Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χορός Ρίχτερ
  • [02] Εκτός ελέγχου το πετρέλαιο
  • [03] Αναζητούνται παντού τα δύο αδελφάκια
  • [04] Φήμες και δημοσιεύματα για τη Siemens
  • [05] 6.5-Magnitude Quake
  • [06] Ισραήλ: Σάλος από τις απειλές για επίθεση στο Ιράν
  • [07] "Ελαχιστοποιείστε τα προσωπικά δεδομένα"
  • [08] Ομπάμα: "Ανεκτίμητη αξία η Κλίντον"
  • [09] Ιαπωνία: Έξι νεκροί σε επίθεση άνδρα με μαχαίρι
  • [10] Σεισμός 6,5 Ρίχτερ
  • [11] Ισχυρός σεισμός

    [01] Κοινωνία

    Και δεύτερος νεκρός από το σεισμό

    Χορός Ρίχτερ

    8/6/2008 19:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2008 19:37:58)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εγκλωβισμοί, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νοτιοδυτική Ελλάδα και κυρίως τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι και σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων. Το χαμηλό εστιακό βάθος της δόνησης (10 χλμ) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έως και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη έχει σημειωθεί πλήθος μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει καταγραφεί στις 3.45 το μεσημέρι με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία, συνιστώντας στους κατοίκους ψυχραιμία.

    Σε πανικό οι κάτοικοι

    Η σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους της Πελοποννήσου, που σε πολλές περιοχές παραμένουν έξω από τα σπίτια τους. Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής προκύπτει ότι οι νομοί που δέχτηκαν το ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου είναι η Αχαΐα και η Ηλεία, και συγκεκριμένα στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, στην Αμαλιάδα, στα Λεχαινά, στον Πύργο και στο Βαρθολομιό.

    Στην Κάτω Αχαγιά , ένας 65χρονος ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια της στέγης του σπιτιού του, η οποία κατέρρευσε . Στην περιοχή, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερα από 15 παλιά σπίτια έχουν καταρρεύσει και πολλά ακόμα έχουν υποστεί βαθιές ρωγμές και σημαντικές ζημιές.

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ ο απεγκλωβισμός ενός μικρού κοριτσιού στο χωριό Φώσταινα, όπου έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις σπιτιών, καθώς και μιας τριμελούς οικογένειας αλλοδαπών στο Βαρθολομιό.

    Το χωριό Βάλμη, στην Ηλεία, κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τη σεισμική δόνηση, καθώς κατέρρευσαν ολοσχερώς 13 κτίρια και η εκκλησία του χωριού, ενώ επικινδύνως ετοιμόρροπα χαρακτηρίστηκαν τα υπόλοιπα σπίτια. Ήδη ο αρμόδιος αντινομάρχης, έκανε έκκληση για αποστολή σκηνών, τροφίμων και νερού.

    Περισσότεροι από 85 τραυματίες έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας Άγιος Ανδρέας, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, της Αμαλιάδας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Οι περισσότεροι φέρουν ελαφρά τραύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων προκλήθηκαν κατά τον πανικό τους την ώρα της σεισμικής δόνησης και μόνο τρεις, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, έχουν υποστεί σοβαρά κατάγματα και πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

    Εκτός από τις εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίσματα, προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο, κυρίως λόγω κατολισθήσεων. Συγκεκριμένα κατολισθήσεις έγιναν στο 74ο χιλιόμετρο της οδού Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας και στο Διακοφτό ,όπου η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε το απόγευμα.

    Στρέβλωση στις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στην Κάτω Αχαγιά, διαπίστωσαν κλιμάκια του ΟΣΕ, που διέκοψαν την κυκλοφορία των τρένων αμέσως μετά το σεισμό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η κυκλοφορία των τρένων στην περιοχή, από Πάτρα έως Πύργο, δεν αναμένεται να αποκατασταθεί, πριν από το μεσημέρι της Κυριακής και η εξυπηρέτηση των επιβατών, πραγματοποιείται με μετεπιβίβαση σε λεωφορεία.

    Επίσης, βλάβες έχουν παρουσιαστεί σε δυο υποσταθμούς της ΔΕΗ στη βιομηχανική περιοχή των Πατρών.

    Από το σεισμό τίποτε το ανησυχητικό δεν έχει αναφερθεί στους νομούς Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, εκτός από την μεγάλη αναστάτωση του κόσμου.

    Άμεση κινητοποίηση

    Επί ποδός βρίσκονται η Κυβέρνηση καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό αλλά και για τη διαπίστωση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

    Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, ενώ από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες και τους δημάρχους.

    Ήδη, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές, για τις οποίες αναχώρησαν επίσης σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Λαμία .

    Επίσης, με εντολή του υπουργού Παιδείας ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ επικεφαλής 25μελούς κλιμακίου μηχανικών μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή όπου σε συνεργασία με τη νομαρχία θα ελέγξουν όλες τις σχολικές μονάδες. Στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο.

    Για τις πληγείσες περιοχές αναχώρησαν ακόμη με εντολή του υπουργού Γ. Σουφλιά , ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, καθώς και 60 μηχανικοί που αναμένεται να ελέγξουν τη στατικότητα των κτιρίων και να εξετάσουν τα προβλήματα που προκάλεσε το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

    Κανονικά λειτουργούν οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών, στα πολεμικά αεροδρόμια Ανδραβίδας και Αράξου, όπου σημειώθηκαν περιορισμένες ζημιές. Σε ετοιμότητα και το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τη μεταφορά ειδικών δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών της πολεμικής αεροπορίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

    [02] Οικονομία

    Καλπάζει προς τα 150 δολ. ο μαύρος χρυσός

    Εκτός ελέγχου το πετρέλαιο

    8/6/2008 14:55:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εκτός ελέγχου κινείται πλέον η τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς οι Υπουργοί Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των τεσσάρων πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ασίας, που συναντώνται στην Ιαπωνία, απέτυχαν να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις, για έξοδο από την κρίση. Την Παρασκευή η τιμή του αμερικανικού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ανέβηκε κατά 9 δολάρια το βαρέλι, ξεπέρασε τα 139 δολ. για να κλείσει τελικά στα 138,54 ενώ το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας έκλεισε στα 137,69 δολάρια. Με έκθεσή της η Μόργκαν Στάνλεϋ προειδοποιεί ότι μέσα σ ένα μήνα, μέχρι τις 4 Ιουλίου, ο μαύρος χρυσός δεν αποκλείεται να σπάσει ακόμη και το φράγμα των 150 δολαρίων.

    [03] Κοινωνία

    Που έδωσαν για παράνομη υιοθεσία οι γονείς

    Αναζητούνται παντού τα δύο αδελφάκια

    8/6/2008 13:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2008 13:17:41)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο μικρών αδελφών από την Ορεστιάδα, τα οποία πούλησαν οι ίδιοι οι γονείς τους, όπως ομολόγησε η μητέρα. Ολόκληρη η Ελλάδα έψαχνε τα δύο παιδάκια μετά την δήλωση εξαφάνισής τους. Δεκάδες φορείς και Υπουργεία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική όταν ενεργοποιήθηκε το σύστημα Amber Alert. Περίπου δέκα μέρες μετά, η υπόθεση φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει. Σε βάρος των γονιών και σ ένα ακόμη συγγενικό τους ζευγάρι σχηματίστηκε δικογραφία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας η μητέρα κατέθεσε ότι ο 7χρονος Αϊχάν και ο 8χρονος Αμέτ δόθηκαν σε ζευγάρι συγγενών τους, οι οποίοι θα έψαχναν για οικογένεια που θα τα υιοθετούσε. Με άλλα λόγια φέρεται να πούλησαν τα παιδιά τους και αμέσως μετά είπαν ότι εξαφανίστηκαν. Με την ενεργοποίηση του συστήματος Amber Alert κινητοποιούνται 48 φορείς και τέσσερα Υπουργεία. Τα αποτελέσματα είναι θετικά και ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Οι γονείς των παιδιών και ο ένας από τους δύο συγγενείς έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητείται η σύζυγός του. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των παιδιών.

    [04] Πολιτική

    Φήμες και δημοσιεύματα για τη Siemens

    8/6/2008 15:15:00

    Καμία παράνομη πράξη από πολιτικά πρόσωπα δεν έχει διαπιστωθεί από την ηγεσία της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Siemens κι έτσι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος να διαβιβασθεί η δικογραφία στη Βουλή. Ο φάκελος της διερεύνησης ανατίθεται σε εφέτη ανακριτή που θα οριστεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις αρχές Ιουλίου. Το ζήτημα με τις διαστάσεις που έχει λάβει με δημοσιεύματα και φήμες στον Τύπο έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκ νέου εξεταστική επιτροπή ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δηλώνει ότι αν είχε γίνει εξεταστική θα είχε χαθεί, ωστόσο δεν απέκλεισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως ζητάνε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία και θα υπάρχουν έστω και σκιές για πολιτικά πρόσωπα.. Για τις αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι με φήμες και πληροφορίες οι οποίες διαχέονται χωρίς δικαστική απόφαση δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία.

    Ο βουλευτής της ΝΔ συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο αποπληρωμής του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε από τη Siemens, ενώ σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ υποστηρίζει πως πίσω από την υπόθεση κρύβονται κάποιοι πραγματικά εμπλεκόμενοι που θέλουν να στρέψουν αλλού την προσοχή. Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που αφορούν τη συναλλαγή του με την εταιρεία.

    Θα ευχόμουν όσοι έχουν φταίξει να τιμωρηθούν, όχι μόνο για να υπάρξει κάθαρση αλλά και παραδειγματισμός, τονίζει στην Ελευθεροτυπία ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

    Η ΝΔ δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση Siemens, ωστόσο δεν μπορώ να πω το ίδιο και για πρόσωπα γιατί δεν γνωρίζω, δηλώνει ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης στον Ελεύθερο Τύπο.

    Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ότι το Ίδρυμα ανέθεσε στην εταιρία Siemens την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου και τη δημιουργία ιστοσελίδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το Νοέμβριο του 2004, -το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 450.000 ευρώ- υποστηρίζοντας ότι έγιναν δύο ανοιχτοί διαγωνισμοί, με τον πρώτο να κατακυρώνεται στη Siemens και τον δεύτερο στην εταιρεία Hyper Tech.

    "Είναι προφανές ότι η αδικαιολόγητη αυτή επίθεση στηρίζεται σε επιλεκτική διοχέτευση πληροφοριών, ανακριβειών και φημών και εντάσσεται σε μια ευρύτερη επιχείρηση αποπροσανατολισμού με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Ακόμη προστίθεται ότι:

    "Το Ίδρυμα δεν ανέθεσε το έργο (όπως ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμα) αλλά σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, προχώρησε στην προκήρυξη δύο ανοικτών διαγωνισμών οι οποίοι δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο και στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο πρώτος διαγωνισμός κατακυρώθηκε έναντι 309.500 Ευρώ για προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου. Ο δεύτερος διαγωνισμός, αφορούσε τη δημιουργία και τεχνική υποστήριξη νέας ιστοσελίδας. Στους διαγωνισμούς προσήλθαν πέντε (5) εταιρείες. Στον πρώτο δύο εταιρείες μεταξύ αυτών και η Siemens και στον δεύτερο τρεις. Οι προσφορές των εταιρειών αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίoι βαθμολόγησαν ως συμφερότερη προσφορά και κατακύρωσαν τον μεν πρώτο διαγωνισμό στην εταιρεία Siemens και τον δεύτερο στην εταιρεία Hypertech".

    [05] Epicentre in Andravida

    6.5-Magnitude Quake

    08 Ιουν 2008 15:39:0 (Last updated: 08 Ιουν 2008 18:44:4)

    An earthquake measuring 6.5 on the Richter scale was registered in north-western Peloponnese at 15:25. The epicentre was located at Andramida, reported the Geodynamic Institute of Thesssaloniki and the Athens Observatory. As the quake took place only 10 kilometres below the surface, it was felt in the biggest part of Greece. Moreover, many aftershocks have followed with the most powerful, 4.7-magntitude, registered at 15:55. The prefectures of Ilia and Achaia have encountered most problems, while as per information, one man lost his life and several were injured. The Athens Observatory advises calm to the quake-stricken people, while Mayors and special teams have been asked to check quake-stricken houses so as collapses are averted.

    One Man Killed and over 20 Injured

    As per information and inhabitants reports buildings in Andravida in Amaliada, Vartholomio and other parts of northern Ilia and western Achaia have sustained damages. Information about a man who was killed when his the roof of his house collapsed in Kato Ahagia has been confirmed. Ten more were also injured in the same area, while four remain hospitalized in Amaliada Hospital and one was injured in Lefkada. Information on trapped people remains unclear.

    Furthemore, 15 more people were transferred to Patras Hospital as they suffered injuries. In parallel, as per reports, two houses have collapsed in the Patras industrial area, while houses in Amaliada, Pyrgos, Lechaina and Patras have sustained damages. The Fire Brigade speaks of trapped people in a house that collapsed in Vartholomio and Fostena.

    In Fostaina, a small girl was retrieved from the rubble of a collapsed house, while EMAK forces rescued a three-member foreign family from the rubble in Vartholomio.

    Besides, a landslide on the 74 kilometre of the Tripolis-Ancient Olympia national road near Lefkochori, Gortyinia has disrupted traffic.

    At the same time, special rescue teams are heading to the quake-stricken areas to offer their help.

    Meanwhile, the train services in Patras and Pyrgos have been suspended for precautionary reasons.

    Finally, a group of civil engineers is visiting the quake-hit areas to check all schools.

    [06] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Σάλος από τις απειλές για επίθεση στο Ιράν

    8/6/2008 13:27:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποδοκίμασαν τις δηλώσεις ενός εκ των αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, του Σαούλ Μοφάζ, περί επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. "Οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες και δεν εκπροσωπούν τη θέση της Κυβέρνησης", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας. "Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο το Ισραήλ". Πριν από λίγες ημέρες, ο Μοφάζ δήλωσε ότι αν το Ιράν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Ισραήλ θα του επιτεθεί. "Οι άλλες λύσεις περιορίζονται. Οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές. Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιτεθούμε στο Ιράν για να σταματήσουμε το πυρηνικό του πρόγραμμα".Για "κυνική χρησιμοποίηση των ισραηλινών στρατηγικών συμφερόντων από τον Μοφάζ προκειμένου να εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες" μίλησε ο (Εργατικός) υφυπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα. Ο Μοφάζ, που είναι και Υπουργός Μεταφορών, διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος Καντίμα. Ολόκληρος ο ισραηλινός Τύπος καταδίκασε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Άμύνας και πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. "Ο Μοφάζ κατάφερε με τις δηλώσεις του να προκαλέσει μια πρωτοφανή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, κι αυτό πριν ακόμη αρχίσει η εκστρατεία για την ηγεσία του κόμματός του", γράφει η Χααρέτζ. "Τι θα κάνει όταν αρχίσει η εκστρατεία; Παγκόσμιο πόλεμο;"

    Την ίδια ώρα η Τεχεράνη ζήτησε σήμερα Κυριακή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει, μετά την απειλή κατά των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, εάν συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

    "Μία τέτοια επικίνδυνη απειλή εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κα αντιβαίνει στις πλέον θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επομένως απαιτεί μία αποφασιστική και σαφή απάντηση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, και ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας", αναφέρει σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι-μουν ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Μοχαμάντ Χαζάι.

    Η απειλή του Μοφάζ προκάλεσε και την αντίδραση του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος παρατήρησε ότι οι απειλές για επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων με την υπόνοια ότι αυτές θα μπορούσαν κάποια ημέρα να παραγάγουν ατομικά όπλα θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    [07] Κόσμος

    Καλεί επιτροπή της βρετνικής Βουλής την Κυβέρνηση

    "Ελαχιστοποιείστε τα προσωπικά δεδομένα"

    8/6/2008 13:12:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η βρετανική Κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την ολίσθηση της χώρας σε μια "κοινωνία παρακολούθησης", διατηρώντας δεδομένα σχετικά με πρόσωπα μόνο για όσο της είναι απολύτως απαραίτητο, υποστήριξε η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής σήμερα Κυριακή. Η επιτροπή κάλεσε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την αρχή της "ελαχιστοποίησης των δεδομένων", που ερμήνευσε ως συγκέντρωση μόνο ουσιωδών πληροφοριών και αυστηρής διαχείρισής τους. "Αυτό για το οποίο καλούμε είναι μια συνολική αρχή των "ελάχιστων δυνατών δεδομένων για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο", είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κηθ Βαζ. "Την περασμένη χρονιά είδαμε εξαιρετικά παραδείγματα του πόσο άσχημα μπορούν να πάνε τα πράγματα όταν υπάρχει κακή διαχείριση των δεδομένων με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες". Το 2007, μια κυβερνητική υπηρεσία έχασε δύο σκληρούς δίσκους που περιείχαν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές 25 εκατομμυρίων ανθρώπων που διεκδικούσαν φοροαπαλλαγές και επιδόματα για τα παιδιά τους. Ανησυχία προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέγραψαν μια συνομιλία ενός κρατουμένου μ ένα βουλευτή.

    Η Επιτροπή απέρριψε την κατηγορία ότι η Βρετανία έχει ήδη μετατραπεί σ ένα κράτος που παρακολουθεί τους πολίτες του, όμως κάλεσε να μην προχωρούν οι Αρχές σε αυθαίρετες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο και το σκοπό χρήσης των δεδομένων που συλλέγουν. Επίσης τοποθετήθηκε κατά της εγκατάστασης μικροφώνων στις κάμερες παρακολούθησης.

    "Αυτό που μας ανησυχεί είναι η τάση συγκέντρωσης όλο και περισσότερων δεδομένων διότι η τεχνολογία το επιτρέπει και η χρήση των δεδομένων για άλλους σκοπούς από εκείνους που συγκεντρώθηκαν αρχικά", είπε ο Βαζ.

    "Για παράδειγμα, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια χρήσης δεδομένων για τα παιδιά με στόχο την πρόληψη της εγκληματικότητας αντί της προστασίας των παιδιών", σημείωσε.

    [08] Κόσμος

    Ομπάμα: "Ανεκτίμητη αξία η Κλίντον"

    8/6/2008 12:46:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε αργά χθες Σάββατο ότι έγινε καλύτερος επειδή έκανε την προεκλογική του εκστρατεία δίπλα στη Χίλαρι Κλίντον η οποία αποτελεί μια "ανεκτίμητη" αξία για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. "Η γερουσιαστής Κλίντον θα είναι μια ανεκτίμητη αξία για να μας βοηθήσει να κερδίσουμε το Νοέμβριο και ήταν πολύ σημαντικό που έκανα την προεκλογική εκστρατεία δίπλα της για να φέρω στη χώρα τις αλλαγές που έχει τόσο πολύ ανάγκη", αναφέρει ο Ομπάμα σε μήνυμα που έστειλε στους υποστηρικτές του. "Το κόμμα μας και η πατρίδα μας είναι πιο δυνατά λόγω του έργου που έκανε σε όλη της τη ζωή και είμαι καλύτερος υποψήφιος που είχα το προνόμιο να κάνω την προεκλογική μου εκστρατεία δίπλα σε εκείνη", πρόσθεσε ο γερουσιαστής του Ιλινόι. Η κυρία Κλίντον "έγραψε ιστορία στη διάρκεια των 16 τελευταίων μηνών", εκτιμά ο Ομπάμα και σημειώνει ότι η πρώην αντίπαλος του έχει εμπνεύσει εκατομμύρια Αμερικανούς με την δύναμη της, το θάρρος και τη δέσμευση της για ζητήματα όπως η γενική κοινωνική ασφάλιση, που κάνει τη διαφορά στη ζωή των Αμερικανών εργαζομένων".

    Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε χθες Σάββατο την υποστήριξη της προς τον Ομπάμα ζητώντας από τους οπαδούς της να εργαστούν σκληρά" για να φέρουν τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες Σάββατο ότι θα επιθυμούσε να "συνεργασθεί" με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ για την επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

    "Θα ήθελα να αρχίσω την προετοιμασία του εδάφους ούτως ώστε, από κοινού με τον επόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, να συνεργαστούμε σ έναν παγκόσμιο πόλεμο εναντίον της πείνας, να σώσουμε τον κόσμο από την επισιτιστική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση", είπε ο Τσάβες.

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σχολίασε το γεγονός ότι το όνομά του ήδη έχει συζητηθεί στην προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Υπάρχει ένας υποψήφιος που δηλώνει ότι θα μιλήσει με τον Τσάβες κι ένας που έχει πει ότι δε θα το κάνει", συνέχισε, αναφερόμενος, αντίστοιχα, στον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα και τον αντίπαλό του του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζων ΜακΚέιν, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την προεδρία των ΗΠΑ την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.

    Ο Τσάβες, που θεωρείται το "μαύρο πρόβατο" της Λατινικής Αμερικής από την Κυβέρνηση Μπους, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα αναδείξουν έναν Πρόεδρο ο οποίος θα αφήσει κατά μέρος "την προσπάθεια παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας".

    [09] Κόσμος

    Ιαπωνία: Έξι νεκροί σε επίθεση άνδρα με μαχαίρι

    8/6/2008 12:25:00

    Τους έξι έφτασαν οι νεκροί σε μια εμπορική περιοχή του Τόκιο, όταν ένας άνδρας, που είπε ότι είναι κουρασμένος από τη ζωή, κατελήφθη από αμόκ και επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον του πλήθους. "Ήρθα στην Ακιχαμπάρα για να σκοτώσω", είπε ο άνδρας στην αστυνομία. "Ο κόσμος με έχει κουράσει. Ήθελα να σκοτώσω οποιονδήποτε. Ήρθα μόνος". Ανάμεσα στα θύματα είναι μια γυναίκα και τρεις άνδρες ηλικίας 19, 47 και 74 ετών. Άλλα 12 άτομα έχουν τραυματιστεί. Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε η επίθεση είναι γνωστή για τα καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κόμικς και ρούχων.

    [10] Κοινωνία

    Επίκεντρο η Ανδραβίδα

    Σεισμός 6,5 Ρίχτερ

    8/6/2008 16:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2008 19:29:53)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο πολύ ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 15.25, στη στεριά με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπως ανακοινώθηκε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το χαμηλό εστιακό βάθος της δόνησης (10 χλμ) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ ήδη έχει σημειωθεί πλήθος μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει καταγραφεί στις 3.55 το μεσημέρι με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό, αρκετούς τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίρια. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών συνιστά ψυχραιμία στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής και προσοχή για το ενδεχόμενο περεταίρω μετασεισμικής δραστηριότητας. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημάρχους και τους κρατικούς φορείς να ελέγξουν άμεσα τα κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό για να μη σημειωθούν καταρρεύσεις.

    Ένας νεκρός, πάνω από 20 οι τραυματίες

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική. Ιδιαίτερα αντιληπτός έγινε στην πόλη της Πάτρας και στη γύρω περιοχή, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

    Στην Κάτω Αχαΐα νεκρός ανασύρθηκε 65χρονος άνδρας, από τα ερείπια της στέγης του σπιτιού του, η οποία κατέρρευσε. Δέκα τραυματίες αναφέρθηκαν στην ίδια περιοχή, τέσσερις ακόμα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας κι ένας στη Λευκάδα.

    Σύμφωνα με αναφορές που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική, έχουν καταρρεύσει δυο σπίτια στη βιομηχανική περιοχή των Πατρών και έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια στην Αμαλιάδα, τον Πύργο, τα Λεχαινά και την Πάτρα. Έχουν πέσει σοφάδες σε σπίτια και πολυκατοικίες κι έχουν προκληθεί ρωγμές σε στέγες και καμπαναριά , καθώς και καταστροφές στην οικοσκευή. Η έκταση ωστόσο των υλικών ζημιών δεν είναι ακόμα αποσαφηνισμένη.

    Τα κέντρα άμεσης βοήθειας δέχονται δεκάδες κλήσεις για μικροτραυματισμούς που οφείλονται κυρίως στον πανικό που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση. 15 τραυματίες έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας, Άγιος Ανδρέας και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

    Απεγκλωβίστηκε επιτυχώς ένα κοριτσάκι από τα ερείπια σπιτιού που κατέρρευσε στη Φώσταινα , ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν μια τριμελή οικογένεια αλλοδαπών στο Βαρθολομιό.

    Κατολισθήσεις βράχων σημειώθηκαν στη Λευκάδα στο Διακοφτό και στο 74ο χλμ της εθνικής Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας.

    Στη Μέλισσα Ηλείας έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και προκλήθηκε δασική πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με τις αναφορές προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από το μεγάλο σεισμό έχουν διαπιστωθεί κάποιες ρωγμές σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

    Ο ΟΣΕ διέκοψε όλα τα δρομολόγια στο κομμάτι Πάτρας- Πύργου για λόγους ασφαλείας.

    Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες και δημάρχους και ήδη, σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ αναχώρησαν από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Λαμία για τους πληγέντες νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

    Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας, μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή, ενώ καθ οδόν βρίσκεται και κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Για τη σεισμόπληκτη περιοχή της Πελοποννήσου αναχώρησε επίσης κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με φορητούς σεισμογράφους, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, θα πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς όλα τα κτίρια.

    Με εντολή του υπουργού Παιδείας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, επικεφαλής 25μελούς κλιμακίου μηχανικών, μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή, όπου, σε συνεργασία με τη νομαρχία, θα ελέγξουν όλες τις σχολικές μονάδες.

    Αναμενόμενο χαρακτήρισε το σεισμό ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, τόσο για το μέγεθος του, όσο και για το μικρό εστιακό του βάθος. Ο κ. Λεκκας συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να είναι προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα και να μην μείνουν σε παλιά σπίτια, ή σε όσα έχουν υποστεί ζημιές, για το φόβο των μετασεισμών.

    [11] Κοινωνία

    Στη Βορειοδυτική Αχαΐα το επίκεντρο

    Ισχυρός σεισμός

    8/6/2008 15:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2008 17:41:24)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας. Τόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης όσο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσαν ότι οσεισμός, με επίκεντρο τη βορειοδυτική Αχαΐα, ήταν 6,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Νωρίτερα το Αμερικανικό Ινστιτούτο είχε κάνει λόγο για σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη Δυτική Πελοπόνησσο, νότια της Αχαΐας και σε εστιακό βάθος 10 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός εκτός από την Πελοπόννησο, στην Αττική και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για εγκλωβισμένους και για γκρεμισμένα σπίτια, παρά μόνο για ζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μαρτυρίες κατοίκων από την Πάτρα αλλά και την Ηλεία κάνουν λόγο για πρωτοφανή σεισμική δόνηση, για ζημιές μέσα στα σπίτια ενώ οι τηλεπικοινωνίες είναι πάρα πολύ δύσκολες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 June 2008 - 16:49:57 UTC