Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιπέτεια για το ΘΕΟΦΙΛΟΣ
  • [02] Προβάδισμα 3,7% της ΝΔ
  • [03] Midsea Mishap
  • [04] Δυναμική η παρουσία της Ελλάδας στην ΕΧΡΟ 2008
  • [05] Νίκη Μουγκάμπε, χωρίς αντίπαλο
  • [06] Μέτρα για εξοικονόμηση νερού

    [01] Κοινωνία

    Προσάραξε σε ξέρα έξω από τις Οινούσσες

    Περιπέτεια για το ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    28/6/2008 21:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2008 23:22:06)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 475 επιβατών του πλοίου ΘΕΟΦΙΛΟΣ το οποίο ενώ κατευθυνόταν από τη Λέσβο στη Χίο και έπεσε λίγο πριν τις 8μμ σε ξέρα, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα στην αριστερή πίσω πλευρά της πρύμνης του. Αμέσως σήμανε συναγερμός και δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το πλοίο. Οι επιβάτες φόρεσαν σωσίβια και επιβιβάστηκαν στις σωστικές λέμβους, όμως αυτές δεν καθελκύστηκαν καθώς κρίθηκε ότι το πλοίο μπορούσε να κατευθυνθεί με μικρή ταχύτητα σε κοντινό λιμάνι. Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού σώματος, δύο σούπερ πούμα και τρία πολεμικά πλοία, παραπλέοντα σκάφη, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν ένα C-130 και όλα τα ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Κοτρώνι. Το ΘΕΟΦΙΛΟΣ αργά το βράδυ αγκυροβόλησε περίπου μισό ναυτικό μίλι έξω από το λιμάνι των Οινουσσών και οι 475 επιβάτες του, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, αποβιβάστηκαν με μικρά τοπικά πλοία στο νησί όπου θα διανυκτερεύσουν και αύριο θα προωθηθούν στον προορισμό τους με άλλο πλοίο.

    Το ΘΕΟΦΙΛΟΣ θα επιθεωρηθεί από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το ατύχημα συνέβη από ανθρώπινο λάθος.

    [02] Πολιτική

    Για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές

    Προβάδισμα 3,7% της ΝΔ

    28/6/2008 20:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2008 21:24:39)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα 3,7% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Σε ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,7%, το ΠΑΣΟΚ 21%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,7% και ο ΛΑΟΣ 3,6%. Τις περισσότερες προτιμήσεις ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνει ο Κώστας Καραμανλής με 38,2% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 19,2%. "Κανένας" απαντούν το 27,7%.

    Σε ερώτημα για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, το 47% πιστεύουν ότι είναι μονόδρομος.

    Σε ερώτημα για το θέμα των ημερών, το 80,2% διαβλέπει ότι η υπόθεση Ζήμενς θα κουκουλωθεί, ενώ το 13,8% πιστεύει ότι η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει σύντομα και θα αποδοθούν ευθύνες.

    Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της VPRC για την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την Ευρωσυνθήκη, το 33% δηλώνει ότι θα την καταψήφιζε, το 30% θα έλεγε ΝΑΙ, ενώ το 31% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    [03] After Theofilos Running Aground

    Midsea Mishap

    28 Ιουν 2008 21:05:0 (Last updated: 28 Ιουν 2008 23:09:1)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ANA/MPA

    The 500 passengers aboard passenger ship Theofilos were transferred to the port of the island of Oinousses on small local boats. The ship, which was en route from Lesvos to Chios, ran aground sustaining a crack on its left side. Initially, the passengers had been decided to evacuate the ship. They put on their life jackets and embarked on life boats. However, the decision to abandon the ship was recalled, as it could head for the nearest port at a slow speed. The Ministries of Mercantile Marine and National Defence promptly responded to the emergency, sending rescue teams to the site. Port vessels, two Super Puma helicopters and fishing boats sailing in its vicinity rushed to the site, while a C-130 aircraft was on standby. Experts will inspect the ship and should they find it seaworthy, the ship will continue its trip. If not, the passengers will travel to their destination on another ship.

    Translated by Areti Christou

    [04] Οικονομία

    Στη Σαραγόσα της Ισπανίας

    Δυναμική η παρουσία της Ελλάδας στην ΕΧΡΟ 2008

    28/6/2008 20:52:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το ελληνικό περίπτερο στην ΕΧΡΟ 2008 που γίνεται στη Σαραγόσα της Ισπανίας εγκαινίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκθέσεις, όπως η Expo, να προβάλει με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική παράδοση, στον ελληνικό πολιτισμό, στην ελληνική τεχνολογία και στα ελληνικά επιτεύγματα. Επίσης χαρακτήρισε "το Ελληνικό Περίπτερο εκπληκτικό, γιατί συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την παράδοση και βοηθά τον επισκέπτη να καταλάβει ποια είναι η Ελλάδα και ποια είναι η ιστορία της, από πού ερχόμαστε και πού πάμε. Και, βέβαια, δείχνει πως η σχέση των Ελλήνων με το νερό ήταν διαχρονικά πάρα πολύ στενή και αυτή η σχέση "χρωμάτισε" την πρόοδο του πολιτισμού μας, αλλά και της οικονομίας μας και της ζωής μας".

    [05] Κόσμος

    Στη Ζιμπάμπουε

    Νίκη Μουγκάμπε, χωρίς αντίπαλο

    28/6/2008 19:54:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με καταμετρημένα τα δύο τρίτα των ψήφων "οδεύει προς άνετη νίκη" στις προεδρικές εκλογές- στις οποίες όμως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μουγκάμπε, βέβαιος για την εκλογική του νίκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών όπου είναι ο μοναδικός υποψήφιος, πρόκειται να ορκιστεί αύριο Κυριακή στις 11.00 ώρα Ελλάδας, ανακοινώθηκε σήμερα από κυβερνητική πηγή στην Χαράρε, παρά το γεγονός ότι κανένα επίσημο αποτέλεσμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για νέες κυρώσεις "κατά της παράνομης κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε και αυτών που την υποστηρίζουν". Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ήδη κυρώσεις σε βάρος του προέδρου και του συγγενικού του περιβάλλοντος.

    Η διεθνής κοινότητα επέκρινε τον πολυσυζητημένο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην αφρικανική χώρα, όπου ο ηλικίας 84 ετών πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε θέλει να παρατείνει την 28χρονη διακυβέρνησή του μέσα από εκτεταμένους εκφοβισμούς ψηφοφόρων που ανάγκασαν την αντιπολίτευση να αποσυρθεί από την ψηφοφορία.

    Η Σλοβενία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει μέτρα κατά αυτών που ευθύνονται για τα "τραγικά γεγονότα" στην Ζιμπάμπουε. Ήδη έχει απαγορευθεί στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε να εισέλθει στην ΕΕ και έχουν μπλοκαριστεί οι πωλήσεις όπλων προς την χώρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες την "βαθειά λύπη" του για τις εκλογές στην Ζιμπάμπουε.

    [06] Κοινωνία

    "Χάρτα Ορθής Διαχείρισης των Υδάτινων Αποθεμάτων"

    Μέτρα για εξοικονόμηση νερού

    28/6/2008 18:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2008 21:14:10)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Η ανομβρία, η παλαιότητα των δικτύων άρδευσης, ακόμη και το πότισμα με λάθος τρόπο, και χρόνο, συμβάλλουν στην κατασπατάληση, έως 60%, του διαθέσιμου νερού, στη χώρα μας. Οι κάμποι της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Στερεάς απειλούνται άμεσα. Οι ενώσεις της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η ΠΑΣΕΓΕΣ, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, και πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπέγραψαν χάρτα, με την οποία δεσμεύονται, να εξοικονομήσουν νερό, ο καθένας στον τομέα του.

    Ειδική αναφορά έκανε από τα Τρίκαλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη "Χάρτα Ορθής Διαχείρισης των Υδάτινων Αποθεμάτων", τονίζοντας πως στη χώρα μας, ο γεωργικός τομέας είναι αυτός που χρησιμοποιεί περίπου το 85% της συνολικής κατανάλωσης νερού. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, αν και συνολικά η χώρα μας διαθέτει επαρκείς υδατικούς πόρους, είναι γεγονός ότι η αξιοποιήσιμη ποσότητα για την κάλυψη των επιμέρους αναγκών συνεχώς μειώνεται, για διάφορους λόγους, αναφέροντας μέρος αυτών. Παράλληλα ο κ. Κοντός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες του υπουργείου, λέγοντας δίνεται έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του αγροτικού κόσμου της χώρας μας στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, ενώ μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται σχετική μελέτη, ώστε, διευκρίνισε «να είμαστε σε θέση να ορίσουμε συγκεκριμένες προδιαγραφές άρδευσης, ανάλογα με το είδος του κάθε καλλιεργούμενου φυτού και την περιοχής καλλιέργειας, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε νερό». Καταλήγοντας υποστήριξε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το 2004 και μετά, ξεκίνησε δυναμικά πρόγραμμα κατασκευής φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, σε περιοχές όπου τα προβλήματα υδροδότησης για άρδευση και ύδρευση, ήταν σοβαρά και απαιτούσαν την άμεση επίλυσή τους, ενώ για τη νέα προγραμματική περίοδο υποστήριξε, το πρόγραμμα συνεχίζεται και στην 4η Προγραμματική Περίοδο, με έμφαση κυρίως σε περιοχές με μειωμένο υδατικό δυναμικό όπου παρατηρούνται φαινόμενα ερημοποίησης και υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, πως προγραμματίζεται η κατασκευή 1200 μικρών δημοσίων έργων (λιμνοδεξαμενές, υδατοδεξαμενές, μικρά αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία). Επίσης προγραμματίζεται η κατασκευή ενός τουλάχιστον μεγάλου έργου σε κάθε νομό της χώρας όπως φράγματα, μεγάλα αρδευτικά δίκτυα εξωποτάμιες λιμνοδεξαμενές και άλλα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 June 2008 - 20:49:57 UTC