Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κρίσιμη κατάσταση
  • [02] Ανάσα στους δανειολήπτες
  • [03] "Πράσινο φως" για το νομοσχέδιο κατά του καπνίσματος
  • [04] In Expectance of Testimonies
  • [05] Ενημέρωση της Βουλής από Γ. Αλογοσκούφη
  • [06] Συνεργασία για αντιμετώπιση των πυρκαγιών
  • [07] Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής
  • [08] ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαφάνιση 15χρονης
  • [09] Τα "νόμιμα ναρκωτικά" σκοτώνουν πιο πολλούς
  • [10] Ο μύθος της Κάλλας ζωντανεύει στις Πρέσπες
  • [11] Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  • [12] Τρεις νέοι Μητροπολίτες
  • [13] Ξανανοίγει το θέατρο Λυκαβηττού
  • [14] Επίδομα κίνησης σε αναπήρους
  • [15] Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • [16] Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε τετράχρονο
  • [17] Η υποστήριξη του δεσμοφύλακα
  • [18] Κίνα: Θα ξεπεράσουν τους 80 χιλ. οι νεκροί από το σεισμό
  • [19] Φαζίλ Σάι και ΚΟΘ: "Γαλάζιες νότες" στο Ηρώδειο
  • [20] Από τα μεγάλα στα...μικρά ναυπηγήματα
  • [21] "Απουσίες και παρουσίες"

    [01] Κοινωνία

    Μάχη για τη ζωή δίνει ο αστυνομικός

    Σε κρίσιμη κατάσταση

    24/6/2008 11:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 15:55:41)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών, Θεόδωρο Γενιτσαρίδη, δίνουν οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Ο αστυνομικός, που τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι από τα πυρά άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, την Κυριακή το βράδυ στη συμπλοκή με χασισοκαλλιεργητές στις Μαλάδες Ηρακλείου, φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ οι άλλοι δυο συνάδελφοί του έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. Σοβαρή αλλά σταθερή, κρίνεται η κατάσταση της υγείας του αστυφύλακα Γιώργου Πουλιανάκη, ενώ εκτός κινδύνου, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο τρίτος αστυνομικός τραυματίας Γιάννης Τσιμινικάκης. Αργότερα σήμερα έχει προγραμματισθεί ιατρικό συμβούλιο. Παράλληλα, η Αστυνομία συνεχίζοντας τις έρευνες εξετάζει άτομα που έχουν προσαχθεί, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ενώ χθες ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν ελέγχους σε σπίτια στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ δυο ακόμη χασισοφυτείες εντοπίστηκαν στην περιοχή των Μαλάδων κοντά σ εκείνη που είχε βρεθεί την Κυριακή.

    [02] Οικονομία

    Ανάσα στους δανειολήπτες

    24/6/2008 16:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 16:21:12)

    Πηγή: ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Καταργούνται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια δεκαπέντε όροι στις συναλλαγές των καταναλωτών με τις τράπεζες, που έχουν κριθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις καταχρηστικοί. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα να επιβάλλουν ποινή προεξόφλησης στεγαστικού δανείου, να ζητούν σε περίπτωση καθυστέρησης στην πληρωμή έστω και μιας δόσης ή μέρος κάποιας δόσης του δάνειου όλο το πόσο του δάνειου συν τον τόκο, αλλά και να εισπράττουν προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα.

    Καθολική εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων

    Με την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης ρυθμίζονται μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων και οι δανειολήπτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και συγκεκριμένα:

    -Απαγορεύεται η τράπεζα να ζητήσει από τον καταναλωτή ποινή προεξόφλησης σε περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να προεξοφλήσει το δάνειο που οφείλει μετά τον πρώτο χρόνο σε στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

    -Προβλέπεται ότι οι τόκοι που θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπολογίζονται με βάση τις 365 ημέρες και όχι τις 360 ώστε να αποφεύγονται οι σε βάρος του πρόσθετες χρεώσεις.

    -Απαγορεύεται η είσπραξη εξόδων "χρηματοδότησης", "προέγκρισης δανείου", ή "εξέτασης αιτήματος δανείου", κλιμακούμενων ανάλογα με το ποσόν του δανείου.

    -Απαγορεύεται η επιβολή ποσού "προμήθειας" ή "εξόδων φακέλου".

    -Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση που καθυστερήσει ο καταναλωτής να πληρώσει έστω και μία δόση ή μέρος κάποιας δόσης δανείου που χρωστάει, να του ζητήσει όλο το υπόλοιπο ποσό δανείου, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που αναλογούν στο δάνειο που του χορηγήθηκε.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα, όταν υποθηκεύει το σπίτι ενός καταναλωτή, ο οποίος το αγοράζει με στεγαστικό δάνειο και εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο, να ζητά ως επιπλέον εξασφάλισή της και την μεταβίβαση των ενοικίων που τυχόν εισπράττει ο καταναλωτής σε περίπτωση που ενοικιάζει το σπίτι.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα να υποχρεώνει τον εγγυητή του δανείου να παραιτείται από δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο νόμος, όταν από δική της υπαιτιότητα δε φροντίζει εγκαίρως να ικανοποιηθεί από το πρόσωπο στο οποίο η ίδια έχει χορηγήσει το δάνειο.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

    - Απαγορεύεται η τράπεζα να αυξάνει αυθαίρετα και αναιτιολόγητα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα, σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με κάποιο καταναλωτή σχετικά με κάποιο όρο που αφορά σύμβαση για έκδοση πιστωτικής κάρτας, να υποχρεώνει τον τελευταίο να μεταβαίνει στα δικαστήρια της έδρας της για να δικασθεί η υπόθεσή του. Έτσι, αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και έξοδα των καταναλωτών, οι οποίοι σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο που βρίσκεται στην περιφέρεια της κατοικίας τους.

    -Κατοχυρώνεται η περίπτωση σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να αμφισβητήσει τυχόν χρεώσεις και οφειλές από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει τάξει η τράπεζα.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα να καταγγείλει οποτεδήποτε, χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, τη σύμβαση πίστωσης με τον κάτοχο (ή και να απαγορεύσει οποιαδήποτε χρήση της κάρτας), καθώς και να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα να αναπροσαρμόζει την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον κάτοχο - καταναλωτή.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα να παρακρατά προμήθεια ή να επιβάλει έξοδα στους καταναλωτές για την χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

    -Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει χρεώσεις σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων κάτω από το όριο που η ίδια καθορίζει.

    Όπως δήλωσε ο κ. Φώλιας: "με την απόφαση αυτή αποκτούν καθολική εφαρμογή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το 1998 και μετά, αλλά ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με διάφορες προφάσεις απέφευγαν να τηρήσουν. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτές στις συναλλαγές τους με όλους τους καταναλωτές, χωρίς να απαιτείται ο καταναλωτής να προσφεύγει κάθε φορά στη δικαιοσύνη για να πετύχει την απάλειψη όρου που έχει ήδη κριθεί καταχρηστικός με αμετάκλητη δικαστική απόφαση".

    Ο Υπουργός είπε ότι αν παρατηρηθούν περιπτώσεις (είτε από καταγγελίες καταναλωτών, είτε από αυτεπάγγελτη έρευνα) μη συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νόμο.

    Ο κ.Φώλιας κάλεσε τις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους στο ζήτημα καθορισμού των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών που διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό.

    Όπως είπε, "τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών των Ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα εξωτραπεζικά επιτόκια δανεισμού, από τα αντίστοιχα επιτόκια πιστωτικών καρτών σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και από τα επιτόκια καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στη χώρα μας. Για αυτό καλούμε τις τράπεζες στα πλαίσια της αυτορρύθμισης να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, σε χαμηλότερα επίπεδα".

    Παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα, που θα αξιοποιεί το σκεπτικό παλαιότερης δικαστικής απόφασης και την εμπειρία άλλων χωρών χωρίς να αντιτίθεται στη λειτουργική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

    [03] Πολιτική

    Εκσυγχρονισμός Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας-ΕΟΦ

    "Πράσινο φως" για το νομοσχέδιο κατά του καπνίσματος

    24/6/2008 14:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 15:26:45)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, για θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας.

    Παράλληλα, από το 2010 απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Με έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής δημιουργείται στην χώρα μας το πρώτο διεθνές μεταμοσχευτικό κέντρο, ενώ εκσυγχρονίζεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και ο ΕΟΦ.

    Ίδρυση διεθνούς μεταμοσχευτικού κέντρου

    Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε λίγες ημέρες θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους, αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, από τις αρχές του 2010, χωρίς περίοδο χάριτος και με υψηλά πρόστιμα, τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για τους καπνιστές.

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι συζητήθηκε και η ίδρυση διεθνούς μεταμοσχευτικού κέντρου, με δύο έδρες, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κάτι, που όπως είπε, βάζει τη χώρα στην πρωτοπορία στον τομέα αυτό.

    Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα για τις πρωτοβουλίες που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΦ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το μοριακό έλεγχο του αίματος και πλέον ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική φάση προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι πλέον σε ολόκληρη την Ελλάδα θα γίνεται έλεγχος με το νέο αυτό σύστημα, κάτι που δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια. Η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Υγείας, με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

    [04] Examining Economic Evidence

    In Expectance of Testimonies

    24 Ιουν 2008 09:41:0 (Last updated: 24 Ιουν 2008 13:16:1)

    Sources: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    The Prosecutor is examining witnesses to discover the truth behind Siemens black money. Th. Tsoukatos has been summoned to testify today. Mr Tsoukatos was granted a 48-hour extension of his deadline upon his request in order to testify on the one million euros that had ended into PASOKs coffers. Seven account co-holders are expected to testify before the Prosecutor on Monday. Among them will be two athletes. The Prosecutor is also examining the 6.5-million euro kickback on the Olympic Games C4I Security System.

    Yesterday, the former representative of US Saic Company testified to the Prosecutor. It appears that his kickback on his services was iniquitous. In parallel, suspect and former Siemens executive testified on a 49-year-old tax employees order to deposit 200,000 Deutsch marks to a Bank to a person under the name "Rokos." She argued that Siemens had order the sum to be deposited, adding that she had not known who was behind the above pseudonym.

    Black Money Routes

    Exiting the Prosecutor's office, Mr Tsoukatos' lawyer stated that his client had never managed commissions or public sector projects. Thus, his client had no transactions with Siemens. Nobody knew that Siemens had illegal coffers.

    In reply to a journalist's question as to whether there is proof that the money had been deposited into PASOK's coffers, Mr Grouskos replied "the proof is the courage and honesty of the involved people. No written proof exists."

    Mr Tsoukatos asked from the Prosecutor to testify after his colleague, who was an account co-holder with seven more persons. He also appeared determined to ask from the Prosecutor to cross-examine the persons involved in the one-million-marks case.

    Mr Athanasiou has summoned the co-holder of seven accounts to testify on Friday morning.

    Former Minister Tassos Mantelis' advisor testified yesterday on the 10-million-Deuche marks account. He denied that he had written the note that had involved the former minister in the case.

    However, the route of the money Siemens channeled to Greek hands has been described mazy. As per judicial investigation, dozens of off-shore companies, persons beyond suspicion and out of use accounts were used in channeling the money.

    Besides, the revelations and ongoing rumors have triggered turbulence in the Greek political scene. The government from its side has not ruled out the setting up of an inquiry committee.

    On a relative development, in his article with the newspaper Ta Nea, PASOK cadre Kostas Laliotis asks for the setting up of an inquiry committee, demanding transparency and checking institutions to be set up within parties.

    Meanwhile, in an interview with NET 105.8 former Parliament President Apostolos Karlamamis stated that the investigation is being conducted, adding that no party can be held guilty because one of its cadres is being accused. Mr George Floridis stated that the names of those who have been involved in the scandal should be revealed.

    At the same time, ND Eurodeputy Yiannis Varvitsiotis told NET 105.8 that no ND party cadre involved in the case should remain in the party, adding that he is not interested in marginal majority. "If marginal majority is lost, then let elections take place," he added.

    Commenting from Korea on PASOK MPs' question on NIS's (National Intelligence Service) bid, Mercantile Marine Minister Giorgos Voulgarakis stressed that the prosecuted cannot become critics, adding that the Siemens bid was rejected as the most costly 20 days after it had been submitted.

    As per an MRB poll commissioned by Alpha, 71.5% believe that the big parties are responsible for the Siemens case, while 17.1% hold PASOK responsible and 6% the ND party. 83.9% believe that financing to parties is not transparent, 55.9% demand that an inquiry committee is set up and 39.7% state that only Justice should deal with the case.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Investigation at Crucial Point

    [05] Οικονομία

    Για ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, ΕΚΟΦΙΝ και ΟΟΣΑ

    Ενημέρωση της Βουλής από Γ. Αλογοσκούφη

    24/6/2008 19:17:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Από 3,2% έως 3,6% θα κυμανθεί το 2008 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το 2009 από 1,8% έως 3% δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την οποία ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης, για τις συζητήσεις στο ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, το ΕΚΟΦΙΝ και τον ΟΟΣΑ . Ο κ. Αλογοσκούφης αν και παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση όπως και η ροή των εσόδων, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ότι το ενιαίο τέλος ακινήτων και η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων θα συντείνουν στην αύξηση των εσόδων που θα φανούν στο δεύτερο εξάμηνο. Προανήγγειλε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φέρει νομοσχέδιο με μέτρα περιστολής δαπανών το οποίο θα προβλέπει την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον τακτικό προϋπολογισμό αλλά και την υποβολή προϋπολογισμών από τα νομικά πρόσωπα, όπως νοσοκομεία και ΟΤΑ οι οποίοι και θα ελέγχονται, ενώ η ενίσχυση των ασθενέστερων και ευπαθών ομάδων θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων. Κληθείς από βουλευτές της αντιπολίτευσης να σχολιάσει την άποψη του ευρωπαίου επιτρόπου ότι η πώληση του ΟΤΕ στην ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ θα έπρεπε να γίνει βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τον επίτροπο διότι στο νόμο γιά τις αποκρατικοποιήσεις που είχε κατατεθεί στην ΕΕ και δεν υπήρξε αντίρρηση προβλέπεται ρητή εξαίρεση.

    Η συζήτηση για την ακρίβεια

    Ταυτόχρονα ενημέρωσε τη Βουλή για τη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους ομολόγους του για το θέμα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι: "Κατόπιν της δικής μας παρέμβασης, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να προβούμε σε εισοδηματική στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά όχι σε περιορισμό των τιμών, που στρεβλώνει την αγορά. Γενική αίσθηση ήταν ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια που θέτουν οι δημοσιονομικοί μας στόχοι. Δεν υπάρχει κλίμα χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, ειδικά για τις χώρες που έχουν υψηλά ελλείμματα. Έγινε συζήτηση και επί της πρότασης του Νικολά Σαρκοζί για περιορισμό του ΦΠΑ στο πετρέλαιο, η οποία απορρίφθηκε για δεύτερη φορά μετά το 2005, υπό το σκεπτικό ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων από το πετρέλαιο οδηγεί σε μείωση των αντίστοιχων εσόδων από άλλα είδη, οπότε η συνολική αύξηση είναι μηδενική. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλη την Ε.Ε.".

    [06] Κοινωνία

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών

    Συνεργασία για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    24/6/2008 19:03:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Σύσκεψη για το θέμα της πυρόσβεσης πραγματοποιήθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό την προεδρία του υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Πυροσβεστικό Σώμα την Πολιτική Προστασία τις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από 01-01-2008 έως 23-06-2008 σχηματίσθηκαν δικογραφίες για 43 υποθέσεις εμπρησμού, από τις οποίες εννέα αφορούσαν εμπρησμό από πρόθεση. Έξι άτομα συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, σαν δράστες των από πρόθεση εκδηλωμένων πυρκαγιών. Σε 174 ανέρχονται οι πυρκαγιές από εκρήξεις σε παράνομες χωματερές από την αρχή του έτους, με τις 102 από αυτές να έχουν σημειωθεί μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των ΟΤΑ στους χώρους αποκομιδής απορριμμάτων που υπάρχουν στις περιοχές ευθύνης τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση νέων τεχνολογιών στους τομείς της πρόληψης, επιτήρησης, διαχείρισης και υποβοήθησης της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, όπως η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών - UAV, εφαρμογές πληροφορικής, ηλεκτρονικής επισκόπησης γεωμορφολογίας, διαχείρισης μέσων δασοπυρόσβεσης κ.α.

    [07] Πολιτική

    Θα συζητηθούν την Τετάρτη

    Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

    24/6/2008 18:46:00

    Πηγή: AΠΕ

    Mε θέμα τις αλλαγές, που επέρχονται στις διατάξεις του κανονισμού της Βουλής, συνεδριάζει την Τετάρτη η ολομέλεια της Βουλής. Οι αλλαγές που θα συζητηθούν προέκυψαν μετά την επεξεργασία σχετικής πρότασης του προέδρου του σώματος από την αρμόδια επιτροπή κανονισμού της Βουλής και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία (επιφυλάχθηκε το ΚΚΕ). Οι προτεινόμενες αλλαγές και τροποποιήσεις είναι οι εξής:

    -εκλέγονται δύο ακόμα αντιπρόεδροι από την τέταρτη και πέμπτη, σε δύναμη, κοινοβουλευτική ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ)

    -δεν θα θίγεται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος, που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος.

    -διευρύνεται το ωράριο των πρωινών συνεδριάσεων της ολομέλειας, ενώ οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών δεν θα συμπίπτουν με αυτές της ολομέλειας.

    -η επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών θα μπορεί να καλεί σε ακρόαση τους πρεσβευτές της Ελλάδας σε ξένες χώρες και οργανισμούς.

    -τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους και μέσω τηλεδιάσκεψης (εφόσον δεν είναι εφικτή η παρουσία τους)

    -παρέχεται η δυνατότητα να απευθύνονται στη Βουλή αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

    -μειώνεται ο χρόνος αγόρευσης του πρωθυπουργού, των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων και των υπουργών στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις.

    [08] Κοινωνία

    Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή -S.O.S. 1056

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαφάνιση 15χρονης

    24/6/2008 17:39:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εξαφανίστηκε χθες το πρωί από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία η ανήλικη Σιντορέλα Πρίφτη 15 ετών. Η Σιντορέλα έχει καστανά μαλλιά μέχρι τους ώμους, καστανά μάτια και ύψος 1,65 μέτρα.

    Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρακαλεί όποιος γνωρίζει οτιδήποτε και έχει κάποια πληροφορία, να επικοινωνήσει με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά-S.O.S. 1056 ( λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο), καθώς και με την Αστυνομία.

    Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει την Αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe), η οποία αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ε.Ε. και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (International Center for Missing and Exploited Children), το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης σε συνεργασία με τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές των χωρών αλλά και της Europol και Interpol.

    [09] Κόσμος

    Γερμανία - Έρευνα

    Τα "νόμιμα ναρκωτικά" σκοτώνουν πιο πολλούς

    24/6/2008 17:28:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αλκοόλ, καπνός και κατάχρηση φαρμάκων σκοτώνουν κάθε χρόνο πολύ περισσότερους Γερμανούς απ ό,τι οι παράνομες ναρκωτικές ουσίες, ανακοινώθηκε σήμερα από την Ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιπτώσεις των "νόμιμων ναρκωτικών" ανήλθε το 2006 σε 57.900. Ο απολογισμός των νεκρών από τις επιπτώσεις της χρήσης ηρωίνης και άλλων παράνομων ναρκωτικών ανήλθε σε 1.466, ενώ αντίστοιχη υπήρξε και η αναλογία των ατόμων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία: 534.622 έναντι 38.164.

    [10] Πολιτισμός

    Ο μύθος της Κάλλας ζωντανεύει στις Πρέσπες

    24/6/2008 16:31:00

    Αφιερωμένες στη Μαρία Κάλλας θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 08», ενώ την έκθεση για την Ελληνίδα σοπράνο θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, και τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη.

    Σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού, δόθηκε συνέντευξη Τύπου για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Αυγούστου (μήνας διεξαγωγής όλων των εκδηλώσεων), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστή του θεσμού, Γιώργου Λιάνη, και των τοπικών αρχόντων του νομού Φλώρινας. Παρόντες ήταν και πολλοί από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα Πρέσπεια, που φέτος συμπληρώνουν τα είκοσι χρόνια τους.

    «Μέσω της Τέχνης, μια ακριτική περιοχή μετατράπηκε σε κέντρο πολιτισμού. Αναδείχθηκε σε διεθνή πολιτιστικό θεσμό και συνέβαλε στην σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των ανθρώπων του Φεστιβάλ με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Οι εκδηλώσεις - φόρος τιμής στη Μαρία Κάλλας είναι προγραμματισμένες για τις 29 Αυγούστου, στον Άγιο Αχίλλειο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της τέχνης και του πνεύματος, όπως οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ελένη Καραίνδρου, Γιάννης Μετζικώφ, Αλέξανδρος Μυράτ, Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Ντεκών, Ερκάν Ογκούρ, Διονύσης Σαββόπουλος, Σοφία Σπυράτου και Μαρία Χορς. Θα πάρουν μέρος η Συμφωνική Ορχήστρας της Σόφιας, τα Χάλκινα της Φλώρινας , η Χορωδία Νοβοσπάσκι και το Ωδείο Φλώρινας.

    «Οι Πρέσπες θα ζωντανέψουν τον μύθο της Κάλλας για να καταλάβουν όλοι και κυρίως τα νέα παιδιά ότι όλα γίνονται από το χέρι του ανθρώπου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κάλλας.

    Η δεύτερη βραδιά, στην πλατεία της Φλώρινας, θα είναι αφιερωμένη στο Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς φέτος συμπληρώνονται εικοσιπέντε χρόνια από το θάνατό του. Τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη θα ερμηνεύσουν η Καίτη Γκρεύ, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας.

    Όσο για την έκθεση - αφιέρωμα στην Κάλλας, που επιμελείται ο Γιάννης Μεντζικώφ, είναι πλουτισμένη με σπάνια προσωπικά αντικείμενα της σοπράνο, κοστούμια από παραστάσεις, κοσμήματα και επιστολές. Τα εκθέματα θα τοποθετηθούν σε είκοσι αυτοφωτιζόμενες βιτρίνες, που θα στηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Για τη Μαρία Κάλλας θα μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, παραχώρησε για την έκθεση πορτρέτα της σοπράνο, που φιλοτέχνησαν οι Πέτρος Ζουμπουλάκης, Δημήτρης Μυταράς, Δήμος Σκουλάκης, Σωτήρης Σορόγκας, Νίκος Στεφάνους, Παναγιώτης Τέτσης και Αλέκος Φασιανός.

    Ο βουλευτής Φλώρινας, ΣΤ. Κωνσταντινίδης, χαρακτήρισε τις Πρέσπες « Κιβωτό του Ελληνισμού, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στίγμα ποιοτικού πολιτιστικού τουρισμού».

    [11] Ιράκ

    Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

    24/6/2008 16:27:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έκρηξη βόμβας προκάλεσε σήμερα το θάνατο 10 ανθρώπων, περιλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών, δύο στρατιωτών και δύο εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της συνοικίας Σαντρ Σίτι, η οποία αποτελεί οχυρό στη Βαγδάτη του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έξι Ιρακινοι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν.

    Ο αμερικανικός στρατός επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε ένοπλους σιίτες τους οποίους αποκαλεί "ειδικές ομάδες". Χρησιμοποιεί τη διατύπωση αυτή για να περιγράψει ανεξέλεγκτα στοιχεία της ένοπλης οργάνωσης του Σαντρ "Στρατός του Μάχντι" για τα οποία ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι εξοπλίζονται, εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε πως ένας από τους νεκρούς Αμερικανούς αμάχους εργαζόταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο άλλος για το υπουργείο Άμυνας. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από καμικάζι βομβιστή. Όμως ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένας ύποπτος, ο οποίος αποδείχθηκε θετικός όταν εξετάστηκε για υπολείμματα εκρηκτικών ουσιών, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τον τόπο της έκρηξης. Αυτό σημαίνει πως η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα στο κτίριο.

    [12] Κοινωνία

    Τρεις νέοι Μητροπολίτες

    24/6/2008 15:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρεις νέους Μητροπολίτες εξέλεξε σε έκτατη Σύνοδό της την Τρίτη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην εισήγησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε έκκληση για ειλικρινή συνεργασία, σύμπνοια και αλληλοκατανόηση, και επισήμανε με νόημα ότι η στάση του να σωπαίνει δεν είναι παθητική αλλά συνειδητή επιλογή, καθώς υπάρχει καιρός του λαλείν και καιρός του σιγάν.

    Κατά την ομιλία του, τόνισε: "Εν ολίγοις, έχουμε χρέος να εγκαταλείψουμε το 'εγώ' και να κινηθούμε στο πλαίσιο του 'εμείς'. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι έχω άλλη επιλογή ενώπιον θεού και ανθρώπων, παρά να σας καλέσω όλους και τον καθένα προσωπικά σε αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για ειλικρινή συνεργασία, σύμπνοια και αδιάλειπτη προσπάθεια κατανοήσεως αλλήλων".

    Νέος μητροπολίτης Λευκάδας εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μανωλάτος, Θηβών και Λεβαδείας ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μαντζουράνης και Παροναξίας ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Δεμενόπουλος.

    [13] Πολιτισμός

    Ξανανοίγει το θέατρο Λυκαβηττού

    24/6/2008 15:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 18:08:02)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοίγει λοιπόν και πάλι το θέατρο του Λυκαβηττού, που είχε σφραγιστεί από τη δημοτική αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από αίτημα που είχε υποβληθεί στον Δήμον Αθηναίων από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης με την αιτιολογία ότι η λειτουργία του θεάτρου κρίνεται μη ασφαλής.

    Η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης έστειλε τη Δευτέρα νέα επιστολή στον Δήμο στην οποία περιλαμβάνεται μελέτη στατικότητας του καθηγητή αντισεισμικής τεχνολογίας Παναγιώτη Καρύδη σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των εγκαταστάσεων του θεάτρου.

    Η Εταιρία, όπως υποστηρίζει, δεν είχε εγκαίρως στη διάθεσή της τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη γι αυτό και είχε ενημερώσει το Δήμο ότι το θέατρο κρίνεται μη ασφαλές.

    Τώρα πλέον τέτοιο θέμα δεν τίθεται, ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο που συγκαλείται την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

    Σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων γίνεται λόγος για "καλοστημένη παράσταση που έπεσε στο κενό" από κύκλους οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να εμφανίσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ως "ανεύθυνες" και το Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη ως "υπεύθυνο" για το κλείσιμο του θεάτρου.

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το σφράγισμα του θεάτρου ήταν για το Δήμο της Αθήνας "αναγκαία πράξη ευθύνης μετά από σχετικό αίτημα της ΕΤΑ (ιδιοκτήτρια εταιρεία του θεάτρου) το οποίο υποβλήθηκε με την αιτιολογία ότι η λειτουργία του θεάτρου κρίνεται μη ασφαλής".

    Το χρονικό

    Εδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, "απεστάλη από την 21 Ιουνίου 2008 επιστολή - αίτηση της Ε.Τ.Α., απο την οποία προκύπτει:

    Πρώτον, ότι η Ε.Τ.Α., η οποία είχε υποβάλλει στο δήμο Αθηναίων αίτηση άμεσης αναστολής λειτουργίας του Θεάτρου Λυκαβηττού με τον ισχυρισμό ότι «προκύπτει ότι η κατάσταση του Θεάτρου κρίνεται ως μη ασφαλής» διαπίστωσε, μετά την έκδοση της ανακαλούμενης Πράξης, ότι η αίτησή της στηριζόταν σε εσφαλμένα και πλημμελή στοιχεία.

    Δεύτερον, ότι κατά το χρόνο υποβολής της παραπάνω αίτησής της η Ε.Τ.Α. κατέληξε στη διαπίστωση ότι η κατάσταση του Θεάτρου κρίνεται μη ασφαλής, επειδή αγνοούσε τις συνημμένες στην, από 21 Ιουνίου 2008, επιστολή της προς το δήμο, Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης / Τεχνικές Μελέτες, για τις οποίες έλαβε γνώση για πρώτη φορά μετά την έκδοση της ανακαλούμενης Πράξης.

    Τρίτον, ότι τα παραπάνω - κατά τους ισχυρισμούς της Ε.Τ.Α - οφείλονταν στη μη αποστολή των σχετικών εγγράφων, σε αυτήν, από το Φεστιβάλ Αθηνών.

    Τέταρτον, κατά τις παραπάνω Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης / Τεχνικές Μελέτες «το Θέατρο Λυκαβηττού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ως επικινδύνως ετοιμόρροπο αφού δεν έχουν εκδηλωθεί καθιζήσεις, αποκλίσεις, αστοχίες, μεγάλες παραμορφώσεις, που να εμπνέουν άμεσο κίνδυνο και ανησυχία για τη χρήση του κτιρίου."

    "Επομένως", καταλήγει η ανακοίνωση από το Δήμο Αθηναίων, "η προαναφερόμενη αρχική αίτηση της Ε.Τ.Α. στηριζόταν επί εσφαλμένων προϋποθέσεων, για την συνδρομή των οποίων, κατά τους ισχυρισμούς της, ευθύνεται το Φεστιβάλ Αθηνών".

    Το Ελληνικό Φεστιβάλ, με ανακοίνωσή του, παραθέτει ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων των τελευταίων ημερών.

    Η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής για το σφράγισμα του θεάτρου του Λυκαβηττού πάρθηκε την Τετάρτη 11/06/2008 και εκτελέστηκε την Πέμπτη 19/06/2008, μερικές ώρες πριν την έναρξη της προγραμματισμένης συναυλίας του James Blunt. Όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης, μοναδικό στοιχείο για την ενέργεια αυτή, αποτέλεσε το από 5/06/2008 έγγραφο της ΕΤΑ για την ενδεχόμενη στατική ανεπάρκεια του Θεάτρου. Την Κυριακή 15/06/2008, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φεστιβάλ, που έχει μόνο τη χρήση του Θεάτρου και όχι την ιδιοκτησία του, διεξήχθη αυτοψία από τον Καθηγητή ΕΜΠ κ. Π. Καρύδη ο οποίος διαπίστωσε πως δεν συντρέχει κίνδυνος από την λειτουργία του. Δεν αληθεύει το γεγονός ότι «ο κ. Λούκος ξέχασε να στείλει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης»: αντιθέτως την διαβίβασε άμεσα στην ΕΤΑ: δηλ. την ίδια μέρα, Κυριακή 15/06/2008, και, στη συνέχεια, την Τρίτη 17/6/2008, πρώτη εργάσιμη μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος την επέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στον Δήμαρχο κ. Κακλαμάνη, στον Αντιδήμαρχο κ. Παπαδάκη, στον. Πρόεδρο της ΕΤΑ, κ. Αλεβιζάτο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑ, κ Κοκκώση, στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, στον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Την Τετάρτη 18/06/2008 και πριν την εκτέλεση της σφράγισης, η ΕΤΑ ζήτησε με νέο κατεπείγον έγγραφό της από τον Δήμο τη μη σφράγιση του Θεάτρου. Στο έγγραφο αυτό η ΕΤΑ μνημονεύει και λαμβάνει υπόψη την έκθεση του κ. Καρύδη που είχε σταλεί, στο μεταξύ, από το Ελληνικό Φεστιβάλ. Εντούτοις, ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο Αντιδήμαρχος, με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, επέμειναν στην αρχική απόφασή τους, διότι τη νέα έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ΕΤΑ δεν υπογράφουν οι μηχανικοί που συνέταξαν την αρχική έκθεση (Γ. Σιδηρόπουλος, Ν. Αλευράς) αλλά ο Προϊστάμενός τους στην Τεχνική Υπηρεσία, κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος . Το μεσημέρι της Πέμπτης 19/6 ο Δήμος αποφασίζει το σφράγισμα του Θεάτρου του Λυκαβηττού. Το Σάββατο 21/06/2008 με τρίτο έγγραφό της η ΕΤΑ καλεί εκ νέου τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του. Τη Δευτέρα 23/06/2008, το απόγευμα, μετά τη σύγκληση της Δημαρχιακής Επιτροπής ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζει και αποσφραγίζει το θέατρο.

    [14] Κοινωνία

    Επίδομα κίνησης σε αναπήρους

    24/6/2008 14:55:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Επίδομα κίνησης 165 ευρώ το μήνα χορηγεί το δημόσιο σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω στα κάτω άκρα τους. Όπως αναφέρεται στην κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίων Αλογοσκούφη και Αβραμόπουλου το επίδομα αυτό το οποίο δεν φορολογείται ούτε υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, χορηγείται στους δικαιούχους προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες μετακίνησής τους και ανεξάρτητα από το εαν αυτοί είναι κύριοι, νομείς κάτοχοι ή χρήστες ΙΧ αυτοκινήτων. Το επίδομα χορηγείται από τις αρμόδιες διευθύνσεις και συγκεκριμένα τα τμήματα πρόνοιας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας και ημερομηνία έναρξης για τη χορήγηση είναι η ημερομηνία κατάθεσης από τον δικαιούχο της αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    [15] Πολιτική

    Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

    24/6/2008 14:46:00

    Πηγή: NET

    Άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ, με τη διαφορά να φτάνει στο 4,8% καταγράφει η τηλεφωνική δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΦΑ. Κερδισμένα εμφανίζονται και τα κόμματα της Αριστεράς.

    Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,9% το ΠΑΣΟΚ 25,1%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,9%, ο ΛΑΟΣ 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 16.3%.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 71,5%, εκτιμά ότι το σκάνδαλο Siemens αφορά στα δυο μεγάλα κόμματα, ενώ έξι στους δέκα πιστεύουν ότι τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα αν η οικονομική εισφορά της Siemens πήγε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Το 29,9% πιστεύει ότι σίγουρα μπήκε το 26,4% μάλλον μπήκε, το 14,4% μάλλον δεν μπήκε και το 11,9% σίγουρα δεν μπήκε, ενώ το 17,% δεν ξέρει δεν απαντά.

    Στο σύνολο, λοιπόν, το 56,3% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η οικονομική συνεισφορά της Siemens μπήκε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις το 26,3% έχει αντίθετη άποψη.

    Για το θέμα της σύστασης ή όχι εξεταστικής επιτροπής οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 55,9% θεωρούν ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, ενώ το 39,7% εκτιμά ότι το θέμα πρέπει να προχωρήσει μόνο η Δικαιοσύνη.

    [16] Υγεία

    Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε τετράχρονο

    24/6/2008 14:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 16:20:59)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μια πρωτοποριακή καρδιοχειρουργική επέμβαση που έγινε σε ένα τετράχρονο αγόρι στο "Ωνάσειο", του έδωσε ελπίδα για μια νέα φυσιολογική ζωή. Το αγόρι έπασχε από βαριά συγγενή καρδιοπάθεια και η πάθηση του χαρακτηρίστηκε ως σπάνια. Η εγχείριση πραγματοποιήθηκε δωρεάν από τους καρδιοχειρουργούς του Ωνάσειου, σε συνεργασία με το Κέντρο Βρεφών "Η ΜΗΤΕΡΑ", το οποίο φιλοξενεί το τετράχρονο αγόρι.

    Πολύπλοκη επέμβαση

    Το τετράχρονο αγόρι έπασχε από μια βαριά συγγενή καρδιοπάθεια. Διπλοέξοδο δεξιάς κοιλίας με μετάθεση των μεγάλων αγγείων. Η ασθένεια εμφανίζεται σπάνια.

    Οι καρδιοχειρουργοί του Ωνάσειου πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μια πολύπλοκη επέμβαση διατηρώντας όμως τη φυσιολογική ανατομία της καρδιάς . Διόρθωσαν δηλαδή και τις δύο κοιλίες που υπάρχουν .

    Το τετράχρονο αγοράκι θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως και τα υγιή παιδιά. Σε δεκαπέντε χρόνια θα χρειαστεί απλά μια διορθωτική μικροεπέμβαση .

    Η πολύωρη επέμβαση έγινε δωρεάν στον μικρό ασθενή ο οποίος φιλοξενείται στο κέντρο βρεφών "ΜΗΤΕΡΑ" αφού στερείται ομαλού οικογενειακού περιβάλλοντος.

    [17] Κόσμος

    Θα ψήφιζα τον Μακέιν

    Η υποστήριξη του δεσμοφύλακα

    24/6/2008 12:58:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τζων ΜακΚέιν και πρώην ήρωας του πολέμου του Βιετνάμ έχει από σήμερα την υποστήριξη του βιετναμέζου πρώην δεσμοφύλακά του. Ο Τραν Τρονγκ Ντουγέτ δήλωσε στο BBC: "Εάν ήμουν Αμερικανός, θα τον ψήφιζα".

    Ωστόσο, ο πρώην δεσμοφύλακας διέψευσε τις δηλώσεις του Τζων ΜακΚέιν, σύμφωνα με τις οποίες βασανίσθηκε κατά τη διάρκεια των ετών που πέρασε στις φυλακές του Βιετνάμ και τον χαρακτήρισε "φίλο" του.

    Ο γερουσιαστής της Αριζόνα, 71 ετών, πιλότος του αμερικανικού ναυτικού κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, καταρρίφθηκε το 1967 στο Ανόι και πέρασε πεντέμισι χρόνια τις φυλακές του Βιετνάμ.

    "Δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσε εάν με συναντούσε πάλι. Είχαμε τη συνήθεια να συζητούμε για τον πόλεμο -εάν ήταν δικαιολογημένος ή όχι...είναι ένας πολύ ειλικρινής άνθρωπος. Πολύ συντηρητικός και πολύ πιστός στη χώρα του και στα αμερικανικά ιδεώδη", δήλωσε ο Τραν Τρονγκ Ντουγέτ, ο οποίος είναι πλέον συνταξιούχος και ασχολείται με τους δυτικούς χορούς.

    "Φυσικά, οι Αμερικανοί άρχισαν τον πόλεμο του Βιετνάμ και σκότωσαν τόσους ανθρώπους. Αλλά, επιθυμούμε πλέον να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας", είπε ευχόμενος "Καλή τύχη" στον Τζων ΜακΚέιν.

    "Θεωρώ πλέον τον Τζον ΜακΚέιν φίλο μου διότι έχει κάνει πολλά για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών μας, κι αν γίνει πρόεδρος, θα κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων ".

    Σχετικά με τις δηλώσεις του Τζων ΜακΚέιν για τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο πρώην δεσμοφύλακας είπε ότι είναι ψευδείς. "Δεν τον βασανίσαμε ποτέ", είπε.

    "Δεν λέει την αλήθεια, αλλά, μπορώ να το κατανοήσω. Λέει ψέματα στους αμερικανούς ψηφοφόρους για να κερδίσει την υποστήριξή τους για τις εκλογές", πρόσθεσε.

    [18] Κόσμος

    Κίνα: Θα ξεπεράσουν τους 80 χιλ. οι νεκροί από το σεισμό

    24/6/2008 12:14:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θα ξεπεράσει τους 80.000 ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Μαΐου στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Χούι Λιανγκιού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, χθες Δευτέρα, έκανε λόγο για 69.181 νεκρούς και 18.498 αγνοούμενους, διευκρίνισε ο Χούι και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες από τον σεισμό, τον ισχυρότερο στην Κίνα τα τελευταία 32 χρόνια, ξεπερνούν τους 374.000. Την Κυριακή θα επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπαρτμεντ. Περισσότερες από 12.600 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τις 12 Μαΐου και τουλάχιστον 25 από αυτές είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πέντε μετασεισμοί μετρήθηκαν ανάμεσα σε 6 ως 6,9 βαθμούς, σύμφωνα με την Σεισμολογική Υπηρεσία της χώρας. Τον Ιούλιο του 1976 περίπου 240.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό στο Τανγκσάν, βορειοανατολικά του Πεκίνου.

    [19] Πολιτισμός

    Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου

    Φαζίλ Σάι και ΚΟΘ: "Γαλάζιες νότες" στο Ηρώδειο

    24/6/2008 13:53:00

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Γόνιμο πνεύμα δημιουργίας στη σύνθεση, αλλά κυρίως με "ευανάγνωστο" ερμηνευτικό στίγμα, ο Τούρκος Φαζίλ Σάι, πιανίστας φημισμένος και συνθέτης δραστήριος, πρόκειται να βρεθεί στη χώρα μας καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών, με σκοπό να ανέβει στις σκηνές του Ηρωδείου και του Μουσείου Μπενάκη, για δύο ξεχωριστές εμφανίσεις, αντιπροσωπευτικές του πολυσχιδούς ταλέντου του.

    Στα 38 του χρόνια έχει να επιδείξει ένα αξιοζήλευτο ενεργητικό που περιλαμβάνει συμπράξεις με μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, όπως οι Φιλαρμονικές της Νέας Υόρκης, του Ισραήλ, της Αγίας Πετρούπολης και του BBC, πολυάριθμες ηχογραφήσεις και εμφανίσεις ανά την υφήλιο σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών και σε σημαντικά Φεστιβάλ, ενώ φυσικά έχει να απαριθμήσει συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς όπως οι Yuri Bashmet και Shlomo Mintz και οι βιολονίστες Maxim Vengerov και Patricia Kopatchinskaja.

    Με γνήσιο πάθος για την κλασική μουσική, αδυναμία στη τζαζ και αγάπη για τα παραδοσιακά ακούσματα της Ανατολής, ο Φαζίλ Σάι, παραδέχεται πως δεν αρέσκεται στους περιορισμούς. Απόδειξη το κουαρτέτο "Worldjazz" που ίδρυσε μαζί με τον Τούρκο βιρτουόζο στο νέυ, Kudsi Erg&#252;ner, κλέβοντας την παράσταση στο Φεστιβάλ τζαζ του Montreux.

    Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν που του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός της ιδιοφυΐας στο πιάνο από τους κριτικούς της Le Figaro, οι οποίοι προέβλεψαν την ανάδειξη του σε έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 21ου αιώνα.

    Όσο για τη συνθετική του πορεία, έχει βρει διόδους έκφρασης μέσα από ορατόρια (ένα εξ αυτών, το Nazim, εμπνευσμένο από την ποίηση του Nazim Hikmet, παίχτηκε ενώπιον του Προέδρου της Τουρκίας), κονσέρτα για πιάνο, μουσική για μπαλέτο, αλλά και σάουντρακ για ιαπωνικές και τουρκικές ταινίες.

    Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα τη σύνθεση πολύτιμο εργαλείο στην ερμηνεία των μεγάλων κλασικών έργων. "Λειτουργεί συμπληρωματικά, γιατί μου δίνει μια καλύτερη συνολική εικόνα των κομματιών που ερμηνεύω. Μπαίνω στη λογική του συνθέτη που ερμηνεύει άλλον συνθέτη και αυτό μου δίνει την ελευθερία και την αυτοπεποίθηση να συνεχίσω με την ιδιαίτερα υποκειμενική ανάγνωση των έργων άλλων συνθετών και να υπερβώ τις παραδεδεγμένες συμβάσεις", δηλώνει και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να το αποδείξει σε λίγες ημέρες επί της σκηνής του Ηρωδείου, όπου σκοπεύει να ερμηνεύσει συνθέσεις του αξεπέραστου George Gershwin, (που για ευνόητους λόγους ξεχωρίζει ως τον αγαπημένο του).

    Θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη . Συνεύρεση ταιριαστή μια και η ΚΟΘ, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του αεικίνητου μαέστρου, έχει συνοδεύσει καλλιτέχνες του διαμετρήματος του Shlomo Mintz, του Aldo Ciccolini και του Mischa Maisky.

    Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια ξεχωριστή μουσική βραδιά τη Δευτέρα 30 Ιουνίου με σπινθηροβόλες μελωδίες από τις Παραλλαγές στο θέμα "I Got Rhythm", που έκανε πάταγο τη δεκαετία του 30, αγκαλιάζοντας στοιχεία τζαζ, βαλς και ανατολίτικους ρυθμούς. Το "I Got Rhythm" θα διαδεχθεί η μεγαλοπρεπής, θρυλική "Γαλάζια Ραψωδία" το ιστορικό συμφωνικό έργο μέσα από το οποίο ο Αμερικανός συνθέτης κατέθεσε τα διαπιστευτήρια της σπάνιας μουσικής ευφυΐας, που τον διέκρινε.

    Να σημειωθεί ότι η ΚΟΘ θα έχει ήδη φροντίσει να ανεβάσει τη θερμοκρασία ερμηνεύοντας την "Κουβανέζικη Εισαγωγή", ένα γοητευτικό συμφωνικό έργο που θα μπορούσε να είναι το ημερολόγιο των μουσικών αναμνήσεων του Gershwin από το πρώτο του ταξίδι στην Αβάνα.

    Η βραδιά θα κλείσει και πάλι με την ΚΟΘ στην αισθαντική "Φανταστική Συμφωνία" του Hector Berlioz , με την οποία εν έτει 1830 διατράνωνε τον παθιασμένο έρωτα του για την Ιρλανδέζα ηθοποιό Χάριετ Σμίθσον, την οποία κατόπιν παντρεύτηκε.

    [20] Πολιτισμός

    Από τα μεγάλα στα...μικρά ναυπηγήματα

    24/6/2008 13:15:00

    Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας 2008 διοργανώνει έκθεση με τίτλο: Από τα μεγάλα στα...μικρά ναυπηγήματα.

    Πρόκειται για μια έκθεση μοντέλων ελληνικών παραδοσιακών σκαριών. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στις 29 Ιουνίου 2008 και ώρα 20:00. Σκοπός είναι να παρουσιαστούν οι χαρακτηριστικότεροι τύποι ελληνικών παραδοσιακών σκαριών, οι οποίοι έχουν πλέον εξαφανιστεί λόγω της οριστικής επικράτησης των μηχανοκίνητων πλοίων.

    Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θέλοντας να αναδείξει αυτή την παράδοση προσκάλεσε μοντελιστές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι κατασκευάζουν ομοιώματα υπό κλίμακα παραδοσιακών σκαφών, να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

    Την έκθεση θα συμπληρώνουν φωτογραφίες με θέματα από το ναυτικό βίο των ελληνικών νησιών στις αρχές του αιώνα μας, ενώ μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με την παραδοσιακή ναυπηγική, τους τύπους σκαφών και ιστιοφορίας που ενδημούσαν στους ταρσανάδες και τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου κατά τους 18ο και 19ο αιώνες.

    Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου 2008 - 2 Αυγούστου 2008 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 9:00 - 14:00, Κυριακή 9:30 14:00 Επικοινωνία: 210 4516264-210 4516822

    [21] Πολιτισμός

    Στο ΕΙΠ Οδησσού, 26 Ιουνίου 31 Αυγούστου

    "Απουσίες και παρουσίες"

    24/6/2008 13:11:00

    Έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Ανδριώτη με τίτλο "Απουσίες και Παρουσίες" εγκαινιάζεται στις 26 Ιουνίου στο Παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό. Η έκθεση οργανώνεται από το ΕΙΠ και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κίεβο και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

    Το θέμα της έκθεσης είναι οι αρχαίες ελληνικές πόλεις όπως παρουσιάζονται σήμερα μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Στις φωτογραφίες που φιλοξενεί η έκθεση, ο Ανδριώτης αποθανατίζει διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας καθώς και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Η αύρα που αποπνέουν οι αρχαίες πόλεις, θραύσματα ναών, θεάτρων και αγαλμάτων, διάσπαρτων στη φύση και στο χώρο, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο έργο του Σταύρου Ανδριώτη. Οι άνθρωποι και οι σύγχρονες σημάνσεις μέσα σε αυτόν, η απουσία και η παρουσία, αποτελούν μόνιμη πηγή έλξης του φωτογράφου, που με ποιητική διάθεση και ευαισθησία, συνθέτει έναν μυθικό παρόντα τόπο αναφοράς και μνήμης.

    Ο χρόνος, η αλληλεπίδραση μεταξύ παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος, απασχολεί ιδιαίτερα τον καλλιτέχνη, και προσπαθεί, όπως λέει ο ίδιος, να αποτυπώσει αυτή τη σχέση στις φωτογραφίες που δημιουργεί.

    Ο Σταύρος Ανδριώτης σπούδασε φωτογραφία στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρώμη και τις ΗΠΑ. Εκτός από τις ατομικές εκθέσεις που έχει κάνει από το 2001 έως σήμερα, έχει αποσπάσει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς στην Αμερική. Έχει δουλέψει ως φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και την Αμερική και έχει επίσης ασχοληθεί με φωτογραφίσεις μόδας και την φωτογράφηση εμπορικών προϊόντων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 June 2008 - 16:50:33 UTC