Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η ακρίβεια
  • [02] Κοντά στους πληγέντες
  • [03] Στον εισαγγελέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [04] Ρεκόρ πληθωρισμού, υποχωρεί το πετρέλαιο
  • [05] Καταγγελίες για σχέδια δολοφονιών
  • [06] Επεστράφησαν τα κλεμμένα έργα τέχνης
  • [07] Ακύρωσε την περιοδεία της η Εβόρα
  • [08] Νέος γύρος συνομιλιών
  • [09] Νέες αιματοχυσίες στο Ιράκ
  • [10] Προς χρέωση και οι χειραποσκευές;
  • [11] Σκόπια και Ακρίβεια στη Βιέννη
  • [12] Νέες κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ
  • [13] Ημερίδα ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια
  • [14] Στον Παπούλια οι Πρόεδροι του ΟΣΕΠ
  • [15] Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Βιετνάμ
  • [16] "Στο χείλος του γκρεμού"
  • [17] Απόπειρα αυτοκτονίας γνωστού εργατολόγου
  • [18] Ισπανία: Απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών
  • [19] Ξανά στα γήπεδα ο Λούα- Λούα

    [01] Οικονομία

    Μποϋκοτάζ στο γάλα, συλλαλητήριο στις 19/6

    Στο επίκεντρο η ακρίβεια

    9/6/2008 16:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 19:09:24)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το θέμα της ακρίβειας θα θέσει στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης στο Λουξεμβούργο η Φάνη Πετραλιά, ζήτημα που θα απασχολήσει και την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, σε μποϋκοτάζ στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1 ευρώ το λίτρο καλεί από σήμερα, Δευτέρα έως το Σάββατο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, τονίζοντας ότι η τιμή του είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 19 Ιουνίου το απόγευμα, στην Πλατεία Συντάγματος, διοργανώνουν τα συνδικάτα και οι καταναλωτικές οργανώσεις ως αντίδραση στα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "η Γ.Σ.Ε.Ε. πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε τις τριτοβάθμιες Οργανώσεις: ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής: Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, Δήμο Αθηναίων και Δήμο Πειραιώς καθώς και τις μεγάλες καταναλωτικές Οργανώσεις που λειτουργούν στην Αττική, προκειμένου να συντονίσουμε την προσπάθειά μας. Να αντιπαλέψουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά που τροφοδοτεί η κυβερνητική πολιτική αλλά και να απαιτήσουμε την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των παραγωγών. Η ακρίβεια μας αφορά όλους και πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες και καταναλωτές, να βρεθούμε στο Σύνταγμα, να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε, γιατί οι οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μεγάλη δοκιμασία στο εισόδημά μας. Απαιτείται να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής".

    Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας επισημαίνει μέσω επιστολής του στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Χ. Φώλια ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης.

    Ευρεία σύσκεψη ΓΣΕΕ

    Σε σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Υπερνομαρχίας Αθηνών Πειραιώς, των δήμων Αθηναίων και Πειραιώς και πολλών καταναλωτικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 19 Ιουνίου, κατά της ακρίβειας. Στη συζήτηση εκφράστηκε η διάθεση όλων των φορέων να συντονίσουν τη δράση τους σε μια γενικότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Πιο αναλυτικά αποφάσισαν:

    - Να απευθύνουν κοινή πρόσκληση στο συλλαλητήριο της 19ης Ιουνίου.

    - Να απαιτήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων που, όπως σημειώνουν, εκτοξεύουν τον πληθωρισμό σε διπλάσια ποσοστά από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    - Να δημιουργήσουν μόνιμη επιτροπή που θα παρεμβαίνει σε όλη την οικονομική αλυσίδα από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή.

    - Να απαιτήσουν τη μείωση ή το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων, των καυσίμων και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

    - Να απαιτήσουν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των παραγωγών.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του, αφού εξέφρασε την συμπαράσταση όλων των συνεργαζομένων φορέων προς τους σεισμόπληκτους της Πελοποννήσου, κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική ότι τροφοδοτεί τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μεγάλη δοκιμασία στο εισόδημα των εργαζομένων και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με επιστολή της ΓΣΕΕ που θα ζητούσε διάλογο με τον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του θέματος, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι το θέμα είναι πλέον γνωστό και ότι αν ο Πρωθυπουργός επιθυμεί, μπορεί να καλέσει τα συνδικάτα σε διάλογο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

    [02] Πολιτική

    Κλιμάκια της αντιπολίτευσης στην Πελοπόννησο

    Κοντά στους πληγέντες

    9/6/2008 16:31:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιμάκια των πολιτικών κομμάτων έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, ζητώντας την άμεση στήριξη των πληγέντων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου σε δήλωση εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και σε όσους υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις περσινές πυρκαγιές εγκατέλειψε την Πελοπόννησο. "Δεν χρειαζόμαστε τις γνωστές, επικοινωνιακού χαρακτήρα, πρακτικές, αυτές δηλαδή που είδαμε στο περσινό καλοκαίρι", είπε ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "χρειαζόμαστε άμεση πρακτική συμπαράσταση και σχέδιο για τους κατοίκους της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς και ουσιαστική βοήθεια, λύσεις και προοπτική. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα. Δεν αρκούν τα βοηθήματα, ζητούμε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αντιμετωπισθούν οι καθημερινές ανάγκες των πληγέντων" και πρόσθεσε: "Ζητούμε τον απαραίτητο συντονισμό και μέτρα μακράς πνοής, διότι η Πελοπόννησος πρέπει επιτέλους να σταθεί και πάλι στα πόδια της".

    Το ΚΚΕ τόνισε ότι ο λαός βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και επανέλαβε το αίτημα του για έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, πρώτα απ όλα στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Για τις περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας ζήτησε ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας όλων των κτηρίων, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, μέτρα στήριξης των πληγέντων και ειδικότερα των τυχόν ανέργων.

    Τη συμπαράστασή του προς τους σεισμόπληκτους της Πελοποννήσου, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέκος Αλαβάνος. "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχει καθυστέρηση από την κυβέρνηση και στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, αλλά και στην αποκατάσταση της ζωής και στις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν", τόνισε ο κ. Αλαβάνος. Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με επικεφαλής το γραμματέα του ΣΥΝ, Ν. Χουντή, και αποτελούμενο από τους βουλευτές Ν. Τσούκαλη και Θ. Λεβέντη βρίσκεται στην Αμαλιάδα.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους πληγέντες τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό. Επίσης με σημερινή ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ καταγγέλλει την έναρξη δημιουργίας εδώ και μόλις έναν χρόνο "Εθνικού Συστήματος Σεισμογράφων", την ώρα που έχουν ήδη τοποθετηθεί οι συσκευές προειδοποίησης για την πιθανότητα τσουνάμι. Επίσης σημειώνει ότι η απορρόφηση πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ζημιές από τον σεισμό της Αθήνας που έγινε πριν 9 χρόνια είναι μόλις στο 79%.

    [03] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens

    Στον εισαγγελέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    9/6/2008 14:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 17:16:05)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου που ερευνά την υποθεση της Siemens Ελλάς, προσήλθε ο βουλευτής της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης προσκομίζοντας όλα τα παραστατικά εξόφλησης του εξοπλισμού του γραφείου του, που παραγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την εταιρεία. Ακόμη, ο κ. Αθανασίου έλαβε σήμερα κατάθεση από υπάλληλο εταιρείας, υπεργολάβου της Siemens στην υπόθεση του εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ενώ κατάθεση έλαβε επίσης ο Εισαγγελέας για τρίτη φορά από γυναίκα υπάλληλο της Siemens, που έχει διατελέσει ιδιαιτέρα γραμματέας πρώην στελέχους της εταιρίας, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αμνηστίας που έθεσε σε ισχύ η μητρική Siemens. Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση τις επόμενες ημέρες γυναίκα-σύζυγο νυν στελέχους της Siemens, προκειμένου να διερευνήσει σκέλος της υπόθεσης με αγοραπωλησία ακινήτων στη Τήνο, μέσω υπεράκτιας εταιρίας, που ο ρόλος της διερευνάται. Την κατά απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια και περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την Siemens, ζητά με επιστολή του από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης για την υπόθεση της Siemens, καθώς, σύμφωνα με το δημοσιογράφο που ρώτησε, άρχισαν να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να οριστεί εφέτης-ανακριτής, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει υπόθεση που είναι σε δικαστική διερεύνηση. Δεν το κάναμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε. Κανένα σχόλιο για καμιά πτυχή της δικαστικής έρευνας". Επίσης, ο κ. Αντώναρος απάντησε στην κριτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ για χειραγώγηση της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι "η σημερινή κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και το αποδεικνύει συνεχώς στην πράξη, αντίθετα με ό,τι γινόταν στο παρελθόν". Ερωτηθείς αν έχει να πει κάτι για την καταγγελία του Υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη για ανεύθυνη διαρροή στοιχείων από τη δικογραφία, απάντησε "όχι". Προσεισμικές δονήσεις χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση Siemens και επανέλαβε την αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

    [04] Οικονομία

    Αβέβαιη η πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού

    Ρεκόρ πληθωρισμού, υποχωρεί το πετρέλαιο

    9/6/2008 15:41:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο 4,9% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο από 4,4% που ήταν τους τρεις προηγούμενους μήνες. Η εκρηκτική άνοδος της τιμής της βενζίνης αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού. "Όσο συνεχίζεται η αναταραχή στη διεθνή αγορά καυσίμων η πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθωρισμού θα είναι αδύνατη", δήλωσε ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπηράκης. "Η εκτίναξη του πληθωρισμού σχεδόν στο 5% για τον μήνα Μάιο επιβεβαιώνει, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης, να ελέγξει την άνοδο των τιμών που έχει κυριεύσει την αγορά", αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με την ανακοίνωση από την ΕΣΥΕ των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαΐου 2008. "Η νέα πρωτοφανής για τα τελευταία δέκα χρόνια εκτίναξη του πληθωρισμού το Μάη στο 4,9%, έρχεται να καταδείξει ότι ο επίσημος, αν και σαφώς υποεκτιμημένος, τιμάριθμος καλπάζει μήνα με το μήνα ανεξέλεγκτα, ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Η νέα εκτίναξη του πληθωρισμού και το όργιο της ακρίβειας δεν οφείλονται μόνο στη διεθνή κερδοσκοπική καπιταλιστική κρίση αλλά και στην αισχροκέρδεια και τα καρτέλ που κυριαρχούν στις εγχώριες αγορές", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    Μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, φτάνοντας στα 139 δολάρια το βαρέλι, σήμερα υποχωρεί κάτω από τα 137 δολάρια το αμερικανικό αργό και 135,27 δολάρια το μπρεντ.

    Εκτιμήσεις για τη διεθνή κρίση

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ κάλεσε σήμερα τις βιομηχανικές χώρες της G8 να ασκήσουν πιέσεις στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, ώστε να σταματήσει η ξέφρενη κούρσα των τιμών του αργού πετρελαίου.

    Στην Ασιατική Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο που διεξάγεται στη Μαλαισία οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στις πετρελαϊκές αγορές διίστανται.

    Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθούν έως και στα 150 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Goldman Sachs για τις αγορές εμπορευμάτων, λόγω της συρρίκνωσης των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων και του γεγονότος ότι η πιο σφικτή προσφορά βαραίνει περισσότερο από ό,τι η μείωση της ζήτησης.

    Σε αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της πορείας των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές προχώρησε, παράλληλα, η Lehman Brothers, προβλέποντας ισχυρό ενδεχόμενο απότομης πτώσης των τιμών στα τέλη του 2008 με αρχές του επόμενου χρόνου, καθώς θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται τα στοιχεία για το πλήγμα που καταφέρνει στη ζήτηση η σημερινή εκτίναξη πλησίον των 140 δολαρίων το βαρέλι.

    Η "καταστροφή" της ζήτησης έχει αρχίσει να γίνεται προφανής και στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της American Automobile Association, η τιμή της βενζίνης στις αντλίες υπερέβη, για πρώτη φορά, τα 4 δολάρια το γαλόνι. Σφυγμομέτρηση της Ipsos Public Affairs, την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε ότι σε ποσοστό 74% οι Αμερικανοί αυτοκινητιστές θα αλλάξουν συνήθειές του εάν η τιμή της βενζίνης υπερβεί τα 4 δολάρια το γαλόνι. Η αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στη μη επαρκή τροφοδοσία των ενεργειακών αγορών και οι υψηλότεροι φόροι στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες δεν συμβάλλουν στις επενδύσεις για νέα παραγωγή, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της BP Τόνι Χέιγουορντ.

    Μιλώντας στην Ασιατική Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ο Χέιγουορντ υπογράμμισε ότι στην περίπτωση "εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, όπου υπάρχει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές οφείλουν να είναι σταθερές. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα τιμών είναι υψηλά, αυτό δείχνει ότι η προσφορά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην αύξηση της ζήτησης και εδώ έχουμε φτάσει σήμερα".

    Τα σχόλια του Τόνι Χέιγουορντ ήλθαν μία εβδομάδα μετά τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Royal Dutch Shell Τζερόεν φαν ντερ Φέερ, ο οποίος δεν διαπιστώνει έλλειψη πραγματικής προσφοράς πετρελαίου και εκτιμά, παράλληλα, ότι οι διακυμάνσεις των τιμών έχουν, εν πολλοίς, να κάνουν με την ψυχολογία.

    Εν τω μεταξύ, το πλέον άμεσο μέτρο για την αναχαίτιση της θεαματικής εκτίναξης των τιμών των γεωργικών πρώτων υλών είναι ο δραστικός περιορισμός των προγραμμάτων επιδότησης των βιοκαυσίμων, υποστηρίζει ο επικεφαλής της διεύθυνσης Γεωργίας στον ΟΟΣΑ Στέφαν Τάνγκερμαν.

    [05] Κόσμος

    Των προέδρων της Βενεζουέλας και του Ισημερινού

    Καταγγελίες για σχέδια δολοφονιών

    9/6/2008 19:27:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σοβαρές κατηγορίες κατά του προέδρου της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, εξαπέλυσαν οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), κατηγορώντας τον ότι σχεδιάζει τη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες όσο και του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Οι καταγγελίες έγιναν από το στέλεχος των FARC Ιβαν Μάρκες και μεταδόθηκαν από το Βολιβιανό πρακτορείο ειδήσεων (ABP). Το περιεχόμενο της καταγγελίας, αποδίδει στις ΗΠΑ την εκπόνηση και τη στήριξη του σχεδίου των δολοφονιών, με εκτελεστικό όργανο τη συνεργαζόμενη κυβέρνηση της Κολομβίας, που κατηγορεί τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, που κυβερνώνται από αριστερούς ηγέτες, ότι συνεργάζονται με τους αντάρτες των FARC. Σύμφωνα με την καταγγελία αρκετοί πράκτορες έχουν διεισδύσει στη Βενεζουέλα, ενώ αντίστοιχη ομάδα εκπαιδεύεται με στόχο να διεισδύσει στον Ισημερινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ούγκο Τσάβες είχε απευθύνει έκκληση στους FARC για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν. Πρόσφατα είχε υπάρξει ένταση στις σχέσεις των τριών χωρών, με τη δολοφονία στελέχους των FARC και τις κατηγορίες της Κολομβίας ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσής τους στον Ισημερινό, ενώ η Βολιβία είχε κινητοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της.

    [06] Πολιτισμός

    Βαγδάτη, Ιράκ

    Επεστράφησαν τα κλεμμένα έργα τέχνης

    9/6/2008 19:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Πανάρχαια έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής, το 2003 και εντοπίστηκαν από τις αμερικανικές τελωνειακές αρχές στη Φιλαδέλφεια τον περασμένο μήνα, επεστράφησαν σήμερα στις ιρακινές αρχές. Τα ευρήματα παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσίγιαρ Ζεμπάρι, στον υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας, Μοχάμεντ αλ-Ουράιμπι, σε τελετή που έγινε στη Βαγδάτη. Μέσα στο μικρό τετράγωνο κουτί υπήρχαν 11 κυλινδρικές σφραγίδες από αχάτη και αλάβαστρο που κάποτε τις φορούσαν στο λαιμό τους οι αξιωματούχοι και τις χρησιμοποιούσαν για να σφραγίζουν επίσημα έγγραφα. "Βρισκόμαστε ενώπιον αρχαιοτήτων που ανάγονται στο 2.000 και 3.000 π.Χ.", δήλωσε η Αμίρα Ιδάν, επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρχαιοτήτων, Αμπντούλ-Ζάρα αλ-Ταλαγκάνι, τα έργα τέχνης βρέθηκαν στη Φιλαδέλφεια τον περασμένο μήνα και παραδόθηκαν στην πρεσβεία του Ιράκ στην Ουάσινγκτον. Πολλά έργα τέχνης έχουν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης και πολλές χιλιάδες αντικείμενα έχουν εξαφανιστεί από τους περίπου 10.000 αρχαιολογικούς χώρους σε όλο το Ιράκ. Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πάρει πίσω τα αντικείμενα, αρκετά από τα οποία έχουν εμφανιστεί σε δημοπρασίες σε όλον τον κόσμο. Τον Απρίλιο, η Συρία επέστρεψε στο Ιράκ περίπου 700 κλεμμένα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα και χρυσά νομίσματα. Κατά τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείου, σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων, κλάπηκαν περίπου 15.000 αντικείμενα από τα οποία έχουν επιστραφεί περίπου 5.000 με 6.000. "Υπάρχουν 1.600 αντικείμενα στην Ιορδανία. Θα επιστραφούν σύντομα με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχουν και άλλα στις χώρες του Κόλπου και στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

    [07] Πολιτισμός

    Παρίσι, Γαλλία

    Ακύρωσε την περιοδεία της η Εβόρα

    9/6/2008 18:56:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΙΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ακυρώθηκε, για λόγους υγείας, η ευρωπαϊκή περιοδεία της Σεζάρια Εβόρα που θα γινόταν σε δύο μέρη από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τον Δεκέμβριο, ανακοινώθηκε σήμερα από τη δισκογραφική εταιρεία Lusafrica. Η εταιρεία δεν έδωσε καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τα αίτια που οδήγησαν την "ξυπόλητη ντίβα" σε αυτήν την απόφαση. Η 66χρονη Σεζάρια Εβόρα επρόκειτο να δώσει παραστάσεις το καλοκαίρι στη Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Το δεύτερο μέρος της περιοδείας της θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά της Εβόρα, το Rogamar, κυκλοφόρησε στις αρχές του 2006.

    [08] Πολιτική

    Για το Σκοπιανό

    Νέος γύρος συνομιλιών

    9/6/2008 17:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 17:59:04)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Νέες συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αρχίζουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, υπό τον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και στον Τύπο της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις αύριο, Τρίτη, καθώς και την Τετάρτη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ. Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξει τριμερής συνάντηση την Πέμπτη 12 Ιουνίου. Την ξεκάθαρη θέση ότι αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, τα Σκόπια δεν θα συμμετάσχουν στην Ευρωατλαντική πραγματικότητα, εξέφρασε από τη Βιέννη, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Σκοπιανό προέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του γεύματος της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ.

    [09] Ιράκ

    Νέες αιματοχυσίες στο Ιράκ

    9/6/2008 17:49:00

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών από την ίδια οικογένεια, σε τρεις επιθέσεις στην Βαγδάτη και στην επαρχία Ντιγιάλα, ανέφεραν αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας .

    Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, που είχε στόχο ένα ιρακινό αστυνομικό φυλάκιο κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στην περιοχή Καράντα της Βαγδάτης, εξερράγη με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού και να τραυματιστούν δέκα, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας.

    Στην επαρχία Ντιγιάλα, στο κεντρικό Ιράκ, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι, μετέδωσε το πρακτορείο VOI, επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

    Από εκτοξεύσεις βλημάτων όλμων σε ένα κτίριο κατοικιών στο χωριό Σανίτζα, κοντά στην Μπακούμπα,57 χιλιόμετρα ΒΑ της Βαγδάτης, σκοτώθηκε ένας άνδρας και τραυματίστηκαν τρία άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας.

    [10] Οικονομία

    Προς χρέωση και οι χειραποσκευές;

    9/6/2008 17:20:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύντομα οι αεροπορικές εταιρίες θα χρεώνουν και για τις χειραποσκευές που μεταφέρουμε εντός του αεροσκάφους. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Virgin Blue της Αυστραλίας.

    Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Jetstar χρεώνει δέκα δολάρια φθηνότερα το εισιτήριο εσωτερικού και 20 δολάρια φθηνότερα το εισιτήριο εξωτερικού στους επιβάτες χωρίς επισκευές.

    Η Virgin Blue θα το πάει παραπέρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μπρέντ Γκόφρεϊ, θα χρεώνει και για τις χειραποσκευές "γιατί το κόστος των καυσίμων έχει εκτιναχθεί στα ύψη και ο έλεγχος των χειραποσκευών είναι ιδιαίτερα δαπανηρός. Κοστίζει περισσότερα ο έλεγχος των χειραποσκευών από ότι του επιβάτη".

    Λόγω της εκτίναξης της τιμής των καυσίμων στα ύψη, οι αυστραλιανές αεροπορικές εταιρίες προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Προβαίνουν σε απολύσεις, μειώνουν δρομολόγια και ακόμα ελαττώνουν την ταχύτητά τους και περιορίζουν το βάρος που μεταφέρουν, μειώνοντας ακόμα και τις σελίδες των περιοδικών που τυπώνουν!

    [11] Πολιτική

    Σκόπια και Ακρίβεια στη Βιέννη

    9/6/2008 16:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 17:18:50)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ξεκάθαρη θέση ότι αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, τα Σκόπια δεν θα συμμετάσχουν στην Ευρωατλαντική πραγματικότητα, εξέφρασε από τη Βιέννη, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ολοκλήρωσε το μεσημέρι την προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας στην Αυστριακή πρωτεύουσα. Συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τον Αυστριακό Καγκελάριο, με τον οποίο συμφώνησε ότι το θέμα της ακρίβειας είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και θα πρέπει να συζητηθεί στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής.

    Συνάντηση Καραμανλή - Γκουζενμπάουερ

    Για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος της ακρίβειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κ. Καραμανλής και της Αυστρίας Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Το θέμα της ακρίβειας προκαλεί αναταράξεις στις οικονομίες και πλήττει το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία για να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επιστολή που έχει στείλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο για να αποτελέσει η ακρίβεια αντικείμενο συζήτησης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Πρέπει, κατά προτεραιότητα να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.

    Από την πλευρά του ο Αυστριακός Καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει πάρει μέτρα για το θέμα και σημείωσε ως θετικό ότι δεν αντέδρασε με πανικό.

    Πρόσθεσε, ότι πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, να ελεγχθούν οι τιμές των προϊόντων και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο διεθνές πλαίσιο. Πρέπει να στηρίξουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, το επίπεδο των πολιτών μας.

    Στη συνάντησή τους οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη τις διμερείς σχέσεις για τις οποίες συμφώνησαν ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν στα περισσότερα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή. "Είμαστε έτοιμοι για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι κυρίως μετά τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ να ενεργοποιήσουν παλαιότερη συμφωνία του 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου - Ταλάτ".

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι θέλουμε να στηρίξουμε την προοπτική της χώρας αυτής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, διαφορετικά η Ελλάδα θα είναι συνεπής στα όσα έχει πει και έχει κάνει στο Βουκουρέστι.

    Αλλο θέμα που απασχόλησε τους δυο πρωθυπουργούς είναι το θέμα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος που το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχει γίνει ευρωπαϊκό πρόβλημα και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Στο θέμα αυτό ο κ. Γκουζενμπάουερ σημείωσε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι κοινό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανέφερε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τούς παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπισή του με το οποίο η Αυστρία συμφωνεί.

    [12] Κοινωνία

    Νέες κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ

    9/6/2008 16:44:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων αρχίζουν από αύριο, με 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιδρώντας στη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δμοσίου και της Deutsche Telekom.

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας θα εξαιρεθούν από την απεργία της, προκειμένου εργαστούν για την αποκατάσταση των βλαβών που προκάλεσε ο σεισμός και να συνδράμουν με κάθε είδος βοήθειας τους πληγέντες.

    Στο μεταξύ, η Ένωση Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της επικρίνει τη στάση που τήρησε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης, στο πρόσφατο συνέδριο για την ευρυζωνικότητα που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και κυρίως για τα όσα είπε σε βάρος του ΟΤΕ, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη να αποχωρήσει από την αίθουσα.

    Οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι ο ΟΤΕ, τον οποίο ο κ. Αλεξανδρίδης κατηγόρησε για δυσκαμψία και ότι αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο, έχουν εγκαταστήσει σε όλη την Ελλάδα 25.000 χλμ. καλωδίων οπτικών ινών, εκατοντάδες δακτυλίους σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας με αξιοπιστία δικτύου πάνω από 99,998%, 1.350.000 πόρτες ευρυζωνικής πρόσβασης και σε 1.400 πόλεις και χωριά, σε όλη την Ελλάδα, τον εξοπλισμό που παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση σε περισσότερους από το 85% των Ελλήνων.

    [13] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Ημερίδα ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια

    9/6/2008 16:34:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Οι νέες επιδοτήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, αυστηρή κριτική στην επιλογή της Κυβέρνησης για την ιδιωτική παιδεία αλλά και έντονη κριτική στις πρόσφατες επιλογές του Συνασπισμού στα ανώτατα ιδρύματα αποτέλεσαν το επίκεντρο του προβληματισμού της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με θέμα "Τι Πανεπιστήμιο θέλουμε σήμερα".

    Σε αυτή συμμετείχαν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι των ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας που μετέφεραν τους προβληματισμούς τους τόσο σε σχέση με το θέμα των κολλεγίων στην Ελλάδα της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και του τρόπου με τον οποίο κινείται ο Συνασπισμός εντός των ανωτάτων ιδρυμάτων.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος διαχώρισε τη θέση του από τις ακραίες αντιδράσεις εντός των πανεπιστημίων ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, το θέμα δεν είναι οι εκλογές, αλλά η αδειοδότηση των ιδιωτικών ιδρυμάτων.

    Ο κ. Αλαβάνος καταλόγισε στην Κυβέρνηση συνταγματική εκτροπή, επικρίνοντάς την γιατί, όπως είπε επιθυμεί πάση θυσία την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση για τη συγκρότηση και λειτουργία των φοιτητικών οργάνων και της ΕΦΕΕ.

    [14] Πολιτική

    Στον Παπούλια οι Πρόεδροι του ΟΣΕΠ

    9/6/2008 16:25:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, δέχθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Οι λαοί μας περιμένουν πολλά από σας", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, προτρέποντας τους να εργαστούν περισσότερο για τους οικονομικά αδυνάτους. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως και ο ίδιος υπήρξε παλαιότερα μέλος της "δικής σας μεγάλης οικογένειας, στα πρώτα βήματα. Τώρα βέβαια τρέχετε, κάνετε άλματα προς τα εμπρός" και σημείωσε πως ο Δημήτρης Σιούφας τον ενημερώνει και έχει μια εξαιρετική ευαισθησία για τον ΟΣΕΠ. "Εύχομαι σε όλους σας καλώς ήλθατε, να περάσετε καλά στην Αθήνα, καθώς και καλές επιτυχίες και καλές αποφάσεις, με γνώμονα πάντα την εγκάρδια συνεργασία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δ. Σιούφας, εκφράζοντας και τους ομολόγους του Προέδρους των ξένων κοινοβουλίων και τους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών, ως Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών - μελών του ΟΣΕΠ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη συνάντηση.

    Δηλώσεις Σιούφα

    "Ξέρουμε ότι το κάνετε αυτό όχι μόνο ως Πρώτος Πολίτης και Πρόεδρος της χώρας μας, αλλά ,όπως επισημάνατε, διατελέσατε για πάρα πολλά χρόνια Υπουργός Εξωτερικών και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι μόνο παρακολουθήσατε από κοντά τα δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή, τη δημιουργία του ΟΣΕΠ και της Διακοινοβουλευτικής του Συνέλευσης, αλλά και βάλατε και την προσωπική σας σφραγίδα για να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών, των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων των λαών της περιοχής", τόνισε ο Δημήτρης Σιούφας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως το αυτό το ενδιαφέρον του Προέδρου "είναι διαρκές για όλα τα δρώμενα, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο" και διαβεβαίωσε ότι "εμείς, ως ο κοινοβουλευτικός βραχίονας των Παρευξείνιων Χωρών, θέλουμε να είμαστε και δίπλα αλλά και μπροστά από τις κυβερνήσεις και να συντρέξουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία των κοινοβουλίων μας για ειρήνη, ανάπτυξη, σταθερότητα και ευημερία, και στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο".

    "Σήμερα υιοθετήσαμε την διακήρυξη της Συνέλευσης και στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, για το πώς θα λειτουργήσουμε ως κοινοβούλια", τόνισε ο κ. Σιούφας και ανέφερε ότι έχει προτείνει να δημιουργήσουν τα κοινοβούλια των χωρών - μελών του ΟΣΕΠ, μία σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 εθνικά Κοινοβούλια, στο πρότυπο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

    [15] Πολιτική

    Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Βιετνάμ

    9/6/2008 15:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 16:40:37)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Νγκουγιεν Μινχ Τριέτ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. "Με το βιετναμέζο Πρόεδρο είχαν σημαντικές συνομιλίες που κάλυψαν μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις στην ΝΑ Ασία, στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Το Βιετνάμ σήμερα είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες της ΝΑ Ασίας ενώ με τους δικούς του αγώνες έχει κάνει όλους τους λαούς που πολέμησαν για την ελευθερία τους να το νιώσουν κοντά τους", τόνισε ο κ. Παπούλιας. Μετά τη συνάντηση υπεγράφη Μορφωτική Συμφωνία, ο Έλληνας Πρόεδρος δήλωσε "πως η Ελλάδα και το Βιετνάμ έχουν εισέλθει σε μια δυναμική περίοδο ανάπτυξης όλου του φάσματος των διμερών σχέσεών τους". Από την πλευρά του, ο βιετναμέζος Πρόεδρος ανέφερε πως οι χώρες μας έχουν πάρα πολλά κοινά και συμφωνούν σε πάρα πολλά θέματα, πρόσθεσε ότι "συμφωνήσαμε ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο οι σχέσεις μας σε οικονομικό επίπεδο, χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια και περισσότερη εξέλιξη ώστε να φτάσουν τις πολιτικές μας σχέσεις". Ο βιετναμέζος Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που έδωσε η Ελλάδα στον αγώνα της χώρας του για εθνική ανεξαρτησία, για την υποστήριξη αναφορικά με την εισδοχή του Βιετνάμ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την εκλογή της ως μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τα θύματα του χθεσινού σεισμού, σημείωσε ότι προσβλέπει στην επερχόμενη επίσκεψη του Πρόεδρου Παπούλια στο Βιετνάμ τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι πολλές συμφωνίες συνεργασίας βρίσκονται υπό επεξεργασία και πρόκειται σύντομα να οριστικοποιηθούν, προς όφελος και των δύο χωρών. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, που ήταν πρωταθλήτρια της Ευρώπης στο Euro 2004, να μπορέσει να διατηρήσει τον τίτλο της. Ο κ. Νγκουγιεν Μινχ Τριέτ επισκέφθηκε αργότερα τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήττρη Σιούφα και το απόγευμα είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων Γ. Παπανδρέου και Α. Παπαρήγα.

    [16] Πολιτική

    θα κλείσει το λιμάνι στις 13 Ιουνίου

    "Στο χείλος του γκρεμού"

    9/6/2008 10:10:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Στο χείλος του γκρεμού" βρίσκεται ο δήμος Πειραιά σύμφωνα δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φασούλας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Φασούλας εξέθεσε τα προβλήματα του δήμου, κυρίως στα οικονομικά στον πρόεδρο του ΣΥΝ και ζήτησε την κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

    Ο κ. Φασούλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση, που όπως είπε, βρήκε από τον κ.Τσίπρα.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, στις δηλώσεις του τόνισε ότι στα προβλήματα του δήμου Πειραιά αντικατοπτρίζεται η χρεοκοπία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία έχει οδηγηθεί από την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ότι πρέπει να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η παρακράτηση του φόρου, που αποτελεί παράγοντα όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης.

    Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ να μιλάμε για διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

    Αλληλεγγύη και κριτική Α. Τσίπρα

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Συνασπισμός θα συμπαρασταθεί στην κινητοποίηση που οργανώνει για τις 13 Ιουνίου ο κ. Φασούλας, εφ όσον αυτό μπορεί να συντελέσει στην αλλαγή της πολιτικής του κράτους.

    Επίσης, είπε, ότι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας δεν πρέπει να έχουν την τύχη άλλων επιχειρήσεων, αναφερόμενος για παράδειγμα στην Ολυμπιακή, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αποδοθούν τα χρωστούμενα στους δήμους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Siemens ο κ. Τσίπρας, είπε ότι όλα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, δεν αποτελούν την κύρια σεισμική δόνηση, αλλά, είναι προσεισμική και προσέθεσε ότι όσοι αρνούνται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες την υπόθεση της διαφάνειας.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη, ώστε χωρίς παρεμβάσεις να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

    Κατέληξε λέγοντας ότι έχουν βαρύτερη ευθύνη όσοι συγκαλύπτουν, παρά όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.

    [17] Κοινωνία

    Υπόθεση Ζαχόπουλου

    Απόπειρα αυτοκτονίας γνωστού εργατολόγου

    9/6/2008 15:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 17:32:55)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο εργατολόγος που είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, για την υπόθεση εκβίασης του Χρήστου Ζαχόπουλου. Είχε προηγηθεί γνωμάτευση του ψυχιάτρου ότι χρίζει εισαγωγής στο ψυχιατρείο, ενώ ο ίδιος φέρεται ότι υπέγραψε πως δεν επιθυμεί τη νοσηλεία του στη συγκεκριμένη κλινική. Με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε ο κρατούμενος εργατολόγος ο εκ των συνηγόρων του Νίκος Μαυρομάτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "είναι λυπηρό το γεγονός ότι την είδηση της απόπειρας αυτοκτονίας του πελάτη μας δεν την πληροφορηθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των φυλακών, αλλά από τους δημοσιογράφους. Κανένας δεν είχε την ευαισθησία να ενημερώσει τη γυναίκα του, η οποία αλλόφρων έτρεχε στον Κορυδαλλό. Προσωπικά, είμαι συγκλονισμένος από το περιστατικό γιατί εντελώς προφητικά το είχαμε προβλέψει. Όταν προφυλακίστηκε, είχαμε χαρακτηρίσει άδικη την προφυλάκισή του και όταν απορρίφθηκε η προσφυγή μας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, μιλήσαμε για μαύρη σελίδα της δικαιοσύνης. Στο πολυσέλιδο βούλευμα δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλω τη δικαστική εξουσία που χέρι-χέρι με την πολιτική εξουσία στοχεύει στην εξόντωση των ανωνύμων στην υπόθεση αυτή. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Καταγγέλλω τη δικαστική εξουσία, αυτούς που χειρίζονται την υπόθεση ότι είναι ηθικοί αυτουργοί στην απόπειρα αυτοκτονίας του εργατολόγου". Ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού έστειλε σήμερα ενημερωτικό σημείωμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την απόπειρα αυτοκτονίας του προφυλακισμένου. Σύμφωνα με το σημείωμα του διευθυντή, γύρω στις 11.40 σήμερα το πρωί ο εργατολόγος βρέθηκε κρεμασμένος στην πόρτα της τουαλέτας του κελιού του με θηλιά από καλώδιο κεραίας τηλεόρασης. Αμέσως μεταφέρθηκε στο ιατρείο των φυλακών και από εκεί στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού. Σύμφωνα πάντα με το σημείωμα, ο εργατολόγος την περασμένη Παρασκευή, 6.6.2008, μετήχθη στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού με αιτιολογία καταθλιπτικό επεισόδιο και του υπεδείχθη φαρμακευτική αγωγή. Του προτάθηκε η παραμονή του στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού, αλλά δεν δέχθηκε να παραμείνει υπογράφοντας σχετική δήλωση.

    [18] Κόσμος

    Ισπανία: Απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών

    9/6/2008 11:33:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Απεργία επ' αόριστον πραγματοποιούν από σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών στην Ισπανία διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, την ίδια ώρα που χιλιάδες Ισπανοί σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο φοβούμενοι ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα. Μεγάλες ουρές φορτηγών έχουν σχηματιστεί στα σύνορα Ισπανίας-Γαλλίας, όπου αρκετοί οδηγοί επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα συναδέλφων τους, που ήθελαν να σπάσουν τον κλοιό των απεργών, σπάζοντας τους υαλοκαθαριστήρες και τα τζάμια των φορτηγών τους και τρυπώντας τα λάστιχα.

    Στα βενζινάδικα και στα σούπερ μάρκετ της χώρας σχηματίζονται επίσης μεγάλες ουρές, ενώ οι ιδιοκτήτες των φορτηγών επισημαίνουν πως τόσο η βενζίνη, όσο και τα αγαθά θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες.

    Οι ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλη την Ισπανία διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση -ποσοστό μεγαλύτερο του 35%- των καυσίμων τη χρονιά αυτή.

    Οι απεργοί απέρριψαν ως ανεπαρκή την πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης για παροχή δανείων και άλλων διευκολύνσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    [19] Αλλα σπορ

    Ξανά στα γήπεδα ο Λούα- Λούα

    9/6/2008 17:53:00

    Ο Λούα- Λούα μετά από νοσηλεία μιας εβδομάδας επέστρεψε σήμερα απόλυτα υγιής, στο σπίτι του και μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα αρχίσει προπονήσεις , ενώ σε 4 με 6 εβδομάδες θα μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο και πάλι. Ο Κονγκολέζος διεθνής παίρνοντας εξιτήριο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Διευθυντή Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη , ο οποίος πραγματικά του έσωσε τη ζωή.

    Όπως είναι γνωστό ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού κινδύνευσε να πεθάνει από ρήξη σκωληκοειδίτιδας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Αιγύπτου- Κονγκό την 1η Ιουνίου στο Κάιρο.

    Αμέσως μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα εσπευσμένα μεταφέρθηκε από το Κάιρο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Εκεί ο θεράπων ιατρός αποφάσισε να αντιμετωπίσει λαπαροσκοπικά την περίπτωση του, γεγονός που θα απέτρεπε σοβαρούς κινδύνους μετεγχειρητικά και θα επέτρεπε τη γρήγορη επιστροφή του στα γήπεδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 June 2008 - 16:50:16 UTC