Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύσκολες ώρες
  • [02] Αντιδράσεις για το 65ωρο
  • [03] Σε εξέλιξη οι έρευνες
  • [04] Νεκροί σε πηγάδι
  • [05] Harsh Hours
  • [06] Iταλική συμμετοχή σε επαφές με το Ιράν
  • [07] Αύριο ξεκινούν ιστορικές συνομιλίες με την Κίνα
  • [08] Άγνωστοι επιτέθηκαν σε φυλάκια του ΑΠΘ
  • [09] "Ψηφιακός κινηματογράφος - Τάσεις και προοπτικές"
  • [10] Αλβανός έφερνε στην Ελλάδα 31 κιλά χασίς
  • [11] Νέα διπλώματα οδήγησης
  • [12] Ανάκληση μοτοσικλετών & παιδικών καθισμάτων
  • [13] Σε 10 χρόνια όλη η χώρα στο κτηματολόγιο
  • [14] Στο 2,9% η διαφορά Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ
  • [15] Κλινική "σφαγείο" στο Μιλάνο
  • [16] "Πράσινο φως" στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης
  • [17] "Ελεύθερη κοινωνία"
  • [18] Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου στο Ντουμπάι
  • [19] Ακριβαίνει πάλι το πετρέλαιο
  • [20] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    [01] Κοινωνία

    Τρία 24ωρα μετά τα 6,5 Ρίχτερ

    Δύσκολες ώρες

    11/6/2008 12:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 16:34:57)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία και οι αρμόδιες αρχές στην Αχαΐα και την Ηλεία, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ενίσχυση και την στήριξη των πληγέντων. Οι σεισμόπληκτοι των δύο νομών διανύουν το τρίτο 24ωρο έξω από τα χτυπημένα από τον Εγκέλαδο σπίτια τους, σε καταυλισμούς και σε άλλα καταλύματα. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός δείχνει 500 κτήρια μη κατοικήσιμα, 150 κατεδαφιστέα και 24 σχολεία ακατάλληλα. Η μετασεισμική ακολουθία εμφανίζεται υποτονική και το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν πέντε δονήσεις από 3,7 μέχρι 4,1 Ρίχτερ. Η καταγραφή συνεχίζεται με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ως αύριο και να αρχίσει η καταβολή των ενισχύσεων στους σεισμόπληκτους από την Αγροτική τράπεζα. Εκκενώνεται πλήρως το νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας της Πάτρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από το σεισμό. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου στο νοσοκομείο Αιγίου, στο 409 στρατιωτικό νοσοκομείο και στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Υποτονική η μετασεισμική δραστηριότητα

    Πέντε μετασεισμοί από 3,7 μέχρι 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν τη νύχτα στην Ηλεία και την Αχαΐα."Είναι σημαντικοί αλλά όχι αυτός που περιμέναμε" δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης προσθέτοντας ότι για τον ίδιο θα είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που θα έχουμε έναν κύριο σεισμό 6,5 Ρίχτερ και δεν θα ακολουθήσει ένας μετασεισμός τουλάχιστον 5 Ρίχτερ.

    Ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι έχει συμβεί να σημειωθεί ο μετασεισμός ακόμη και σε 40 ημέρες από τον κύριο σεισμό και πρόσθεσε ότι ο εφησυχασμός και ο πανικός είναι ό,τι χειρότερο να συμβεί για τους κατοίκους της Ηλείας και της Αχαΐας.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από το χωριό Πόρτες Αχαΐας λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα, που συνέβη ο μετασεισμός των 4,1 Ρίχτερ έγιναν κατολισθήσεις και έπεσαν πέτρες από το βουνό.

    Εν τω μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τηλεφωνική υπηρεσία στους αριθμούς 2611 100301-10, από τις 08.00 έως τις 22.00, για την παροχή κάθε πληροφορίας για βοήθεια.

    Από αύριο Πέμπτη θα αρχίσει η καταβολή στους σεισμόπληκτους για τα πρώτα βοηθήματα των 3.000 και 10.000 ευρώ, ενώ, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε μέτρα για τους σεισμόπληκτους, στα οποία περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις ή διαγραφή δανείων από τον ΟΕΚ, επίδομα 1200 ευρώ σε κάθε άνεργο της περιοχής και διευκολύνσεις για εισφορές και οφειλές επιχειρήσεων.

    Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων, δόθηκε εντολή προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ και να προβεί για προληπτικούς λόγους στη πλήρη εκκένωση του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας, όπου ήδη έχει εκκενωθεί μία πτέρυγα, που αυτή είχε ήδη χαρακτηριστεί επικίνδυνη. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες υποστήριξης του όλου φορέα με ξύλινα και μεταλλικά υποστυλώματα. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου Πατρών, στο 409 στρατιωτικό νοσοκομείο Πατρών, στο νοσοκομείο Αιγίου, καθώς και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, ειδικότερα για τα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Επιτόπου βρίσκονται μηχανικοί και αρμόδιοι για τις απαραίτητες προετοιμασίες. Βρίσκονται καθοδόν επίσης: ο Διοικητής και ομάδα από το ΕΚΕΠΥ, ο Διευθύνων Σύμβουλος και μηχανικοί της ΔΕΠΑΝΟΜ, και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει πλήρης συντονισμός των ενεργειών υπό την επίβλεψη του ΕΚΕΠΥ, όπως προβλέπει το σχέδιο ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ.

    Η εκκένωση του νοσοκομείου θα γίνει για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, ώστε να καταστεί το κτίριο απόλυτα ασφαλές και να ληφθούν όλα τα μέτρα για αντισεισμική θωράκιση.

    [02] Οικονομία

    "Μαζικά πυρά" για το ωράριο

    Αντιδράσεις για το 65ωρο

    11/6/2008 14:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 19:25:43)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης για δυνατότητα επιμήκυνσης του 48ώρου έως και τις 65 ώρες αν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Με την απόφαση διαφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Ισπανία και Ουγγαρία. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά τόνισε πως πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να μην αυξηθούν οι ώρες εργασίας. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

    Αντίθετη η κυβέρνηση

    Αντίθετη με το ενδεχόμενο επέκτασης του εβδομαδιαίου ωραρίου για τους εργαζόμενους στις 65 ώρες εμφανίζεται η κυβέρνηση .

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες που είναι στην ίδια γραμμή και δεν δέχονται τις αλλαγές εις βάρος των εργαζομένων.

    Μένουμε σταθεροί στην πολιτική μας και δεν επιτρέπουμε να προχωρήσει αυτό που θέλουν οι άλλες χώρες επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει ξεκάθαρα τη θέση της και στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, αποφάσισε την Τρίτη, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον η εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας το επιτρέπει, ο χρόνιος εργασίας θα μπορεί να φτάσει τις 60 ή και τις 65 ώρες την εβδομάδα.

    Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το χρόνο εργασίας, οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο είναι το 48ωρο. Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει δυνατότητα επιλογής επιπλέον χρόνου εργασίας έως 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ για ορισμένα επαγγέλματα το ανώτατο όριο είναι οι 65 ώρες, εφόσον το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

    Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα προσηλωμένη στην πλήρη και ποιοτική εργασία και δήλωσε: "Δεν συζητούμε -και θα προχωρήσουμε σε αποχή από τη διαδικασία υιοθέτησης- ούτε αύξηση των ωρών εργασίας, ούτε μείωση του καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων με βραχυχρόνιες συμβάσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πάγια θέση μας".

    Σήμερα η Υπουργός Απασχόλησης επανήλθε στο ζήτημα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει ούτε αύξηση των ωρών εργασίας, ούτε μείωση της προστασίας των εργαζομένων.

    "Είμαστε απόλυτοι και ξεκάθαροι. Είμαστε υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας και υπέρ της ασφάλειας των εργαζομένων. Αυτή τη θέση διατύπωσα κατηγορηματικά στη Σύνοδο των Υπουργών και αυτή η θέση ήταν το κέντρο της πολιτικής παρέμβασης την οποία έκανα. Η Ελλάδα διαφώνησε με τη θέση της προεδρίας", τόνισε.

    Κατά της απόφασης αντιπολίτευση και συνδικάτα

    Η απόφαση του Συμβουλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    Η κυβέρνηση με την αποχή της από τη διαδικασία υιοθέτησης της Κοινοτικής Οδηγίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης έβαλε πλάτη στην υιοθέτηση της εβδομάδας εργασίας των 65 ωρών με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

    Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την εδώ και τέσσερα χρόνια ακολουθουμένη τακτική υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει: "Είναι επείγον οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν άμεσα για τις νέες αντιδραστικές αποφάσεις που έλαβε το συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ και δρομολογεί άκρως επικίνδυνες αλλαγές στον εργάσιμο χρόνο, που θα επιδεινώσουν δραματικά την κατάσταση όλων των εργαζομένων. ()Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν. Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό ότι η πάλη για τα δικαιώματα τους, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής προϋποθέτει ανυπακοή και αντιπαράθεση με την ΕΕ, ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος, μαζικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα ΕΕ-κεφαλαίου"

    Για ουσιαστική συναίνεση στην απόφαση του συμβουλίου υπουργών απασχόλησης της ΕΕ προκειμένου να πληγεί το 8ωρο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε δήλωσή του προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ και Πολιτικής Γραμματείας.

    Η κυβέρνηση φρόντισε με τη χθεσινή της στάση να έχει άλλοθι με την αποχή από την ψηφοφορία. Πιστεύουμε όμως ότι αυτή η αποχή ήταν εσκεμμένη, διότι ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο, βοήθησε προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει -και δεν κρύβει- πίσω από τις αποφάσεις της Ε.Ε. τη δική της πολιτική", τόνισε από την πευρά του ο πρόεδος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας. Την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει με τη συμμετοχή συνδικαλιστών παράσταση διαμαρτυρίας στη 1μμ, προς την Υπουργό Απασχόλησης, στα γραφεία του Υπουργείου (Σταδίου 29), για την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: "μπαίνει νάρκη στο 48ωρο και ανοίγει η πόρτα για εβδομάδα εργασίας 65 ωρών και για επιστροφή σε ωράρια και εργασιακές σχέσεις γαλέρας".

    "Ένα βήμα πίσω για τα κεκτημένα στις εργασιακές σχέσεις είναι η αποχή- ανοχή της χώρας μας στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης, με την οποία καταργείται το 48ωρο και η εβδομαδιαία εργασία μπορεί να φτάσει τις 65 ώρες", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Επαίσχυντη χαρακτήρισε την απόφαση η ΓΣΕΕ.

    "Σε μια Ευρώπη που η ανεργία, οι ανισότητες και τα κοινωνικά αδιέξοδα, αυξάνονται δραματικά, προτείνεται και αποφασίζεται προκλητικά η αύξηση - αντί της μείωσης - του χρόνου εργασίας δηλαδή η διεύρυνση των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων. Δυστυχώς η μέχρι χθες άρνηση της χώρας μας αυτή τη φορά έγινε αδικαιολόγητη αποχή αποδοχή.", τονίζεται σε ανακοίνωσή της.

    Τη συμφωνία θα κληθεί τώρα να επικυρώσει η Ευρωβουλή, ενώ τη χαρακτήρισε "απαράδεκτη" Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων.

    [03] Κοινωνία

    Πληροφορίες για απαίτηση λύτρων

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    11/6/2008 12:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 15:33:06)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του προέδρου των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Γιώργου Μυλωνά, οι οποίες διενεργούνται με άκρα μυστικότητα.

    Αν και η πληροφόρηση -για λόγους ασφαλείας- γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, φαίνεται ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, αφού έχει βρεθεί υλικό που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο σημείο τις έρευνες. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την οικογένειά του και ζήτησαν 20 και κατά άλλους 50 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και η οικογένεια του απαχθέντος ζήτησαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να μη μεταδίδουν πληροφορίες που μπορεί να δυσχεράνουν το έργο της ανάκρισης ή να ακόμα χειρότερα να αποτρέψουν την αίσια λήξη της υπόθεσης.

    Πλήρης μυστικότητα

    Σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του 49χρονου προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος [ΣΒΒΕ], κ. Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των τριών ένοπλων κουκουλοφόρων από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν ανακοινώνει το παραμικρό γύρω από τις έρευνες και δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τις φήμες που αναφέρουν ότι οι απαγωγείς ζήτησαν λύτρα από την οικογένεια του 49χρονου για να τον απελευθερώσουν.

    Η τακτική που ακολουθεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ταυτίζεται και με την επιθυμία των συγγενών και των βιομηχάνων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποφεύγουν τη συνεχή και εκτενή μετάδοση πληροφοριών γύρω από την υπόθεση.

    Εν τω μεταξύ, συγγενείς, γείτονες και φίλοι, επισκέπτονται τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του 49χρονου ιδιοκτήτη της βιομηχανίας «Αλουμύλ», στο σπίτι τους στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ώστε να τους συμπαρασταθούν, ενώ τα γραφεία ΣΒΒΕ -στην πλατεία Μοριχόβου- φρουρούνται και σήμερα από αστυνομικούς.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι έστησαν καρτέρι στον επιχειρηματία την ώρα που επέστρεφε με τη σύζυγό του στο σπίτι τους και τον απήγαγαν. Λίγη ώρα αργότερα το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητό του κ. Μυλωνά εντοπίστηκε στην περιοχή της Θέρμης και οι αστυνομικοί βρήκαν στο πίσω κάθισμα το κινητό τηλέφωνο και το ρολόι του.

    [04] Κοινωνία

    Εντοπίστηκαν οι δύο αγνοούμενοι αδελφοί

    Νεκροί σε πηγάδι

    11/6/2008 15:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 15:41:53)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Νεκροί εντοπίστηκαν μέσα σε πηγάδι, δίπλα στη Λεωφόρου Διονύσου, κοντά στο Γερμανικό Νεκροταφείο, οι δυο αδελφοί, 44 και 47 ετών από τη Μεταμόρφωση Αττικής, που είχαν εξαφανιστεί και αναζητούνταν από χθες το μεσημέρι. Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσής τους από άνδρες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται στην περιοχή. Το αυτοκίνητό τους βρέθηκε εγκαταλελειμμένο δίπλα στο πηγάδι, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στον εντοπισμό τους. Η αστυνομία από την αρχή δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο του εγκλήματος.

    [05] Three Days after the 6.5-Magnitude Quake

    Harsh Hours

    11 Ιουν 2008 12:08:0

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    State engineers and local authorities in the quake-stricken areas of Achaia and Ilia are battling against time to have damage caused by the strong Sunday earthquake recorded and open the support procedures for the quake victims. The post-earthquake activity is viewed as dying down, with five aftershocks measuring from 3.7 to 4.1 on the Richter scale were recorded in the last day. The recording of the damage caused to buildings is expected to be completed on Thursday, so that the Agricultural Bank starts paying the special funds to the quake-hit.

    Related News:

    Concern over Aftershocks

    [06] Κόσμος

    Διεκδικεί η ιταλική κυβέρνηση

    Iταλική συμμετοχή σε επαφές με το Ιράν

    11/6/2008 19:19:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Την πρόθεσή της να πάρει μέρος στην ομάδα που ήδη έχουν σχηματίσει πέντε κράτη, με στόχο τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, για το θέμα της πυρηνικής του τεχνολογίας, έκανε γνωστή η Ιταλία. Προσδοκία της ιταλικής κυβέρνησης είναι να υποστηριχθεί το αίτημά της από τις ΗΠΑ και αναμένει τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το απόγευμα της Πέμπτης. Ωστόσο το αίτημα της Ιταλίας, δεν είναι αποδεκτό από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία. Η ιταλική πλευρά αντιτάσσει το επιχείρημα ότι είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος του Ιράν στην Ευρώπη.

    [07] Κόσμος

    Ταϊβάν

    Αύριο ξεκινούν ιστορικές συνομιλίες με την Κίνα

    11/6/2008 18:48:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο Πεκίνο βρίσκονται από σήμερα οι διαπραγματευτές της Ταϊβάν για τις ιστορικές διμερείς συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών μετά από έξι δεκαετίες αδιεξόδου.

    Οι δύο πλευρές δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις και οι συνομιλίες θα γίνουν σε επίπεδο ιδρυμάτων με το Πεκίνο να εκπροσωπείται από την «Εταιρεία για τις Σχέσεις στα Στενά της Ταϊβάν», επικεφαλής της οποίας είναι ο Τσεν Γιουνλίν, και την Ταϊβάν από το «Ίδρυμα Ανταλλαγών των Στενών». «Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά μέσω των συνομιλιών, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιτύχουν να δημιουργήσουν μία κατάσταση με εκατέρωθεν οφέλη και οι λαοί στις δύο ακτές των Στενών της Ταϊβάν θα μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα», δήλωσε πριν από την αναχώρηση του για το Πεκίνο, ο πρόεδρος του ιδρύματος και επικεφαλής της 19μελούς διαπραγματευτικής ομάδας της Ταϊβάν, Τσιανγκ Πιν-κουνγκ.

    Η επίσκεψη του Τσιάνγκ, θα διαρκέσει 4 ημέρες και χαρακτηρίζεται ως «ένα ταξίδι για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με την Κίνα, από την οποία το νησί αποσχίστηκε το 1949 όταν κατέφυγαν εκεί οι εθνικιστές μετά από την ήττα τους από τους κομμουνιστές του Μάο στον κινεζικό εμφύλιο.

    Η μετάβαση της αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στο Πεκίνο έγινε μέσω Μακάο, της πρώην πορτογαλικής αποικίας που έχει ενταχθεί στον κινεζικό κορμό χωρίς αλλαγή οικονομικού καθεστώτος, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο πλευρών από το 1949 που η Ταϊβάν έχει απαγορεύσει τις απευθείας συνδέσεις με την Κίνα. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στις συνομιλίες οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο, είναι οι πτήσεις αεροπλάνων τσάρτερ το σαββατοκύριακο για το άνοιγμα του νησιού σε τουρίστες από την ηπειρωτική Κίνα, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για τακτικές πτήσεις και άλλες απευθείας συνδέσεις στο μέλλον.

    Οι τελικές συμφωνίες θα υπογραφούν την Παρασκευή ενώ στη συνέχεια, ο Τσιανγκ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο, πριν επιστρέψει στην Ταϊβάν. Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έγιναν το 1993 στη Σιγκαπούρη αλλά ο διάλογος διακόπηκε το 1999 από την Κίνα ως αντίποινα εναντίον των ηγετών της Ταϊβάν που προωθούσαν την ανεξαρτησία του νησιού. «Βασικά, αυτό το οποίο επιδιώκουμε μέσω των συνομιλιών είναι να επιτύχουμε ειρήνη και ευημερία στα στενά και σταθερότητα σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε ο Τσιανγκ, ο οποίος προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν και άλλες συνομιλίες των δύο πλευρών στο μέλλον». Η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών άρχισε μετά από τη νίκη στις πρόσφατες εκλογές της Ταϊβάν του Εθνικιστικού Κόμματος Κουομιτανγκ, το οποίο προσβλέπει σε επανασύνδεση με την Κίνα σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα που εκπροσωπεί τους ιθαγενείς του νησιού και τα τελευταία 8 χρόνια που κυβερνούσε, είχε προσανατολισμό προς την ανεξαρτησία της χώρας, την οποία σήμερα αναγνωρίζουν μόλις 22 κράτη.

    [08] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Άγνωστοι επιτέθηκαν σε φυλάκια του ΑΠΘ

    11/6/2008 18:34:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άγνωστοι επιτέθηκαν το απόγευμα σε δύο φυλάκια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Φορώντας κράνη και κουκούλες κι έχοντας ως «ορμητήριο» τους χώρους του Ιδρύματος, περισσότερα από τριάντα άτομα κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς με ξύλα, πέτρες και βαριοπούλες τα φυλάκια. Το πρώτο βρίσκεται απέναντι από την πύλη της ΔΕΘ και το δεύτερο κοντά στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς, καθώς οι νεαροί προέτρεψαν τους φύλακες να βγουν έξω από τα κουβούκλια.

    Μετά τις επιθέσεις, οι δράστες επέστρεψαν σε παρακείμενο χώρο, εντός του Πανεπιστημίου, όπου παραμένουν, συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο. Περιμετρικά της Πανεπιστημιούπολης έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις. Είναι η δεύτερη φορά, σε διάστημα λίγων ημερών, που φυλάκιο του ΑΠΘ γίνεται στόχος επίθεσης από ομάδα αγνώστων. Τα ξημερώματα της 30ης Μαΐου, άγνωστοι είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει άγρια δύο άνδρες της ασφάλειας του Πανεπιστημίου, σε φυλάκιο έξω από το κτήριο διοίκησης. Οι δύο φύλακες μεταφέρθηκαν με τραύματα στο ΑΧΕΠΑ, όπου παρέμειναν για νοσηλεία.

    [09] Πολιτισμός

    "Ψηφιακός κινηματογράφος - Τάσεις και προοπτικές"

    11/6/2008 17:43:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τα υπέρ και τα κατά του ψηφιακού κινηματογράφου μέσα από τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία σε όλη τη διαδικασία της κινηματογραφικής παραγωγής και διανομής μιας ταινίας, τις τάσεις που επικρατούν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στα μεγάλα στούντιο αλλά και στους θεατές, την ετοιμότητα των κυβερνήσεων να προσαρμοστούν και να ενισχύσουν τις προοπτικές, αναδεικνύει η ημερίδα του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αναλυτών του οπτικοακουστικού χώρου, σκηνοθετών, παραγωγών, αιθουσαρχών.

    Πρόκειται για μία από τις τέσσερις ετήσιες εκδηλώσεις που οργανώνει το ΙΟΜ για την ανάπτυξη προβληματισμών σχετικά με τα οπτικοακουστικά θέματα, Είναι η "εαρινή" ημερίδα, όπως την προσδιόρισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ροδόλφος Μορώνης, ανοίγοντας τις εργασίες της.

    "Αλλάζουμε τους τρόπους που γίνεται μια ταινία, που διανέμεται. Γίνεται μια επανάσταση και όπως κάθε επανάσταση, θα επιφέρει ανανέωση αλλά θα έχει και θύματα. Το θέμα είναι πώς περιορίζουμε τα θύματα. Γι αυτό και στόχος της ημερίδας είναι να ενημερωθεί η Πολιτεία για τις μεγάλες αυτές αλλαγές που προκύπτουν και να παρέμβει. Να μην γίνουν οι αλλαγές ερήμην μας", είπε ο κ. Μορώνης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης σε χαιρετισμό του στην ημερίδα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κινηματογράφου με τη θεσμική αναβάθμισή του, προσθέτοντας ότι σε λίγες ημέρες η αρμόδια επιτροπή παραδίδει την πρότασή της για τον νέο νόμο του κινηματογράφου. Οπως ανέφερε, "η πρόταση θα ξανασυζητηθεί με τους αρμόδιους παράγοντες του κινηματογραφικού χώρου πριν βγει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού για δημόσια διαβούλευση".

    Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο ψηφιακός κινηματογράφος είναι το μέλλον του κινηματογράφου, μειώνει το κόστος παραγωγής μιας ταινίας, έχει οπαδούς και πολέμιους και απευθύνεται κυρίως στους αυριανούς σκηνοθέτες και θεατές. Κι από την άλλη, είναι οι φίλοι της παράδοσης του αφηγηματικού τρόπου δημιουργίας μιας ταινίας, που αμφισβητούν το αισθητικό αποτέλεσμα της ψηφιακής ταινίας, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι "όπως και με το πέρασμα από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο, έτσι και με τον ψηφιακό κινηματογράφο, μένει να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής σε βάθος χρόνου".

    [10] Κοινωνία

    Ιωάννινα

    Αλβανός έφερνε στην Ελλάδα 31 κιλά χασίς

    11/6/2008 17:27:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Φορτίο ακατέργαστου χασίς, βάρους περίπου 31 κιλών, που προοριζόταν για την αγορά της Θεσσαλονίκης, μετέφερε Ι.Χ. αυτοκίνητο με Αλβανούς επιβάτες, που καταδιώχθηκε σε δρόμο των Ιωαννίνων.

    Ειδικότερα, στην περιοχή Μαστοροχωρίου, συνοριακοί φύλακες εντόπισαν δύο αυτοκίνητα, τα οποία θεώρησαν ύποπτα και έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Στην διασταύρωση της εθνικής Ιωαννίνων - Κοζάνης με την επαρχιακή Κεφαλοχωρίου και ενώ τα οχήματα κινούνταν μαζί, το προπορευόμενο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι τρεις επιβαίνοντες, ένας Έλληνας και δύο Αλβανοί.

    Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, όμως, δεν συμμορφώθηκε στο σήμα στάσης για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξή του. Σε απόσταση είκοσι περίπου χιλιομέτρων, οδηγός και επιβάτες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και διέφυγαν πεζοί.

    Σε έλεγχο που έγινε στο όχημα, βρέθηκαν τρεις σάκοι, που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συσκευασμένη σε δέματα, συνολικού βάρους 31 κιλών και 695 γραμμαρίων.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι ένας εκ των δύο συλληφθέντων Αλβανών, που επέβαινε στο πρώτο αυτοκίνητο, έβαλε πεζός τα ναρκωτικά από την Αλβανία στο ελληνικό έδαφος, από περάσματα σε δύσβατη περιοχή των συνόρων και στη συνέχεια, με τους άλλους δύο συλληφθέντες επιβιβάστηκαν στο προπορευόμενο όχημα, το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός, για να ειδοποιεί τον οδηγό του δεύτερου οχήματος σε περιπτώσεις αστυνομικών ελέγχων.

    Λίγες ώρες αργότερα, στην περιοχή Νικάνωρα Κόνιτσας, ύστερα από έρευνες συνοριακών φυλάκων και με την συνδρομή αστυνομικού σκύλου, συνελήφθη ένας εκ των δύο αλλοδαπών, που επέβαιναν στο δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο, όπως προέκυψε από την προανάκριση, είχαν παραλάβει από τον Έλληνα ιδιοκτήτη του, στην Καρδίτσα, προκειμένου να μεταφέρουν τα ναρκωτικά.

    Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις συλληφθέντες, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο - προπομπό, θα λάμβαναν τηλεφωνικά εντολές για τον τελικό προορισμό των ναρκωτικών, από άλλο Έλληνα, κάτοικο Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων, ενώ τα ναρκωτικά, τα αυτοκίνητα και πέντε κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, που διενεργεί την προανάκριση.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό, τόσο του Αλβανού, που διαφεύγει της σύλληψης, όσο και των άλλων δύο Ελλήνων δραστών.

    [11] Κοινωνία

    Νέα διπλώματα οδήγησης

    11/6/2008 16:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 17:50:41)

    Νέα διπλώματα οδήγησης σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα αρχίσουν να εκδίδονται από τις αρχές του 2009. Τα νέα διπλώματα θα έχουν επάνω τους την φωτογραφία των κατόχων και πολλά προσωπικά του στοιχεία. Για όσους έχουν άδεια οδήγησης δεν είναι υποχρεωτική η αλλαγή με τις νέου τύπου. Αν θέλουν όμως να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος από τις 19 Ιανουαρίου του 2009, θα πρέπει να εφοδιαστούν με καινούργιο δίπλωμα, καταβάλλοντας 30 ευρώ.

    Βήμα εκσυγχρονισμού

    Ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα αποτελούν οι νέες, κοινοτικού τύπου, άδειες οδήγησης οχημάτων.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε σήμερα τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νοτίου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών στον Άγιο Δημήτριο και ενημερώθηκε για την πορεία έκδοσης των νέων αδειών.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός, μέσα σε περίπου δέκα μέρες έχουν ήδη εκδοθεί περί τις 60.000, οι οποίες θα διευκολύνουν πολύ τους οδηγούς που κάνουν ταξίδια στην Ευρώπη.

    Οι νέες άδειες οδήγησης θα είναι πλαστικές (σαν πιστωτική κάρτα) με μικροτσίπ, θα περιέχονται όλα τα στοιχεία του κατόχου και θα υπάρχουν φωτογραφία του με μελάνη που είναι αόρατη και εμφανίζεται στον υπεριώδη φθορισμό ειδικά ολογραφήματα μεταβλητής εικόνας (δύο εικόνες μαζί) και ειδικό ολογράφημα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και μικροεκτυπώσεις.

    Το υπουργείο προχωρεί ήδη σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να είναι έτοιμο να εκτυπώσει τις πρώτες πλαστικές άδειες οδήγησης, προκειμένου μέσα στην προβλεπόμενη από την κοινοτική νομοθεσία ημερομηνία οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να εφοδιάζονται με αυτά τα έντυπα.

    [12] Κοινωνία

    Ανάκληση μοτοσικλετών & παιδικών καθισμάτων

    11/6/2008 16:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 17:59:53)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόγραμμα ανάκλησης μοτοσικλετών Suzuki μοντέλο GSX1300RK8 (HAYABUSA) εκτελεί η εταιρεία Σφακιανάκης A.Ε.Β.E., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου. Η ανάκληση αφορά 190 μοτοσικλέτες, με έτος κυκλοφορίας 2008 και εύρος αριθμού πλαισίου από JS1CK111100100741 έως JS1CK111100103998. Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Michelin μέσω του διανομέα της στην Ελλάδα ΝΤΙΟΝΙΚ ΑΕΒΕ και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου εκτελούν πρόγραμμα προληπτικής ανάκλησης παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου Michelin Cockpit. Η ανάκληση αφορά 266 τεμάχια της κατηγορίας Group 1-2, 9 έως 25 κιλά, σε διάφορα χρώματα, και στηρίζεται σε ένα τεστ, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Que Choisir, που αποδίδει κακή βαθμολογία σε αυτό το παιδικό κάθισμα, σε περίπτωση μετωπικής πρόσκρουσης. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

    Μοτοσικλέτες SUZUKI

    Στα προαναφερόμενα οχήματα ενδέχεται να έχει γίνει λανθασμένη τοποθέτηση του καλωδίου παροχής ηλεκτρικής τάσης στον κεντρικό διακόπτη. Σε ακραία περίπτωση και μετά από επαναλαμβανόμενη κίνηση του τιμονιού υπάρχει η πιθανότητα να κοπεί το καλώδιο και να τεθεί εκτός λειτουργίας ο κινητήρας. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω μοτοσικλετών, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών μοτοσικλετών SUZUKI σε όλη την Ελλάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο όχημά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Παιδικό κάθισμα

    Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Michelin μέσω του διανομέα της στην Ελλάδα ΝΤΙΟΝΙΚ ΑΕΒΕ και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου εκτελούν πρόγραμμα προληπτικής ανάκλησης παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου Michelin Cockpit. Η ανάκληση αφορά 266 τεμάχια της κατηγορίας Group 1-2, 9 έως 25 κιλά, σε διάφορα χρώματα, και στηρίζεται σε ένα τεστ, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Que Choisir, που αποδίδει κακή βαθμολογία σε αυτό το παιδικό κάθισμα, σε περίπτωση μετωπικής πρόσκρουσης. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

    Η εταιρεία διανομής, συνεργαζόμενη άμεσα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έχει ενημερώσει τα καταστήματα πώλησης ώστε να αποσύρουν τα εναπομείναντα τεμάχια, αναρτώντας παράλληλα σχετική ενημερωτική ανακοίνωση. Στους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους τα ανωτέρω προϊόντα, συστήνεται να πάψουν άμεσα να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης, όπου και θα γίνει αντικατάσταση με άλλο, παρεμφερές προϊόν, ή θα τους επιστραφεί το αντίτιμο αγοράς.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την γραμμή 800 11 54 200, που ήδη έχει ενεργοποιηθεί για την πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού.

    [13] Κοινωνία

    Σε 10 χρόνια όλη η χώρα στο κτηματολόγιο

    11/6/2008 16:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την εκτίμηση ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το κτηματολόγιο θα έχει καλύψει όλη την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Χαρακτήρισε φιλόδοξο πρόγραμμα τη νέα γενιά Κτηματογραφήσεων που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουνίου και τόνισε ότι σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια θα καταγραφούν 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας. Ο κ. Σουφλιάς κάλεσε παράλληλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ώστε να ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου οι αεροφωτογραφίες του 1960, αντί των αεροφωτογραφιών του 1945.

    Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε επαρκές το χρονικό διάστημα των τρεισήμισι μηνών που δίδεται από το Υπουργείο ώστε όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν και να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων που είναι το τέλος Σεπτεμβρίου γιατί αυτην την ώρα μόνο την αναβλητικότητα θα εξυπηρετούσε

    "Από εκεί και πέρα, θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία, ώστε αν παρουσιαστούν προβλήματα να τα αντιμετωπίσουμε. Το ζητούμενο είναι να μην περιμένουν όλοι την τελευταία στιγμή. Και το αίτημα περί παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, αυτή την ώρα μόνο την αναβλητικότητα εξυπηρετεί", επισήμανε.

    Για αυτό κάλεσε τους επαγγελματίες όπως δικηγόρους και συμβολαιογράφους να βοηθήσουν στην κατάρτιση του Κτηματολογίου και τους πολίτες να μην περιμένουν τελευταία στιγμή να υποβάλλουν τη δήλωση τους.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως είπε, έχει απλοποιηθεί το έντυπο της δήλωσης και έχουν περιοριστεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έχει ήδη ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία, ενώ δημιουργήθηκαν 76 γραφεία κτηματογράφησης για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς και τέσσερα ειδικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

    Για πρώτη φορά εξάλλου υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της "Κτηματολόγιο ΑΕ".

    Για να είναι πλήρες το Κτηματολόγιο χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις .Ο Γιώργος Σουφλιάς κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν στις αεροφωτογραφίες του 1960.

    "Η θέση μου είναι ότι αποτελεί τεράστια υποκρισία να θέλουμε να συντάξουμε τα βασικά αυτά εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας με τις αεροφωτογραφίες του 1945. Είναι ανεφάρμοστο και παράλογο. Παρ όλο που δεν συμφωνήσαμε στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης στο θέμα αυτό πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε μια λύση τώρα. Χρειάζεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και να συμφωνήσουμε σ αυτό το θέμα. Καταθέτω την πρόταση να συμφωνήσουμε τελικά στις αεροφωτογραφίες του 60, με δεδομένο ότι υπάρχει μία ενιαία σειρά που καλύπτει όλη τη χώρα", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    [14] Πολιτική

    Νέα 6μηνιαια δημοσκόπηση της MRB

    Στο 2,9% η διαφορά Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ

    11/6/2008 15:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 18:41:52)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Μικρό άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ, καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου σε δείγμα 2.100 ατόμων. Οι πολίτες θεωρούν ότι το πλέον σημαντικό πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ τάσσονται κατά του νόμου πλαισίου και υπέρ του συμφώνου ελευθερης συμβίωσης. Η ΝΔ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 2,9% (έναντι 2,4% το Δεκέμβριο), ενώ καταλληλότερος Πρωθυπουργός εξακολουθεί να παραμένει ο Κώστας Καραμανλής με διαφορά περίπου 10 μονάδων από τον Γιώργο Παπανδρέου. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32,2%, το ΠΑΣΟΚ 29,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,1%, το ΚΚΕ 7% και το ΛΑΟΣ 4,1%. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 34,1%, ο Γ. Παπανδρέου 24,9% και ο Αλ. Τσίπρας 10,2%.

    [15] Κόσμος

    Κλινική "σφαγείο" στο Μιλάνο

    11/6/2008 15:05:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζονται οι ανακρίσεις από τους Ιταλούς εισαγγελείς, για την υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής "Santa Rita" του Μιλάνου, όπου 14 γιατροί τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς κατηγορούνται για πρόκληση σωματικής βλάβης, διαφθορά, αλλά και ανθρωποκτονία. Συγκεκριμένα, οι γιατροί προχωρούσαν σε επεμβάσεις, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική ανάγκη, βλάπτοντας, συχνά, την υγεία των ασθενών, αποκλειστικά και μόνο για να μπορούν να εισπράττουν χρήματα, από το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκλήθηκε σοβαρή σωματική βλάβη σε 85 ασθενείς, ενώ 5 απεβίωσαν. Οι γιατροί της ιδιωτικής κλινικής δεν δίσταζαν να προχωρήσουν σε μαστεκτομές χωρίς να το απαιτεί το περιστατικό, "επειδή η κάθε εγχείρηση έφερνε στα ταμεία της κλινικής 5.000 ", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις τηλεφωνικές συνομιλίες που ηχογράφησαν οι καραμπινιέροι κατά την περίοδο των ερευνών.

    Στο στόχαστρο των εισαγγελέων άλλες 10 κλινικές

    Εν τω μεταξύ, οι γιατροί υπέβαλαν ηλικιωμένη 88 ετών που έπασχε από καρκίνο, σε επέμβαση, χωρίς να υπάρχει προοπτική ίασης, για να κερδίσουν 12.000 .

    Σε περιπτώσεις φυματίωσης σε αρχικό στάδιο, αποφασιζόταν η αφαίρεση ολόκληρου του πνεύμονα, "διότι με τον τρόπο αυτό, στα ταμεία μας, μπαίνουν εύκολα 10.000 ", όπως υποστήριζαν οι συγκεκριμένοι γιατροί.

    Ο αρχίατρος Μπρέγκα Μασόνε, που φέρεται να είναι από τους "εγκεφάλους" του όλου μηχανισμού, κατά την ανάκριση, αρνήθηκε τις ευθύνες του, επιμένοντας ότι "δρούσε μόνο υπέρ του συμφέροντος των ασθενών".

    Όπως διέρρευσε, όμως, υπάρχουν δεκάδες καταθέσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες, που τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.

    Η περιφέρεια της Λομβαρδίας, με απόφαση του προέδρου της, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, ακύρωσε τη σύμβαση με την κλινική "Santa Rita".

    Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει, όμως, σήμερα ο ιταλικός Τύπος, τουλάχιστον άλλες δέκα ιδιωτικές κλινικές, στο Μιλάνο, είναι στο στόχαστρο των εισαγγελέων, για πιθανές παραβιάσεις του νόμου και για "εμπορική, αδίστακτη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου".

    [16] Πολιτική

    Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    "Πράσινο φως" στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

    11/6/2008 14:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 18:08:26)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, δίνοντας μεταξύ άλλων "πράσινο φως" στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Ο αρμόδιος υπουργός, Σωτήρης Χατζηγάκης διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια.

    Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία μειώνεται από 2 αντί 4 που ισχύει σήμερα, ο χρόνος της έκδοσης διαζυγίου. Ο κ. Χατζηγάκης προανήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο με αυστηρότερες ρυθμίσεις για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ενώ ερωτηθείς για την υπόθεση της Siemens απάντησε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

    Εν τω μεταξύ, γεύμα στον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους και τη σύζυγό του, παρέθεσε το μεσημέρι το πρωθυπουργικό ζεύγος στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κύριος και η κυρία Μπους βρίσκονται για διακοπές στην χώρα μας και το πρόγραμμα περιελάμβανε μία φιλική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την σύζυγό του Νατάσα.

    [17] Κόσμος

    Άνοιγμα προς Αμερική;

    "Ελεύθερη κοινωνία"

    11/6/2008 12:54:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    "Μία ελεύθερη κοινωνία στη Ρωσία" υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ να οικοδομήσει και να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ρωσόφονου Τύπου στη Μόσχα.

    "Σήμερα και στο μέλλον, αμετακίνητη προτεραιότητά μας είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερης και υπεύθυνης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και φυσικά η υπέροχή του νόμου", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι ικανή "να διευθετήσει όλα τα προβλήματα ασφαλείας" στην Ευρώπη και προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με μια νέα αμερικανική κυβέρνηση και διευκρίνισε λέγοντας, "όποια κι αν είναι".

    "Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα έλθει στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζουμε σε έναν εποικοδομητικό και φιλικό διάλογο. Συνολικά αντιμετωπίζω τις σχέσεις μας με μετριοπαθή αισιοδοξία", είπε.

    "Η Ατλαντική Συμμαχία είναι ικανή να διευθετήσει όλα τα προβλήματα ασφαλείας, στο σύνολο του εδάφους της παλαιάς Ευρώπης; Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση είναι αρνητική", τόνισε.

    [18] Κόσμος

    Ανακοίνωσαν τα Αραβικά Εμιράτα

    Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου στο Ντουμπάι

    11/6/2008 12:03:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σχέδιο για την κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο έδωσε στη δημοσιότητα το εμιράτο του Ντουμπάι. Όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το αεροδρόμιο θα έχει το μέγεθος 19.200 γηπέδων ποδοσφαίρου. "Θα είναι τόσο μεγάλο όσο το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και εκείνο του Σικάγο στις ΗΠΑ μαζί", επισημαίνεται στην έκθεση.

    Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Khaleej Times ο Μπομπ Τζόνσον, επικεφαλής της Dubai Aerospace, υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο θα περνούν από το Διεθνές Κεντρικό Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, όπως θα ονομάζεται.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της αεροπορίας, το γιγαντιαίο αεροδρόμιο θα λειτουργήσει μέσα στο 2009.

    [19] Οικονομία

    131,92 $ το ελαφρύ αργό-131,89 το Μπρεντ

    Ακριβαίνει πάλι το πετρέλαιο

    11/6/2008 11:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 13:43:55)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Την ανιούσα έχουν πάρει και πάλι οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την χθεσινή υποχώρησή τους πάνω από τρία δολάρια, εν όψει και της συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών στις 22 Ιουνίου. Στα 132 γίνεται η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού πετρελαίου αυτή την ώρα στις ασιατικές αγορές. Από κοντά και το Μπρεντ στο Λονδίνο, που είναι στα 131,89 δολάρια.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, κατέγραφε άνοδο κατά 61 σεντς στα 131,92 δολάρια από τα 131,31 δολάρια που έκλεισε χθες στην Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε κατά 3,04 δολάρια. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης αυξημένη κατά 68 σεντς στα 131,70 δολάρια.

    Η Σαουδική Αραβία -ηγετική δύναμη στον ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε τη σύγκληση συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών στην Τζέντα στις 22 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτίες της εκτίναξης των τιμών του μαύρου χρυσού, που έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια.

    Πολλές καταναλώτριες χώρες χαιρέτισαν αυτήν την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν στη σύνοδο.

    Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης η αιτία

    Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και όχι στη φημολογία, υποστηρίζει ο διευθυντής του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού BP, Τόνι Χέιγουορντ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Φαινάνσιαλ Τάιμς.

    Ο Χέιγουορντ εκτιμά ότι υπάρχουν τρεις μύθοι γύρω από την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού: Πρώτον, ότι η φημολογία βρίσκεται πίσω από την αύξησή τους, δεύτερον, ότι το πετρέλαιο τελειώνει και τρίτον, ότι ο κόσμος μπορεί να στραφεί γρήγορα σε ένα οικονομικό μοντέλο που να μην στηρίζεται στους υδρογονάνθρακες.

    Αναφορικά με τον πρώτο μύθο ότι τεχνητοί παράγοντες, όπως η φημολογία βρίσκονται πίσω από την άνοδο των τιμών, ο κ. Χέιγουορντ εξηγεί ότι "μπορεί να έχουν μια οριακή επίδραση, αλλά, οι υψηλές τιμές οφείλονται στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης. Ο δεύτερος μύθος, ότι δήθεν οι υδρογονάνθρακες αρχίζουν να τελειώνουν, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, τονίζει ο κ. Χέιγουορντ. "Δεν είναι έτσι, καθώς ο κόσμος έχει επαρκή αποθέματα", προσθέτει.

    Σε ό,τι αφορά τον τρίτο μύθο, ότι μπορούμε να στραφούμε γρήγορα σε ένα οικονομικό μοντέλο που να στηρίζεται πολύ λίγο στους υδρογονάνθρακες, ο διευθυντής της ΒΡ ισχυρίζεται ότι αν και τα βιοκαύσιμα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό, λιγότερο από 2% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τον Χέιγουορντ, η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια το 2007, ήταν πάνω από το μέσο όρο για -πέμπτο συνεχόμενο χρόνο- και "η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί".

    Εν τω μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει η εκτίμηση της ρωσικής εταιρείας "Γκαζ-Προμ", ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι.

    Αποκλείει το σενάριο "Αποκάλυψης" για τα 250 $

    Απορρίπτει την εκτίμηση, σαν σενάριο "Αποκάλυψης", για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 250 δολάρια μέχρι τα τέλη του 2009, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της πετρελαϊκής πολυεθνικής BP.

    Στην δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη, για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 250 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου, είχε προβεί εχθές ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου Gazprom.

    Μιλώντας στο European Policy Forum, o Πίτερ Σάδερλαντ είπε ότι, μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διαθέσιμες ποσότητες ορυκτών καυσίμων αλλά ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη αυτών των πηγών.

    "Προσωπικά, δεν δίνω βάση σε κάποιες από τις εκτιμήσεις που έχουν πιο έντονο τον χαρακτήρα σεναρίων Αποκάλυψης", είπε ο Σάδερλαντ, ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση στην οποία προέβη χθες ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

    "Δεν πιστεύω ότι είμαστε καθ οδόν προς μία εκτίναξη της τιμής στα 250 δολάρια το βαρέλι, όπως υποστηρίχθηκε", τόνισε ο Σάδερλαντ.

    Παράλληλα, είπε ότι δεν θεωρεί ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου συνιστούν βασικό παράγοντα του τετραπλασιασμού των τιμών τα τελευταία πέντε χρόνια, διαφωνώντας με τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι Αλ-Ναΐμι.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της BP, οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου είναι η αύξηση της ζήτησης, η έλλειψη επενδύσεων στην ανάπτυξη νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και η πολιτική αστάθεια σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως το Ιράκ, η Βενεζουέλα και η Νιγηρία.

    "Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε νέες δραματικές κορυφώσεις της τιμής του πετρελαίου", κατέληξε ο Πίτερ Σάδερλαντ.

    [20] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    11/6/2008 11:34:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την εξαιρετική συνεργασία που είχαν οι δυο τους υπογράμμισαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, και ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας σε δηλώσεις τους μετά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση τους σήμερα στο υπουργείο, καθώς ο κ. Γκαργκάνας αποχωρεί από το τιμόνι της ΤτΕ στις 14 Ιουνίου. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε εξαίρετο διοικητή σε μια κρίσιμη περίοδο τον κ. Γκαργκάνα, τονίζοντας ότι σφράγισε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε χρήσιμες για την διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο κ. Γκαργκάνας στάθηκε ιδιαίτερα στο σπουδαίο έργο του υπουργού Οικονομίας στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι την πολιτική αυτή θα πρέπει να την στηρίξουμε όλοι γιατί η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε μια δύσκολη συγκυρία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 June 2008 - 8:49:00 UTC