Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [02] Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου στην ΠΓΔΜ
  • [03] Εργασίες αναβάθμισης στην ERT on line
  • [04] Συνάντηση Δημήτριου – Αλέξιου
  • [05] Αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά του ΙΚΑ
  • [06] Στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαιοειδών
  • [07] "Ανησυχία" των ΗΠΑ για Ιράν
  • [08] Ισοφάρισε ο Ολυμπιακός

    [01] Πολιτική

    Έγκριση άρθρων από τη Βουλή

    Ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    27/5/2008 9:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2008 10:21:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, με την έγκριση τεσσάρων υπό αναθεώρηση άρθρων. Τα άρθρα αυτά ήταν το άρθρο 57 για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών που συγκέντρωσε 194 ψήφους, το άρθρο 79 που αφορά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή που συγκέντρωσε 197 ψήφους, το άρθρο 101 που προβλέπει ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που έλαβε 195 ψήφους και το άρθρο 115 που καταργεί μια μεταβατική διάταξη του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου, το οποίο έλαβε 183 ψήφους. Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συνολικά πήραν μέρος 197 βουλευτές. Απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες υπό αναθεώρηση διατάξεις διότι δεν έλαβαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων. Επίσης απουσίαζε από την ψηφοφορία και η Αλέκα Παπαρήγα.

    Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι: "Σήμερα η αναθεώρηση παρωδία της Ν.Δ. έλαβε το χειρότερο για το Σύνταγμα τέλος. Η κυβέρνηση επιχειρώντας να διασώσει το γόητρο του πρωθυπουργού περιορίστηκε στην ανάξια λόγου, προσχηματική αναθεώρηση ελάχιστων ήσσονος σημασίας διατάξεων. Μόνος στόχος της να εμποδίσει μια πραγματική, ουσιαστική αναθεώρηση με προοδευτική κατεύθυνση. Για άλλη μια φορά έβαλε τη στενή κομματική ιδιοτέλεια πάνω από το συμφέρον του τόπου. Η στάση αυτή της Ν.Δ. δεν εκπλήσσει κανέναν. Είναι η γνωστή αδιόρθωτη δεξιά πολιτική. Προχώρησε χωρίς σεβασμό στην κοινοβουλευτική δεοντολογία. Και γι αυτόν και μόνο το λόγο δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δημοκρατικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα της αναθεώρησης. Θυμίζουμε τις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παραβιάσεις των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, προκειμένου να ψηφισθεί η αναθεώρηση του άρθρου 24. Η σύμπραξη του ΛΑΟΣ ήταν αναμενόμενη, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως ιδεολογικά συγγενούς κόμματος κυβερνητικής εφεδρείας. Ακατανόητη όμως σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη είναι η σύμπραξη των άλλων κομμάτων της Αριστεράς σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση. Η απόφασή τους να λειτουργήσουν ως στήριγμα της ανεπαρκούς για την αναθεώρηση κυβερνητικής πλειοψηφίας, εξυπηρετεί μόνο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Επέλεξαν αντί μιας αναθεώρησης που θα έχει γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών και το μέλλον της πατρίδας μας, μια αναθεώρηση για το ασυμβίβαστο των βουλευτών. Από την προοπτική μιας νέας προσπάθειας συναινετικής αναθεώρησης σε προοδευτική κατεύθυνση, προτίμησαν να γίνουν συμπλήρωμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μια αναθεώρηση μικροκομματικής σκοπιμότητας. Οι μεθοδεύσεις αυτές σε τίποτα δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει συνεπές στην δέσμευσή του να αναλάβει ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι συνταγματικές προθεσμίες μια νέα πρωτοβουλία πραγματικής αλλαγής για το Σύνταγμα, όπως θα κάνει και σε κάθε τομέα πολιτικής".

    [02] Πολιτική

    Η Ελλάδα επιδιώκει μία κοινά αποδεκτή λύση

    Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου στην ΠΓΔΜ

    27/5/2008 8:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Ακραία εθνικιστική λογική, εμφανίζονται να υιοθετούν τα Σκόπια", σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, στη ΝΕΤ 105,8. Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει νηφάλια και σταθερά, μία κοινά αποδεκτά λύση στο όνομα των Σκοπίων και θα συνομιλήσει για το θέμα με την επίσημη κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές, οι οποίες διεξάγονται την 1η Ιουνίου στην ΠΓΔΜ. Απαντώντας σε δηλώσεις του προκαθήμενου της Σκοπιανής Εκκλησίας, που υποστήριξε, ότι η Θεσσαλονίκη ανήκει στους Σλάβους, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δήλωσε ότι: "Η εκκλησία, είναι για να ενώνει, και δεν πρέπει κάποιοι, να ξεπερνούν το ρόλο τους".

    [03] Κοινωνία

    Την Τετάρτη 28 Μαΐου

    Εργασίες αναβάθμισης στην ERT on line

    27/5/2008 9:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2008 9:24:42 μμ)

    Λόγω εργασιών αναβάθμισης, την Τετάρτη 28 Μαΐου, από τις 10πμ, έως τη 1μμ, η ERT on line θα είναι εκτός λειτουργίας.

    [04] Κοινωνία

    Ενισχυμένη η Ορθοδοξία

    Συνάντηση Δημήτριου Αλέξιου

    27/5/2008 11:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατά την προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μετέφερε στον Πατριάρχη Αλέξιο χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, διαβεβαιώνοντας το συνομιλητή του ότι ολόκληρη η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας των ΗΠΑ αποκομίζει μεγάλη χαρά και έμπνευση από την επίσκεψή της στη Μόσχα και θα επιστρέψει αύριο με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτό το ταξίδι και προπαντός με ενισχυμένη την πίστη στην Ορθοδοξία.

    Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Αλέξιο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διαβίβασε την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το πρόσωπό του και «την επιθυμία να εργαστούν μαζί».

    Απαντώντας ο Πατριάρχης Αλέξιος εξέφρασε μεταξύ άλλων και «την ετοιμότητα να επιλυθούν εκείνα τα προβλήματα, τα οποία παρ όλ αυτά εμφανίζονται καμιά φορά στη ζωή μας».

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πατριάρχης Αλέξιος ανέφερε ότι υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο «ως εκπρόσωπο του αδελφικού ελληνικού λαού», ως Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις ιστορικές σχέσεις με το οποίο τιμούμε και απαρίθμησε τα επιτεύγματα, που έχει καταγράψει η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τα τελευταία χρόνια.

    Αισθητή και μεγάλη χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος την πρόοδο, που έχει επιτύχει η Εκκλησία σε σχέση με το 2001, όταν είχε ξανά επισκεφθεί τη Ρωσία.

    Σε ανακοίνωση της επίσημης ιστοσελίδας του Πατριάρχη Μόσχας, που αναφέρεται αναλυτικά στη συνάντηση των δύο αρχιερέων, σημειώνεται ότι κατά τις διαβουλεύσεις σε στενότερο κύκλο εθίγησαν θέματα ιστορίας της Ορθοδοξίας στην Αμερική, θέματα συνεργασίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ζητήματα γενικότερης Διορθόδοξης συνεργασίας.

    [05] Κοινωνία

    Με απόφαση του ΣτΕ

    Αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά του ΙΚΑ

    27/5/2008 9:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ αριθμ. 1545/2008 απόφασή της, έκρινε ότι είναι αντίθετα στις επιταγές των άρθρων 20 και 22 του Συντάγματος, τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών που χρησιμοποιεί το ΙΚΑ στον τομέα των ιδιωτικών οικοδομών και των κατασκευαστικών εταιρειών, τα οποία προβλέπονται από το άρθρο 23 του Ν. 2434/1996 και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ.

    Το ΙΚΑ με τα αντικειμενικά κριτήρια εισφορών καθορίζει, ανάλογα και με την επιφάνεια του υπό ανέγερση κτίσματος, τα ένσημα που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατά τα διάφορα στάδια κατασκευής της οικοδομής (μπετά, τοιχοποιία, κ.λπ.) για τα άτομα που εργάζονται στην οικοδομή τους.

    Ειδικότερα, η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει: «Επί των εισφορών που οφείλονται για τα οικοδομικά έργα, πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο εργοδότη να ισχυρίζεται και να αποδεικνύει ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΙΚΑ και των δικαστηρίων, επί τη βάσει στοιχείων, ότι απασχόλησε συγκεκριμένους εργαζομένους στα έργα αυτά για συγκεκριμένες ημέρες εργασίας, των οποίων ο αριθμός μπορεί και να υπολείπεται από αυτόν που προκύπτει από την εφαρμογή για το συγκεκριμένο οικοδομικό έργο του συστήματος υπολογισμού των κατ ελάχιστον καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 2343/1996».

    Η Ολομέλεια, μεταξύ των άλλων, έκρινε ότι «η διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 2343/1996, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα ανταποδείξεως εκ μέρους του εργοδότη, μόνον σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 και 22 παρ. 5».

    [06] Κοινωνία

    Διαπιστώσεις Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαιοειδών

    27/5/2008 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού που επανεξέτασε την ελληνική αγορά πετρελαιοειδών, διαπίστωσε ότι οι στρεβλώσεις διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την κανονιστική παρέμβασή της διότι, έναν χρόνο μετά, οι στρεβλώσεις της αγοράς εξακολουθούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τον καταναλωτή.

    Ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, να κινήσει εκ νέου τη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 5 του ν. 703/1977, με σκοπό να αξιολογήσει (σε συνέχεια των μέτρων και προτάσεων που εισηγήθηκε με την υπ αριθμ. 334/V/2007 απόφασή της) το κατά πόσον έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον κλάδο αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα ή είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν τα μέτρα τα οποία έχει λάβει σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφασή της και να επιβληθούν μέτρα ελαφρύτερα ή βαρύτερα στις τρεις επιμέρους αγορές πετρελαιοειδών (διύλιση, χονδρική εμπορία και λιανική διάθεση)».

    Στην Ελλάδα, όπως επαναλαμβάνει -έναν χρόνο μετά- η Επιτροπή στη νέα άποψη που διατυπώνει μετά τον επανέλεγχο που έκανε στην αγορά, "λειτουργεί σχετικά μεγάλος αριθμός πρατηρίων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Ο αριθμός των 8.000 πρατηρίων συγκρινόμενος με τους αντίστοιχους αριθμούς σε άλλα κράτη-μέλη, εμφανίζεται υπερβολικός και αποτελεί από μόνος του παράγοντα αύξησης των τιμών, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές, όπου ο αριθμός των πελατών δεν είναι πάντα αρκετός για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των πρατηρίων.

    Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων συχνά να καταφεύγουν στην αύξηση των τιμών. Βεβαίως, το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη "εναρμονισμένης πρακτικής" ή κατάχρησης συλλογικής δεσπόζουσας θέσης, κυρίως σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας (νησιωτικές και ορεινές περιοχές).

    Οι συνθήκες ανταγωνισμού των πρατηρίων

    Πράγματι, οι συνθήκες ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει ένα πρατήριο φαίνεται να επηρεάζονται από τη γειτνίαση με πρατήρια ανταγωνιστικών εταιριών και από τη γεωγραφική περιοχή. Σε γεωγραφικά διακριτές αγορές παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις τάση "εναρμόνισης των τιμών", ωστόσο, χωρίς να τεκμαίρεται άμεσα κάποια ρητή ή σιωπηρή συμφωνία (tacit collusion) μεταξύ των πρατηριούχων, που να αποκλείει την περίπτωση ύπαρξης παράλληλης συμπεριφοράς".

    Τονίζεται ακόμα ότι "παρά τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων συμπεριφοράς προς τους φορείς της αγοράς (εταιρείες διύλισης και χονδρικής εμπορίας) και την εισήγηση προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία δέσμης προτάσεων με σκοπό την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού στον εν λόγω κλάδο, καταγράφονται σημαντικές στρεβλώσεις και προβλήματα που δεν είναι συμβατά με τη λειτουργία μιας απελευθερωμένης αγοράς.

    Ειδικότερα, τα πιθανά προβλήματα που παρουσιάζονται στην αγορά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης στο στάδιο της διύλισης, εντείνονται από το νομικό καθεστώς που αφορά στην τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας (90 ημερών) όπως ορίζεται από το ν. 3054/2002. Παρά τις σχετικές τροποποιήσεις σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς και την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους του κανονισμού τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, φαίνεται να εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα, που επιτείνουν την έλλειψη ανταγωνισμού και την εν γένει αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την αγορά της διύλισης. Η απουσία εφαρμογής ενός γενικού χωροταξικού σχεδιασμού δυσχεραίνει το έντονο πρόβλημα έλλειψης επαρκών αποθηκευτικών χώρων. Η έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου, καθώς και η εκτεταμένη γραφειοκρατία για την αδειοδότηση που παρατηρείται σήμερα, εμποδίζουν τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων υγρών καυσίμων. Τα ανωτέρω, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στην ομαλή και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς καταγράφοντας αρνητικές συνέπειες στην τόνωση του ανταγωνισμού μέσω των εισαγωγών πετρελαιοειδών".

    Ως προς την έλλειψη διαφάνειας στην εν λόγω αγορά, η Επιτροπή τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ανάλυση των επιμέρους στοιχείων κόστους από τις εταιρείες διύλισης (κόστος τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, κόστος πρώτης ύλης, κόστους αργού), πράγμα που συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθεστώτος αβεβαιότητας, το οποίο μεταφέρεται και στα επόμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας (χονδρική εμπορία, λιανική πώληση). Ακόμα, τονίζεται ότι στην απουσία διαφάνειας αναφορικά με το ύψος του κόστους τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας και στην έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των διυλιστηρίων και των εισαγωγέων πετρελαιοειδών, προστίθεται η απουσία ενός ανεξάρτητου (μη κερδοσκοπικού) φορέα τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Σχετικά με το ερώτημα, κατά πόσο στην αγορά της διύλισης υφίσταται ή όχι πίεση από τον ανταγωνισμό, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ή όχι εκείνες οι ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν στους χονδρέμπορους (εταιρείες εμπορίας) να εισάγουν απ ευθείας έτοιμα πετρελαϊκά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Όμως, από την ανάλυση και των τριών αγορών του κλάδου, φαίνεται ότι δεν υφίστανται οι συνθήκες αυτές, ώστε οι εισαγωγές να καθορίζουν την οριακή τιμή των πετρελαιοειδών και όχι οι τιμές να είναι οδηγούμενες από τις εταιρείες διύλισης (Platts +).

    Όσον αφορά στην αγορά της χονδρικής εμπορίας, σε αυτήν -όπως αναφέρεται- "καταγράφονται περιορισμοί που συνδέονται με την αδειοδότηση των αποθηκευτικών χώρων (κυρίως γραφειοκρατικές διαδικασίες) και απορρέουν από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να αποθαρρύνουν την είσοδο τοπικά, αλλά και πανελλαδικά σε νέες επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην εν λόγω αγορά. Επιπρόσθετα, σημαντικό πρόβλημα, στο στάδιο της χονδρεμπορίας είναι η χορήγηση εκπτώσεων από τις εταιρείες, οι οποίες δεν βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια («υποστηρικτικές» εκπτώσεις) και ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικά αντι-ανταγωνιστικά αποτελέσματα (διακριτική μεταχείριση σε ενδοσηματικό επίπεδο, καθορισμός τελικών τιμών)".

    Ένας από τους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής των πετρελαιοειδών στο στάδιο χονδρικής εμπορίας είναι και το κόστος μεταφοράς. Σημειώνεται ότι η μεταφορά των υγρών καυσίμων με δημόσιας χρήσης βυτιοφόρα αυτοκίνητα (ΔΧΒ) δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά, δεδομένου του ότι υφίσταται συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο (αγορανομικές διατάξεις), με καθοριζόμενα από το κράτος κατώτατα κόμιστρα (Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών). Επίσης, η διακίνηση των υγρών καυσίμων από τις εταιρείες εμπορίας και τους μεταπωλητές μέσω ιδιωτικής χρήσης βυτιοφόρων αυτοκίνητων (ΙΧΒ) δυσχεραίνεται σημαντικά, λόγω των περιορισμών που συνδέονται κυρίως με την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας ΙΧΒ, παρά την πρόσφατη αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας.

    Η αγορά της λιανικής πώλησης

    Στην αγορά της λιανικής πώλησης, οι περιορισμοί που ανακύπτουν και ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλλειμμα ανταγωνισμού, συνδέονται αφ ενός μεν με τους όρους των συμβάσεων που καταρτίζονται μεταξύ των επιχειρήσεων λιανικής εμπορίας και των πρατηριούχων, αφ ετέρου δε με την ύπαρξη αντικειμενικών δυσκολιών που δεν ευνοούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας που συνεργάζονται αποκλειστικά με κάποια εταιρεία εμπορίας, καταρτίζουν συμβάσεις, οι οποίες εμφανίζονται να περιέχουν όρους που δεσμεύουν σημαντικά τους πρατηριούχους τόσο ως προς τη λειτουργία των πρατηρίων, όσο και ως προς τη διαμόρφωση των τελικών τιμών. Αυτό φαίνεται ότι έχει ως αποτέλεσμα την εξάρτηση του πρατηριούχου από την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία εμπορίας, γεγονός που μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη κινητικότητας των πρατηριούχων, ως προς την επιλογή των προμηθευτών τους (εταιρείες εμπορίας).

    Όσον αφορά τα πρατήρια τα οποία δεν συνεργάζονται αποκλειστικά με κάποια εταιρεία εμπορίας και τα οποία μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα από τα διυλιστήρια (ανεξάρτητα πρατήρια), αυτά αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ως προς την πρόσβασή τους στα διυλιστήρια. Οι δυσκολίες αυτές συνδέονται κυρίως με το υφιστάμενο σύστημα μεταφοράς των υγρών καυσίμων.

    Πιθανές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό προέρχονται κι από το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων, σε συνδυασμό με το καθεστώς της εκ περιτροπής λειτουργίας τους μετά το κανονικό ωράριο, ενώ η έλλειψη ταμειακών μηχανών στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων επιτείνει την αδιαφάνεια στη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων στο στάδιο της λιανικής πώλησης.

    Κατά την Επιτροπή, "το υφιστάμενο προβληματικό καθεστώς που επικρατεί στους αυτοκινητοδρόμους συμβάλλει στη δημιουργία στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής εμπορίας, ενώ η απουσία -λόγω ύπαρξης νομοθετικών περιορισμών- πρατηρίων, τουλάχιστον σε ορισμένες υπεραγορές (σούπερ-μάρκετ) αποστερεί την αγορά από ένα αποτελεσματικό παράγοντα πίεσης των τιμών προς τα κάτω".

    [07] Κόσμος

    Με αφορμή της έκθεση της ΙΑΕΑ

    "Ανησυχία" των ΗΠΑ για Ιράν

    27/5/2008 7:50:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας και χρεώνει στο Ιράν "πεισματική άρνηση συνεργασίας να απαντήσει στις βασικές ερωτήσεις της ΙΑΕΑ". Η έκθεση αναφέρεται στο θέμα της πυρηνικής τεχνολογίας του Ιράν. Μέσω του εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ, σχολιάστηκε ότι: "Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι η ιρανική κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις, για το ποια ήταν η ανάμιξη των στρατιωτικών". Η έκθεση της ΙΑΕΑ θα εξεταστεί από το διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης στη Βιέννη από τις 2 Ιουνίου.

    [08] Μπάσκετ

    Ισοφάρισε ο Ολυμπιακός

    27/5/2008 10:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε 1-1 ισοφάρισε ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό στους τελικούς της Α1 μπάσκετ των ανδρών κερδίζοντας για πρώτη φορά φέτος τους "πράσινους". Οι "ερυθρόλευκοι" με άμυνα για σεμινάριο δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους πρωταθλητές Ελλάδας, που "έπεσαν" με το τελικό 71-55 στο ΣΕΦ, στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα. Πλέον η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ την προσεχή Πέμπτη. Μετά από ένα... αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο, διάστημα κατά το οποίο ο Ομπράντοβιτς έκανε τη μία αλλαγή μετά την άλλη προκειμένου να βρει το ιδανικό σχήμα, ο Ολυμπιακός επέβαλε τον ρυθμό του, εφαρμόζοντας την άμυνα ζώνης, που λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στη νίκη στον πρώτο τελικό. Το παιχνίδι άρχισε με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί το προβάδισμα μέχρι και το έκτο λεπτό και συγκεκριμένα μέχρι να αρχίσει τις εκτελέσεις ο Γκριρ. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού με έξι διαδοχικούς πόντους (τρεις βολές και ένα τρίποντο) έφερε τους "ερυθρόλευκους" για πρώτη φορά στο +4 (14-10), απέναντι στους φιλοξενούμενους που έβρισκαν λύσεις μόνο από τον Σπανούλη, ενώ το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε 16-13. Στη δεύτερη περίοδο η άμυνα ζώνης που εφάρμοσε ο Γιαννάκης αποδείχθηκε... λίρα εκατό και οι πρωταθλητές Ελλάδας περιορίστηκαν σε μόλις επτά πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο. Οι "πράσινοι" δεν έβρισκαν λύσεις από τα 6.25, οι αιφνιδιασμοί δεν... έβγαιναν, ενώ για πάνω από δέκα λεπτά οι φιλοξενούμενοι είχαν χάσει την επαφή με το καλάθι (μόνο τρεις βολές). Μάλιστα το πρώτο καλάθι για τον τραγικό στη στατιστική κατηγορία Παναθηναϊκό στο δεύτερο δεκάλεπτο, μπήκε τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου δια χειρός Μπατίστ, ο οποίος μείωσε σε 22-15. Όσο για τους γηπεδούχους: Μπλάκνεϊ και Γκριρ βρήκαν το χέρι τους από τα 6.25 και ο Ολυμπιακός... εκτοξεύτηκε, ενώ το πρώτο εικοσάλεπτο ολοκληρώθηκε με τη διαφορά για τους "ερυθρόλευκους" να έχει πάρει τη μέγιστη τιμή της +13 (33-20). Στην τρίτη περίοδο ο Γιαννάκης συνέχισε το παιχνίδι... σκακιέρας. Με τον «δράκο» να εναλλάσσεται σε άμυνα ζώνης και man to man και τον Βασιλόπουλο να δικαιώνεται για τις επιλογές του στην επίθεση, οι "ερυθρόλευκοι" διατήρησαν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό, που τα είχε με την αστοχία του. Ακόμα κι όταν οι «πράσινοι» πέτυχαν ένα σερί 6-0 (από 1 τρίποντο Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδης) και μείωσαν σε 44-33 στο 26 οι γηπεδούχοι βρήκαν τις λύσεις και μπήκαν στην τελευταία περίοδο στο +10 (55-45). Με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να... ανασάνει επιθετικά και αμυντικά, ο Ολυμπιακός διατηρήθηκε μέχρι τη λήξη σε απόσταση ασφαλείας. Ακόμα κι όταν αποφάσισε ο Ομπράντοβιτς να χαμηλώσει το σχήμα και να πετύχει την έκπληξη, ο Γκριρ πήρε το όπλο του από τα 6.25 και "καθάρισε" το παιχνίδι. Τα δεκάλεπτα: 16-13, 33-20, 55-45, 71-55 Διαιτητές: Βορεάδης-Χριστοδούλου-Φούφης Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 7 (1), Παπαμακάριος, Γουντς 7 (1), Πρίντεζης 9, Τεόντοσιτς 5 (1), Μπουρούσης 4, Τσακαλίδης 2, Γκριρ 20 (5), Μαυροκεφαλίδης, Βασιλόπουλος 12 (2), Σχορτσιανίτης 5. Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 8 (2), Σπανούλης 10 (2), Γιασικεβίτσιους 13 (2), Μπατίστ 4, Ζίζιτς 8, Χατζηβρέττας 1, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 11 (2), Γουίνστον, Τομάσεβιτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 May 2008 - 20:50:04 UTC