Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα για τη διαδρομή της μίζας
  • [02] Τραγωδία σε ξενοδοχείο της Αθήνας
  • [03] Εγκρίθηκε το νέο Χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [04] Investigation on the Route of the Bribe
  • [05] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα
  • [06] "Χειρόφρενο" στη γραμμή για Μενίδι του ΟΑΣΑ
  • [07] Έκκληση του Κουαρτέτου για τερματισμό του εποικισμού
  • [08] Τα βιοκαύσιμα αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων
  • [09] Ελαφρά υποχώρηση για το πετρέλαιο

    [01] Πολιτική

    Καταθέσεις και αντιφάσεις

    Έρευνα για τη διαδρομή της μίζας

    25/6/2008 10:18:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ύποπτοι και μάρτυρες περνούν το κατώφλι του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, που προσπαθεί να ρίξει φως στις διαδρομές του μαύρου χρήματος της Siemens. Σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν πρώην διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρίας που φέρεται να συναντήθηκε με το Θεόδωρο Τσουκάτο για τον επίμαχο λογαριασμό και ένας από τους συνδικαιούχους των επτά λογαριασμών. Επίσης, οι υπεύθυνοι Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την κρίσιμη περίοδο Δήμητρα Παπαχρήστου και Σπύρος Αυγερινός, η γραμματέας του κ. Τσουκάτου, καθώς κι ένας επιχειρηματίας, εκπρόσωπος εταιρίας, που φέρεται να εμπλέκεται στη διακίνηση των χρημάτων. Χθες ο Θόδωρος Τσουκάτος ζήτησε και πηρέ αναβολή για το Σάββατο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το ένα εκατομμύριο μάρκα που ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Παραδέχθηκε πάντως, μέσω του συνηγόρου του ότι δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις, δηλώνει όμως έτοιμος να εξεταστεί κατ αντιπαράσταση με άλλα στελέχη από την επίμαχη περίοδο. Ωστόσο, δύο επιχειρηματίες, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων διακινήθηκε το συγκεκριμένο ποσό, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν πλήρως, τους ισχυρισμούς Τσουκάτου. Κρίσιμη θεωρείται και η μαρτυρία του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχαλη Χριστοφοράκου, ο οποίος αύριο θα κληθεί από τον Εισαγγελέα να επιβεβαιώσει εάν προσέφερε το ένα εκατομμύριο μάρκα για τις προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Κοινωνία

    Τραγωδία σε ξενοδοχείο της Αθήνας

    25/6/2008 8:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2008 10:29:38)

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια γυναίκα 34 ετών με το μωρό της βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο ξενοδοχείο "Δωδώνη" στη διασταύρωση Μαιζώνος και Μάγερ στην πλατεία Βάθης, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στις 06.10 το πρωί της Τετάρτης. Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου και πήρε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να επεκταθεί και στο δεύτερο όροφο, όπου προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

    Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τέσσερα κλιμακοφόρα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική Αθηνών , με τα οποία απεγκλωβίστηκαν από τους ορόφους του ξενοδοχείου συνολικά 11 άτομα.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία πίστεψε αρχικά πως είχε απεγκλωβίσει επιτυχώς όλους τους ενοίκους του κτιρίου, καθώς η επέμβαση ήταν άμεση και η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

    Ωστόσο, όταν εισήλθαν στο κτίριο, εντόπισαν τα θύματα στο δωμάτιο που διέμεναν, πολύ κοντά στην εστία της πυρκαγιάς.

    Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκονται αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα διερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [03] Πολιτική

    Εγκρίθηκε το νέο Χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ

    25/6/2008 8:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με 152 ψήφους υπέρ και 136 κατά εγκρίθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. "Η ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού συνιστά μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες" επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και επιτέθηκε εκ νέου στον κοινοτικό επίτροπο Σταύρο Δήμα με αφορμή το Χωροταξικό. Κατά του κ. Δήμα τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, ο όποιος νωρίτερα εξέφρασε αντιρρήσεις για το αν το Χωροταξικό θα επιτύχει τη συναίνεση που απαιτείται και ζήτησε την απόσυρση του και την έναρξη ουσιαστικού διάλογο.

    Υπέρ ψήφισε ο Τατούλης

    Εγκρίθηκε, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, το Γενικό πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Επί των 288 παρόντων βουλευτών υπέρ ψήφισαν οι 151 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκουδήμος, ενώ το καταψήφισαν 136 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης επέμεινε στη πρόταση που είχε κάνει με άλλους δύο συναδέλφους του, τον Σπύρο Κουβέλη από το ΠΑΣΟΚ και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη από το ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί το Χωροταξικό. Ο κ. Τατούλης στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε, μεταξύ άλλων και την αντίθεση του στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η κομματική πειθαρχία καμιά σχέση με τις δυτικές κοινωνίες δεν έχει. Είμαστε ελεύθερη κοινωνία και η αντίθετη άποψη δεν πρέπει να ερμηνεύεται από κάποιους ως υπονόμευση. Εκτός από το κρατικό προϋπολογισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση σε καμιά άλλη ψηφοφορία δεν θα πρέπει να μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας διαφορετικά μιλάμε για υπό περιορισμό της δημοκρατίας".

    "Η άποψη του κ. Τατούλη να αποσυρθεί το χωροταξικό είναι απολύτως ανεδαφική. Έγινε διαβούλευση επί 11 μήνες και αν δεν συμμετείχε ο κ. Τατούλης είναι δικό του πρόβλημα. Σε ότι αφορά το θέμα της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε, είναι προσωπική του άποψη δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο", ανέφερε από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς.

    Κατά την ομιλία του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνθηκε του Χωροταξικού πλαισίου, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και μια από τις σημαντικότερες ομπρέλες προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στόχος, όπως είπε, και όραμα του Χωροταξικού, στα πλαίσια των αρχών και βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρος οργάνωση του εθνικού χώρου που προωθεί την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας και ενισχύει την οικονομική και κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα.

    "Με την ψήφισή του, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας προγραμματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συμφωνίας για τα επόμενα 15 χρόνια", συμπλήρωσε ο κ. Σουφλιάς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για το Εθνικό Κτηματολόγιο το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί στα επόμενα 10 χρόνια.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά τη ψήφιση του Χωροταξικού θα ολοκληρωθούν: Εντός 4ετίας το δασολόγιο, εντός 5ετίας το αποχετευτικό δίκτυο και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, εντός 4ετίας θα έχει συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας ενώ μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.

    Ακόμα, μέχρι το 2013 ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες για την οριοθέτηση και την κήρυξη ως προστατευόμενων περιοχών 80 επιπλέον περιοχών του δικτύου "Νατούρα" 2000 καθώς και η ενεργειακή διασύνδεση όλων των κατοικημένων νησιών με το κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αν κανείς ενδιαφέρεται πέρα από σκοπιμότητες για την ανάπτυξη του τόπου οφείλει να το δείξει με τη ψήφο του η οποία θα είναι ιστορικής σημασίας.

    Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του Χωροταξικού σχεδίου, εστιάζοντας κυρίως την κριτική τους στο ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι το Χωροταξικό δεν πρέπει να είναι έργο ενός μόνο ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας αλλά χρειάζεται ευρύτατες συναινέσεις κάτι που δεν υπάρχει στο σχέδιο αυτό.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το περάσει με την οριακή της πλειοψηφία και θα συνεχίσει την τσιμεντοποίηση της χώρας, αλλά το κόμμα του δεν μπορεί να γίνει συνένοχο σε αυτό, για αυτό το καταψηφίζει.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος επεσήμανε ότι το κόμμα του θα παλέψει για ανατροπή του χωροταξικού σχεδίου προς το καλύτερο, διαφορετικά όπως είπε η κατεύθυνση του θα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ της πλουτοκρατίας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι δεσμεύσεις και τα εχέγγυα ώστε να πείσουν ότι θα υλοποιηθούν όλα τα θετικά που υπάρχουν στο χωροταξικό σχέδιο. Αντίθετα, όπως είπε, υπάρχουν πόρτες και παράθυρα για καταστρατήγηση τους.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι τίποτα δεν θα υλοποιηθεί στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι το χωροταξικό σχέδιο δεν κάνει ούτε θαρραλέες, ούτε τολμηρές αλλαγές, για αυτό το καταψηφίζει.

    [04] Statements & Contradictions

    Investigation on the Route of the Bribe

    25 Ιουν 2008 10:18:0

    By Athina Saloustrou

    More suspects and witnesses are to face Public Prosecutor, Panagiotis Athanasiou who is trying to shed light on the routes of Siemens black money. A former executive of the German company, who has allegedly met with Thodoros Tsoukatos regarding the controversial bank account, and one of the co-holders in the seven bank accounts have been summoned to make their statements today. Also to face public prosecutor today are Dimitra Papahristou and Spiros Avgerinos, responsible for PASOK party Economics sector during the crucial period, Mr. Tsoukatos secretary, as well as a businessman, representative of a company, who is allegedly involved in the money transfer case. Yesterday Mr. Tsoukatos asked for postponement till Saturday in order to give clarifications on the 1 million marks sum, which as he maintains ended in PASOK party funds. He admitted that there is no written proof but agreed to be cross-examined with other senior members during that period. However, two businessmen, from whose accounts the specific sum was withdrawn, do not seem to fully reconfirm Mr. Tsoukatos allegations. Highly crucial is considered former Siemens strong man, Mihalis Hristoforakos statement, who has been summoned to confirm or not whether he offered the 1 million marks for PASOK pre-election campaign.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Κοινωνία

    Δέκα Έλληνες νεφροπαθείς στην Ινδία από επιπλοκές

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα

    25/6/2008 11:05:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σοβαρή υπόθεση εμπορίας οργάνων εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ. Συνελήφθησαν Ελληνίδα γιατρός και δυο αδελφές, ιδιοκτήτριες καταστήματος, οι οποίες θεωρούνται μέλη διεθνούς κυκλώματος. Κατηγορούνται ότι έβρισκαν νεφροπαθείς στην Ελλάδα και τους έστελναν, έναντι αδρής αμοιβής, για μεταμόσχευση νεφρών στην Ινδία. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 10 άτομα έχουν πεθάνει από επιπλοκές, μετά τις εγχειρήσεις. Ανακοινώσεις θα κάνει το μεσημέρι η ΕΛΑΣ.

    [06] Κοινωνία

    "Χειρόφρενο" στη γραμμή για Μενίδι του ΟΑΣΑ

    25/6/2008 10:41:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε διακοπή των δρομολογίων για μια εβδομάδα της τοπικής γραμμής Μενιδίου 728 προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις από αγνώστους κατά των λεωφορείων του Οργανισμού. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα σημειώθηκε και κρούσμα με πυροβολισμό, όπου όπως λένε οι εργαζόμενοι κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

    [07] Μ. Ανατολή

    Έκκληση του Κουαρτέτου για τερματισμό του εποικισμού

    25/6/2008 9:47:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση των εκπροσώπων του την Τρίτη στο Βερολίνο, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) απηύθυνε έκκληση για τερματισμό του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη και για κατεδάφιση των οικισμών που έχουν δημιουργηθεί από το 2001.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διεθνή διάσκεψη των δωρητών στο Βερολίνο, συγκεντρώθηκαν 155 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση προς την Παλαιστινιακή Αρχή για υποδομές ασφάλειας.

    [08] Οικονομία

    Τα βιοκαύσιμα αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων

    25/6/2008 9:28:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σύμφωνα με έκθεση, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση αρωγής Oxfam, τα βιοκαύσιμα ευθύνονται περίπου κατά το 30% για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν καταστεί πλέον φτωχοί. Η χρήση βιοκαυσίμων αυξάνεται, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες επιχειρούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο πετρέλαιο και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όμως επικριτές της τάσης σημειώνουν ότι η χρήση καλλιεργήσιμων εδαφών για την κατασκευή βιοκαυσίμων προκαλούν έλλειψη σιτηρών και αυξάνουν σημαντικά τις τιμές βασικών διατροφικών αγαθών.

    "Οι απαιτήσεις των πλουσίων χωρών για περισσότερα βιοκαύσιμα για τις μεταφορές τους προκαλούν ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό στην τιμή των τροφίμων", σημείωσε ο σύμβουλος της Όξφαμ για ζητήματα πολιτικής όσον αφορά τα βιοκαύσιμα Ρομπ Μπέιλυ, συγγραφέας της έκθεσης. "Τα αποθέματα σιτηρών βρίσκονται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους", πρόσθεσε.

    Η οργάνωση κάλεσε τις πλούσιες χώρες να σταματήσουν να επιδοτούν τα βιοκαύσιμα και να μειώσουν τους δασμούς στα εισαγόμενα βιοκαύσιμα.

    "Οι πλούσιες χώρες ξόδεψαν έως και 15 δις δολάρια πέρυσι για να στηρίξουν τα βιοκαύσιμα ενώ εμπόδιζαν (το να εισαχθεί) φθηνή Βραζιλιάνικη αιθανόλη, που έχει πολύ λιγότερο βλαπτικές συνέπειες για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια", σημειώνεται στην έκθεση.

    Ακόμη η Oxfam καλεί τις πλούσιες χώρες να απεμπολήσουν τους στόχους που έχουν ορίσει όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, όπως τα σχέδια της Ε.Ε. τα βιοκαύσιμα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές να αποτελούν το 10% των καυσίμων που καταναλίσκονται για τις μεταφορές έως το 2020.

    [09] Οικονομία

    Ελαφρά υποχώρηση για το πετρέλαιο

    25/6/2008 9:15:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποχωρούν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία λίγο πριν την εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε κατά 19 σεντς στα 136,81 δολάρια το βαρέλι από τα 137 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 6 σεντς στα 136,40 δολάρια. "Η αγορά περιμένει την ανακοίνωση για τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα" τόνισε ο Τέτσου Εμόρι, αναλυτής της Astmax στο Τόκιο. Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον εφοδιασμό της αγοράς καθώς ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Χελίλ επανέλαβε χθες στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το καρτέλ "έχει κάνει ότι είναι δυνατόν" και οι τιμές δεν θα πέσουν άλλο. "Δεν θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή" τόνισε από την πλευρά του ο Λίβυος γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα ελ Μπάντρι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 June 2008 - 8:50:21 UTC