Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος
  • [02] Σκοτώθηκε υψηλόβαθμος της Αλ Κάιντα
  • [03] Έκρηξη σε κινεζικό ορυχείο
  • [04] Επίθεση Ταλιμπάν σε φυλακή
  • [05] Ισημερινός: Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας του προέδρου

    [01] Κοινωνία

    Κορυφώνεται η έξοδος

    14/6/2008 11:16:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος που εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, με κάθε μέσο.

    Πολύ αυξημένη αυτή την ώρα η κίνηση στις δύο εξόδους της πρωτεύουσας, χωρίς όμως να παρατηρούνται τα χθεσινά μποτιλιαρίσματα. Σε επιφυλακή βρίσκεται και σήμερα η Τροχαία, που από χθες έχει λάβει έκτακτα μέτρα, απαγορεύοντας την κίνηση των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου στις εξόδους των εθνικών οδών. Η απαγόρευση αίρεται για την Κυριακή και επανέρχεται ξανά τη Δευτέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των εκδρομέων.

    Με έκτακτα δρομολόγια ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τα ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ.

    Πληρότητα που αγγίζει το 100% σημειώνεται και στα δρομολόγια των πλοίων. Από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας έχουν προγραμματιστεί 44 δρομολόγια.

    Αύξηση αριθμού και στις αεροπορικές πτήσεις. Στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σήμερα θα πραγματοποιηθούν 530 προσγειώσεις και απογειώσεις και 31 πτήσεις τσάρτερ.

    Σύμμαχος των εκδρομέων ο καλός καιρός, ο οποίος θα είναι γενικά αίθριος με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο. Μόνο το απόγευμα αναμένονται σήμερα νεφώσεις στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 30 βαθμούς Κελσίου. Αυξημένες νεφώσεις, άνεμοι βορειοδυτικοί ισχυροί και θερμοκρασία τους 31 και 29 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, ενώ οι άνεμοι δεν θα δυσκολέψουν τις μετακινήσεις με πλοίο καθώς δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα 5 μποφόρ.

    [02] Ιράκ

    Σκοτώθηκε υψηλόβαθμος της Αλ Κάιντα

    14/6/2008 11:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξοντώθηκε, σήμερα, ένα "στέλεχος της Αλ Κάιντα" για το Ιράκ, ύστερα όμως από ανταλλαγή πυρών που διήρκεσε επτά ολόκληρες ώρες, στην επαρχία Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, όπου οι σουνίτες είναι η πλειοψηφία. Ο Αμπού Μπακρ αλ Σάουντι, σαουδαραβικής ιθαγένειας, έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τέσσερις ενόπλους κοντά στην πόλη Χαντίτα της ανωτέρω επαρχίας, ανακοινώθηκε από τον συνταγματάρχη της ιρακινής αστυνομίας, Μοχάμεντ Χουσέϊν. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι αρχές ασφάλειας έλαβαν πληροφορίες για το κρησφύγετο του αλ Σάουντι από πολίτες της Χαντίθα.

    Από τις αρχές ασφάλειας διαπιστώθηκε ότι ο αλ Σάουντι διηύθυνε επιχειρήσεις στις περιοχές αλ Τζαζίρα αλλά και Σιντζάρ, σε όλη την επαρχία Νινίβ, πρωτεύουσα της οποίας υπενθυμίζεται ότι είναι η Μοσούλη. Ένας συνεργάτης του αλ Σάουντι, που φέρεται να έχει το ονοματεπώνυμο "Αμπού Γιακίν", από την Τυνησία, συμπεριλαμβάνεται στους νεκρούς της σημερινής πολύωρης επιχείρησης των αρχών ασφάλειας στην Χαντίθα.

    Εκπρόσωπος των αρχών ασφάλειας δήλωσε ανώνυμα ότι αναμένει να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας στη Μοσούλη στο άμεσο μέλλον μετά τον θάνατο του αλ Σαούντι και συνεργατών του. Πάντως, όπως εκτιμάται από παρατηρητές, η καθημερινότητα των πολιτών στην επαρχία Νινίβ είναι πολύ ασφαλέστερη φέτος, σε σύγκριση με μία διετία πριν. Η "ενεργή κινητοποίηση" των πολιτών κατά των τοπικών δυνάμεων της Αλ Κάιντα είναι "πολύ αποτελεσματικότερη σήμερα", προστίθεται από τους ίδιους παρατηρητές.

    [03] Κόσμος

    Έκρηξη σε κινεζικό ορυχείο

    14/6/2008 10:22:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσι επτά ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά παγιδεύτηκαν μετά από έκρηξη στις στοές ορυχείου στη βόρεια επαρχία Σάνσι που σημειώθηκε το πρωί χθες Παρασκευή, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα την ώρα της έκρηξης εργάζονταν στις στοές του ορυχείου της εταιρίας Anxin Coal Mining Co 58 ανθρακωρύχοι, εκ των οποίων κατάφεραν να διαφύγουν οι δεκαπέντε, ενώ άλλοι εννέα διασώθηκαν.

    Η Κίνα, μεγαλύτερη παραγωγός και καταναλώτρια άνθρακα στον κόσμο, εξακολουθεί να έχει την πιο θανατηφόρα για τους εργαζομένους της βιομηχανία ορυχείων στον κόσμο, παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο να βελτιωθεί η εργασιακή ασφάλεια.

    [04] Κόσμος

    Επίθεση Ταλιμπάν σε φυλακή

    14/6/2008 10:15:00

    Τουλάχιστον 15 φρουροί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση εναντίον της φυλακής Σαρπόζα, στην πόλη Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν, από ενόπλους Ταλιμπάν, οι οποίοι άνοιξαν μια μεγάλη τρύπα σε τοίχο της φυλακής με παγιδευμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να δραπετεύσουν οι περισσότεροι εκ των 1.000 κρατουμένων.

    "Βρήκαμε τα πτώματα δεκαπέντε φρουρών. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι φρουροί νεκροί", δήλωσε ο Αχμαντ Ουάλι Καρζάι, ένας εκ των αδελφών του Αφγανού προέδρου, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου της επαρχίας Κανταχάρ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Κασίμ Χασιμζάι δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό των κρατουμένων που δραπέτευσαν γιατί συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους και επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κρατουμένων που παρέμειναν στη φυλακή.

    Η επίθεση, μια από τις πιο θεαματικές επιθέσεις των Ταλιμπάν, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Αρχικά ανατινάχθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανοίγοντας μια τεράστια τρύπα σε τοίχο της φυλακής, ενώ στη συνέχεια ομάδα ενόπλων ταλιμπάν εισέβαλε στη φυλακή για να απελευθερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους κρατουμένους.

    [05] Κόσμος

    Ισημερινός: Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας του προέδρου

    14/6/2008 10:15:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτορείο

    Η αστυνομία του Ισημερινού συνέλαβε τρεις πολίτες της Κολομβίας κι έναν υπήκοο της χώρας που φέρονται να ενέχονται σε σχέδια δολοφονίας του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο γενικός εισαγγελέας Ουάσινγκτον Πεσάντες.

    Κατά τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν χθες, οι Κολομβιανοί φέρονται να συνδέονται με ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην πατρίδα τους. Αντίθετα, η Μπογοτά διατείνεται ότι είναι λαθρέμποροι ναρκωτικών που διατηρούν σχέσεις με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ή FARC.

    Οι ύποπτοι, σύμφωνα με τις αρχές, φωτογράφισαν το προεδρικό μέγαρο στο Κίτο από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, ενώ συγκέντρωναν επίσης πληροφορίες για τα μέτρα ασφαλείας σ αυτό. Δεν έγινε γνωστό εάν οπλοφορούσαν και πότε συνελήφθησαν.

    Ισημερινός και Κολομβία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την επιχείρηση δυνάμεων της Κολομβίας στο έδαφος του Ισημερινού την 1η Μαρτίου κατά την οποία βρήκε το θάνατο υψηλόβαθμο στέλεχος των FARC. Πρόσφατα οι δυο κυβερνήσεις συμφώνησαν να προχωρήσουν στην σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεών τους.

    Η Κολομβία έχει κατηγορήσει τον Κορέα ότι στηρίζει το ένοπλο αντάρτικο, κάτι που ο Κορέα διαψεύδει, αντιτείνοντας ότι η Μπογοτά παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

    Η κυβέρνηση του Άλβαρο Ουρίμπε προσφέρθηκε να βοηθήσει στην έρευνα. Είμαστε στην διάθεσή τους. Εάν οι αρχές του Ισημερινού θέλουν συνεργασία οποιουδήποτε είδους θα την παράσχουμε πλήρως", είπε ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Φερνάντο Αραούχο στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν "υπάρχουν πλέον" ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες στην Κολομβία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 June 2008 - 21:01:43 UTC