Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ώρα για μπάλα!
  • [02] Προβλέψεις για 150 δολ. το βαρέλι
  • [03] Συνεργασία Καραμανλή - Πετραλιά
  • [04] "Κάντε την ΠΑΣΠ δύναμη ανατροπής"
  • [05] Time for Football!
  • [06] Πούλησαν τα παιδιά τους
  • [07] Ταυτοποιήθηκαν τα οστά των οικείων της Χ. Μάντολες
  • [08] Νεκρός ο καταζητούμενος Πίτερ Σέντομ
  • [09] Διάσκεψη για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη

    [01] Euro 2008

    Αρχίζει το ματς

    Ώρα για μπάλα!

    7/6/2008 17:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2008 19:02:44)

    Ώρα για μπάλα! Στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας θα "αναστενάζει" από σήμερα και για περίπου ένα μήνα -μέχρι τις 29 Ιουνίου- η ποδοσφαιρική Ευρώπη στη διοργάνωση του Euro 2008. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα είναι παρούσα προκειμένου να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της από το περασμένο Euro της Πορτογαλίας, ενώ αρκετές είναι οι υποψήφιες που επιθυμούν να πάρουν τα "σκήπτρα" από την Εθνική μας όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία. Δεκαέξι ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους υπόσχονται να προσφέρουν πλούσιο θέαμα και αμέτρητες συγκινήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του πλανήτη καθώς το Euro θα παρακολουθήσουν μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και του διαδικτύου εκατομμύρια φίλαθλοι από όλο τον κόσμο. Το πάρτι ξεκινά αυτή την ώρα (19:00 ΝΕΤ) με την αναμέτρηση της συνδιοργανώτριας Ελβετίας απέναντι στην Τσεχία στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου και θα συνεχιστεί το βράδυ (21:45 ΝΕΤ) με το παιχνίδι της Πορτογαλίας κόντρα στην Τουρκία.

    Πρεμιέρα με Ελβετία-Τσεχία

    Στο "Σεντ Γιάκομπ" της Βασιλείας, χωρητικότητας 40.000 θεατών, ανοίγει το απόγευμα (19:00) η αυλαία του EURO 2008, με την συνδιοργανώτρια Ελβετία να φιλοξενεί την Τσεχία. Η αναμέτρηση θα γίνει στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου, με διαιτητή τον Ιταλό, Ρομπέρτο Ροσέτι και από το αποτέλεσμα της θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, η μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις, που ισοδυναμούν με πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Οι Ελβετοί του Κέμπι Κουν παίζουν συνήθως με 4-4-2 και στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ομοιογένεια που έχουν ως σύνολο. Από την πλευρά τους, οι Τσέχοι του Κάρελ Μπρούκνερ, παρατάσσονται με κορυφή στην επίθεση των "γίγαντα" Γιαν Κόλερ, ενισχυμένη μεσαία γραμμή και τετραμελή διάταξη στην άμυνα (4-5-1).

    Τα "αστέρια" της Ελβετίας είναι ο Φιλιπ Σεντερος που δεσπόζει στο κέντρο της άμυνας, ο Λουντοβικ Μανέν στην ανασταλτική λειτουργία και οι έμπειροι Γιόχαν Φονλάντεν, Αλεξ Φρέι και Μάρκο Στρέλερ. Όσον αφορά στους Τσέχους που ασφαλώς διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία από τους γηπεδούχους, ο Πετρ Τσεχ αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια, ενώ οι Γκριγκέρα, Ουϊφαλούσι, Γιανκουλόφσκι και Γκάλασεκ, έχουν στα πόδια τους χιλιάδες αγωνιστικά λεπτά στα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης.

    Οι δύο ομάδες έχουν ξανασυναντηθεί στο παρελθόν τρεις φορές, με τους Τσέχους να μετρούν δύο νίκες και μία ήττα. Συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου 1994 η Ελβετία νίκησε 3-0, την 1η Ιουνίου 1996 η Τσεχία επικράτησε 2-1 και στις 18 Αυγούστου 1999, οι Τσέχοι νίκησαν με 3-0.

    Οι πιθανές συνθέσεις:

    Ελβετία (Κέμπι Κουν): Μπενάλιο, Λιχτστάινερ, Μίλερ, Σεντερος, Μανέν, Μπαρνέτα, Ινλερ, Φερνάντες, Φονλάντεν, Φρέι, Στρέλερ.

    Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Ουϊφαλούσι, Ροζεναλ, Γιανκουλόφσκι, Πλασιλ, Πόλακ, Ματεγιόφσκι, Γκάλασεκ, Σιονκο, Κόλερ.

    Το θέαμα συνεχίζεται

    Ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής διοργάνωσης του Euro 2008 είναι η Πορτογαλία που ευελπιστεί να πετύχει ότι δεν κατάφερε πριν τέσσερα χρόνια στην έδρα της, να κατακτήσει δηλαδή το τρόπαιο. Πρώτη αντίπαλος των Πορτογάλων η Τουρκία (21:45 ΝΕΤ) η οποία όμως είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο

    Ίσως το αποψινό παιχνίδι δεν αποδειχθεί σε υγιεινό περίπατο των Πορτογάλων καθώς κάθε πρεμιέρα κρύβει τις παγίδες της και η Τουρκία είναι έτοιμη για να κάνει τη ζημιά και να κλέψει τη παράσταση. Η Πορτογαλία με μεγάλο όπλο τον φοβερό και τρομερό Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει τη νίκη για να δείξει τη δυναμική της, καθώς οι Ίβηρες πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν έως το τέλος του δρόμου και να κατακτήσουν το τρόπαιο της διοργάνωσης. Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και αναμένεται να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

    Από την άλλη πλευρά, κόντρα σ ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, την Πορτογαλία, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι και η Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, που είχε νικήσει την ομάδα του Σκολάρι στην πρεμιέρα. Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά ο Νιχάτ Καχβετσί πιστεύει πως δεν πρέπει η ομάδα του να εστιάσει την προσοχή της μόνο στον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    "Σίγουρα κάνει τη διαφορά και αναμφισβήτητα είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Όταν υπάρχει ένας παίκτης που έχει βάλει τόσα πολλά γκολ και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ, είναι φυσικό όλοι να μιλούν γι αυτόν. Όμως, δεν μπορείς να νικήσεις μόνο με έναν παίκτη. Το θέμα δεν είναι ο Ρονάλντο. Σεβόμαστε όλους τους ποδοσφαιριστές της Πορτογαλίας και δεν σκεφτόμαστε μόνο αυτόν", είπε ο άσος της Βιγιαρεάλ.

    Στον αγωνιστικό τομέα, ευχάριστα είναι τα νέα για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Φατίχ Τερίμ, καθώς πανέτοιμος να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας είναι ο Χαμίτ Αλτιντόπ. Ο 25χρονος μέσος της Μπάγερν Μονάχου ξεπέρασε τον τραυματισμό του και όλα δείχνουν πως θα δώσει το "παρών" στον εναρκτήριο αγώνα. Ο Αλτιντόπ επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από απουσία δύο μηνών και αγωνίστηκε στο φιλικό με την Ουρουγουάη, στις 25 Μαϊου.

    Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Γερμανός Χέρμπερτ Φάντελ.

    Οι πιθανές συνθέσεις :

    Πορτογαλία (Λούις Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Μποσίνγκουα, Πέπε, Καρβάλιο, Φερέιρα, Πετίτ, Ντέκο, Μουτίνιο, Σαμπρόζα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νούνιο Γκόμες.

    Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Ντεμιρέλ, Τσετίν, Μπάλτα, Ζαν, Σαριόγλου, Εμρέ, Αουρέλιο, Τουντσάι, Χαμίτ Αλντιντόπ, Νιχάτ, Ερντιντς.

    [02] Οικονομία

    Προβλέψεις για 150 δολ. το βαρέλι

    7/6/2008 17:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2008 18:24:07)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έτοιμος να παρέμβει προκειμένου να ηρεμήσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου εμφανίζεται τώρα ο ΟΠΕΚ. Μόλις πριν από ένα 24ωρο, ο μαύρος χρυσός κατέγραψε νέο ρεκόρ, με την τιμή του να ξεπερνά τα 139 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας μέσα σε μία μόλις μέρα 11 δολάρια. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουλίου έκλεισε τελικά στα 138,54 δολάρια ενώ το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας στα 137,69 δολάρια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου συμβάλει το αδύναμο δολάριο και η αύξηση της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έφτασε στο 5,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, από 5% τον προηγούμενο μήνα ενώ δε γίνονται και νέες επενδύσεις. Αλλά και οι υπόλοιποι οικονομικοί δείκτες παραπαίουν στις ΗΠΑ ενώ και ο πληθωρισμός επιστρέφει απειλητικός. Η ανεργία έφτασε το Μάιο στο 5,5%, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και δεν γίνονται νέες επενδύσεις.

    Με έκθεσή της η Μόργκαν Στάνλεϋ προειδοποιεί ότι μέσα σ ένα μήνα, μέχρι τις 4 Ιουλίου, ο μαύρος χρυσός δεν αποκλείεται να σπάσει ακόμη και το φράγμα των 150 δολαρίων.

    Σύμφωνα με αναλυτές λάδι στη φωτιά έριξαν την Πέμπτη οι υπαινιγμοί του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο. "Μία αύξηση (σ.σ. των επιτοκίων) πιθανώς να έρθει σύντομα . Αυτή η κίνηση θα βυθίσει το αμερικανικό δολάριο και θα στείλει πιο ψηλά τις πετρελαϊκές τιμές".

    Στον Τρισέ απάντησε ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο συστήνοντάς του να χρησιμοποιεί "πιο συνετές εκφράσεις"."Θα συνιστούσα μεγαλύτερη σύνεση στον κ. Τρισέ. Όλοι μας σεβόμεθα την Κεντρική Τράπεζα, όμως όλοι μας αναμένουμε επίσης μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την πλευρά του", τόνισε ο Θαπατέρο, καθώς η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε άνοδο στις τιμές των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

    Η μαύρη Παρασκευή επηρέασε τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική. Στην Νέα Υόρκη ο Ντάου Τζόουνς έχασε 394 μονάδες. Την εμπιστοσύνη των επενδυτών κλόνισαν και γεωπολιτικοί παράγοντες.

    Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέρριψε την ευθύνη για τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, στον αμερικανικό εγωκεντρισμό ενώ τη σοβαρή ανησυχία τους εξέφρασαν και οι Υπουργοί Ενέργειας ΗΠΑ και των τεσσάρων πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ασίας, που συναντώνται στην Ιαπωνία. Απέτυχαν όμως να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.

    [03] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

    Συνεργασία Καραμανλή - Πετραλιά

    7/6/2008 13:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2008 17:55:57)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η Υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πετραλιά ενημέρωσε σήμερα, Σάββατο, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Πετραλιά μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι από την 1η Ιουνίου έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις των τριών πρώτων ταμείων και από 1η Αυγούστου θα ενταχθούν άλλα 28 ταμεία.

    "Ήδη όλα λειτουργούν καλά και προχωρούμε με γρήγορα βήματα", ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει οι προκηρύξεις για τους Προέδρους των Ταμείων και υπάρχουν 63 προτάσεις με βιογραφικά.

    "Όλο το καλοκαίρι θα δουλεύουμε ώστε από την 1η Οκτωβρίου να ολοκληρωθούν οι ενοποιήσεις των ταμείων", είπε η υπουργός Απασχόλησης και πρόσθεσε ότι με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ενιαία μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι είναι μύθος η μείωση των αποθεματικών των Ταμείων, γιατί με τις ενοποιήσεις δεν ενοχλούνται τα αποθεματικά.

    Σχετικά με την ακρίβεια τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό, παγκόσμιο φαινόμενο και ότι το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας στο Λουξεμβούργο.

    Υπενθύμισε ότι το ζήτημα απασχολεί την Κυβέρνηση και ότι ο Πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, με την οποία του ζητά να συζητηθεί το ζήτημα της ακρίβειας στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] Πολιτική

    "Κάντε την ΠΑΣΠ δύναμη ανατροπής"

    7/6/2008 18:00:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε όλα τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα Σάββατο στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, της σπουδαστικής νεολαίας που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο. Στη συνδιάσκεψη θα συζητηθούν η Ιδρυτική Διακήρυξη της Παράταξης, οι πολιτικές θέσεις για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ καθώς και το Καταστατικό. "Η Δεξιά πρέπει να πέσει γρήγορα γιατί αν αφήσουμε την Ελλάδα στην ανομία, τότε θα συνεχιστεί ο καταστροφικός της κατήφορος και θα επικρατήσει το "σλόγκαν", "ο καθένας για τον εαυτό του και όποιος αρπάξει", ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι στη χώρα μας σήμερα συγκρούονται δύο αντιλήψεις γύρω από το ερώτημα "πώς κυβερνιέται αυτός ο τόπος", με τη μία να εκπροσωπεί την Ελλάδα "των μεσαζόντων, των επιτήδειων, των κομματικών παραγόντων, του ρουσφετιού και της βίας" - αντίληψη την οποία χαρακτήρισε "απολυταρχική" και "φασιστική".

    Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η Ελλάδα της διαφάνειας, της διαβούλευσης, των παραγωγικών δυνάμεων, των πολιτών, των κανόνων και αρχών, μια αντίληψη "βαθιά εθνική και δημοκρατική".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας πως "όταν έλεγε "Η Ελλάδα στους Έλληνες", δεν εννοούσε μόνο την απαλλαγή της χώρας από την κηδεμονία και τη χειραγώγηση των ΗΠΑ και την απαλλαγή από την κηδεμονία και τη χειραγώγηση της ΕΣΣΔ της παραδοσιακής αριστεράς, αλλά ήταν ενάντια σε κάθε κηδεμονία και χειραγώγηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την ΠΑΣΠ να γίνει δύναμη ανατροπής και ελπίδας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο, όπως είπε, "δέχεται επίθεση από τη νεοσυντήρηση και τη ΝΔ", ενώ περιγράφοντας την κατάσταση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, είπε ότι αυτά είναι αιχμάλωτα της διαφθοράς συνειδήσεων, της συναλλαγής, της αδιαφορίας των καθηγητών, της απομόνωσης, της τυπολατρίας και ενός "χαρτιού" -του πτυχίου- αντί της ελεύθερης κριτικής γνώσης.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το φοιτητικό κίνημα είναι "αιχμάλωτο της απουσίας της ΕΦΕΕ".

    Αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο χαρακτήρισε "ιερό δικαίωμα", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχει από τη μια η αντίληψη της ΝΔ που θέλει την αστυνομία και από την άλλη η αντίληψη "γκρουπούσκουλων που θέλουν να καταργήσουν τη σκέψη στα ΑΕΙ".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τη ΝΔ για την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, ενώ χαρακτήρισε συντηρητικές και τις "αριστερίστικες ομάδες που δεν θέλουν αλλαγές υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το σημερινό μοντέλο δημοσίου πανεπιστημίου έχει κλείσει τον κύκλο του, τονίζοντας ότι η "απάντηση δεν είναι το σοκ των ιδιωτικών", αλλά η "πλήρης αυτονομία του πανεπιστημίου που θα είναι υπόλογο στην κοινωνία με λογοδοσία και αξιολόγηση".

    Επίσης τάχθηκε υπέρ του δημοσίου ελέγχου του πανεπιστημίου και της σύνδεσής του με την αγορά εργασίας, καθώς και υπέρ της χρηματοδότησης της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιπλέον ανέφερε ότι ένας δείκτης αξιολογησης των ΑΕΙ θα μπορούσε να είναι το ποσοστό "των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου που βρίσκουν δουλειά ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους".

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε επίσης την ΠΑΣΠ να γίνει δύναμη ευρύτερων ανατροπών και αλλαγών στην κοινωνία και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ ξέρει "πως υπάρχει άλλος δρόμος", ο οποίος θα βασίζεται σε μια νέα εθνική στρατηγική και ένα νέο πατριωτισμό, κεντρική συνισταμένη του οποίου θα είναι η επένδυση στην ποιότητα, τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    [05] Co-hosts Launch EURO

    Time for Football!

    07 Ιουν 2008 17:13:0

    Time for football! Co-hosts Austria and Switzerland kick off EURO 2008 while as of today the best attackers in the continent will be competing in the two countries stadiums for a month till June, 29. European Champion Greece is ready to hit the ground running to defend its title in the previous championship while many football teams such as Spain, Germany, France, Holland and World Champion Italy have the best prospects to win the title. Sixteen teams divided in four groups are ready to rise to the big occasion, promising high excitement not only to football fans in Europe but also to the millions of football fans worldwide, who will be watching EURO. Co-host Switzerland against the Czech Republic gets EURO under way and will continue with Turkey-Portugal. NET will cover live both games at 19:00 and 21:45 respectively.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Κοινωνία

    Ορεστιάδα

    Πούλησαν τα παιδιά τους

    7/6/2008 14:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2008 18:14:22)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Νέα τροπή πήρε η υπόθεση των δύο μικρών αδελφών Αϊχάν και Αμέτ Τσερίμπαση, 8 και 7 ετών αντίστοιχα, που έχουν εξαφανιστεί εδώ και μέρες από την Ορεστιάδα και αναζητούνται σε όλη την χώρα μέσω του προγράμματος "Amber Alert".

    Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές, συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι βιολογικοί γονείς των παιδιών, με την κατηγορία ότι τα πούλησαν για παράνομη υιοθεσία και στη συνέχεια έκαναν καταγγελία στην αστυνομία ότι εξαφανίστηκαν. Μαζί τους συνελήφθη και ένας άντρας που φέρεται ότι παρέλαβε τα παιδιά από τους γονείς τους και τα μετέφερε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μαζί με μια γυναίκα η οποία αναζητείται. Τα παιδιά δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ενώ οι τρεις συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια Ορεστιάδας.

    Η κατηγορία, σύμφωνα με την αστυνομία, βασίζεται στην ομολογία της βιολογικής μητέρας των παιδιών, η οποία ανακρινόμενη παραδέχτηκε πως τα αγόρια δόθηκαν στο συγγενή τους που συνελήφθη, καθώς και στη γυναίκα του, προκειμένου να μεριμνήσουν, ώστε να βρεθεί οικογένεια πρόθυμη να υιοθετήσει τα δύο ανήλικα.

    Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, σε βάρος των γονέων των παιδιών αλλά και του άντρα που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να παραπεμφθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα της Ορεστιάδας.

    [07] Κόσμος

    Κύπρος

    Ταυτοποιήθηκαν τα οστά των οικείων της Χ. Μάντολες

    7/6/2008 14:20:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αναγνωρίστηκαν, με τη μέθοδο του DNA, τα οστά του συζύγου, του πατέρα και άλλων τεσσάρων συγγενών της Ελληνοκύπριας Χαρίτας Μάντολες, οι οποίοι ήταν δηλωμένοι ως αγνοούμενοι από την τουρκική εισβολή του 1974. Τα οστά των οικείων της κ. Μάντολες βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό Ελιά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κατά τις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Στον ίδιο τάφο ήταν θαμμένοι άλλοι έξι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι είναι, επίσης, δηλωμένοι ως αγνοούμενοι. Η κ. Μάντολες ενημερώθηκε επίσημα για την ταυτοποίηση των οστών των οικείων της, τα οποία θα της παραδοθούν προσεχώς για ταφή. Για 34 χρόνια η Χαρίτα Μάντολες πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις των συγγενών των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων για τη διακρίβωση της τύχης των προσφιλών τους προσώπων.

    [08] Κοινωνία

    Σε ξενοδοχείο της Βενεζουέλας

    Νεκρός ο καταζητούμενος Πίτερ Σέντομ

    7/6/2008 13:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2008 14:15:01)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ένα από τα τελευταία μέλη της ομάδας εκβιαστών της οικογένειας Γρηγοράκου που ξεκληρίστηκε στον πόλεμο των "μπράβων" της Ηλιούπολης, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για τον Αμερικανό Πήτερ Σέντομ, ο οποίος καταζητείται με διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ και είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τον Μάιο του 2002, όταν απέδρασε με την βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείτο για ανθρωποκτονίες και σωρεία άλλων εγκλημάτων. Όπως ενημερώθηκε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από το αντίστοιχο αρχηγείο της Βενεζουέλας, στον Σέντομ ανήκει τελικά το πτώμα ενός άνδρα, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στις 11 Ιανουαρίου από χρήση ναρκωτικών σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου διέμενε. Σημειώνεται ότι η ψυχολόγος Όλγα Ατζαμόγλου, με την οποία ο κακοποιός είχε συνάψει σχέσεις στις φυλακές, είχε βρεθεί νεκρή επίσης μετά από χρήση ναρκωτικών τον Οκτώβριο του 2002 στην Κολομβία.

    [09] Πολιτική

    Διάσκεψη για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη

    7/6/2008 12:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2008 14:58:23)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Γκρατσιέλα Μάσια άνοιξαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης με θέμα "Εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια: Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς", που συνδιοργανώνουν το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη.

    Περιοχή υψηλού κινδύνου για την υπόθεση της ειρήνης αποτελεί η Βαλκανική μετά και την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, χαρακτήρισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Ο Συνασπισμός, είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Βαλκανικών χωρών. Διεκδικούμε, επεσήμανε, ισότιμες και αλληλέγγυες σχέσεις της Ε.Ε. με τους λαούς της περιοχής στηριγμένες σε επιλογές πραγματικής σύγκλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Είμαστε αντίθετοι σε πρακτικές και λογικές μίας "Ευρώπης- φρούριο", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Εμμένουμε στη θέση για αμοιβαία λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις διεθνείς χρήσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το Σκοπιανό, ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την στρατηγική του διαλόγου και της ειρήνης. "Θέλουμε τον απεγκλωβισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το τρίγωνο Ουάσιγκτον Άγκυρα Αθήνα, που ευνοεί την αμερικάνικη επιδιαιτησία" ανέφερε, ενώ επανέφερε την πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδος - Τουρκίας.

    Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες κομμάτων από σχεδόν όλες τις Βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Τουρκία). Επίσης η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από το ΑΚΕΛ και δύο Τουρκοκυπριακά κόμματα, Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος.

    Πέραν της εναρκτήριας ομιλίας, ο ΣΥΝ θα παρουσιάσει εισήγηση για το περιβάλλον και την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

    Στόχος του ΚΕΑ και του ΣΥΝ είναι η διάσκεψη να καταλήξει σε ένα πρόγραμμα κοινών δράσεων σε πολλούς τομείς, με την συμμετοχή όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων για την προώθηση της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας, της κοινωνικής και οικολογικής προστασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 June 2008 - 16:50:01 UTC