Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγωγή επιχειρηματία
  • [02] Κόντρα για τη συμφωνία ΟΤΕ- Deutsche Telecom
  • [03] Ασία: Κοντά στα 135 δολάρια το ελαφρύ αργό
  • [04] Μαμά η Τζέσικα Άλμπα
  • [05] Σκληρή στάση από το Ιράν
  • [06] Πώς αμείβεται η εορτή του Αγ. Πνεύματος
  • [07] Μιανμάρ: Kινητοποίηση της αντιπολίτευσης
  • [08] Προοπτικές απασχόλησης
  • [09] "Άνοιγμα" ΗΠΑ στον Ούγκο Τσάβες

    [01] Κοινωνία

    Στη Θεσσαλονίκη

    Απαγωγή επιχειρηματία

    10/6/2008 8:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2008 9:56:19)

    Πηγή: NET, NET 105,8, AΠE

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας, για τον εντοπισμό των απαγωγέων του προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος Γιώργου Μυλωνά. Ο απαχθείς είναι ηλικίας 49 ετών και ιδιοκτήτης της ΑLOUMIL, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας αλουμινοκατασκευών, με μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ο κ. Μυλωνάς έπεσε θύμα απαγωγής λίγο πριν τα μεσάνυχτα, την ώρα που επέστρεφε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όταν τρεις ένοπλοι , του είχαν στήσει ενέδρα, μπήκαν στο αυτοκίνητό του, κατέβασαν την σύζυγό του και αφού επιβιβάσθηκαν οι ίδιοι τον υποχρέωσαν να κινηθεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Αργότερα, οι δράστες τηλεφώνησαν στη σύζυγο του επιχειρηματία και της είπαν πού έχουν αφήσει το αυτοκίνητο, ενώ στις 3.30πμ, άγνωστος τηλεφώνησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και υπαγόρευσε κείμενο, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για απαγωγή. Στο αυτοκίνητο του κ. Μυλωνά, οι αστυνομικοί βρήκαν στο πίσω κάθισμα, το ρολόι, αλλά και το κινητό του απαχθέντος. Η αστυνομία έχει κλείσει τα σύνορα και διεξάγει έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Επίσης διεξάγονται αστυνομικές επιχειρήσεις με μπλόκα, στους όμορους νομούς της Θεσσαλονίκης. Στις έρευνες συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Για το περιστατικό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Το βιογραφικό του Γ. Μυλωνά

    Ο απαχθείς πρόεδρος του ΣΒΒΕ, επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς, γεννήθηκε στις Σέρρες, στις 2 Μαρτίου του 1959, ενώ είναι κάτοικος Πανοράματος, στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σερρών και είναι απόφοιτος της Μαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εχει επίσης αποφοιτήσει από την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, με πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος του London School of Economics, με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιχειρησιακή έρευνα (MSc in Operational Research, LSE), ενώ μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Από το 1982 έως το 1986 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Βιομηχανίας Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος Α.Ε. (Β.ΑΛ.Β.Ε.) με έδρα την Ξάνθη. Από το 1988 έως σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ Μυλωνάς ΑΕ, αλλά και του συνόλου των εταιριών του αναφερόμενου ομίλου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ο κ. Μυλωνάς. είναι πρόεδρος του ΣΒΒΕ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, αλλά και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης Αλουμινίου. Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς είναι αντιπρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας-Κίνας, αλλά και μέλος του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας-Σερβίας. Τόσο ο κ. Μυλωνάς, όσο και η ΑΛΟΥΜΥΛ, έχουν τιμηθεί με σειρά τιμητικών διακρίσεων για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τα τελευταία χρόνια.

    [02] Πολιτική

    Κόντρα για τη συμφωνία ΟΤΕ- Deutsche Telecom

    10/6/2008 9:33:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου, που κυρώνει τη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom, για την πώληση του ΟΤΕ. Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχουν κληθεί σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης, καθώς και εκπρόσωποι της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Σήμερα εξάλλου απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, εκτός των εργαζομένων στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας.

    "Πρωτοποριακή συμφωνία"

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη συμφωνία πρωτοποριακή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

    Ο ΟΤΕ, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, καθίσταται πιο ανταγωνιστικός, βελτιώνει τις προοπτικές του και οι Έλληνες διασφαλίζουν σύγχρονες, αξιόπιστες και οικονομικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

    O υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν έγινε για ταμειακούς λόγους, αλλά για να διασφαλίσει το μέλλον του ΟΤΕ και να τον προστατεύσει από τυχόν επιθετικές εξαγορές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Χάρης Τσιόκας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εκποίηση τριτοκοσμικού και αποικιοκρατικού χαρακτήρα και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν νομιμοποιεί αυτή τη συμφωνία και πως θα προχωρήσει στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

    Να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

    "Μνημείο νεο-υποτέλειας και παράδοσης του ΟΤΕ σε ξένα κρατικά συμφέροντα" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

    [03] Οικονομία

    Ασία: Κοντά στα 135 δολάρια το ελαφρύ αργό

    10/6/2008 11:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2008 11:19:04)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοδικά και κοντά στα 135 δολάρια το βαρέλι κινούνται σήμερα οι τιμές του ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, παρά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για την σύγκληση συνόδου πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών για να εξεταστεί η φρενήρης πορεία του μαύρου χρυσού.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου κατέγραφε το πρωί αύξηση κατά 57 σεντς στα 134,92 δολάρια από τα 134,35 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη ,μετά το ρεκόρ κλεισίματος που είχε σημειώσει την περασμένη Παρασκευή στα 138,54 δολάρια.

    Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε επίσης άνοδο κατά 44 σεντς στα 134,35 δολάρια.

    Τη Δευτέρα, μεικτή εικόνα παρουσίασε το αμερικανικό Χρηματιστήριο, έπειτα από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και την μερική αναθέρμανση της εμπιστοσύνης των επενδυτών από την αναπάντεχη βελτίωση της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 70,51 μονάδες και σημείωσε άνοδο 0,58% για να κλείσει στις 12.280,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq απώλεσε 15,10 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,61% για να κλείσει στις 2.459,46 μονάδες.

    Η Σαουδική Αραβία-ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ- ανακοίνωσε χθες τη διοργάνωση συνόδου ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες για να εξεταστούν οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών, οι οποίες έχουν πενταπλασιαστεί από το 2003.

    Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στην αγορά που να δικαιολογεί την φρενήρη πορεία του πετρελαίου .

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Μαμά η Τζέσικα Άλμπα

    10/6/2008 10:09:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι, απέκτησε η ηθοποιός Τζέσικα Αλμπα ("Sin City"), σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

    Το περιοδικό US Weekly έγραψε ότι η 27χρονη ηθοποιός γέννησε το Σαββατοκύριακο, σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες.

    Η Αλμπα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι περιμένει το πρώτο της παιδί με τον 29χρονο σύζυγό της, Ουόρεν Κας.

    Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2004, αλλά παντρεύτηκαν σε στενό κύκλο μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

    [05] Κόσμος

    Μπροστά στις απειλές του Ισραήλ για επίθεση

    Σκληρή στάση από το Ιράν

    10/6/2008 10:08:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Δεν άφησε το Ιράν, αναπάντητη την εκδήλωση της πρόθεσης των Ισραηλινών για επίθεση σε βάρος του, αν συνεχιστεί το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι κυρώσεις του ΟΗΕ αποδειχθούν αναποτελεσματικές. Με προειδοποίηση που απηύθυνε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Μοστάφα Μοχαμάντ Νατζάρ, για "ιδιαίτερα οδυνηρή απάντηση", συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για τα πυρηνικά σχέδια της Τεχεράνης. Χωρίς περιθώρια παρερμηνειών, ο κ. Νατζάρ δήλωσε ότι: "οι ένοπλες δυνάμεις μας βρίσκονται στο ύψιστο βαθμό ετοιμότητας και αν κάποιος θελήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια ανόητη ενέργεια η απάντηση θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Πάντως, κάνουν τις δηλώσεις τους και τις διαψεύδουν αμέσως μετά. Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις τους είναι το αποτέλεσμα αποτυχιών στις εσωτερικές υποθέσεις". Είναι πάντως γεγονός ότι τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ σε ισραηλινή εφημερίδα, την Παρασκευή, αποδοκιμάστηκαν από ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι απέδωσαν στον κ. Μοφάζ, προθέσεις εκμετάλλευσης των δηλώσεών του, με πολιτικά κίνητρα.

    [06] Κοινωνία

    Αργία ή όχι η εορτή του Αγίου Πνεύματος;

    Πώς αμείβεται η εορτή του Αγ. Πνεύματος

    10/6/2008 10:06:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

    Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν τη μέρα αυτή δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους, ενώ όσοι απασχοληθούν δεν δικαιούνται την προσαύξηση του 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου (για όσες ώρες απασχοληθούν).

    Για ποιες κατηγορίες εργαζομένων είναι αργία Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών: Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών Πειραιώς Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων. Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

    [07] Κόσμος

    Κινήσεις για άρση του περιορισμού της Αούνγκ Κίι

    Μιανμάρ: Kινητοποίηση της αντιπολίτευσης

    10/6/2008 9:16:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Αντιδράσεις δημιουργεί στη Μιανμάρ, η απόφαση του καθεστώτος, να παρατείνει τον κατ΄ οίκον περιορισμό της Αούνγκ Σαν Σου Κίι, που ηγείται της αντιπολίτευσης. Η κ. Κίι βρίσκεται υπό περιορισμό από το 2003, ενώ έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Σήμερα η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, ζήτησε από τη χούντα να κάνει δεκτή την έφεση την οποία θα ασκήσει, εναντίον της απόφασης για παράταση του περιορισμού. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το LND, αναφέρει ότι: "Το LND θα ασκήσει έφεση, σύμφωνα με το νόμο, κατά της παράτασης της κράτησης της Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία αποφασίσθηκε κατά παράβαση του νόμου. Εάν οι στρατηγοί θεωρούν ότι η απόφασή τους αυτή είναι σύμφωνη με το νόμο, τούς ζητούμε να κάνουν δεκτή την έφεση επιτρέποντας την έναρξη της διαδικασίας, βάσει του νόμου".

    [08] Κοινωνία

    Έρευνα για το Γ' τρίμηνο του '08

    Προοπτικές απασχόλησης

    10/6/2008 9:16:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών [Ιούλιο - Σεπτέμβριο 2008], αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης, της Manpower. Ωστόσο, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στη χώρα μας παραμένουν θετικές και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας που ερευνήθηκαν. Τα αποτελέσματα της Έρευνας, την οποία η Manpower πραγματοποιεί κάθε τρεις μήνες, προέκυψαν από συνεντεύξεις σε περισσότερους από 55,000 εργοδότες 32 χωρών, μεταξύ αυτών -κι ως αντιπροσωπευτικό δείγμα- 788 εργοδότες από την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης αγγίζουν το +19%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης, αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο. Το 23% των ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις κατά το επόμενο τρίμηνο, το 4% των εργοδοτών δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση των ατόμων που απασχολούν, το 64% αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ το 9% των εργοδοτών δηλώνουν αβέβαιοι ως προς την πορεία της απασχόλησης για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2008.

    «Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, παρά το δυσμενές κλίμα στη διεθνή και εγχώρια οικονομία, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργοδότες (23%) δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει προσλήψεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, οι εργοδότες εμφανίζονται ελαφρώς επιφυλακτικότεροι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνει η μείωση των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε η Δρ. Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

    Θετικές οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης

    Τα ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι οι εργοδότες και στους εννέα τομείς, αναφέρουν θετικές συνολικές προοπτικές απασχόλησης, κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

    Πιο δυναμικός εμφανίζεται ο τομέας του Τουρισμού, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν το +30%, δηλαδή, 7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτές του Β Τριμήνου 2008. Εξ ίσου θετικές καταγράφονται οι προοπτικές στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης (+22%), στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών (+24%) και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) (+22%).

    Ωστόσο, οι πλέον συγκρατημένες προβλέψεις για αυτό το τρίμηνο, προέρχονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών, που φτάνουν το +14%.

    Σχολιάζοντας τα ανά τομέα αποτελέσματα της έρευνας, η Δρ. Βενετία Κουσία, είπε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο αισιόδοξες προοπτικές καταγράφονται στους τομείς των Τουριστικών και των Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς λόγω της θερινής περιόδου, η τουριστική κίνηση θα κορυφωθεί. Παράλληλα, οι προοπτικές στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη διεθνή πιστωτική κρίση και το γενικότερο οικονομικό κλίμα».

    Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω ερευνας στην Ελλάδα κατά γεωγραφική περιφέρεια, οι προοπτικές απασχόλησης και στις δύο περιοχές που ερευνήθηκαν εμφανίζονται θετικές. Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες στη βόρεια Ελλάδα περιμένουν ότι οι προσλήψεις θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο (+22%), αντικατοπτρίζοντας μια υγιή και ενεργή αγορά εργασίας. Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το Γ τρίμηνο του 2008, φτάνουν το +18%, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 5%, σε σχέση με τα ποσοστά του προηγούμενου τριμήνου.

    Διεθνείς Συγκρίσεις

    Οι εργοδότες από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με εξαίρεση αυτούς της Ισπανίας, αναφέρουν θετικές προοπτικές απασχόλησης, ενώ οι προσδοκίες των εργοδοτών στο Μεξικό για την απασχόληση κατά το επόμενο τρίμηνο είναι οι πλέον αισιόδοξες από τότε που άρχισε να διεξάγεται η έρευνα στη χώρα τους. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργοδοτών παγκοσμίως εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξη, σε ό,τι αφορά την πρόσληψη νέων εργαζομένων στο τρίμηνο Ιούλιος Σεπτέμβριος 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

    Παγκοσμίως, οι πιο αισιόδοξες προοπτικές για την απασχόληση στο Γ Τρίμηνο του έτους καταγράφονται σε Ινδία, Σιγκαπούρη, Περού, Πολωνία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ και Ρουμανία. Αντιθέτως, οι λιγότερο αισιόδοξοι εργοδότες για το τρίμηνο που ακολουθεί, είναι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Ιρλανδοί.

    Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, μειωμένες εμφανίζονται οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης σε 18 χώρες, βελτιωμένες σε εφτά και αμετάβλητες στις υπόλοιπες εφτά. Συνολικά, το ερχόμενο τρίμηνο προβλέπεται λιγότερο αισιόδοξο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2007, καθώς σε 22 χώρες οι προοπτικές απασχόλησης είναι πιο χαμηλές, ενώ μόνο σε πέντε από τις 32 χώρες οι εργοδότες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις του επόμενου τριμήνου.

    Οι πίνακες της έρευνας

    [09] Κόσμος

    Για τους ομήρους που κρατούν οι FARC

    "Άνοιγμα" ΗΠΑ στον Ούγκο Τσάβες

    10/6/2008 8:43:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων Βενεζουέλας ΗΠΑ, μετά την καταγγελία αντάρτη των Κολομβιανών ανταρτών FARC, ότι με παρότρυνση των ΗΠΑ, η Κολομβία οργανώνει τη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας για τις προτροπές του προς τους αντάρτες να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν. Παράλληλα όμως υπήρξε και η προτροπή προς τη Βενεζουέλα, να πάρει αποστάσεις από τους αντάρτες του FARC. Η ακριβής δήλωση του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακ Κόρμακ, ήταν: "Αυτά είναι σαφώς καλά λόγια. Και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τη Βενεζουέλα να συνδυάσει τα καλά αυτά λόγια και με συγκεκριμένες πράξεις. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, δημόσια κι ιδιωτική, για να λάβει αποστάσεις από οιαδήποτε σχέση μπορεί να είχε με τις FARC. Όλοι στην περιοχή θα ήθελαν να δουν την Βενεζουέλα να αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να διαψεύσει κάθε ιδέα, είτε είναι θεωρία, είτε ισχύει στην πράξη, πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις FARC και τη Βενεζουέλα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 June 2008 - 8:50:03 UTC