβεια σε επίπεδο χιλιοστού και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία της κοιλιακής χώρας. Εξαλείφει τον φυσικό τρόμο των χεριών του χειρουργού μέσω ηλεκτρονικού φίλτρου. Η τοποθέτηση ενδοκοιλιακών ραμμάτων γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια. Ελαχιστοποιεί τη φυσική κόπωση του χειρουργού χάρη στην εργονομική θέση που κάθεται στη ρομποτική κονσόλα.

    "Σύντομα, συνέχισε, ο κ, Κωνσταντινίδης, η ρομποτική χειρουργική θα επεκταθεί σε κάθε γυναικολογικό χειρουργείο, ακόμα και στο πιο δύσκολο αφού τα πλεονεκτήματα είναι μοναδικά και αναμφισβήτητα» και κατέληξε «η σύγχρονη αυτή τεχνολογία φαίνεται να αποτελεί το μέλλον στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του 21ου αιώνα".

    [10] Κοινωνία

    Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών αύριο

    1/7/2008 17:22:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορία κινδύνου 4- για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας , Λέσβου, Χίου, Σάμου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας, προβλέπεται για αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η Γ.Γ.Π.Π. ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου, να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [11] Ζωής ...σΤάσεις

    Θα κλωνοποιηθεί σκύλος-διασώστης της 11/9

    1/7/2008 17:14:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας γερμανικός ποιμενικός ο οποίος έσωσε ζωές θαμμένες κάτω από τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 θα κλωνοποιηθεί, δήλωσε σήμερα η επιχείρηση της Καλιφόρνιας που θα πραγματοποιήσει το εγχείρημα σε συνεργασία μ ένα νοτιοκορεατικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για τον Τρακρ, το σκύλο ο οποίος επελέγη από την BioArts International ως "ο αξιότερος για κλωνοποίηση" στη διάρκεια διαγωνισμού που έδωσε στον ιδιοκτήτη του νικητή, τον Αμερικανό διασώστη Τζέιμς Σίμινγκτον από το Λος Άντζελες, τη δυνατότητα να αποκτήσει δωρεάν ένα πιστό αντίγραφο του αγαπημένου του τετράποδου. Όπως δήλωσε ο Σίμινγκτον, ο ίδιος και ο Τρακρ υπήρξαν μεταξύ των πρώτων διασωστών που έφτασαν στον τόπο της καταστροφής μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ήταν αυτοί που ανέσυραν από τα ερείπια τον τελευταίο επιζώντα, από βάθος εννέα μέτρων. Διανύοντας το 15 έτος της ζωής του, ο Τρακρ αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά κινητικά προβλήματα στα πίσω άκρα του, συνεπεία μιας εκφυλιστικής ασθένειας του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με την BioArts η ασθένεια αυτή μπορεί να προέρχεται από την έκθεση του σκύλου στα τοξικά αέρια που εκλύθηκαν από το Σημείο Μηδέν.

    "Ο Τρακρ σημαίνει τα πάντα για μένα", δήλωσε ο Σίμινγκτον. "Το να ξέρω ότι ένα κομμάτι του θα επιζήσει είναι για μένα το ωραιότερο δώρο που μου έχουν κάνει", πρόσθεσε. Ο κλώνος του Τρακρ αναμένεται να γεννηθεί έως το τέλος του χρόνου.

    [12] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Αιματηρή ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

    1/7/2008 17:06:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, δύο άνδρες, κρατώντας όπλα, εισέβαλαν στο κατάστημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Δραγούμη και με απειλές ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη να τούς παραδώσει τα κοσμήματα.

    Ο 68χρονος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα μαζί με το γιο του, επιχείρησε να προβάλλει αντίσταση, όταν ένας εκ των δραστών έστρεψε το όπλο πάνω του και τον πυροβόλησε τρεις φορές στο πόδι.

    Στη συνέχεια, οι δράστες αφαίρεσαν όσα κοσμήματα βρήκαν εκείνη τη στιγμή μπροστά τους -άγνωστης μέχρι στιγμής χρηματικής αξίας- και εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα. Ο 68χρονος μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [13] Κοινωνία

    Τσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

    1/7/2008 16:58:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε 7,5 εκατ. ευρώ, ημερησίως, θα ανέρχεται το πρόστιμο, για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών, που θα καλούμαστε να πληρώνουμε, μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Στη σχετική δήλωση προέβη το πρωί ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που έδωσαν ο ίδιος και οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, και Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης. Το συγκεκριμένο πρόστιμο (των 7.440.000 ευρώ, ημερησίως) μάλιστα, αποτελεί την αισιόδοξη εκδοχή των οικονομικών κυρώσεων για τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα και θα επιβληθεί μόνον εφόσον κατορθώσουμε, έως το τέλος του χρόνου, να διατηρήσουμε σε λειτουργία 492, αφού προηγουμένως έχουμε κλείσει άλλες 1.555 σε ολόκληρη τη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε το δικαίωμα να επιδιώξουμε και αναστολή των προστίμων, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, "από την πλευρά της Ε.Ε., έχουμε δει ότι είναι διατεθειμένοι να δείξουν κατανόηση, εφόσον κλείσουμε τις 1.555 χωματερές έως το τέλος του χρόνου".

    Στο αγωνιώδες ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα τεράστια πρόστιμα, ο κ. Νάκος απάντησε ότι "τα πρόστιμα θα παρακρατηθούν από τους πόρους που δικαιούται η χώρα και θα κατανεμηθούν στους δήμους, οι οποίοι διατηρούν τις παράνομες χωματερές".

    Η απόφαση της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής να καταβληθούν τα πρόστιμα από τους ίδιους τους δήμους, που ευθύνονται για τη λειτουργία -εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιπτώσεις- των παράνομων χωματερών, προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη.

    Όπως υπενθύμισε ο κ. Νάκος, το 2004 λειτουργούσαν 2.974 παράνομες χωματερές στη χώρα. Έως σήμερα έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 927 χωματερές σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες από 250, μάλιστα, έχουν κλείσει τους τελευταίους τρεις μήνες.

    Το 2003 η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία παράνομων χωματερών. Το 2005 καταδικάσθηκε για την ύπαρξη 1.125 παράνομων χωματερών, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ότι θα αποκατασταθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Από τις χωματερές που πρέπει να αποκατασταθούν έως το τέλος του 2008, ποσοστό 65% είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας.

    Ποιες χωματερές έχουν αποκατασταθεί:

    Από τις 2.974 παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν το 2004, ως στιγμής, έχουν αποκατασταθεί 927. Άλλες 1.555 χωματερές αναμένεται να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί έως το τέλος του 2008 και θα παραμείνουν σε λειτουργία 492. Ειδικότερα:

    Στην Αττική αποκαταστάθηκε μια χωματερή, στόχος είναι έως το τέλος 2008 να έχουν αποκατασταθεί άλλες 10 και να παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία 29. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποκαταστάθηκαν 152, στόχος είναι να αποκατασταθούν άλλες 152 και να παραμείνουν σε λειτουργία 29. Στη Θεσσαλία αποκαταστάθηκαν 149, στόχος είναι να αποκατασταθούν 272 και να παραμείνουν 61. Στη Στερεά Ελλάδα αποκαταστάθηκαν 73, στόχος είναι οι 190 και να παραμείνουν 37. Στην Πελοπόννησο αποκαταστάθηκαν 35, στόχος είναι οι 190 και να παραμείνουν 37. Στο Νότιο Αιγαίο αποκαταστάθηκαν 14, στόχος είναι οι 29 και να παραμείνουν 45. Στην Κρήτη αποκαταστάθηκαν 44, στόχος είναι οι 67 και να παραμείνουν 12. Στη Δυτική Μακεδονία αποκαταστάθηκαν 119, στόχος είναι να αποκατασταθούν και οι 88 υπολειπόμενες χωματερές. Στη Δυτική Ελλάδα αποκαταστάθηκαν 56, στόχος είναι οι 64 και να παραμείνουν 42. Στο Βόρειο Αιγαίο αποκαταστάθηκαν 31, στόχος είναι να αποκατασταθούν 64 και να παραμείνουν 21. Στην Ήπειρο αποκαταστάθηκαν 122, στόχος είναι να αποκατασταθούν 92 και να παραμείνουν 52. Στα Ιόνια νησιά αποκαταστάθηκαν 4, στόχος είναι να αποκατασταθούν 28 και να παραμείνουν 11. Στην Κεντρική Μακεδονία αποκαταστάθηκαν 127, στόχος είναι να αποκατασταθούν, ως το τέλος του χρόνου, 333 και να παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία 82.

    Για τις 492 παράνομες χωματερές που αναγκαστικά θα παραμείνουν, μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, το συνολικό πρόστιμο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 7,5 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ωστόσο, η ΕΕ -όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπαθανασίου- μπορεί να αναστείλει το πρόστιμο, αν η χώρα καταφέρει να κλείσει το ερχόμενο εξάμηνο άλλες 1.555 χωματερές.

    Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 60 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κατασκευάζονται άλλοι 45 και σε στάδιο μελετών βρίσκονται άλλοι 29.

    Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθ. Νάκος, το 65% των χωματερών που σχεδιάζεται να κλείσουν είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας:

    Tα στραγγίσματα (δηλ. τα υγρά απόβλητα) που παράγει η επικίνδυνη χωματερή είναι αυξημένης τοξικότητας και επιβαρύνουν τα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος. Εξίσου επιβαρυντικές είναι οι συνέπειες στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι χωματερές παράγουν αέρια απόβλητα, με κύριο συστατικό το μεθάνιο. Πέρα από τις δυσάρεστες οσμές, αυτό σημαίνει αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εκρήξεις, αναφλέξεις και πυρκαγιές, που απειλούν τις γύρω περιοχές. Μια χωματερή που δέχεται απορρίμματα 1.000.000 κατοίκων, παράγει το χρόνο αέρια απόβλητα που ισοδυναμούν με 820.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Τεράστια είναι η απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές προκαλούν επιδημιολογικές εξάρσεις στις γύρω περιοχές και οι τοξικές ουσίες, που εκλύουν, προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έγιναν σε τρόφιμα από περιοχές, κοντά σε χωματερές, έδειξαν συγκεντρώσεις διοξινών 12 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια στο λάδι, εννέα φορές στα αυγά και μιάμιση φορά το γάλα.

    [14] Πολιτική

    Συναντήσεις Μπακογιάννη με Αμπάς - Μπάρακ

    1/7/2008 16:34:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, δέχθηκε διαδοχικά το μεσημέρι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και συζήτησε μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αξιοποιώντας την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στη χώρα μας, με την ευκαιρία του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους κ.κ. Μπάρακ και Αμπάς, υποδηλώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τις εξελίξεις στην περιοχή. Λίγο νωρίτερα, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με το Δημήτρη Δημητριάδη, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία έχει γνωμοδοτικό ρόλο στα ευρωπαϊκά όργανα, σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

    [15] Πολιτική

    Στο Μαξίμου Αμπάς - Μπάρακ

    1/7/2008 16:24:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ και νυν υπουργό Άμυνας και ηγέτη του Εργατικού κόμματος Εχούντ Μπάρακ καθώς και με το Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη συνάντηση με τον κ. Μπάρακ συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

    [16] Κόσμος

    Παραιτήθηκε ο αρχηγός του γαλλικού ΓΕΣ

    1/7/2008 15:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2008 16:03:46)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα Τρίτη ο αρχηγός του επιτελείου του γαλλικού στρατού ξηράς, στρατηγός Μπρουνό Κις, δύο ημέρες μετά το περιστατικό σε στρατόπεδο στην Καρκασόν στη νοτιοδυτική Γαλλία, κατά το οποίο ένας στρατιωτικός έριξε πραγματικές σφαίρες, αντί για άσφαιρα πυρά, στο κοινό που παρακολουθούσε μια άσκηση προκαλώντας τον τραυματισμό 17 ανθρώπων, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία. Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποδέχθηκε την παραίτηση. Ο υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορέν είχε ζητήσει σήμερα το πρωί να επιβληθούν "άμεσες κυρώσεις" στην υπόθεση της Καρκασόν "χωρίς να περιμένουμε τα συμπεράσματα των ερευνών της δικαιοσύνης και της στρατιωτικής διοίκησης". Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια άσκησης απελευθέρωσης ομήρων, την οποία παρακολουθούσε και το κοινό που επισκεπτόταν το στρατόπεδο. Δεκαεπτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, τραυματίσθηκαν από σφαίρες. Η δικαστική έρευνα κάνει λόγο για "ανθρώπινο σφάλμα" και "ακούσια πράξη" εκ μέρους του στρατιωτικού που πυροβόλησε και σε βάρος του οποίου θα ασκηθεί σήμερα δίωξη για "ακούσια πρόκληση τραυμάτων", όπως ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας.

    [17] Κοινωνία

    Παράνομης διακίνησης γυναικών

    Απέλαση για τον "εγκέφαλο" διεθνούς κυκλώματος

    1/7/2008 15:51:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την Παρασκευή, 4 Ιουλίου, θα παραδοθεί, το πιθανότερο, στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ο Έλληνας "εγκέφαλος" του διεθνούς κυκλώματος παράνομης διακίνησης γυναικών, το οποίο εξάρθρωσαν οι βουλγαρικές αρχές της πόλης Μπλαγκόεφγκραντ. Εναντίον του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ο συλληφθείς είχε έδρα της παράνομης δραστηριότητάς του το χωριό Κούλατα, δίπλα στο ομώνυμο συνοριακό σταθμό ελέγχου της Βουλγαρίας. Το σπίτι στα Κούλατα, χρησίμευε ως "σταθμός διακίνησης" των γυναικών από Ουκρανία, Μολδαβία και Ουζμπεκιστάν, τις οποίες το κύκλωμα διακινούσε στην Ελλάδα. Σε δηλώσεις της, η εισηγήτρια της υπόθεσης για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει ελληνικό δικαστήριο, Τατιάνα Αντόνοβα, δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου του διοικητικού κέντρου Μπαγκόεφγκραντ, επισήμανε ότι ο Έλληνας κακοποιός έδωσε τη συγκατάθεσή του για επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, όπου εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του. Σύμφωνα με την κ. Αντόνοβα, η απέλαση του Έλληνα θα γίνει έπειτα από την προθεσμία τριών ημερών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη βουλγαρική νομοθεσία, ώστε ο κατηγορούμενος να έχει χρόνο να αναθεωρήσει ή όχι τη γνώμη του σχετικά με τον επαναπατρισμό του.

    Όπως είπε η κ. Αντόνοβα, "οι δικαστικές αρχές του Μπλαγκόεφγκραντ αντέδρασαν αμέσως στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Έλληνα κακοποιού".

    Οι Βούλγαροι αστυνομικοί βρήκαν, στο σπίτι του συλληφθέντα, μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας με τα οποία φέρεται να κατασκεύαζε τα πλαστά διαβατήρια των θυμάτων του κυκλώματος, φορητούς υπολογιστές, είκοσι ψηφιακές κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, 50 ηλεκτρονικές συσκευές αποθήκευσης στοιχείων τύπου USB και φωτογραφίες πορνογραφικού χαρακτήρα.

    Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν ακόμη ένα αυτόματο "Καλάσνικοφ", πιστόλι αερίου, μαχαίρια, καθώς και 50.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο.

    [18] Κόσμος

    Ζητούν βοήθεια για το φόνο της Πολιτόφσκαγια

    1/7/2008 15:31:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία, σε σχέση με την έρευνα για τη δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια απηύθυνε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. "Στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης αυτής, η γενική εισαγγελία της Ρωσίας απηύθυνε επίσημα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, κυρίως ενόψει της ανάκρισης υπόπτων σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης", πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Η Πολιτκόφσκαγια, η οποία είχε επανειλημμένα καταγγείλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και κυρίως στην Τσετσενία, δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006 μπροστά από το σπίτι της στη Μόσχα.

    [19] Κόσμος

    Πορτογαλία: Σταματά η έρευνα για τη μικρή Μαντλίν

    1/7/2008 15:27:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σταματά την έρευνα για την υπόθεση της Μαντλίν Μακάν 14 μήνες μετά την εξαφάνισή της σε θέρετρο της νότιας Πορτογαλίας η πορτογαλική αστυνομία, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του πορτογαλικού Τύπου. Η δικαστική αστυνομία "δεν διαθέτει επαρκείς αποδείξεις που θα επέτρεπαν την επίσημη απαγγελία κατηγορίας κατά του ζεύγους Μακάν για την εξαφάνιση της κόρης τους", γράφει η εφημερίδα Correio da Manha επαναλαμβάνοντας πληροφορία που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας έκδοσης Expresso. Σύμφωνα με την Correio da Manha, το κλείσιμο της έρευνας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού υπήρξε σχετική συμφωνία ανάμεσα στην δικαστική αστυνομία και τον εισαγγελέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. "Η αστυνομία δεν βρήκε τους ενόχους", γράφει από την πλευρά της η Jornal de Noticias, διευκρινίζοντας ότι η έκθεση περιορίζεται στην περιγραφή των γεγονότων, χωρίς να προχωρεί σε πιθανά σενάρια για να εξηγήσει την εξαφάνιση του παιδιού.

    Στα τέλη Μαΐου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην οργάνωση αναπαράστασης στο θέρετρο Πραΐα ντα Λους γεγονότων και κινήσεων των γονέων της Μάντι, της Κέιτ και του Τζέρι Μακάν, καθώς και των επτά φίλων με τους οποίους δειπνούσαν το βράδυ της εξαφάνισης, στις 3 Μαΐου 2007, αφού πολλοί μάρτυρες αρνήθηκαν να παραστούν.

    Το παιδί εξαφανίσθηκε καθώς κοιμόταν στο διαμέρισμα της οικογένειας σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του θερέτρου την ώρα που οι γονείς δειπνούσαν με την παρέα τους σε εστιατόριο του ξενοδοχείου σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων.

    Οι γονείς, οι οποίοι κηρύχθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου ύποπτοι, οργάνωσαν τεράστια διεθνή εκστρατεία για την ανεύρεση του παιδιού, δηλώνοντας ότι είναι πεπεισμένοι πως απήχθη, ενώ οι αστυνομικές αρχές εστίασαν στο σενάριο του θανάτου της Μαντλίν. Νωρίτερα είχε κηρυχθεί ύποπτος και ο βρετανός κάτοικος της περιοχής Ρόμπερτ Μιούρατ.

    Σύμφωνα με τη Jornal de Noticias, η έρευνα δεν επέτρεψε την απόδειξη μιας από τις δύο θέσεις, της εξαφάνισης ή της ανθρωποκτονίας και δεν απέδωσε στοιχεία για την απαγγελία κατηγορίας κατά των τριών υπόπτων.

    Πηγή του γραφείου του γενικού εισαγγελέα δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προς τον παρόν η τελική έκθεση της δικαστικής δικαιοσύνης δεν έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι το απόρρητο της ανακριτικής διαδικασίας πρέπει να τηρηθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Σε περίπτωση εμφάνισης νέων στοιχείων, η έρευνα μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε στιγμή.

    Ο πρώην επικεφαλής της έρευνας Γκονσάλο Αμαράλ συνταξιοδοτήθηκε χθες για να επανακτήσει "την ελευθερία της έκφρασης και την ικανότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του".

    Ο πρώην επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας της δικαστικής αστυνομίας του Πορτιμάο, ο οποίος εξαιρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την έρευνα διότι επέκρινε δημόσια τους Βρετανούς συναδέλφους του, ετοιμάζει βιβλίο για την υπόθεση της εξαφάνισης της Μάντι που θα εκδοθεί αυτό το καλοκαίρι με τίτλο "Η αλήθεια για το ψέμα".

    [20] Κόσμος

    Τουρκία: Ζητείται η απαγόρευση του κόμματος Ερντογάν

    1/7/2008 15:21:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εισαγγελέας στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα να αναλύει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας τις θέσεις του, αξιώνοντας την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την ίδρυση ισλαμικού κράτους. Ο γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ξεκίνησε την αγόρευσή του ενώπιον δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσε στο Reuters δικαστικός υπάλληλος. Την Πέμπτη, θα αναλύσει τις δικές του θέσεις το ΑΚΡ. Ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου γιατί προβαίνει σε δραστηριότητες που, σύμφωνα με τον ίδιο, βλάπτουν το κοσμικό κράτος. Ο ίδιος αξιώνει επίσης να απαγορευτεί η συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα για μια πενταετία σε 71 προσωπικότητες, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Το ΑΚΡ, το οποίο επανεξελέγη τον περασμένο χρόνο, αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει την υπόθεση πολιτικά υποκινούμενη.

    [21] Μ. Ανατολή

    Τα υψίπεδα του Γκολάν στην ατζέντα

    Έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ & Συρίας

    1/7/2008 9:40:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανιό Πρακτορείο

    Σύριοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές συναντώνται σήμερα στην Τουρκία για έναν τρίτο κύκλο έμμεσων συνομιλιών, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο και το ραδιόφωνο του στρατού στην Ιερουσαλήμ.

    Σύμφωνα με τα ραδιόφωνα, δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ, οι Σαλόμ Τούργεμαν και Γιοράμ Τούρμποβιτς μεταβαίνουν εντός της ημέρας στην Τουρκία. Εκεί τούρκοι διπλωμάτες θα συνεχίσουν το μεσολαβητικό τους ρόλο ανάμεσα στην ισραηλινή και τη συριακή αντιπροσωπεία που συνεδριάζουν σε χωριστά ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται την επόμενη ημέρα της ψήφισης -σε πρώτη ανάγνωση- από το ισραηλινό κοινοβούλιο νομοσχεδίου που επιβάλλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή μία πλειοψηφία 80 βουλευτών επί συνόλου 120, για την επικύρωση οποιασδήποτε παραχώρησης για τα εδάφη που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ, δηλαδή, τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν και η ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Το κείμενο που υιοθετήθηκε από 65 βουλευτές, πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, πριν λάβει την ισχύ νόμου.

    Σύμφωνα με σχολιαστές, το νομοσχέδιο αυτό έχει στόχο να καταστήσει πολύ δύσκολη οποιαδήποτε αποχώρηση από τα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967 και προσάρτησε στο έδαφός του με νόμο της Κνεσέτ που ψηφίστηκε το 1981.

    Η Συρία ζητά να της επιστραφεί η στρατηγική αυτή περιοχή, όπου σήμερα ζουν σχεδόν 20.000 Ισραηλινοί δίπλα σε 18.000 Δρούζους, οι οποίοι -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- διατήρησαν τη συριακή υπηκοότητα, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

    Στις 16 Ιουνίου, Ισραήλ και Συρία, είχαν ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο των έμμεσων συνομιλιών υπό την αιγίδα της Τουρκίας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν θετικές, από ισραηλινούς και τούρκους αξιωματούχους.

    Η επανάληψη του έμμεσου διαλόγου μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, ύστερα από πάγωμα οκτώ ετών, ανακοινώθηκε ταυτοχρόνως στις 21 Μαΐου, από την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Συρία.

    Τον Μάϊο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ δήλωσε "έτοιμος να προχωρήσει σε παραχωρήσεις που θα είναι επώδυνες". Επικαλείτο έτσι μια πιθανή αποχώρηση από τα υψίπεδα του Γκολάν, κάτι που κατήγγειλε αμέσως η δεξιά αντιπολίτευση και μερίδα της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

    [22] Οικονομία

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για το πετρέλαιο

    1/7/2008 15:40:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η κερδοσκοπία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως "αποδιοπομπαίος τράγος" στην προσπάθεια εξήγησης της εκτίναξης σε ύψη ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία οφείλεται στη συρρίκνωση της απόστασης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στους φόβους για μελλοντική έλλειψη, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. "Το να κατηγορούμε την κερδοσκοπία είναι η εύκολη λύση", τονίζει η IEA στη φετινή έκθεση της για τις Μεσοπρόθεσμες Προοπτικές της Αγοράς Πετρελαίου, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Πετρελαϊκού Συνεδρίου στη Μαδρίτη. "Συχνά, ενδέχεται να είναι ένα πολιτικό στρατήγημα το να βρούμε έναν αποδιοπομπαίο τράγο για την άνοδο των τιμών, αντί να προχωρήσουμε σε μία σοβαρή ανάλυση ή να πρέπει να βρεθούμε ενώπιον δύσκολων επιλογών", υπογραμμίζεται στην έκθεση. Η ερμηνεία αυτή επιτρέπει "να αποφύγουμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες κινήσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στην προσφορά και τις επενδύσεις ή να υλοποιήσουμε τα εκείνα μέτρα που εξασφαλίζουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα", σημειώνει η IEA.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι "ο κυρίαρχος παράγοντας για τη σημερινή εκτίναξη των τιμών είναι η ισχυρή αύξηση της ζήτησης σε χώρες με ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό, σε συνδυασμό με μια περιορισμένη αύξηση της προσφοράς τα τελευταία χρόνια".

    Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες κατηγορούν τη κερδοσκοπία ως τον κύριο υπεύθυνο για την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου ενώ οι καταναλώτριες χώρες ζητούν από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές στις διεθνείς αγορές.

    Στο μεταξύ ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, επικεφαλής της πρώτης πετρελαϊκής δύναμης στον κόσμο, δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Αλ-Σιγιάσα του Κουβέιτ, πως έγκειται στις καταναλώτριες χώρες να προσαρμοστούν στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

    "Οι καταναλώτριες χώρες πρέπει να προσαρμοστούν στις τιμές και στους μηχανισμούς της (πετρελαϊκής) αγοράς", δήλωσε ο Σαουδάραβας μονάρχης υπογραμμίζοντας πως οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο δεν ευθύνονται για την άνοδο των τιμών.

    "Δεν έχουμε καμιά σχέση με τη σημερινή άνοδο των τιμών του αργού", δήλωσε και επανέλαβε πως αυτή η άνοδος οφείλεται στην κερδοσκοπία, στην αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες και στη φορολόγηση των πετρελαϊκών προϊόντων στις καταναλώτριες χώρες.

    "Αυτές οι τελευταίες πρέπει να μειώσουν τους φόρους που επιβάλλουν στο πετρέλαιο (...) αν θέλουν αληθινά να συμβάλουν στην ελάφρυνση του βάρους που σηκώνει ο καταναλωτής", δήλωσε ακόμη ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος είχε συγκεντρώσει στις 22 Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία τους κύριους παραγωγούς και καταναλωτές πετρελαίου για να συζητήσουν τα αίτια της ανόδου των τιμών.

    "Όποιος προσποιείται ότι μια αύξηση της παραγωγής θα ελαττώσει την ένταση της κερδοσκοπίας που υπάρχει σήμερα στην αγορά απατάται" επειδή "οι κερδοσκόποι πιστεύουν πως οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές", πρόσθεσε.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επανέλαβε εντούτοις σήμερα πως η κερδοσκοπία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο "αποδιοπομπαίος τράγος" για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η οποία οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια, στη συρρίκνωση της απόστασης ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και στους φόβους για μελλοντικές ελλείψεις.

    Ο Σαουδάραβας μονάρχης υπερασπίστηκε την πετρελαϊκή πολιτική της χώρας του η οποία βασίζεται, όπως δήλωσε, σε "μια δίκαιη τιμή που δεν βλάπτει ούτε τους παραγωγούς ούτε τους καταναλωτές".

    "Προτείνουμε τα προϊόντα μας στη διεθνή αγορά στις τρέχουσες τιμές, είτε είναι υψηλές είτε χαμηλές", δήλωσε προσθέτοντας πως "η σημερινή τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή αν τη συγκρίνουμε με την τιμή εναλλακτικών ενεργειών".

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα, η χώρα του οποίου κατέχει το ένα τέταρτο των παγκοσμίων αποθεμάτων αργού, δήλωσε πως "η ζήτηση του πετρελαίου θα αυξηθεί στο μέλλον ανταποκρινόμενη στην άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης" στον κόσμο και διαβεβαίωσε πως η περιοχή του Κόλπου έχει "επαρκή πετρελαϊκά αποθέματα για να ικανοποιήσει τη ζήτηση".

    Οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο επιρρίπτουν στην κερδοσκοπία την κύρια ευθύνη για την άνοδο της τιμής του αργού, ενώ οι καταναλώτριες χώρες τους ζητούν να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να μειωθούν οι τιμές.

    [23] Οικονομία

    Υλοποιείται η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ

    1/7/2008 14:48:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιμένουν η Κυβέρνηση και η γερμανική εταιρεία Deutche Telecom, προκειμένου να προχωρήσει η ενεργοποίηση της συμφωνίας της στρατηγικής συμμαχίας στον ΟΤΕ. Το θέμα, εξετάστηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας οι δυο συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Deutche Telecom, Ρενέ Όμπερμαν. Ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία ενώ περήφανος που επελέγη η εταιρεία του για στρατηγικός σύμμαχος του ΟΤΕ δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutche Telecom κ. Όμπερμαν. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom Καρλ Άικ και το μέλος της διοίκησης της εταιρείας Χαμίντ Άκχαβαν.

    [24] Πολιτισμός

    Τηλεοπτικά βραβεία "Πρόσωπα"

    1/7/2008 14:22:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Για 12η χρονιά, δόθηκαν τα τηλεοπτικά βραβεία "Πρόσωπα", σ΄ όσους εργάστηκαν σκληρά μπροστά και πίσω από τις κάμερες τη σεζόν 2007-2008. Τα βραβεία, διοργανώνονται κάθε χρόνο από το περιοδικό TV Εθνος. Η ΕΡΤ και φέτος απέσπασε σημαντικά βραβεία κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης και του πολιτισμού. Τιμώμενο πρόσωπο τη φετινή χρονιά, ο αγαπημένος όλων Θανάσης Βέγγος.

    Πέντε βραβεία η ΕΡΤ

    Τα τηλεοπτικά βραβεία σάρωσε η δραματική σειρά του ΑΛΦΑ 10 που ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καραγάτση. Απέσπασε 11 συνολικά βραβεία, όπως αυτά της καλύτερης δραματικής σειράς, του πρώτου ανδρικού ρόλου στον Δημήτρη Καταλειφό και του πρώτου γυναικείου στη Ρένη Πιττακή.

    Η ΕΡΤ απέσπασε φέτος 5 σημαντικά βραβεία στον τομέα της ενημέρωσης και του πολιτισμού.

    Το βραβείο καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην εκπομπή της ΝΕΤ ΕΞΑΝΤΑΣ του Γιώργου Αυγερόπουλου . Το βραβείο παρέλαβε ο γεν.δ/ντης διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Γιώργος Υφαντής.

    Το βραβείο καλύτερης ελληνικής μουσικής εκπομπής δόθηκε και φέτος στην εκπομπή της ΝΕΤ Στην υγειά μας με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

    Βραβείο καλύτερης αθλητικής εκπομπής απέσπασε για άλλη μια χρονιά μία από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης η Αθλητική Κυριακή με τους Αντώνη Κατσαρό, Παύλο Παπαδημητρίου και Άννα Καραμανλή. Το βραβείο παρέδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.

    Η εκπομπή της ΕΤ-1 Ουράνιο Τόξο με τον Χρήστο Δημόπουλο, απέσπασε και αυτή για άλλη μια χρονιά, το βραβείο της καλύτερης ελληνικής παιδικής σειράς.

    Ο Σάκης Αρναούτογλου από την ΕΤ3, παρέλαβε από τα χέρια του αδελφού του Γρηγόρη Αρναούτογλου, το βραβείο του κοινού για τον πιο αγαπημένο παρουσιαστή καιρού.

    Αγαπημένος παρουσιαστής ειδήσεων αναδείχθηκε και φέτος ο Νίκος Χατζηνικολάου και αγαπημένη παρουσιάστρια η Ελλη Στάη.

    Το βραβείο καλύτερης ενημερωτικής εκπομπής απένειμε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι με τους Αλέξη Παπαχελά, Τάσο Τέλογλου και Σοφία Παπαιωάννου.

    Ανάμεσα στους νικητές και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν αυτός που έδωσε τον τόνο στη λαμπερή βραδιά που διοργάνωσε για 12η χρονιά το ΤV ΕΘΝΟΣ.

    Η πιο συγκινητική στιγμή της λαμπερής βραδιάς, ήταν όταν ο Θανάσης Βέγγος, παρέλαβε το ειδικό βραβείο της διοργάνωσης Πρόσωπα 2008. Όρθιοι όλοι οι άνθρωποι της ελληνικής τηλεόρασης, υποκλίθηκαν στον ηθοποιό που ενσαρκώνει την ιστορία του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

    Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Χριστίνα Λαμπίρη, ενώ τα Τηλεοπτικά βραβεία Wind Πρόσωπα 2008 μετέδωσε το STAR Channel.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 July 2008 - 16:50:41 UTC